آشنايي با اصول طبي اهل بيت ع بخش 2:

آشنايي با اصول طبي اهل بيت ع بخش 2: - طب نجات بخش و آخرين راه نجات "> طب اهل بيت ع - آشنايي با اصول طبي اهل بيت ع بخش 2:طب اهل بيت ع طب نجات بخش و آخرين راه نجات

آشنايي با اصول طبي اهل بيت ع بخش 2: آشنايي با اصول طبي اهل بيت ع بخش 2:

سوالها و جوابها واقعي است.

سوال 11: ایا با توجه به اینکه بلغم ایجاد فراموشی میکند پس منشا بیماری الزایمر هم همان است.و لذا حضرت برای نیکو شدن خرد هلیله را توصیه کردند(مثل داروی سیدالادویه)؟

جواب: ((درست است.))

ادامه سوال 11- علت اینکه خانمها مثل اقایان طاس نمیشوند را شما معلول این میدانید که غلبه گرمی در خانمها کمتر است. ریزش مو در خانمها بیشتر به صورت کم پشت شدن مو و ابرو است. ایا میتوان انرا ناشی از بلغم اضافه دانست؟(همان طور که امام رضا(ع)در توصیف سن بلغم فرموده اند موی رو کم میشود).

جواب: ((در آقايان هورمون تستوسترون يكي از عوامل ايجاد طاسي است كه در طبايع گرم اين هورمون تاثير گذار است. حالا اگر فردي با طبع گرم ماست و دوغ هم با غذا بخورد ريزش موي او بيشتر ميشود در حاليكه ماست سرد است.))

ادامه سوال 11- فرموده بودید که میتوان نسخه دیابت را هم از کتاب استخراج کرد. بیماری قند يکی از دلایل اصلی اش درست کار نکردن برخی سلولهای کبدی است که گلوکز را به گلیکوژن تبدیل نمیکنند و یک دلیل دیگرش هم تولید نشدن هورمون انسولین از پانکراس است. خوب با توجه به متن کتاب مزاج هر دو عضو صفراست پس باید صفرا را تعدیل کرد. از طرفی از حضرت رسول (ص)هم حدیثی دیده بودم که یک باره اب را سر کشیدن بیماری جگر تولید میکند و همین طور در شب ایستاده اب خوردن ایجاد زرداب میکند و همین طور مطلبی از دکتر اکبری شنیدم که خوردن اب سرد در ایجاد دیابت نقش دارد. مطمئن نیستم اما شاید این ها به هم مربوط باشند. و شاید یکی از دلایلی که دیابتی ها کلیه هاشون از کار می افتد همین باشد جون مزاج کلیه هم صفراست. و یا شاید در اثر زیاد شدن صفرا مجاری کیسه صفرا مسدود میشود و صفرا به اندام انتهایی نمیرسد و حسشون رو از دست میدهند. ایا درسته؟

جواب: ((تا قبل از مبحث كليه بحث ديابت را درست گفتيد. در ديابتي ها همه اعضاء درگير ميشوند از جمله كليه، چشم ، قلب و گرفتگي عروق...بنابراين فقط صفرا نيست))

ادامه سوال 11- ایا حضرت در مورد مزاج سایر اعضا در کتاب صحبت کرده اند یا اینکه همین مواردی که گفته اند را باید تعمیم داد. مثلا میشود گفت چون مزاج قلب بلغم است پس عروق هم بلغمند و یا چون مغز دم است پس اعصاب هم دمند. و یا اگر دنده های پهلو صفرا هستند لذا ناخن و مو و سایر استخوانها هم مزاجشون همینه؟ ولی پوست و غضروفها و... را از کجا میتوان فهمید؟

جواب: ((در كتاب فقط منطقه نيم تنه بالايي بدن بحث شده كه منطقه غلبه اخلاط است.  بنابراين اعضا در باره شان بحث نشده مثل پوست و استخوان و ...حتي ابوعلي سينا بيماري قلب را به هر 4 مزاج مربوط ميداند. مغز نيز دم نيست و بلغم است. استخوانها نيز بلغم يا سودا هستند.))

------------

سوال 12: در مورد پیشگیری از گلو درد چرکی اگر معنی "شوصه" را درست متوجه شده باشم طبق کتاب طب الرضا(ع) باید در زمستان و تابستان از ماهی تازه استفاده کرد.و در حدیثی هم دیده بودم که برای درمان گلودرد هیچ چیز بهتر از شیر نیست. در مورد سرطان سینه و ریه هم که سوال فرموده بودید به نظرم این طور میاید که امام رضا(ع) در ابتدا میگویند بلغم را با نیروی باد بر سینه استیلا داد و در اواخر کتاب هم میگویند کسیکه میخواهد بدنش از استیلای اقسام بادها در امان باشد لااقل هفته اي یک بار سیر بخورد . چون فکر میکنم سیر گرم و خشک است و ضد بلغم. البته معنی باد را نمیدانم.

