قالببندی و آرماتور بندی در عمران

 

 

سيستم هاي ساختماني و سازه اي

 

سيستمهاي ساختماني
مجموعه اي از روشهاي اجرايي هماهنگ شده است که براي طرح و احداث ساختمان يا يک بخش از ساختمان انتخاب يا تعريف مي گردد.
گروه بندي سيستم هاي ساختماني بر اساس تعاريف متفاوت شيوه هاي توليد و ساخت:

 

 


الف)شيوه هاي توليد ساختمان يا سيستم هاي ساختماني با روش دستي يا بنايي بهبود يافته
- در اين شيوه هاي ساخت وساز همچون شيوه هاي کاملا دستي از مصالح ساختماني ساده با پيوند نزديکتر به طبيعت استفاده شده
- بيشترين فعاليت براي آماده سازي مصالح يا اجزاي ساختماني در کارگاه و به صورت دستي صورت مي گيرد
- روش هاي اجرايي در ان بيشتر متکي بر نيروي انساني است تا ماشين الات
- از ابزارهاي مهندسي و وسايل کمکي اجا و نصب به صورت فردي و بسيار محدود بهره برداري مي شود

ب) شيوه هاي توليد ساختمان يا سيستم هاي ساختماني نيمه صنعتي
- در اين شيوه هاي ساخت و ساز بخشي از فعاليت ها با به کار گرفتن مصالح ساختماني اجرا و عناصر ساخته شده
از چند جز به اجرا در مي آيند
- بخش قابل ملاحظه اي از فعاليت هاي اماده سازي مصالح در کارگاه انجام مي پذيرد
- روش هاي اجرايي در برخي فعاليت ها بر هر دومورد نيروي انساني و ماشين الات متکي است
- ابزار هاي مهندسي و وسايل کمکي اجرا و نصب کاربرد دارند
ج) شيوه هاي توليد ساختمان يا سيستم هاي ساختماني صنعتي
- در اين شيوه ها غالبا از مصالح ساختماني مرکب و از عناصر يا قطعاتي که داراي چند جزو مي باشند استفاده مي شود
- بخش قابل ملاحظه اي از عمليات آماده سازي و فراوري اجزا و عناصر پيش از رسيدن به کارگاه ساختماني و طي يک فرايند نسبتا دقيق و با استفاده از ابزار هاي مهندسي و ماشين الات مشخص انجام مي پذيرد
- کاربرد ابزار کار کمکي و ماشين الات بيشتر از ساير شيوه ها مشاهده مي شود-
استفاده از ابزار هاي دقيق و مهندسي در اجرا و نصب در حد قابل ملاحظه اي است

پيشينه ارزيابي سيستم هاي ساختماني در ايران
بررسي ارزيابي و مقايسه سيستم هاي ساختماني مجموعه اي از فعاليت هاي گسترده را شامل مي شود که به صورت هاي متفاوت و توسط مراجع مختلف صورت مي گيرد.اما انچه که در وضعيت موجود پيش روي ما قرار دارد غالبا فعاليت هاي غير متمرکزي است که اگر چه مي توانند در استقرار چنين نظامي مورد توجه قرار گيرند هنوز انسجام کافي نيافته اند قاعدتا همواره برنامه ريزي و طراحي براي هر پروژه عمراني مستلزم انتخاب شيوه ساختماني معيني است.به بيان ساده نظريه فني اعلام رسمي نتايج بررسي و ارزيابي کيفيت دوام و ساير ويژگي هاي يک فراورده يا سيستم ساختماني با استفاده از مقررات ساختماني استاندارد ها و دستورالعمل هاي معتبر است که از سوي يک سازمان و مطابق قانون براي مدتي محدود ارايه مي گردد بدين ترتيب نظريه فني رابطه بين توليد کننده طراح مدير اجرايي يا کارفرما و مصرف کننده را در زمينه انتخاب و کاربرد ان فراورده يا سيستم ساختماني انتظام مي بخشد


