در ميزگرد تخصصي خراسان با حضور ۸ مدير حوزه شهرسازي و معماري شهرداري مشهد مطرح شد

خراسان: در حال حاضر بيشترين تخلفات ساختماني در مشهد چيست؟

الاجه گردي: طبقه مازاد، پيشروي طولي و کسري پارکينگ، عمده تخلفات ساختماني است که با انجام برخي اقدامات تلاش شده است برخي حداقل ها دراين گونه ساختمان ها رعايت شود و مردم به سمتي سوق داده شوند که تخلف صورت نگيرد.

خراسان: آيا براي جلوگيري از "بام فروشي ها" هم ورود پيدا کرده ايد؟

بام فروشي موضوعي است که رسيدگي به آن علاوه بر شهرداري به محاکم قضايي و بنگاه هاي املاک برمي گردد، فروش "هوايي طبقه" از طريق واحد هاي نظارتي بر بنگاه هاي املاک دنبال مي شود؛ بايد شرايطي فراهم شود که نقل و انتقال "فروش بام" انجام نشود.

خراسان: برخي افراد در مراجعه به شهرداري اين گونه راهنمايي مي شوند که «بسازيد کميسيون ماده 100 راي به دريافت جريمه تخلف مي دهد» چه مکانيزمي پيش بيني شده است که قبل از ارجاع پرونده با کميسيون ماده 100 از وقوع تخلف جلوگيري شود؟

الاجه گردي: اين ادعا را رد مي کنم؛ چون جايگاه و ساختاري که تعريف شده زمينه و بستر تخلف را فراهم نمي کند و به شدت بر ساخت و سازها نظارت مي شود. اما مسئله اين است که نظارت هاي ما بر اساس قوانين فعلي است که براين اساس وظيفه اداره نظارت بر ساخت و سازها براي اعمال قانون اخطار دادن، پلمب کردن و ارسال لايحه تخلف به کميسيون ماده 100 است. فراتر از اين شهرداري نمي تواند کاري کند؛ تاکيد مي کنم شهرداري براي اعمال قانون حداکثر توان را به کار مي گيرد و بقيه به عملکرد مراجع رسيدگي کننده و مجري آراي کميسيون ماده 100 بستگي دارد. هم چنين براي کاهش زمينه هاي تخلف ساخت و ساز بايد خلاءهاي قانوني و خلاءهاي همکاري بين بخشي برطرف شود و دست اندرکاران از جمله شهرداري، شرکت هاي خدماتي، نظام مهندسي، جهاد کشاورزي، محاکم قضايي، نيروي انتظامي و... با يکديگر همکاري کنند.

خراسان: برخي از شهروندان در شهرک «نويد و خيابان کشف» سال هاست که زمين خريده اند و منتظرند که به اين زمين ها اجازه ساخت داده شود؛ در اين زمينه چه اقدامي شده است؟

الاجه گردي: با هر موضوعي براساس آسيب شناسي برخورد مي شود؛ در برخي از بخش هاي شهر به دليل اين که طرح، نمي تواند نيازهاي مردم را برطرف کند با برخي تخلفات ساختماني همراه است که در اين موارد گونه شناسي تخلفات ساختماني انجام شده و تحليل هاي آ ن نيزدر اختيار مشاوران طرح هاي تفصيلي قرار گرفته است تا طرح هايي را طراحي کنند که حداکثر انطباق را با خواسته هاي مردم داشته باشد.

خراسان: در برخي از مناطق شهر ازجمله در بولوار کشاورز بدون رعايت ضوابط و حقوق شهرداري، قطعه بندي و تفکيک انجام مي شود

الاجه گردي: از مردم خواهش مي کنيم که به طور غيرمجاز ساخت و ساز نکنند و زمين هايي را که کاربري غير مسکوني دارد قطعه بندي و تفکيک نکنند، هر نقل و انتقال را از شهرداري استعلام کنند و به اين موضوع توجه داشته باشند که شهرداري به عنوان تحويل گيرنده طرح هاي جامع و تفصيلي تمام تلاش خود را به کار خواهد گرفت که انتظارات مردم را برآورده کند.

