بردار رشد و ماتریس انسف

برای به تصویر کشیدن استراتژیهای گوناگون رشد یک سازمان، ایگور انسف (Igor Ansof) ماتریسی را معرفی میکند که تمرکز اصلی آن بیشتر بر روی محصولات (موجود و بالقوه) و بازار (مشتریان) است. با در نظر گرفتن راه های ممکن برای رشد توسط محصولات و بازارهای موجود و نوپا، چهار حالت محصول-بازار ممکن خواهد بود که در ماتریس انسف نشان داده شده است: 

023.png


محصولات موجودمحصولات جدید
بازارهای موجودنفوذ به بازارگسترش محصول
بازارهای جدیدگسترش بازارتنوع

ماتریس انسف چهار استراتژی گوناگون رشد را مشخص میکند:نفوذ به بازار: سازمان با محصولات موجود در بخشهایی از بازار که از پیش تحت پوشش خودش بوده است، به دنبال دستیابی به رشد است به امید آنکه سهم بازار خود را افزایش دهد.گسترش بازار: سازمان از طریق هدفگیری بازارهای جدید، محصول موجود خود را در آن بازار گسترش میدهد.گسترش محصول: سازمان در بخشهایی از بازار که تحت پوشش خودش است، اقدام به گسترش محصولی جدید میکند.تنوع: سازمان با گسترش محصولی جدید در بازاری جدید اقدام به ایجاد تنوع در کسب و کار خود میکند.
انتخاب استراتژی مناسب رشد محصول-بازاراز آنجایی که استراتژی نفوذ به بازار از توانایی ها و منابع موجود سازمان استفاده میکند از همه گزینه های دیگر کم خطرتر شناخته شده است. در یک بازار در حال رشد، حفظ سهم بازار ممکن است به راحتی موجب رشد شود. همچنین ممکن است در این شرایط فرصتهایی برای افزایش سهم بازار نیز وجود داشته باشد. البته نباید فراموش کرد که نفوذ در بازار حدودی دارد و چنانچه بازار اشباع شد، سازماناگر بخواهد به رشد خود ادامه دهد  باید استراتژی دیگری اتخاذ کند.استراتژی گسترش یا توسعه بازار شامل دستیابی به بخشهای دیگری از بازار یا مناطق جدید جغرافیایی است. توسعه بازارهای جدید هنگامی میتواند برای سازمانی مناسب باشد که برتری آن سازمان بیشتر به محصولش بستگی داشته باشد تا تجربه اش در بازاری خاص. به دلیل آنکه در اینجا سازمان پا به بازاری جدید میگذارد، معمولاْ خطرات بیشتری را در مقایسه با استراتژی نفوذ به بازار تجربه میکند.استراتژی گسترش یا توسعه محصول ممکن است زمانی مناسب باشد که قدرت سازمان بیشتر به مشتریانش بستگی داشته باشد تا محصولی خاص. در این حالت سازمان میتواند از قدرت خود بهره گیری کرده و محصول جدیدش را در بازار مشتریانش گسترش دهد. این استراتژی نیز همچون استراتژی گسترش بازار، خطر بیشتری از اقدامی ساده برای افزایش سهم بازار دارد.از آنجایی که استراتژی تنوع احتیاج به توسعه توأم محصول و بازار دارد که هر کدام ممکن است خارج از حوزه تسلط سازمان باشد، این حالت خطرناکترین چهار روش بالاست. بی جهت نیست که این خانه از ماتریس انسف به «خانه خودکش» تشبیه شده است. اگرچه ممکن است استراتژی تنوع از طریق انتخاب خطر بالا برای کسب بالا توجیه شده باشد. از مزایای دیگر این روش میتوان به ایجاد جای پاییی جدید در صنعتی جذاب و همچنین کاهش خطر سبد سرمایه گذاری اشاره کرد. این استراتژی خود به چهر روش تقسیم میشود:تنوع افقی (محصول جدید، بازار موجود)تنوع عمودی (حرکت به سمت تأمین کنندگاهن یا کسب و کار مشتری)تنوع متحدالمرکز (محصول جدید بسیار نزدیک به محصول کنونی در بازار جدید)نتوع مختلط (محصول جدید در بازار جدید)
شبکه محصول-بازار انسف مدلی است که کارایی آن در مشخص نمودن فرصتهای رشد در فرآیند تعیین استراتژی سازمانها بارها به اثبات رسیده است.
مراحل تدوین بردار رشد به صورت زیر است:022_550.png
با توجه به مطالب بالا اگر بخواهیم  ماتریس انسف را برای یک سازمان بررسی کنیم ممکن است بحثی بسیار مفصل بوجود آید که از حوصله این نوشته خارج است. اما برای اینکه در اینجا مثالی زیده شده باشد، به طور خلاصه این تحلیل برای سازمان ا.ص که یک شرکت تولیدکننده مواد غذایی است انجام میشود تا مراحل کار مشخص گردد:۱.مقدمه: ا.ص یک شرکت مادر برای گروهی از شرکت‌های صنایع غذایی است که در سال 1370 تأسیس شده است. 16 برند و 2800 نفر کارمند در 8 کارخانه زیر نظر ا.ص کار میکنند. علاوه بر تولید، دانشمندان ا.ص با استفاده از فناوری‌های ژنتیکی، در مورد فرآیندهای بیولوژیکی متعددی در بدن انسان، گیاهان و میکرو‌ ارگانیزم ها تحقیق میکنند.2.توجیه استراتژی گسترش بازار: با در نظر گرفتن رقا، اطلاعات فروش، اطلاعات تولید و ... شرکت به این نتیجه رسیده ایت که از میان استراتژیهای چهارگانه یاد شده «گسترش بازار» را انخاب نماید. از جمله دلایل مهم این تصمیم گیری شرایط ترغیب کننده محیط سازمان به صادرات است که با توجه به شرایط منطقه، تأیید پیدا میکند. ۳.آنالیز SWOT: برای صحت سنجی تصمیم گرفته شده میبایست موقعیت سازمان کاملاْ مشخص گردد. برای این منظور میتوان از آنالیز SWOT به عنوان راهکاری استفاده کرد. SWOT با جمع آوری اطلاعات در مورد تمامی عوامل محیطی داخلی و خارجی شامل نقاط قوت و ضعف و همچنین فرصتها و تهدیدها یک قالب مناسب برای توان و منابع موجود ا.ص بدست میدهد تا بتوان تصمیم سازمان را صحت سنجی کرد. برای اطلاعات بیشتر از ماتریس SWOT اینجا را کلیک کند.۴.ارزیابی گزینه های دیگر:۴.۱: نفوذ به بازار: با در نظر گرفتن رقبای روز افزون و سهم ا.ص از بازار موجود، میتوان گفت که بازار عملا اشباع شده و جای فعالیت بیشتر از این نخواهد داشت.۴.۲: گسترش محصول: ا.ص در حال حاضر مشغول بهره گیری از تمامی ظرفیتهای موجود در منابع خود است. بنابراین اقدام به اضافه کردن محصولی جدید بدون اطمینان از داشتن زیرساختهای تولیدی کاری پر خطر به نظر می آمد. اگرچه میتوان گفت این استراتژی با پدید آمدن زیرساختهای لازم، به دستور کار شرکت اضافه میگردد.۴.۳: تنوع: از آنجا که ا.ص از موقعیت خوبی در صنعت خود برخوردار است و روشهای بسیار کم خطرتری برای ادامه موفق کسب و کار خود دارد، تغییر نوع کسب و کار برای ا.ص کاری بسیار پرخطر تلقی شد و از آن پرهیز گردید. در نهایت بردار رشد برای ا.ص به شکل زیر خواهد بود. حرکت اولیه در این بردار از حالت کنونی «نفوذ به بازار» به سمت «گسترش بازار» است و با بوجود آمدن زیر ساختهای لازم برای تولید محصولات جدید سازمان به سمت «گسترش محصول» نیز خواهد رفت و هر دو استراتژی را باهم دنبال خواهد کرد.024.jpg
منابع:Strategic Marketing Management by Gordon R. FoxallKey Management Models by Steven Ten Havehttp://www.valuebasedmanagement.net/methods_productmarketgrid.htmlhttp://www.quickmba.com/strategy/matrix/ansoffhttp://www.coursework4you.co.uk/essays-and-dissertations/ansoff-analysis.php

