نحوه نگارش پروپوزال


پروپوزال یا طرح تحقیق ، پیش نویس پ‍ژوهشی است كه شما می بایست برای اخذ مدرك تحصیلی خود انجام دهید. در پروپوزال ، شما به معرفی موضوعی كه برای پایان نامه خود انتخاب كرده اید ، توضیح اهمیت آن موضوع ، ذكر پ‍‍ژوهش هایی كه در گذشته در این باره صورت گرفته ، و نتایجی كه فكر می كنید از تحقیق خواهید گرفت می پردازید. هم چنین روش یا روش هایی كه در پژوهش از آن ها بهره خواهید گرفت را ذكر می كنید.
شكل پروپوزال بنا بر هدفی كه از آن دارید و یا به مقتضای رشته تحصیلی شما می تواند قدری متغیر باشد. اما شكل بندی بنیادین آن ، همواره باید شامل عنوان بندی ها و بخش های زیر باشد :
1- موضوع تحقیق ( Project Title )
ذیل این عنوان می بایست عنوان دقیق تحقیق خود را ذكر كنید. برای مثال :
Project Title: Women Role in Southeast Thailand

2- توضیح موضوع و اهمیت آن ( Importance and Statement of Topic )
در این بخش می بایست جوانب موضوع ، چگونگی ارتباط آن با رشته تحصیلی مورد نظر ، و اهمیت موضوع به لحاظ علمی و كاربردی را توضیح دهید.

3- ادبیات تحقیق و پژوهش های مرتبط ( Review of Literature and Relevant Topics)
زیر این عنوان ، باید توضیح مختصری درباره پژوهش هایی كه پیش از شما روی این موضوع و موضوعات نزدیك به آن انجام شده بدهید. در این بخش در واقع باید به ذكر پژوهش هایی بپردازید كه شما قصد دارید یافته های آن ها را تكمیل كنید ، اشتباهات آن ها را رفع نمایید و یا نتایج آن ها را رد كنید.

4- اهداف و فرضیه ها ( Aims and Hypothesizes ) 
در این بخش باید به ذكر نتایجی بپردازید كه فكر می كنید از تحقیق خواهید گرفت. توضیح دهید كه از انجام تحقیق چه هدفی دارید؟ به كدام سمت حركت می كنید؟ و فكر می كنید به كجا خواهید رسید؟

5- روش ها و ابزار های تحقیق ( Methodology ) 
در این قسمت توضیح دهید كه در انجام پروژه از چه روش های علمی سود خواهید برد و چه ابزارهایی را برای رسیدن به اهداف تحقیق به خدمت خواهید گرفت.

6- منابع( References ) 
فهرستی از منابعی كه فكر می كنید از آن ها استفاده خواهید كرد و به كار شما مرتبط هستند را الفبایی و منظم كنید و در این بخش بیاورید.

*نكات مهم

1- پروپوزال را با موضوع شروع نكنید، بلكه عنوانی مانند مثال زیر را در بالای صفحه و یا روی جلد بیاورید و بعد متن پروپوزال را بنویسید


issertation Proposal Presented to
The Department of Music
University Putra Malaysia
By : Maryam Mobini
2- این نكات را در مورد انتخاب و نگارش تیتر پروژه رعایت كنید :
الف ) سعی كنید موضوع روشن و ساده باشد. از خوشگل كردن عنوان تحقیق خودداری كنید !
ب ) عنوان پروژه را به صورت خلاصه ای فشرده از آن چه در ذهن دارید در نظر بگیرید. سعی كنید با همان یك جمله عنوان پروژه بتوانید چارچوب كلی تحقیق و هدف هایتان را به خواننده منتقل كنید. عنوان كار شما باید كاملاً مشخص كند كه شما می خواهید چه چیز را و در چه شرایطی مطالعه كنید.
پ ) در جمله بندی عنوان پروژه دقت كنید تا چیدمان آن طوری باشد كه آن چه اصل موضوع تحقیق شماست از فرع آن قابل تشخیص باشد. به این دو مثال دقت كنید:
1- Red-haired Musicians and Their Preferences for Music Style
2- Music Style Preferences of Red-haired Musicians
در این جا هر دو جمله ظاهراً یك مفهوم را منتقل می كنند:"سلیقه موزیسین های مو قرمز در انتخاب سبک موسیقی" . اما عملاً تفاوتی بین این دو وجود دارد و آن هم این است كه در جمله اول ، تعبیر خواننده این است كه توجه بیشتر ما به موزیسین های مو قرمز است و ما اول موزیسین های مو قرمز را بررسی می كنیم و بعد به سلیقه موسیقیایی آن ها می پردازیم. اما در جمله دوم بر عكس ، اولویت به سبك های موسیقی و سلیقه موسیقیایی داده شده و موزیسین های مو قرمز در درجه دوم قرار دارند.
ت ) سعی كنید كلمات اضافی را از عنوان پروژه حذف كنید . دو مثال زیر در واقع یكی هستند ، اما شماره 2 مقبولیت بیشتری دارد :
1- The Systematic Development which has occurred during last 50 years and has Changed the face of Southeast Asia
2- Changes and Development in Southeast Asia

