نوجوانان ،جوانان و سيگار!

      

        اغلب افرادي كه سيگار كشيدن را در سال هاي      ابتداي جواني (و يا حتّي نو جواني ) آغاز      كرده اند , علّت آن را فرار از مشكلات ، هم رنگ شدن با دوستان و هم سالانِ  سيگاري شان , مقابلۀ با بلا تكليفي ها و بحران هاي نوجواني وجوانی ,هویت یابی، كنجكاوي , بي حوصلگي و ضعف عزّت نفس ذكر كرده اند . سيگار كشيدن افراد (به ويژه جوانان) , مانع از فعّاليّت هاي مفید جسماني روزانهُ آن ها مي شود و انجام و پيگيري هر گونه رشته ي ورزشي را براي آن ها غير ممكن مي سازد . سيگاري ها اغلب پوستي زرد  دندان هايي فرسوده و باز دمي بد بو دارند . اگر جوانان و   نوجوانان بدانند كه سيگار كشيدن عادتي ساده نيست , بلكه اعتيادي بارز و مشخّص است كه عاملي براي بسياري از آسيبهاي رواني ـ ا جتماعي مي شود , به طور حتم كمترخود را درگير چنين معضلی زشت ونافرجام مي سازند.

                                     عوامل موُثر در سيگاري شدن نوجوانان:

      سيگار كشيدن يكي از مهم ترين عوامل بيماري زا, چه به لحاظ فردي ، شخصیّتی ، و چه  به  لحاظ اجتماعي است. اغلب بزرگ سالان كه سيگار مي كشند, اين عادت زشت وبيماري زا را از اولیّن سال هاي نوجواني   (12 ـ 18 ) آغاز كرده اند. يكي از عوامل موُثردر  سيگار كشيدن نوجوانان و جوانان , كم سوادي و عدم آگاهي آنان از مضرات و تبعات شوم آن است , عامل ديگر , ضعف عزّت نفس و خود پنداره‌‌ء ضعیف نو جوانان است.عامل سوم داشتن روابط نابسامان خانوادگي است كه در مواردي مي تواند منجر به سيگاري شدن ایشان شود. نوجواني هم كه هر دوي والدينش و يا يكي از آنها سيگار  مي كشند بيش تر از نو جواني كه هيچ يك از اعضاي خانواده شان سيگار نمي كشد, احتمال سيگاري شدن را دارد.                                                         ،                                                  عوارض سيگار كشيدن در نوجوانان:

1- سيگار كشيدن نو جوانان در كوتاه مدّت بر روي دستگاه تنفسي آن ها تاُثير مي گذارد و موجب بروز اختلالات تنفسي گوناگون از جمله : تنگي نفس, آسم, بيماري هاي ريوي وبدبوئی دهان فساد زودرس دندانها و بیماریهای گوارشی و... مي شود و در دراز مدّت نیز  موجب تقويت عادت زشت سيگار كشيدن و ابتلاء به بسياري از بيماري هاي مزمن و خطرناك دیگر مي شود.

2- سيگار كشيدن جوانان منجر به كوتاهي قد و عدم تناسب اندام و جثهُ  آن ها گشته و رشد بدني وعملكرد سيستم عصبي و دستگاه هاي دروني آن ها را مختل مي كند.

3- نوجواناني كه سيگار مي كشند, به طور معمول قلبشان (4ـ3) ضربه بيش تر از قلب نوجواناني كه سيگار نمي كشند , مي زند.

4- سيگار كشيدن نوجوانان موجب سرفه هاي شديد , سرما خوردگي هاي حاد وآنژين هاي طولاني مدّت درآن ها ميشود.

5- نو جواناني كه به سيگار عادت مي كنند , احتمال بيشتري دارد كه به دنبال ساير مواد اعتياد آور هم بروند.

6- نوجوانان سيگاري, سه برابر نو جواني كه سيگارنمي كشند,  احتمال دارد به سمت مصرف الكل و انحرافات اخلاقي بروند,از آن گذشته سيگار كشيدن مي تواند موجب بروز رفتارهاي مخاطره آميزي مانند خشونت, پرخاشگري, ناراحتي هاي جنسي و... درنو جوانان و جوانان شود.

7- تحقيقات بي شماري نشان دهنده ي اين است كه ارتباط مستقيمي بين سيگار كشيدن جوانان و ابتلاي آنان به افسردگي واضطراب  وجود دارد,تقريباً 50-40 درصد بزرگ سالاني كه سيگارميكشند,علايمي از افسردگي واضطراب را نشان ميدهند.

8- تحقیقات و شواهد علمی و گزارشات مستند سازمان جهانی بهداشت بیانگر آن است که علاوه بر بیماری های تنفسی، اطفال در معرض خطر، به مرگ ناگهانی و سرطان های لب، دهان، حنجره ، ریه ، کلیه، مثانه و دیگر اندام های افراد سیگاری و کودکان و اطفال مظلوم در ارتباط با ایشان می گردد !!! .

9- مصرف دخانیات اپیدمی قرن بیستم است که هر ده ثانیه یک قربانی می گیرد ! ودر چهل سال آینده در هر سه ثانیه ، یک مرگ ناشی از استعمال دخانیات اتّفاق خواهد افتاد. و اگر این روند ادامه پیدا کند در سال 2020 دخانیات سالی ده میلیون قربانی خواهد گرفت ، که هفت میلیون آن سهم کشورهای در حال توسعه است !!!