جواب: ((درست است و براي گلوي چركي نيز بهترين دارو سير است))

در مورد بیماری "ام اس" هم مطالبی در کتاب دیدم.در حدیثی از امام صادق(ع) امده بود که کسانی که رطوبت در بدنشان زیاد میشوند دچار بیماری هایی میشوند  از جمله فالج.از طرفی در  حدیث دیگری گفته شده بود که زکام فضولات مغز است و یا اینکه زکام را درمان نکنید که منفعتش برای شما زیاد است.همین طور گفته شده بود عطسه ایمنی از فلج است .در سایتی هم که اسمش یادم نیست خوانده بودم کسانی که دچار ام اس هستند زکام نمی شوند.

خوب پس شاید بتوان نتیجه گرفت در این افراد فضولات از مغز خارج نمیشود پس ایا میتوان این طور گفت که برای پیشگیری از ام اس میتوان به احادیثی رجوع کرد که پیشگیری از زکام را بیان میکنند مثل این جمله از حضرت رضا(ع) که هر روز در زمستان ناشتا 3 لقمه عسل با موم بخورید و نرگس ببویید و از سیاه دانه استفاده کنید. البته فکر میکنم رعایت سردی و گرمی هم مهم باشد چون حضرت میفر مایند بعد از خوردن ماهی بدنتان را با اب سرد نشویید یا اینکه در احادیث امده اگر ماهی میل کردید حتما خرما هم بخورید تا رگ فلج به جنبش نیفتد. شاید یکی از دلایلی که امروزه این بیماری شایعتر شده استفاده ار داروهایی است که جلوی ابریزش بینی و سرفه را میگیرد. ایا درست است؟

جواب: ((در طبايع گرم فقط اين بيماري اتفاق ميافتد و تنش عصبي بسيار مهم است و همينطور اشكال در روده(يبوست). جلوگيري از زكام با آنتي هيستامين هم موثر است.))

ببخشید می خواستم بپرسم ایا قولنج همان کولیت روده است؟

جواب: ((بله))

و سوال دیگرم این بود که دستوری که حضرت برای تهیه شربت میدهند و میفرمایند که از بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند و مایه نیرومندی بدن است و... وقتی که نگاه میکنم به جز کاسنی تقریبا همه مواد تشکیل دهنده ان گرم است. پس چه طور میتواند حتی برای بیماری های کبدی یا سایر اعضا که مزاج گرم دارند تا این حد  مفید باشد؟

جواب: ((فرموده اند بسياري از بيماريها نه همه آنها حتي كبد را)).

------------

سوال 13: در مورد ام اس فرموده بودید بیماری است که بیشتر افراد با مزاج گرم رو درگیر میکند. ولی من درست متوجه نشدم چون میدانم بیشتر مبتلایان خانمها هستند و خانمها کمتر از اقایان گرم مزاج اند. (البته شما در این مورد چند دلیل در وبلاگتون ذکر فرموده بودید) .در ضمن خودتان هم در توصیه هایی که داشتید بیماران را از خوردن حتی کوچکترین ترشی هم نهی کرده بودید و علت انرا ضعیف کردن سیستم اعصاب گفته بودید. اما به هر حال ترشی ها جز سردی ها محسوب میشوند.در حدیث امام صادق(ع)در خصوص گریه بچه ها هم میفرمایند رطوبت از مغزشان خارج میشود وکسانی که بدنشان غلبه رطوبت پیدا میکند به بیماری هایی از جمله فلج وکز دهانی دچار میشوند و یا اگر شب کسی ماهی بدون خرما بخورد رگ فلج تحریک میشود. که ماهی هم جز غذاهای سرد است.

در وبلاگ هم فرموده بودید کسانی که از رژیم دکتر خیر اندیش و اقای خدادادی استفاده میکنند دجار حمله نمیشوند هر جند که نیاز به پاکسازی هم هست. خوب رزیم دکتر خیر اندیش بیشترش پرهیز از سردی هاست.برای همین من فکر میکنم ام اس افراد سرد مزاج را درگیر میکند. با اجازتون مطلب دیگری را هم می خواستم سوال کنم. حضرت رضا(ع)میفرمایند مرکز اندوه طحال است و سرور کلیه و ثرب. یکی اینکه من نتوانستم معنی ثرب را پیدا کنم ممنون میشوم اگر لطف کنید و معنی انرا بفرمایید. و دیگر اینکه در حدیثی از امام صادق(ع) دیدم عقل از قلب است و اندوه از جگر و نفس از ریه .ایا این دو با هم قابل جمع هستند؟

درمورد سبزی هایی هم که در ماه اذز حضرت خوردن انها را منع کرده بودند در متن عربی"جر جیر" امده که در ترجه شاهی معنی شده .در پاورقی دانشنامه احادیث جلد 1 صفحه 270 از قول علامه مجلسی نقل شده که جرجیر همان تره تیزک یا شاهی نیست. اگر ممکن است می خواستم نظر شما را هم بدانم.

