نگاهي جامع به سيستم‌عامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion

  نگاهي جامع به سيستم‌عامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion
نگاهي جامع به سيستم‌عامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion


 





  از پلنگ چیتا، نخستين نگارش سری X سیستم‌عامل مکینتاش1 (Mac OS X) تا به ‌امروز، نزدیک به ده‌سال می‌گذرد. در این سال‌ها، اپل فراز و نشیب‌های بسیاری داشته و سعی کرده در هر نگارش عرضه شده از این سیستم‌عامل، محصولی قدرتمندتر، کاربرپسندتر و با قابلیت استفاده بالاتر نسبت به نسخه‌های پیشین ساخته و در اختیار علاقه‌مندان محصولات خود قرار دهد. تلاشی که در بسیاری موارد با موفقیتی چشم‌گیر و در برخی مقاطع زمانی، با نارضایتی کاربران مکینتاش و در نتیجه تلاش برای ارائه سیستم‌عاملی بهتر همراه بوده است.
مسلم آن است که تلاش شرکت‌هایی مانند مایکروسافت، هیولت پاکارد و هم‌چنین جنبش نرم‌افزاری اپن‌سورس و در رأس آن‌ها انواع توزیع‌های لینوکس برای تصاحب سهم بیشتری از بازار سیستم‌عامل‌های دنیا، مجالی برای توقف، نه برای اپل که برای هیچ‌یک از دیگر تولیدکنندگان سیستم‌‌عامل‌ها باقی نگذاشته و در نتیجه هر یک از این غول‌های نرم‌افزاری به دنبال عرضه محصولی نوین با هدف برطرف‌كردن مشکلات پیشین کاربران در کاربری سیستم و پاسخ‌گویی به نیازمندی‌های جدید ایشان هستند. قاعده‌ای که اپل نیز از آن مستثنی نبوده و عرضه نگارش جدید سیستم‌عامل مکینتاش با نام تجاری Lion (شیر) شاهدی بر این مدعا است.
سيستم‌عامل Lion، به‌گفته استیو جابز در کنفرانس سالیانه توسعه‌دهندگان اپل، به همراه بیش از 250 ویژگی جدید، تمرکز خود را بر رابط بصري (يا گرافیکی) کاربر (GUI) و آساني استفاده از آن قرار داده و اپل با عرضه آن امید فراوانی دارد تا کاستی‌های موجود در نگارش قبلی، یعنی Snow Leopard را که از حیث کارایی و امنیت، جایگاه قابل‌قبولی در میان سیستم‌عامل‌های دنیا دارد، برطرف کند. در مجموعه مطالب پيش‌رو ضمن بررسی مهم‌ترین تغییرات صورت گرفته نسبت به نگارش‌های گذشته، جذاب‌ترین و کاربردی‌ترین ویژگی‌های افزوده شده را معرفی کرده و به بررسی آن‌ها پرداخته‌ايم.

غرش
 

سيستم‌عامل Mac OS X 10.7 موسوم به Lion نخستين‌بار در بیستم اکتبر سال 2010 و در همایشی با عنوان «بازگشت به مک» در معرض دید عموم قرار گرفت و پس از بازنمایش در کنفرانس جهانی سالیانه توسعه‌دهندگان اپل در اوایل سال 2011 و گذراندن مراحل آزمون و بازخورد توسط جامعه توسعه‌دهندگان، سرانجام دربيستم جولای امسال، از طريق فروشگاه آنلاين Mac App Store و البته به‌همراه سری جدید نوت‌بوک‌های مک‌بوک ایر و مک مینی در اختیار عموم قرار گرفت. اين سیستم‌عامل با چند صد ویژگی ریز‌و درشت که از یک سو به‌شدت رنگ و بوی سیستم‌عامل مختص تلفن‌‌همراه و تبلت اپل، یعنی iOS را به‌خود گرفته و از سوی دیگر انتخاب نام Lion برای آن، این فکر را در ذهن هر علاقه‌مند محصولات این شرکت تداعی می‌کند که آیا این آخرین نسخه از سری دهم مک خواهد بود، مگر آن‌که شما گربه‌سانی قدرتمند از سلطان جنگل سراغ داشته باشید!
اما Lion، چه پایان سریال 7 قسمتی سیستم‌عامل سری X مک باشد و چه اپل، هم‌چنان قصد توسعه آن با نام‌های دیگری را در سر بپروراند، از آن‌جهت یکی از مهم‌ترین و جدی‌ترین نسخه‌های این محصول به‌شمار می‌آید که نگارش پیشین آن، یعنی Snow Leopard، با تغییراتی محدود در ویژگی‌های عمومی و به‌خصوص ظاهری، تمرکز خود را بر برطرف‌كردن اشکالات و بهبود عملکرد داخلی بخش‌های مختلفی مانند مرورگر، کیفیت و سرعت پیش‌نمایش فایل‌های موجود روی سیستم، بازنویسی Finder با Cocoa برای دستیابی به‌ زمان پاسخ کوتاه‌تر و ارتقای پشتیبانی از تولید برنامه‌های بهينه‌شده براي چند هسته چندپردازنده با استفاده از Grand Central Dispatch يا به اختصار GCD، قرار داده بود که اغلب اين موارد از دید بخش اعظمی از کاربران معمولی سیستم‌های کامپیوتری پنهان بوده و به‌هیچ عنوان حس خوب استفاده از سیستم‌عاملی جدید را به‌کاربر القا نمی‌کرد. واضح است که در چنین شرایطی، سطح توقع کاربران از نگارش‌ آتی سیستم‌عامل مک که با فاصله زمانی به‌نسبت طولانی از نگارش Leopard (نسخه ماقبل Snow Leopard که با تغییرات فراوانی همراه بود) در اختیار ایشان قرار می‌گیرد، بالا رفته و کار مهندسان اپل را دوچندان سخت و دشوار خواهد كرد.