خراسان: واگذاري نظارت بر ساخت وسازها به بخش خصوصي، نگراني ها و شائبه هايي را به وجود آورده است، در اين زمينه چه اقدامي شده است؟

الاجه گردي:بخش خصوصي ظرفيت هايي دارد که بايد به کار گرفته شود؛ اما شهرداري نيز اين ظرفيت را در بخش تامين نيرو و امکانات و تجهيزات مورد نياز نظارت به کار گرفته است. نگراني هايي که وجود داشت، در ساختار تعريف شده برطرف شده است. به کارگيري پيمانکار نظارت برساخت وساز به اين معني نيست که ديگر نظارتي توسط شهرداري وجود ندارد بلکه لايه هاي نظارتي تعريف شده و نظارت ها شدت يافته است.

خراسان: چرا ضوابط مناسب سازي براي ساختمان هاو معابر وجود دارد اما رعايت نمي شود؟

طاهري پور:يکي از خبرگزاري ها هم اين سوال را مطرح کرده که به چه ميزان شهر براي معلولان مناسب سازي شده است، سوال کردم در مشهد چقدر جمعيت و چقدر معلول وجود دارد؟ مشهد حدود 3 ميليون نفر جمعيت دارد و بر اساس آمار اعلام شده بهزيستي، حدود 34 هزار معلول دارد. کل جامعه معلول 34 هزار نفر و معلولان جسمي و حرکتي که بايد معابر براي آن ها مناسب سازي شود، بايد حدود 10 هزار نفر باشند. براي جمعيتي که معادل 2دهم درصد جمعيت شهر است، چقدر از امکانات شهر را بايد تدارک ببينيم. البته اقداماتي در قالب همان بهسازي هايي که براي همه شهروندان انجام مي دهيم براي اين قشر هم انجام مي دهيم و معلولان هم مي توانند استفاده کنند، به عنوان مثال مسير ويژه نابينايان به طول 137 هزار و 129 متر اجرا شده و کل پروژه هاي بهساز شهرداري حدود 900 هزار مترمربع بوده است که در اين طرح ها، موانع حرکت صندلي چرخدارمعلولان رفع شده است. در تمام پارک ها به ويژه در پارک هاي خاص از جمله پارک ملت با وجود معضلات فرهنگي باز هم شهرداري مشهد" راه بند" هايي را طراحي کرده که صندلي چرخدار عبور کند و موتور سيکلت ها نتوانند عبور کنند. هم چنين در بحث ساختمان ها براي 10هزار نفر معلول که در شهر زندگي مي کنند يا بايد همه ساختمان هاي بخش خصوصي را به داشتن اين امکانات ملزم کنيم يا اين جمعيت نقاط مشخصي را براي سکونت انتخاب کنند و براي آن ها مناسب سازي محيط انجام شود.

البته در اماکن عمومي بايد اين مناسب سازي انجام شود که در ساختمان هاي گروه "د" بدون استثنا در زمان صدور پروانه ملزم به رعايت استاندارد هاي مناسب سازي مي شوند و نه تنها رمپ بلکه امکانات و دسترسي به امکانات بايددر ارتفاع مناسب باشد که از ابتداي سال 93 پروانه هاي ساختماني با اين شرط صادر مي شود.

خراسان: مناسب سازي معابر تنها براي معلولان نيست و سالمندان را نيز شامل مي شود و الزام قانوني براي مناسب سازي معابر و اماکن عمومي وجود دارد.

طاهري پور: در پروانه هاي ساختماني صادر شده از ابتداي سال 93 بر مباحث مربوط به معلولان تاکيد مي شود، البته مناسب سازي معابر براي افراد مختلف با توجه به نياز انجام مي شود به عنوان مثال سالمندان در مسيري که حرکت مي کنند نياز به نيمکت براي نشستن دارند.

خراسان: چرا در ساختمان هايي که گواهي پايانکار ساختماني آن ها را شهرداري صادر کرده است رمپ قابل استفاده نيست؟

طاهري پور: اين درخواست را فقط از شهرداري نداشته باشيد، شهرداري مهندسان ساختمان را به رعايت اين استانداردها ملزم مي کند شهرداري نبايد شيب رمپ را اندازه بگيرد بلکه بايد استناد کند به تخصص مهندس چون قرارنيست نيروي غير متخصص شهرداري، کار مهندس را نظارت کند.

خراسان: جانبازان از جمله جانبازان قطع نخاعي در اين رويکرد چه جايگاهي دارند، در سفري که براي مصاحبه به اصفهان رفته بودم گلايه جانبازان اين بود که در مشهد امکانات و اماکن عمومي براي جانبازان و معلولان به ويژه در اطراف حرم مطهر مناسب سازي نشده است. بعضي از آن ها از نبود حتي سرويس بهداشتي مناسب در پارک ها گلايه مي کردند.

