نگاه حافظ به زهره و زحل و تاثيرات آنها - مسعود اشجع

نگاه حافظ به زهره و زحل و تاثيرات آنها بر انسان

بگیر طره مه چهره‌ای و قصه مخوان*  که سعد و نحس ز تاثیر زهره و زحل است

u5wihv8rgrfogsj0oy3a.jpg

وزن: مفاعلن فعلاتن مفاعلن فعلن (مجتث مثمن مخبون محذوف)

اين بيت حافظ را به دو گونه ميتوان برداشت كرد

 یکی اینکه “… قصه مخوان که به هر حال سعد و نحس از تاثیر زهره و زحل است”

و معنای دیگر اینکه ” … ای مخاطب شعر! از اینکه که سعد و نحس از تاثیر زهره و زحل است قصه مخوان و چیزی مگو” و لذا می توان در متن شعر “سعد و نحس ز تاثیر زهره و زحل است” را در گیومه بگذاریم تا مخاطب به معنی درست هدایت شود.

اين بیت میتواند تفسیر دیگری نیز داشته باشد که از کاربردِ ایهامی بس جالب و مهارتِ شعری ی بسیار ماهرانه و تو در تو حاکی است. بدین ترتیب: از آنجاییکه “زهره” هم به معنا ی ناهید، ستاره دوّم از خورشید است و هم به معنا ی ترک شدن؛ و نیز از آنجاییکه “زحل” هم به معنای “سترن”، ستاره ی ششم از خورشید است و هم به معنا ی دورماندن و افسردگی، بنابر این این بیت با اشاره به پیش بینی‌ ی روحیات از تاثیرِ ِ ستارگان (کار بردِ ِ طالع بینی‌ ی اسطرلاب) به این معنا اشارت دارد که چون افسردگی تو از دوری ی یار است، و نه‌ افسانه ی تاثیرِ ِ ستارگان بر روحیاتِ انسانی‌، بنا‌ بر این برو به دنبالِ ِ گرفتنِ ِ طرّه ی مه چهره ای و از افسانه بافتنِ تاثیر ستارگان دست بردار.

s9h6s9x7x8ret0ddu9k.jpg

رد ستارگان بر فراز مقبره ي حافظ


صنایع بدیعی در این بیت :

۱) مراعات نظیر ( یا تناسب) به کار رفته است:

بین طره ، مه چهره و زهره تناسب وجود دارد و یاد آور ” شادی زهره جبینان خور و نازک بدنان ” و یا ” یا رب آن شاهوش ماه رخ زهره جبین” امثال آن است که در دیوان حافظ فراوان است.

۲) جناس وجود دارد: هجای اول در ز تاثیر، زهره ، زحل هم جنس هستند. سه بار ز در نیم بیت به کار رفته که خواندن آن گوش نواز می کند.

۳) ایهام به کار رفته است : ایهامی که قدری پوشیده است، شاید هم امروزه پوشیده تر می نماید. کانون ایهام در زحل است . در احکام نجوم یعنی در طالع بینی زحل ستارۀ نحس است، این معنی را هر که با ادبیات فارسی سر و کار داشته باشد می داند ، همچنین درتمام طالع بینی ها  زحل نحس است .

ولی در هیأت افلاک نجومی زحل یا فلک هفتم بالاترین یا مرتفع ترین ستارۀ گردان می باشد که گردش آن قابل اندازه گیری بوده است. فلک هشتم ثوابت بوده است و آخرین فلک یعنی فلک نهم را فلک اثیر و یا فلک اطلس می گفته اند، و هر دوی آن ها قابل انداز گیری نبوده اند . پس در دانش آن زمان دورترین و بلندترین مثال قابل قیاس در فهم مردم آن روزگار بلندی زحل بوده است . شاعران پیش از حافظ این مفهوم را مکرر به کار برده اند . حافظ بلندی طول طرۀ مه چهره را به بلندی زحل تشبیه کرده است ، البته این بلندی طرۀ یار پنهان است و همین است که ایهام را پوشیده و پنهان کرده است.

پس دو سوی ایهام در زحل نهفته است، از یک طرف زحل نحس است که در مصرع دوم به صراحت گفته شده است ولی این معنای ظاهری یا معنای اول یا معنای نزدیک ایهام است ، معنای دوم هنگامی به دست می آید که خواننده به معنای دور که منظور نظر شاعر است پی ببرد که قصۀ نحس و سعد را مخوان بلکه بلندی طرۀ مه چهره را دریاب. این معنا قوی تر خواهد شد اگر بدانیم که در ادبیات مغانی طرۀ یار پیچید ه است، سیاه است، تاریک است، طرار است، غدار است، مکار است، ناشناختنی است و با همۀ این صفت ها دوست داشتنی است و دل ربا است. پس معنای مورد نظر شاعر این است که این نحس و سعد عامیانه را کنار بگذار و عاشق این طرۀ عاشق کش بشو و صحبتی از سعد و نحس مکن و مرد و مردانه مشکلات راه را گردن بگذار.

مسعود اشجع


مطالب مشابه :


اوقات سعد و نحس

اوقات سعد و نحس . سعد به معني خوش و نيک انجام و نحس به معني شوم و بد فرجام است ؛ وقت اگر سعد




شناخت ساعات و روزهای سعد و نحس

مطالبی را قرار میدهم اما مورد مهمی که در علم شناخت زمانهای سعد و نحس و ) این اوقات




سعد و نحس ایام از دیدگاه اسلام و نجوم احکامی (2) :

دقیق حساب میکنند، اما حوادث خاصی را که بر آن مترتب میکنند، مانند سَعْد و نحس بودن یا




معنای نحوست چیست ؟ آیا ماه صفر نحس است ؟

در برابر این نظریه برخى معتقدند سعد و نحس بودن برخى ایام واقعى نیست بلكه به جهت حوادثى است




شناخت ساعات و روزهای سعد و نحس

برای دیدن زمانهای سعد و نحس و سیاره مربوط به هر ساعت به این اوقات را خواجه نصیر الدین طوسی




دیدگاه علمای عصر صفوی در باره احکام نجومی و سعد و نحس ایام /رسول جعفریان

دیدگاه علمای عصر صفوی در باره احکام نجومی و سعد و نحس آنها بیان سعد و نحس اوقات




نحسی ماه صفر؛ خرافه یا واقعیت؟

*معنای لغوی سعد و نحس «سعد» به معنای فراهم شدن امور و مقدمات الهی برای رسیدن به خیر دنیوی و




نگاه حافظ به زهره و زحل و تاثيرات آنها - مسعود اشجع

پس معنای مورد نظر شاعر این است که این نحس و سعد عامیانه را کنار بگذار و عاشق این طرۀ عاشق کش




برچسب :