راهنمای ثبت الکترونیکی اظهارنامه

راهنمای ثبت الکترونیکی اظهارنامه

facebook-menu.gif rss-menu.gif HOME POSTS ARCHIVE PROFILE CONTACT US DESIGNER ID DESIGNER
 
ticker.gif    

  • قالب سبز
  • قالب سبز
  • قالب سبز

  تبليغات شما در اين محل 1366796080.gif43159415819564840181.giflxrcqciq6qhnvecik5c2.gif


درباره وبلاگ
t-electro.gif
با سلام
این سایت در مورد اخبار اختراعات و معرفی اختراعات در کشور وجهان ساخته شده است.دوستان مخترعین میتوانند از سایت های زیر وارد سایت اختراعات جدید شوند.
www.t-electro.tk
http://t-electro.lel.ir
http://t-electro.20r.ir
http://t-electro.dde.ir
http://www.t-electro.3de.ir

آرشيو مطالب
تیر ۱۳۹۳

مهر ۱۳۹۲

شهریور ۱۳۹۲

مرداد ۱۳۹۲

تیر ۱۳۹۲


نويسندگان

پيغام مدير
به سایت مخترعین جوان خوش آمديد ...
قالب اين وبلاگ با به روزترين امكانات توسط جديترين مرجع قالب ، قالب سبز ساخته شده .
اميد است از وبلاگ من حداكثر استفاده را بريد .
با تشكر مدير : سایت مخترعین جوان
راهنمای ثبت الکترونیکی اظهارنامه
راهنمای ثبت الکترونیکی اظهارنامه مالک اظهارنامه نماینده قانونی دریافت کننده ابلاغها مشخصات مخترع مشخصات اختراع ادعای حق تقدم پرداخت هزینه ثبت پیوست ها ویرایش اظهارنامه
چاپ اظهارنامه
پاسخگویی
اطلاعات بیشتر در خصوص ضمائم
جدول هزینه ها هزینه
خلاصه روند ثبت اظهارنامه الکترونیکی :
      1.       پرداخت هزینه ثبت اظهارنامه
      2.      ورود به پورتال اداره کل مالکیت صنعتی (iripo.ssaa.ir)
      3.     خدمات الکترونیکی   -  اختراع   -  ثبت اظهارنامه اختراع
      4.     ورود اطلاعات مربوط به مالک یا مالکین (افزودن مالک)
      5.     ورود اطلاعات مربوط به نماینده قانونی در صورت وجود (افزودن نماینده قانونی)
      6.      ورود اطلاعات مربوط به دریافت کننده ابلاغ ها (افزودن دریافت کننده ابلاغ)
      7.     ورود اطلاعات مربوط به مخترع یا مخترعین (افزودن مخترع)
      8.     ورود اطلاعات مربوط به مشخصات اختراع
      9.      ورود اطلاعات مربوط به ادعای حق‌تقدم‌(اگر اختراع در کشوری غیر‌از‌ایران به‌ثبت‌رسیده باشد)
      10.   ثبت اظلاعات پایه(دریافت کد رهگیری)
     11.  افزودن ضمائم مورد نیاز
     12. بازبینی اطلاعات و تایید اطلاعات 13.  پرداخت هزینه و دریافت شماره اظهارنامه 18 رقمی با فرمت******139250140003
     14.   چاپ اظهارنامه
 
راهنمای نحوه تکمیل اظهارنامه:
با مراجعه به آدرس  Ip.ssaa.ir/patent/New.Aspx (و یا انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه اختراع از صفحه اصلی پورتال اداره کل مالکیت صنعتی iripo.ssaa.ir)از  چهار گزینه موجود گزینه یک را انتخاب که پس از آن صفحه ذیل نمایش داده می شود که لازم است جهت تکمیل اظهارنامه فرآیند را طبق خط سبز که در بالای صفحه قرار دارد مرحله به مرحله تکمیل نمایید.
نکته : کلماتی که زیر عبارت آن ها خط چین کشیده شده است با کلیک روی آنها توضیح مختصری در مورد آن عبارت مشاهده می نمائید.

1.       مالک اظهارنامه
مالک به کسی اطلاق می گردد که اختراع به نام وی تقاضای ثبت می گردد، مالک (یا مالکین) اختراع می تواند شخص (یا اشخاص) حقیقی یا حقوقی (ویا هردوی آنها) باشد.
شخص حقیقی : چنانچه متقاضی مایل به ثبت اختراع به نام خود یا شخص حقیقی دیگری باشد باید گزینه شخص حقیقی را انتخاب و اطلاعات فرم را تکمیل نماید.
 شخص حقوقی :چنانچه مالک ثبت اختراع یک شرکت یا مؤسسه، انجمن، سازمان،حزب، نهاد، و... باشد باید گزینه شخص حقوقی را انتخاب و اطلاعات فرم را تکمیل نماید.
توجه 1: چنانچه تعداد مالکین حقیقی بیش از یک نفر باشد در این فرم باید مشخصات تمامی آنها با قید میزان سهم هرشخص مشخص گردد.
نکته 2: چنانچه متضاضیان اظهارنامه شامل شخص حقیقی و حقوقی باشند می بایست با افزودن مالک و انتخاب نوع حقیقی یا حقوقی اطلاعات مربوط به هر دو را تکمیل نمایند.
نکته3: درصورتیکه مالک شخص حقیقی یا حقوقی مقیم خارج از کشور می باشد، می بایست اسم و نشانی متقاضی را علاوه بر فارسی با حروف لاتین نیز وارد نماید.
جهت ورود اطلاعات مالک اظهارنامه باید روی دکمه (افزودن مالک) کلیک نمائید.
نکته: در مرحله اول افزودن حداقل یک مالک اجباری است. چنانچه مالک حقیقی یا حقوقی و ایرانی یا غیرایرانی باشد در قسمت بالای فرم این امر می‌بایست انتخاب گردد- سپس اطلاعات مالک را باتوجه به کیفیت خواسته شده وارد نمائید (فیلدهای ستاره دار اجباری هستند).

