مقالات جديد مرتبط با فضاهای شهری

عناصر فرهنگی و هویت شهرهای امروز

نويسندگان :مهندس محمدرضا دهقانی-مهندس جمشید کریم زاده

حجم فايل : 431 کيلوبايت
چکیده: هر جامعه ای با هر سیستمی که اداره شود و هر نوع ایدئولوژی بر آن حاکم باشد دارای اهداف و آرمانهای خاص خود می باشد. وظیفه اصلی فرهنگ، نمایش ایده های ذهنی است به وسیله نمود اشکال عینی؛ در فرایند این استحاله، معماری نقشی اساسی به عهده دارد.

به تبع تعاریف ارائه شده، عناصر فرهنگی، عناصری هستند که در راستای رشد و اعتلا، بروز، حفاظت و شناساندن فرهنگ تبلور یافته باشند. یکی از بارزترین و شاخصترین نمودهای عناصر فرهنگی، معماری است که در پیکره شهرها از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد. در روزگاران کهن، به دلیل وجود نظامهای حکومتی تمدنها بر پایه پادشاه محوری که گه گاه همچون مصر باستان به صورت خدا پادشاه (فرعون) بود و همچنین تاثیربسیار پر رنگ اعتقادات مذهبی عمومی، شاخصه های فرهنگی شهرها اغلب بر پایه معابد استوار بودند. فضاهایی جمعی که بیانگر تواناییهای معماری، ابهت نظام حکومتی مذهبی، اقتدار اعتقادات دینی و در جمع، هویت آن تمدن بشمار می آمدند، هسته اصلی و نطفه شکل گیری و رشد شهرها در کنار مجموعه های حکومتی را تشکیل می دادند.


طرح راهبردی مناسب سازی فضای شهری شهرستان همدان

نويسندگان :محمدرضا منعام-سید مهدی حجازی-محمدجابری-نوید زوجاجی
حجم فايل :639 کيلوبايت
چكیده:باتوجه به اینكه هم چنان برتعداد معلولین مخصوصا در كشورهای درحال توسعه افزوده می گردد ، بایستی تجهیز و روان سازی محیط فیزیکی وم همچنین بهینه سازی امکاکن عمومی موجود برای معلولین را مدنظر قرار داد .
مناسب سازی بستر شهری از مهمترین امور برای کمک به معلولین در راستای یکسان سازی محیط شهری برای این قشر از افراد جامعه می باشد .
روشارائه شده در این مقاله عبارتست از :اولویت بندی اماکن عمومی ، خدمات شهری و همچنین راه هایی جهت
مناسبسازی محیط شهر برای معلولین و جانبازان .برای رسیدن به این مهمرسشنامه هایی طراحی و توسط معلولین و جانبازان تکمیل گردید . چارچوب طراحی این پرسشنامه ها ترکیبی از چند متد طراحی پرسشنامه بود . با استفاده از داده های بدست آمده از پرسشنامه ها و استاندارد های مناسب سازی ، شاخصهای موجود در پرسشنامه ها ارزش گذاری شدند .کمی شده و نتایج داخل نرم افزار های اطلاعات AHP اطلاعات پرسشنامه ها به روشتحلیل سلسله مراتبی وارد شد . در نهایت با استفاده از نقشه های رقومی شهری بدشت آمده از داده های مطالعه ، تجزیه و GIS جغرافیایی انجام گرفتو در آخرین مرحله از این مطالعه طراحی و بهینه سازی مسیر های شهری GIS تحلیل داده ها در محیط صورت پذیرفت.


