افت تحصيلي ، آفت علمي دانش آموزان استان


     

یکی از عوامل افت تحصیلی به ویژه افت کیفی در نظام آموزش و پرورش را باید در روش های تدریس معلمان جستجو کرد.

افت تحصيلي در مدارس

           

پايگاه خبري تحليلي بوي مهر؛ دانش آموزانی که دوره ابتدایی را به پایان می رسانند اما توانایی و مهارتهای لازم را به گونه ای که در هدفهای این دوره پیش بینی شده، به خوبی کسب نمی کنند در دوره راهنمایی تحصیلی به گروه دانش آموزان مردودی  می پیوندند و ملاحظه می شود که کاهش افت کمی بدون بالا بردن سطح کیفی آموزش و پرورش است.

 

منظور از افت تحصيلي كاهش عملكرد تحصيلي و درسي دانش آموز از سطح رضايت بخش به سطحي نامطلوب است. مقايسه و سنجش سطح عملكرد تحصيلي قبلي و فعلي دانش آموز در اين تعريف بهترين سنجش افت تحصيلي است.

 

پس افت تنها به مردودي محدود نمي‌شود بلكه هرگاه ميزان پيشرفت تحصيلي كمتر از حد انتظار و توان باشد مي‌شود گفت كه افت تحصيلي اتفاق افتاده است.

 

افت کیفی ناتوانی برنامه ها و روش های آموزش در تحقق کامل هدفهای پیش بینی شده برای پرورش استعدادها و توانائیها و مهارتها و خلاقیت هاست.

 

در بسیاری از مناطق خصوصاً مناطق روستایی، مدارس  استان با کمبود معلمان متخصص مواجه هستند . در نتیجه آنان مجبورند به تدریس دروسی بپردازند که تجربه ومهارت کافی در آن درس را ندارند و همین امر کارایی نظام آموزشی را کاهش میدهد وموجبات افت تحصیلی را فراهم می کند.

 

تدریس را نباید به وسیله ای برای انتقال دانش، از ذهن معلم یا محتوای کتاب، به ذهن دانش آموز تلقی نمود بلکه مراد از تدریس فراهم کردن شرایط مناسبی است که دانش آموزان تحت آن شرایط به یادگیری بپردازند و روش آموختن اکتشافات و تفکر علمی را فراگیرند .

 

 امروزه اعتقاد باین است که چنانچه معلم از شیوه تدریس فعال یادگیرنده محور استفاده نماید، موجبات کاهش افت تحصیلی را فراهم خواهد کرد.

 

 اما متأسفانه روشهای تدریس و یادگیری متداول در اکثر نظام های آموزشی بر اساس گوش دادن و بیان لفظی و حفظ کردن مطلب درسی، استوار است به جای تبادل افکار و بحث درباره امور و پدیده ها، معلم مطالب را بیان می کند و شاگردان گوش می کنند یا گوش نمی کنند و سپس آنها را تکرار می کنند.

 به هر حال، نادیده گرفتن این امور و تأکید بیش از حدی که بر روش های یادگیری غیر فعال معلم  محور  می شود، ذوق و خلاقیت و ابتکار دانش آموزان را نادیده گرفته، انگیزه ها و علایق آنان را برای آموختن از بین می برد، آنان را به افرادی منفعل و بی علاقه تبدیل می نماید که نتیجه آن به صورت بی حاصل بودن نظام آموزش و پرورش یا کارایی نامناسب نظام به صورت افت تحصیلی بروز می کند.

 

یکی از دانش آموزان از نحوه تدریس معلم در سر کلاس راضی نیست و اینگونه اظهار می کند: بیشترین مشکل ما در کلاس از نحوه تدریس معلم است.  چراکه درس را به صورت واضح و گویا برای بچه ها بیان نمی کند . در کلاس سوال مناسب برای کتابهای تخصصی  طراحی نمی کند. برای همین بیشترین فشار ممکن بر دوش خود دانش آموز است.

 

يكي از اصلي ترين عوامل افت تحصيلي در مدارس جذابيت نداشتن كلاس هاي درس براي آموزان است. كلاس تك منبعي، كلاس متكلم وحده و كلاس جزوه اي، بدين معنا كه معلم جزوه مي گويد و دانش آموزمي نويسد. طبيعي است كه در چنين كلاسي نمي توان انتظار پيشرفت تحصيلي داشت.

ممكن است براي برخي افراد مبناي افت تحصيلي فقط نمره باشد درحالي كه اين گونه نيست و آن چه كه نشانه افت تحصيلي است دانش كم دانش آموزان است
.

