قسمتهاي مختلف ساختمان بنايي

قسمتهاي مختلف ساختمان بنايي سفتکاری و نازک کاری ساختمان با قیمت عالی

rightc.gif قسمتهاي مختلف ساختمان بنايي leftc.gif
قسمتهاي مختلف ساختمان بنايي

?di=SCCN

ــ پي
ــ كلافها
ــ ديوارها
ــ ستونها
ــ سقف
مراحل اجرا :
پي كني :
عرض و ارتفاع پي با توجه بار هاي وارده و مقاومت خاك منطقه وعرض ديوارها يي كه روي آن اجرا خواهند شد محاسبه شده و بعد پلان فنداسيون با توجه به پلان تيپ بندي ومحل قرار گيري ستونها طراحي و آكس بندي ميگردد و از روي پلان فنداسيون توسط ريسمان آكسها را مشخص و بعد با گچ عرض پي كني كه بايد پي كني شود مشخص مي شود
رنگ ساختمان ريخته شود بعد پي كني با دست يا به صورت مكانيكي با بيل مكانيكي انجام مي گيرد كه اين مرحله براي تمام انواع ساختمان ها چه اسكلت فولادي و چه اسكلت بتني و بنايي مشترك است
مقاومت خاك مناطق مختلف شهري در دفاتر فني فعال ، شهرداري ، مسكن و شهرسازي واستانداري موجود مي باشد براي ساختمانهاي بنايي مقاومت خاك را مي توان با بازديد از محل نيز تخمين زد به شرح زير :
ـ خاك دستي فاقد مقاومت لازم براي پي سازي است كه بايد برداشته شود .
ـ خاك شن وماسه اي ( خاك دج ) داراي مقاومت خوب در حدود 1.5-2.5 3.5kg/cm2
ـ خاك رس خشك داراي مقاومت نسبتاً خوب در حدود 1-1.5 2 kg/cm2
ـ خاك رس مرطوب فاقد مقاومت لازم است .
هم چنين از روش آزمايش در محل توسط كيسه هاي سيمان نيزمي توان مقاومت نهايي بعد مقاومت مجاز را محاسبه كرد .
بعد از انجام پي كني با توجه به اينكه كف ساختمان± ) از پي چه ارتفاعي دارد چندين حالت براي اجراي كورسي و فنداسيون وجود دارد اگر اختلاف ارتفاع كف ساختمان و كف پي به اندازه پي با شد فنداسيون كار كورسي چنين را نيز انجام خواهد ومي توان بعد از اجراي بتن و مگر فنداسيون به كف رسيد كه اين حداقل ارتفاع پي و كف ساختمان است .
در غير اين صورت به دو روش مي توان به كف ساختمان رسيد و بعد عمليات بلوكاژ را انجا م داد .
الف ـ ابتدا و كورس چنين را با سنگ لاشه كه به آن لاشه چنين كفته مي شود انجام داده و بعد فنداسيون نواري يا منفرد را اجرا بعد كروس چيني را روي آن انجام دهيم كه بهترين حالت است زيرا كف ساختمان از پايين ترين نقطه به قسمتهاي بالاتر ساختمان متصل مي شود ولي در روش قبلي فشار را تحمل مي كند و مقاومت فنداسيون بتني كه آرماتور بندي شده است را ندارد .
نحوه اجرايي آرماتور بندي فنداسيون
با توجه به پلان فنداسيون و دتايلهاي آن تعداد ميل گردهاي طولي و تقويتي و همچنين شماره آنها و ميل گردهاي خاموت و شماره و فواصل آنها از هم ( c.o.c) در پلان فنداسيون محاسبه و آورده شده است كه توسط آن به تعدادي كه در نقشه داده شده ميل گردهايي طولي روي خرك يا زمين قرار گرفته و به طول لازم برش داده مي شوند و توسط خاموتها ميل گردهاي پاييني طولي و بالايي به هم وصل مي گردند و همچنين آرماتورهاي مش بندي هم بطول هاي لازم برش داده شده وبه صورت شبكه بندي روي هم قرار گرفته و توسط سيم آرماتور بندي بسته شده و در محل زير ستونها قرار مي گيرند بعد از اينكه آرماتور بندي قسمتي از كلاف پاييني آماده شد آن را در محل قرار داده و قالب بندي را انجام مي دهند .

