اشياي منحصر به فرد ايذه، به موزه ملي مي آيند


اشياي منحصر به فرد ايذه، به موزه ملي مي آيند

ماموریت گروه نجات بخشی ايذه سال1384 پایان یافت . از آن زمان تا کنون تکلیف آثار مشخص به دست آمده مشخص نشده


تهران، ميراث خبر
گروه هنر:اشياي منحصر به فرد تاريخي به دست آمده از محوطه باستاني پشت سد کارون 3 که به دليل آبگيري سد غرق شده است، به موزه ملي ايران انتقال مي يابند.
محمدرضا کارگر مدير موزه ملي ايران در خواست انتقال اشياي اين محوطه به موزه را از سوي جعفر مهرکيان تاييد کرد و گفت:«قرار شد اشياي نخبه اي را که از محوطه باستاني پشت سد کارون 3 به دست آورده اند به موزه ملي ايران تحويل دهند. البته کارشناسان موزه پس از سفر به استان خوزستان و بازبيني اشيا، تعداد و کيفيت آثار انتقالي را مشخص مي کنند.»
آبگيري سد كارون 3، به عنوان بلندترين و بزرگ ترين سد مخزني كشور، با حجم مخزني معادل 15 برابر سد كرج، روز دوشنبه 18 آبان سال 1383 آغاز شد و محوطه هاي تاريخي موجود در مخزن اين سد که تنها 5 درصد آنها کاوش شده بود، پس از گذشت 6 ماه از آغاز آبگيري غرق شدند. هيات کاوش اين منطقه به سرپرستي جعفر مهرکيان به دليل کمبود وقت، امکانات و نيروي انساني تنها توانست نمونه هايي از اشياي موجود در اين محوطه را خارج کند. اين آثار اکنون در محل استقرار هيات در ايذه نگهداري مي شود و در آينده اي نزديک به موزه ملي ايران انتقال مي يابند.
کارگر تاکيد کرد تنها اشيايي به موزه ملي مي آيند که شي درجه يک نخبه محسوب مي شوند.
اين آثار پس از انتخاب تحت نظر اداره اموال اداره کل موزه هاي کشور به موزه ملي ايران انتقال مي يابند.
مهرکيان نيز درباره ارزش و اهميت آثار ياد شده مي گويد:«آثار به دست آمده از اين منطقه به دليل وجود نشانه هايي از مرگ و زندگي مردم آن دوران، از اهميت خاصي برخوردارند.»
اين کارشناس از وضعيت نامناسب نگهداري اشيا در ايذه ابراز نگراني مي کند:«ماموريت گروه نجات بخشي سال گذشته با سفر من به تهران پايان يافت و ابلاغ تازه اي براي تداوم فعاليت ارائه نشد. از آن زمان تا کنون هم تکليف آثار مشخص نشده است. به هر ترتيب شرايط غير استاندارد فيزيکي و محيطي اصلا مناسب نيست و آثار در معرض خطر قرار دارند.»
قديمي‌ترين آثار به دست آمده در اين محوطه سرپيكان‌هاي سنگي دوره عيلام ميانه) 3000سال پيش )هستند. پيكان‌هاي آهني دوره اليمايي همزمان با دوران سلوكيان(300سال پيش) و پارتي ها(  500يال پيش )، سفالينه‌هاي دست ساز منقوش و آبريزدار، فنجان و ظروف گوناگون نيز از جمله ديگر آثار به دست آمده از اين محوطه هستند.
پيش از اين 216 قطعه شي از جمله ظروف سفالي و ابزار‌هاي فلزي مانند سرپيكان‌ها، زوبين، سگك مفرغي كمربند، انواع سلاح‌هاي سرد مانند خنجر و شمشير و وسايل تزييني مانند ميله فلزي مورد استفاده براي موي زنان در نمايشگاهي که در حاشيه همايش يك روزه باستان‌شناسي سد كارون 3 برگزار شد، به نمايش درآمد.
17 هزار عكس و تعداد زيادي نقشه نيز توسط باستان شناسان از آثار معماري و گورهاي منطقه تهيه شده است.
سد كارون سه در 28 كيلو‌متري شهر ايذه قرار دارد و پس از آبگيري سد آثاري از دوره‌هاي نو سنگي، عيلامي، اليمايي و معاصر زير آب اين سد فرو رفت.

 

 

رييس ميراث فرهنگي خوزستان گفته كه به دليل ناتواني(چرا ناتواني ؟ ) در نگهداري

 از كشفيات ايذه،اين آثار به وزارت

 نيرو واگذار مي شود.