پس از ورود کامل اطلاعات مالک روی دکمه (ثبت اطلاعات) کلیک نمائید.
چنانچه مالک بیش از یک نفر باشد با زدن دکمه (افزودن مالک) می توانید تعداد بیشتری مالک برای اظهارنامه وارد نمایید.همچنین توجه داشته باشید چنانچه الویت مالکین مهم است مالکین را به ترتیب الویت بیافزائید.
توجه: در هرمرحله از تکمیل فرم اظهارنامه، برای جلوگیری از حذف اطلاعات وارد شده بر اثر قطع شبکه یا برق، می توانید از گزینه (ثبت موقت) استفاده و کد رهگیری دریافت نمائید.

 
- در هریک از مراحل کار با کلیک کردن روی امکان تغییر و ویرایش اطلاعات برای شما فراهم می شود.
- چنانچه تمایل به کپی کردن اطلاعات مالک بعنوان نماینده قانونی یا مخترع ویا دریافت کننده ابلاغ ها دارید می توانید روی این دکمه  کلیک کنید.

تذکر: مالک غیرایرانی نمی تواند بعنوان دریافت کننده ابلاغ معرفی شود.(لذا عمل کپی نیز در این حالت با پیغام خطا مواجه خواهد شد.)

- درهریک از مراحل کار چنانچه تمایل به حذف اطلاعات درج شده داشته باشید می توانید روی دکمه مشخص شده  کلیک کنید.
با کلیک روی دکمه (مرحله بعد) به صفحه  نماینده قانونی  وارد می شوید.
2.      نماینده قانونی
درصورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی (وکیل، دارنده یا دارندگان حق امضا برای اشخاص حقوقی و ...) به عمل آید اطلاعات مربوط به این فرم باید تکمیل گردد.
تذکر1: در صورتیکه نماینده قانونی یکی از صاحبان امضاء شرکت باشد نیازی به وکالت نامه نیست در غیر اینصورت نمایده قانونی می بایست وکالتنامه رسمی داشته باشد.
تذکر2: نماینده قانونی می تواند شخص حقوقی نیز باشد.
نحوه تکمیل اطلاعات نماینده قانونی نیز مانند اطلاعات مالک می باشد ( اطلاعات فیلدهای ستاره دار باید وارد گردند)

پس از تکمیل نمودن اطلاعات نماینده قانونی با کلیک روی دکمه (ثبت اطلاعات) مندرجات را ذخیره نمائید.
چنانچه متقاضی ثبت اظهارنامه نماینده قانونی (وکیل) نداشته باشد، می توان با کلیک روی دکمه (مرحله بعدی) مرحله نماینده قانونی را پشت سرگذاشته و به صفحه دریافت کننده ابلاغ وارد شود.

3.     دریافت کننده ابلاغ ها
 متقاضی (اعم از شخص یا اشخاص حقیقی و یا حقوقی) الزاماً می بایست یک شخص حقیقی را به عنوان دریافت کننده ابلاغها معرفی نمایند.
 ورود اطلاعات صفحه دریافت کننده ابلاغ اجباری می باشد و باید اطلاعات را با کیفیت خواسته شده تکمیل نمائید.  دریافت کننده ابلاغ می تواند هریک از اشخاص مالک، نماینده قانونی، مخترع و یا هرشخص حقیقی دیگرباشد.)
نکته 1 : تمام مکاتبات اداره با شخص معرفی شده در این بخش (از طریق آدرس الکترونیکی و همچنین تلفن همراه) صورت می پذیرد لذا ورود صحیح این دو فیلد الزامی و اجباری می‌باشد.
 نکته2: فقط شخص حقیقی می تواند بعنوان دریافت کننده ابلاغ معرفی شود.



 
پس از کلیک روی دکمه (مرحله بعدی)به صفحه مشخصات مخترع می رسیم.
      4.     مشخصات مخترع
نوشتن مشخصات مخترع ضروری است، ذکر نام مخترع در اظهارنامه هیچ گونه حقوق مادی برای وی ایجاد نمی نماید فقط از بعد معنوی، وی کماکان مخترع اختراع موردتقاضاخواهد بود.
توجه : چنانچه مخترع بخواهد نام وی در گواهینامه اختراع قید نشود، مراتب باید کتباً از سوی وی درخواست گردد.بدین منظورباید نامه عدم قید نام طراح در گواهینامه را در ضمائم اظهار نامه پیوست نماید.
 نکته : مخترع باید اشخاص حقیقی باشند نه شخص حقوقی.

با انتخاب مخترع (ایرانی) و یا (غیر ایرانی) اطلاعات خواسته شده را وارد نمائید.

درصورتی که اظهارنامه بیش از یک مخترع داشته باشد، امکان افزودن مخترع و مخترعان دیگر پس از ثبت اطلاعات اختراع اول، ممکن می باشد.
جهت ورود اطلاعات مشخصات اختراع، باید روی دکمه(مرحله بعدی) کلیک نمائید.
5.     مشخصات اختراع

1- عنوان اختراع : در این قسمت قید عنوان اختراع (نام دقیق اختراع) الزامی است. عنوان اختراع باید به گونه ای مطرح شود که نکته نو آورانه و فن نوآورانه را داشته باشد.
به عنوان مثال           عنوان اختراع: پیمانه اتوماتیک
 