انواع قالب بندي كلاف تحتاني
ـ قالب آجري :
كه بهترين حالات قالب بندي است زيرا بعد از بتن ريزي دوباره مي توان از آجرها استفاده كرد و همچنين شكل پذيري بالاي آن قابليت عمده اي براي قالب آجري به حساب مي آيد بدين ترتيب كه به عرض مورد نظر همچنين ارتفاع در نظر گرفته شده براي فنداسيون يك ديوار آجري معمولاً 20cm اجرا مي كنند و قسمتهاي داخلي آن را با پلاستيك مي پوشاند تا آب بتن توسط آجرها جذب شده هم آجرها بعداً راحتر از بتن جذب شوند ولي براي كلافهاي قايم و فوقاني از قالب آجري نمي توان استفاده كرد .

ـ قالب تخته اي :
كه بيشتر براي كلافهاي قايم و فوقاني مورد استفاده قرار مي گيرد و براي كلافهاي تحتاني هم اگر مقرون به صرفه باشد و همچنين قالب تخته اي موجود باشد مي توان استفاده كرد و تخته ها قبل از قالب بندي روغن كاري مي شوند تا هم آب بتن توسط تخته ها جذب نشود هم قالب ها راحت تر از بنتن جدا شوند كه همان كار پلاستيك در قالب آجري را انجام مي دهد .
ـ قالب فلزي :
از قالب فلزي هم مي تولن براي كلدف تحتاني استفاده كرد ولي براي پروژه هاي كوچك مقرون به صرفه نيست اين قالب ها هم قبل بسته شدن روغن كاري ميشوند ولي در اينجا جذب آب ديگر مد نظر نيست .
ـ حالتي هم است كه خاك منطقه به عنوان قالب عمل ميكند در اين موارد پي را به عرض و عمق مورد نظر كند بعد ديواره هاي پي را با پلاستيك مي پوشانند و زمين خود نقش قالب را ايفا مي كند و نيازي به قالب نيست و عايق بندي به علت اين است كه آب بتن جذب نشده و نسبت آب به سيمان بتن تغيير نكند .
در محل اتصال كلدف هاي قائم به تحتاني ميلگردهاي انتظار قرار داده مي شوند تا بعد از بتن ريزي آرماتورهاي آن به اين آرماتورهاي انتظار بسته شوند .
بتن ريزي فنداسيون :
در ساختمانهاي كوچك بتن ريز ي توسط دست وبدون ويبراتور و بتو نر انجام مي گيرد و طرح اختلاط بتن در اينجا نقشي ندارد و گارگران به صورت تخميني ميزان شن و ماسه و سيمان و حتي عامل مؤثر بتن يعني آب تعيين و بتن را تهيه و آماده مي كنند و بتن ريزي به صورت تكه تكه انجام مي گيرد و در بعضي موارد بتن قسمتي از كلدف ريخته شده و بعد از چند روز فاصله قسمتهاي ديگر اجرا مي شود كه يك عيب بزرگ براي قسمت مهمي از يك ساختمان به شمار مي رود در ساختمان هاي با اهميت هاي بيشتر شاهد طرح اختلاط بتن تخميني و بتونر هستيم بدين صورت كه ميزان شن وماسه براي يك كيسه و محاسبه شده وآن را به وزني كه يك بيل معمولي مي تواند از شن يا ماسه برداشته شود تقسيم مي كنند و تعداد بيلهايي كه از شن وماسه بايد در مخزن بتونر براي يك كيسه سيمان ريخته شود مشخص مي شود و ميزان آب را هم به وزن يك سطل تقسيم كرده و تعداد سطل هاي آب براي يك كيسه سيمان 50 كيلو گرمي به دست مي آيد به طور مثال : 35 بيل شن ، 40 بيل ماسه ، 1كيسه سيمان و دو سطل آب نمو نه اي از طرح اختلات بتني براي يك ساختمان با اهميت كه از لحاظ كار بري يك ساختمان مسكوني آپارتماني بود مي توان نام برد.

