تلقیح مصنوعی

1-3- 3-تلقیح مصنوعی

استحصال اسپرم

یکی از مشکل ترین و حساس ترین مراحل اجرایی کار استکه مقدار زیادی به امادگی قوچها نیاز است. بنابراین قوچها از نظر تغذیه.سن و بهداشت بایستی مناسب باشند که متاسفانه در گله های مردمی معمولا وضعییت مناسبی ندارند.و یکی از عمده ترین عوامل محدوو کننده و کاهنده کارایی عملیات است. در برخی از سالها بمقدار 50 کیلو گرم کنسانتره به هر گله داده شد و یا خود دامداران نسبت به خرید جو و تغذیه با ان 15 روز قبل از تلقیح اقدام نمودند که این امر موجب گردید تا قوچها براحتی پرش نموده و اسپرم دهند و بالعکس در برخی گله ها که دامدار از نطر مالی وضع مناسبی نداشته و قوچها نیز ضعیف بوده و عملیات اسپرم به سختی و در مدت زمان طولانی تری انجام شد ضمن انکه از کیفیت پایین تری برخوردار بود و حجماسپرم هر پرش نیز کمتر بود.

وسایل و مواد مورد نیاز

مهبل مصنوعی (استوانه.لاینر. قیف. شیشه جمع اوری و پوشش) حلال (شیر با 1.5درصد چربی. هموژنیزه و استرلیزه که عملا از شیر 2.5 درصدچربی استفاده شد) پنی سیلسن جی پتاسیم یا سدیم یک میلیون واحد و استرپتومایسین یک گرمی به ازای یکلیتر حلال. ژل لوبریکنت. پایوت. یخدان حاوی یخ و وسایل نگهداری اسپرم ها و ....

ابتدا مهبل های مصنوعی اماده میشوند 200سی سی شیر 2.5 درصد چربی. استرلیزه و هموژنیزه در داخل یک شیشه ریخته که درب ان از جنس پلاستیک است وسپس داروهای پنی سیلسنجی پتاسیم یا سدیم یک میلیون واحد و استرپتو مایسین یک پرمی را با اب مقطر حل نموده و 1.5 ان را وارد شیر داخل داخل شیشه میکنیم. شیشه فوق را در داخل یک سطل پلاستیکی کوچک گذاشته و در داخل ان اب گرم ریخته و با دماسنج الکلی دمای ان را در دمای 39 درجه تنظیم میکنیم و سپس یک سرنگ 2 سی سی با سر سوزن به ان وصل میکنیم. یک سطل حاوی اب گرم با یک دما سنج الکلی در درجه 48تا55 درجه اماده میکنیم.

جعبه حاوی یخ و محل استقرار اسپرمها که معمولا لوله های استوانه ای از جنس پلاستیک میباشد را اماده میکنیم. شماره قوچ ها را بر روی بر چسب نوشته و یل بروی کاغذ نوشته و بر روی لوله های پلاستیکی با چسب نواری وصل میکنیم.

بدین ترتیب تمام وسایل اماده است و اسپرم گیری زیر چادر اغاز میشود ساعت شروع و پایان ثبت میشود. یک راس گوسفند فحل اماده شدده و توسط یک نفر مقید میشود سپس یکی از قوچها ازاد میشود و روی میش میپرد و همزمان یک نفر که دارای مهبل مصنوعی اماده بوده با انحراف قضیب قوج بطرف مهبل مصنوعی موجب ورد اسپرم به داخل شیشه جمع اوری متصل به دستگاه میشود. مهبل مصنوعی حاوی حاوی اب ولرم میباشد که هر چه به دمای بدن نزدیکتر باشد قوچ بهتر راحت تر و زود تر اسپرم میدهد.در هوای سرد و بارانی این کار با دشواری زیادی همراه است و در برخی گله ها حتی موجب میشود که اسپرم گیری صورت نگیرد.و گله را از طریق طبیعی و بصورت کنترل شده و در زمان چندین ساعت تلقیح کنیم  و اینها فقط گوشه ای از معضلات اجرای این طرح میباشد. هر پرش بطور جداگانه و به تفکیک قوچ بر اساس حجم و تعداد پایوت ثبت ونگهداری شود. پس از استحصال اسپرم در هر بار ابتدا حجم ان در مقابل شماره قوچ مربوطه ثبت شده و از نظر سلامتی ظاهری ارزیابی شده سپسبه اندازه حجم ان شیر اماده اضافه کنیم و سپس با توجه به حجم ایجاد شده از طریق مکش در پایوت های 1.4 وارد میکنیم.و پایوت ها را از طرف اسفنج مانند ان وارد لوله های اماده شده گذاشته و در داخل یخدان قرار میدهیم.پایوت ها از جنس پلاستیک بوده و از یک طرف طوری طراحی شده است که وقتی اسپرم ها با مکش وارد ان میشوند به اسانی خارج نمیشوند.هر پایوت پر شده حداقل بایستی دارای 400میلیون اسپرم باشد. بنا براین هر سی سی منی خالص قوچ که دارای 1.6 تا6 و بطور میانگین 3/2 میلیارد اسپرم داردبرای تکمیل هشت پایوت کافی است که برای تلقیح هشت راس گوسفند کافی است. میتوان در هر بار مکش تعدار حداکثر 6 پایوت را بطور همزمان پر نمودولی بایستی مواظب بود تا پایوت ها بطور کامل پر شوند.میزان حجم اسپرم در هر پرش از حداقل2/0 تا 2/2 سی سی در طی سالهای اجرا طرح بوده است. یکی از نقایص کار در سالهای اخیر نداشتن اسپکتوفتومتر(اسپرم شمار) بئد ئ فقط حجم اسپرم استحصالی مبنای عمل بود .