جواب: يادتان نرود من منتظرم شما اعلام آمادگي كنيد تا 10 سوال از كتاب طب الرضا ع بپرسم تا اگر به 6 سوال پاسخ صحيح داديد اولين كتاب را با موفقيت گذرانده ايد. شما هم مرتب علاقه به ام اس داريد. فكر نميكنيد از الان پرداختن به بيماريهاي صعب العلاج مقداري شما را سر در گم كند؟ البته من جواب مختصر ميدهم ولي هنوز در بابت طبايع كار زيادي مانده است. در هر انساني طبايع گوناگوني همزمان وجود دارند. مثلا: يك انسان ميتوانيد بطور سرشتي يا ژنتيك ،صفراوي مزاج باشد اگر چه 60 سال داشته باشد مثل استاد خيرانديش .يا دموي مزاج باشد مثل خدادادي. و طبع دومي هم غلبه ميكند كه در اثر سن و سال او است. در زن و مرد هم فرق نميكند با كمي اختلاف در شدت طبايع.

ممكن است مردي صفراوي باشد و زني هم همين طبع را داشته باشد ولي شدت و ميزان صفراوي بودن اين زن از آن مرد بيشتر باشد. اما در مجموع مردهاي صفراوي نسبت به زنان صفراوي شدت صفراشان بيشتر است بعلت وجود لايه چربي و علاقه به غذاهاي ترش در زنان. تازه در يك فرد هم غلبه چند طبع همزمان ممكن است باشد كه محل تاثيرشان با هم متفاوت است.يعني يكنفر صفراوي مزاج ژنتيكي با سن 30 سال كه زمان غلبه صفرا است بيماري سينوزيت و عطش زياد ممكن است همزمان داشته باشد. در ام اس زمان ابتلا بين 15 تا 40 در همه جهان است.

اينكه استاد خيرانديش ميگويد بيشتر در مناطق سرد جهان شيوع دارد صحيح نيست و ربطي به مزاج ندارد و از طرفي در ايران با توجه به اينكه جزء مناطق گرم است ولي شيوع ام اس بالاست. اين بيماري چندين عامل دخيل دارد كه يكي از آنها طبع است و الا نبايد فقط 50 هزار نفر مبتلا داشته باشيم. اگر فقط عامل سردي دخالت داشته باشد پس بايد در سنين بالاتر از 35 كه بدن تحت استيلاي مزاجهاي سرد قرار ميگيرد بيماري شروع شود در حاليكه در 95 درصد موارد چنين نيست. ماهي فقط در شب ذكر شده كه با خرما يا عسل بايد خورده شود بخاطر آلرژي نه بخاطر سردي.

زيرا اگر سردي علت بود ميفرمودند با يك چيز گرم مثل سير-فلفل... خورده شود. اين موضوع در كتاب اولين دانشگاه آخرين پيامبر نوشته شهيد پاك نژاد آمده. بنابراين به صحبتهاي اين و آن كاري نداشته باشيد فقط ببينيد اهل بيت ع چه ميگويند. 50 درصد حرفهاي بعضي از اساتيد متناقض است.(بعلت توجه نكردن به روايات ائمه اطهار ع).

البته اين عقيده بنده است و شايد شما در آينده بيشتر با آن آشنا شويد. كتاب دكتر عبدالله احمديه بسيار عاليتر از بعضي حرفهاي اينهاست. و اين كه گفتيد: ""کسانی که بدنشان غلبه رطوبت پیدا میکند به بیماری هایی از جمله فلج و کز دهانی دچار میشوند."" از كجا ميگوييد؟ دليل حديثي بياوريد. داروي سيد ادويه طبيعتش گرم نيست ولي بيماري ام اس را دارد درمان ميكند.

----------

سوال 14: حدیثی که گفته بودم در جلد 1 دانشنامه احادیث صفحه 273 حدیث شماره417 هست که امام صادق (ع) میفرمایند کسانیکه رطوبت در بدنشان غلبه میکند دچار بیماریهایی از جمله فلج و کج دهانی میشوند. فرموده بودید خیلی از کار طبایع مانده .می خواستم ازتون خواهش کنم با مطرح کردن  سوال به ذهن من جهت بدید. جون من بعضی وقتها خیلی گیج میشوم و نمی دانم باید به دنبال چه چیزی باشم و اصلانتیجه هایی که بدست میارم درستند یا نه ؟ از اطلاعات قبلی هم که داشتم مطمئن نیستم. تا الان هم چند بار کتاب را خواندم و به تفسیرش هم خیلی رجوع نکردم تا ایجاد جهت گیری نشود. به کتابهای دیگر هم رجوع نمی کنم اما خیلی از احادیث از قبل در ذهنم هستند. ولی تا الان مطالب ضد و نقیضی در فکرم جمع شده است. مزاجها و خصوصیاتشون را با توجه به کتاب طب الرضا(ع)دسته بندی کردم (و فقط از مطالب همین کتاب استفاده کردم)ایا از نظر شما درستند؟

بلغم: افرادی سست وکم انرزی هستند .خوش حافظه نیستند مشکلات قلبی و ریوی در انها زیاد است. موهای کم پشت و پوست مرطوبی دارند و الزایمر بیش از سایرین به سراغشان می اید و افراد منظم و مرتبی نیستند. در فصل زمستان خیلی احساس راحتی نمیکنند ولی علی القاعده در تابستان بهترند چون ضد مزاج خودشان است.

