یانیه اولین کنگره ملی تروما

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) اولین کنگره ملی تروما  در طی سه روز با اجرای پانل های تخصصی و ارائه مقالات و پوسترهای علمی برگزار و امروز در آیین اختتامیه با قرائت بیانیه پایان یافت. 

http://www.bmsu.ac.ir/UserFiles/Handler.ashx(1).jpg

 متن بیانیه اولین کنگره ملی تروما

بسم ا... الرحمن الرحیم

سلام و درود همه موحدان عالم و پيروان اديان توحيدي در ماه پر برکت ربیع الاول بر پیام آور بزرگ رحمت و هدایت حضرت محمد مصطفی (ص) و سلام و تحیات الهی به پیشگاه قدسی و نورانی ائمه هدی(ع) بویژه آخرین ذخیره سلسله امامت، عدالت گستر گیتی حضرت ولی عصر (عج). و با درود به ارواح تابناک و ملکوتی بت شکن قرن خمینی کبیر و شهدای والامقام انقلاب اسلامی و با درود و آرزوی سلامتی برای پرچمدار اسلام ناب محمدی (ص) در عصر بیداد ، الحاد و التقاط مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای (قدس سره ).

بی تردید موضوع تروما در سا ختار علمی ، اجتماعی و اقتصادی کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است.  

سالهای حماسه پر افتخار دفاع مقدس که با شهادت مظلومانه دهها هزار نفر از رزمندگان ایثارگر و جانبازی و مجروحیت صدها هزار نفر از آنان همراه بود، (كه مناسب است از تلاش هاي ايثارگران گمنام زنجيره امداد و انتقال در دفاع مقدس تجليل شود) در کنار پیشینه پیدایش اسف برانگیز حوادث غیرمترقبه در کشور بخشی از تجارب عینی و مسئولیت آفرین جامعه ما را تشکیل می دهد در تبیین ابعاد و آثار گسترده تروما علاوه بر موضوعات پیشگفت همگان نیک می دانند. که در طول سالهای اخیر در پرتو همدلی و تلاشهای مجدانه همه دستگاههای مسئول در کشور موفقیت های برجسته و قابل ستایشی در سطح بین المللی در زمینه کنترل و کاهش آثار و عوارض حوادث جاده ای حاصل گردیده است ولیکن عبور از وضعیت کنونی و دستیابی به جایگاه مطلوب نیازمند تعمیق و استمرار تلاشهای همگانی است . برای تبیین واقع بینانه  ابعاد موضوع باز خوانی برخی از دانسته ها و اطلاعات شگفت آور معطوف به حوادث جاده ای امری گریز ناپذیر خواهد بود .

1-حوادث جاده ای سومین علت مرگ و میر در جامعه و متاسفانه نخستین علت مرگ ومیر در جوانان کشور بوده و هزینه های مرتبط با آسیب وسایل نقلیه در تصادفات سالیانه بخش قابل توجهی از  تولید ناخالص ملی کشور را می بلعد.

2- هزینه حوادث رانندگی از 4 هزار میلیارد تومان در سال 1380 در طی یک دهه با رشدی نامیمون به رقم 12 هزار میلیارد تومان رسیده است .

3- با توجه به این که بیشتر آسیب دیدگان تصادفات در کشور بین 20 تا 40 سال سن دارند مرگ زود هنگام باعث از دست رفتن 4 میلیون سال عمر در ایران می شود .

میزان عظیم  آسیب های اقتصادی در کنار آثار و عوارض پنهان و بعضا غیر قابل توصیف اجتماعی و روانی  ناشی از حوادث و تروما در کشور، بی تردید همگان را به ایفای نقشی عالمانه ، بلا درنگ و جهادی در این عرصه فرا می خواند. در راستای تعریف و تجلی پاسخی در خور برای این موضوع قطب علمی آموزشی تروما دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا... (عج) با همیاری و همراهی  جامعه جراحان ایران، مراکز تحقیقاتی تروما در سایر دانشگاههای علوم پزشکی کشور، برگزاری نخستین کنگره ملی تروما را طراحی و پیگیری نموده اند تافرصتی فراهم گردد با هم اندیشی  و تدقیق صاحبنظران فرهیخته و مراکز سیاستگذاری، نهادهای علمی و پژوهشی و دستگاههای بهره ور، بر ضرورت هماهنگی بین بخشی و تحقق مدیریت علمی تروما در کشور تاکید ورزیده و اهم موضوعات مورد توجه را در قالب بیانیه نهایی نخستین کنگره ملی تروما به محضر مسئولین فرهیخته و دلسوز دستگاههای اجرایی، تقنینی، نظارتی و جامعه علمی و پزشکی کشور تقدیم نماید.

