نگارش رزومه مؤثر و رمز پیروزی در مصاحبه

گام اول رزومه:

رزومه چیست؟

رزومه معرفی نامه ای شامل خلاصه ای از تجربیات کاری، سوابق تحصیلی و مهارتهای فرد جویای کار است. این معرفی نامه میتواند بصورت تایپ شده در حداکثر یک یا دو صفحه در قالب اوراق چاپ شده و یا نسخه الکترونیکی در غالب فایلهای doc , pdf  از سوی کارجو به کارفرما ارائه گردد. در برخی کشور های اروپایی و آسیایی به رزومه عنوان سی وی CV که مخففی از عبارت Curriculum Vitae است نیز اطلاق می گردد.

 

نکاتی درباره نگارش رزومه مؤثر

 

یک رزومه هر اندازه هم کامل و دقیق باشد و تمام نکات مربوط به نحوه نگارش صحیح آن رعایت شده باشد، باز هم ناقص است! نکات دیگری نیز در ایجاد رزومه وجود دارد که می توان آنها را فوت کوزه گری نامید. در این بخش شما متوجه می شوید چه کار کنید تا رزومه شما جلوی چشمان کارفرما برق بزند. تیتر نکات طلایی نگارش رزومه به شرح زیر است:

  • گردآوری کلمات کلیدی
  • از هر عکسی استفاده نکنید! فقط عکس پرسنلی
  • رزومه باید مرتبط و هدفمند باشد
  • مسئولیتهای خود را درست شرح دهید
  • رزومه تان را بازخوانی کنید
  • شفاف و موجز بنویسید
  • گرافیست رزومه خود باشید
  • رزومه را با نرم افزار تایپ کنید
  • انتخاب فونت یا قلم مناسب
  • صادق باشید
  • عناوین درست و مرتبط انتخاب کنید

ساختار استاندارد رزومه

 

هر رزومه از ساختار و قالبی مشخص برخوردار است. این بدین معنی است که محتویات مندرج در رزومه می بایست در قسمتهای مجزا و بترتیبی معین نوشته شود. توصیه می شود قبل از توضیح هر قسمت، عنوان آنرا با یک تیتر از سایر محتویات جدا و مشخص نمائید. این امر سبب می شود تا چشم خواننده بسهولت و سرعت مطالب دلخواه را بیابد. بخش های مختلف رزومه شامل قسمت های زیر است:

۱- اطلاعات شخصی

۲- علائق حرفه ای

۳- مدارک و سوابق تحصیلی

۴- سوابق حرفه ای

۵- تجربیات حرفه ای

۶- مهارت ها

۷- حضور کنفرانس ها

نکته مهم : خواننده حوصله خواندن زندگینامه افراد گمنام را ندارد. بزرگترین رمز موفقیت در رزومه نویسی این است که رزومه فقط یک صفحه باشد و در بدترین حالت..تاکید می کنم در بدترین حالت دو صفحه باشد.

1- چرا رزومه نوشته میشود؟

برخی به گونه ای رزومه مینویسند که گویی رزومه اولين و آخرين مرحله يافتن شغل است درحالیکه چنين نيست و ارسال تقاضانامه و رزومه تنها مرحله مقدماتي است كه بايد منجر به مراحلي چون مصاحبه شغلي و گزينش نهايي كارفرما گردد. نوشتن رزومه با چنين ديدگاهی منجر به نوشتن متنی طولانی و خسته کننده مینویسند، متني كه خواننده را خسته میکند و از کارجو تصويرفردي افسرده به ارائه میدهد. در چنین حالتي، كارفرما ميل و رغبتی به خواندن رزومه نخواهد داشت و كارجو نيز به مقصود خود كه رسیدن به مرحله مصاحبه و دستیابی به يك فرصت شغلي است دست نمییابد.

 

 2- هدفمندي رزومه

بیان اهداف حرفه ای از جانب شما به کارفرما کمک میکند تا اهداف مورد نظر شما و نحوه دستیابی به آنها را بهتر بشناسيد. نیازی به اختصاص بخشی خاص به اهداف نیست اما کل رزومه باید آن را منعکس نماید. در خصوص بیان یا عدم بیان اهداف شغلی در رزومه در بین مدیران منابع انسانی اختلاف نظر وجود دارد لذا تصمیم گیری در این مورد برعهده شماست. چنانچه تصمیم به بیان آنها دارید از موارد کلی و عمومی استفاده نکنید.