سودا: این افراد خیلی منظم ودقیق هستند از یک سوراخ 2 بار گزیده نمیشوند.همیشه جوانب کار را در نظر دارند و در مورد انها فکر میکنند و بی گدار به اب نمیزنند. خیلی احساساتی نیستند. چون سودا از سیاهی میاید پس نباید پوست روشنی داشته باشند.معمولا مشکلات معده و روده اعم از زخم معده وروده یبوست بواسیر شقاق در انها بیشتر است. پوست خشکی دارند .خیلی دچار اضطراب وتشویش نمی شوند.و در فصل پاییز حالات سوداوی در انها تشدید میشود چون پاییز تحت استیلای مره السوداست.

صفرا: صفراویها در اغلب کارها باشدت عمل میکنند و پرانرزی اند مثلا در هنگام صحبت کردن بلند و تند حرف میزنند و یا خیلی شدید عصبانی میشوند. خیلی ارام و قرار ندارند و عجول هستند. در پوستشان کمی زردی دیده میشود. در این افراد مشکلات کبدی و خارش پوست زیاد است. پوست مرطوبی ندارند. بیشتر از سایرین به سنگ صفرا و کلیه و مثانه دچار میشوند. در زمستان بیشتر احساس راحتی میکنند.

دم: افرادی هستند با نشاط و زیبایی در پوستشان مشهود است. خوش خواب هستند.صورت و زبانشان به علت پرخونی قرمز است.خیلی از بیماریهای انها در ناحیه سرشان است. چون غلبه دم در ناحیه سر(مغز چشم و گوش و زبان)است.و چون از نظر مزاج بر عکس سوداویها هستند پس در مورد خصوصیات هم ضد هم هستند و همین طور است برای بلغمیها و صفراویها. در مورد بالاترین امار دیابت و ام اس در ایران متوجه شدم که یزد وبوشهر/واصفهان بیشترین مبتلاها را دارند و این مطلب حرف شما را تصدیق میکند.

اما با اجازتون هنوز یک سوال دارم. شما فرموده بودید خوردن عسل و خرما بعد از ماهی به علت الرزی است و الا میفرمودند بعد از ماهی یک چیز گرم مثل سیریا فلفل میل کنید. سوال من این است که مگر خرما و عسل جزء خوراکیهای گرم محسوب نمیشوند؟ و دیگر اینکه من فکر میکنم که خود ماهی در مسئله موضوعیت دارد. چون حضرت رضا(ع)در کتاب فرموده اند شستن بدن با اب سرد بعد ازخوردن ماهی ایجاد فلج میکند و یا در حدیث دیگری قبلا در دانشنامه دیده بودم که خوردن زیاد ماهی ایجاد بلغم میکند. و لااقل با توجه به حدیثی که از امام صادق(ع) در مورد فلج(در ایمیل قبلی) گفته شد ایا اینها با هم  قابل جمع نیستند؟ یعنی حتی درمورد بچه ها؟

جواب: جواب سوال را نداديد؟ ميدانيد كدام كشور بالاترين آمار مبتلايان به ديابت و كدام كشور بيشترين آمار مبتلايان به ام اس را دارد؟ به جواب اين سوال كار داريم. طبايع را در رابطه با بيماريها بايد بنويسيد. اينها كه نوشتيد 20 درصدش درست است.

--------------

سوال 15: در مورد سوالی که فرموده بودید: کشوری که بالاترین امار دیابت رادر سال2010داشته "نائورو "است که جزیره ای است واقع در قاره ی اقیانوسیه ، اقیانوس آرام جنوبی. بعد از ان امارات وبعد هم عربستان صعودی. اما در مورد ام اس کشور مشخصی را پیدا نکردم ولی این را فهمیدم کشورهای اروپای شمالی و امریکای شمالی که سرد و مرطوبند مثل انگلیس و کانادا این بیماری خیلی شایع است (افرادی که چشم ها و موهای خیلی روشن دارند و کشورهای استوایی کمترین امار را دارند. دارم کتاب" راز درمان" رو شروع میکنم تا بهتر بتونم كتاب طب الرضا(ع)را هم بفهمم.

