گزارش:قالی‌ زواره از دار افتاده است

زمانی درآمد قالی بافی از کارمندی بیشتر بود

امروزه كوچه پس كوچه‌هاي قديمي زواره از صوت نقشه خوان و جواب بافندگان خاموش است. گروهي از قالي‌بافان قديمي شهر مي‌گويند از كودكي با اين صدا بزرگ شده‌اند، آن روزگاران زن و مرد دختر و پسر به شادماني در خانه مشغول به بافت فرش بودند و اهل منزل زمان افتادن قالي از دار سرمست از شادی به تماشای هنر دست خود می‌نشستند، اما اکنون که قالی‌های زواره دیگر برای همیشه از دار افتاده‌اند آهي مي‌كشند از روزهاي خوشي كه باز نمي‌گردد و مي‌نالند كه دیگر كسي علاقه و حوصله‌اي به این كار نشان نمي‌دهد.

سکینه رضایی، یکی از قالیبافان زواره‌ای می‌گوید: نزدیک به 50 سال سن دارم و از 10 سالگی بر دار قالی نشسته‌ام اما درآمدم اینقدر اندک است که همسرم می‌گوید اصلا برای روزی دو یا سه هزار تومان چه دلیلی برای خارج شدن از خانه داری؟

او به خبرنگار ایسنا- منطقه اصفهان می‌گوید: زمانی درآمد قالی بافی از کارمندی در این شهر بیشتر بود و واقعا کمکی بزرگ برای مخارج مالی خانواده محسوب می‌شد، اما امروزه دیگر هزینه نصب دار قالی را هم نداریم دیگر چه رسد به بافت آن!

رضایی ادامه می‌دهد: 30 سال پیش در زواره حدود 1500 خانه وجود داشت که در تمام آنها دار قالی برپا بود، اما اکنون کمتر از 100 دار قالی از مجموع چهار هزار خانه این شهر وجود دارد.
 
به محله سرآسیاب شهر زواره که وارد می‌شوی کنار حسینیه حضرت ابالفضل دو دار قالی در داخل اتاقی راهرو مانند می‌بینی که تعداد 15 نفر قالی‌باف که اکثرا هم مسن هستند در پای دار این دو قالی مشغولند.

بیمه، احیا قالی بافی در زواره را تضمین می‌کند

به گزارش ایسنا، مؤسسه خيریه كوثر در سال 1389 با هدف اشتغالزايي و كارآفريني براي زنان بي‌بضاعت، بي‌سرپرست و بد سرپرست در شهر زواره تاسيس شد كه در حال حاضر بيش از 60 نفر در تهيه محصولات غذايي مانند رب انار، ترشي جات، سبزيجات خشك و.... و  خياطي، قالي بافي و... در آن مشغول به كار هستند.

مدير مركز خيريه كوثر زواره به خبرنگار ایسنا- منطقه اصفهان، می‌گوید: توليد، فروش و صادرات فرش بايد مقرون به صرفه شود و تا زماني كه بيمه قاليبافان در کشور به طور كامل اجرایی نشود افراد انگيزه‌اي براي ورود به اين كار نخواهند داشت.

عفت السادات ابطحي بابیان اينكه بافت فرش زواره بر اساس نقشه كاشان طراحی شده است، مي‌گويد: سرآغاز بافت فرش در زواره از 70 سال پیش هم‌زمان با ورود استاد قالي بافي به نام "سيد محمد حسين طباطبايي" رقم خورد، اما در سال هاي اخير به دليل صادراتي بودن قالي نايين، بافت این نوع فرش در زواره رواج یافت و نقشه‌هاي فرش كاشان در زواره به تدریج خارج شد.

وي در خصوص رونق هنر فرش بافی در زمانهاي گذشته مي‌افزايد: در تمامي خانه‌هاي زواره دارهاي قالي برپا بود و به قدري اين حرفه درآمد داشت كه تمامي اعضاي يك خانواده حتي كودكان نيز پس از بازگشت از مدرسه سهم بافت داشتند.

ابطحي ادامه مي‌دهد: به جرات مي‌گويم در دوراني كه دبير آموزش و پرورش بودم دستمزد قالي بافي من از حقوق معلمي‌ام بيشتر بود، اما به مرورزمان در 30 سال گذشته و به ويژه در مدت 15 سال اخير با توجه به مشكلات صادراتي موجود در بازار فرش و نيز پايين بودن درآمد اين شغل ديگر قالي بافي هيچ گونه صرفه اقتصادي ندارد.

