معرفی و تست فنی رنو تندر 90 با بدنه اسپرت

تندر 90 ، خودرویی است مدرن و قدرتمند همراه با اتاقی جادار که برای خانواده ایرانی میتواند در گروه خودروهایی با قیمت متوسط بسیار مناسب باشد .

صندوق عقب 510 لیتری و همچنین داشبورد 8 لیتری و محفظه های نگه داری داخل درها در نوع خود قابل توجه میباشد .

این خودرو که در سه تیپ مختلف از نظر امکانات عرضه میشود ، به طور مشترک از موتور K4M به حجم 1600 سی سی به قدرت 105 اسب بخار که مجهز به پاشش چند نقطه ای سوخت است و همینطور گیربکس 5 دنده جلو سود میبرد . این قدرت در دور 5750 بدست می آید .

ضریب کمپرس 9.8 به یک این موتور سبب پیشنهاد مصرف بنزین سوپر شده تا بتوان بهترین کارایی را از خودرو دریافت کرد . گشتاور این موتور نیز 140 نیوتن متر است که در دور 3750 حاصل میشود .

مصرف سوخت این خودرو در سیکل ترکیبی 6.9 لیتر میباشد ، در جاده و شهر نیز به ترتیب 5.6 و 9 لیتر مصرف میکند .

شتاب صفر تا صد این خودرو در 10.2 ثانیه بدست می آید و حداکثر سرعت قابل دست یافتن با این خودرو نیز 175 کیلومتر در ساعت بنابر اظهار کارخانه سازنده می باشد .

سیستم پاشش چند نقطه ای ، سوخت لازم برای هر سیلندر را جداگانه تزریق میکند و همچنین کاهش مصرف سوخت نسبت به موتورهای مشابه را به ارمغان می آورد ، موتور 16 سوپاپ نیز شتاب بالا همراه با نرمی کارکرد را به همراه دارد .

ارگونومی خوب این خودرو و دسترسی راحت به ادوات کنترلی داخل کابین خودرو در هنگام تست نشان از طراحی خوب و توجه به راحتی سرنشینان توسط طراحان میباشد .

نمایشگر خودرو که تمامی اطلاعات مورد نیاز شما را نمایش میدهد در جای خوبی قرار گرفته و نمای خوبی دارد .

شیشه بالابر های برقی ، رادیو و پخش سی دی و کنترل های تهویه هوا روی کنسول میانی قرار دارد .

ایربگ راننده بصورت استاندارد عرضه میشود و ایربگ سرنشین جلو همراه با ترمز ضد قفل ( ABS ) بسته به نوع کلاس خریداری شده عرضه میشود .

صندلی های جلو به دلیل داشتن طراحی خوب و البته ارتفاع بالا سبب دید بسیار خوب به اطراف شده و کنترلی خوب و دیدی واضح را نسبت به اطراف به همراه میاورد .

سیستم تعلیق این خودرو در جلو از نوع مک فرسون با بازوهای مثلثی و در عقب نیز نیمه مستقل از نوع پیچشی با سطح مقطع H می باشد .

ابعاد این خودرو که در رده سدان های متوسط جای میگیرد در طول و عرض و ارتفاع به ترتیب برابر 4250 و 1975 و 1525 میلیمتر میباشد و فاصله دو محور جلو و عقب نیز برابر 2630 م م است .

در خودرو مورد آزمایش که از نوع سوپر لوکس انتخاب شده بود ، رینگ اسپرت 15 اینچی ، قفل مرکزی با کنترل از راه دور ، رادیو و پخش سی دی ، تزئینات داخل آلمینیومی و همچنین کنسول وسط آلمینیومی رنگ باعث زیبایی این خودرو شده بود .