ـ كلاف قائم و افقي
بعد از اتمام فنداسيو ن ديواره هاي كناري كه در ساختمان بنايي معمولاً باربر هستند اجرا مي شود و محل كلدفهاي قائم را خالي مي گذارند و خود ديوارها هم به عنوان قالب عمل مي كنند و بعد آرماتوربندي كلدف قائم را نجام داده و در محل مورد نظر قرار مي دهند اينجا نيز نوع قالب معمولاً تخته اي است .
ـ ستون گذاري
در محل ستون ها كه مش بندي در فنداسيون اجرا مي شود بيس پليت هايي را توسط بولت به فنداسيون اتصال داده و بعد از اتمام بتن ريزي دوباره صحفه ها را باز كرده و زير آن ملات نرمه ريخته و دوباره در جاي خود قرار داده و پيچ ها را مي بندند كه اين عمل را مونتاژ يا هوا گيري مي نامند بعد ستون ها را روي بيس پيليت ها اتصال ميدهند .
ـ تير ريزي
بعد از ستون گذاري شاهتيرها اجرا مي شوند و تير هاي فرعي روي شاهتيرها و ديوار باربر قرار مي گيرند بهترين حالت براي تير ريزي اين است كه تيرها داخل كلدف فوقاني قرار مي گيرند كه بدليل مشكل بودن اجراي آن انجام نمي شود در غير اين صورت بايد از پليت هاي كوچك براي اتصال تيرها به كلدف فوقاني استفاده كرد كه اين هم در عمل به خاطر اقتصادي نبودن و مشكلات عديده با استقبال روبرو نشده است و عيبي ديگر بر معايب كارهاي اجرايي افزوده است .
ـ باربند افقي :
در سقفهاي طاق ضربي براي مقابله نيروي افقي از باربند افقي استفاده مي شود كه به صورت ضربدري و براي مساحت كوچك تر يا مساوي 25 متر مربع اجرا مي شود كه معمولاً با يد توسط پيچ ومهره اجرا شود ولي در عمل يك ميل گرد طوري در عرض تير ها مي اندازند وبه تيرها وبه تير اتصال مي دهند آن براي اينكه تيرها هنگام اجراي طاق ضربي تكان نخورند .
اجراي پله فلزي
با توجه به دتايلهاي پله فلزي كه در دانشكاه تدريس مي شود زير تيرهاي پله فلزي هم مانند يك ستون بايد بيس پليت قرار داده شود و مانند ستون به آن اتصال داده شود ودر عمل كف ساختمان را اجرا مي كنند تا به كف پله برسند و بعد زير آن را صاف و شمشيري هاي پله را با يك تير كوچك به هم وصل كرده روي آن قرار مي دهند . كه از لحاظ فني غير قابل قبول است . نحوه اجرا در عكس مشهود است .
ـ اجراي طاق ضربي :
بين دو تير فرعي با قوس معمولي 3cm ولي در عمل بعلت كمتر شدن حجم گچ خاك روي آن كمتر از 3cm هم اجرا مي گردد . به دين ترتيب كه چند دهنه را توسط چوب بست آماده بكار كرده و ملات گچ خاك را به صورت تخميني و توسط كارگران و بنايان با تجربه ساخته مي شودكه هر چه خاك آن بشتر باشد دير تر گيرش خواهد داشت و علت استفاده از خاك هم پايين آوردن گيرش اوليه گچ است گچ و خاك خشك را روي يك ميزان مشخص آب كه داخل استانبول ريخته شده بطوري مي ريزند كه روي سطح آب پخش شود تا تمام ذرات آن با آب تماس داشته باشند سپس ملات گچ وخاك را روي سطح مورد نظر اوليه كه يا پروفيل آهن است كه تير هاي فرعي به آن وصل شده اند يا ديوار آجري ماليده و آجرها را با يك ضربة مشخص كه نه چندان شديد و آرام باشد روي ملات گچ وخاك مي زنند و به همين خاطر است كه با آن نام طاق ضربي داده اند .
بعد از اجراي ديواره هاي كناري و ستون گذاري و تير ريزي و اجراي سقف نوبت به ديوار هاي داخلي يا تيغه ها مي رسد كه با توجه به پلان معماري داخل ساختمان تيغه بندي مي شود كه عرض آنها معمولاً 10 سانتي متر است .
عرض انواع ديوار ها در ساختمان بنايي
عرض ديوار هاي باربر كناري و مياني در ساختمان بنايي بطور معمول 35 سانتي متر است و با توجه به اصل لاغري تا 5/3 متر ارتفاع مي توان از اين نوع ديوار استفاده كرد .
عرض ديوارهاي داخلي تيغه هاي مشترك 20سانتي متر و بقيه 5 يا 10سانتي متري هستند .
ساختمان اسكلت فولادي
يكي از ساختمانهاي اسكلت فولادي كه شركت ما در آن به عنوان پيمانكار مشغول به فعاليت بود يك واحد آپارتماني مسكوني بود .
در ساختمان اسكلت فولادي تمام اعضاي باربر ( فشاري ) ، ستونها و تير ها از پروفيل آهن طراحي و اجرا .
قسمتهاي مختلف ساختمان اسكلت فلزي
ـ پي و فنداسيون
ـ ستون
ـ تير
ـ تيرهاي فرعي ( تيرچه)
ـ پله
ـ بادبند
ـ سقف
مراحل اجرا
پي كني و پي ريز ي :
شرايط پي كني و پي ريزي همانند ساختمان بنايي است با اين تفاوت كه در ساختمان اسكلتي ديگر كلدف بندي نداريم و پي نواري زير ديوار باربر ديگر اجرا نمي شود وتمام اعضاي باربر كناري و داخلي را ستونهاي فلزي تشكيل مي دهند .
در اينجا نيز با تو جه به مقاومت خاك وبارهاي وارده مي توان از انواع پي استفاده كرد كه به شرح زير آمده است .
انواع فنداسيون براي ساختمان اسكلتي
1ـ فنداسيون منفرد يا تك
2ـ فنداسيون نواري
3ـ فنداسيون راديه ( گسترده )