طاهري پور: از ابتداي سال 93 درساخت اماکن عمومي، الزام مناسب سازي وجود دارد اما امکان مداخله شهرداري در ساختمان هايي که پايانکار ساختماني دريافت کرده اند، وجود ندارد مگر در ساختمان ها و اماکني که در اختيار شهرداري است که در اين زمينه هم اقدام شده است.

گام جديد

اياز: اقداماتي براي مناسب سازي پارک ها و معابر در قالب طرح بهساز انجام شده است اما براي ساختمان هاي داراي فضاي تجاري و اداري و آموزشي که جنبه عمومي دارند، دستور العملي با مشارکت جامعه معلولان تهيه شده که در دفتر فني استانداري تاييد شده است. در کارگروه تخصصي هيئت 4 نفره نظام مهندسي نيز موضوع تاييد شده است. اين دستور العمل تا هفته آينده به هيئت 4 نفره نظام مهندسي خواهد رفت تا لازم الاجرا شود. اين دستورالعمل در گام اول در ساختمان هاي خاص و در سال هاي آينده به ديگر ساختمان ها تعميم داده خواهد شد.

خراسان: مشهد بيش از 3/1 ميليون نفر حاشيه نشين دارد که با الحاق اين مناطق به مشهد ديگر شايد اين افراد حاشيه نشين نباشند، کارگروهي که براي توانمند سازي و سازماندهي اين مناطق تشکيل شده قرار است چه اقدامي انجام دهد؟

مشرقي، مدير ساماندهي بافت فرسوده و سکونتگاه هاي غيررسمي: براساس مطالعات انجام شده در مشهد در 8 پهنه جمعيتي (التيمور، قلعه خيابان، ساختمان، گلشهر، دروي ، جاده قديم قوچان، سيدي و سيس آباد) به مساحت 3 هزار و 824 هکتار سکونتگاه غير رسمي وجود دارد که 66 محله را تشکيل مي دهند؛ در حال حاضر 62 محله در داخل محدوده شهر و 4 محله از جمله دهرود و کال زرکش در خارج محدوده قرار دارند. هم چنين براساس آمار و اطلاعات سال 90 مرکز مديريت آمار شهرداري مشهد اين سکونتگاه هامصوب شده است . براساس بلوک بندي بيش از 833 هزار و 890 نفر در داخل اين سکونتگاه ها ساکن هستند. البته اين مطالعات مربوط به سال 86 است و برخي از محلات ديگر نيز بعدا وارد سکونتگاه هاي غير رسمي شده است.

بخشي از حاشيه نشينان، مهاجران روستايي و شهرهاي کوچک هستند و بخش ديگر را افرادي تشکيل مي دهند که از داخل شهر به اين مناطق رفته اند، بايد به اين نکته توجه کنيم که جمعيت حاشيه شهر، متغير و با جمعيت سکونتگاه هاي غير رسمي متفاوت است ، به تازگي وزير کشور اعلام کرده است که مشهد 250 هزار نفر حاشيه نشين دارد که اين آمار فقط مربوط به حاشيه نشينان ساکن در خارج از محدوده شهرداري است.

چرا توانمندسازي

ستاد توانمندسازي حاشيه شهر بر اساس سندي که تهيه شده بود، فعال شده و رياست اين ستاد در کشور با رئيس جمهور، در استان با استاندار و در شهرستان ها با فرمانداران است و دبيري آن در استان با شهرداري مشهد است؛ تاکنون نيز طرح ۳ محله شامل شهرک امام علي(ع)، (نوده)، شهرک شهيد رجايي (قلعه ساختمان) و طبرسي 56 تصويب شده و در اين 3 محله تا فازهاي 4 و 5 هم فعاليت ها به پيش رفته است و پروژه هاي توسعه آن نيز تهيه شده و اجرا مي شود. علاوه بر اين ستاد توانمند سازي شهرستان نيز تشکيل شده است که 17 دستگاه با اين ستاد همکاري مي کنند، جلسات شوراي راهبردي ستاد توانمندسازي حاشيه شهرتشکيل و نمايندگان مجلس نيز در اين موضوع دخيل شده اند و حتي در سطح ملي نيز اقداماتي انجام شده است که معاونان وزير مربوطه در اين شورا حضور مي يابند.

