قهاوند( شراء)

33dgxlv.jpgقهاوَند {1}مرکز بخش شراء{2} شهرستان همدان است. جمعیت شهر قهاوند ۷۳۵۶ نفر در سال ۱۳۹۰ است (سرشماری1375 ) از روستاهای بزرگ بخش قهاوند می‌توان به روستای کوزره ، عبدالرحیم و بوبوک آباد اشاره کرد.  این منطقه جزو یکی از بهترین مناطق کشاورزی و خوش آب و هوا و دارای باغهای بزرگ انگور در استان همدان بوده که  به دلیل احداث بزرگترین نیروگاه برق غرب کشور و چاه های غیر قانونی زیاد و عدم کنترل آن ، سطح آبهای زیرزمینی فروکش کرده وطی چند سال به کویر بدل گشته ، در حال حاضر منطقه شراء به کویر همدان و تنها کویر شور زار غرب کشور تبدیل شده. اکثر ساکنان آن به کشاورزی  مشغولند .این بخش از دهستان جیحون دشت ،دهستان چاه دشت و دهستان شوردشت تشکیل شده است.

بیشتر به صورت دشت و هموار می باشد و از رودخانه های این بخش می توان به رودخانه قره چای اشاره کرد ، آب و هوای این بخش در زمستانها بسیار سرد و تابستانها گرم و خشک می باشد ریزش برف و باران نسبت به شهر همدان کمتر می باشد .
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش شرا شهرستان همدان در سال ۱۳۸۵ برابر با ۲۵۹۵۹ نفر بوده است.

رودها

رود قهاوند ( قره چای. ) که از ۵ کیلومتری مشرق شهر قهاوند می‌گذرد و زمین‌های شرقی شهر را آبیاری می‌کند.

آب و هوا

نسبتاً سردوخشک، بیشترین درجه گرما در تابستانها تا ۳۶ درجه بالای صفر و کمترین درجه در زمستانها تا ۳۲درجه زیر صفر، مقدار باران سالانه بطور متوسط حدود ۳۲۲ میلی‌متر است.

 محصولات کشاورزی منطقه(گندم، یونجه ، جو، هندوانهوچغندرقند) میباشد.زمین‌های آبی بخش قهاوند همدان 34درصد زمین‌های این استان را به خود اختصاص داده‌اند.میزان تولید محصولات زراعی شراء بطور متوسط سالانه 169هزار تن و محصولات باغی 3 هزار تن می باشد. محصولات زراعی بخش قهاوند 30درصد تولیدات شهرستان همدان را به خود اختصاص داده است. محصولات عمده قهاوند ،گندم آبی با سطح کشت 10هزار و 747هکتار و تولید بیش از 25هزار تن گندم و جو دیم با سطح زیر کشت 19هزار هکتار وعملکرد یک‌هزار تن است. بخش قهاوند یکی از تولیدکنندگان اقلام معروف بذر یونجه در کشور است که هرسال با تولید 702تن بذر یونجه توانسته جایگاه مناسبی را در کشور به خود اختصاص دهد. 

زبان اهالی قهاوند:

زبان اهالی در کل منطقه بخش شراء به مرکزیت قهاوند زبان ترکی می‌باشد.ترکهای منطقه از بازماندگان اوغورها{3}هستند که از قرن یازدهم به بعد بطور گسترده با خانواده واحشامشان در اینجا ساکن شدند. در سالهای اخیر عده ای از پدر مادرها با بچه های خود به زبان فارسی تکلم می کنند .قهاوند یکی از قدیمیترین روستاهای استان همدان است که قدمت آن به گفته بزرگان آن به چند سال قبل از ظهور اسلام میرسد و از ساکنان قدیمی و پر جمعیت در این روستا به طایفه های صالح خانی،محسنلو می توان اشاره نمود.

Photo0029.jpg

موقعیت جغرافیایی:

شهر قهاوند در 50 کيلومتري ضلع شرقي همدان واقع شده است و مساحت شهر 164 هکتار مي باشد و در بين 49 درجه جغرافيايي و 51 دقيقه و 34 درجه عرض جغرافيايي و ارتفاع آن از سطح دريا 1624 مترمي باشد و داراي طرح هادي مصوب شهر بوده که طرح جامع آن نيز در حال مطالعه مي باشد .

شهر قهاوند از سمت شرق به استان مرکزي از غرب به شهرستان همدان از شمال به منطقه فامنين و از جنوب به شهرستان ملاير محدود است اين بخش بيشتر به صورت دشت و هموار مي باشد و از رودخانه هاي اين بخش مي توان به رودخانه قره چاي اشاره کرد ، آب و هواي اين بخش در زمستانها بسيار سرد و تابستانها گرم و خشک مي باشد ريزش برف و باران نسبت به شهر همدان کمتر مي باشد .

قهاوند در لغت نامه دهخدا:

قهاوند. [ ق َ وَ ] (اِخ ) دهی است از دهستان شراء بخش رزن شهرستان همدان ، سکنه ٔ آن 614 تن . آب آن از قنات . محصول آن لبنیات ، حبوب و شغل اهالی آنجا زراعت وگله داری است . راه مالرو دارد و در تابستان اتومبیل از آن میتوان برد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).

