مبانی حریق

از جمله سوالاتی که همواره ذهن بسیاری از ما را به خود مشغول کرده است این است که آتش چگونه به وجود    می آید و راه های اطفای آن چیست؟

آتش چگونه به وجود می آید؟

برای به وجود آمدن آتش لازم است 3 عامل حرارت (Heat)، اکسیژن (Oxyjen) و ماده سوختنی (Fuel) در کنار یکدیگر قرار بگیرند به عبارت دیگر مثلث آتش تشکیل شود.

 

مثلث آتش

 

آتش چگونه خاموش می شود؟

طبق شکل مثلث آتش که دربالا دیده می شود، اگر هریک از اضلاع مثلث را ازیکدیگر جدا کنیم آتش اطفامی شود. در واقع روش جدا کردن هر یک از اضلاع مثلث به نام خاصی مشهور می باشد که در ادامه به آنها می پردازیم:

سرد کردن: همانطور که می دانید حرارت از عوامل اصلی برای روشن شدن آتش می باشد پس اگر ما حرارت را از شعله بگیریم و آن را سرد نمائیم آتش خاموش می شود. به این روش اطفایی سرد کردن گفته می شود.

خفه کردن: ازدیگر عوامل بروز آتش سوزی وجود اکسیژن می باشد درواقع همانطورکه یک انسان برای زنده ماندن نیاز مبرمی به اکسیژن دارد، آتش هم برای سوختن به اکسیژن نیازمند است پس اگر ما مانع رسیدن اکسیژن به شعله شویم آتش خاموش می شود. به این روش اطفایی خفه کردن گفته می شود.

جداسازی: عامل اصلی بعدی در به وجود آمدن آتش ماده سوختنی می باشد. پس همان گونه که مشخص است برای اطفا باید ماده سوختنی را از آتش حذف (جدا) کنیم تا آتش خاموش شود. به این روش اطفایی جداسازی گفته می شود.

طبقه بندی آتش سوزی ها:

گروه A (جامدات قابل اشتعال): این گروه شامل مواد خشک معمولی مانند چوب، کاغذ، پارچه و ... می باشد. بهترین روش برای اطفای این گروه آب می باشد زیرا آب به دلیل نفوذپذیری در این مواد از روش سرد کردن باعث خاموش شدن آتش می شود.

گروه B (مایعات قابل اشتعال): این گروه شامل مایعاتی نظیر بنزین، نفت، الکل و... می باشد. برای اطفای حریق این دسته از مواد از پودر شیمیایی و کف شیمیایی استفاده می شود زیرا این مواد روی سطح مایع مشتعل را می پوشانند و مانع رسیدن اکسیژن می شوند، در نتیجه آتش طبق روش خفه کردن خاموش می شود.

نکته قابل توجه در مورد این گروه از مواد این است که در اطفای حریق این مواد به هیچ عنوان نباید از آب استفاده شود زیرا مایعات قابل اشتعال دارای چگالی کمتری نسبت به آب هستند به عبارت دیگر سبک تر از آب می باشند در نتیجه روی سطح آب قرار می گیرند.

گروه C (گازهای قابل اشتعال): این گروه شامل گازهایی نظیر متان، پروپان و ...می باشد. برای اطفای حریق این دسته از مواد ابتدا باید شیر گاز را ببندیم در واقع از روش جداسازی استفاده می شود، سپس برای خاموش کردن آتش اقدام می نمائیم.

گروه D (فلزات قابل اشتعال): این گروه شامل فلزاتی مانند سدیم، پتاسیم، منیزیم و ... می باشد. برای اطفای حریق این دسته از مواد از پودر خشک مخصوص فلزات و ماسه خشک استفاده می شود.

نکته قابل توجه در مورد این گروه از مواد این است که در اطفای حریق این مواد به هیچ عنوان نباید از آب استفاده شود زیرا این فلزات واکنش پذیری بالایی با آب دارند.

گروه E (الکتریسیته): این نوع از آتش سوزی معمولا هنگامی به وجود می آید که بین فاز و نول اتصال برقرار شود. برای اطفای حریق در ابتدا جریان برق را قطع می کنیم وسپس با استفاده از خاموش کننده گازکربنیک (CO2) به خاموش کردن آتش می پردازیم.

نکته قابل توجه در مورد این گروه از مواد این است که در اطفای حریق این مواد به هیچ عنوان نباید از آب استفاده شود زیرا آب رسانای قوی جریان برق می باشد.

گروه F (مواد منفجره): این گروه شامل موادی مانند دینامیت، TNT، مواد بمب ساز و ... می باشد. برای اطفای این دسته از مواد از روش جداسازی استفاده می شود.

 


مطالب مشابه :


طرز کار یك دستگاه آتش نشان بصورت تصویری

طرز کار یك دستگاه آتش نشان بصورت از این که عبرت دیگران شویم . یك آتش نشان چگونه كار




آشنایی با آتش‌نشانان داوطلب و شرایط جذب

عبرت بگیریم قبل از این که عبرت دیگران شویم . اما چگونه می‌توان یک آتش آتشنشان




آتش فشان چگونه بوجود می آید

آتش فشان چگونه انجام شده است نشان می‌دهد که دور شویم دمای گازها کاسته




پيام ايمني

اتش نشان. همه علوم در ایمنی زمانی حاصل می شود که بدانیم چگونه از خطر دور شویم . احتیاط شرط




سایت آتش نشانی تهران

آتش نشان. اطلاعات مفیدی در مورد آتش نشانی و عبرت بگیریم قبل از این که عبرت دیگران شویم .




فلش اُور ( FLASH OVER )

آتش نشان - فلش اُور در عملیات خاموش کردن آتش غافلگیر شویم. گیرند و یاد بگیرند چگونه




مبانی حریق

اولین وبلاگ تخصصی بانوان آتش نشان آتش چگونه رسیدن اکسیژن به شعله شویم آتش




برچسب :