فنداسيون منفرد يا تك
با توجه به كاربري ساختمان ، بارهاي وارده و مكانيك خاك واينكه ساختمان در منطقه زلزله خيز قرار دارد يا نه عرض و ارتفاع و طول پي زير هر ستون مشخص مي شود كه يك مكعب است و اين پي ها توسط كلافهاي افقي كه معمولاً از مقطع كوچكتري برخودارند به هم وصل مي شوند تا پي ساختمان پيوسته عمل كند و بعد عمليات آرماتور بندي و مش بندي طبق آنچه در ساختمان بنايي تو ضيح داده شد انجام مي پذيرد .
نصب بيس پليتها
با توجه به آكس بندي كه در پلان فنداسيون صورت پذيرفته ودر آن كه ازتفاع داده شده است در چندين نقطه از پي ساختمان ميگردهايي را مي كارد و توسط شيلنگ تراز به ارتفاع داده شده در پلان فنداسيون كه معمولاً آن را با (0 0 .0 ± ) نمايش مي دهند علامت ها ي را مي زنند كه ارتفاع( 0 .0 ± ) يا از زمين كناري بلند تر است در آن صورت ارتفاع مربوط به زمين با علامت منفي نوشته شده و يا پايين تر از زمين كناري است .كه درآن صورت با علامت مثبت نوشته مي شود
پس ازآن كه علامت گذاري تمام شد بر طبق آكسي در نقشه آورده شده ريسماني در يك آكس طولي و يك آكس عرض مي بندند به طوري در محل قرار گيري بيس پليتها دو ريسمان كاملاً بر هم عمود باشند كه محل برخورد دو ريسمان وسط بيس پليت خواهد بود و ريسمانها در اينجا نقش تراز راهم بازي مي كنند چون دو طرف ريسمان به يك تراز بسته شده است با كار تمام بيس پليتهاي يك آكس كاملاً به موازات هم و در تر از يكديگر قرار مي گيرند زيرا اگر بيس پليتها در يك تراز نباشند به همان ترتيب سقف ساختمان نيز تراز نخواهد بود و اين يك ايراد بزرگ براي ساختمان به شمار مي رود .
بعد از عمليات بتن ريزي بيس پليتها مجدداً باز و دوباره ملات نرمه زير آن مي ريزند و توسط پيچها تراز مي كنند يعني عمليات هواگيري انجام مي دهند چون احتمال دارد هنگام بتن ريزي بتن كاملاً زير پليت را پر نكرده باشد .
فنداسيون نواري
فنداسيون نواري دو طرفه و نواري يك طرفه است كه بر حسب موقعيت جغرافيايي منطقه و زلزله خيز بودن منطقه و بارهاي وارده در روي فنداسيون از نوع يك طرفه يا دو طرفه استفاده مي شود كه نوع دو طرفه يا مشبك نسبت به نوع يك طرفه قوي تر است .
فنداسيون منفرد
در اينجا چيزي به نام شناژ نداريم و عرض و ارتفاع مقطع چه زير بتن و چه در قسمتهاي ديگر يكسان است ولي در نوع يك طرفه ، همانطور كه از اسمش پيدا است در يك جهت پي منفرد ولي در جهت نواري است .
فنداسيون راديه ( گسترده )
در برخي موارد بر اساس بارهاي وارده و اينكه منطقه زلزله خيز و يا خاك مقاومت كافي ندارد عرض پي هاي نواري دو طرفه يا مشبك به قدري بزرگ مي شود كه مجبور هستي كل كف ساختمان آرماتور بندي وبتون ريزي كنيم كه به آن پي راديه يا گسترده گفته مي شود . ودر مناطق ما براي ساختمانهاي بزرگ از اين نوع پي استفاده مي شود .
نصب ستونها
قبل از اينكه ستونها نصب گردند توسط جوشكاران و با توجه به نقشه تيپ بندي ستونها در روي زمين قبلاً آماده مي شوند كه در زير شرح آن آمده است .
باتوجه به ارتفاع فاصله دو ارتفاع و فاصله دو پروفيل كه در يك ستون شركت دارند آنها قبلاً به ارتفاع مورد نظر بريده شده و روي پروفيل قرار داده مي شوند واين پروفيلها عمود بر هم هستند تا پروفيل ستون كه جوشكاري مي شود از زمين فاصله داشته باشد و را حتر بتوان آن برگرداند تا دو طرف آن جوشكاري شود.
بعد از اينكه دو پروفيل مورد نظر در محل قرار گرفت با توجه به اينكه چه پليتهايي روي آن جوشكاري شود كه معمولاً* در طبقات پائين براي ساختمان چند طبقه از پليت سرتاسري استفاده مي شود . عمليات جوشكاري انجام مي گيرد .
و پليتها به اندازه ها و ارتفاع مورد نظر و در فواصل مشخص شده در نقشه جوشكاري مي شوند كه در محل اتصال سقف از پليتهاي بزرگتري استفاده مي شود و اگر در محل اتصال سقف بادبند نيز اتصال داده شود از پليتهاي بزرگتر نسبت به پليتهاي سقف استفاده مي شود كه همه در نماي تيپ بندي ستون در نقشه داده شده است . به مثال اگر براي سقف از PL 60*23*1 استفاده كنيم براي بادبندي از PL120*23*1(B.R) استفاده مي كنيم .
بعد از اينكه ستونها آماده شدن روي بيس پليتها نبشي هايي را در يك جهت كه باهم ريسمان هستند جوش مي دهند و محل قرار گيري ستون را مشخص مي كند بعد هم توسط جرثقيل ستونها روي بيس پليت قرار داده شده و به نبشي ها تكيه داده مي شوند و در واقع كار نبشي ها اين است كه نگذارد ستونها تكان بخورد سپس ستونها را از چهار طرف جوشكاري مي كنند و شاغول مي نمايد بدين تزتيب ستونها جهت اتصال تيرها آماده مي شود .
تيرريزي