2- خلاصه اختراع خلاصه صرفاً برای اطلاعات فنی و فاقد استفاده های حقوقی است. وضعیت موجود در زمینه اختراع و راه حل ارائه شده در اختراع بصورت خلاصه می بایست در این قسمت درج شود.
برطبق ماده 13 آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 در خلاصه اختراع باید به شرح ذیل عمل شود:
1)     با عنوان اختراع شروع شود.
2)  زمینه فنی که اختراع به آن تعلق دارد را تعیین کند تا در جستجوی سوابق اخترع ادعایی مورد استفاده قرار گیرد.
3)  مشکل فنی، اساس راه حل ارائه شده برای آن را و همچنین کاربرد یا کاربردهای اصلی اختراع را بطور اجمالی روشن نماید (چونکه در توصیف اختراع این مواردباید به تفصیل بیان شود)
4)  درصورت لزوم خلاصه اختراع باید مشتمل به فرمول های شیمیایی یا معادلات ریاضی باشد تا براساس آنها ویژگی های اختراع به بهترین شکل بیان شود.
5)  درصورتی که برای توضیح اختراع ارجاع به نقشه ضرورت داشته باشد، پس از توضیح خلاصه هر قسمت باید نشانه های ارجاع دهنده به هریک از نقشه ها در داخل پرانتز ذکر گردد فلذا اگر برای بیان اجمالی اختراع مثالها یا نقشه ها مقتضی باشد باید ضمیمه شود.
6)      در خلاصه اختراع بیشتر باید برجستگیهای تکنیکی و فنی اختراع ذکر شود نه مزایا و ارزش اختراع
7)  در قوانین ملی بسیاری از کشورها برای میزان وحجم مطالب خلاصه اختراع، معیار و محدودیت تعداد کلمات درنظر گرفته شده است ودر کشور ما باید این بیان بین 70 تا 200 کلمه باشد.
3-افشای اختراع در نمایشگاه رسمی داخلی یا بین المللی :چنانچه اختراع در نتیجه شرکت در یک نمایشگاه رسمی داخلی یا بین المللی افشاء شده باشد  این گزینه را بلی انتخاب نمایید (بدیهی است که درصورت انتخاب این فیلد باید مدارک مربوطه (گواهی شرکت در نمایشگاه که به تایید مسئولان ذی ربط رسیده همراه با درج این مطلب که اختراع فقط در نمایشگاه مذکور به نمایش گذاشته شده است) را در بخش ضمائم پیوست نماید)
 نکته: منظور از نمایشگاه رسمی نمایشگاهی است که توسط دولت یا ادارات ذی صلاح داخلی تشکیل میشود و یا توسط دولت یا اشخاص ذی صلاح در یک کشور عضو کنوانسیون پاریس و در سطح بین المللی برگزار میگردد.در فرض اخیر گواهی مسوولان ذی ربط نمایشگاه رسمی باید به تایید نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران رسیده باشد.
 
4-سوءاستفاده شخص ثالث از حق متقاضی یا مالک قبلی : چنانچه اختراع به دلیل یا در نتیجه سوء استفاده اشخاص ثالث یا ذی حق قبلی متقاضی افشا شده باشد. با انتخاب گزینه بلی آن را مشخص نمایید (بدیهی است که در صورت انتخاب این فیلد باید تمامی مدارک دال بر سوء استفاده شخص ثالث در بخش ضمائم پیوست شود.)
 
5-آیا اختراع شما جنبه نرم افزاری دارد؟ :در صورتیکه اختراع ، نرم افزار می باشداین گزینه را بلی انتخاب نمایید. با انتخاب این گزینه، فیلد دیگری نمایش داده می شود که باید طبقه نرم افزار  را انتخاب نمائید.طبق طبقه بندی تعیین شده توسط شورای عالی انفورماتیک نرم افزارها به سه دسته سیستمی ، کاربردی ، خدماتی تقسیم می شوند که توضیحات کامل در خصوص طبقه بندی نرم افزارهای اختراعی در سایت www.shci.ir موجود می باشد.میتوانید با مراجعه به سایت طبقه نرم افزار خود را مشخص کنید.
6-مرجع پیشنهادی شما برای استعلام: برای احراز نوع آوری اختراع باید یکی از مراجع ذی صلاح اختراع مورد نظر را از حیثیت نوع آوری (تازگی) و گام ابتکاری و کاربرد صنعتی بررسی و اعلام نظر نماید. می توانید یکی از مراکز موجود در لیست را انتخاب کنید. اگرمرکز مورد نظر شما در فهرست وجود نداشت گزینه " انتخاب نشده" را انتخاب کنید.
7-در صورتی که مرجع پیشنهادی شما در فهرست فوق موجود نباشد نام مرجع پیشنهادی خود را در این قسمت وارد کنید.
نکته : چنانچه از مرجع ذی صلاح جهت استعلام اطلاع کافی ندارید اطلاعات مربوط به این دو قسمت را وارد ننمایید و می توانید در مراحل بعدی پرونده مرجع ذی صلاح جهت استعلام خود را توسط لایحه (درخواست استعلام) و با پیشنهاد کارشناس پرونده انتخاب نمایید.
پس ازتکمیل اطلاعات مربوط به صفحه مشخصات اختراع جهت ورود به صفحه ادعای حق تقدم روی دکمه (مرحله بعدی) کلیک نمائید.
6.      ادعای حق تقدم
این فرم را صرفا اشخاصی که اختراع خود را در کشور دیگری به ثبت رسانده اند، پر نمایند. بدیهی است درصورت انتخاب این بخش، باید مدارک حق تقدم در بخش  ضمائم پیوست شود. (تمامی مدارک حق تقدم باید به زبان اصلی و همچنین دارای ترجمه رسمی دادگستری باشند)
نکته : مدت زمان حق تقدم در ثبت اختراع، 12 ماه از تاریخ تسلیم اظهارنامه اصلی خواهد بود. در این مورد روز تسلیم جزء مدت محسوب نخواهد شد.

 7.     پراخت هزینه
در مرحله 4 ثبت اظهارنامه الکترونیکی هزینه را محاسبه نموده و از همان جا صرفا به صورت اینترنتی دریافت میگردد. توجه: امکان پرداخت توسط تمامی کارتهای بانکی عضو شبکه شتاب وجود دارد.

توضیح : در مورد متقاضیان خارجی که در اجرای مقررات کنوانسیون پاریس ، تقاضاهای خود را مستقیماً تسلیم مرجع ثبت (اداره ثبت اختراعات اداره کل مالکیت صنعتی) می نمایند ، می بایست معادل ارزی مبلغ ریالی تعیین شده در جدول هزینه ها را مطابق نرخ رسمی در بانک ملی ایران بپردازند و امکان پرداخت الکترونیک فعلا وجود ندارد.
تذکر: هزینه ثبت اظهارنامه، توسط سیستم محاسبه شده و پرداخت نیز صرفا از طریق اینترنت (همین سایت) صورت میپذیرد.


