صدور ضمانتنامه " حسن انجام تعهدات" یا ضمانتنامه " تعهدپرداخت". کدامیک صحیح است؟

همانطور که میدانید نرخ پائین سود سپرده های بانکی و رونق سفته بازی در بازار ارز و طلا باعث خروج نقدینگی و کمبود منابع در بانکها و نهایتاً تضعیف قدرت بانکها در اعطای تسهیلات گردیده است. از سوی دیگر عدم اعطای تسهیلات موجب پائین آمدن درآمد بانکها میگردد که برای جبران آن ارائه سایر خدمات بانکی و پذیرش تعهدات ازقبیل گشایش اعتبارات اسنادی و صدور ضمانتنامه ها در دستور کار بانکها قرار گرفته اند.

از طرفی هم، گشایش اعتبارات اسنادی و انجام سایر خدمات ارزی بعلت تحریم بانکهای ایرانی و کاهش روابط کارگزاری با مشکلات عدیده ای روبروست. لذا در حال حاضر صدور ضمانتنامه ها از خدماتی هستند که هم با دریافت کارمزد برای بانکها درآمدزایی داشته و هم اخذ سپرده های نقدی بابت ضمانتنامه های صادره ( البته بجز مواردی همچون ضمانتنامه های شرکت در مزایده و شرکت درمناقصه) بنوعی جذب منابع رایگان برای بانکها می باشد.

با عنایت به موارد فوق مشاهده میشود که برخی افراد سودجو با سوء استفاده از موقعیت ایجاد شده به جهت تامین نیازهای مالی خود و نظر به عدم امکان اخذ تسهیلات از بانکها، با تبانی با برخی اشخاص به بانکها مراجعه و درخواست صدور ضمانتنامه می نمایند. در اینگونه موارد ذینفع ضمانتنامه در پشت پرده توافقاتی با ضمانتخواه داشته و قبل از سررسید، درخواست ضبط ضمانتنامه و پرداخت وجه آنرا از بانک نموده و بدین ترتیب به منابعی دست می یابند. در نتیجه بانکها جهت وصول مطالبات مربوطه با مشکل پیگیری مراتب از طریق اجرای وثایق و انجام اقدامات قضایی خواهند بود.

از جمله ضمانتنامه هایی که این روزها بانکها را با ریسک پرداخت بالایی روبرو نموده اند ضمانتنامه های حسن انجام تعهد/ ضمانتنامه تعهد پرداخت هستند. در این رابطه ذکر موارد ذیل قبل از صدور این دسته از ضمانتنامه ها به همکاران بانکی توصیه میشود:

  1. اهلیت و اعتبار متقاضی صدور ضمانتنامه به دقت بررسی و مورد توجه باشد.
  2. از صحت و سقم قرارداد ارائه شده و همچنین واقعی بودن موضوع قرارداد اطمینان حاصل نمایند.
  3. قراردادهای ارائه شده بابت صدور ضمانتنامه حسن انجام کار یا حسن انجام تعهد از نوع قراردادهای پیمانکاری می باشند که ضمانتخواه در متن آن قراردادها پیمانکار و ذینفع ضمانتنامه کارفرما خوانده میشوند.
  4. بابت ضمانتنامه های تعهد پرداخت بایستی قرارداد فروش/خرید کالا یا خدمت ارائه شود که در متن آن ضمانتخواه خریدار و ذینفع ضمانتنامه فروشنده خوانده میشوند.
  5. سایر مواردی که بایستی مدنظر قرارداشته باشند در مطلب تحت عنوان ضمانتنامه ها در همین وبلاگ درج شده است.

