بزرگترین زلزله ژاپن بعد از زلزله کوبه

زمین لرزه 2/8/ 1383 نیگاتای ژاپن  با بزرگای گشتاوری 4/6 Mw<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

زمین لرزه 2 آبان 1383 (23 اکتبر 2004) با بزرگای گشتاوری 4/6 Mw و بزرگای محلی 8/6 در نزدیکی ساحل غربی جزیره هونشو در ساعت 0: 56: 17 (بعد از ظهر) به وقت محلی روز شنبه رخ داد. این زلزله موجب حداقل 20 نفر کشته و 1500 نفر مجروح گردید. زلزله در نزدیکی شهر بزرگ نیگاتا در شمال ژاپن و در حدود 250 کیلومتری شمال غرب توکیو رخ داد و موجب وقوع زمین لغزش های متعدد، ویرانی منازل مسکونی و همچنین خرابی در خطوط راه آهن گردید. به همین دلیل چندین مسیر بزرگراه و جاده نیز براثر وقوع زمین لغزش قطع شد. همچنین زلزله با وقوع پسلرزه های متعدد در ساعتها و روزهای بعدی پس از رخداد زمین لرزه موجب تشدید هراس و نگرانی ساکنان پهنه رومرکزی شده است. یکی از زمین لغزش ها موجب ویرانی یک روستا، حداقل دو نفر کشته در آن روستا و به محاصره درآمدن حداقل 600 نفر از ساکنان روستا برای حدود 12 ساعت شد.

این زلزله بزرگترین رویداد لرزه ای پس از وقوع زلزله کوبه در ژاپن در سال 1995 است که با 6400 نفر کشته همراه بود. در شب اول پس از رویداد حدود 130000 خانه مسکونی بدون برق ماندند. نزدیکترین شهر به کانون زلزله اوجیا (Ojiya) است که یک مرکز مهم نساجی در منطقه بوده است و در آن یک محوطه بزرگ در زیر خط آن فروافتاده و سوراخی بزرگی پدید آمده است. در اثر ایجاد این حفره کوپه های یک قطار به درون حفره ایجاد شده واژگون شده اند.

از نظر لرزه خیزی این ناحیه در پهنه فرورانش صفحه پاسیفیک به زیر پوسته قاره ای اوراسیا واقع است. زلزله ها و آتشفشانهای ژاپن در این پهنه فرورانش؛ در ناحیه کمانهای جزیره ای رخ می دهند. هنگامی که زلزله ها در چنین پهنه ای با ژرفای کم رخ دهد (نظیر زلزله روز یکشنبه 2/8/83 که برآوردهای اولیه نمایانگر ژرفای 19 کیلومتری برای آن است) می توان انتظار خسارتها و خرابی های فراوان داشت. در بسیاری از زلزله های ناحیه ژاپن که در همین پهنه فرورانش رخ می دهند به دلیل ژرفای زیاد، حتی با وجود بزرگای زیاد زمین لرزه، خسارت زیادی در سطح زمین ایجاد نمی شود.

زلزله 2/8/83 با بزرگای گشتاوری 4/6 Mw، با سازوکار فشاری و با روند گسلش شمال شرق- جنوب غرب در پهنه ای رخ داده است که بیشتر در آن زلزله های با ژرفای زیاد (150 کیلومتر یا بیشتر) اتفاق می افتند. این مسأله به دلیل آن است که پهنه فرورانش از شرق به غرب ژاپن عمیق تر می شود و بنابراین هرچه به ساحل غربی سواحل ژاپن نزدیک می شویم انتظار وقوع زلزله های عمیق تر بیشتر می شود.

در سابقه لرزه خیزی همین منطقه می توان به زلزله 1964 در نیگاتای ژاپن اشاره نمود که در اثر آن رخداد روانگرایی موجب واژگونی ساختمانهای چند طبقه گردید. زلزله (1964) نیگاتا با وقوع چنین پدیده ای ژئوتکنیک لرزه ای از زلزله های معروف در تاریخ مهندسی زلزله محسوب می شود. با رخداد زلزله اخیر (2/8/83) نیز که با زمین لغزش ها، و فرونشست های متعدد زمین همراه بود، اهمیت پدیده های ژئوتکنیکی لرزه ای در افزایش خسارتهای ناشی از زلزله های بزرگ در ژاپن مشخص می گردد.

Source: www.iiees.ac.ir

 

:: مطالب مرتبط

+  شدیدترین زلزله تاریخ ژاپن؛ 8.9 ریشتر

+  پيش بيني زلزله به وسيله ابرهای زلزله

+  مشخصات برخی از زلزله های بزرگ و تاریخی ایران و تهران

+  آمادگی خانواده‌ها در برابر زلزله (1)

+  معرفی اجمالی مرکز ملی پیش‌بینی زلزله

+  سوپرفريم R.C فناوري نوين براي مقابله با زلزله

+  درس هايي از زلزله بم

+  پيشرفتهاي جديد در پیش بینی زلزله

+  پیش بینی زلزله

+  پیش بینی زلزله با استفاده از سیستم های ماهواره ای سنجش از راه دور

+  بررسى زلزله بم و رفتار سازه هاى مختلف موجود در بم

+  همه چیز درباره زلزله (1)

+  اولین همایش پیش نشانگرهای زلزله

+  بررسي تاثير زلزله بر سازه ها و تاسيسات زير زميني

+  نگرشي ديگر بر مهندسي زلزله، ساده سازي فرايندهايپيچيده

+  ايران به دانش فني تشخيص زلزله ٢٤ ساعت قبل از وقوع دستيافت!

+  علل و چگونگی ایجاد سونامی

+  زلزله و ساخت و ساز پايدار

+  اندازه گیری زمین لرزه

+  تجمع پلانکتونها در آبهای ساحلی با وقوع زلزله مرتبطاست

+  اثر زمین لرزه 27 فوریه 2010 شیلی در کوتاه شدگی طول روزها

 

 


مطالب مشابه :


بزرگترین زلزله ژاپن بعد از زلزله کوبه

معین عمران - بزرگترین زلزله ژاپن بعد از زلزله کوبه - وبلاگی برای مهندسین برتر




برچسب :