8.     ثبت پیوستها
بدیهی است باتوجه به نحوه تکمیل اظهارنامه ، مدارک مورد نیاز جهت پیوست به شرح ذیل الزامی می باشد.
چنانچه مالک شخص حقیقی باشد :
1.   مدارک مثبت هویت مالک و یا مالکین حقیقی به تعداد مالک، به صورت مجزا به ازای هر مالک (کپی شناسنامه و کپی کارت ملی)
2.   مدارک مثبت هویت مخترع و یا مخترعین به تعداد مخترعین ، به صورت مجزا به ازای هر اختراع (کپی شناسنامه و کپی کارت ملی)
3.      درصورت وجود نماینده قانونی "وکالتنامه معتبر" یا نامه نمایندگی
4.        توصیف اختراع
5.        ادعا یا ادعاهای اختراع (توضیحات کامل در انتهای صفحه)
6.       خلاصه ای از توصیف اختراع (توضیحات کامل در انتهای صفحه)
7.       نقشه فنی (توضیحات کامل در انتهای صفحه)
چنانچه مالک شخص حقوقی باشد :
1.   مدارک مثبت هویت مالک و یا مالکین حقیقی به تعداد مالک، به صورت مجزا به ازای هر مالک (کپی شناسنامه و کپی کارت ملی)
2.   مدارک مثبت هویت مخترع و یا مخترعین به تعداد مخترعین ، به صورت مجزا به ازای هر اختراع (کپی شناسنامه و کپی کارت ملی)
3.       درصورت وجود نماینده قانونی "وکالتنامه معتبر" یا نامه نمایندگی
4.       آگهی روزنامه رسمی تأسیس
5.        آگهی روزنامه رسمی آخرین تغییرات
6.      توصیف اختراع (توضیحات کامل در انتهای صفحه)
7.      ادعا یا ادعاهای اختراع (توضیحات کامل در انتهای صفحه)
8.       نقشه فنی (توضیحات کامل در انتهای صفحه)
نکته : فایل های ارسالی می تواند با پسوند های doc , docx , pdf ,jpeg ,tif  باشد.
نکته : لازم به ذکر است موارد 7 و 8 و 9 در فایل های جداگانه می بایست در قسمت ضمائم پیوست شود.

جهت افزودن پیوست ها :
 

می توان به ازای پیوست هریک از ضمائم از دکمه (ثبت پیوست ها) جهت بارگذاری مدارک اضافه شده استفاده نمود و یا اینکه با انتخاب گزینه "افزودن پیوست" تمام ضمائم را انتخاب و در نهایت گزینه"ثبت پیوست ها" را جهت بارگذاری مدارک انتخاب نمود. اما باتوجه به سرعت اینترنت شرکتهای سرویس دهنده اینترنت پیشنهاد می گردد به ازای هر پیوست یکبار گزینه"ثبت پیوست ها" انتخاب و پس از نمایش پیغام "ثبت پیوست با موفقیت انجام شد" مدرک بعدی را پیوست نمائید.
 
نکته 1 : حجم هر کدام از ضمائم می بایست کمتر از 500 کیلو بایت باشد.
نکته 2 : فایل های ارسال می تواند فایل تصویری بافرمت jpeg –png و ..و یا Word و یا PDF باشد.
نکته3 : ضمائم بعد از پیوست قابل مشاهده و حذف می باشند. با کلیک روی (علامت چشم) در کنار هر پیوست می توانید پیوست ذخیره شده را مشاهده نمائید. با کلیک روی (علامت ضربدر) در کنار هر پیوست می توانید پیوست ذخیره شده را حذف نمائید.

تذکر : حتماً منتظر پیغام"ثبت پیوست با موفقیت انجام شد" مانده و با انتخاب "گزینه متوجه شدم" مدارک بعدی را در صورت نیاز به همین روش پیوست نمائید.


 لازم به ذکر است شماره اظهارنامه به همراه رمز، از طریق سیستم پیام کوتاه نیز بعد از پرداخت هزینه در مرحله چهار به متقاضی اعلام خواهد شد. در صورت عدم دریافت رمز شخصی ، شماره اظهارنامه را به همراه عدد 1 در ابتدای آن به شماره 10007791، از طریق تلفن همراهی که شماره آن در اظهارنامه اعلام شده است،پیامک کنید تا رمز شخصی برای شما ارسال گردد.
ویرایش اظهارنامه
بعد از دریافت کد رهگیری با توجه به وضعیت اظهارنامه در صورتیکه اطلاعات تکمیل نشده و هزینه نیز پرداخت نشده است (بعد از پرداخت هزینه و دریافت شماره اظهارنامه امکان تغییر اطلاعات وجود ندارد) می توانید از قسمت ویرایش اظهارنامه اختراع در قسمت خدمات الکترونیکی، نسبت به تکمیل اظهارنامه اقدام نمایید.

تهیه نسخه چاپی اظهارنامه
مراجعه به آدرس  iripo.ssaa.ir  انتخاب گزینه اختراع از بخش خدمات الکترونیک، سپس گزینه  (چاپ اظهارنامه اختراع) را کلیک نمایید.با وارد نمودن کد رهگیری و کلیک گزینه (مشاهده نسخه چاپی اظهارنامه) می توانید از اظهانامه خود پرینت تهیه کنید.

