گلیم بافی

- شرح وظايف و مسئوليتهاي اصلي شغل:

دقت و ظرافت در كار و دخالت دادن هنر و احساس به طوري كه استفاده كننده مجذوب صنعت شود و به راحتي و زيبايي در زندگي روزمره بتواند از آن استفاده كند.

 

 

5 - مدارك تحصيلي لازم براي احراز شغل:

اين شغل تا حد ليسانس فعلا براي تحصيل در دانشگاه مدرك ارائه مي دهد و تا حد دكترا براي پيشرفت در اين رشته مي توان پيش رفت ولي افراد بي سواد هم با آموزش مي­توانند روي هنر گليم بافي كار كرده و از اين راه كسب در آمد نمايند.

6- شرايط محيط كار:

براي اين حرفه( گليم بافي) كه به عنوان يكي از حرفه هاي صنايع دستي مي باشد، محيط سرپوشيده لازم است.

7- وسايل و ابزار لازم براي انجام شغل:

چهار چوبی فلزی یا چوبی به شکل مربع یا مستطیل که بافت بر روی آن انجام می­شود. دار به دو نوع افقی و عمودی تقسیم می شود.

دار افقی :

این نوع دار از ساده ترین دارها می باشد که به جهت سهولت در جابجایی و حمل و نقل و ساده و ارزان بودن در میان عشایر رایج است و به صورت خوابیده روی زمین قرار می گیرد و فاصلة آن تا زمین حدودcm 30-20 است. ( به جهت آسیب رسانی به سلامت بدن استفاده از آن چندان توصیه نمی شود.)

 

دار عمودی :

که به صورت ایستاده یا عمود روی زمین قرار می گیرد و فضای کمتری اشغال می کند و نسبت به دار افقی پیشرفته تر می باشد.

دار عمودی از دو چوب صاف و استوانه ای در بالا و پایین به نام سردار و زیردار و دو چوب عمود بر آنها به نام راست رو تشکیل شده است.

 اجزا دیگر دار عمودی عبارتند از:

الف- کجو( کجی یا کوجی، نیره):

میله ای استوانه ای که روی راست روها می نشیند و چله ها را جدا و تنظیم کرده و از کجی قالی وگلیم جلوگیری می کند و طول آن با عرض دار برابر است.

ب- هاف :

 میله ای استوانه ای که قطر آن کمتر از کجو بوده و بین کجو و سردار در لابلای تار ها قرار می گیرد و کاربرد آن در زیر و رو کردن تارها هنگام پودکشی است.
ج- گوه یا پیچ :

برای شل و سفت کردن تارهای چله استفاده می شود.گوه یک قطعه چوب گونیا شکل است که در شکاف پایین راست روها در دار چوبی قرار می گیرد.

نکته : از تخته یا نیمکت نیز برای نشستن در پشت دار استفاده می شود که بر روی نردبان های دو طرف دار های بزرگ قرار می گیرد.

انواع دار عمودی:

دار ثابت: این دار از ابتدایی ترین انواع دار است.در ساختمان آن محلی برای حرکت بافت نیست و بافنده خود، به وسیلة نردبان هایی که به دو طرف دار بسته شده اند بالا و پایین می روند و تغییر جا می دهند.در این نوع دار گلیم به اندازة کادر داخلی دار بافته می شود.
دار فندک دار ( تبریزی ): این نوع دار متداولترین نوع دار عمودی است.در کار با این دار بافنده تغییر جا نمی دهد. سردار به وسیلة پیچ و مهره قابل حرکت است.در مواقع ضروری دار شل می شود و قسمت بافته شده به پشت برگردانده می شود و چله های اضافه به سمت جلو برای ادامة بافت می آید و مجدداً دار محکم می شود. با این دار می توان تقریبا
۲ برابر اندازة آن بافت.

دار گردان:

 در این نوع دار، چله ها به سردار و زیردار پیچیده می شود و از شروع بافت به تدریج از سردار باز و بافته می شود. سپس به زیر برگردانده می شود. با این دار می توان طول تارها و در نتیجه طول گلیم را به هر مقدار رساند. در این دار قسمت بافته شده چون به دور زیردار پیچیده می شود آنچه بافته شده مشخص نیست و بعد از اتمام کار، بافته از دار باز می شود و قابل رؤیت است.

دفتین : (شانه دفه کرکیت )

ابزاری فلزی که بعد از عبور پودها از لابلای تارها روی پودها کوبیده می شود تا آنها را محکم و منظم کند. ( در بافت گلیم از نوع سبک آن استفاده می شود.)

قیچی:
جهت قطع نمودن الیاف ( پنبه ای یا پشمی ) یا اضافه نخ های روی گلیم و نیز برای بریدن چله ها بعد از اتمام بافت از آن استفاده می شود.

قلاب:
برای جلو کشیدن تارها ، باز کردن نقاطی که در پودکشی دچار اشتباه شده کاربرد دارد.
سیخ پود کشی:

برای عبور پودهای بلند( که بیشتر در قالی بافی کاربرد دارد ).

مواد اوليه:

الیاف مورد مصرف در بافت گلیم شامل پشم، کرک، پنبه و ابریشم می باشد.

