رزق و روزی

اسباب گسترش رزق و روزی

1- زیارت امام حسین (علیه السلام)

امام باقر (ع) می فرماید: به شیعیان ما دستور دهید به زیارت قبر حسین بن علی (ع) بروند زیرا رفتن در کنار آن قبر شریف، روزی را زیاد، عمر انسان را دراز کرده و اتفاقات ناگوار و مرگ های بدن از انسان دفع می نماید.(6)

2- زیاد استغفار کردن

هر محرومیتی که انسان می کشد از گناه است، هر نوع گناهی، نوعی مرض و بلد همراه دارد. مثلاً دروغ فقر به همراه می آورد و قطع رحم باعث نابودی می­گردد. در خواست بخشش از خداوند و پشیمانی از گناه، در بخشش گناه بسیار مؤثر است و تائب از گناه، همانند کسی است که گناهی نکرده باشد. پیامبر اسلام(ص) می فرمایند: زیاد استغفار کنید، زیرا استغفار روزی را به سوی انسان جلب می نماید.(7)

3- بازرگانی

پیامبر خدا (ص) می فرماید: برکت ده قسمت است که نه دهم آن در بازرگانی است. (8)

4- خوش اخلاقی

اخلاق خوب موجب ازدیاد روزی می­شود. این حقیقتی است که هر شخص آن را درک می نماید اگر دو مغازه در کنار هم وجود داشته باشد و صاحبان آن را از قبل بشناسیم قطعاً به سراغ فروشنده ای می رویم که اخلاق خوبی دارد، اخلاق خوب در خانه نیز موجب ازدیاد روزی می­شود. و امام صادق (ع) می فرماید: هر که با خانواده خود نیکوکار باشد، روزیش زیاد می­شود. و امام علی نیز در کتاب شریف غررالحکم می­فرماید: سختگیری، اخلاق را تباه می­کند، آسانگیری ( برای اهل و عیال و در معاملات) روزی را سرازیر می­کند.

5- جرأت در تجارت

فروشنده­ای که با تدبیر دل را به دریا زده وارد معامله و خرید و فروش می­شود، موفق خواهد بود، و حتی اگر در داد و ستدی ضرری نمود در جای دیگر سود می­برد و چرخ زندگانیش می­گردد و دارای تجربه و عقل می گردد. پیامبر اکرم (ص) می فرماید: تاجر ترسو، (از رزق) محروم و تاجر جسور روزی داده می­شود.(9)

6- صدقه پنهانی

صدقه پنهانی شخص را پولدار می­نماید. امتحان کنید! امام باقر (ع) می­فرماید، نیکوکاری و صدقه دادن پنهانی فقر را از بین می­برد، عمر را زیاد و هفتاد نوع مرگ بد و ناگوار را دفع می­کند.(10)

7- دعا به برادران دینی

حضرت امام صادق (ع) می­فرماید: دعا کردن مسلمان برای برادر مسلمانش در غیاب او، رزق و روزی را به سوی دعا کننده می­راند و بلا را از او دور می­کند و فرشتگان موکل به او می­گویند « برای خودت دو چندان باش»(11) امام باقر (ع) نیز می­فرماید: تا می­توانی پشت سر برادر دینی ات به وی دعا کن، زیرا این کار رزق را (به سوی تو) سرازیر می­کند و حضرت جمله آخر را سه بار تکرار فرمودند.

در دعا از ما خواسته شده که انحصار طلب و خود بین نباشیم و فقط به خود و خانواده و دوستان خود دعا نکنیم، بلکه شایسته است دعایمان را عمومی و فراگیر کنیم

مردی در حضور پیامبر (ص) عرضه داشت : خدایا پیامبر را بیامرز، مرا بیامرز...! حضرت فرمود: « چرا دور رحمت خدا را سنگ چین  کرده ای؟! وقتی دعا می کنید به طور عمومی دعا کنید، زیرا به اجابت نزدیک تر خواهد بود . امام رضا (ع) این گونه کریمانه دعا می­کرد: «واعقرلمن فی شارق الارض و مغاربها من المومنین و المومنات» خدایا! در شرق و غرب عالم ، همه مؤمنین و مؤمنات را بیامرز­­(12)

یا حضرت زین العابدین (علیه السلام) در دعای ابوحمزه عرضه می­دارد خدایا بزرگ و  کوچک، زن و مرد، روستایی و شهری، دور ونزدیک، همه و همه را بیامرز.(13)

8- همیشه با وضو بودن

مردی خدمت رسول الله الاعظم عرض کرد: دوست دارم رزقم توسعه یابد؟ فرمود: با طهارت باش رزقت زیاد خواهد شد (14) در حدیث دیگری امام صادق علیه السلام فرمود: کسی بی وضو پی حاجتی برود، اگر حاجتش برآورده نشد، به جز خود کسی را ملامت نکند(15)

موارد زیاد دیگری درباره وسعت رزق و روزی گفته شده است و از آنجایی که بنابر اختصار داریم تا به موانع رزق و مباحث دیگر بپردازیم به طور تیتروار و تنها با ذکر عناوین به عوامل دیگر وسعت رزق اشاره­ای گذرا می­نماییم:

7- نماز شب، 8- پرداخت زکات و خمس ما 9- حج خانه خدا، 10- سخاوت ،11- صله رحم،12- مواسات، 13 امانت دار بودن، 14- استقامت و پایداری ،15- ؟؟؟ در دین ،16- زهد و پارسایی ، 17 – تکرار کردن کلمات اذان ، 18- تعقبات نماز صبح و عصر، 19- حوقله ( لا حول ولا قوه الا باالله العی العظیم) را زیاد گفتن ،20- زیاد تکبیر گفتن، 21- سلام کردن به اهل خانه هنگام ورود به خانه ،22- اخلاص در کارها، 23- قرائت قرآن ، 24- خواندن آیه الکرسی، 25-  خواندن سوره واقعه ،26- توقف بر کوه صفا و مروه، 27- قانع بودن به روزی اندک ، 28- پنهان داشتن گرسنگی، 29- حق گویی ، 30- پرهیز از قسم دروغ ، 31- هنگام تخلی ( در مستراح) حرف نزدن، 32- قبل از اذان در مسجد بودن، 33- به سخن بیهوده حرف نزن، 34- حاجت مؤمنین را روا کردن، 35- ایثار و گذشت ، 36- ثروت و دارایی خود را به رخ دیگران نکشیدن، 37- با خشوع و خضوع نماز خواندن، 38 – اقتصاد و میانه روی، 39- ازدواج ، 40- میهمان، 41- خط خوش، 42- جمع کردن بین دو نماز، 43- تهیه وسیله سواری، 44- تدبیر امور ، 45- صبح زود سر کار رفتن، 46- خوردن ریزه نان­ها و غذاهایی که از سفره باقی می­ماند، 47- انگشتر به دست کردن، 48- ناخن ها را کوتاه نگاه داشتن، 49- شستن دست قبل از غذا، 50- مسواک زدن، 51- خلال نمودن دندان ها پس از غذا، 52- استعمال حنا، 53- زدن عطر و گلاب، 54- نظافت خانه و لوازم آن، 55- جارو کردن جلو در خانه، 56- پاشیدن نمک به اولین لقمه غذا.(16)

اسباب فقر و تنگ دستی

همانطور که برای رزق و روزی انواع مختلفی وجود دارد و همانطور که به عرض رسید رزق مادی و معنوی داریم، فقر مادی و معنوی نیز داریم. در روایتی پیامبر اعظم (ص) می فرمایند مفلس (ندار) است من کسی است که روز قیامت نماز و روزه و زکات با خود می­آورد، اما گاهی دشنام و تهمتی به شخصی زده است.(17) و با امام باقر (ع) می فرمایند: هیچ فقری چون فقر دل نیست و هیچ غنایی چون غنای نفس نباشد(18) . اما از آنجا که در این نوشتار بیش از آن که به رزق معنوی بپردازیم، رزق مادی را بررسی نمودیم! ( هر چند در بین آن ارزاق معنوی نیز وجود دارد و چه بسا از طریق رزق مادی به رزق معنوی نیز برسیم!)

اما در  این فصل نیز اسباب فقر مادی را بیشتر مورد بررسی قرار می­دهیم:

1- کسب مال از راه حرام

اگر بررسی دقیقی به اطراف خود و یا تاریخ بیندازیم به خوبی مشاهده می­نمائیم که اثر مال حرام چه عواقبی را به دنبال دارد؟ کافی است زندگی اربابان حرامخوار و فرزندان آنان را مورد بررسی قرار دهیم، از رضا خان قلدر تا فرزندان ناخلف او و سایر نوکران او، به کجا رسیدند و چه عاقبتی پیدا کردند؟

پیامبر اعظم (ص) فرمود: کسی که مالی را از راه غیر حلال به دست آورد، خداوند او را فقیر خواهد کرد و فرمود:« هر کس چیزی از حق برادر مسلمان خود را نگه دارد و به او ندهد، خداوند برکت رزق را بر او حرام می­کند ، مگر آن که توبه کند.(19)

2- خود را به فقیری زدن

پیامبر (ص) می­فرماید: هر کس خود را به فقیری بزند( و تظاهر به فقر کند) فقیر می­شود.(20)

3- اسراف و تبذیر

اسراف به معنای زیاده روی است و با اقتصد و میانه روی متضاد می­باشد و شخص نباید بیش از شأن خود و خانواده­اش چیزی تهیه نماید. حضرت مولی علی(ع) می­فرماید: سبب فقر اسراف است.(21)

 4- شکایت و گله مندی از خداوند:

از جمله چیزهایی که فقر انسان را دو چندان می­کند، آن است که انسان به جای شکر گذاری، از خداوند گله مند باشد و از صلاحدید خداوند به او شاکی باشد، زیرا مهر و محبت الهی نسبت به بندگان قابل تصور نیست و با هیچ محبتی نمی توان قیاس کرد

هر گاه انسان بفهمد که، خدای مهربانی دارد که در علم ازلی و ابدی چیزی از او مخفی نیست، حکیم مطلق و جود اوست و به تمام خیر و صلاح بنده آگاهی دارد. هرگز فقر را توهین به خود نمی­داند تا از خداوند گله مند باشد