پاسخگویی :
از طریق مسیر ذیل میتوانید در هر لحظه پس از ثبت اظهار نامه وضعیت پرونده خود را پیگیری نمایید.
iripo.ssaa.ir         خدمات الکترونیکی          اختراع          پیگیری اظهارنامه و خلاصه‌پرونده اختراع ضمنا از طریق پیامک و ایمیل نیز ( ا تاخیر سه روزه) اقدامات به متقاضیان اعلام خواهد شد. هرچند مبنای محاسبه مواعد زمانی قانونی ، زمانهای قابل رویت در آدرس فوق میباشد.
 اطلاعات بیشتر در خصوص ضمائم اظهارنامه
ضمائم اظهارنامه شامل توصیف، ادعا، خلاصه و نقشه و غیره، درصورت نیاز باید تعیین شود که مدارک ضمیمه اظهارنامه در ماده 6 آئین نامه اجرایی به تفصیل بیان شده است، که عبارتند از:
1-    مدارک مثبت هویت متقاضی و مخترع
2-    توصیف اختراع
3-    ادعا یا ادعاهای اختراع
4-    خلاصه ای از توصیف اختراع
5-    نقشه یا نقشه ها درصورت لزوم
6-     درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم مخترع، چنانچه مخترع نخواهد اسم وی ذکر شود.
7-    مدارک مربوط به حق تقدم که همزمان باید با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم شود.
8-    مدارک نمایندگی درصورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی بعمل آید.
9-    رسید مربوط به پرداخت هزینه های قانونی
1- مدارک مثبت هویت متقاضی و مخترع
متقاضی اعم از اینکه حقیقی یا حقوقی ازقبیل؛شرکتها، دانشگاهها، مؤسسات و پژوهشگاهها باشند باید مدارکی که هویت و موجودیت آنها را اثبات کند راضمیمه اظهارنامه نمایند .
نمونه مدارک مثبت هویت
 
