جانور شناسی


هیدر:

گونه‌های این جنس، جانورانی شکارچی ساکن آب هستند دارای کیسه گوارش یک طرفه، سر و مغز ندارند و در سراسر بدنش شبکه ای از تار های عصبی کشیده شده است. این جانوران بازوهای زهری خود را که نماتوسیست نام دارد به سمت شکار خود پرتاب می‌کند و پس از برخورد بازو با شکار و فلج شدن آن، با همان بازوها غذا را به داخل کیسه گوارشی می‌برد  و هضم می کند. و مواد زائد و هضم نشده را از راه دهان خارج می‌کند. اگر شرایط مساعد باشد هیدرا با روش غیر جنسی و در غیر اینصورت به روش جنسی تولید مثل می کند.

آمیب:

آمیب‌ها گروهی از آغازیان هستند که به کمک پاهای کاذب خود قادر به حرکت می‌باشند. این نوع از آغازیان معمولاً در خاک‌های مرطوب و در آب زندگی می‌کنند. آمیب ها یک زیر رده از پروتوزوا می‌باشند. از این واژه برای اشاره به گروه آمیبوزوا یا برای اشاره کلی به تمامی تک سلولی‌هایی که با پای کاذب حرکت می‌کنند استفاده می‌شود. کلمه آمیب از ریشه یونانی به معنای تغییر گرفته شده‌است. حرکت آمیب بوسیله پای کاذب با تبدیل شدن آندوپلاسم به اکتوپلاسم یا تبدیل شدن اکتوپلاسم به اندوپلاسم انجام می گیرد.

نوعی از آمیب‌ها به نام انتاموبیا هیستولیتیکا باعث بروز اسهال خونی می شود.

تاژکداران:

ابتدایی‌ترین اعضای این گروه تاژکداران جانوری هستند که معمولا زندگی آزاد داشته و هولوتروف هستند و به جلبکهای تاژکدار بی‌رنگ شباهتی بسیار دارند. تاژک این قبیل پروتوزوئرها جریانی در آب پدید می‌آورد که غذا را به سوی سلول می‌راند. تاژکداران جانورانی ابتدایی و آزاد و بدون تردید خاستگاه بسیاری از صورتهای دارای زندگی همزیستی امروزی هستند.

انواع تاژکداران:

اوگلنا: نمونه ای از یک تکیاخته گیاه مانند است و از جمله تاژکدارانیست که در مباحث جانورشناسی مقدماتی زیاد مورد مطالعه قرار می گیرد. زیستگاه این تک سلولی نهرها و برکه های آب شیرینیست که گیاه فراوان دارد. این تک سلولی دارای بدنی دوکی شکل می باشد. طول بدن در آنها معمولا 60 میکرون است اما اقسام کوچکتر و بزرگتر هم در بین آن وجود دارد به طور مثال طول بدن اوگلنا اکسی یوریس به 500 میکرون هم می رسد. درست در زیر پوسته خارجی اوگلناها نوارهای پروتئینی و ریزلوله هایی قرار گرفته اند . بخشی مخزن مانند یک تاژک واقع در جلوی بدن خرج می شود. تاژک دیگری که کوتاهتر است نیز در درون همان مخزن قرار دارد. در قاعده هر تاژک یک کنیتوزوم وجود دارد، یک واکوئل ضرباندار هم به مخزن مربوط است. کله سیاه استیگما ظاهرا در برابر نور واکنش می دهد. تعدادی کلروپلاست در درون سیتوپلاسم وجود دارد و رنگ سبز جاندار را سبب می شود. اجسام پارامیسون به شکل های مختلف در بدن جاندار وجود دارد که منبع ذخیره توده های نشاسته ای و غذایی است. تغذیه اوگلنا اتوتروفی است اما اگر این جانور در تاریکی بماند سابوزوئیکی می شود و موادغذایی را از سطح بدن جذب می کند. اوگلنا به روش دو تا شدن تکثیر میابد و در شرایط نامناسب تشکیل کیست می دهد.