نصب سیستم‌عامل
 

نیازمندی‌های فنی لازم برای نصب سیستم‌عامل حاضر نسبت به نسخه Snow Leopard تغییر چندانی نداشته و از سال 2007 که اپل استفاده از معماری 32 بیتی اینتل را در محصولات خود متوقف کرد، معماری 64‌بیتی به نیازمندی اصلی سیستم‌عامل مک تبديل شد. پس از گذشت چهار سال از مهاجرت به پردازنده‌های 64‌بیتی اینتل، این نخستين نگارش از سیستم‌عامل مک است که با حذف موتور ترجمه Rosetta و جلوگیری از نصب آن توسط کاربر، برنامه‌های قابل اجرا روی نسل گذشته سیستم‌های مک را موسوم به PowerPC پشتیبانی نکرده و به‌نوعی زنگ پایان فرصت کاربران را برای به‌روزرسانی برنامه‌های کاربردی خود به‌صدا در‌آورده است.
اگرچه در نگاهی آکنده از منطق، چهار سال زمانی به‌غایت کافی برای تغییر عادت‌ها و استفاده از برنامه‌های کاربردی توسعه‌داده‌شده برای سیستم‌های مبتنی‌بر معماری اینتل است، اما حقیقتی که نباید از آن چشم‌ پوشید آن است که بسیاری از برنامه‌های توسعه داده شده برای PowerPC هم‌چنان در میان کاربران سیستم‌های مك رواج دارند. می‌توان دلایل مختلفی را هم برای آن برشمرد که از آن‌‌جمله، قیمت بالای برخی برنامه‌های کاربردی جدید مانند فتوشاپ یا نبود گزینه تجاری معادل برای يك برنامه خاص مانند Quicken است.
علاوه بر مورد فوق، Lion از حیث دیگری نیز بسیار متفاوت از نگارش‌های گذشته است. اپل پس از تجربه موفق عرضه محصولاتی مانند iLife، iWork و Aperture از طریق فروشگاه آنلاين Mac App Store، در اقدامی تعجب برانگیز، در ابتدا تنها رسانه عرضه نگارش Lion را نیز فروشگاه مک اعلام کرد تا به‌نوعی جهت‌گیری خود را به‌سوی محاسبات ابری و حذف هزینه‌های ناشی از تهیه، بسته‌بندی و توزیع میلیون‌ها نسخه از رسانه‌های انتقالی مانند لوح‌های فشرده، بیش از پیش نمایان سازد. سیاستی که البته به‌دلیل نبود زیرساخت اینترنت پرسرعت برای بارگذاری نزدیک به 8/3 گیگابایت در تمامی نقاط دنیا، با نارضایتی بسیاری از کاربران مک، همراه شد و اپل را متقاعد ساخت تا از ماه آگوست، سیستم‌عامل Lion را روی حافظه‌های فلش و با قیمت 69 دلار (40 دلار گران‌تر از نسخه آنلاین) در فروشگاه‌های رسمی خود عرضه کند.
نصب Lion، بی‌اندازه آسان است. در واقع پس از بارگذاری و اجرای فایل نصب، تنها گام باقی‌مانده موافقت با شرایط استفاده و مشخص کردن محل نصب بوده (شكل 1) و در چشم به‌هم زدنی صدای غرشی مهیب به‌گوش خواهد رسید! اما اگر از کاربران حرفه‌ای یا اندکی کنجکاو سیستم‌های کامپیوتری باشید، بدون شک این سؤال برایتان به‌وجود آمده که نصب سیستم‌عاملی جدید روی یک سیستم‌عامل دیگر و روی یک فضاي ذخيره‌سازي یکسان و بدون استفاده از دیسک بوت چگونه امکان‌پذیر خواهد بود؟ در واقع، هیچ معجزه‌ یا خلاقیت خارق‌العاده‌ای در کار‌نیست. پس از اجرای فایل نصب و دنبال کردن مراحل آن، سیستم از نو راه‌اندازي شده و نگارش Lion با پارتيشن‌بندي دوباره هاردديسك و اشغال نزدیک به 650 مگابایت از آن (پس از فشرده‌سازی فایل نصب)، پارتیشنی را ایجاد می‌کند که علاوه بر نصب سیستم‌‌عامل از روی آن، در آینده به‌عنوان پارتیشن بازیابی(Recovery Partition) نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