با توجه نبشي هاي زير سري كه براي اتنصال تيرها و شاه تيرها قرار داده شده است عمليات تير ريزي صورت مي پذيرد در پلان تير ريزي شماره تيرها و محل اتصال آنها مشخص شده است اگر تير لانه زنبوري باشد قبلاً روي زمين توسط جوشكاران ساخته مي شود ودر محل نصب مي گردد ودر واقع سقف جهت اجرا آماده مي شود كه معمولاً* از تيرچه بلوك استفاده مي شود .
انواع بادبند و نحوه اتصال آن
بادبندهايي كه براي مقابله با نبروهاي جانبي (WL) مورد استفاده قرار مي گيرند عبارتنداز :
ـ بادبند ضربدري
ـ بادبند V شكل شامل Vشكل باز و بسته است
ـ بادبند 8 شكل شامل 8 شكل باز و بسته است
ـ بادبند K شكل و ...
بادبندها اعضا كششي فشاري هستند كه براي مقابله با نيروهاي جانبي در نظرگرفته مي شوند و مانع كج شدن اسكلت ساختمان درهنگام اعمال نيروي جانبي مي گردند كه بايد در يك ساختمان به صورت متقارن اجرا گردند يعني در هر چهار طزف ساختمان بايد بكار گرفته شوند كه بر حسب دلايل معماري ميتوان از انواع بادبند استفاده كرد .
بطور مثال در جاهايي كه مي خواهيم از پنجره يا نور گير و حتي در استفاده كنيم باد بند 8 شكل باز بهترين گزينه براي ما خواهد بود ولي از لحاظ مقاومت K شكل بهترين حالت براي يك ديوار بادبندي مي باشد .
عرض وارتفاع پليتها قبلاً با توجه به طول جوش و زاويه اتصال تير بادبند محاسبه شده است و اينكه نوع تير باد بند از نبشي يا ناو داني را سالم به دو پليت گوشه جوش مي دهند و توسط لقمه كه پليت كوچكي دو ناو داني را به هم جوش مي دهند و در جهت ديگر ناوداني دو قسمت كرده ودر قسمت اتصال و تير قبلي توسط پليت به هم جوش مي دهند و بدين ترتيب ديوار بادبندي آماده مي شود .
اما اگر بادبند 8 شكل باز يا بسته باشد تمام ناو داني سالم و طول مورد جوش داده مي شود اجراي آن راحتر است .
اجراي پله
براي ساختمان اسكلت فلزي معمولااز پله فلزي با شمشيري هاي پروفيل آهن استفاده مي شود كه اندازه آنها در پلان تيرريزي داده مي شود و طول آن نيز مشخص و توسط جوشكار قبلاً آماده و در محل نصب مي گردد .
براي پوشش بين شمشيريهاي پله مي توان از مصالح سقف استفاده كردمانندتيرچه بلوك كه تيرچه هاي آن هم مثل تيرچه هاي سقف سفارش داده شده و حمل تا در محل مورد نظر قرار گيرد و همانند عمليات سقف تيرچه بلوك بتن ريزي مي شود .
اجراي سقف ساختمان اسكلت فلزي
براي سقف ساختمان اسكلت فلزي ميتوان از انواع سقف به شرح زيل استفاده كرد :
1ـ سقف طاق ضربي
2ـ سقف تيرچه بلوك
3ـ سقف دال بتني پيش ساخته
4 ـ سقف دال بتني در جا و ...
سقف طاق ضربي :
كه ديگر منسوخ شده و مرحله از رده خارج شدن را طي مي كند و كمتر سقفي را سراغ داريم كه از اين پوشش استفاده كند .
سقف تير چه بلوك :
كه با استقبال زيادي روبرو شده است زيرا در كارگاههاي محلي توليد مي شوند و ارزانتر تمام مي شوند و در مبحث ساختمان بتني تشريح شده است .
سقف دال بتني :
انواع دال بتني براي سازه هاي بيشتر اجرا مي شوند
ساختمان اسكلت بتن آرمه :
ساختمان اسكلت بتني ساختماني است كه در آن اعضا باربر فشاري يا ستونها از نوع بتن آرمه است كه در محل قالب بندي و اجرا مي گردند همچنين تمام تيرها اصلي هم از نوع بتني است و ديوار برشي هم كه براي مقابله با نيروهاي جانبي مورد استفاده قرار مي گيرد از نوع بتني است .
قسمتهاي مختلف ساختمان بتني
1ـ پي و فنداسيون
2ـ ستون
3ـ تير
4 ـ تيرهاي فرعي ( تيرچه ها )
5 ـ پله
6ـ ديوار برشي
7ـ سقف
مراحل اجرا
پي و اجراي آن :
شرايط پي كني و پي ريزي و نوع فنداسيون ساختمان بتني هيچ فرقي با ساختمانهاي ديكر ندارد و از همان انواع فنداسيون در اينجا استفاده شود ولي در اينجا ديگر فنداسيون منفرد نداريم و عرض ارتفاع پي نواري براي ساختمان بتني با فلزي به علت وزن زياد ساختمان بتني متفاوت است .
در اينجا هم عرض و ارتفاع مفطع پي با توجه اين مكانيك خاك و بارهاي وارده و موقعيت منطقه از لحاظ زلزله تعيين مي شوند تفاوت عمده فنداسيون ساختمان بتني با ساختمان فلزي در اتصال ستون به فنداسيون است كه در ساختمان بتني بجاي اتصال تير فلزي به بيس پليت از ميل گردهاي انتظار براي اتصال ميل گردهاي ستون و فنداسيون استفاده مي شود كه طول آرماتورهاي انتظار يك ششم طول ستون است .
اجراي ستونها ي بتني
ستونها اعضاي فشاري هستند كه جهت انتقال بار ساختمان به زمين مورد استفاده قرار مي گيرند و ستونها ي بتني كه در محل اجرا مي شوند شكلهاي مختلفي مي توانند داشته باشند
مانند
1- مربعي شكل
2- مستطيلي شكل
3- دايره اي شكل
4- چند ضلعي