امام باقر از پیامبر در حدیث معراج نقل کرده: خداوند به حضرت فرمود : بعضی از بندگان مؤمن، صلاحشان (ثروت) و بی نیازی است و اگر غیر آن، (یعنی فقر) را برای آنها مقدر سازم هلاک خواهند شد و بعضی از مؤمنین صلاحشان فقر است و اگر غیر این باشد ( و به پول و ثروت برسند) هلاک خواهند شد.(22)

5- قطع رحم

امر المؤمنین به عبد الله بن کواه فرمود: همانا خانواده­ای فاسد گرد هم آمده، به یاری همدیگر  می­شتابند ( و در اثر آن) خداوند به آنان روزی می­دهد. ولی خانواده ای با تقوی، در اثر تفرقه و قطع ارتباط خویشاوندی، از روزی خداوند محروم می­گردد.(23)

فقر و بیچارگی ،اثر وضعی قطع رحم است، چنانکه فزونی عمر و رزق نیز اثر وصفی و طبیعی صله رحم است. یعنی اگر کافر منکر خداوند نیز صله رحم کند از نعمت خداوند بهره مند می­گردد و این ربطی به ایمان و کفر ندارد.. امام باقر(ع) می­فرماید : « وقتی رشته خویشاوندی بریده شده، اموال به دست اشرار می­افتد.»(24)

6- ترک جبهه و جهاد

امام صادق (ع) فرمودند: «.. هرکس جهاد در راه خدا را ترک کند، خدا او را خوار و ذلیل کرده در زندگانی فقیر می­سازد، دینش از بین می­رود. همانا خداوند عزوجل، امت مرا به سبب سم اسبان و نوک نیزه­ها بی نیاز کرده است.(25)

7- ترک تلاوت قرآن

حضرت رضا (ع) می­فرماید: برای خانه­هایتان بهره­ای از قرآن قرار دهید. زیرا خانه­ای که در آن قرآن تلاوت شود و نعمت و آسایش و خیر به اهل آن خانه روی خواهد آورد.(26)

پی نوشت

1- رساله توضیح المسائل مراجع، دعایی است که منتخب است در سجده آخر نماز خوانده شود.

2- 3- 4- مفاتیح الجنان ، ادعیه ماه مبارک رمضان.

5- قصص / آیه 24

6- مجلی، محمد باقر ، بحارالانوار، ج98 ، ص4

7- تقیان، حبیب الله، گسترش برکت و روزق ، ص 91

8- بحار الانوار، به نقل از « روش های موفقیت در کسب و کار» ص 14

9- نوری ، مستدرک الوسائل ج 13، ، ص 294 به نقل از گسترش برکت و رزق با تصرف

10- میزان الحکمه، به نقل از « چگونه پولدار شویم؟» ص 8

11- ثواب الاعمال ص 154.

12- مجلی ، محمد باقر ، بحار الانوار ج 12، ص 23.

13 ـ تقیان، حبیب الله، گسترش برکت و رزق، ص 103 با تصرف.

14- نوری، مستدرک الوسایل ج 13، ص 41.

15- مجلی ، محمد باقر، بحار الانوار، ج 80، ص 374.

16- تقیان، حبیب الله، گسترش برکت ورزق با تصرف، تلخیص و اضافات.

17- میزان الحکم، به نقل از « چگونه پولدار شویم؟» ص 78.

18- تحف العقول به نقل از « چگونه پولدار شویم؟» ص 79.

19- مجلی، محمد باقر، بحار الانوار ، ج 73 ، ص335.

20- همان ص 316.

21- غررالحکم، ص 36.

22- کلینی، ثقه الاسلام، کافی، ج 2، ص353.

23- همان، ص 347.

24- همان ، ص 348.

25- همان، ج 5، ص 2.

26- عده الداعی ص 287، به نقل از گسترش برکت ورزق با تلخیص و تصرف.

مقداد کوچک یزدی


مطالب مشابه :


رزق و روزی

اندیشه - رزق و روزی - شعر و اندیشه های دینی اجتماعی و




رزق و روزی

عکس ان رزق و روزی کاهش می یابد .




رزق وروزی در مثنوی معنوی

رزق ،کسب روزی وکارنیک روایات و تلمیحات اسلامی به طور کامل در شعر رواج می یابد و به اوج خود




رزق و روزی

همانطور که برای رزق و روزی انواع مختلفی وجود دارد و بزرگترین پایگاه ادبی شعر




برای رزق و روزی زیاد چه کنیم؟

«اگر رزق و روزی و ثروت زیادی می خواهی و دوست داری از هر بنده و آزادی بی نیاز باشی و (شعر) Powered By




افزایش رزق و روزی

عاشقان مهدی عج - افزایش رزق و روزی - در این وبلاگ اس ام اس -شعر-و دل نوشته های مهدوی ،مطالب




دعاي رزق و روزي

دعاي رزق و روزي،دعاي وسعت رزق،دعاي افزايش مال و ثروت : شعر . حدیث. گفتار




برچسب :