نگاهي جامع به سيستم‌عامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion
شكل 1- نمایی از صفحه نخست برنامه نصب Lion
 

خرید و نصب سیستم‌عامل Lion در ایران
 

اگرچه در ایران عدم رعایت حق تألیف محصولات نرم‌افزاری یا همان کپی‌رایت، در حال تبدیل شدن به یک عادت و روال معمول برای جمع کثیری از فعالان حوزه فناوری اطلاعات است، اما واقعیت آن است که هم‌چنان هستند کاربرانی که تا هرکجا که امکان‌پذیر باشد، از خرید و استفاده از نرم‌افزارها یا سیستم‌‌عامل‌های غیررسمی که به‌لطف نبود قانونی مدون در این بخش، در تمامی فروشگاه‌های سراسر کشور در دسترس عموم قرار دارند، حذر کرده و سعی می‌کنند تا به‌نوعی نسخه اصل محصول مورد نظر خود را به‌دست آورده و از آن استفاده کنند.
خبر خوش برای این گروه از طرفداران سیستم‌عامل مک آن‌که در حال حاضر، دست‌كم دو روش برای خرید قانونی سیستم‌عامل Lion، با قیمت معقول 29 دلار در کشور وجود دارد؛ البته به‌دلایلی که نیازی به‌تکرار آن‌ها نیست، با دشواری‌هایی همراه است. روش نخست تهیه یک کارت ویزای بین‌المللی از طریق یکی از بانک‌های عرضه‌کننده این خدمات و سپس خرید Lion از طریق فروشگاه مک است. روش دوم که اجرای آن به‌مراتب سریع‌تر و سهل‌تر از روش قبل است، خرید یک کارت هدیه iTunes از یکی از فروشگاه‌های عرضه‌کننده محصولات اپل در تهران یا شهرستان‌ها و استفاده از آن برای خرید سیستم‌عامل جدید اپل است. در واقع این کارت، حکم کارت‌اعتباری یک‌بار مصرفی را دارد که پس از استفاده دیگر قابليت شارژ ندارد و چیزی شبیه به کارت‌های هدیه ارائه شده توسط بانک‌های کشور است.

نگاهي جامع به سيستم‌عامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion

اگرچه پوشیدن لباس، رفتن به یکی از مغازه‌های عرضه غیرقانونی نرم‌افزارهای مک و خرید یک سیستم‌عامل Lion و حتی ساده‌تر از آن، بارگذاری غیرقانونی این محصول از طریق سایت‌های به‌اشتراک‌گذاری فایل، فرآیندی به‌مراتب ساده‌تر و صد البته به لحاظ اقتصادی به‌صرفه‌تر است، اما در حقيقت، این روش چه از لحاظ قانونی و چه از ‌لحاظ انسانی عملی ناپسند‌بوده و به‌نوعی تضییع حقوق تولید‌کننده محسوب می‌شود. بنابراین، کمی زحمت را به‌جان بخرید، اما جزء سارقان نرم‌افزاری نباشید!

