درمان ايدز از طريق پيوند سلولهاي بنيادي

این شیوه درمان، بسیار امیدبخش می‌تواند باشد، چرا که تا به حال تحقیقات بسیار زیادی برای درمان ایدز انجام شده است، داروهای زیادی هم با مکانیسم اثر گوناگون برای ایدز ساخته شده است، اما هیچ کدام درمان قطعی بیماری نیستند و تنها می‌توانند دوره بدون بیماری را زیاد کنند، از عوارض ایدز بکاهند یا شمار ذره‌های ویروسی را در خون کم کنند. بنابراین درمانی که طی آن با یک پیوند بشود، برای همیشه بیماری را خوب کرد، بسیار هیجان‌انگیز است.

اما نه! نباید بیش از حد خوشبین شد، چرا که پیش‌شرط این شیوه درمان پیدا کردن اهداکننده‌هایی است که این جهش ژنتیکی را داشته باشند و به علاوه مغز استخوانشان با بدن گیرنده پیوند، جور باشد.

اما می‌توان به جای پیوند مغز استخوان، از پیوند سلول‌های بندناف استفاده کرد، مزیت این پیوند، نسبت به پیوند مغز استخوان این است که موفقیت پیوند به میزان تطابق کمتری نیاز دارد. البته باز هم مشکل پیدا کردن افرادی که جهش ژنتیکی را داشته باشند، پابرجا می‌ماند، بر اساس یک برآورد انجام‌شده، از ۱۷ هزار بندنافی که مورد بررسی قرار گرفتند، تنها ۱۰۲ بند ناف، دارای جهش ژنتیکی بودند، بنابراین ضروری است که به ایجاد یک بانک بندناف فکر کرد.

هفته پیش برای اولین بار، پیوند سلول‌های بندناف برای یک بیمار هلندی مبتلا به ایدز انجام شد و در ادامه ماه میلادی جاری هم یک بیمار اسپانیایی مورد پیوند قرار خواهد گرفت. هنوز مشخص نیست که پیوند سلول‌های بند ناف چقدر پاسخ بدهد، اما پژوهشگران بسیار خوشبین هستند.

البته در هر دو مورد پیوند، درمان انحصارا برای درمان ایدز انجام نمی‌شود و هر دو بیمار هلندی و اسپانیایی پیوند را برای درمان مشکل طبی دیگری انجام می‌دهند، اما محققان در کنار درمان بیماری اولیه، امیدوارند که شاهد درمان ایدز آنها هم باشند.

دانشمندان از زمانی که ویروس عامل بیماری ایدز، سه دهه پیش کشف شد، مشغول مطالعه در مورد این بیماری هستند، آنها خیل زود دریافتند که درصد کوچکی از انسان‌ها به صورت طبیعی به ایدز مقاوم هستند. پس منطقی بود که با مطالعه روی این افراد، کلید درمان بیماری پیدا شود.

ژنی به نام CCR5 یا C-C chemokine receptor type 5 ، گیرنده یا receptor خاصی را روی گویچه‌های سفید کد می‌کند، ویروس ایدز با چسبیدن به همین گیرنده است که به گویچه‌های سفید می‌چسبد و باعث نابودی آنها می‌شود، در افراد مقاوم به ایدز این ژن دچار جهشی به نام دلتا ۳۲ می‌شود، به این ترتیب دیگر گیرنده‌ای در کار نیست و ویروس نمی‌تواند به گویچه‌های سفید بچسبد.

کسانی که یک کپی از ژن جهش‌یافته را دارند، مقاومت نسبی به ایدز دارند، ۱۰ تا ۱۵ درصد کسانی که نژادشان متعلق به شمال اروپا باشند، همین طور هستند.

اما آنهایی که دو نسخه از ژن جهش‌یافته را داشته باشند، یعنی یک ژن جهش‌یافته را از مادر و دیگری را از پدر خود گرفته باشند، میزان ایمنی‌شان بسیار بالاست.

نتیجه بررسی دانشمندان نشان داده است که این جهش در قرون وسطی به وقوع پیوسته است، بعضی‌ها گمان می‌کنند که این جهش در پاسخ به بیماری طاعون یا آبله، ایجاد شده باشد.

البته همان طور که ممکن است به فکر شما هم رسیده باشد، دانشمندان با توجه به گران بودن و مخاطره‌آمیز بودن پیوند مغز استخوان، به این فکر هم افتاده‌اند که با ژن‌درمانی و ایجاد تغییر در CCR5، بدون نیاز به پیوند، با همین مکانیسم به نتیجه برسند.

در یک مورد آنها، بیماری را انتخاب کردند، سلول‌های سفیدش را برداشت کردند و در خارج بدن با ژن‌درمانی باعث تولید پروتئینی شدند که در عملکرد ژن CCR5 ایجاد اختلال می‌کرد، سپس سلول‌ها را دوباره به بدن بیمار برگرداندند، آنها ۱۲ هفته به بیمار داروهای ضد ایدز ندادند، در ابتدا شمار ویروس در بدن بیمار بالا رفت، اما بعد از ۱۲ هفته، شمار ذره‌های ویروسی کاهش پیدا کرد و شمار گویچه‌های سفید بالا رفت. البته همین شیوه درمانی در مورد پنج بیمار دیگر پاسخ نداد، دانشمندان حدس می‌زنند که علت پاسخ این بیمار به‌خصوص که نخواسته نامش فاش شود، این است که خودش به صورت طبیعی با داشتن یک ژن CCR5  جهس‌یافته ایمنی نسبی به بیماری داشت.

به هر حال به نظر می‌رسد CCR5 یک روزنه امید برای درمان بیماری ایدز باشد، چه با پیوند مغز استخوان یا سلول‌های باند ناف و چه ژن‌درمانی با داروهای مختل‌کننده عملکرد CCR5.


مطالب مشابه :


بیماری‌هایی که با خون بند‌ ناف درمان می‌شوند

دانشگاه شهید چمران اهواز. در ایران سه بانک عمومی خون بندناف در پژوهشگاه رویان، سازمان




راه‌اندازي بانك خون بندناف رايگان در كشور

تاريخچه بانك خون بندناف. بانک جامع تخصصی مقالات (ره) اهواز




یک خبر خاص

امیرعلی این روزها در بیمارستان شفای اهواز بستری است و یا از بانک خون بندناف




سمپوزیوم سلول های بنیادی، کاربرد، پتانسیل و چشم اندازها - ۸ خرداد ۹۳ - اصفهان

خون بندناف، روند ذخیره سازی خون بندناف/ معرفی بانک خون بندناف رویان، پیوند سلول اهواز




این کودک به خون نیاز دارد

امیرعلی این روزها در بیمارستان شفای اهواز بستری است و یا از بانک خون بندناف




معجزه خون بندناف

خون بندناف يك منبع باارزش و غني از سلول‌هاي بنيادي، بلوك‌هاي ساختماني خون و سيستم ايمني




چراغ عمر این کودک رو به خاموشی است

بانک اطلاعات اهدا امیرعلی این روزها در بیمارستان شفای اهواز بستری است و منتظر روزی است




قرمزي بندناف را جدي بگيريد

پایگاه پرستاران دانشگاه بقیه الله(عج) - قرمزي بندناف را جدي بگيريد - پایگاه تخصصی دانشجویان




درمان ايدز از طريق پيوند سلولهاي بنيادي

دانشگاه جندي شاپور اهواز. که به ایجاد یک بانک بندناف های بندناف برای یک بیمار




تقاضای کمک

امیرعلی این روزها در بیمارستان شفای اهواز بستری است و یا از بانک خون بندناف




برچسب :