شیشه برقی جلو و عقب ، جای نقشه برای صندلی جلو ، فرمان هیدرولیک ، گردش داخلی هوا ، 4 دریچه خروجی هوا با قابلیت گردش در داشبورد ، آینه بغل با تنظیم برقی و گرمکن دار ، مه شکن جلو و عقب ، بوق هشدار روشن ماندن چراغ های جلو ، نمایشگر اطلاعات سفر ، گرمکن شیشه عقب ، چراغ سوم ترمز و سیستم ضد سرقت الکترونیکی از سایر امکانات این خودرو بود .

دربخش فنی نیز این خودرو دارای ترمز ABS و همچنین EBD است ، لاستیک های مورد استفاده نیز با پهنای 185 و دیواره 65 با سایز رینگ 15 اینچی هندلینگ و ترمز خوبی را برای این خودرو به ارمغان آورده است ، ایربگ راننده و سرنشین همراه با کمربندهای قابل تنظیم هم ایمنی قابل قبولی را به همراه می آورد .

در بخش ظاهری این تندر 90 قطعات زیبایی اضافه شده بود که قرار است در آینده بصورت آپشن در دسترس خریداران قرار گیرد .
این قطعات شامل سپر جلوی اسپرت همراه با پرژکتورهایی متفاوت ، رکاب جانبی ، اسپویلرهای بالای شیشه عقب و لبه صندوق همراه با دیفیوزر عقب و سراگزز استیل می باشد که ظاهری اسپرت و زیبا به این خودرو می بخشد .

این خودرو در کشورمان با توجه به امکانات و قدرت و قیمت با رقبایی همانند خودروهای ریو ، 206 تیپ 5 ، هیوندای ورنا ، فولکس واگن گل و تازه واردی به نام 206 اس دی با موتور 1600 سی سی و همچنین خودرویی ارزان تر مانند پراید باید رقابت کند که یکی از پوئن های مثبتش نسبت به سایر رقبا قیمت پایین تر و فناوری به روزتر آن است .

صندوق بار بزرگ 510 لیتری ، فضای داخلی بزرگ به همراه صندلی هایی راحت حتی برای افرادی با قد 190 سانتی متر که در مسافرت های طولانی نیز راننده و سرنشینان را چندان آزار نمیدهد که این خود میتواند برگ برنده ای نسبت به بعضی خودروهای دیگر تولیدی این کلاس باشد .

یکی از نکات منفی این خودرو که به زیبایی آن نیز لطمه زده ، ارتفاع زیاد آن است که البته ریشه آن را در سایر خودروهای تولید ایران میتوان یافت .

دیگر نکته منفی در تندر ، کیفیت بکار رفته در ساخت کنسول میانی و نیز قطعات پلاستیکی آن است که با توجه به قیمت پایین آن حتی در کلاس سوپرلوکس میتوان قابل توجیه دانست .

در یک جمع بندی نهایی می توان گفت که این خودرو با توجه به قیمت و امکانات و قدرت موتور میتواند رقیبی خوب برای سایر خودروهای اشاره شده که در کشورمان تولید میشوند ، باشد .

منبع: http://www.carnp.com/newsdetail-fa-731.html


مطالب مشابه :


معرفی و تست فنی رنو تندر 90 با بدنه اسپرت

معرفی و تست فنی رنو تندر 90 با بدنه اسپرت بود ، رینگ اسپرت 15 تندر 90 فروش




قیمت تندر

در خصوص خودروی تندر 90 ای بی اس و رینگ اسپرت با تایر 15 مورد تندر 90 فروش انواع




تندر 90

خربد و فروش به تندر 90 به وضوح برقی، کولر، رینگ اسپرت، پنجره‌های برقی




نگاه فني به خودرو ال 90(تندر)

نگاه فني به خودرو ال 90(تندر), (تندر) عکس ماشین های اسپرت به خودرو ال 90(تندر) فروش




تندر 90

تندر90 در واقع محصول کولر، رینگ اسپرت، پنجره‌های را نیز از لحاظ فروش تحت




چراغ خطر عقب اسپرت پراید 131 پوما

چراغ عقب پرایدفروشنده لوازم یدکی تندر 90, تندر 90, پژو , فروش لوازم اسپرت رینگ اسپرت




برچسب :