مصاحبه با آيت ا...رباني(ره)، امام جمعه خوراسگان درسال 1388

آيت ا...رباني،امام جمعه خوراسگان:

 

بيش از 70 سال از اقامه اولين نمازجمعه درخوراسگان ميگذرد.

 

 

خداوند سبحان در آياتي از سوره جمعه، مردم را به حضور در نماز جمعه فراخوانده است و شرکت در اين فريضه الهي را از هر کاري براي مسلمانان سودمندتر مي داند و چنين مي فرمايد: «اي کساني که ايمان آورده ايد! هنگامي که براي نماز روز جمعه اذان گفته شود، به سوي ذکر خدا بشتابيد و خريد و فروش را رها کنيد که اين براي شما بهتر است اگر بدانيد».

در پايان سوره نيز در تصريح به اين مطلب، به پيامبر (ص) امر مي کند به کساني که در روز جمعه هنگام نماز به دنبال تجارت يا سرگرمي مي روند بگو: «آن چه نزد خداست، بهتر از لهو و تجارت بوده و خداوند بهترين روزي دهندگان است».

بر اساس تاريخ سابقه اقامه نماز جمعه در اسلام به آن زمان باز مي گردد که پيامبر بزرگ اسلام(ص) در راه هجرت به يثرب که پس از ورود ايشان «شهر پيامبر» يا «مدينة النبي» ناميده شد، در محله اي به نام قبا توقف کردند تا حضرت علي (ع) و حضرت فاطمه (س) و تعدادي از مسلمانان به آن حضرت بپيوندند.

در روايات آمده است پيامبر (ص) که روز دوشنبه وارد محله قبا شده بود، تا روز پنجشنبه با مردم آن قبيله نمازگزارد و همراه آنان، نخستين مسجد اسلام را بنا نهاد. سپس روز جمعه، به سوي مدينه حرکت کرد و به انتظار مردم مدينه که مدت ها براي ورود رسول خدا عاشقانه روزشماري مي کردند، پايان داد.

 پيامبر(ص) در وادي «رانوناء» همــراه مردم مـدينه نخستين نمــاز جــمعه را اقامه کـرد و سپـس به قبا بازگشـت. از آن پس تا پايان عمـر شريف پيامبر(ص)، نماز جـمعه برنامه هفتگي و مايـه شــکوه مسلمانان گرديد.

پيــامبــراســلام(ص)نمــاز جـمعه را «حـج مسـاکين» دانسته و آنرا «موجب آمرزش گناهان» شمرده است.

نخستين نماز جمعه با شکوه ايران در 5 مرداد 1358 به امامت آيت ا... طالقاني در دانشگاه تهران برگزار شد. ولي در خيلي از شهرهاي ديگر نيز نماز جمعه اقامه مي شد. در اصفهان هم مرحوم حاج آقا رحيم ارباب اقامه نماز جمعه مي نمود.

 

امام جمعه خوراسگان در اين زمينه مي گويد: «در آن زمان ابوي بنده مرحوم حاج شيخ عبدالرحيم رباني هر هفته در نماز جمعه ايشان شرکت مي نمود.

حاج آقارحيم ارباب به ايشان گفتند: چرا در خوراسگان اقامه نمي کنيد و ايشان پاسخ دادند: مطمئن نيستم مسافت شرعي باشد. تا اينکه حاج آقارحيم خودشان با پاي پياده از اصفهان به خوراسگان آمدند و فرمودند که فاصله لازم وجود دارد و اولين نماز جمعه را اقامه نمودند. 

پس از آن حاج شيخ عبدالرحيم رباني که فرزند آملاعلي و نواده حاج آخوند بودند که از جبل عامل به خوراسگان هجرت کرده بودند هر هفته نماز جمعه را در خوراسگان اقامه نمود. چند سال قبل از پيروزي انقلاب ايشان کسالت يافت و فرزندشان آيت ا...محمد رباني اين وظيفه را بر عهده گرفت و در غياب ايشان نيز حجت الاسلام حاج آقا حسين رباني اقامه جمعه مي نمود.

در اين شماره گفتگويي با آيت ا... رباني، امام جمعه محترم خوراسگان داشتيم. با وجود اينکه نزديک به 90 بهار از عمل ايشان مي گذرد، هنوز هم نماز جمعه را اقامه کرده و اين پرچم افتخار همچنان به دستان ايشان در اين شهر افراشته مي باشد.