تهران، ميراث خبر
گروه هنر:رييس ميراث فرهنگي و گردشگري استان خوزستان اعلام كرد آثار و اشياي به دست آمده از محوطه باستاني ايذه در آينده اي نزديك به وزارت نيرو تحويل داده مي شود.
اين آثار سال گذشته چند ماه پيش از آغاز آبگيري سد كارون سه از محوطه هاي به دست آمد كه اكنون با بالا آمدن آب درياچه غرق شده اند، به همين دليل تنها نمونه هاي به جامانده از محوطه هايي به شمار مي آيند كه به نظر كارشناسان حداق تا 200 سال ديگر امكان دسترسي به آنها وجود ندارد.
با اين وجود صادق محمدي، رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان خوزستان گفت:«تعدادي از اشياي حاصل از اين محوطه از نوروز امسال در نمايشگاه دائمي سد به نمايش در آمده اند. از آنجا كه اكنون امكان نگهداري از آنها برايمان وجود ندارد، آثار را به وزارت نيرو واگذار مي كنيم تا امكان نمايش آنها فراهم آيد.»
اين درحالي است كه آمادگي خود براي دريافت موقت آثاري را كه اكنون در پايگاه پژوهشي ايذه نگهداري مي شوند را اعلام كرده بود.به هر حال انتقال آثار متعلق به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به نهادي ديگر نيازمند موافقت و امضاي رييس سازمان است.
كرامت طهماسبي، رييس اداره ميراث فرهنگي و گردشگري ايذه نيز معرفي اين آثار را لازم مي داند:«نمايش اشيا مي تواند مردم را نسبت به فرهنگ و تمدن موجود در محل زندگي شان آگاه كند. به عقيده من علاوه بر افزايش آگاهي ها، نمايش آنها از ميزان حفاري غيرمجاز در منطقه مي كاهد»
او انتقال آثار را به شرطي صلاح مي داند كه پس از راه اندازي موزه اي اختصاصي براي ايذه، وزارت نيرو اشياي تاريخي را به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بازگرداند.
طهماسبي تاكيد مي كند مسئولان سد اكنون در حال گسترش فضاي دائمي نمايشگاه و تبديل آن به موزه هستند كه به ان ترتيب امكان نمايش تمام اشيا فراهم مي شود.

جعفر مهركيان(رييس پژوهش‌كده آثار باستاني ايذه) با اعتقاد به اين مطلب به خبرنگار ميراث فرهنگي ايسناي خوزستان گفت: « طبيعي است كه موزه‌هاي محلي هم مي‌توانند از آثار منطقه خود بهره‌مند باشند اما به جز موزه شوش و آبادان كه هر كدام به صورت تخصصي در زمينه‌هاي ملي مشغول فعاليت هستند، متاسفانه شهر باستاني و ارزشمند ايذه فاقد حتي يك موزه اختصاصي است تا آثار خود را نمايش دهد. »

مهركيان خاطرنشان كرد: « اكثر آثار متعلق به دوره پارينه‌سنگي(طبق اطلس تاريخ  ايران پارينه سنگي قديم 1000000سال پيش، پارينه سنگي ميانه 40000سال پيش،پارينه سنگي جديد 35000سال پيش، و فرا پارينه 18000سال پيش ميباشد.) تا دوره تاريخي است كه شامل دست ساخته‌هاي بشر از سنگ‌هاي شناخته شده‌اي نظير سيليس يا سنگ چخماق، تا آثاري كه مربوط به ميراث همراه مردگان شامل كوزه‌هاي مختلف، سفالينه‌ها، ابزارهاي فلزي، مس، مفرغ و آهن به شكل انواع ظروف كاربردي و مصرفي، تزييني، انواع ابزارهاي جنگي فلزي نظير كارد، جنگ افزار، دشنه، سرنيزه، سرپيكان و وسايل يراق آلات و تزييني كه البته به اشكال ابتدايي مي‌باشند كه در گورها همراه مردگان به منظور استفاده در دنياي پس از مرگ قرار گرفته بود. »

وي اظهار كرد: « اين اشيا در نمايش‌گاه دايمي سد كارون سه در ويترين‌هاي ويژه‌اي كه به همين منظور طراحي و اختصاص يافته بود به نمايش در آمد و با استقبال شديد بازيد كنندگان نوروزي مواجه شد اما متاسفانه به دليل كمبود فضاي مناسب همه آثار به نمايش گذاشته نشد. »


مطالب مشابه :


اشياي منحصر به فرد ايذه، به موزه ملي مي آيند

از آن زمان تا کنون تکلیف آثار مشخص به دست دست ساز منقوش و وسايل تزييني مانند




هنر در دوره ی ابتدایی...!؟

مقواي رنگی ، وسايل تزييني ، قيچي ، چسب ،کِش ، توليد صدا با طبل هاي دست ساز.




نورپردازی برای زیبایی دکوراسیون و تزینات داخلی

اگر منابع نوري بسياري عالي و تزييني باشد زيبا به دست ابزار و وسايل پيچيده




نمایه فعالیت های هنر سالانه اول ابتدایی

ضبط صوت‘ وسايل نقاشي دست دانش­آموز وسايل تزييني ‘قيچي ‘چسب




جدیدترین واکسن ویروس تجمل گرایی

پس چرا بايد وسايل زندگي و تزييني، حتي فرهنگ به دست فرهنگ ساز جامعه




مقاله صنايع دستي و وضعيت كنوني آن

1_ انجام قسمتي از مراحل اساسي توليد توسط دست، ابزار و وسايل و تزييني دستساز از




حصيربافي از برگ درخت نخل شاهكار دستان هنرمند زنان بلوچ

هر کس بدان دست یافت چیره شد، و قالب ساز انواع كلاه، وسايل تزييني منزل، جارو، كيف و




برچسب :