جواب: در سال قبل هندوستان در ديابت و اسكاتلند در ام اس بيشترين آمار را داشتند. حالا بايد نتيجه گيري كنيم. چه نتيجه اي ميگيريم؟

------------

سوال 16: با سلام خدمت شما استاد بزرگوار. در مورد هندوستان من فکر میکنم خیلی از اونها صفراوی هستند هم به خاطر شکل ظاهری و هم نوع رفتارهای تند وسریعشان .اب و هوای گرمی هم دارند از غذاهای صفرازا هم زیاد استفاده میکنند و با توجه به اینکه صفرا در اضلاع تاثیر زیادی میگذارد پس از نظر کبد و پانکراس و طبق فرمایش شما فم المعده خیلی اسیب پذیر هستند لذا قابل پیش بینی است که شیوع دیابت در انها زیاد باشد و در ایران هم یزد بالاترین امار را داشت. اما در مورد ام اس شما فرموده بودید افراد گرم مزاج را درگیر میکند اما اسکاتلند جز کشورهای شمالی اروپاست و نزدیک به قطب شمال و خیلی سرد است و اسکاتلندیها از نظر ظاهری هم شباهتی به ادم هایی با مزاج گرم ندارند. بر عکس به نظر من به بلغمی ها بیشتر شبیهند. البته در ایران اصفهان بالاترین امار ام اس را داشت.

سوالی از حضورتون داشتم شما فرموده بودید وسواس از صفرا ناشی میشود اما امروز که دوباره داشتم وبلاگتون رو میخوندم در باب خواص هلیله سیاه عبارت  وسواس سودایی را اورده بودید .ویک بار هم از من در باره عامل  فشار خون سوالی فرمودید که من درست پاسخ ندادم وباردیگه گفتید که ابن سینا معتقد است قلب هر 4مزاج را دارد خوب پس اگه این طور باشه باید4 مدل فشار خون هم داشته باشیم. یعنی در هر مزاج عاملی وجود دارد که ایجاد فشار خون میکند در کتاب راز درمان هم که نگاه میکردم این طور متوجه شدم که بعضی اعضا فقط بیماریشان به دلیل غلبه یک مزاج است اما برخی اعضا هم مثل قلب یا پوست ازغلبه مزاحهای مختلف بیمار میشوند. .ایا این درست است؟ مثلا هم اگزمای سوداوی هست وهم صفراوی وهمین طور مورد فشار خون آیا10  سوالی که قرار است بفرمایید نمونه همان سوالی است که درمورد گلودرد چرکی مطرح نمودید؟

جواب: در مورد ديابت درست است. البته شما در استدلال بعضي اوقات از نظر من استفاده ميكنيد كه صحيح نيست.خودتان بايد بر اساس كتاب شريف استدلال كنيد. پس طبايع گرم مستعد ديابت هستند و اين موضوع ربطي به محل زندگي ندارد چرا كه ْآفريقاييها بايد ديابت ميداشتند ولي اينطور نيست بلكه به غذاهاي تند كه صفرازا است ربط دارد پس براي درمان پرهيز از ادويه جات بايد داد كه خوب ميشوند. اگر شما در سوالات حتي جواب درست بدهيد ولي نتوانيد درست استدلال كنيد باز خانه اول هستيد چون ما ميخواهيم نتيجه بگيريم براي نسخه دادن و براي بيماريهاي شبيه ديگر.

در مورد ام اس اسكاتلند و اصفهان بيشترين در دنيا و ايران دارند. چه وجه مشتركي ميبينيد؟ وسواس از صفرا ناشی میشود و وسواس سودایی در خواص هليله صحيح نميباشد. گفته ايد:"قلب هر 4مزاج را دارد خوب پس اگه این طور باشه باید4  مدل فشار خون هم داشته باشیم."اين دو چه ربطي بهم دارند؟ مگر هر كس ناراحتي قلبي دارد فشار خون هم دارد؟ گفتيد:"برخی اعضا هم مثل قلب یا پوست از غلبه مزاحهای مختلف بیمار میشوند.ایا این درست است؟ مثلا هم اگزمای سوداوی هست وهم صفراوی و همین طور مورد فشار خون"

جواب:قلب همينطور است. پوست فقط صفرا و سودا و بعد از 60 سالگي بلغم به اينها اضافه ميشود. فشار خون فقط صفرا و دم. سوالات 10 گانه همينگونه است كه تاكنون پرسيده شده.

------------

سوال17 :

در مورد فشار خون صفراویها من اینطور فکر میکنم که با توجه به این که کلیه جز اضلاع محسوب میشود وصفرا بر ان استیلا دارد پس غدد فوق کلیوی هم همین طورند. یکی از وظایف این غدد ترشح ادرنالین است که در هنگامی که فرد دچار هیجان اعم از خشم وشادی زیاد و.....میشود در بدن ترشح میشود که نتیجه انهم منقبض شدن برخی از شریانهاست که در نهایت باعث قشار بیشتر بر قلب میشود. از ان جایی که در افراد با مزاج صفرا کلیه و غدد فوق کلیوی بیشتر دارای غلبه صفرا هستند و ادرنالین بیشتری هم به نسبت  افراد دیگر در انها ترشح میشود. که در نهایت باعث فشار خون بالا در این افراد میشود. و شاهد مثال هم اینکه  بضی اوقات شخص در اوج عصبانیت و حتی شادی یا غم به علت فشار بالا سکته میکند.که این حالت در صفراویها بیشتر است و شاید علت اینکه افراد دیابتی خیلی دچار فشار خون هستند همین صفرای کنترل نشده باشد..