دسته بندی تصمیم و بردار رشد در مدیریت راهبردی (استراتژیک) با تکیه بر آثار ایگور، اچ انسف

http://en.wikipedia.org/wiki/SWOT_analysisمیتوانید برای مطالعه بیشتر منابع بر روی آنها کلیک نمایید.


مطالب مشابه :


برنامه ریزی رشد هوشمند شهری

انجمن جغرافیا و برنامه ریزی شهری90 - برنامه ریزی رشد هوشمند شهری - مكاني براي مبادله افكار و




تخته هوشمند (برد هوشمند) چیست؟

مدرسه هوشمند - تخته هوشمند (برد هوشمند) چیست؟ - معلم شبکه ملی مدارس (رشد) اندیشه




مراحل رشد دانه

دبستان غيردولتي هوشمند فضل - مراحل رشد دانه - - دبستان غيردولتي هوشمند فضل




مدل سه هفت رشد و مديريت نوين

مدل سه هفت رشد و مديريت نوين (بر اساس حدیثی از پیامبر مهر و دانایی) اصطلاحاتي همچون تحول




مدارس هوشمند

مدارس هوشمند مدرسه فيزيكي است كه كنترل و مديريت آن مبتني بر فناوري رشد همه جانبه دانش




مدارس هوشمند

منظور از مدارس هوشمند چیست رشد جوانان، توسعه آموزش و پرورش و توسعه ملی در گرو توجه خاص




بردار رشد و ماتریس انسف

كسب و كار هوشمند و تحول گرا - این وبلاگ محل قرارگیری برخی مباحث مدیریت كسب و كار هوشمند و




هوشمند سازی مدارس باعث رشد خلاقیت در بین دانش آموزان می شود

شكوري رضا آموزشي - هوشمند سازی مدارس باعث رشد خلاقیت در بین دانش آموزان می شود - قابل استفاده




برچسب :