 

باتشـکرازفرصتي کـه دراخـتيـارما قـرارداديد. لطفا ازتاريخچه نمازجمعه بيـشتـر بـرايـمان بگـويـيـد؟ 

همانطور که در ابتدا عرض کردم نماز جمعه خوراسگان بيش از 70 سال سابقه دارد و اولين نماز جمعه خوراسگان به امامت مرحوم حاج آقارحيم ارباب در مسجد قائم المنتظر خيادان اقامه شده است. نماز جمعه چندين هفته در اين مسجد اقامه شد و پس از آن به مسجد نو (جامع) انتقال مي يابد. مرحوم شيخ عبدالرحيم چندين سال نماز جمعه خوراسگان را اقامه مي کردند و در غياب ايشان بنده اقامه جمعه مي نمودم.

برگزاري نماز جمعه در خوراسگان به همين روال ادامه يافت تا اينکه با توجه به کسالت ابوي بزرگوار، بنده به برگزاري نماز جمعه ادامه دادم.

نکته قابل ذکر اينکه خوشبختانه نماز جمعه خوراسگان قبل از پيروزي انقلاب پايگاهي براي فعاليت هاي انقلابي شده بود جنانچه بنده زاده، حاج آقا حسين رباني که در آن زمان طلبه بود و در ضمن دروس دانشگاهي را نيز ادامه مي داد در نماز جمعه سخنراني مي کرد و به عنوان مثال سلسله مطالب حکومت اسلامي و مباحث حضرت امام(ره) را در باب حکومت و ولايت فقيه مطرح مي نمود و در بيداري مردم نقش داشت و بدين ترتيب چندين تظاهرات بعد از نماز جمعه انجام گرفت.

با شدت گرفتن ماموران رژيم چند هفته نماز جمعه را تعطيل و از اقامه آن جلوگيري نمودند. از جمله در رمضان 1357 که چون موفق به تعطيلي نماز جمعه نشدند، بنده را به پاسگاه بردند و تا بعد از نماز جمعه نگه داشتند.

يک مرتبه هم براي دستگيري فرزندم آمدند که ايشان از روي ديوار فرار کرد و چون در شناسنامه نام وي اصغر است نتوانستند او را دستگير کنند و البته او هم چند روز به منزل حاج آقا مرتضي مقتدائي رفت و از آنجـا هم به تهران، مشهد و شهرستـان هـاي ديگـر و در روز 17 شهـريـور و جمعه سيـاه هـم در تـهـران بـود کـه گمان کرديم دستگير شده است. 

به هر حال نماز جــمعه خوراسگان ادامه يافت تا سال 1362 که حضرت امام(ره) با حکمي رسمي اجازه اقامه نماز جمعه در خوراسگان را به بنده دادند و از آن زمان تاکنون نماز جمعه اين شهر به صورت هر چه باشکوه تر برگزار شده و در غياب بنده نيز حاج آقا حسين رباني اقامه جمعه مي نمايد.

دررابطه بامکان نمازجمعه بيشترتوضيح بدهيد؟

همانطور که عرض کردم نماز جمعه ابتدا در مسجد خيادان بود و پس از آن در مسجد نو(جامع). پس از مدتي به خاطر اينکه مسجد گلزار از نظر ساختماني و فضا مناسب تر بود نماز جمعه را به اين مسجد منتقل کرديم.

به مرور زمان در کنار آن حسينه اي ساخته شده و همچنين دفتر ستاد اقامه نماز جمعه که در آن تعدادي از دوستان فعاليت مي نمايند. چند سال پيش هم احداث مصلي در کنار اين مسجد آغاز شد.

در اين مدت سعي شد از خود مسجد براي برگزاري نماز استفاده شود. البته در برخي موارد از پياده رو يا خيابان مجاور هم استفاده

مي شود که صرفاً در مواقعي مانند ماه رمضان است که نمازگزاران زياد هستند.

برخي اشکال مي گيرند که اقامه نماز جمعه در خيابان يا پياده رو اشکال دارد. بايد گفت در گذشته پياده رو تا وسط خيابان متعلق و جزء مسجد بوده است. البته سعي شده در زمان اقامه نماز براي عبور و مرور مردم حتي الامکان مزاحمتي ايجاد نشود.