عابر پیاده در سامان دهی حمل و نقل شهری

نويسندگان :ستایش ولی پور جعفر-احمدزاده نادر-
حجم فايل : 268 کيلوبايت
چكیده:چگونگی تفكیك حركت عابرین پیاده از وسایل نقلیه در مناطق شهری و هم چنین نحوه احداث گذرهای عرضی ( روگذر – زیر گذر – همسطح ) در مناطق شهری و بیرون شهری شاخص مناسبی جهت تامین ایمنی حركت عابرین می باشد برای تخصیص كل یا قسمتی از مسیر سواره رو تفكیك آن در محل های پرت ردد در داخل شهری پس از انجام مطالعات آماری جامع در وضعیت موجود تعداد عابرین
– سرعت حركت عابرین وسایل نقلیه – تعداد تصادفات و زمان تاخیر و هم چنین نرخ ارتقاء ایمنی عبور عابرین و افزایش سرعت حركت عابرین و رونق تجاری پیش بینی شده در اقتصاد محلی بشرط اینكه طول مسیر از 400 متر متجاوز نكند اقدام می شود [ 1 ] در طراحی گذرهای عرضی نیز پس از انجام مطالعات جامع آماری با لحاظ وضعیت فعلی تردد عابرین از عرض سواره رو ، حجم وسایل نقلیه ، سرعت صبور آنها ، تعداد تصادفات و تصادفات منجر به فوت و زمان توقفهای وسایل نقلیه در اثر عبور عرضی عابرین و كندی عبور و مرور و مقدار كاهش سرعت وسایل نقلیه در اثر تجاوز عابرین بهسوار رو بهره جسته و سپس در انتخاب محل احداث گذر مطالعات مربوط به ویژگیهای محلی ، رفتارهای عمومی ساكنین محل و محل اجراء گذر عرضی از جهت شهرسازی انجام تا ضمن جذب عبور عابرین باعث ایجاد تسهیلات جدید مانند ایستگاههای حمل و نقل عمومی یا پاركینگ نگردیده و بهمراه افزایش ایمنی و سرعت حركت عابرین ، سرعت و حجم عبور وسایل نقلیه را به همراه آرامش خاطر راننده گان در سوار رو بدنبال داشته باشد.

مناسب سازی فضاهای پنهان شهری (فضاهای درحال انتظار)


نويسنده :محمد مهذب طلاب
حجم فايل : 371 کيلوبايت
خلاصه:فضاهای باز شهری یكی از ملزومات زندگی در شهرها می باشند،كه گاهی اوقات بی توجه به معلولان به عنوان بخش عظیمی از جامعه شكل گرفته اند،و زمانی به این مسأله توجه می شود كه دیگر ایجاد شرایط مورد نیاز آن ها،به سادگی میسر نمی باشد.در این زمان یكی از بهترین راه ها شاید پرداختن به فضاهای پنهان شهری باشد تا پیش از احیا و بازیابی آن ها و در مرحله طراحی با رعایت معیارها و ضوابط مورد نیاز امكان استفاده معلولان از آن ها فراهم گردد.
فضاهایی كه در انتظار تعریض خیابان مجاورشان هستند یكی از این گونه فضاها می باشند،كه با مناسب سازی آن ها می توان این مسأله را به صورت پتانسیلی در خدمت شهر و شهروندان (اعم از سالم و معلول) دید و نه مشكلی برای خیابان و جداره های آن.متأسفانه تا كنون این فضاهای خرد غالباً به دست فراموشی سپرده شده اند و بدون استفاده رها گردیده اند و در صورتی كه توجه جدی به این فضاها و مناسب سازی آن ها نگردد، این فرصت نیز از دست خواهد رفت.
اگر چه هدف ابتدایی پژوهش همانطور كه از عنوان آن برمی آید احیا و مناسب سازی فضاهای در حال انتظار می باشد،كه این مسأله در درجه اول نیازمند بررسی و تحقیقی بر روی این فضاها و سپس تعیین راهبردها و راهكارهایی جهت مناسب سازی آن ها است،اما هدف غایی پژوهش ایجاد زمینه ای برای حضور بیشتر معلولان در سطح جامعه و برقراری ارتباط بین آن ها و دیگر شهروندان از یك سو و ایجاد تعلق خاطر به شهر و فضاهای شهری برای آن ها می باشد.
روش مورد استفاده در این پژوهش ، نظام چند سطحی طراحی شهری می باشد كه شامل حوزه راهبردی (شهر مشهد)،حوزه محلی (خیابان آبكوه)، حوزه طراحی (فضای در حال انتظار) است و عمده اطلاعات نیز از روشهای میدانی و خصوصاً مشاهده و مصاحبه گردآوری شده اند. پس از شناخت بهتر فضاهای درحال انتظار نتایج جالبی از ویژگی های آن ها بدست آمد كه ازآن جمله می توان به موقعیت مكانی مناسب این فضاها كه عموماً در بافت های مركزی شهرها می باشند، وقتی و غیر دائم بودن آن ها و نیز تنوع و پویایی و تغییر نقش و چهره آن ها در ساعات و زمان های مختلف اشاره كرد.