 

 3- نيازهاي کارفرما و تواناییهای لازم در شغل مورد نظر را بشناسید

نقطه شروع برای نوشتن یک رزومه بـــه ویژه بـــرای یـک کارفرمای خاص آن است که وضعيت محيط كاري و نوع فعاليت او را بشناسيد و بدانيد كاركردن در محیطی كه نيرو براي آن تقاضا شده به چه مهارتهایی نياز دارد. پرسش از افرادی كه با محيط كاري كارفرما آشنايي دارند، مراجعه به آرشيو رسانهها و در موقعیت فعلي سايت اينترنتي مربوط به آن كارفرما مي تواند به شما كمك كند بعد از آن در نوشتن رزومه اطلاعاتي را كه به دست آوردهاید در نظر داشته باشيد و مشخص کنید که شما و مهارتهایتان چگونه میتواند پاسخگوي نياز هاي موجود باشد.

 

4- از عناوین موثر استفاده نمایید

چه دوست داشته باشید و چه دوست نداشته باشید، کارفرمایان معمولاً همان 5 ثانیه اول روی رزومه شما قضاوت میکنند. در همین زمان مهمترین بخشها، که همان عناوین خواهند بود و شما آنها را در رزومهتان فهرست کردهاید مورد توجه قرارمي گيرند، بنابراین از به کار بردن عناوین مناسب اطمینان حاصل نمایید. دقت نمایید این عناوین تا حد امکان تفضیلی بوده و در کارفرما ذهنیت خوبی از ماهیت تجربه های شغلی گذشته شما ایجاد نماید. 

 

 5- از نكات كليدي استفاده نمایید

هیچ کارفرمایی زمان و حوصله آن را ندارد که یک متن طولانی را بخواند. مطمئن شوید که از جملات کوتاه و نکات کلیدی برای بیان تجربهها، سوابق تحصیلی و اهداف حرفهای خود بهره گرفتهاید.

 

 6- ابتدا اطلاعات مهم را ذکر کنید

این موضوع هم در کل رزومه وهم برای هر کدام از بخشها صادق است. اغلب اوقات تجربه کاری قبلی مهمترین بخش رزومهتان خواهد بود، پس آن را در ابتدا بیاورید. زمانی که تجربهها یا مهارتهای خود را فهرست میکنید ابتدا مهمترین آنها را ذکر کنید.

 

 7-مزایای مهــــــارتهای خـــــود را شرح دهید

صرف بیان یک مهــــــــارت برای کارفرما کافی نیست. اگر بتوانید مهــــــــارت خود را به شغلي كه كارفرما براي آن اعلام نیاز داده است ارتباط دهيــــــــد و آن را ملموس بیان کنید شانس خـــــود را برای دستیابی به شغل افزایش دادهاید.

 

 8- نقاط قوت و قابلیــــــــــــتهای خود را بشناسید:

بجای اینکه فهرست طولانی و خسته كننده ای از قابلیتهای خود نظیر انضباط؛ خلاقيت و قدرت حل مسئله ارائه، بهتراست تلاش نماييد رزومه را به نحوي بنويسيد كه اينگونه موارد در زندگی واقعی و تجربیات کـــاریتان متجلي شود.

 

9- از بیان نکات منفی خودداری کنید

از ذکر اطلاعاتی که در نظر کارفرما منفی تلقی می گردند خودداری کنید. این امر هم برای رزومه و هم برای مصاحبه صادق ست. برای مثال لازم نیست درباره آنچه در محل كار قبلی از آن متنفر بودید، سخن به میان بیاورید يا اگر درمحل كارقبلي خود با همكاران يا مديريت چالشي داشته ايد كه منجر به خروج شما ازآنجا ويافتن شغل جديد شده نبايد دراين مورد اطلاعاتي به كارفرماي جديد بدهيد.

 

واما نکاتی مهم در باب استخدام شدن:

 درک فرمول استخدام شدن

 

خیلی سریع به فرمول پنجگانه استخدام شدن نگاه می کنیم.

۱-      رزومه: قبل از اینکه کارفرما شما را ببیند از شما خوشش بیاید!

۲-      ظاهر: وقتی کارفرما شما را دید، از دیدن شما لذت ببرد.

۳-      حرف زدن: وقتی حرف های شما را شنید از شنیدن آن لذت ببرد.

۴-      القا: کارفرما را به خود علاقمند کنید.

۵-      نباید ها: تو ذوق کارفرما نزنید! به عبارتی مثل یک لکه سیاه روی یک دیوار سفید به چشم نیایید.

 

یک نکته کلیدی که حاصل تجربه شخصی خودم می باشد:!