دولت از نقش واسطه‌های فرش بکاهد

 مدير مركز خيريه كوثر زواره در خصوص هدف این مرکز از فعال‌سازی فرش بافی تاكيد مي‌كند: هر بافنده براي هررج 500 تومان بيشتر دستمزد نمي‌گيرد و تا شب حداكثر چهار تا پنج رج نمي‌تواند ببافد پس مشخص است كه هدف از تشكيل كارگاه فرشبافي در اين خيريه سودجويي مادي نيست و اعضاي آن را براي نجات از افسردگي، بيكاري و نيز احياء اين هنر فراموش شده گرد هم آورده‌ايم.

ابطحي مي‌افزايد: درآمد فرش‌هاي فروخته شده خرج امور خيريه مانند وام قرض الحسنه با اولويت اعطا به   اعضاي فعال در اين خيريه مي‌شود.

این قالي باف آزادي عمل، رسيدگي به موقع به خانواده وكمك اعضا به اتمام بافت قالي را از محاسن نصب دار قالي در منازل می‌داند و ادامه می‌دهد: اتمام فرش به دليل عدم كارگروهي منسجم و به دنبال آن فروش فرش در بازار زمان زيادي را می‌برد كه در نتيجه بافنده قالي بايد مدت زمان زيادي براي رسيدن به پول خود صبر كند.

مدير مركزخيريه كوثر زواره مي‌گويد: واسطه‌ها در كارفرش نيز با خرید ارزان و فروش با قيمت بالا به مصرف كنندگان عمل مي‌كنند كه دولت بايد از نقش آنان در اين امر بكاهد.

وام هاي قاليبافي درمسير واقعي خود اعطا نمی‌شود

وي با بيان اينكه درحال حاضر در شهر زواره كمتر از صد دار قالي درخانه‌ها نصب شده است، مي‌افزايد: آمارهاي بالايي كه تحت عنوان وام به قالي بافان ذكر می‌شود واقعيت ندارد چرا كه متقاضیان اين وام‌ها با ارايه فاكتورهاي خريد رنگ، چله، خامه و... وام را دریافت می‌کنند در حالیکه در منازلشان هیچ دار قالی‌ای نصب نیست و وام را براي تهيه جهيزيه، تعميرات منزل و... هزینه می‌کنند.

ابطحي معتقد است که با توجه به درآمد اندك موجود در اين شغل، آموزش‌هاي فني و حرفه‌اي نيز بي‌نتيجه است چون افراد رغبتي به كار با درآمد اندك ندارند و دولت بايد اقدام به ايجاد سيستمي موثر در راستاي هدفمندي آموزش، اعطاي تسهيلات و فعاليت عملي و صحيح در اين رشته هنري كند.

وي می افزاید: استاد صاحب نامي درفرش زواره وجود ندارد و تمامي افراد مسن كه از كودكي در پاي دار قالي نشسته‌اند به طور كامل استادكار محسوب مي‌شوند.

 گزارش از: کامران صباغی، خبرنگار اقتصادی ایسنا، منطقه اصفهان



مطالب مشابه :


6- مشاغل خانگي(قالي بافي)

زندگي - 6- مشاغل خانگي(قالي بافي) - 3- اداره كار جهت ارائه وام؛ 4- صدا و




هنر قالي‌بافي آذربايجان‌غربي بايد به همگان معرفي شود

چاردولي نیوز - هنر قاليبافي آذربايجان‌غربي بايد به همگان معرفي شود - اخبار منطقه چهاردولی




بهداشت قالیبافان

با توجه به اهميت قالي بافي وشناخت بهداشتي جهت اخذ وام به جهاد كشاورزي معرفي




گفتگو با يک زن کارآفرين / گره قالي، گره اعصاب را ميگشايد

ضمن‌ اينكه‌ او در قاليبافي‌ ابداعات براي‌ اعطاي‌ وام‌ به‌ دست‌ ما نرسيده




گزارش:قالی‌ زواره از دار افتاده است

و خياطي، قالي بافي و درآمد فرش‌هاي فروخته شده خرج امور خيريه مانند وام قرض الحسنه با




صندوق وام شرافتي دانش آموزان كاشان

صندوق وام شرافتی دانش آموزان به کارهای گوناگون درآمدزا از جمله قالي بافي و كارگري




شرایط گرفتن وام کشاورزی

نسيم اميد در جوشقان قالي - شرایط گرفتن وام کشاورزی واحدهاي گوني‌بافي و توربافي ;




دانلود نمونه سوالات قالی بافی درجه 2

مرکز آموزش فنی و حرفه ای شهید باهنر بابل - دانلود نمونه سوالات قالی بافی درجه 2 - فنی - آموزشی




7- مشاغل خانگي (تصوير بافي)

تصوير بافي يكي ، قلاب، شانه قالي، قيچي قاليبافي، نقشه هاي 3- اداره كار جهت ارائه وام؛




8- مشاغل خانگي (گبه بافي)

گبه بافي. گبه بافي ، شانه قالي، قيچي قاليبافي و نقشه. 4- اداره كار جهت ارائه وام؛ 5-




برچسب :