2- توصیف اختراع(DESCRIPTION)
حق اختراع یک قرارداد دوجانبه است که ازطرف دولت و قوه حاکمه با مخترع بسته می شود و دولت به مخترع در قبال افشای جزئیات اختراع و کمکی که به توسعه صنعتی و تکنولوژی آن کشور می نماید یک حق انحصاری غالباً 20 ساله برای وی قائل می شود و برای تحقق این عقد دوجانبه متقاضی باید با ذکر جزئیات اختراع خود را توصیف و افشا نماید تا هر شخصی که در همان رشته فنی مهارت دارد بتواند آنرا بازسازی کند و اختراع را طبق توصیف و نقشه آن بدون هیچ تلاش اختراعی یا نوآورانه اجرا کند. اگر چنین نباشد ، اختراع ممکن است ثبت نشود یا اگر در دادگاه دعوی مطرح شود ممکن است باطل شود. توصیف اختراع باید بصورت صریح و گویا ،اختراع را افشا کند تا شرط توانمندسازی (ENABLING)، ساخت و تولید اختراع توسط شخصی که مهارت فنی عادی در آن رشته را دارد فراهم گردد و توسط اشخاص دارای مهارت عادی تکنیکی ادعاهای اختراع را درک نماید و بدون تجربه وتخصص زیاد (EXTRA EXPERIECE) آنرا دوباره سازی (پیاده سازی) نماید، در توصیف متقاضی چگونگی ساخت اختراع و کابردها و مزایای آنرا ذکر می کند.
ولیکن در تنظیم و تنسیق توصیف اختراع و سایر ضمائم اظهارنامه، کشورها سعی می کنند حتی الامکان ازنظر شکلی قواعد خود را با هم یکسان نمایند و درخصوص توصیف اختراع یک سری معیارهای مشترک برای تنظیم آن درنظر گرفته اند که به تفصیل با توجه به آیین نامه اجرایی قانون1386به بیان آن می پردازیم.
برای ارائه شرح و توصیف موضوع اختراع لازم است که 9 بند توضیح داده شده در قسمت ذیل را بند بند با ذکر هر تیتر وتوضیحات مربوطه که به صورت صریح و با جزءیات کامل می باشد را در قالب فایل word یا pdf در قسمت ضمائم پیوست نمائید.
ماده 10 آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 درخصوص نحوه تنظیم توصیف اختراع مقرر می دارد ؛توصیف اختراع باید صریح و همراه با جزئیات کامل و مشتمل بر نکات زیر باشد:
الف- عنوان اختراع باید به گونه ای مطرح شود که نکته نو آورانه و فن نوآورانه را داشته باشد.
در پیاده سازی و تنظیم توصیف نخست عنوان اختراع که ترجیحاً بین 3 تا 10 کلمه است باید در مبدأ توصیف اختراع ذکر شود و غالباً این عنوان عیناً همان عنوان مندرج در اظهارنامه اختراع است و ترجیحا" از کلماتی مانند" بهتر "و "نوین" و "جدید" استفاده نشودو همچنین می بایست عنوان لاتین اختراع در این قسمت نیز ذکر گردد
ب- زمینه فنی اختراع مربوط (BACKGROUND OF ART) یا THE INVENTION) FILED OF)؛
اختراعات اعم از اینکه مربوط به فرآیند یا فرآورده باشد نوآوری تکنیکی و زمینه فنی آن ممکن است یکی از شاخه های علم مانند مکانیک، الکترونیک ،شیمی، متالوژی، برق، سلاحها، فیزیک، بیوتکنولوژی، مواد زیستی، شیمی آلی، فناوری اطلاعات کشاورزی و .... باشند که مخترع باید درابتدا زمینه فنی اختراع مربوط را بیان نماید.
ج- مشکل فنی و بیان اهداف اختراع:
بطورکلی اختراع به معنی ارائه راه حل نوآورانه برای حل یک مشکل فنی در صنعت است که در قالب فرآیند یا فرآورده متجلی می شود و متقاضی در وهله اول باید بیان نماید که پس از تفکر و تدبر به یک مشکل فنی در رشته ای از صنعت پی برده و برای حل آن مشکل فنی راه حل نوآورانه ای ارائه نموده تا به ذهن مخاطب و کارشناس بررسی کننده اختراع این موضوع کلید بخورد که اختراع محقق شده است و موضوع ادعایی درصورت تحقق سایر شرایط می تواند اختراع محسوب شود فلذا متقاضی باید ابتدا مشکل فنی موجود در صنعت و اهداف خود از اختراع موردنظر را بیان کند تا قابلیت اختراعی بودن موضوع محقق شود.
د- شرح وضعیت دانش فنی پیشین :
بطورکلی مخترع شخصی است که از دانشهای مختلفی که در جامعه وارد حوزه قلمرو عمومی مالکیت شده است استفاده نموده و با این دانش پایه زمینه ایجاد و خلق اختراعات و فناوریهای نو را فراهم می آورد بدین ترتیب متقاضی باید دانش فنی پیشین و سابقه پیشرفت هایی که در رابطه با اختراع ادعایی وجود دارد را بیان نماید به نحوی که برای درک و جدید بودن اختراع کفایت کند پرواضح است که بیان عملکردهای مختلف دانش فنی پیشین و ارزیابی و سنجش آن می تواند به نوعی مبین و روشنگر دانش گذشته باشد و با بررسی دانش موجود به نوآور بودن اختراع پی برد و بطورکلی بیان دانش فنی پیشین برای احراز گام ابتکاری الزامی است و گستره دانش فنی پیشین شامل اطلاعات عمومی و اسناد مکتوب و غیرمکتوب به زبانهای مختلف می تواند باشد .متقاضی برای دستیابی به دانش پیشین می تواند در سایت های مربوطه جستجو نموده و یا در سایت روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران (لینک راهنمای جستجو در صفحه اول سایت موجود می باشد) به سابقه یابی تکنیک خود در اختراعات ثبت شده و همچنین برای سابقه یابی در سطح بین المللی لازم است تکنیک کاری یا کلمات کلیدی در خصوص ادعای خود را به انگلیسی در http://www.google.com/patents جستجو کرده و سوابق ثبتی در سطح بین المللی را پیدا کرده و بررسی های به عمل آمده را در این قسمت ذکر نمائید.
ه- ارائه راه حل برای مشکل فنی موجود همراه با شرح دقیق و کافی و یکپارچه اختراع:
در توصیف اختراع مخترع باید به طور روشن و گویا دانش موجود خود را افشا نماید و به گونه ای دانش موجود خود را تشریح کند که هرکس دارای مهارت فنی عادی، بدون ابتکار خاصی، قادر باشد با بازخوانی شرح موجود اختراع مورد نظر را بسازد و این شرح اختراع باید دقیق و کافی و بطور یکپارچه بیان شود تا افشا کافی و مؤثر و شرط ساخت اختراع (ENABLING) به طور کامل محقق شود وبیان دانش موجود وارایه راه حل برای مشکل فنی موجود باید بطور مؤثروکافی تشریح و توصیف شود.
و- توضیح اشکال، نقشه ها، نمودارها درصورت وجود:
به نحوی که یک متخصص در آن زمینه بتواند اختراع را درک و ارتباط اجزای آن را دریابد ارجاع به شماره هایی که برای بیان ویژگی های اختراع در نقشه آمده است الزامی است.
برای درک بهتر اختراع درصورتیکه، اشکال یا نقشه یا نمودارهایی لازم باشد متقاضی باید آنرا بنحوی که یک متخصص در آن زمینه قادر باشد آنرا دریابد ترسیم و تنظیم نماید و تعبیه این بند نیز به نوعی در راستای افشای کامل و مؤثر اختراع است. لازم به ذکر است نقشه ها و نمودار باید توسط نرم افزار های مربوطه ترسیم شوند و فایل آن ها به صورت pdf یا word یا Image ارائه گردد. به عنوان مثال نقشه های مدار با نرم افزار Protel و یا PCB ارائه گردد.
اگر موضوع مورد ادعای اختراع دستگاه یا یک وسیله باشد نقشه می بایست جزئیات فنی آن را به صورت خلاصه و بصری نمایش دهد. می توانید از نرم افزار های نقشه کشی صنعتی همانند AutoCAD و 3DMax یا spss و ... جهت تهیه نقشه استفاده نمایید.
اگر موضوع مورد ادعای اختراع یک فرآیند یا الگوریتم صنعتی باشد مراحل فرآیند را به صورت بلوک دیاگرام به عنوان نقشه ارائه دهید و همچنین اگر موضوع مورد ادعای اختراع سنتز شیمیایی باشد فرمولاسیون (ترکیبات با ذکر نسبت مواد ترکیبی) را به عنوان نقشه ارائه دهید.
ز- بیان واضح و دقیق مزایای اختراع؛
از مقایسه دانش فنی و راه حلهای پیشین برای حل مشکل فنی با دانش و راه حلهای ابداعی موجود مزایای اختراع قابل استخراج و فهم خواهد بود و بیان مزایای اختراع و تشریح آن سرمایه گذاران و تولیدکنندگان و صنعتگران را فرصت خواهد داد تا تکنولوژی مورد ادعا را ارزیابی نموده، و درصد توفیق آن در بازار کسب و کار را بیشتر درک نمایند.
ح- توضیح حداقل یک روش اجرایی برای به کارگیری اختراع؛
در برخی از قوانین ملی کشورها علاوه بر بیان و توصیف کامل اختراع برای افشای مؤثر اختراع متقاضی باید بهترین روش اجرایی اختراع را نیز توصیف نماید و در آئین نامه به جای بهترین روش اجرایی عبارت حداقل یک روش اجرایی برای بکارگیری اختراع بکار رفته است که متقاضی بایدآنراتوضیح دهد.
ت- ذکر صریح کاربرد صنعتی اختراع درصورتیکه ماهیت اختراع گویای این امر نباشد؛
کاربرد یا کاربردهای صنعتی اختراع درصورتیکه ماهیت اختراع گویای این امر نباشد باید ذکر شود و درصورت عدم ذکر صریح کاربرد صنعتی در این قسمت و عدم کفایت و گویا بودن این امر در اختراع می تواند زمینه استفاده یا سوءاستفاده از این حق رادرآینده برای افرادسودجوورقبا فراهم آورد.
3-ادعای اختراع؛