حداقل ميلگرد ها براي يك چند گوشه يك ميلگرد به ازاي هر گوشه مي باشد و براي مقطع دايره اي شكل حداقل ميلگرد ها 6 عدد مي باشد فاضله ميلگرد ها در ستونها از هم حداقل 5 سانتي متر و حداكثر 25 سانتي متر است نسبت سطح مقطع ميلگرد ها به سطح مقطع ستون حداقل 0.8% و حداكثر 4% و 6% در شرايط خاص مي باشد و حداقل سايز ميلگرد 14 مي باشد پوشش بتن براي عناصر فولادي حدود 5-2.5سانتي متر است .
در يك ستون به ازاي هر متر 4 عدد خاموت بسته مي شود ، معمولا به ازاي هر 25 سانتي متر يك خاموت بطور استاندارد است ، در 6/1 طول ستون از پائين و بالا فشرده مي شود و مي تواند 15 سانتي متر كمتر شود و به ازاي هر 15 سانتي متر جهت تقويت در مقابل كمانش بسته شوند بطور مثال اگر طول ستون 3 متر باشد در نيم متر از پائين و بالاي ستون خاموتها بايد فشرده شوند .
براي اينكه محور ميلگردها ي ستون ثابت بماند و بعد ستون كوچك نشود ميلگردها را خم مي كنند و خم آنها به اندازه 40 برابر قطر ميلگرد است .
البته شماره و طول ميلگردهاي ستون و اينكه ميلگردها چقدر بايد از سقف بالا تر باشند تا ميلگرد انتظار براي ستون طبقه بعد باشند در نقشه مربوط به ستون بتني داده شده است .
پس ميلگردها را به طولعاي مشخص بريده و به ميلگردهاي انتظار بسته ودر فواصل مشخص در نقشه خاموتها را مي بندند و سپس تا تراز سقف قالب بندي را انجام مي دهند و همانطوريكه قبلا هم در مورد قالب بندي بحث شد از انواع قالب با توجه به شكل ستون مي توان براي قالب بندي استفاده كرد كه بيشتر از قالب چوبي استفاده مي كنند و سپس عمليات بتن ريزي را انجام مي دهند و با ضربه زدن به قالب در حين بتن ريزي كار ويبراتور را نيز انجام مي دهند .
بعد از اينكه اجراي ستونها پايان يافت نوبت به اجراي تيرهاي اصلي اتصال است كه ستونها را به هم وصل كنند كه تيرهاي اصلي هم همزمان با سقف قالبندي مي شوند و بطور همذمان اجرا مي گردنند.
اجراي تير و سقف ساختمان بتني
ابعاد مربوط به مقطع تير وتعداد ميلگردها و ميلگردهاي تقويتي در تير در نقشه داده شده است و در تيرها خاموتها كار مقابله با نيروهاي برشي دارند كه مثل ستون در ابتدا و انتها تير فشرده مي شوند .
ميلگردهاي تقويتي در ابتدا و انتها تير در بالاي تير و براي مقابله با نيروهاي فشاري در نظر گرفته مي شوند و در وسط تير در پائين تير و براي تحمل نيروهاي كششي لحاظ مي شوند و چون برش تحت زاويه 45 درجه ماكزيمم است زيرا با توجه به دايره موهر تنشها ، تنش برشي كه برابربا تحت زاويه 45 درجه ماكزيمم است . به همين خلطر آرماتورهاي تقويتي را تحت زاويه 45 درجه بهم وصل مي كنند .
قالب بندي مربوط به تيرها پس از بستن آرماتورهاي مربوط به آن همزمان با سقف اننجام مي گيرد و در زير همزمان با سقف تيرچه بلوك شرح داده خواهد شد .
اجراي سقف تيرچه بلوك
سقف تيرچه بلوك شامل تيرچه و بلوك است كه تيرچه كار تير فرعي و بلوك بعنوان قالب براي بتن ريزي و عايق صوتي عمل مي كند و به دليل فضاهاي خالي داخل آن موجب سبك شدن سقف مي گردد . بطوري كه در عمل به سقف تيرچه بلوك سقف سبك هم مي گويند .
انواع بلوك :
-بلوك سفالي
-بلوك سيماني
بلوكهاي سفالي در كارخانه توليد ميشود و جهت اجرا به محل حمل مي شوند و بلوكهاي سيماني در كارگاههاي محلي اجرا مي شوند و نسبت به بلوكهاي سفالي ارزانتر تمام مي شوند و چون مقاومت بلوك در سقف در نظر اساسي قرار نمي گيرد هيچ اولويتي براي بلوكهاي سفالي نسبت به بلوكهاي سيماني نمي تواند قائل شد و به همين خاطراست كه براي پروژه هاي معمولي از بل.كهاي بتني استفاده مي شود .
تيرچه هاي سقف معمولاً در كارگاههاي محلي توليد مي شوند و با توجه به محاسبات مربوط به تيرچه ها و دتايلهاي مخصوص سقف تيرچه بلوك شماره ميلگردهاي پائيني و بالاي تيرچه مشخص شده است كه باتوجه به طول تيرچه منظور شده اند .
شماره ميلگردهاي پائيني بطور معمول 14و16 و ... و شماره ميلگرد بالايي كه مونتاژ ناميده مي شود كمتر از ميلگردهاي پائيني است كه بعنوان ميلگرد حرارتي هم عمل مي كند .
نحوه اجرا
ابتدا قالب بندي تيرها كه معمولاً قالب تخته اي است انجام مي شود و عرض قالبها از عرض تير بيشتر است و در قسمتهايي كه قرار است تيرچه ها به تيرها متصل شوند تخته هايي به عرض حدود 10 - 5 سانتي متر بر حسب ضخامت تير قرار مي دهند تا تيرچه ها هنگام اتصال به تير روي ميلگردهاي طولي قرار نگيرند و بر آنها بار منفرد وارد نكنند . دور از اينكه در فاصله بين تيرها قرارگرفتند توسط بلوك فاصله دوطرف تيرچه تنظيم مي گردد و بعد از آن شمع بندي زير تيرچه شروع مي شو دكه يطور متوسط از هر 15 - 1 متر ، يك رديف شمع براي تيرچه هاي سقف در نظر گرفته مي شود .