فعاليت هاي انجام شده جهت رده بندي سيستم هاي ساختماني
نحوه پاسخگويي هر شيوه اجرايي يا سيستم ساختماني به معيار هاي ارزيابي يا به عبارت ديگر ويژگي ها و قابليت هاي سيستم ساختماني بسته به انتظارات و شرايط مورد تقاضا متفاوت است بنابرين هدف اصلي از رده بندي شيوه هاي اجرايي و سيستم هاي ساختماني نمايش دادن حاصل ارزيابي و مقايسه روش ها و سيستم هاي مختلف ساختماني از ديدگاه فني و تخصصي به منظور بيان وجوه تمايز و قابليت هاي شيوه هاي مختلف در شرايط معين است از انجا که شيوه هاي ساختماني طيفي گسترده را در بر مي گيرد و مي توان با اندکي تغيير در هر يک از مشخصات يک شيوه ساختماني شيوه اي متفاوت را طرح نمود لذا رده بندي سيستم هاي ساختماني معمولا مابين تعدادي گزينه مشخص و تعريف شده انجام مي پذيرد تا امکان مقايسه انها با ديدگاه معيني فراهم آيد.

 



 

سيستم هاي سازه اي
1.سيستم سازه اي با ديوار باربر
اين سيستم قديمي ترين و آشنا ترين روش ساخت مي باشد که امروزه به دلايل ايين نامه اي و نيروهاي جانبي زياد مورد توجه قرار نمي گيرد
2.قاب مفصلي مهاربندي شده
اين سيستم از قديمي ترين سيستم هاي سازه اي بوده که مورد توجه مهندسين در سالهاي قبل و حتي امروزه ميباشد.
در اين روش بارهاي ثقلي بر قاب مفصلي وارد شده و به دليل مفصلي بودن قاب سازه معيين بوده و به صورت استاتيکي تحليل ميشود و بارهاي جانبي بر مهار بندهاي ان وارد شده و مهاربندها به روشهاي تقريبي يا دقيق قابل تحليل است لذا در سالهاي دور به دليل عدم وجود حسابگرهاي ماشيني در سازه ها از اين سيستم بيشتر استفاده ميشد به عنوان مثال: برج ايفل- برج امپاير استايت در نيويورک و.... ....
بااين سيستم ساخته شده اند( برج امپاير استايت در سال 1931 ساخته شده و در ان از مهاربند هاي غير هم محور واتصالاط پرچي استفاده شده است اين برج به مدت 40 سال بلند ترين سازه ي جهان به شمار مي رفت)

3. قاب خمشي
بعد از جنگ جهاني دوم اجراي سازه هاي بتني اغاز شده و ساختمانهاي بتني به دليل اجراي هم زمان قاب ان به فرم قاب خمشي ساخته ميشود البته ميتوان سازه هاي فلزي را نيز به فرم قاب خمشي اجرا نمود.به هر حال در قاب خمشي نيرو هاي ثقلي و جانبي در تکه گاههاي تيرها لنگر خمشي ايجاد ميکند و نيز تيرها و ستونها در تحمل تمامي نيروهاي وارده باهم وارد عمل مي شوند لذا تحليل المانهاي اين نوع قابها بايد همزمان انجام گيرد.

4 .قاب خمشي مهار بندي شده
گاها نيروهاي جانبي به قدري زياد بوده که المانهاي تير و ستون قاب خمشي به تنهايي قادر به تحمل ان نمي باشد لذا از مهاربندهاي مختلف براي کمک به انها استفاده مي شود که نوع اين مهاربندها ممکن است فلزي بوده و يا از ديواهاي برشي بدين منظور استفاده شود به هر حال بايد 30 درصد بارهاي جانبي را خود قاب خمشي تحمل نمايد (ديوارهاي برشي خود انواع مختلفي دارند مثلا: ديوار برشي با المان مرزي - بدون المان مرزي - با باز شو - بدون باز شو - ديوار برشي کوپل و.... )

سيستم هاي فوق معروفترين و متداولترين سيستم سازه اي مي باشند اکنون به معرفي سيستم هاي جديد تر مي پردازيم.

5.سيستم طره اي
اين نوع سيستم به ندرت اجرا مي شود و تقريبا بد ترين نوع سازه مي باشد چرا که در مقابل بارهاي جانبي بسيار ضعيف عمل مي کند.