حال نکته ای که باید بدان توجه شود این است که در غالب موارد مشاهده میشود متقاضی با ارائه قرارداد فروش/ خرید درخواست صدور ضمانتنامه حسن انجام تعهد!! از بانک داشته و بانک نیز بدون توجه به نوع قرارداد اقدام به صدور ضمانتنامه می نماید. این درحالیست که بانکها با توجه به ماهیت ضمانتنامه های تعهد پرداخت و همچنین ضمانتنامه های گمرکی که پرداخت وجه آنها حتمی است علاوه بر اینکه در اجابت درخواست متقاضیان مذکور بررسی و دقت بیشتری را معمول می دارند، بر اخذ درصد بالاتری از سپرده نقدی (گاهاً تا ۱۰۰ درصد مبلغ ضمانتنامه) و ارائه وثایق و تضمینات سهل البیع تری نیز تاکید دارند. درحالیکه شرایط در خصوص صدور ضمانتنامه های حسن انجام کار و حسن انجام تعهد سهل تر می باشد. لذا از آنجائیکه تعهد ضمانتخواه یا بعبارتی خریدار در قراردادهای فروش/خرید در واقع پرداخت وجه کالا یا خدمت دریافتی می باشد، دراینصورت پرداخت وجه این نوع ضمانتنامه ها هرچند تحت عنوان حسن انجام تعهد صادر شده باشند حتمی خواهدبود.

لازم به ذکر است عدم رعایت نکات فوق علاوه بر اینکه مشکل از دست دادن منابع و مطالبات معوق را برای بانکها ایجاد خواهد کرد، همکاران بانکی و بانکها را نیز ممکن است درگیر پروسه پولشوئی نماید. زیرا احتمال اینکه متقاضی صدور ضمانتنامه بنوعی در یک معامله غیر قانونی وارد شده و بجای آنکه بخواهد مستقیماً و نقداً وجه کالا (قاچاق،...) یا خدمت دریافتی را پرداخت نماید، با تنظیم یک قرارداد صوری فی مابین خود و فروشنده، علیرغم اینکه ممکن است معادل۱۰۰ درصد مبلغ ضمانتنامه را هم بعنوان سپرده نقدی به بانک بدهد، لیکن متعاقباً ضمانتنامه صادره از سوی ذینفع به بانک ارائه و مبلغ آن پرداخت خواهد شد. در این حال فروشنده کالا و خدمات غیر قانونی مدعی است که پول خود را ازمسیر قانونی(بانکی) دریافت داشته و بحساب او واریز شده است.


مطالب مشابه :


ضمانتنامه بانکی چیست؟ و انواع ضمانتنامه

ضمانتنامه شرکت در بعضی از قراردادها فروشنده درخواست می نماید که درصدی از ارزش کالای مورد




ضمانتنامه بانکی

خدمات مالی و حسابداری خراسان رضوی (مشهد) - ضمانتنامه بانکی - خدمات مالي و حسابداري/ مقالات




ضمانت نامه ارزي

ضمانت نامه هاي وارداتي اعم از ضمانتنامه هاي شرکت در شرکت درمناقصه درخواست متقاضي




صدور ضمانتنامه " حسن انجام تعهدات" یا ضمانتنامه " تعهدپرداخت". کدامیک صحیح است؟

( البته بجز مواردی همچون ضمانتنامه های شرکت در مزایده و شرکت درمناقصه) درخواست متقاضیان




آگهی فراخوان نخست شرکت در مناقصه حمل مالچ نفتی

آگهی فراخوان نخست شرکت در ونقل درخواست میگردداز نمودند جهت شرکت درمناقصه




ضمانت نامه ارزی

انجام کلیه امور حسابداری و مالی واحدهای تجاری ، شرکت ها و اشخاص توسط حسابداران با تجربه شامل:




آگهی مناقصه عملیاتی عمرانی 1393شهرداری نالوس

درخواست وزارت پیشمرگ دادن سپرده 5درصدکل پیمان به عنوان شرکت درمناقصه بصورت




شرایط اعطای وام بانک کشاورزی

در بعضی از قراردادها فروشنده درخواست می ضمانت نامة شرکت که شرکت کنندگان درمناقصه




خلاصه فصل هشتم حسابداری و کنترلهای مالی دولتی آقای دکتر باباجانی

تضمین شرکت درمناقصه باهدف تامین و جلوگیری ازتضییع حقوق دولت و جبران زیان درخواست وجه ****




برچسب :