ساخت دیسک بازیابی سیستم‌عامل Lion
 

سیستم‌عامل Lion در زمان نصب اولیه، بخشی از حافظه جانبی را به پارتیشن بازیابی (Recovery Partition) اختصاص می‌دهد تا در موقع لزوم کاربران بتوانند با استفاده از اطلاعات موجود روی این بخش از حافظه سیستم‌عامل را دوباره نصب یا بازنصب (Repair) کرده یا از ابزارهای تعبیه شده در آن برای برطرف‌کردن ایرادهاي پیش آمده استفاده کنند.اما موضوع قابل توجه آن است که چه در زمانی که خود حافظه جانبي دچار مشکل شود یا زماني كه بخواهیم سیستم‌عاملی را که با هزار زحمت از فروشگاه مک بارگذاری کرده‌ایم، روی سیستم دیگری نصب کنیم، تنها ابزاری که می‌تواند کاربر را از یک کابوس بزرگ نجات دهد، وجود یک نسخه از سیستم‌عامل روی یک حافظه خارجی یا لوح فشرده است.
اگرچه از همان نخستين ساعات عرضه سیستم‌عامل Lion، روش‌های مختلفی برای ساخت چنین دیسکی روی پایگاه‌های اینترنتی قرار گرفت، اما ارائه برنامه‌ای از جانب اپل با نامLion Recovery Disk Assistant علاوه‌بر تأیید این نیاز، خیال کاربران غیرحرفه‌ای را نیز از بابت ساخت آسان یک دیسک پشتیبان آسوده كرد. با استفاده از این برنامه کاربر مي‌تواند روی هر نوع حافظه جانبی خارجی با حداقل گنجايش يك گیگابایت، سیستم‌عامل Lion را پشتیبان گرفته و در مواقع لزوم از آن استفاده کند.البته ذکر این نکته ضروری است که راه‌حل دیگری نیز وجود دارد و آن خرید فلش سیستم‌عامل Lion است که توسط اپل و با قیمت 69 دلار به بازار عرضه شده است تا آن‌دسته از کاربرانی که علاقه‌اي به بارگذاری این سیستم‌عامل از فروشگاه مک نداشته یا حوصله ساخت دیسک پشتیبانی را ندارند، خیلی راحت، وارد فروشگاه‌های عرضه محصولات اپل شده و با یکی از این فلش‌ها خارج شوند.

پي‌نوشت‌ها:
 

1- کاراکتر X در پیش‌نام يا پس‌نام محصولات اپل مانند Mac OS X یا XCode معرف دهمین نگارش این محصولات بوده که استفاده از کاراکتر یونانی معادل، روشی مرسوم در میان تولیدکنندگان نرم‌افزارها و برنامه‌های کاربردی است. استفاده از این کاراکتر یا واژه X در طول مقاله حاضر نیز، به همین مفهوم اشاره دارد.
 

منبع:http://www.shabakeh-mag.com


مطالب مشابه :


موضوعات تحقیق در رشته کامپیوتر

درخواست مقاله سیستم عامل شبکه ، مقاله درباره rss ، پروژه تجزیه تحلیل سیستم ،




کارگاه سیستم عامل شبکه

کارگاه سیستم عامل شبکه سيستم عامل هاي سرور و خانگي فعاليت دارد و پروژه ويندوز




سیستم عامل Alpine

سیستم عامل گرافیک، هک و امنیت، شبکه، هوش مصنوعی، طراحی وب، سیستم عامل، پروژه




سیستم عامل Peppermint

برنامه نویسی، گرافیک، هک و امنیت، شبکه، هوش مصنوعی، طراحی وب، سیستم عامل، پروژه نایاب




پروژه سیستم عامل

پروژه سیستم عامل. دوستان گرامي . محیط های چند رسانه ای و شبکه های




سیستم عامل Quantian

برنامه نویسی، گرافیک، هک و امنیت، شبکه، هوش مصنوعی، طراحی وب، سیستم عامل، پروژه نایاب




سیستم عامل

Gmail Email Yahoo Youtube Google Msn هکر چت ویروس ضد ویروس مقاله پروژه سیستم عامل. سیستم عامل شبکه




سیستم عامل Manjaro

سیستم عامل گرافیک، هک و امنیت، شبکه، هوش مصنوعی، طراحی وب، سیستم عامل، پروژه




سیستم عامل Aros

برنامه نویسی، گرافیک، هک و امنیت، شبکه، هوش مصنوعی طراحی وب، سیستم عامل، پروژه




نگاهي جامع به سيستم‌عامل جديد اپل: ( Mac OS X 10.7 (Lion

از پلنگ چیتا، نخستين نگارش سری X سیستمعامل مکینتاش1 (Mac OS X) تا به ‌امروز، نزدیک به ده‌سال




برچسب :