تلقیح مصنوعی

بلافاصله پس از استحصال اسپرم عملیات تلقیح مصنوعی باید اغاز گردد تا از اسپرم های تازه استفاده گردد محل مقید کردن گوسفندان در زیر چادر اماده میشود که از دو چوب تشکیل شده است.

دو سطل اب که یکی اب خالص و دیگری حاوی ماده ضد عفونی کننده میباشد(بنزالیت 5 سی سی در هر لیتر اب) اماده میکنیم. تعدادی صندلی برای استقرار افراد در کنار هم . پنبه والکل.اسپیکلوم. چراغ قوه مخصوص. سرنگ تلقیح مصنوعی غلاف و ..) اماده میکنیم.

روش کار

مامور تلقیح بهمراه یک نفر گوسفندی را که قبلا اطراف مهبل انرا شست و شو کرده اند و بر روی دستگاه مقید میکنند اطراف مهبل را با پنبه الکل ضد عفونی نموده و با استفاده ازاسپیکلوم تمیز و ضد عفونی شده که نوک ان به ژل لوبریکنت اغشته شده است و چراغ قوه که به ان وصل است به ارامی وارد واژن نموده و داخل انرا بررسی میکنیم و ابتدای گردن رحم (گل شکفته) را پیدا کرده و سپس با استفاده از سرنگ اماده شده که حاوی یک پایوت اسپرم میباشد وارد ابتدای سرویکس رحم میکنیم. لازم است قبل از تزریق و بعد از استقرار نوک سرنگ بروی گل شکفته و یا داخل ان چراغ قوه را خاموش کنیم تا نور بر روی اسپرمها اثر سو نداشته باشد.پس از پایان کار چراغ قوه را جدا و اسپیکلوم را وارد اب خالص جهت شست و شو و سپس وارد Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA ان میپردازییم.


مطالب مشابه :


معرفي قوچ ها ي ايران:

شکارچی - معرفي قوچ ها ي ايران: - شکارچی. معرفي قوچ ها ي ايران: معرفي انواع قوچ ها در ايران:




اصلاح نژاد دام سبک+ انواع نژاد گوسفند قسمت اول

گوسفند مهربان - اصلاح نژاد دام سبک+ انواع نژاد گوسفند قسمت اول قوچ اصلاح شده




شهرستان آباده

گونه هايي از قبيل قوچ و ميش، کل و بز، آهو و در فصول مناسب انواع گياهان يکساله مانند




ضربه قوچ چیست؟

تاسیسات - ضربه قوچ چیست؟ انواع تله بخارها جهت جلوگیری از ضربه قوچ: ۱) تله های




تلقیح مصنوعی

شماره قوچ ها را بر روی بر چسب نوشته و یل بروی کاغذ نوشته و بر روی لوله های پلاستیکی با چسب




آموزش كاربردي مفاهيم ضربه قوچ در WATER HAMMER با پروژه تشريحي سيستم‌هاي آبگير سد مخزني

یک نمونه از انواع جریان، جریانهای غیر ماندگار بررسی ضربه قوچ در رقوم مختلف تراز




ضربه قوچ

مهندسی مکانیک - ضربه قوچ - Fluid Mechanics انواع تله بخارها جهت جلوگیری از ضربه قوچ:




انواع نژاد گوسفند

انواع نژاد گوسفند. ۱- نژادهایی با پشم خیلی ظریف . 2-نژادهایی با پشم نسبتا ظریف . 3- نژادهای پشم




آشنایی با پدیده ضربه قوچ

ضربه قوچ آب در خطوط لوله را شاید بتوان یکی از پیچیده ترین و انواع تله بخارها جهت جلوگیری




برچسب :