آقای توپاز (تله تئاتر)

كارگردان هنري: سعيد كشن‌فلاح

براساس متني از نويسنده فرانسوي مارسل پانيول

مترجم: احمد جواهری

تهيه‌كننده: نيما دهقان

كارگردان تلويزيوني: مسعود فروتن

تصویربرداران: محمد کاظمی - زین الدین علامه - سیدهادی حسینی پویا

مدير برنامه ریزی: محمود صابری

تدوین: سارا طاهر مقدس

طراح صحنه و لباس: بهار مومني

با تشکر از علی نصیری نیا

دستیاران صحنه: حمید بخشی - نوید اسدی - سجاد گیلانی

دستیار لباس: شعله زارعی

مسئول لباس: توران احمدی فر

صدابردار: سيدحسين موسوي

دستیار صدابردار: محمود ترابی

طراح نور: ارسطو مداحي گيوي

دستیار نور: حسین زعفرانی

طراح گریم: نریمان محتشم

اجرای گریم: نریمان محتشم - پروین امان عضدی

مدير صحنه: نسيم كشن‌فلاح

منشي صحنه: مريم عرب‌احمدي

عكاس: نادر بهرامي

ناظر کیفی: لیلا لاریجانی

مسئول استودیو: ولی اله معدن شکاف

تکنیسین استودیو: هاشم آقائی - سید محمدحسین سلیم بهرامی - نادر دائی زاده

دستیاران استودیو: حسن دلدار - رضا نصیری

مدیر تولید: نوید دهقان

دستیاران تهیه: جواد پولادی - نریمان دهقان - وحید رحمانی

تدارکات: رسول بهادری

بازيگران:

    قربان نجفي - حميدرضا افشار - فرهاد تجويدي - پگاه خسروي - تبسم هاشمي حائري - شقايق نوروزي - اشكان جنابي - مهرداد باقری - غلامرضا شادمان - حسین علی شوندی - منوچهر علیپور - نسیم کشن فلاح - آرمین شوندی - مهدی نصرتی - حمیدرضا تیموریان

محصول: بهار ۱۳۸۹

  100872719456.jpg

 گزارش پشت صحنه يك تئاتر تلويزيوني

ماجراي آقاي توپاز 100872182721.jpg جام جم آنلاین: تئاتر تلويزيوني «آقاي توپاز» براساس متني از نويسنده فرانسوي «مارسل پانيول» به تهيه‌كنندگي «نيما دهقان» و كارگرداني هنري «سعيد كشن‌فلاح» در گروه فيلم و نمايش شبكه چهار سيما در حال توليد است به همين بهانه سري به محل ضبط اين نمايش تلويزيوني زديم و با دست‌اندركاران آن صحبت كرديم كه ماحصل آن گزارشي است كه از نظر مي‌گذرانيد.

در ابتداي ورود با سعيد كشن‌فلاح، كارگردان هنري در اتاق فرمان روبرو مي‌شوم خوشامد گفته و از او براي ورود به استوديو اجازه مي‌گيرم با روي باز از همكاران مي‌خواهد كه راهنمايي‌ام كنند. بازيگران در صحنه هستند و مشغول تمرين براي شروع ضبط. قربان نجفي و پگاه خسروي دو بازيگر اين سكانس هستند كه دور يك ميز نشسته‌اند و در حال تمرين ديالوگ‌ها هستند.

دكور مجموعه مانند اكثر نمايش‌هاي تلويزيوني سه ضلعي است كه بيشتر از رنگ‌هاي تند و گرم در آن استفاده شده ديوارها با كاغذ ديواري‌هاي دو رنگ كرم و آجري رنگ پوشيده شده ديوار سمت راست پنجره‌هايي با پرده‌هاي ضخيم دارد و چند صندلي در كنار آن به چشم مي‌خورد، ضلع وسطحي شومينه‌اي به چشم مي‌خورد كه بالاي آن تابلوي زيبايي از يك زن در حال سواركاري خودنمايي مي‌كند و در سمت چپ درب ورودي اتاق و در آن يك كمد شيشه‌اي كه ظروف شيشه‌اي و چيني در آن چيده شده است.

قربان نجفي، بازيگر نقش اصلي اين تله‌تئاتر در يك لباس تيره رنگ كه كراوات قهوه‌اي رنگ نسبتا بلندي در آن خودنمايي مي‌كند همراه گريم كه چهره استخواني او را تكيده و لاغرتر جلوه مي‌دهد و يك عينك پنسي كنار پگاه خسروي بازيگر نقش مقابل او كه لباس‌هايي بلند كه تلفيقي از رنگ‌هاي صورتي و تورهاي كرم رنگ دارد با يك كلاه صورتي رنگ كه با گل‌هاي كوچكي تزئين شده آماده ضبط مي‌شوند.

