نکاتی در باره ثبت ازدواج-مهریه-ثبت طلاق

                          به نام خدا 

نكات قانوني در ثبت ازدواج:

·        ثبت ازدواج منوط به اخذ گواهي پزشكي مبني بر عدم اعتياد به مواد مخدر و عدم ابتلا به بيماريهاي موضوع ماده 23 (كه از طرف وزارت بهداشت ظرف يك ماه تعيين مي شود) مي باشد و يا گواهي مبني بر واكسينه شدن به امراض است.

·        گواهي  تزريق واكسن ضد كزاز لازم نيست، مگر در آئين نامه مجددا الزامي شود.

·       در صورتيكه گواهي آزمايشگاه دلالت به اعتياد به مواد مخدر يا بيماري موضوع ماده 23 نمايد ثبت نكاح با گواهي مذكور در صورت اطلاع و رضايت زوجين و پدر زوجه بلامانع است . كه در اين فرض اين جمله بايد توسط طرف مقابل در دفتر قيد شود : (اينجانب ........ با علم و اطلاع از اينكه برابر گواهي صادره آقاي ........ مبتلا به اعتياد به مواد مخدر و يا بيماري ........ مي باشد با پذيرش تمام عواقب آن با نامبرده ازدواج مي كنم و در اين خصوص هيچ اعتراضي ندارم. امضاء زوجه و پدر زوجه)

·        ثبت نكاح موقت در سه مورد 1-باردار شدن زوجه.2-توافق طرفين .3-شرط ضمن عقد الزامي است كه داراي ابهاماتي به شرح زير است :

1-چنانچه زوج متأهل باشد تكليف ثبت ازدواج چيست؟ آيا نياز به حكم دادگاه دارد يا خير؟

2-در مورد توافق طرفين و شرط ضمن عقد يا باردار شدن جهت ثبت ازدواج حكم دادگاه لازم است يا خير؟

-         كه تا زمان تصويب آئين نامه و رفع ابهام در صورت مبتلا شدن از امور اسناد استعلام شود.

·        تاكنون جهت بذل مدت در خلال مدت نكاح موقت رسمي توسط زوج نيازي به حكم دادگاه نبود ولي مطابق ماده 24 قانون تمام موارد انحلاح نكاح نياز به حكم قضايي دارد مگر با تصويب آئين نامه تصريح شود به اينكه منظور از نكاح در اين ماده  نكاح دائم است.

·        در موارديكه زوجين قبل از تكميل ثبت ازدواج يا طلاق و قبل از اجراي صيغه عقد يا طلاق از ادامه ثبت منصرف مي شود بعضاً مشاهده شده كه سردفتران در ملاحظات قيد مي كنند اين ثبت به دليل اختلاف حادث شده باطل است در صورتيكه اولاً ابطال سند با دادگاه است و ثانياً هنوز سند تكميل و تنظيم نشده تا باطل شود لذا در موارد مشابه جمله زير قيد شود : (چون زوجين قبل از اجراي صيغه طلاق/ازدواج از اجراي صيغه و تكميل و تنظيم سند منصرف شدند لذا مندرجات اين صفحه و سند به شماره مسلسل ............. كان لم يكن تلقي و از درجه اعتبار اسنادي خارج است.  امضاي سردفتر – حتي المقدور زوجين ولي در هر صورت ملاك ، امضاي سردفتر است)

نكاتي در خصوص مهريه

·        چنانچه مهريه مطابق ماده 22 ، تا 110 سكه طلا يا معادل آن هنگام وقوع عقد باشد وصول آن مشمول مقررات قانون نحوه اجراي محكوميت هاي مالي است به معناي عام تا 110 سكه عندالمطالبه و مازاد بر آن فقط در صورت ملائت زوج قابليت وصول دارد كه ملاك ملائت نيز معرفي مال است در غير اين صورت مازاد بر 110 سكه به هيچ وجه ضمانت اجرا ندارد.