10- بر اساس تحقیقات انجام شده در جمهوری اسلامی ایران شیوع استعمال دخانیات در ردة سنی 15تا 25 سال در سال 1370 ده درصد بوده است، که متأ سفانه این رقم در سال 1378 به هفده درصد ودر سال 1385 به نوزده درصد افزایش یافته است و طبق همین تحقیق سالیانه پنجاه هزار نفر در ایران بر اثر استعمال دخانیات  می میرند !!!.

*این در حالی است که همه می دانیم خود کشی حرام و گناه کبیره است. و استعمال دخانیات همان خود کشی تدریجی است.

در این قسمت توجّه والدین محترم و شما نوجوانان و جوانان  عزیز  را به سر فصلهای جدید و تکان دهنده ای جلب می نماییم:

1- دود سیگار حاوی بیش از 4000 مادّه سمی و زیانبخش است ، که افراد سیگاری و غیر سیگاری

را مسموم و آلوده و مبتلا  می کند !!!.

2- در کشور ایران نز دیک به 10 میلیون نفر سیگاری (حدود 14 درصد جمیعت) ، روزانه بیش از سه میلیارد تومان خرج سیگار کشی می کنند !. و به طور متوسط دولت بیش از دو برابر مصرف سیگار ، هزینه بیماریها و درمان عوارض ناشی از استعمال دخانیات می نماید ،و این بودجه عظیم توسط اقلیّت فوق به اکثریت 86 درصدی جامعه تحمیل می شود.

3- سالیانه 54 میلیارد نخ سیگار در ایران مصرف می شود ، که 12 میلیارد نخ آن تولید داخل و بقیه عمدتاً از طریق قاچاق واردکشور شده وبا شبکه های مرموز وغارتگر ، توزیع می شود .

4- جوانان کشور ، خصوصاً در سن 10 تا 15 سال ، هدف اصلی برای ترغیب به کشیدن سیگار واعتیاد و سپس مود مخدّر می باشند. لذا سیگار رادر نوجوانان می توان دریچه و مقدمۀ ورود به سایر اعتیاد ها و سایر بزهکاری های اجتماعی نا مید. (آمار و مدارک و فیلم های مستند این حقیقت تلخ را نشان می دهند.) و بایدتوجّه جدّی نمود که هر نخ سیگار تیری بر قلب نوجوان و مرکز عاطفه ، اراده ، شرافت ،و عفت اوست ، و بدانیم که : « شرافت مرد و عفت زن همچون کبوتر هایی هستند که چون ازمأمن و مأوای خود جستند دیگر باز نمی گردند؟!»

5- اقدامات جدّی و پیگیر و مداوم ، برای حفظ نسل جوان از به دام افتادن در این گرداب باید به طور همه جانبه انجام گیرد، هرچند این هزینه های گزاف تحمیلی و چندش آور است!!!.

6- افراد غیر سیگاری به ویژه کودکان و همسران افراد سیگاری به اندازه مصر کنند گان دخانیّات در معرض خطرات دود سیگار هستند ! ،و این افراد بی گناه نا خواسته و به اجبار سلامتی خویش را از دست می دهند؟!.

7- اگر مسموم نمودن آب یا غذای دیگران ممنوع و حرام است، آلوده کردن هوای تنفسی اطرافیان با دود مسموم سیگار به مراتب بد تر است، چون ، آدمی می تواند مدت زمانی از خوردن آب یا غذای آلوده خود داری نماید ، ولی خود داری از تنس هوای آلوده هرگز ممکن نیست !

8- اعتیاد مکّار ، دغل، فریبکار و گیج کننده وقدرتمندبوده ودربرابر احساس رضایت آنی وفوری رنجی طولانی همراه داشته و یک بیماری منفور ، خزندۀ در روح وجسم و جان فرد مبتلا و معتاد بدبخت است  که هرچه فرد معتاد وجودی بی خاصیّت داشته باشد، رشدی فزاینده خواهد داشت !!! ولی اگر آدمی زندگی بهتر و هدفمندی داشته باشد  اعتیاد بی خاصیت گشته و رنگ خواهد باخت.

*آری استعمال دخانیات و مواد مخدّر تهدیدی است علیه همه اقشار جامعه و ما جدّ اً امیدواریم با همکاری هم ، بتوانیم سهمی در سالم سازی محیط خود داشته باشیم .

 


مطالب مشابه :


مشاور رایگان تلفنی خانواده

دکتر محمودی مشاور رایگان خانواده. مشاور رایگان خانواده . مشاوره رایگان تلفنی ۸صبح تا ۱۲ شب




مشاوره خانواده

مشاوره خانواده. تهیه و تنظیم : سایه سمنانیان. استاد راهنما: دکتر سلیمی. آبان 92 از مشاوره




مشاوره ی خانواده (جلسه ی دوم )

مشاوره ی فردی. مشاوره ی خانواده. تمرکز. فرد بیمار است . توجه اصلی بر آشفتگی های درون روانی فرد




مشاوره خانواده (جلسه ی اول )

مشاوره خانواده. جلسه ی اول (23/11/92) تعریف مشاوره مشاوره فرایندی است که طی آن یک شخص ( مشاور




نقش خانواده در آگاه سازى جوانان و نوجوانان

مشــــــــــــــاوره - نقش خانواده در آگاه سازى جوانان و نوجوانان - بســــــــــــــــــم




مشاوره خانواده

اهمیت و لزوم مشاوره خانواده با توجه به شیوه‌های زندگی نوین و پیچیده‌تر شدن شرایط زندگی




خانواده درمانی

مشاوره - خانواده درمانی - عملکرد مرکز و کارشناسی مشاوره کاشان




نوجوانان ،جوانان و سيگار!

مشاوره خانواده - نوجوانان ،جوانان و سيگار! - مشاوره ی خانواده - نوجوانان و جوانان عزیز




برچسب :