 

معلم باید از دانسته ها و تجربیات خود در کلاس درس برای دانش آموزان استفاده کند. هنر علم خود را از دیگران دریغ نکند . دانش آموزی که همه وقت خود را حتی در خانه صرف درس خواندن می کند انتظار دارد از معلمی که دلسوزانه برایش بیاموزد نه  باری بر دوش او بگذارد.

 

بیشتر والدین دوست دارند فرزندشان ، آینده درخشانی داشته باشد و این آینده درخشان را در رشته های تحصیلی خاصی به خصوص علوم تجربی و علوم ریاضی می بینند و به همین دلیل بدون توجه به علاقه و استعداد کودکشان ، تمایل دارند ، فرزندشان در همان رشته های مخصوص به تحصیل بپردازد در چنین مواقع ازآنجا که فرد در رشته مورد علاقه خود به تحصیل نمی پردازد ، نسبت به امر تحصیل وآموزش بی رغبت شده و موجبات افت او فراهم می شود.

 

سطح تحصیلات و فرهنگ خانواده‌ها نیز در پیشرفت تحصیلی یا افت‌تحصیلی دانش‌آموزان مؤثر است. معمولا وقتی خانواده‌ها نمی‌توانند به‌دلیل نداشتن اطلاعات کافی به فرزندان خود کمک کنند، دانش‌آموزان نیز در مقاطعی دچار افت تحصیلی می‌شوند. ولی برای کاهش چنین مشکلی بهتر است چنین خانواده‌هایی، فرزندانشان را برای مطالعه درس‌های مدرسه زیاد به خود وابسته نکنند زیرا در غیراین‌صورت در سال‌های بالاتر- با توجه به نداشتن سطح آگاهی لازم والدین- دانش‌آموزان معمولا با افت تحصیلی مواجه خواهند شد.

یکی‌ دیگر از عوامل مؤثر در پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان برخورداری از فضایی متعادل و هماهنگ در خانه و مدرسه است. محیط خانواده مناسب، الگوهای رفتاری صحیح را به کودکان آموزش می‌دهد و در آنان انگیزه و رغبت لازم را برای تحصیل به وجود می‌آورد.

مدرسه نیز ضمن هدایت‌کردن دانش‌آموزان برای برخورداری از زندگی سازنده و خلاق اجتماعی، علم، دانش و مهارت کافی را به آنان می‌آموزد. بنابراین وظایف خانه و مدرسه نسبت به رشد و تربیت دانش‌آموزان متقابل و ممکن است ؛ یعنی اگر خانواده‌‌ای درگیر و علاقه‌مند به پیگیری وضعیت تحصیلی فرزند خود در مدرسه باشد و به این خاطر، رابطه خود را با مدرسه او مستحکم سازد، کودکان نیز با ذوق و شوق بیشتری تحصیل خواهند کرد و به موفقیت بیشتری هم دست خواهند یافت.

 

حال باید پرسید چرا اداره  آموزش و پرورش استان ما معلمانی که در سطح علمی کمتری هستند  را استخدام می کند؟

چرا در جامعه ای که رشد علمی آن رو به افزایش است اما افت تحصیلی هنوز که هنوز است در مدارسش  پیداست؟


مطالب مشابه :


علل افت تحصیلی دانش آموزان دردرس ریاضی

روشهای و راهبرد های مناسب در مواجهه با دانش آموزان. بررسی نحوه برخورد با دانش آموزان در مدارس




علل افت تحصيلي دانش آموزان

باشد کاهش پیشرفت تحصیلی دانشآموزان را به که در امر افت تحصیلی و مردودی دخیل




علل افت تحصیلی دانش آموزان دردرس ریاضی

مهم ترین علل آموزشگاهی که منجر به افت تحصیلی دانش آموزان در ریاضی شده، مورد بررسی




اُفت و پیشرفت تحصیلی در دانش‌آموزان : 3/5

یکی از مشکلات نظام های آموزشی هر کشور افت تحصیلی دانش آموزان است. کاهش یا افت عملکرد تحصیلی




افت تحصيلي ، آفت علمي دانش آموزان استان

یکی از عوامل افت تحصیلی به یکی‌ دیگر از عوامل مؤثر در پیشرفت تحصیلی دانشآموزان




509 - * علل افت تحصیلی دانش آموزان *

علل افت تحصیلی دانش آموزان بدون شک یکی از بحث برانگیزترین مسئله در نظام آموزش و پرورش، علل و




افت تحصیلی

افت تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی . افت تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی ممكن است علتهای




برچسب :