·        مقررات به نرخ روز شدن مهريه كماكان بقوت خود باقي است يعني چنانچه مهريه  وجه نقد باشد هنگام مطالبه به نرخ روز تقويم خواهد شد اگر افزون بر معادل 110 سكه شده باشد مازاد بر آن فقط در صورت ملائت زوج قابل وصول است. در هر صورت سردفتر هيچ محدوديتي جهت ثبت عقد با مهريه زياد يا صدور اجرائيه هاي بيش از 110 سكه ندارد .

نكات مربوط به ثبت طلاق

·        رأي دادگاه در خصوص طلاق به سه قسمت تقسيم مي شود : الف-گواهي عدم امكان سازش      ب-حكم الزام زوج به طلاق ج-احراز شرايط اعمال وكالت در طلاق

الف)گواهي عدم امكان سازش مشمول طلاق هاي توافقي و طلاق از جانب زوج مي شود.

    1-مدت اعتبار گواهي عدم امكان سازش سه ماه (م24) از تاريخ ابلاغ رأي قطعي يا قطعي شدن رأي(ابعدالاجلين) جهت تسليم به دفتر طلاق مي باشد (البته در قانون آمده دفتر ازدواج و طلاق) كه منظور دفتر طلاق است پس اولين شرط آن تسليم ظرف 3 ماه به شرح فوق به دفتر طلاق است لازم به ذكر است در صورتيكه زوج (خواهان) ظرف سه ماه از تاريخ تسليم در دفتر طلاق جهت اجرا حاضر نشود يا مدارك را تكميل نكند گواهي صادر شده از درجه اعتبار ساقط است لذا لازم است كليه مقدمات جهت ثبت طلاق به مرد بصورت كتبي اخطار شود تا امكان محاسبه زمان وجود داشته باشد و حتماً تاريخ تسليم دادنامه در دفتر انديكاتور ثبت شود.(ماده 34)

2-هرگاه گواهي عدم امكان سازش به استناد توافق زوجين صادر شده باشد در صورت عدم حضور زوج گواهي صادره كان لم يكن تلقي شده و اقدامي ندارد مگر اينكه زوجه بموجب سند رسمي يا مطابق مفاد دادنامه وكالت بلاعزل در اجراي طلاق داشته باشد البته مفهماٌ چنانچه وكالت بلاعزل نباشد و تا تاريخ ثبت اعتبار داشته باشد نيز بلا اشكال است و در هر صورت عدم حضور زوجه مانع اجراي دادنامه نخواهد بود . البته ممكن است در آئين نامه شرايط آن تغيير كند (مفهوم موافق و مخالف ماده 36)

3-در طلاق رجعي ابتدا صيغه طلاق (پس از طي مراتب مقدماتي لازم ازقبيل اخطار به زوجه و واريز حقوق زوجه) جاري و صورتجلسه تنظيم شود.

4-پس از انقضاي ايام عده در صورت عدم رجوع ، ثبت طلاق منوط به ارائه استشهاديه ممضي به امضاي دو شاهد (مرد يا زن مهم نيست) مبني بر سكونت زوجه مطلقه در منزل مشترك است و يا اينكه زن راضي باشد بدون استشهاديه مربوطه طلاق ثبت شود. در طلاقهايي كه زوجه مجهول المكان است موضوع استشهاديه منتفي است

5-در صورت رجوع ، صورتجلسه طلاق ابطال مي شود.(جهت رجوع و ابطال صورتجلسه فقط اراده و اعلام مرد لازم و كافي است)

6-اعتبار صورتجلسه به امضاي سردفتر، زوجين يا نمايندگان و دو شاهد مرد است.

7-صدور گواهي اجراي صيغه طلاق يا گواهي عدم رجوع در مهلت مقرر از جانب سردفتر بلامانع است. بدين منظور كه چنانچه پس از تنظيم صورتجلسه زوجه تقاضاضي صدور گواهي اجراي صيغه طلاق را نمود يا پس از انقضاي ايم عده تقاضاي صدور گواهي مبنب بر عدم رجوع زوج ظرف مهلت مقرر را نمود صدور و تحويل گواهي به زوجه بلا مانع است.