«نجفي» نقش آقاي توپاز، شخصيت اصلي نمايش را بازي مي‌كند.

او درباره اين نقش چنين مي‌گويد: توپاز يك معلم ساده‌دل در كشور فرانسه است كه به دليل ساده‌لوحي و راستگويي‌اش در مدرسه‌اي كه تدريس مي‌كند دچار مشكل شده و در نهايت اخراج مي‌شود. او كه در وضعيت اقتصادي خوبي قرار ندارد برحسب اتفاق با يك شركت خصوصي كه كارشان كلاهبرداري است آشنا مي‌شود و ندانسته وارد ماجراهاي ناگواري مي‌شود ...

نجفي يك ماه براي اين نمايش تمرين داشته و براي اولين بار است كه در يك تله‌تئاتر بازي مي‌كند ولي در صحنه تجربيات خوبي داشته و نمايش‌هاي صحنه‌اي «جزيره فوگارد» و «تصوير‌هاي شكسته» با بازي او براي پخش تلويزيوني ضبط شده است.

«نجفي» در ادامه گفت: متن اين نمايش اثر فوق‌العاده‌اي است كه به نقد جامعه سرمايه‌داري مي‌پردازد و مصداق‌هاي زيادي در جامعه كنوني دارد. گروه خوبي داشتيم و بخصوص از اين‌كه در كنار كشن فلاح كه حق استادي بر گردنم دارند، بودم راضي هستم. من در اين كار با مسعود فروتن كارگردان تلويزيوني تله‌تئاتر، آشنا شدم كه اتفاق خوشايندي بود.

«نسيم كشن فلاح» مدير صحنه اعلام مي‌كند كه ضبط شروع مي‌شود. بازيگران كنار هم دور ميز مي‌نشينند. زن به مرد خيره مي‌شود و با چهره‌اي سرشار از التماس و مهربان با او صحبت مي‌كند:

آقاي توپاز (نجفي): شما مي‌دونيد خانم، لطفا به من بگيد.

سوزي (خسروي): بسيار خوب! آقاي توپاز من از همون روز اولي كه شما رو ديدم در همون نگاه اول تحت تاثير قيافه پرتوان و قدرتمند شما قرار گرفتم.

كات مي‌دهند، كارگردان هنري به صحنه مي‌آيد و با نجفي مشغول صحبت مي‌شود.

بازيگران قرار است دوباره براي ضبط تمرين كنند.

«نيما دهقان» تهيه‌كننده تله‌تئاتر به گروه پيوسته است او درباره شكل‌گيري اين نمايش تلويزيوني مي‌گويد: نمايشنامه «آقاي توپاز نوشته «مارسل پانيول» است كه «احمد جواهري» آن را به فارسي ترجمه كرده است. و چندين سال بود كه در شبكه چهار براي توليد تله‌تئاتر به تصويب رسيده اما در مرحله ضبط قرار نگرفته بود.

اين نمايش تلويزيوني به كارگرداني دكتر كشن‌فلاح قرار است در 2 قسمت 120 دقيقه‌اي در گروه فيلم و نمايش شبكه4 توليد شود.

ماجراي اين تله‌تئاتر به داستان زندگي معلم ساده‌اي به نام توپاز مي‌پردازد كه در مدرسه‌اي مشغول تدريس است و شرايط مالي خوبي ندارد. او به دليل صداقت و راستگويي از مدرسه اخراج مي‌شود.

او با افرادي آشنا مي‌شود كه واسطه گرفتن پول‌هاي هنگفت شده و به نوعي مورد سوءاستفاده قرار مي‌گيرد كه اين موضوع باعث گرفتاري‌هايي براي او مي‌شود.

دهقان كه سال گذشته تئاتر «خنكاي ختم خاطره» را در تئاتر شهر روي صحنه برده است، بيشتر به عنوان كارگردان تئاتر شناخته شده است، اما تله تئاترهاي هويت، دغدغه‌هاي پرچين چهار زبو و... و سكوت را نيز تهيه نموده است. او درباره انتخاب اين متن براي ضبط تلويزيوني گفت: من اساسا كارهايي كه موضوعات انتقادي با چاشني طنز و كمدي دارند را دوست دارم بخصوص كه كارگردان هنري هم به اين متن علاقه داشتند و اين كه ايشان علاقه زيادي داشتند تا فضاي نمايش به سبك و سياق فضاهاي قرن نوزدهم فرانسه نزديك باشد كه در نهايت اين گروه شكل گرفت.

