دهه آخر صفر و روستایی به نام توت

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان یزد، مراسم تعزیه خوانی روستای توت اردکان که اسفند سال گذشته با شماره 53 به ثبت میراث معنوی کشور رسیده، امسال نیز در حسینیه روستا به مدت 4شب با شکوه خاص و با حضورخیل عظیم عزاداران حسینی از سراسر کشور برگزار می شود.

این مراسم که بیش از یکصد سال قدمت دارد، همه ساله پذیرای مشتاقان بسیاری از سراسر ایران است و شامل بخش های مختلفی نظیر تعزیه خوانی، عزاداری شهدای کربلا، نخل گردانی و تهیه غذای نذری است.

روستای توت اردکان یزد دارای جمعیتی حدود 50 نفر است ولی به گفته بهرام رضائی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان یزد در دهه آخر ماه صفر و سالروز رحلت پیامبر اکرم(ص) و شهادت امام حسن مجتبی(ع) میزبان عزاداران حسینی از سراسر کشور است و جمعیت آن به بیش از 20هزار نفر می رسد.


مراسم روستای توت به صورت روضه خوانی، تعزیه و پخت آش امام حسین و توزیع جوشانده گل گاو زبان بوده و اصل مراسم تعزیه هم در ایام شهادت امام رضا(ع)، شهادت امام حسن مجتبی(ع) و روز رحلت پیامبر اکرم(ص) برگزار می شود.

به گفته'نادر پیری اردکانی'، دبیر انجمن میراث کهن اردکان، مردم معتقدند که حضور در روستا در این ایام ثواب دارد، خیلی ها با پای پیاده به روستا می روند و گوسفند نذر می کنند، برخی هم به صورت نقدی به حسینیه کمک می کنند.
 

حسینیه توت یکی دیگر از دلایل حضور خیل عظیم جمعیت عزادار در این روستاست، رضائی، مدیرکل میراث یزد قدمت این حسینیه را 150 تا 160 سال ذکر ومی گوید: این حسنیه در زمان‌های مختلف بارها مرمت و بازسازی شده که آخرین مورد آن مربوط به 15 سال پیش است که حسینیه جدید با زیربنای دو هزار و 500مترمربع احداث شده است.

آخرین وقف نامه این حسینیه مربوط به نیمه اول دوره قاجاریه است و رونق آن به جریان کشف حجاب و ممنوعیت روضه خوانی و تعزیه به فرمان رضاخان بر می گردد، مردم در آن زمان به حسینیه توت رو آوردند چرا که از فاصله 60 کیلومتری، ماموران به راحتی نمی توانستند به آنان دسترسی پیدا کنند، بنابراین مردم در این روستا روضه خوانی و تعزیه برگزار و نذر می کردند.

پیری اردکانی، دبیر انجمن میراث کهن اردکان می گوید، بر اساس برخی شواهد این حسینیه بیشتر مورد توجه کاروانیان بوده، مردم در این روستا که در مسیر راه اردکان _شاهرود، اردکان _مشهد قرار داشته استراحت و عزاداری می کردند، کم کم این حسینیه مورد توجه مردم اردکان قرار گرفت و مردم به صورت کاروان های کوچک از اردکان به توت می رفتند.

اما برگزاری مراسم تعزیه روستای توت دارای آسیب هائی است که احمد کمالی، فرماندار اردکان در نشست هماهنگی برنامه ها و حل مشکلات روستای توت به گوشه ای از آنان اشاره دارد.

کمالی در این نشست با اشاره به حضور خیل عظیم عزاداران در مراسم روستا توت اظهارداشت: با توجه به اینکه همه ساله تعداد زیادی از عاشقان و ارادتمندان به امام حسین(ع) در این مراسم شرکت می کنند علاوه بر امکاناتی که صرف عمران و آبادانی این روستا می شود بایستی در زمینه های فرهنگی نیز از سوی نهادهای متولی، فعالیت لازم صورت گیرد و با انجام برنامه های فرهنگی ارزشمند مثل برگزاری نماز جماعت، تبلیغ شعایر اسلامی و سخنرانی در کنار برنامه های حسینیه از ظرفیت موجود بصورت بهینه استفاده شود.
 

فرماندار اردکان گفت: درست است که بدلیل اجرای مراسم معنوی در این حسینیه این مکان دارای ارزش می باشد اما این بدان معنا نیست که برخی با سوءاستفاده وتقدس بیش از حد افکار عمومی را دستخوش انحراف قرار داده و خدای ناکرده به برخی تحریفات در خصوص اهل بیت علیهم السلام دامن زده شود.

گفتنی است، روستای توت در شمال شرقی و در فاصله 60 کیلومتری شهر اردکان واقع شده است.


مطالب مشابه :


برای ششمین دوره اردکان شناسی

پیری اردکانی، دکتر محسن میرجانی ارجنان، رضا ملاحسینی اردکانی، محسن فتوحی و مصطفی هاتفی




یاد آن روزها ... (2)

[به کوشش نادر پیری اردکانی. ختم در مسجد جعفر زاده اردكان به مناسبت شهادت سید مصطفی خمینی.




اسناد تاریخی، موضوع آخرین جلسه اردکان شناسی

به کوشش نادر پیری اردکانی دکتر ناظمی اردکانی:: مصطفی هاتفی




شریف آباد اردکان و بافتی متفاوت

به اتفاق بچه های انجمن حامیان میراث کهن، ابراهیمیان و مصطفی دکتر محسن پیری اردکانی




دهه آخر صفر و روستایی به نام توت

پیری اردکانی، دبیر انجمن میراث کهن اردکان می گوید، بر دکتر ناظمی اردکانی:: مصطفی هاتفی




مختصری از وضعیت اسناد و نسخ خطی اردکان

قدردانی کنیم از زحمات و تلاش های خالصانه دو تن از فرهیختگان اردکانی که پیری عزیز




دومین بازدید اردکان شناسی برگزار شد

این بازدید به این دلیل برگزار شد که اولا کلاس آقای پیری اردکانی | دکتر ناظمی اردکانی::




برچسب :