ادعانامه حدود حمایت یک اختراع را تعیین می کنند . ادعاها برای یک اختراع ثبت شده از اهمیت ویژه ای برخوردارند چون اگر بخوبی تنظیم نشوند ، حتی یک اختراع واقعا ارزشمند میتواند به یک اختراع بی ارزش تبدیل شود که میتوان براحتی ان را دور زد یا پیرامون آن طراحی کرد . در دعاوی اختراعات ، تعبیر ادعا به طور کلی اولین گام تعیین این است که آیا اختراع معتبر است و اینکه آیا اختراع تقلید شده یا حقوق آن نقض شده است یا خیر . توصیه می شود با یک کارشناس برای تهیه تقاضانامه اختراع بویژه ادعاها مشورت کنید.
برای ثبت اختراع متقاضی باید ادعاهای اختراع خود را مطابق با قانون ملی محل ثبت تسلیم اداره اختراع نماید و فرمت ونحوه تنظیم آن ممکن است از کشوری به کشور دیگر متفاوت باشد اما یکسری از آیتم های استاندارد شده در بسیاری از قوانین بصورت عام و مشترک است:
در ادعای اختراع، متقاضی قلمرو و محدوده حق انحصاری اختراع خود را با بیان ادعاهاتعیین می کند و از دیدگاه مالک اختراع ادعاها قلب یک اختراع محسوب می شود چون از این طریق با تعیین قلمرو اختراع خود، میزان حمایت حقوقی خود را نیز بیان می کند فلذا در تنظیم ادعای اختراع باید نکات زیر رعایت شود.
الف – ادعای اختراع باید صریح و منجز بوده و مشروط به تحقق شرایط خاص نباشد و درصورت عدم صراحت و شفافیت امکان سوءاستفاده و نقض حق در آینده برای مالک اختراع محتمل خواهد بود.
ب – اطلاعات مربوط به چگونگی ساخت و ذکر چارچوب مشخصه های فنی ذکر شود و در ادعاها نباید فراتر از اطلاعات توصیف، موارد بیان و ذکر شود.
ج – تعداد ادعاها باید معقول و متناسب باشد و در چارچوب اصل وحدت اختراع تنظیم شود
د – ویژگی ها و مشخصه های فنی قابل حمایت بااستفاده از جملات قابل اثبات بیان شود؛
هـ - جز در موارد غیرقابل اجتناب از ارجاع به نقشه ها یا توصیف امتناع گردد و تا حد ممکن از به کاربردن عباراتی مانند «همانطورکه در توصیف آمد» یا «همانطورکه در نقشه ها نشان داده شده» خودداری شود و این بند در جهت بیان شفاف و منجز ادعاهای اختراع و تعیین قلمرو حق اختراع است و بکاربردن عبارات مبهم نمی تواند قابل اتکا و دفاع در قبال نقص حق اختراع به شمار رود.
و – درصورتیکه برای فهم ادعا ارجاع به نقشه ضرورت داشته باشد پس از بیان ادعا، شماره صفحه نقشه و علامت مشخص کننده آن در داخل پرانتز ذکر گردد، غالباً در ادعاها پس از ذکر عنصر اختراعی و مشخصه فنی آن، برای درک و فهم بهتر اختراع ارجاع به شماره نقشه ای می شود که غالباً سمبل عددی است .برای مثال؛ جک هیدرولیکی(طبق نقشه شماره 1) یا طوقه خارجی جک نقشه (3) وسیله بالابرنده جک (طبقه نقشه 4) نحوه اتصال طوقه خارجی جک با وسیله بالابرنده (نقشه6).. و حتی الامکان می توان از اطلاعات محاوره روز (عملی) برای تبیین مفاهیم ادعاها نیز استفاده کرد.
ز – مشتمل به شیوه اجرا و مزایای اختراع نباشد؛
اطلاعات اختراع که غالباً مبنای تحلیل اختراعات برای دستیابی به تکنولوژی قرار می گیرد اطلاعات منحصر به فرد و طبقه بندی و تفکیک شده است فلذا برای جلوگیری از اطاله کلام و ارائه مطالب تکراری برای تأکید بیشتر، این بند در تنظیم ادعادرآیین نامه مجددا بیان گردیده است، چون مزایا و شیوه اجرا جای آن در توصیف است ،البته قوانین ملی کشورها ممکن است در رویه جاری خود شیوه های مختلفی را درنظر گرفته و در بین آنها عمومیت یابد.
چگونه یک ادعا نامه مناسب بنویسیم ؟
ادعانامه پشتوانه حقوقی اختراع بوده در صورتی که نیاز باشد هر گونه استفاده علمی از حقوق ثبت اختراع صورت گیرد و یا در دادگاه ها مطرح شود، مهمترین بخشی که مورد بررسی قرار می گیرد ادعانامه خواهد بود. محور ادعانامه عنصر اختراعی است که به عبارتی نکته نوآورانه یا ویژگی فنی قابل حمایت نیز گفته می شود.
عنصر اختراعی وجه تمایز اختراع مورد ادعا با موارد مشابه است که بایستی در چارچوب مشخصه فنی با جملاتی که قابلیت اثبات را دارند بیان شود. در ادعانامه قابلیت ها و مزایا که نتیجه عملکرد عناصر اختراعی می باشند ذکر نمی گردد.
اصولاً ادعاها شماره گذاری می شوند و ادعای شماره 1 در هر ادعانامه ادعای مستقل نام دارد و بقیه ادعا ها که ادعای وابسته نام دارد بر اساس ادعای شماره 1 نوشته می شود.
در ادعای مستقل باید موضوع اختراع و ویژگی های فنی و اساسی اختراع یا همان عنصر اختراعی شرح داده شود و در ادعای وابسته به روشن سازی ماهیت عنصر اختراعی ارائه شده در ادعای مستقل و با رجوع به آن پرداخته می شود.
بهتر است قبل از نوشتن ادعانامه خود دو و یا سه نمونه مشابه اختراع خود را با کلید واژه های انگلیسی در سایت http://www.google.com/patents جستجو کرده و با مطالعه ادعانامه آن (Claims) خواهید توانست ادعانامه مناسب بنویسید.
مثال ادعانامه :
عنوان اختراع : سیستم شناسائی
ادعا1: روش تشخیص هویت یک شخص ، متشکل از ذخیره کردن اطلاعات تصویری حداقل یک بخش عنبیه و مردمک چشم یک شخص ؛ روشن کردن چشم یک شخص ناشناخته دارای یک عنبیه و یک مردمک؛ به دست آوردن حداقل یک تصویر حداقل از همان بخش عنبیه یا مردمک چشم  شخص ناشناخته؛ و مقایسه کردن حداقل بخش عنبیه تصویر به دست آمده با اطلاعات تصویر ذخیره شده به منظور شناسائی شخص ناشناخته.
ادعا2 : روش ادعای شماره 1 که در آن روشن کردن متشکل از رساندن مردمک چشم به حداقل یک اندازه از قبل تعیین شده، متشکل از حداقل بخش عنبیه تصویر بدست آمده با اطلاعات تصویر ذخیره شده که از چشم یک شخص به دست آمده است با مردمک که اندازه آن همان اندازه از پیش تعیین شده است.
4-خلاصه اختراع
اطلاعات اختراع برخلاف سایر اطلاعات موجود اعم از مقاله و کتاب و فیلم و...، دسته بندی شده و به تفکیک می باشد و متقاضی و محقق و کارشناس بررسی کننده پرونده و غیره با بررسی خلاصه اختراع قادر خواهند بود در کوتاه ترین زمان ممکن، اطلاعات لازم و مفید و مسائل فنی و راه حلهای ارائه شده را بطور مختصر و مفید مطالعه کنند. در تنظیم و پیاده سازی خلاصه اختراع کشورهای مختلف استانداردهای خاصی را تعریف می کنند ولیکن آنچه که به نوعی در بین کشورها رایج است اقلام زیر باشد.
1- مقصود اختراع (OBJECT OF THE INVENTION)
2- برجستگیهای تکنیکی اختراع (FEATURES OF THE INVENTION)
3- زمینه فنی اظهارنامه اختراع (FIELD OF APPLICATION)
4- پیشنهاد جایگزین (چاره دیگر) اگر مقتضی باشد(ALTERNATIVE IF APPROPRIATE)
5- مثالها و یا نقشه ها اگر مقتضی باشد. (examples AND / OR DRAWINGS IF APPROPRIATE)
ولیکن برطبق ماده 13 آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 در خلاصه اختراع باید به شرح ذیل عمل شود:
1- با عنوان اختراع شروع شود.
2- زمینه فنی که اختراع به آن تعلق دارد را تعیین کند تا در جستجوی سوابق اخترع ادعایی مورد استفاده قرار گیرد.
3- مشکل فنی، اساس راه حل ارائه شده برای آن را و همچنین کاربرد یا کاربردهای اصلی اختراع را بطور اجمالی روشن نماید (چونکه در توصیف اختراع این مواردباید به تفصیل بیان شود)
4- درصورت لزوم خلاصه اختراع باید مشتمل به فرمول های شیمیایی یا معادلات ریاضی باشد تا براساس آنها ویژگی های اختراع به بهترین شکل بیان شود.
5- درصورتی که برای توضیح اختراع ارجاع به نقشه ضرورت داشته باشد، پس از توضیح خلاصه هر قسمت باید نشانه های ارجاع دهنده به هریک از نقشه ها در داخل پرانتز ذکر گردد فلذا اگر برای بیان اجمالی اختراع مثالها یا نقشه ها مقتضی باشد باید ضمیمه شود.
6- در خلاصه اختراع بیشتر باید برجستگیهای تکنیکی و فنی اختراع ذکر شود نه مزایا و ارزش اختراع
7- در قوانین ملی بسیاری از کشورها برای میزان وحجم مطالب خلاصه اختراع، معیار و محدودیت تعداد کلمات درنظر گرفته شده است ودر کشور ما باید این بیان بین 70 تا 200 کلمه باشد.
5- نقشه يا نقشه‌ها، در صورت لزوم؛
اگر موضوع مورد ادعای اختراع دستگاه یا یک وسیله باشد نقشه می بایست جزئیات فنی آن را به صورت خلاصه و بصری نمایش دهد. می توانید از نرم افزار های نقشه کشی صنعتی همانند AutoCAD و 3DMax یا spss و ... جهت تهیه نقشه استفاده نمایید. توجه داشته باشید فایل نهایی را به صورت Image و یا pdf ارسال نمائید.
اگر موضوع مورد ادعای اختراع یک فرآیند یا الگوریتم صنعتی باشد مراحل فرآیند را به صورت بلوک دیاگرام به عنوان نقشه ارائه دهید و همچنین اگر موضوع مورد ادعای اختراع سنتز شیمیایی باشد فرمولاسیون (ترکیبات با ذکر نسبت مواد ترکیبی) را به عنوان نقشه ارائه دهید.
چنانچه نقشه ها، نمودارها، و جداول، بخشی از ضمیمه اظهارنامه اخترا