انواع شمع :
شمع فلزي
شمع چوبي
شمعهاي فلزي داراي پيچهايي هستند كه براي نگه داشتن تخته هايي كه زير تيرچه ها قرار مي گيرند . در قسمت فوقاني داراي يك صفحه گير دار هستند كه به اين تخته ها در اصطلاح بنايي كش مي گويند . بعد از اينكه كش ها را روي شمعها قرار مي دهند توسط پيچهايي كه در وسط شمع شمع فلزي قرار دارد ، كش ها را به تيرچه ها اتصال داده و به تيرچه ها يك خيز منفي اعمال مي كنند تا بعد از بتن ريزي سطح زيرسقف داراي خيز به طرف پائين نباشد .
بعد از آنكه قالب بندي و شمع بندي پايان گرفت فاصله بين تيرچه را با بلوك پر كرده و شروع به بستن ميلگردهاي حرارتي مي كنند كه فاصله ميلگردهاي حراراتي در طول ( به موازات ) تيرچه ها از هم 50 سانتي متر و در عرض ( عمود بر ) تيرچه ها 25 سانتي متر است و علت فاصله زياد ميلگردهاي حرارتي موازي تيرچه ها اين است كه ميلگردهاي بالاي تيرچه ها بعنوان ميلگرد حرارتي عمل مي كنند . پس از آن كه آرماتوربندي ها تمام شد نوبت به بتن ريزي مي رسد كه اصولاً بايد يكپارچه انجام گيرد ، ولي در عمل پائين آوردن هزينه و يا نبود كارگاه بتن از بتونر براي ساختن بتن استفاده مي كنن دكه به علت سرعت پائين آن و اينكه اكثراً دانه بندي هاب صورت تخميني و آنچنان در قبل عنوان صورت مي پذيرد يعني 35 بيل شن ،40 بيل ماسه و يك كيسه سيمان و دو سطل آب و كيفيت بتن حداقل از لحاظ دانه بندي سيار نامناسب مي شود و نسبت آب به سيمان در آن دعايت نمي شود .
پس از آنكه بتن در داخل بتونر آماده مي شود توسط بالا بر يا دست به بالاي سقف هدايت مي شود و چون حجم بتن ساخته شده در واحد زمان نسبت به حجم سقف كم است ، پس ازآنكه بتن يك قسمت ريخته مي شود حداقل نيم ساعت الي يك ساعت و نيم طول مي كشد تا بتن بعدي در كنار آن ريخته شود و اين عامل باعث عدم چسبندگي بتن تازه به بتن كه گيرش اوليه را انجام داده ميشود . كه در عكس ها كاملاً مشهود است .
پس ازاتمام بتن ريزي پس از آن كه بتن كاملاً گيرش را انجام داد نوبت به شيب بندي وايزولاسيون سقف مي رسد كه براي تمام انواع ساختمانها يكسان صورت مي گيرد و همزمان قسمتهاي داخلي ساختمان ني زاجرا مي گردند .