جواب: ""درست است باضافه دموي ها.""

ببخشید من در کتاب راز درمان دیدم که دکتر در جایی گفته بودند فشار خون بلغمی ها باندازه فشاز خون صفراویها و سودایی ها بالا نمیرود. ایا شما هم این مطلب را که فشار خون سوداوی هم وجود دارد را تایید میکنید؟

جواب: ""خير فشارخون سوداوي بالا نيست""

چند روز پیش چند نکته در مورد دیابت به یکی از خواهرام که شغلش مربوط به این مسئله است گفتم باورش نمیشد و خیلی براش عجیب بود.

جواب: ""به ايشان بگوييد از كجا معلوم حرف بنده درست باشد بايد روي چند بيمار تست شود و آنوقت اگر ديديد بيمار ديابتي ميزان قند خونش از 360 در ظرف 2 هفته به 110 رسيد ميتوان قضاوت كرد.""

---------

سوال18: در مورد فشار خون صفراویها که پاسخ داده بودم شما فرموده بودید باضافه دموی ها. یعنی منظورتان این بوده که دمویها هم مثل صفراوی ها دچار این مدل فشار خون میشوند؟(فشار خونی که تحت تاثیر ترشح زیاد ادرنالین است)پس اگر این طور باشد فقط سودایی ها دچار فشار خون نمی شوند.ایا درست است؟

در مورد فشار خون بلغمی ها هم که سوال فرموده بودید من فکر میکنم چون مزاجشون سرد و تر هست. لذا بدنشان چربی زیادی دارد و این چربی جدار داخل رگها را هم می بندد که در نهایت باعث میشود مقطع رگ خیلی کوچک شود و قلب هم برای جبران مسدود بودن رگها باید فعالیت بیشتری کند و متعاقبا باعث فشار خون میشود که فکر میکنم این نوع فشار خون در افراد سالخورده خیلی زیاد است. برای تشخیص اینکه بدانیم فشار خون شخصی از چه نوع است ایا دانستن مزاجش کافی است(که گرم مزاج است یا نه؟ یا اینکه ممکن است مزاج فرد با مزاج قلبش فرق کند؟ و 1 سوال دیگه اینکه با توجه به اینکه هر عضوی از بدن مزاج خاص خودش را دارد ایا برایند گرمی و سردی تک تک اعضا مزاج سرشتی انسان را مشخص میکند یا اینکه عامل دیگری تعیین کننده مزاج است؟ در مورد اسکاتلند هنوز به جواب نرسیده ام.

جواب: بنده به مكانيزم فشارخون كه شما گفتيد كاري ندارم زيرا حتي بدون عصباني شدن فشارخونشان بالاست اگرچه با عصبانيت بيشتر ميشود. ما فقط از نظر طبايع الان داريم بررسي ميكنيم. فشارخون اكثرا مال دمويهاست. چرا؟ اما تعدادي از صفراويها هم فشار خون پيدا ميكنند. بعضي نه حتي اگر بقول شما گرفتگي عروق داشته باشند. مزاج قلب همه افراد يكي است چرا اين را پرسيديد؟ عامل تعيين مزاج چند چيز است: مثل مو- وضعيت اندام- چشم- مزه دهان- زبان- نبض و غيره.

-------------

سوال 19:

من متوجه این مسئله نشدم که ایا بلغمی ها و صفراویها دچار فشار خون میشوند همان طور که در ایمیل 3دفعه پیش فرمودید یا دموی ها و صفراوی ها؟ در خصوص فشار خون دموی ها: فکر میکنم چون در این مزاج خون غلبه دارد و امام رضا(ع) هم در توصیف ماه ازار میفرمایند: در این ماه خون به هیجان میاید-- و در باره ماه نیسان نیز میگویند در این ماه مزاج فصل بهار نیرومند میشود و خون به جنبش در میاید. و همین طور حضرت در باره حجامت میفرمایند بین 12 تا 15 ماه حجامت کن چرا که هر قدر ماه بزرگتر شود هیجان خون بیشتر است و در غیر این زمان خون در عروق از هیجانش کاسته میشود. که من اینطور متوجه میشوم که منظور ایشان از هیجان خون همان فشار خون است.

پس میتوان از جملات ذکر شده و قرار دادن انها در کنار هم نتیجه گرفت هرگاه مزاج دم غلبه داشته باشد خون در هیجان است و حجم ان نیز زیاد میشود یا به تعبیری فشار خون بالاست و نمونه ان هم این که گاهی اوقات در افراد دموی به علت حجم بالای خون بدن از طریق لثه و بینی اقدام به دفع خون اضافی مینماید.  و البته شاید 1دلیل دیگر هم برای فشار خون دموی ها باشد و آن اینکه چون مغز مزاجش دم است پس بصل النخاع هم به تبع ان مزاجش دم است و یکی از وظایف ان تنظیم ضربان قلب است پس چون در شخص دموی مزاج بصل النخاع بیشتر تحت استیلای دم است لذا باید ضربان قلب هم بیشتر و سریعتر باشد. ولی در مورد صفرا همان مطلبی که دفعه قبل گفتم کورتیزول و آدرنالین به فکرم رسید که هر دو از اندامی ترشح میشوند که صفرا بر آن استیلا دارد و باعث فشار خون میشود چون به نظرم صفراویها بیشتر از سایرین عصبانی و مضطرب میشوند. 