بحمد ا... در نظر است در آينده فضاي اطراف مسجد خريداري و به مسجد اضافه شود تا همه افراد بتوانند در محل برگزاري نماز جمعه حاضر شوند. مصلي هم در سه طبقه در شرف اتمام است. البته چون مصلي از محل کمک هاي مردمي ساخته مي شود نمي خواستيم به مردم فشاري وارد کنيم و انشاءا... هرچه زودتر به پايان رسيده و در اختيار نمازگزاران قرا مي گيرد.

درنمازجمعه بيشترچه مطالبي عنوان ميشود؟

نماز جمعه داراي دو خطبه است. در خطبه ها سعي شده بيشتر مسائل روز جامعه مطرح شود و با جهت گيري هاي نظام مقدس جمهوري اسلامي و رهنمودهاي مقام معظم رهبري همراستا باشد. همچنين يک خطبه به تفسير قرآن و شرحي از نهج البلاغه و يک خطبه هم به مسائل روز جامعه اختصاص دارد.

ارتباط امام جمـعه با مسئـوليـن شهرچگونه است؟

بحمدا... ارتباط خوبي برقرار است و هرکجا که مراسم ملي يا مذهبي باشد از بنده دعوت مي شود. اگر هم موردي باشد که بتوانم کمکي بنمايم به بنده مراجعت مي نمايند و در حد توان کمک صورت مي گيرد.

چـه تـوصيه اي به مسئـولين ومردم داريـد؟

بـنـده هـمــواره سـعي بر رعايت ســادگي و برگزاري سنتي نماز جمعه داشته ام و همه را بــه دوري از تکلف و ساده زيستي توصيه مي کنم.

لطفاً سخن پاياني خود را بفرماييد؟

از افتخارات ما اين است که نماز جمعه ما بيش از 70 سال قدمت دارد. اين نشان از علاقه مردم اين شهر به اين فريضه الهي است که خداوند در قرآن نيز بر آن تاکيد داشته است.

رسول گرامي اسلام در مورد نماز جمعه فرمودند: «خداوند واجب فرموده نماز جمعه را و هرکس آن را ترک کند خدا بعد از مرگش پراکندگي او را جمع نخواهد کرد»

امام صادق (ع) نيز در اين زمينه با بيان اين روايت که «مثلک يهلک ولم يصل فريضة فرضها الله» ترک نماز جمعه بدون عذر را مذمت نموده اند.

اميدوارم تمامي مردم شهرمان توفيق شرکت در نماز جمعه را داشته باشند و با حضور خود در اين سنگر بزرگ انقلاب که حضرت امام فرمودند و مقام معظم رهبري نيز بر آن تاکيد دارند را حفظ نمايند.

 در پايان از شما و همه همکارانتان هم که زحمت تهيه اين نشريه و اطلاع رساني به مردم شهر را مي کشيد تشکر مي نمايم.

 


مطالب مشابه :


اشنایی با استان اصفهان - Isfehan

از قم تا شهر اصفهان حدود نطنز قرار دارد، فاصله این محل تا شهر نطنز خور - خوراسگان




کنسرت بزرگ استاد شجریان در اصفهان

کنسرت بزرگ استاد شجریان در اصفهان خوراسگان كه با فاصله‌اي زياد تا ديده‌ي




نکات لازم برای مسافرین اربعین حسینی

انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه پیام نور خوراسگان ( استان اصفهان ) فاصله بین هر تا




صلاح کار کجا و من خراب کجا(حافظ)

بچه های پزوه و خوراسگان ببین تفاوت ره کز کجاست تا به اصفهان.خوراسگان.پزوه.یه کتاب حرف




مصاحبه با آيت ا...رباني(ره)، امام جمعه خوراسگان درسال 1388

توقف کردند تا پياده از اصفهان به خوراسگان آمدند و فرمودند که فاصله لازم وجود




لیست اصلاح طلبان شورای شهر اصفهان 1392

شبانه روزی دکتر بزرگی اصفهان تا شهر خوراسگان در اولین دوره آن در فاصله سال‏های




مگر منفعتی بالاتر از پیامبر(ص) داریم؟

انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه پیام نور خوراسگان ( استان اصفهان ) به فاصله تا هر




کارشناسی ارشد مدیریت امور فرهنگی

اصفهان خوراسگان: 2: ضمنا درج خط فاصله الزاما به معنای عدم پذیرش در آن واحد از پیام نور تا




برچسب :