مطالب مشابه :


مراحل كلي جهت دريافت پايان سفت كاري

سفتکاری و نازک کاری ساختمان با راي رفع خلاف بقيه مراحل سفت کاری ساختمان




فرم های کمکی برای کنترل و نظارت بر مراحل اجرای ساختمان

به طور کلی وظیفه یک مهندس ناظر کنترل اجرای اصولی و صحیح مراحل مختلف ساختمان سفت کاری و




قرارداد سفت کاری

قرارداد سفت کاری امور مربوط به ساختمان از درتمام مراحل کار در کارگاه حاضر




اشنایی با مراحل طراحی ساختمان

سفت کاری و نازک کاری آشنایی با مراحل طراحی ساختمان.




قرارداد نظارت بر اجرای عملیات ساختمانی

ناظران هماهنگ کننده هر ساختمان باید گزارش پایان هر یک از مراحل اصلی کار سفت کاری ساختمان




دانلود یک نمونه کامل جدول نازک کاری

دانلود یک نمونه کامل جدول نازک کاری. اجرای ساختمان از نظر زمان سفت کاری نصب شده




قسمتهاي مختلف ساختمان بنايي

سفتکاری و نازک کاری ساختمان با قیمت عالی - مراحل اجرا سفت کاری ساختمان- اجرای سقف و ستون




فرم های کمکی برای کنترل و نظارت بر مراحل اجرای ساختمان

فرم های کمکی برای کنترل و نظارت بر مراحل اجرای ساختمان اسکلت،سقف، سفت کاری و نازک




مراحل نقاشی ساختمان - خانه - اتاق خواب و ...

مراحل نقاشي ساختمان دارد و باعث سفت شدن گچ و احتیاج به سنباده کاری است تا سطح




برچسب :