انواع مختلف ابر

ابرها بر اساس شکل و ارتفاع تشکیل شدنشان دسته بندی می‌شوند.

ابر، تجمع قطرات ریز آب و یخ در جو است. آب در اثر انرژی گرمای خورشید بخار شده و وارد اتمسفر می‌شود. هوای گرم می‌تواند مقدار زیادی بخارآب را در خود نگه دارد. وقتی این اتفاق می‌افتد، مقداری از بخار آن به قطرات باران و یخ تبدیل می‌شود و در نتیجه ابرها در آسمان تشکیل می‌شوند. هوایی که به آرامی بالا می‌رود لایه‌های نازک ابر را تشکیل می‌دهد. هوایی که به سرعت بالا می‌رود توده های ابر را تشکیل می‌دهد.

Clouds

انواع ابرها:

به طور کلی، انواع مهم ابرها را به طور خلاصه به شرح زیر می‌توان بیان داشت:

ابرهای سیروس (Cirrus):

این ابر پرمانند در ارتفاع بالای آسمان شکل می‌گیرد، آن چنان بالا که آب درون آن یخ می‌زند و کریستال‌های نازک یخ در آن تشکیل می‌شود. این ابرها از مرتفع‌ترین ابرها بوده و اغلب به صورت پرمانند و سفید رنگ و شفاف (مملو از بلورهای یخ) در آسمان دیده می‌شوند. این ابرها بعضا به صورت دسته‌های منظم جدا ازهم، در آسمان دیده می‌شوند؛ در این صورت موسوم به سیروس‌های هوای خوب بوده و اگر توام با ابرهای سیرواستراتوس و آلتواستراتوس گردند،معمولا علامت هوای بد می‌باشند.

سیرواستراتوس (Cirrostratus):

این ابرها را می‌توان سیروس‌های نازک تورمانندی دانست که از ابرهای کوچک سفید و به هم فشرده به شکل گلوله پشمی، شکل یافته اند و به علت شفافیت خورشید و ماه ستارگان از پشت آنها قابل رویت بوده و اغلب هاله‌ای دور خورشید و ماه تشکیل می‌دهند. این هاله نتیجه شکست نور به وسیله بلورهای یخ معلق در هوا است، ظهور این ابرها، علامت نزدیک شدن هوای طوفانی بوده و به همین لحاظ، این ابرها را می‌توان پیش از فرا رسیدن هوای بد و یا حالت‌های طوفانی هوا، مشاهده نمود.(شکل زیر)

Cirrostratus

سیروکومولوس (Cirrocumulus):

این ابرها از کریستال‌های یخ تشکیل می‌شوند در هنگام تشکیل این ابرها آسمان مانند پوست ماهی خال خالی می‌شود. این ابرها اغلب از توسعه ابرهای سیرواستراتوس حاصل شده و بدون سایه می‌باشند و غالبا به جای خورشید و ماه هاله‌ای در آسمان به وجود می‌آورند. ساختمان آنها اغلب متشکل از قطعات سفید رنگ بوده و معمولا پیش از ابرهای سیروس در آسمان ظاهر می‌شوند. ظهور آنها در آسمان، مقدمه فرا رسیدن هوای ابری و طوفانی است.

آلتواستراتوس (Altostratus):

این ابرها به صورت لایه‌های یکنواخت و متحدالشکل خاکستری یا متمایل به آبی به صورت ترکیبی از الیاف، آسمان را می‌پوشانند. به علت قشر ظریف این ابرها تشخیص موقعیت خورشید از پشت آنها امکان پذیر است معمولا پس از پیدایش ابرهای آلتواستراتوس، ریزش های جوی در سطح وسیعی به طور مداوم شروع می‌گردد.(شکل زیر)

Altostratus

آلتوکومولوس (Altocumulus):

این ابرها شامل لایه‌ها ویا تکه‌های بزرگ گوی‌مانندی از قطرات ریز آب بوده که معمولا به صورت شیار و امواج نسبتا منظمی مشاهده می‌گردد. جریان عمودی هوا در لایه‌ای که به وسیله این ابرها پوشیده شده، سبب رشد سریع قابل ملاحظه‌ای در جهت عمودی در این ابر می‌گردد به همین سبب، این ابرها اغلب در بالای قلل کوه‌ها و یا در فوق جریانات عمودی مشاهده می‌گردند. این ابر اغلب شکل عدسی دارند. پدیدار شدن این ابرها در آسمان بیان‌گر شرایط بد هوا و ایجاد رعد وبرق می‌باشد.