مناسب سازی محیط شهری برای عابر پیاده

نويسنده : سیم ایرانمنش
حجم فايل : 578 کيلوبايت
چکیده:نقش عابر پیاده در طراحی شهری نقش بسیار مهم و اساسی است كه متاسفانه دربسیاری نقاط دنیا از جمله درایران به فراموشی سپرده شده است.
ما دراغلب موارد خیابانها و فضاهایی راطراحی میكنیم كه الویت رابه عبوروسایل نقیه داده است و بنابراین برای انسانهایی كه ازاین فضاها استفاده میكنند شهریامكانی را میسازیم خطرناك، بدون احساس امنیت و خودمانی بودن در هنگام حضور در فضاهای شهری آن.
اتومبیلها روز به روز حاكمیت خود را بر شهر بیشتر میكنند و به دنبال آن نقش وحضور عابرپیاده در فضاهای شهری كمرنگ تر میشود. نتیجه این عمل ساختن شهرها با خصوصیات انسانی پایین است،فضاها فاقد حس هویت وصمیمیت هستند و انسان به فردی غریبه در فضاهای شهری تبدیل می شود.
یكی دیگر از پیامدهای منفی آن عدم امكان حضور افراد ناتوان و كم توان در فضاهای شهری است ، در واقع با ایجاد فضاهای غیر ایمن و مخاطره آمیز سالمندان و معلولان و خردسالان امكان استفاده از این نوع فضاها را نخواهند داشت كه این به نوع خود نقص بزرگی در عملكرد یك محیط شهری به شمار می رود .
طراح شهری به عنوان سازمان دهنده به این عوامل باید به راهكارهای در این رابطه بیاندیشد تا فضاهای شهری خاصیت انسانی تری پیدا كند و در نتیجه محیطی امن تر و قابل قبول تر برای زیست انسان ایجاد گردد.
اكنون در بعضی از نقاط جهان عابرپیاده و پیاده گرایی الویت اول را در هنگام طراحی شهری و سیاست گذاریهای مربوط به آن دارد در واقع با تجربه به این قضیه رسیده اند كه عابرپیاده گرایی سبب ارتقاء و بهبود محیط آن منطقه شهری یا مجتمع زیستی می گردد .
در این مقاله سعی میشود كه با بررسی این موضوع پس از بررسی تئوریها و فلسفه های صاحبنظران و همچنین مروری بر استانداردهای كنونی در مورد عابرپیاده و فضای مخصوص آن به ارائه راهكارهایی در این خصوص بپردازیم.


توسعه پایدار فضاهای سبز شهری در شهر تهران


نويسندگان :مهندس هومن بهمن پور-دكتر ناصر محرم نژاد-
حجم فايل 476 کيلوبايت
چکیده:نظر به آنكه تهران یكی از بزرگترین و پرجمعیت ترین شهرهای جهان م یباشد، مطالعه حاضر به بررسی ویژگیهای فضاهای سبز شهری در سطح شهر تهران می پردازد. وسعت شهر تهران در طول دویست سال از حدود 5 كیلو متر مربع به 750 كیلو متر مربع رسیده، یعنی 150 برابر بزرگتر شده است.
و جمعیت آن از 15 هزار نفر به بیش از 7 میلیون نفر رسیده، یعنی 400 برابر. توسعه فضای سبز شهری در تهران از روند رو به رشدی برخوردار بوده است، بطوریكه تعداد پاركها در مقیاس همسایگی، محلی و منطقه ای افزایش یافته است، ولی نكته قابل توجه توزیع و پراكنش نامناسب فضاهای سبز عمومی در سطح شهر تهران است، بطوریكه مناطق( 17،14،12،11،10،9،8،7 ) دچار فقر سرانه فضای سبز(كمتر از 1مترمربع) می باشند. روند توسعه فضای سبز تهران از سال 1369 تا 1380 ، حدود 408 هكتار در سال 1354 ، به 915 عدد با / 11431 هكتار می باشد. تعداد پاركها از 50 عدد با مجموع مساحت 41298 هكتار در سال 1381 رسیده است. روند توسعه جنگلكاری نیز از سال 1357 تا 1366 / مجموع مساحت 6 نزولی و از آن پس تا پایان سال 1381 صعودی بوده است.
به منظور دستیابی به شهری پایدار، نیاز به شناسایی و تقویت شاخصه های پایداری در شهرها می باشیم، از آن جمله، كمیت و كیفیت فضاهای سبز شهری می باشند.
تهدیدهای عمده فضای سبز شهری در تهران عبارتند از: عدم تدوین طرح جامع فضای سبز شهری، عدم نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات، آفات و بیماریهای گیاهی، كمرنگ بودن نقش مشاركتهای مردمی، فقدان آموزش، تصرف و تخریب باغها.
راهكارهای پیشنهادی به منظور حفظ و توسعه فضای سبز شهری در تهران عبارتند از: تدوین طرح جامع فضای سبز، ارتقای نقش مردم، ارتقای بهره وری اكولوژیكی فضای سبز و ارتقای بهر هوری اجتماعی فضای سبز.