مطالب مشابه :


دانلود فرم های ثبت اختراع.دانیلود مدارک لازم برای تبت اختراع

سلام توی این پست فرم های ثبت اختراع رو با دقت پر کنید اگه تأييد اختراع ثبت شده




ثبت اختراع

اين بخش با تسليم فرم هاي پر شده و تقاضاي تشكيل پرونده در يكي از شعب جايگاه ثبت اختراع در




نحوه تنظيم دادخواست (نمونه فرم)

(نمونه فرم) فرهنگي ثبت شده بدون ضابطه نمونه دادخواست های حقوقی




نمونه فرم کامل شده پرپوزال کارشناسی ارشد حقوق

نمونه فرم کامل شده برایفروشنده و پر خطر ترین اعم از چاپ، ثبت اختراع و




نخستین خودروهای جهان

به نام مرسدس بنز ثبت شده نمونه از اولین خودروهای ثبت اختراع خودروهای ساخت




راهنمای ثبت الکترونیکی اظهارنامه

دیگری به ثبت رسانده اند، پر اختراع ثبت شده از یا سه نمونه مشابه اختراع خود را




اولین خودرو جهان

125سال پیش کارل بنز با ثبت اختراع شماره ها شده اند. یک نمونه از طرح پر از




پاسخ به سوالات دوستان

آیا فقط با ثبت اختراع در انرا پر کنید و به در زمان مقرر شده نمونه




برچسب :