جواب:

بنده هرگز نگفتم بلغمي ها دچار فشار خون ميشوند. فقط گفتم دموی ها و صفراوی ها. اينهايي كه گفتيد عوارض غلبه دم است. علت را بايد بر اساس طبايع بگوييد كه چرا فقط اين دو طبايع باعث فشار خونند.(اول دم و دوم صفرا) دوباره گفتيد مغز تحت استیلای دم است. پس اگر اينطور باشد بايد مواد سرد مفيد باشند در حاليكه دقيقا برعكس است. در مورد صفرا بايد بر اساس طبايع بگوييد. در جواب دادن عجله نكنيد و كاملا فكر كنيد.

-------------

سوال20 :

من قبلا شنیده بودم که مزاج مغز بلغم است اما وقتی کتاب طب الرضا(ع)را خواندم دیدم نوشته شده مزاج سر دم است پس منظور حضرت از سر چه بوده؟ گوش وچشم و ... را که جداگانه نام میبرند و اگر مقصودشان رنگ و روی کل صورت بوده پس اینکه میفرمایند از کلیه 2 رگ به صورت وصل است ...چه؟مزاج کلیه که صفرا بود.  و مورد دیگر اینکه امام فرموده اند بلغم بر سینه تسلط دارد حال انکه شما فرمودید ابن سینا نظرش این است که قلب هر 4 مزاج را دارد و از طرفی امام صادق(ع) میفرمایند قلب بین دو ریه است و از خنکای آن استفاده می کند تا مغز از گرمی ان نسوزد. خوب اگر مزاج قلب بلغم بود این همه حرارت تولید نمیکرد و همین طور مسئله فشار خون یک مشکل بلغمی محسوب میشد نه دم و صفرا.

و اگر فشار خون از دم و صفراست پس اینهمه افراد مسن که هیچ نشانی از دم و صفرا در ظاهرشان نیست چرا درگیرند؟ و دیگه اینکه جوانان باید بیشتر دچار فشار خون باشند چون غلبه دم و صفرا در جوانیست و هر چه سن بالاتر میرود باید این مسئله کمتر شود حال انکه بیشتر میشود. من الان مادر بزرگها و پدر همسرم هر دو فشار خون دارند که مربوط به همین چند سال اخیر است. و یک مطلب دیگه اینکه امام رضا(ع) مزاج معده را سودا بیان فرموده اند اما من در احادیثی که فبلا خوانده بودم بیشتر میدیدم که معصومین میفرمایند که فلان خوراکی بلغم معده را میبرد یا خوراکی دیگر بلغم معده را پاک میکند به طوری که من فکر میکردم مزاج معده بلغم است هرچند که همه احادیث را نخوانده ام اما چرا اینقدر راجع به بلغم و معده صحبت شده نه سودا و معده؟

جواب: ظاهرا بنده و شما در بعضي از نتيجه گيريها اختلاف نظر داريم و توضيحات بنده هم قانع كننده نيست. دو پيشنهاد دارم:

1- چند وقتي فرصت داشته باشيد تا مطالعه بيشتري كنيد و كتاب طب الصادق ع را نيز ببينيد و سپس صحبت را ادامه دهيم.

2- يا طبق نظريه اي كه داريد ادامه دهيد تا يك شكل واضحي از طب اسلامي در ذهنتان بوجود بيايد و خود شما همانگونه كه بنده انتظار دارم صاحب نظريه شويد و بتوانيد به درمان بپردازيد. اما كشور هند در 6 بيماري شاگرد اول است: بيماري قلبي- فشارخون- ديابت- سرطان حلق- سرطان مثانه اول و در مورد بيماري آلزايمر از نظر ابتلا نشدن اول است.

---------

سوال 21:

استاد بزرگوار من قبلا .از سخنرانیها و کتابهای اساتید طب اسلامی خیلی استفاده می کردم اما خیلی تناقض با خودشان و احادیث دارند که دیگر اطمینانم را از دست دادم چون نمیدانم کدامشان درست و کدامشان نادرست است هر چند که درمانهای موفقی هم دارند. من کتاب طب الصادق (ع)را هم مطالعه کرده ام. اما مسئله اینست که من فکر میکنم شاید احادیث هم احتیاج به تفسیر دارند چرا که بعضی از احادیث در ظاهر با هم قابل جمع نیستند و برخی هم احتیاج به توضیح و شرح دارند. مثلا حضرت در باب افرینش میفرمایند طبایع عبارتند از: ریح و مره و دم و بلغم.