اين تهيه‌كننده درخصوص انتخاب بازيگران عقيده داشت كه انتخاب هنرمندان با اتفاق من و آقاي كشن فلاح انجام شود و تاكيد بر اين بود كه تا از نيروهاي تئاتري دعوت به همكاري كنيم و از انتخاب‌ها رضايت داريم و تمرينات بازيگران حدود يك ماه در حوزه هنري انجام شد.

دهقان در ادامه گفت: من نزديك به 12 سال است كه كارگردان تئاتر هستم. به عقيده من يكي از مسائل مهم در هنر مساله اقتصادي آن است و هميشه دوست داشتم پيش از اين كه كارگردان تله‌تئاتر بشوم بتوانم مغز اقتصادي كار را بشناسم و به همين دليل تاكنون در مقام تهيه‌كنندگي نمايش‌هاي تلويزيوني انجام وظيفه كرده‌ام و توانسته‌ام تا حدودي با مشكلات اين‌گونه برنامه‌سازي چه در داخل استوديو و چه فضاي خارجي توليد آشنا بشوم.

تصميم دارم در آينده نزديك علاوه بر تهيه‌كنندگي، كارگرداني هنري تله‌تئاتر را هم تجربه كنم و اثري توليد كنم كه بيشتر شكل غيرمتعارف داشته و داراي شكل فرماليست باشد.

در واقع به نوعي تمايل دارم كه فضاي شكلي تله‌تئاترهاي امروز تلويزيون را بشكنم و سطح توقع مخاطب را از تله‌تئاتر بالا ببرم.

او با اشاره به تفاوت‌هاي تله‌تئاتر و تئاتر صحنه افزود: هيچ ارتباطي بين تله‌تئاتر و تئاتر صحنه‌اي نمي‌بينم و اعتقاد دارم اين دو به هم كمك نمي‌كنند. هر كدام شكل خودشان را دارند و سياست و نوع برخوردشان با مخاطب تمايز دارد. برخي عقيده دارند با ساخت تله‌تئاتر به تئاتر كمك مي‌كنند. اما اين دو هر كدام شاخه‌اي جدا هستند و حتي مخاطبين متفاوتي دارند زيرا در نمايش صحنه‌اي براي تماشا حق انتخاب دارند ولي تماشاگر تئاتر تلويزيوني مجبور است انتخاب‌هاي كارگردان تلويزيوني را ببيند.

به استوديو بازمي‌گردم همه در سكوت به بازي بازيگران نگاه مي‌كنند در اين سكانس قرار است سوزي، آقاي توپاز را براي امضاي اسنادي راضي كند حين ضبط، سوزي مدام توپاز را وادار به امضاي برگه‌هاي مختلف مي‌كند ضبط كه تمام مي‌شود پگاه خسروي (سوزي)‌ با خنده از زياد بودن امضاها گلايه مي‌كند و همه مي‌خندند قرار است صحنه‌هاي آخر اين سكانس هم گرفته شود تا گروه براي شروع ضبط تا فردا به استراحت بروند. باز هم نجفي و خسروي بازي دارند. مدير صحنه همه را به سكوت دعوت مي‌كند:

ـ سوزي با حرارت بالاي سر توپاز ايستاده و با او صحبت مي‌كند: بايد اعتماد دشمنانمان رو مجددا بدست بياريم.

ـ توپاز: بعد از حرف‌هايي كه هم‌اكنون به زبان آوردم چگونه چنين كاري مقدور است؟

ـ سوزي: به نقشه من گوش بدهيد، نقشه ساده و كارگر است چون مدت‌هاست به اين موقعيت كه براي شما تازگي دارد فكر مي‌كنم! شما بايد در همين جا مستقر شويد، بايد به «كاستل بناك» روي خوش نشان دهيم، او را در معاملات مساعدت كنيم....

ـ توپاز: چي؟! با يك تبهكار همدست شوم؟!

ـ سوزي (با التماس): بله، اگر مي‌خواهيد مرا نجات بدهيد. كات ـ گويا راكورد يكي از وسايل روي ميز به هم خورده جاي پرونده‌اي كه دست توپاز بوده يا كلاهش. چند نفر به صحنه رفته‌اند.

به سراغ «پگاه خسروي» بازيگر نقش مقابل آقاي توپاز مي‌روم او جوان است و با انرژي كه تجربيات خوبي در زمينه تئاتر و سريال داشته است و بازي در مجموعه‌هايي چون«آيينه‌هاي نشكن» و «آب و سراب» و نيز تله‌فيلم‌هاي «سوپ تلخ» و «رقص در آتش» را در كارنامه هنري خود دارد اما اولين بار است كه در يك نمايش تلويزيوني ايفاي نقش كرده است. او درباره كاراكتر سوزي مي‌گويد: من نقش «سوزي كورتوا»دختر جواني را بازي مي‌كنم كه در كودكي زندگي سخت و فقيرانه‌اي داشته اما به دليل جاه‌طلبي و بلندپروازي‌هايش تصميم گرفته تا به هر قيمتي به آرزوهايش برسد و در اين راستا سعي دارد تا با اغواگري مردان اشرافي به آمالش دست پيدا كند و...