راه های اصلی شهر قهاوند:

1- قهاوند به کوریجان : این راه پس از عبور از روستاهای اصلی این بخش بوبوک آباد و غرخلر در کوریجان به جاده چهار بانده همدان رزن متصل می شود

2-قهاوند به همدان که از مسیر جاده ملایر ارتبازط این شهر و بخش را با همدان و ملایر مرتبط می سازد

3-ارتباط استان مرکزی که از این بخش کمیجان در استان مرکزی را برقرار می سازد و این راه نزدیک تر از ملایر به اراک مرکز استان است.فاصله کمیجان تا قهاوند ۸۰ کیلومتر می باشد

4-جاده قهاوند به فامنین که تقریبا از بیست کیلومتری جاده قهاوند به کوریجان جدا شده وبعداز ۱۲کیلومتر واردشهرفامنین می شود.این جاده۵کیلومترمانده به فامنین هم واردازادراه همدان-ساوه می شود

تبدیل روستایقهاوند از توابع شهرستان همدان به شهر قهاوند

1376.03.11 - - - 268
‌شماره: .54056ت17714ک
‌تاریخ: 1376.3.27
‌وزارت کشور
‌اکثریت وزرای عضو کمیسیون سیاسی - دفاعی هیأت دولت در جلسه مورخ 1376.3.11 با
توجه به اختیار تفویضی هیأت وزیران (‌موضوع‌تصویبنامه شماره .93808ت907 مورخ
1368.10.24)
بنا به پیشنهاد شماره 1.4.42.12227 مورخ 1375.11.13 وزارت کشور، به
استناد ماده(13) قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری -‌ مصوب 1362- و در اجرای
ماده (4) قانون یاد شده و تبصره ‌های الحاقی به آن تصویب نمودند:
‌روستای قهاوند مرکز بخش شراء تابع شهرستان همدان به شهر تبدیل شده و به عنوان شهر
قهاوند شناخته شود.
‌این تصویبنامه در تاریخ 1376.3.21 به تأیید مقام محترم ریاست ‌جمهوری رسیده است.
‌حسن حبیبی ‌معاون اول رییس جمهور(مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی)

ناحيه صنعتي قهاوند:

80899200-5172587.jpg 

شهرقهاوند یک شهرک صنعتی هم دارد مشخصات آن عبارت است از:

مساحت كل : 25 هكتار

مساحت زمين صنعتي : 41/18هكتار

متراژزمين واگذار شده: 11/5 هكتار

باقيمانده زمين صنعتي : 93/12هكتار

آدرسشهرستان همدان - شهر قهاوند - كيلومتر2 قهاوند - جاده ملاير

امكانات زير بنايي اجرا شدهبرق ، تلفن همراه آب ،تلفن،گاز (درحال اجرا)،خيابان كشي

طرح شبكه تهيه گرديده است و در شرف تامين پيمانكار اجرائي مي باشد.

-------------------------------------------------------------------------------

1- در فارسی کهن پیشوندهای « ته ، قَه و جَه » برای جاهای گرم و پیشوندهای « شِم ، سِم ، زِم » برای جاهای سرد بوده است . مانند واژه های زمهریر : سرما آور / زمستان: سردستان / زمین : چون زیر پای آریاییان یخ بسته بود آن را زمین نامیدند.

شهر سِمیرم  نیز سرد است . جهرم و قهاوند نیز گرمند.

اکثر مردم منطقه لفظ (قاوند) را برای قهاوند به کار می برند.اگر نام اصلی قاوند باشد،به فتح قاف و الف و فتح واو و سکون نون و دال مهمله ،اسم روغنی است سفید منجمد شبیه به پیه و بی‌بو که از حبشه و نواح یمن و هند آورند و آن را شحم قاوندی نامند.در طب قدیم برای در مان محلل ریاح غلیظه و محرک باه و آشامیدن یک درم آن تا سه درم با لعابها و حریر‌ه‌های مناسبه جهت سعال بارد کهنه متقرح و ضعف اعصاب و اوجاع بارده و سایر اوجاع ظهر و خاصره و ورک و زانو و غیرها و تقویت باه در هنگامی که غیر مادی بلکه ساذج باشند مفید است.(طب سالم طب سنتی)

2-در كتب تاريخي و مسالك و ممالك قرون اوليه اسلامي كه با خط و الفباي عربي و فارسي نوشته شده اند اكثر قريب باتفاق نامهاي جايها و شهرها و روستاهاي ايران تعريف گرديده اند كه به چند نمونه بسنده مي گردد

كاشان= قاشان- كم= قم- كاسپين ياكسپين = قزوين – كرمشين = قرمسين – ميلاگرد= ميلاجرد – راهگرد= راهجرد – چرا= شراء – اشك آباد = عشق آباد – عراق= اراك
كه در اين واژه ، الف به ع و ك به ق بدل گشته اند

3_اوغور. ] اُ غُرْ ] (ترکی ، اِ) شگون و فال نیک .
اوغور بخیر ؛ مسافر را گویند، یعنی سفر خجسته و نیک عاقبت باد. (ناظم الاطباء(.

اوغور
(اسم ) سمت و مقصدی باشد که بان طرف رو کنند . - برکت سعادت . یا اوغور بخیر . سفر بخیر . یا بد اوغور . بدیمن.


مطالب مشابه :


مبل مریانج

مبلمان شهر مریانج بزرگترین تولید کننده و فروش مبلمان در غرب کشور می باشد Mobl Hamedan Maryanaj




maryanaj- توضیحات امکانات

نظر شما در روند وبلاگ مريانج بي تاثير نخواهد بود مريانج همدان maryanaj hamedan . مبلمان یکتا




دانستنیهای قرآن

مبلمان همدان مریانج سرانه مصرف و پرت آب شهر مریانج بالا است یادواره شهدای مریانج همدان .




قهاوند( شراء)

2-قهاوند به همدان که از مسیر جاده ملایر ارتبازط این شهر و بخش را با همدان و ملایر مبلمان




برچسب :