8-در هر صورت چنانچه ايام عده منقضي و رجوع محرز نشود طلاق بايد ثبت شود. البته اين جمله در مواقعيكه زوجين هردو جهت تنظيم صورتجلسه حاضرند حتما در صورتجلسه قيد شود (( در صورت رجوع  ، زوج مكلف است مراتب را تا پايان ايام عده زوجه رسماً به دفترخانه اطلاع دهد و عدم اطلاع به دفتر به منزله عدم احراز رجوع و قطعي شدن طلاق مي باشد كه ضمن عقد خارج لازم ( بيع شفاهي خودكار ) زوج بزوجه وكالت بلاعزل داد تا ايشان نيز بتواند در صورت عدم رجوع نسبت به ثبت صورتجلسه طلاق بدون حضور زوج اقدام نمايد.))

با قيد اين جمله ، صورتجلسه با حضور هريك از زوجين و بدون نياز به اخطار به طرف مقابل قابليت ثبت را دارد

9- قطعي و قابل اجرا بودن گواهي عدم امكان سازش بايد از دادگاه نخستين صادر شود يا در دادنامه به قطعي بودن راي اشاره كرده باشد و قيد جمله اسقاط حق تجديد نظر و فرجام خواهي از سوي زوجين يا نمايندگان آنها در ذيل دادنامه كافي جهت ثبت طلاق نخواهد بود.

10-اجراي صيغه طلاق با رعايت جهات شرعي در محل دفترخانه و با حضور سردفتر انجام     مي شود.و منظور از محل ديگر در ماده    جهت اجراي صيغه طلاق است نه ثبت آن لذا ثبت طلاق منحصراً  بايد در محل دفترخانه انجام شود.

11- در موارديكه زوجه يا زوج جهت اجراي دادنامه طلاق حاضر نمي شود تا زمان تصويب آئين نامه كه رفع ابهام شود از اينكه يك اخطار لازم است يا دو اخطار لذا بصورت رويه اي واحد اخطاريه به زوجه جهت اجراي رأي طلاق طي دو نوبت كه اولي به مدت 7 روز و دومي به مدت 10 روز باشد عمل گردد . هرچند به نظر مي رسد يك اخطاريه كافي باشد

12-پس از دو اخطار ، استعلام از شعبه لازم نيست و پس از واريز حقوق مالي مطابق رأي (تقسيط يا اعسار) حسب مورد نسبت به ثبت طلاق يا تنظيم صورتجلسه اقدام مي گردد.

13- اخذ گواهي عدم بارداري الزامي است مگر اينكه زوجه حاضر نشود يا مجهول المكان باشد كه در اين موارد تا تصويب آئين نامه از دادگاه كسب تكليف شود البته بديهي است در طلاق يائسه و غير مدخوله  اخذگواهي عدم بارداري منتفي است.

ب)حكم طلاق

1-حكم طلاق زماني مصداق دارد كه اولاً متقاضي طلاق زن باشد ثانياً حكم به الزام زوج صادر شده باشد.

2-مدت اعتبار حكم طلاق 6 ماه از تاريخ انقضاي مهلت فرجام خواهي يا ابلاغ رأي فرجام خواهي يعني رأي ديوان عالي كشور.

3-پس از تسليم حكم طلاق به دفتر طي دو نوبت از زوج بموجب اخطاريه دعوت مي شود اولي 7 روز  و دومي 10 روز در صورت عدم حضور زوج و عدم اعلام عذر يا امتناع از اجراي صيغه طلاق، صيغه طلاق ثبت مي شود و سردفتر به نمايندگي از محكمه ماذون از قبل قانونگذار صيغه طلاق را جاري مي كند. و مراتب ثبت و اجراي طلاق به صورت رسمي به اطلاع زوج بايد برسد.