وي از همكاري با اين گروه احساس رضايت مي‌كند و مي‌گويد: وقتي كارگردان يك اثر شخصي چون كشن‌فلاح باشد، مسلما اثر خوبي خواهيم داشت و من متن اين تله‌تئاتر را خيلي دوست داشتم.

خسروي در پايان گفت: اميدوارم مخاطبان اين تله‌تئاتر با تماشاي اثر به اين نتيجه برسند كه مانند سوزي يا توپاز نباشند!

كار با 3 دوربين ضبط مي‌شود. هادي حسيني‌پويا، يكي از تصويربرداران قديمي و باتجربه سيماست كه اخيرا تله‌تئاترهاي «هويت»، «خانم سويج عجيب»، «آخرين گودو» و «پرواز از فراز تير چراغ برق» را در كنار تصويربرداران مجرب ديگري چون «زين‌الدين علامه» تصويربرداري كرده است. وي درخصوص اين تله‌تئاتر گفت: همان طور كه مي‌بينيد اين نمايش تلويزيوني با 3 دوربين ضبط مي‌شود و ما از همان ابتداي تمرينات با دوربين در كنار كارگردان تلويزيوني و بازيگران حضور داريم تا نكاتي كه مربوط به دوربين و هماهنگي با كارگردان و منشي صحنه است را انجام دهيم.

دوربين‌هاي استوديويي برخلاف دوربين‌هاي مجموعه‌ها كه تراولينگ دارند، به دست خود تصوير بردار حركت مي‌كند و مجبوريم تصويربرداري و جابه‌جايي هر دوربين را خودمان انجام دهيم و اين موضوع نيازمند حساسيت بالايي است كه اميدوارم توانسته باشم، عضو مفيدي براي اين گروه باشم.

به اتاق فرمان بازمي‌گردم، مسعود فروتن مشغول صحبت با كشن‌فلاح است، گويا هماهنگ‌ مي‌شوند تا دوباره شروع كنند. مريم عرب‌احمدي، منشي صحنه جوان تله‌تئاترها مشغول يادداشت كردن است، گروه كمي خسته به نظر مي‌رسند. با آرزوي توفيق برايشان استوديو 11 را ترك مي‌كنم.

منصوره بسمل


مطالب مشابه :


عکس های جدید از شکرالله جعفری

استودیو عسگری ; استودیو غلامی ; استودیو دهقان ; هواداران مظفرقربانژاد ; وبلاگ تعزیه خمینی شهر ;




اتحادیه بین المجالس - گزارشگر : دهقان

مرزهای سیاست - اتحادیه بین المجالس - گزارشگر : دهقان - سیاسی - شبکه تهران مسئول استودیو :




ذوالفقار

استودیو عسگری ; استودیو غلامی ; استودیو دهقان ; هواداران مظفرقربانژاد ; وبلاگ تعزیه خمینی شهر ;




دانلود آلبوم پشت صحنه از سعید شمس

آلبوم و هومن آزما ، مهدی فرهبد ، محمود رجبی ، د ر یا ، امیرD-va ، فرزاد دهقان ، استودیو ماد که




تعزیه دردهه اول

استودیو فیلمبرداری عسگری ***ذاکرین:امیر زینلی.علی دهقان.جواد پاکنژاد.اکبر میرزارضایی.




دانلود زره پوشی حضرت ابالفضل

استودیو تعزیه دهقان; انصار تعزیه(استودیو غلامی) تاریخچه




لیست مکانهای دهه اول محرم

استودیو فیلمبرداری عسگری علی دهقان-جواد پاک نژاد-سیداکبرمیرزا رضائی -سیدعباس ابراهیمی




دانلود آهنگ جدید و فوق العاده زیبای میثم ابراهیمی به نام چشمامو بستم

ترانه : حدیث دهقان / ملودی : ضبط : استودیو برادران / نوازندگان : فیروز ویسانلو ,




نقاشی قهوه خانه ای

استودیو تعزیه دهقان; انصار تعزیه(استودیو غلامی) تاریخچه




آقای توپاز (تله تئاتر)

مسئول استودیو: دهقان كه سال گذشته تئاتر «خنكاي ختم خاطره» را در تئاتر شهر روي صحنه برده




برچسب :