استراتوس (Stratus):

نوع اصلی این ابر لایه‌ای یک دست و شبیه مه می‌باشد ومعمولا به صورت توده متراکمی از بخار آب که قطر آن در همه جا یکسان است، مشاهده می‌گردد. ارتفاع این ابر از سطح زمین بسیار کم است، بارندگی در این ابرها در حرارت‌های فوق صفر درجه سانتی‌گراد و به صورت ریزدانه می‌باشد.(شکل زیر)

Stratus

استراتوکومولوس(Stratocumulus):

این ابرها یک پوشش سطح پایین با ابرهای کومولوس تشکیل می‌دهند. این ابرها می‌توانند شکل منظم و منسجم به خود بگیرند. این ابرها دارای رنگی تیره و یا سفید متمایل به خاکستری بوده، معمولا به صورت دسته یا خطوط و یا توده‌های کروی‌مانند بزرگ و امواج کروی از ابرهای خاکستری با فواصل و شکاف‌های روشن تشکیل می‌گردد. این ابرها اغلب بیشتر آسمان را پوشانده و بارندگی آن به صورت ریزدانه بوده و در نتیجه فاقد شرایط بارندگی‌های رگباری است.

نیمبواستراتوس (Nimbostratus):

این ابرها متراکم و فاقد شکل معینی بوده و تمام آسمان را به طور نامنظم می‌پوشانند، بارندگی‌های حاصل از این ابر اغلب مداومند.(شکل زیر)

Nimbostratus

کومولوس (Cumulus):

هنگامی که هوای گرم به سمت بالا می‌رود ابرهای توده‌ای انباشته در آسمان شکل می‌گیرند. این ابرها به شکل ابرهای تکی و گرد بوده و اغلب در روزهای آفتابی دیده می‌شوند. این ابرها اغلب ساختمان گل کلمی داشته و سطح بالای آن حالت گنبدی دارد و متشکل از قطعات کوچک ابرهای سفید پنبه‌ای است که معمولا صبح‌گاهان در امتداد ارتفاعات تشکیل می‌گردند ودارای حالت جوشش (در اثر صعود هوای مرطوب) هستند. قطعات پراکنده این ابرها تقریبا دارای ارتفاع یکسان و معرف به کومولوس‌های هوای خوب می‌باشند.(شکل زیر)

Cumulus

کومولونیمبوس (Cumulonimbus):

هنگامی که هوای گرم ومرطوب، با سرعت به سمت بالا حرکت می‌کند، این ابر در آسمان تشکیل می‌شود. این ابرها ممکن است تا ارتفاعات بالا گسترش پیدا کنند و با ریزش باران همراه شوند. این ابرها را توده‌های بزرگ و انبوه ابر که به شکل برج عظیمی سر به آسمان کشیده‌اند تشکیل می‌گردند رنگ قسمت فوقانی در این ابرها متمایل به آبی و سطح زیرین آن کاملا تیره می‌باشد. این ابرها به نام ابرهای رعد و برق نیز معروف‌اند. بارندگی در آنها به صورت رگباری است، اغلب با یک جبهه هوای سرد وفعال همراه بوده و یا در اثر ناپایداری محلی ایجاد می‌شوند و در عرض‌های میانه اغلب در اوایل بهار و پاییز مشاهده می‌شوند.(شکل زیر)

Cumulonimbus

انواع بارش:

چرخه آبی در اتمسفر سه مرحله مجزا از هم را تشکیل می‌دهند که عمدتا عبارت است از تبخیر، تراکم و بارندگی.

به طور کلی بارندگی را به عنوان هر رطوبتی که متراکم شده و به سطح زمین ریزش کند، تعریف می‌کنند.

اشکال بارندگی:

باران (Rain):

باران حالتی از بارندگی به صورت مایع است ؛ باران‌هایی با شدت خفیف که مرکب از قطرات بسیار کوچک‌اند به سختی به سطح زمین می‌رسند، بنابراین باران ریز(Drizzle) نامیده می‌شوند. در اغلب شرایط قطرات کوچک آب قبل از رسیدن به سطح زمین تماما بخار می‌گردند این حالت را Mist می‌گویند.