فراموش نکنید که یک مصاحبه گر عموما زمان محدودی جهت پرسش و پاسخ از شما دارد و

معمولا در بدو ورود 50 درصد قضیه به نحوه ورود و حالت چهره و سلام کردن و معرفی نام خود و لحن و لبخند شما بستگی دارد. اگر فرد مصاحبه کننده لبخند بر لب نداشت(در جواب لبخند شما)

و حالت خشک و اخمو بر چهره داشت بدانید که یا از نظر روانی مشکل دارد یا خود بزرگ بینی دارد و یا اصلا قصد استخدام کسی را ندارد(معمولا نفر مورد نظر از بین آشناهایش انتخاب شده)  در این حالت خود را نبازید و تلاش خود را بکنید. حداقل با یک صنعت جدید یا یک برخورد جدید آشنا شده اید و در هر حالت درصدی شانس وجود خواهد داشت.

اما در اکثر موارد این حالت پیش نمی آید بلکه با اعتماد به نفس و لبخند و خونسردی شما فرد مصاحبه کننده رام شما خواهد شد.

پس از قسمت روانی داستان تخصص شروع میشود. در اینجا بدانید که مصاحبه کننده از شب قبل آنچه که خود بلد است و در آن مورد تخصص دارد جمع بندی کرده و از شما پرسش خواهد نمود.پس شما موفق خواهید شد تنها اگر افسار این اسب سرکش را به دست بگیرید و او را به جهتی که می خواهید و تخصص دارید بکشید و برانید.

کافیست با کمی پر حرفی در جواب سوال اول که از شما می خواهند کمی از خود بگویید هر چه یاد گرفته اید روی دایره بریزید و به ریز خود را متخصص در امری که کار کرده اید معرفی کنید.... حال اگر کنجکاوی طرف برانگیخنه شده باشد که معمولا هم می شود در آن موضوع وارد شده و از دل حرفهای شما با زیرکی سوالاتی می پرسد که قطعا شما در پاسخگویی به این سوالات موفق تر خواهید بود تا سوالات غافلگیر کننده او.و اگر خیلی حرفه ای باشید شما هم از او در مورد شرکت و آنها و نوع فعالیتشان و تعداد نفرات و رنج حقوقی و صاحب اصلی شرکت و ...می پرسید و او را تحریک می کنید که کمی قصه بگوید بدون اینکه به یاد داشته باشد چه کسی دارد با دیگری مصاحبه می کند!!!     (:

اگر ازکسانی که از مصاحبه های استخدامی مردود می شوند بپرسید که چه بر آنها گذشته اکثر آنها ضمن ناسزا گفتن به آسمان وزمین خواهند گفت : " من رفتم نشستم بعد طرف پرسید فلان و جواب را نمی دانستم بعد از آن پرسید فلان و کمی می دانستم و دوباره پرسید فلان و باز هم نمی دانستم ..............." . 

این پرسش و پاسخ ادامه داشته و در پایان به آنها گفته اند با شما تماس می گیریم(یعنی bye)

اغلب مردود شده ها ناراحت از این هستند که در فلان داستان تخصص دارم ولی هیچ سوالی در آن باب از من نپرسیدند و .....

خوب طبیعیست! آنها از کجا بدانند شما چه چیز بلدید. شما هم که نمی توانید بگویید از من فقط در مورد فلان چیز بپرسید.

می بینید که همه چیز در مطلب جادویی که به شما آموختم خلاصه می شود. حداقل مصاحبه گر شما می داند که اگر چیزی را نمی دانید در عوض چه چیزهایی را می دانید. باید آنقدر زمان مصاحبه را در جهت خود هدر دهید تا فرصت برای جوابهای منفی کم شود. و اینگونه شما پیروز خواهید بود.

ودر پایان به یاد داشته باشید با همان لبخندی که وارد شدید با ید خارج شوید حتی اگر نا موفق بودید با اینکار بخش روانی کار را هنوز به نفع خود حفظ کرده اید و جمله کلیدی آخری که می گویید این خواهد بود:

آقا/خانوم .... ممنون که جهت مصاحبه با بنده وقت گرانبهایتان را در اختیار من گذاشتید نتیجه این مصاحبه برای من مهم است  اما نه به آن اندازه که به آشنایی با فرد محترم و متخصصی چون شما مفتخر شدم. امید وارم قسمت بشود در کنار شما کسب تجربه نمایم.

این جملات آخر خیلی از کسانی را که حتی به یک سوال جواب نداده اند را در شرکتهای باور نکردنی استخدام کرده است.