4-در صورت اعلام عذر يك نوبت ديگر دعوت مي شود ، موارد عذر تا تصويب آئين نامه مبهم است ولي مطابق ماده    آئين دادرسي مدني بايد باشد.

5-قطعي و قابل اجرا بودن حكم بايد توسط دادگاه نخسيتن گواهي شود.

6-در موارديكه در خصوص گواهي عدم امكان سازش جهت پيگيري اجراي دادنامه پس از تسليم آن به دفتر از جانب ذينفع لازم الرعايه بود در خصوص حكم طلاق لازم نيست يعني به صرف تسليم ظرف 6 ماه به دفتر ديگر مشمول مرور زمان نمي شود.

7-اخذ گواهي عدم بارداري جهت ثبت طلاق لازم است هرچند در دادنامه به عدم بارداربودن زوجه تصريح شود و در موارديكه امكان اخذ گواهي عدم بارداري نيست از شعبه صادركننده راي كسب تكليف شود.

ج)احراز شرايط اعمال وكالت در طلاق

1-زماني مصداق دارد كه اولاً زن متقاضي طلاق باشد ثانياً رأي دادگاه به استناد تخلف زوج از شروط ضمن عقد نكاح و تحقق وكالت اعطايي زوج بزوجه ضمن عقد نكاح در دادگاه باشد.

2-قطعي و قابل اجرا بودن توسط دادگاه نخستين گواهي شود.

3-در خصوص مدت اعتبار آن هر چند تصريح نشده كه آيا مشمول مرور زمان مي شود يا خير ولي از  وحدت ملاك مواد 26 و 33 مي توان استنباط نمود كه مدت اعتبار اين رأي نيز 6 ماه از تاريخ ابلاغ رأي فرجامي يا انقضاي مهلت فرجام خواهي است.

4-در صورت تصريح به وكالت زوجه در اجراي طلاق نياز به صدور اخطار به زوج نيست.

در تمام موارد چنانچه زوج يا زوجه مجهول المكان باشد اخطاريه يك نوبت از طريق انتشار در يكي از روزنامه هاي كثيرالانتشار ابلاغ مي شود

کرمی زاده


مطالب مشابه :


جنبه های قانونی مدارک پزشکی

، ويزيت و ارجاع بيمار نسخه نويسي صحيح رضايت و برائت رازداري پزشكي گواهي هاي پزشكي گواهي




نمونه دادخواستهايي در خصوص فسخ نكاح

3 – مطابق گواهي پزشكي پزشك معالج (يا پزشكي قانوني) جنون نامبرده تأييد شده است.




اصول گواهي نويسي

پزشکان اورژانس بیمارستان اکباتان - اصول گواهي نويسي - مطالب خواندنی برای پزشکان و پرسنل




یک نمونه رای دادگاه عالي انتظامي قضات:

حكم شماره 30/1/1282 شعبه دادگاه عالي انتظامي قضات: « ارائه گواهي پزشكي براي ايام غيبت كه مورد




صدور گواهی خلاف واقع توسط پزشک

يا شخص ديگري از خدمت دولت يا نظام وظيفه يا براي تقديم به دادگاه گواهي پزشكي به گواهي




ارائه گواهي پزشكي كه مورد تأييد پزشكي قانوني قرار نگيرد موجب محكوميت انتظامي است

« ارائه گواهي پزشكي براي ايام غيبت كه مورد تأييد پزشكي قانوني قرار نگيرد موجب محكوميت




نکاتی در باره ثبت ازدواج-مهریه-ثبت طلاق

به نام خدا نكات قانوني در ثبت ازدواج: · ثبت ازدواج منوط به اخذ گواهي پزشكي مبني بر عدم




مدارک لازم جهت صدور پروانه مطب مشروط پزشکان و دندانپزشکان

مدارك مشترك + گواهي اشتغال به كار و اجازه تأسيس میزان بنام سازمان نظام پزشكي تربت




برچسب :