پشم:
پس از طی مراحل چیدن ، طبقه بندی (سرت بندی) ، شستشو( حلاجی) ، ریسندگی و رنگرزی تبدیل به خامه می شود. از پشم بیشتر جهت پودگذاری در بافت گلیم استفاده می شود.البته در میان عشایر پشم به علت ارزان و در دسترس بودن به عنوان چله نیز به کار برده می شود.

کرک:
رشته موهای مجعد ، نرم و نازکی است که از زیر بغل و سینه گوسفند بدست می آید و در بافت گلیم های ظریف تر به کار می رود و ارزش بیشتری نسبت به پشم دارد.
پنبه:
نوعی لیف گیاهی که به علت دارا بودن قطر،طول و استحکام مناسب به عنوان چله یا تار استفاده می شود.

ابریشم:
الیاف حیوانی که از کرم ابریشم حاصل می شود و نسبت به سایر الیاف دارای ارزش بیشتری می باشد و به عنوان تار و پود استفاده می شود.گلیم های ابریشم بسیار ظریف و گران هستند.

نكاتي در مورد مواد اوليه:

تعریف چله( تار) : نخ هایی که به صورت عمودی و موازی هم از سر دار به زیر دار کشیده می شود و پایه ای برای بافت گلیم تشکیل می دهد.

تعریف پود: نخ هایی که به صورت افقی و موازی هم از لابلای تارها عبور داده می شود و تشکیل طرح و نقش گلیم را می دهد.

نخ چله باید دارای تاب زیادی باشد زیرا پرتاب بودن به مقاومت آن در مقابل کشش و پارگی می افزاید.

در بافت گلیم به طور معمول از نخ ۱۲ یا ۱۵ لای نمره ۲۰ استفاده می شود.

8- خصوصيات جسماني و توانايي هاي لازم براي شغل گليم بافي:

در این شغل خصوصیات جسمانی خاصی لازم نیست ولی یک بافنده گليم باید از توان بدنی لازم دید لازم حرکت دست ها وهماهنگی بین دست ها وچشم ها،دقت وتیز بینی لازم برخوردار گرددوعلاوه برهمه این ها احساس هنری که بتواند از روح خود در جسم بی جان زیبایی وخلاقیت ایجاد نماید.

9- معلوليتهاي بي اثر در شغل:

معلولیتهای سطحی که به ارائه صنعت وامور محوله خدشه ای وارد نکند.

10- خصوصيات رواني لازم براي انجام اين شغل:

صنعتگر باید از دقت،سرعت عمل هوش وبنیه کافی ودید قوی در حد لازم برخوردار باشد.

 

11- محل هاي اشتغال و استخدام:

سازمان میراث فرهنگی، سازمان فني وحرفه ای دانشگاه، هنرستان­ها ودبیرستان ها(تدریس در رشته هنر) از محل های اشتغال واستخدام این صنعت می باشد.

12- جنبه هاي مالي و حقوقي:

در این شغل بسته به ظرافت وزمان واندازه و ابعاد گليمي که ایجاد میشود میتوان کسب درآمد نمود. ومیزان درآمد را بالا برد وحقوق ثابتی ندارد وشخص تا زمانی که بتواند هنر ظریف وخاصی را ارائه دهد حتی با آموزش آن به دیگر علاقه مندان میتواند کسب درآمد كنند.

13- نحوه استخدام و ورود به شغل:

با فراگیری هنر چه در اماکن دولتی هنرستان ها، مراکز فنی و حرفه ای، سازمان صنایع دستی ومیراث فرهنگی و چه در مکان های آموزشی خصوصی وتخصصی میتوان کسب مدرک نمود ودر بعد از آن در همین مکان ها هم جهت استخدام آموزش یا ارائه کار هنری به کار وکسب درآمد پرداخت.

 

 

 

14- آينده شغل:

از نظر اقتصادی: با توجه به شرایط خاص وسخت کاری نیاز به توجه خاص مسئولین دارد ودولت باید از هنرمندان جهت صادرات مصنوعات صنعتگران توجه خاص وهمکاری های لازم را بنماید.

از نظر اجتماعی: با توجه به نیاز مردم به هنر و وسایل زندگی که با هنر آمیخته شده باشد صنعتگران از موقعیت اجتماعی ومقبولیت خاصی برخوردارند.


مطالب مشابه :


آموزش بافت لیف حمام مدل گل

برای شروع قلاب بافی از شکل زیر بهره ببرید با انجام حرکت مداوم رد کردن نخ از داخل حلقه ای که




آموزش بافت کیسه حمام(لیف حمام) به روش قلاب بافی

اموزش گلسازی و آشپزی خانگی بجستان - آموزش بافت کیسه حمام(لیف حمام) به روش قلاب بافی - اموزش




آموزش بافت لیف حمام مدل گل

برای شروع قلاب بافی از شکل زیر بهره ببرید با برای بافت لیف حمام فقط پایه استفاده می




بافت لیف ماهی

اموزش بافتنی،اموزش، خیاطی،کاردستی وآشپزی - بافت لیف ماهی مخمل بافی، شکوه هنر بافندگی




گلیم بافی

گلیم بافی - شرح وظايف نوعی لیف گیاهی که به علت دارا بودن قطر،طول و استحکام مناسب به عنوان




برچسب :