مؤلفه های آسایش بصری و نقش آن در مناسب سازی محیط


نويسنده :دكتراسماعیل صالحی
حجم فايل : 168 کيلوبايت
-چکیده: چگونگی رابطه بصری میان انسان و محیط ، از جمله شرایطی است كه در كنار سایر شرایط در ارزیابی كیفیت محیط حائز اهمیت است .

به عبارت دیگر در صورتی كه مناسب سازی محیطی را به فراهم ساختن مجموع شرایط آسایش حركتی ، آسایش شنیداری، آسایش بصری ، آسایش اقلیمی آسایش اجتماعی و ... تجزیه و تعبیر نمائیم . این مقاله از حیث تبیین اینكه آسایش بصری چه نقشی در مناسب سازی محیط دارد؟ ،تهیه و ارائه شده است .
در چاچوب مقاله حاضر این مطرح می شود ؛ " هر چقدر انسان بیشتر خود را در خانه حبس كند نیاز كمتری به منابع اطلاعاتی آگاهانه طراحی شده در محیط كالبدی دارد . ... اگر شخص یك بار در محیط گم شدن را تجربه نماید ، اضطراب و حتی وحشتی كه به او دست می دهد ، حاكی از این است كه توازن و سلامت وجود شخص تا چه اندازه به آشنائی وی با محیط وابسته است ..."
در چارچوب این مقاله هر یك از مؤلفه های شاخص گونه ذیل و نقش واهمیت آنها در مناسب سازی محیطی تبیین می شوند :
- آلودگی نمادی ( اطلاعات و علائم محیطی)
- آلودگی دیداری ( اغتشاش بصری نماها ،حجم و عناصر )
- آلودگی رنگ در محیط های اطراف انسان
- آلودگی نور
مؤلفه های مزبور در فرایند یك پروژه مطالعاتی
1383 توسط نگارنده این مقاله مورد بررسی نظری و - در سال 84
تحلیل میدانی قرار گرفتند و برای ارزیابی فضاهای شهری چك لیستی تهیه و ارائه شد .



مطالب مشابه :


فضاهای شهری

تحلیل فضاهای شهری : اهداف: الف- آشنایی با فضاهای شهری و دانش طراحی شهری ب - سلسله مراتب برای




فضاهای گمشده شهری

فضاهای گمشده . Lost Spaces شناخت فضاهای گم شده ی درون شهری به همراه بررسی تطبیقی آن در شهر قم سال




تحلیل فضاهای شهری

مقدمه طراحی فضاهای شهری مساله‌ای است که متخصصین امر در مورد چگونگی انجام آن اتفاق نظر کامل




فضاهای شهری

ابعاد فضاهای شهری امروز و تاثیر آن بر وجوه مختلف شهر. ایجاد و گسترش فضاهای شهری موثر، کارآمد




مقالات جديد مرتبط با فضاهای شهری

مدیریت شهری - مقالات جديد مرتبط با فضاهای شهری - وبلاگ دانشجویان مدیریت شهری دانشگاه علامه




مبلمان شهری در فضاهای شهری

مبلمان شهری در فضاهای شهری در مجهزسازی فضاهای سبز و باز شهری ابتدایی ترین روش برای احساس




فضاهای شهری

طراحی و اجرای ناآگاهانه فضاهای شهری به آهستگی نه تنها کارکرد اصلی خود را از دست می دهند




سطل های زباله و فضاهای شهری

مدیریت شهری - سطل های زباله و فضاهای شهری - وبلاگ دانشجویان مدیریت شهری دانشگاه علامه




اصول و روش های طراحی شهری و فضاهای مسکونی در ایران

طراحی فضای شهری - اصول و روش های طراحی شهری و فضاهای مسکونی در ایران - شهرسازی-معماری - طراحی




برچسب :