در حال حاضر ستاد توانمندسازي استان 32 اقدام را مصوب کرده است؛ البته معاونت شهرسازي شهرداري مشهد بيشتر بحث مطالعات و تهيه طرح ها را برعهده دارد و بازوهاي اجرايي آن هم شهرداري هستند و در اين زمينه 9 منطقه از شهرداري مشهد، اقدامات لازم را انجام مي دهند.

اراضي قولنامه اي

اراضي قولنامه اي در حاشيه شهر يکي از مسائلي است که قانون "تعيين وضعيت" براي اين زمين ها در حال تدوين است تا جايگزين ماده 147 و 148 قانون ثبت شود. در کنار اين موضوع تفاهم نامه هايي با آستان قدس در حال امضاست که براساس آن قرار است امتيازاتي به آستان قدس داده شود و در مقابل آن ها هم حق تقديمي خود را پرداخت کنند.

همچنين به تازگي خانه محله اي در يکي از محله هاي هدف راه اندازي شده که هدف آن مشارکت و حضور مردم در محلات در زمينه هاي اشتغال و اقتصادي است.

بافت فرسوده

مشرقي: مشهد هم بافت فرسوده زيادي دارد و کارهاي بزرگي هم شروع شده است. معتقدم اقداماتي که بايد براي بازسازي بافت هاي فرسوده انجام شود صرفاً فيزيکي و کالبدي نيست و برنامه هاي فرهنگي و اجتماعي نيز بايد اجرا شود. در همين زمينه براي بهره مندي از نظرات مردم در طرح هاي مطالعاتي براي نخستين بار در طرح بازسازي محله شهيد «هاشمي نژاد» نشست هم انديشي با حضور مردم برگزار شد و هم زمان با تهيه طرح موضعي که حدود 60درصد پيشرفت داشته، نظرات دريافت و به مشاور منتقل شده است تا بومي سازي و کاربردي شدن معماري اسلامي ايراني با مشارکت مردم اجرا شود.

در حاشيه

«حسين نژاد» معاون شهرسازي و معماري شهرداري مشهد در اين نشست گفت: اميدواريم اين گونه نشست ها به ارتباط شهرداري با مردم کمک کند؛ چون بايد ارتباطي بين مديران و مردم به وجود آيد و مردم متوجه شوند که در اداره شهر 2 بال مردم و شهرداري نقش دارند و اگر هر يک از اين بال ها ضعيف عمل کند آنچه براي شهر مد نظر داريم محقق نخواهد شد. به بيان ديگر براي داشتن شهري ايده آل با معماري اسلامي و ايراني، به تعامل دوسويه نياز است.

*بايد به فرهنگي برسيم که اگر ضعفي به وجود آمد، مدير شهرداري که نتوانسته است به خوبي خدمت کند، عذر خواهي و استعفا کند.


مطالب مشابه :


در ميزگرد تخصصي خراسان با حضور ۸ مدير حوزه شهرسازي و معماري شهرداري مشهد مطرح شد

روزنامه نگار - در ميزگرد تخصصي خراسان با حضور ۸ مدير حوزه شهرسازي و معماري شهرداري مشهد مطرح




سفر به مشهد (روز اول)

سفر به دیگر سو - سفر به مشهد (روز اول) - گردشگری و گردشگري - طبيعت گردي كتيوك




تور سفارشی | تور ایرانگردی | تورهای ایرانگردی | تور داخلی | تور دربستی | تور قراردادی | تورهای داخلی

تورهاي شهر گردي تور اصفهان تور شيراز تور چهار محال و بختياري تور كهكلويه و بوير احمد تور




چالوس گردی - (آیگان،سیرا،لیلستان)

سفر - مشهد. سفر - گردشگري - طبيعت گردي كتيوك




كرج گردي - (پرسه در شهر)

سفر به دیگر سو - كرج گردي - (پرسه در شهر) - گردشگری و سفر - مشهد. سفر -




یادگاری از خواجه نصیر الدین طوسی

بانك جامع گردشگری طبيعت گردي ایران، ایرانگردی یك برج زیبا در مسیر مشهد- قوچان، مسافران




كرج گردي - كاروانسراي شاه عباسي

سفر به دیگر سو - كرج گردي - كاروانسراي شاه عباسي - گردشگری و سفر - مشهد. سفر -




استان خراسان رضوی

گردشگری ایرانگردی، جاذبه های دیدنی ایران - استان خراسان رضوی - بانك جامع گردشگری طبيعت گردي




تهران گردي - هتل نادري

تهران گردي گشت شهري با دوستان Tehran كليساي حضرت مريم.هتل نادري. موضوع : يك روز در پايتخت




برچسب :