1-  نظر به ابعاد گسترده آثار و عوارض تروما و ضرورت برنا مه ریزی عالمانه و جدی به منظور پاسخ شایسته به نیازها و عقب ماندگی های موجود در موضوع تروما در زمینه های پیشگیری، پیش بیمارستانی، درمان، آموزش و پژوهش و ... پیشنهاد می گردد کمیته ملی کنترل تروما به ریاست وزیر بهداشت ، درمان وآموزش پزشکی به منظور انسجام سیاستها و تحقق برنامه های مرتبط و هماهنگی موثر بین بخشی تشکیل گردد.

2)-  در مدیریت علمی تروما، اثر بخش ترین و اساسی ترین اقدام مورد نیاز در جامعه توجه به موضوع پیشگیری می باشد . در کشور ما بخش عمده ای از حوادث جاده ای از خطای انسانی نشات می گیرد . که قطعا با باز تعریف و نظارت برتحقق قوانین باز دارنده و روز آمد در کنار توسعه آموزش فراگیرو همگانی می توان نتایج سیاست (نهضت پیشگیری فعال)را به نظاره نشست ، توجه به مولفه های زیر تحقق نهضت پیشگیری فعال را تسهیل و تسریع خواهد نمود .

1-2-    طراحی و استقرار نظام ملی آموزش عمومی حوادث و سوانح با محوریت وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و مشارکت کلیه دستگاههای اجرایی مسئول و همراهی سازمانهای مردم نهاد .

2-2- حمایت های معنوی ، قانونی و ارائه تسهیلات ویژه به مراکز غیر دولتی و سازمانهای مردم نهاد فعال در زمینه آموزش پیشگیری از تروما .

3-2- توسعه و ایجاد بزرگراه های ایمن و استاندارد شهری و  بین شهری ، اصلاح فیزیکی نقاط خطر آفرین جاده ای، همراه با کنترل هوشمند عبور و مرور وسایل نقلیه درون و برون شهرها و ممانعت از رانندگی افراد خطر آفرین .

4-2- با عنایت به نقش مستقل و یا ترکیبی موتور سیکلت ها به میزان 40 تا 65 درصد در تصادفات کشور پیشنهاد می گردد طی برنامه ششم و هفتم توسعه، موتورسیکلت از زنجیره حمل و نقل مسافر و کالا حذف گردیده و بهره وری از آن در سایر موارد ضروری، قانونمندگردد.

5-2- تحقق نظام ایمن سازی فعالیتهای صنعتی و کار گاهی بویژه در زمینه تعریف استانداردهای تولید و بکارگیری ماشین آلات داخلی و وارداتی و ارتقاء ایمنی محیط فعالیتهای شغلی و حرفه ای.

6-2-  انتظار می رود توسعه و تعمیق آگاهیهای عمومی جامعه در زمینه پیشگیری از حوادث جاده ای و بلایا به عنوان یک موضوع راهبردی در صدر فعالیتهای رسانه ملی، رسانه های مکتوب و مجازی مورد توجه واقع گردد.

3 ) -  در راستای مدیریت علمی تروما در کشور استقرار سیستم جامع تروما نیاز جدی و حیاتی تلقی می گردد و پیشنهاد می گردد حداقل در 10 استان کشور تا پایان برنامه 5 ساله ششم، سیستم جامع تروما نهادینه گردد . تحقق سیستم مذکور مشتمل برنظام رسیدگی پیش بیمارستانی و بیمارستانی، امکان دسترسی مطلوب مصدومان احتمالی را به امکانات امداد، نجات و انتقال سریع و موثر و همچنین دستیابی  به مراکز مجهز و تخصصی درمان تروما  فراهم می نماید. به منظور تحقق شایسته استقرار سیستم جامع تروما توجه به مولفه های زیر امری اجتناب ناپذیر می باشد.

1-3-    علیرغم فعالیت گسترده دستگاههای متنوع و مسئول در امر امداد ونجات و رسیدگی پیش بیمارستانی ایجاد (مدیریت واحد جاده ای) در سطوح ملی و منطقه ای پاسخی شایسته به حل برخی چالشهای موجود تلقی می گردد.

2-3-    ارتقاء توانمندی و ارائه خدمات سریع و موثر در بخش پیش بیمارستانی نیازمند افزایش پایگاههای فوریتهای پزشکی، تجهیز ناوگان به سیستم پزشکی از راه دور (تله مدیسین) و توسعه آموزشهاو مهارتهای تخصصی می باشد که می بایست بیش از گذشته از سوی متولیان امر مورد توجه واقع گردد.

3-3-    پیشنهاد تدوین و نظارت براجرای راهنماهای سلامت" گاید لاین " در زمینه های درمان و توانبخشی تروما از طریق راه اندازی شبکه مدیریت دانش بالینی حوزه تروما در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری مراکز تحقیقاتی تروما و انجمن های علمی تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی .  