نکته مهم:

اگر شما خانم هستید نحوه پوشش یا نوع لبخند زدن شما در استخدامتان و در آینده شغلی شما بسیار موثر خواهد بود اما لازم می دانم بگویم شما به عنوان یک فرد متخصص و با پرستیژ به مصاحبه رفته اید نه به عنوان مهمان یک مهمانی با لباس شب یا لباس مهمانی تینیجرها.آنچه در روز مصاحبه و یا روز اول کاری از شما ببینند شخصیت ثبت شده شما تا پایان همکاری خواهد بود.به میکاپ خود توجه کنید. کسی قرار نیست طول مژه یا تراکم آن یا ... را در چهره شما اندازه گیری کند. 

در صورتیکه با لباس سبک (از نظر وجه اجتماعی ) وارد میدان مصاحبه شوید اگر مصاحبه کننده انسانی فرهیخته و با دیسیپلین باشد شما رد خواهید شد و اگر سست بنیان و کج خیال باشد شما استخدام می شوید ولی نه به دلیل لیاقت یا تخصص بلکه  باید عذاب چند سری رفتارهای مدیر یا همکاران را در آینده به جان بخرید که البته خانم های محترم مخاطب بنده این مسائل را بهتر از هر آقایی می دانند زیرا که در هر جامعه ای خانم ها کم یا زیاد با این افراد و این رفتارها برخورد هایی داشته اند.

آقایان هم بدانند که نکات بالا در مورد آنها هم صدق می کند .شما قرار نیست با تیشرت یا موی چسب زده و صورت اصلاح نشده یا نامرتب و شلوار تنگ به مصاحبه بروید. باور کنید کارگردان یک فیلم در انتظار شما نیست. اگر واقعا نمی دانید لباس سنگین و کاری چگونه است بجای اینکه از دوستتان که به اشتباه الگوی شما شده بپرسید از بزرگتر یا تجربه دار ترین فرد اطراف خود بپرسید یا حداقل TV را روشن کرده و کمی دولتمردان ایرانی یا خارجی را نظاره کنید. به جواب خود خواهید رسید. مجری فلان شبکه خارجی در اینجا اصلا الگوی مناسبی برای شما نیست.فعلا شما کار دیگری دارید.

در پایان امیدوارم نکات تجربی که حاصل از ده ها بار شرکت بنده در مصاحبه ها بوده و خواهد بود و رمز پیروزی خودم و خیلی از کسانی بوده که به آنها تذکر داده ام بتواند کمکی به شما دوستان و همکاران ارجمندم باشد. ضمنا جسارت بنده را بابت لحن فانتزی بخشید.

پیروز باشید

رضا رضایی

 

 


مطالب مشابه :


رزومه چيست؟

معماری به مثابه ساخت-سجاد نازی - رزومه چيست؟ - مجموعه مطالب معماری و تکنولوژی ساختمان




مشاوره در مورد ساختار نظام مهندسی کبک

http://www.oiq.qc.ca/pdf/practice رزومه كاري به فرانسه و انگليسي طبق فرمت مشخص شده سازمان مهندسي که از




راهنمای کانفیگ مودم ADSL 2+ مدل TPLink

صفحه اول آرشيو مطالب سایت شرکت دوربين مداربسته رزومه كاري New/TPLink_ADSL_modem_configuration_guide.pdf.




-193. آشنایی با نحوه نگارش یک رزومه مناسب و تاثیر گذار

محسن عمادی - رباتیک - eittcrobotic - -193. آشنایی با نحوه نگارش یک رزومه مناسب و تاثیر گذار - eittcrobotic




نگارش رزومه مؤثر و رمز پیروزی در مصاحبه

مدیریت اجرایی و بازرسی آنلاین - نگارش رزومه مؤثر و رمز پیروزی در مصاحبه - Welding and Mechanical Inspection




نمونه آیین نامه مالی

http://http://rapidshare.com/files/414375979/Aiin_nameh_mali1.pdf. نحوه نگارش رزومه. زمينه هاي كاري حسابداري .




نظام آراستگي محيط كار 5S

آیا داشتن رزومه مطلوب علمی و نرم انضباط در محيط كاري است. 5s، به عنوان تا فايل pdf




لیست فایل های PDF

رزومه: محسن مرادی ماشين‌كاري با جت آب و ذرات فایل های pdf مورد نیاز .




راهنمای عضویت در نظام مهندسی کبک به روایت وبلاگ سلام کبک

http://www.oiq.qc.ca/pdf/Demande_vf رزومه كاري به فرانسه و انگليسي طبق فرمت مشخص شده سازمان مهندسي




ديوان حافظ pdf

دوستدار محیط زیست - ديوان حافظ pdf - blogfa house of creation بيوگرافي و سوابق و رزومه كاري




برچسب :