6.سيستم فضايي
عالي ترين و بهترين نوع سازه اي بوده و کاملترين رفتار در مقابل باهاي جانبي و ثقلي دارد اما اجراي ان بسيار مشکل است و امروزه فقط براي پوشش سقفهاي سبک با دهانه هاي بزرگ استفاده مي شود و تنها يک ساختمان 25 طبقه در هنگ کنگ که بانک مرکزي هنگ کنگ است با اين سيستم ساخته شده است.

7.سيستم معلق
يکي از معروفترين سيستمها براي پل سازي است اما در ساختمان سازي و بلند مرتبه سازي هم ندرتا مورد توجه قرار مي گيرد در اين سيستم برخي المانها به فرم کششي براي تحمل بارهاي ثقلي طرح مي شود که اکثرا کابلهاي کششي با مقاومت زياد مي باشند پلهاي بزرگ مثل گلدين گيت در سانفرانسيسکو و ساختمان 25 طبقه ي مرکز پليس سياتل با اين سيستم طرح شده اند.

8 .سيستم هسته اي
در اين روش بارهاي ثقلي توسط يکي از روشهاي فوق مثلا قاب مفصلي طراحي شده و بارهاي جانبي بر هسته ي سازه وارد مي شود هسته به دو فرم هسته ي باز و بسته مي تواند اجرا شود در حقيقت هسته همان ديوارهاي برشي در پروفيلهاي مختلف در مقياس بزرگ ميباشد. مثلا به شکل Uکه همان هسته ي باز است. لازم به ذ کر است که در طراحي هسته بايستي اثر پيچش دقيقا مورد بررسي قرار گيرد اما به دليل مشکل بودن محاسبات پيچش در گذشته اين بررسي صورت نمي گرفت ولي امروزه به دليل وجود ماشينهاي حسابگر دقيق اثر پيچش نيز دقيقا مورد محاسبه قرار مي گيرد. مجموعه اپارتمانهاي در دست احداث در منطقه ي شاهگلي تبريز با اين روش ساخته مي شود اين سيستم براي ساختمانهاي بين 20 الي35 طبقه مناسب است.

9.سيستم قاب محيطي
عالي ترين و پيشرفته ترين فرم ساختمان سازي مي باشد که براي ساختمانهاي بالاي 150 طبقه مي تواند مورد استفاده قرار گيرد . در اين سيستم بارهاي جانبي به قاب محيطي وارد مي شود و نيز قاب محيطي خود نماي جالبي به ساختمان مي دهد. برجهاي دوقلوي سازمان تجارت جهاني در نيويورک که مورد حمله ي تروريستي قرار گرفت تحت اين سيستم ساخته شده بودند. يکي از نکات مهمي که بايد در طراحي اين سيستم مورد توجه قرار گيرد بررسي اثر shear lag در قاب محيطي است اگرچه برخي از مهندسين براين باورند که اثر shear lag در ان وجود ندارد
اما برخي ديگر در وجود اين اثر اصرار ميکنند من خودم نيز در وجود اثر shear lag در قاب محيطي معتقدم اما بايد گفت که هرگز نمي توان مقدار واقعي اين اثر را محاسبه نمود لذا براي حل اين مشکل سيستم زير پيشنهاد مي شود.

 

 


مطالب مشابه :


گزارش کار آزمایشگاه انجماد فلزات

بطور عمده به سه روش ستوني 3- دانه هاي ناپذير است .چه بسا قالبهاي انتهايي با فوق ذوب كمتري




آموزش تايپ ورد - بخش پاياني

حال با انتخاب گزينه Alignment سه حالت تائيد قالبهاي در گزينه Sort by بايد نام ستوني را كه




بررسی عوامل موثر بر ریزدانگی آلیاژهای آلومینیوم

در اثر اين عمليات ساختار دانه بندي قطعات ريختگي از حالت ستوني قالبهاي تهيه سه تاي آنها




قالببندی و آرماتور بندی در عمران

صندوق‌ها واحدهاي سه بعدي پيش ساخته و فضاي بدون ستوني قالبهاي فلزي به مراتب




آموزش Word - بخش ششم

حال تعداد ستونهاي لازم را برگزينيد ( فرضاً سه ستوني ) تائيد قالبهاي ويژه (Apply Special Formats to) :




ریختگری در قالب دوغابی

فرايند قالبهاي پوستهاي سراميكي اين حلقه باعث ايجاد ستوني از دو غاب [ سه شنبه




برچسب :