Rain

برف (Snow):

زمانی که تراکم در هوای درحال صعود، که درجه حرارت آن زیر نقطه انجماد است به وقوع پیوندد بلورهای یخ شش‌بری تشکیل می‌گردد که ممکن است به صورت اشکال منفرد یا چسبیده تشکیل دانه‌های برف یا انواع مختلف و متغیری را بدهند. در نتیجه پیوند بلورهای شش‌بر، اشکال زیبای برف به انواع خیلی زیاد به ظهور می‌رسد.

اسلیت (Sleet):

اگر قطرات در حال ریزش از ابرها با لایه هوایی که دارای دمای زیر نقطه انجماد است برخورد کند، اغلب به صورت باران یخ‌زده یا مخلوطی از آب و برف در می‌آید. این امر حکایت از وارونگی حرارت در لایه‌ای از هوا دارد هرچند که میزان آن اندک باشد. در انگلستان به مخلوطی از برف و باران و یا برف تا حدود ذوب شده (اسلیت) می‌گویند.

Rain

تگرگ (Hail):

تگرگ، حاصل حرکات قایم شدید قطرات باران است که در طوفان‌های رعد و برق مشاهده می‌گردد. در چنین حالاتی قطرات آب درون یک توده هوا در نتییجه حرکات قایم سریع به سطح زیرنقطه انجماد رسیده و به‌سرعت منجمد شده و یا انباشتگی از برف و آب در سطوح مختلف رشد می‌کنند، این چنین حرکات قایم سریع، به ویژه در ابرهای ازنوع کومولونیمبوس به وجود می‌آید که دارای سرعت 12 تا 30 متر در ثانیه می‌باشند. بعضا تگرگ دارای اندازه‌ای در حدود 5.5 میلی‌متر و شکلی شبیه به برف را داشته و متشکل از دانه‌های گرد و تیره است و گاهی نیز تگرگ به صورت دانه‌هایی با قطر 5 تا 50 میلی‌متر و یا به‌صورت پارچه‌ای از یخ فرو می‌ریزد.

گلیز (Glaze):

وقتی باران بر روی اشیا و یا زمینی که دارای دماهای زیرنقطه انجمادند فرو بریزد به صورت پوشش و یا پهنه‌ای از یخ در می‌آید که به نام گلیز یا باران بسیار سرد نامیده می‌شود.

لینک این مقاله


مطالب مشابه :


برنامه پروازی فرودگاه تبریز به همراه لیست قیمت‌ها

برنامه پروازی فرودگاه تبریز به همراه لیست برنامه پروازی فرودگاه تبریز به همراه




برنامه پروازی فرودگاه تبریز در مهر ماه 89

برنامه پروازی از تاریخ 17/07/89 تا اطلاع بعدی قابل اجرا می‌باشد. پروازهای انتقالی از فرودگاه




برنامه پروازی فرودگاه بین المللی تبریزدر پاییز سال 1387

برنامه پروازی فرودگاه بین المللی تبریزدر پاییز سال 1387 برنامه پروازی فرودگاه تبریز در




برنامه پروازی فرودگاه تبریز در پاییز 88

برنامه پروازی فرودگاه تبریز در پاییز 88 برنامه پروازی فرودگاه تبریز در پاییز 88 .




آخرین برنامه پروازی فرودگاه تبریز در مرداد 89

آخرین برنامه پروازی فرودگاه تبریز در مرداد 89 آخرین برنامه پروازی فرودگاه تبریز در




برنامه مدیریت طرح های پروازی RPL شرکت های هواپیمایی

برنامه پروازی فرودگاه تبریز داده شده اطلاعات rpl فرودگاه تبریز قرار گرفته که این




برنامه پروازی فرودگاه بین المللی تبریز

برنامه پروازی فرودگاه بین المللی تبریز برنامه پروازی فرودگاه تبریز در اسفندماه 90.




انواع مختلف ابر

برنامه پروازی فرودگاه تبریز در اسفندماه 90. برنامه پروازی فرودگاه تبریز. IATA & ICAO Codes.




فرودگاه بین‌المللی قاهره شاهراه مواصلاتی آفریقا، اروپا، خاورمیانه

تبریز - فرودگاه بین‌المللی قاهره شاهراه مواصلاتی برنامه پروازی فرودگاه تبریز




برچسب :