4-3-  استقرار نظام ثبت تروما در کشور با همکاری سازمانهاو نهادهای مرتبط با تروما به نحوی که پیگیری افراد متاثر از تروما در سامانه قابل انجام باشد . ضروری است وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در مرکز ملی داده های سلامت ستادی را با حضور نمایندگان سایر سازمانها و نهادها تشکیل و روند ثبت کامل اطلاعات تروما را به دقت پایش نماید.

5-3-    استقرار (نظام مراقبت تروما ) در تمامی مراکز خدمات بهداشتی و درمانی دانشگاهی و بیمارستانهای وابسته به  سایرسازمانهای دولتی و نهادهای عمومی .

4  )-  برنامه ریزی فعال به منظور توسعه و تعمیق آموزش های تخصصی مرتبط به تروما و حوادث در قالب( نظام ملی آموزش تروما) از نیازهای جدی در این زمینه محسوب می گردد که در راستای تحقق نظام مذکور پیگیری پیشنهادات زیرالذکر مورد تاکید می باشد.

1-4-    بازبینی برنامه، سرفصل ها، عناوین، ساختار، منابع و روشهای تدریس در زمینه تروما و حوادث در دوره های پزشکی عمومی، پرستاری و سایر رشته های مرتبط و دوره های تخصصی و فوق تخصصی بالینی منطبق با نیازهای فعلی و آتی جامعه و شواهد و منابع علمی روزآمد.

2-4-    طراحی، راه اندازی و ارتقای دوره های فلوشیب (تکمیلی) تروما و حوادث بر اساس نیازسنجی و مطالعات تطبیقی.

3-4-      اولویت بخشی و حمایت خاص از برنامه های آموزش مداوم جامعه پزشکی مرتبط با تروما و حوادث.

4-4-    تعریف واحد آموزش (مداخلات روانشناختی در بحران ها) ویژه دانشجویان پزشکی، پرستاری، روانشناسی، مدد کاری و فوریتهای پزشکی و نیروهای امدادی و انتظامی که در مداخلات امدادی و درمانی تروما نقش دارند.

5)-  توسعه و اثر بخشی افزونتر تحقیقات و پژوهشهای مرتبط و مورد نیاز با موضوع تروما در کشور از نیازهای جدی در این زمینه محسوب می گردد که پیگیری پیشنهادات زیر می تواند به ارتقای تحقیقات ملی تروما در کشور بیانجامد.

1-5- حمایت از مراکز تحقیقاتی موجود از نظر ساختار ، اعتبار بخشی و تامین بودجه طرحهای  مصوب .

2-5- حمایت ویژه از برنامه های ملی( بین بخشی) تروما .

3-5- ارتقای جایگاه سازمانی ، تشکیلات، شرح وظایف ، ماموریت ، بودجه و امکانات شبکه ملی تروما .

4-5- تاسیس مراکز تحقیقاتی تروما در دانشگاههای علوم پزشکی فاقد مراکز مذکور .

6-     با توجه به اهميت موضوع توانبخشي و بازتواني مصدومين و مجروحين تروما پيشنهاد مي گردد موضوع ايجاد و توسعه مراكز توانبخشي در برنامه پنج ساله ششم مورد توجه ويژه قرار گيرد.

والسلام علیکم و رحمه ا... و برکاته

روابط عمومی دانشگاه


مطالب مشابه :


دانشگاه علوم پزشکی ایران ضعیف شده

دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران تهران به دلیل اعتبار بخشی از دانشگاه علوم




ارزشیابی درونی - ارزشیابی بیرونی - سیستم اعتبار بخشی

سیستم اعتبار بخشی جراحی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران




اعلام استانداردهای اعتبار بخشی بیمارستان

اعلام استانداردهای اعتبار بخشی بیمارستان نرم افزار پزشکی ، سلامت ، پرستاری و




یانیه اولین کنگره ملی تروما

دانشگاه علوم پزشکی اعتبار بخشی و دانشگاه علوم پزشکی تهران




جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد آقای ابوذر سوری لکی - دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج)

دانشگاه علوم پزشکی اعتبار بخشی علوم پزشکی بقیه الله(عج) تهران




دستاوردهاي يک سال اخير دانشگاه علوم پزشکي بقيه الله(عج)

و پرستاران دانشگاه علوم پزشکی اعتبار بخشي را دانشگاه علوم پزشکی تهران




نقش کلیدی پرستاران در کسب رتبه نخست بیمارستان بقیةالله(عج)

دانشگاه علوم پزشکی علوم پزشکی بقیه الله(عج) تهران. برتر اعتبار بخشی را




تخفیف دانشجویی کنگره اعتبار بخشی

تخفیف دانشجویی کنگره اعتبار بخشی تخصصي مدیریت دانشگاه همايش آموزش علوم




راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی بخش کودکان( اطفال ) بیمارستان در ایران

راهنمای ارزیابی استانداردهای اعتبار بخشی بخش دانشگاه علوم پزشکی درماني تهران




برچسب :