ژیاردیا:انگل تک یاخته ای است که در روده ی کوچک انسان و  بسیاری از پستانداران زندگی می کند. این انگل سبب بیماری روده‌ای اپیدمیک و آندمیک و اسهال می‌شود. این تک یاخته گلابی شکل و دارای دو تاژک است.

تریپانوزوم: تریپانوزوم جز تاژکداران انگلی است بیشتر در خون مهره داران دیده می شود از بین تریپانوزوم ها 3 گونه ی انگل در انسان شناخته شده.1-تریپانوزوم گامبینس (عامل بیماری خواب 

2تریپانوزوم کروزی(عامل بیماری شاگاس) 3رودزینس

تریپانوزوم بالغ بدن کشیده و دراز دارد از یک طرف نوک تیز بوده فقط دارای یک تاژک است و دارای هسته ی بزرگی در وسط بدن است.مگس تسه تسه ناقل تریپانوزوم است

 

لیشمانیا: لیشمانیازیس بیماری مشترک انسان وحیوان است که میزبان مخزن بین حیوانات وحشی است.

حیوانات اهلی به عنوان دومین میزبان مخزن به شمار می آیند.این انگل بصورت اماستیگوت درمهره داران وبصورت پروماستیگوت درحشرات دیده میشود.

تریکوموناس:این انگل باعث سقط جنین می شود.هسته بزرگی دارد 4تاژک دارد. 3تاژک در جلو و دیگری در عقب است.

کلامیدوموناس: جلبک تک یاخته و متحرکی است که در آبهای شیرین مثل آبگیر ، حوض ، استخر و دریاچه می‌کند. تال هنگام مشاهده با میکروسکوپ ، تخم مرغی شکل ، دارای دو تاژک در ناحیه سر یک کلروپلاست فنجانی شکل که حاوی پیرنوئید و می‌باشد.  لکه ی چشمی

مژکداران

مژکداران پیچیده‌ترین و ظریف‌ترین و در عین حال صاحب گوناگون‌ترین سلولهای تخصص یافته در میان اقسام سلولهای شناخته شده‌اند. این جانداران توسط مژکهایی حرکت و تغذیه می‌کنند که در بیشتر موارد روی ردیفهای منظم واقعند. بیشتر مژکداران از قبیل پارامسی دارای حلقی همیشگی هستند. مژکداران چند هسته‌ای هستند. تعداد قابل توجهی از مژکداران زندگی همزیستی دارند و بیشتر اقسام آزاد متحرک می‌باشند. چند گروه ثابت هم در میان آنها وجود دارد که ورتیسل از آن جمله است.


مطالب مشابه :


عکس های آزمایشگاه زیست شناسی جانوری (سری دوم)

درباره وبلاگ. البته همه ی کسانی که ورودی مهر 89 هم هستند میتونن استفاده کنن! ورتیسل در




همه چیز در مورد تک سلولی ها

صفحه ی نخست; پست چند گروه ثابت هم در میان آنها وجود دارد که ورتیسل از آن جمله است. درباره




جانور شناسی

انگل تک یاخته ای است که در روده ی کوچک که ورتیسل مطالبی درباره این علم




گزارش کار جانور شناسی(قسمت اول)

لکه ی چشمی چند گروه ثابت هم در میان آنها وجود دارد که ورتیسل از آن جمله است. درباره وبلاگ




مژکداران

مطالعه ی برخی از مژک ورتیسل بر خلاف سایر نمونه هایی که ذکر خواهد شد در درون درباره وبلاگ




تک سلولی ها

بسیاری از تک‌یاختگان دارای حفره‌ا‌ی جهت دفع آب و بعضی دارد که ورتیسل از درباره وبلاگ




تک یاخته ها و انواع آن

بسیاری از تک‌یاختگان دارای حفره‌ا‌ی جهت دفع آب و بعضی دارد که ورتیسل از درباره وبلاگ




برچسب :