خوب برای من سواله که چرا به جای سودا فرموده اند ریح. در حالی که امام رضا(ع)در کتابشان میگویند بلغم با نیروی باد بر سینه استیلا دارد. ایا این همان باد است و یا چه شباهتی بین باد و سودا وجود دارد؟  و الان هزار تا سوال تو ذهنم مانده است. من باز هم به مطالعه ادامه میدم و اگر صلاح بدانید خوشحال میشوم که باز هم کتاب معرفی کنید.  راستی آیا کتابهاتون چاپ شده اند؟ در مورد درمان تومورهای مغزی مقاله ای دیدم که پزشکان آلمانی این مورد را با کندر درمان میکنند که نشون دهنده مزاج بلغمی مغز است اما شما همیشه میگفتید فقط از طب الرضا ع استفاده کنم و من هم در کتاب چیزی پیدا نکردم که مزاج مغز را نشان دهد جز همان مورد که دفعه قبل گفتم.

در مورد شفای یک جانباز که شما درمان کرده بودید توضیح داده بودید که مثانه جزء اضلاع است پس باید از صفرازاها پرهیز کرد و در نسخه تکمیلی برای درمان سنگ کلیه آب کرفس را تجویز کرده بودید من متوجه نمیشوم چون طبع کرفس گرم و خشک است که امام رضا ع هم خوردن آنرا در ماه اذر منع کرده بودند و من علت انرا از شما سوال کردم و شما در پاسخ فرمودید چون طبع کرفس و نعناع و شاهی گرم و خشک است. و خود خربزه هم که طبع گرمی دارد. پس چه طور کرفس که مزاجش صفراست در درمان عضوی صفرایی به کار میاید؟ ایا من اشتباه برداشت کرده ام؟

از این موارد در کتاب  استاد احمدیه هم زیاد دیدم.  مثلا استاد احمدیه برای درمان سنگ کلیه از سیاه دانه استفاده کرده بودند در حالی که سیاه دانه هم صفرازا ست. پس علی القاعده باید وضع را بدتر میکرد اما به درمان انجامیده بود. می خواستم خواهشی ازتون بکنم یا شاید هم بشه گفت پیشنهاد. خیلی خوب است که شما با تسلطی که به احادیث دارید تفسیری بر كتاب طب الرضا ع بنویسید و در کتابتون کار تطبیقی با احادیث مرتبط هم انجام بدید و یا مثلا در مورد کتاب دانشنامه احادیث پزشکی که احادیث مطرح شده در ان معتبر هم هستند و جای شک وشبهه ای هم ندارند.

 البته کتابهای دیگری هم هستند که خودتون بیشتر اشراف دارید ولی واقعا جای یک چنین کتابهایی خیلی خالیست. مثلا شما در مورد مزاج اضلاع توضیحی فرموده بودید که واقعا من با دونستن اون خیلی متعجب شدم و در کل می خوام خدمتتون بگم که تفسیر این احادیث و روایات خیلی لازمند و کار هر کسی هم نیست. چون خیلی ها که می خواهند در این باب کار کنند و تفسیری ارائه بدهند به زور مطالب قدیمی را میخواهند به طب کلاسیک ربط دهند و بچسبانند و آن جاهایی هم که دیگه اصلا هیچ ربطی به هم ندارند مطالب جدید رو ارجح می دونند و اصلا حتی 1درصد هم احتمال نمیدهند که اشتباه از طب امروز باشد.

خواهرم میگفت کتابها و مجلات معتبر و مرجع ما هر چند سال یک دفعه خیلی از مطالب خودشون را تغییر میدن و خلاف بودنشون رو اثبات میکنند .

جواب:

در مورد اين جمله شما كه گفتيد: ‌"مثلا حضرت در باب افرینش میفرمایند طبایع عبارتند از: ریح و مره و دم و بلغم. چرا به جای سودا فرموده اند ریح. در حالی که امام رضا(ع)در کتابشان میگویند بلغم با نیروی باد بر سینه استیلا دارد. ایا این همان باد است و یا چه شباهتی بین باد و سودا وجود دارد؟" منظور از ريح در اينجا سوداست و مره هم صفراست و تناقضي نيست. در مورد درمان تومورهای مغزی نيز گفتيم مغز طبعش سرد است پس كندر و مرزنگوش و سير و اسپند ... كه گرمند مفيد هستند.

در مورد شفای یک جانباز که عفونت مثانه داشتند و مثانه تحت تاثير صفراست با روش درمان سنگ كليه كه خود سنگ طبعش سرد است با هم متفاوتند. لذا گياهاني مثل خربزه و كرفس و ترب و سياه دانه مفيد است. چاپ كتابها فعلا دچار مشكل است بدلايل بودجه اي و غيره.


مطالب مشابه :


آشنايي با اصول طبي اهل بيت ع بخش 1:

در خاطرم هست در مورد مصارف داروی سیدالادویه یک موردش




آشنايي با اصول طبي اهل بيت ع بخش 2:

هم همان است.و لذا حضرت برای نیکو شدن خرد هلیله را توصیه کردند(مثل داروی سیدالادویه)




برچسب :