3- در مورد (1)هدف هایی كه از تحقیق دارید و (2) ابژه ای كه برای مطالعه انتخاب كرده اید (Objectives) حتماً دقت كنید كه در رابطه كامل با هم باشند و در نگارش پروپوزال سعی كنید كه این رابطه را به خوبی نمایش دهید. منظور این است كه مثلاً اگر هدفی كه می خواهید به آن برسید ، نامناسب بودن عروسك های باربی برای تربیت دختران هست ، انتخاب ابژه ای مانند جامعه دختران 15 ساله ساكن منطقه 20 تهران ، نا مناسب و نامربوط به نظر می رسد. توجه داشته باشید كه بهترین ابژه را برای رسیدن به هدفتان انتخاب كنید.


4- در زمینه چگونگی انتخاب روش تحقیق نیز ، وضع به همین ترتیب است. سعی كنید مناسب ترین ، عملی ترین ، علمی ترین و هم خوان ترین روش را برای پژوهش مورد نظرتان انتخاب كنید. 
5- پروپوزال را تمیز و با بخش بندی مناسب تحویل دهید. سعی كنید مرز بین عنوان ها مشخص باشد و مطالب را بر روی 1 روی كاغذ A4 تایپ كنید.
6- بهتر است حجم پروپوزال بین 300 تا حد اكثر 400 كلمه باشد.
7- از نوشتن موارد اضافه در پروپوزال ، مثل عریضه نویسی برای استاد راهنما و غیره ، جداً خود داری كنید. از توضیح اضافه هم پرهیز كنید.
8- در مورد نگارش انگلیسی ، حتماً درباره متن پروپوزال با یك مترجم و یا كسی كه انگلیسی ادبی را به خوبی می داند مشورت كنید. متن پروپوزال می بایست به لحاظ علمی و ادبی هیچ غلطی نداشته باشد.
9- پروپوزال را جدی بگیرید! سنجش علمی شما در واقع فقط از طریق پروپوزال میسر است . پس تمام تلاش و دانش خود را برای تنظیم آن به كار بگیرید.


مطالب مشابه :


نحوه نگارش پروپوزال

در پروپوزال ، شما به معرفی موضوعی كه برای پایان نامه اما در جمله سپاس : ای آغاز بی پایان




روش ساختن پاورپوینت پایان نامه و چگونگی سخنرانی در روز جلسه دفاع

روش ساختن پاورپوینت پایان نامه و برای دفاع از پایان نامه در مجموع سپاس: در یک




چگونه پایان نامه بنویسیم واز آن دفاع كنيم؟

در این جا به محتوای کلی پایان نامه برای نگارش اکثر آنها بیش از یک جمله یا سپاس: در یک




چگونگی تهیه و تنظیم نامه های اداری

این موارد برای نامه هایی است که نامه، جمله هایی را در و با تشکر و سپاس به پایان




شیوه نامه تدوین پایان نامه

انجام طرح، كاربردهاي پژوهش و جنبه‌هاي نوآوري تحقيق پيشنهادي، از جمله پایاننامه




برچسب :