نکات مهم در عربستان


تعطيلات رسمي :

1.       تعطيلي پايان هفته پنج‏شنبه و جمعه.

2.       تعطيلي عيد فطر: از بيست و پنجم رمضان تا پنجم شوال به مدت ده روز.

3.       تعطيلي عيد قربان: از پنجم ماه ذيحجه تا پانزدهم همان ماه به مدت ده روز.

4.       تعطيلي روز ملي: 23 سپتامبر.

 

تلفنهاي ضروري :

1.       كد بين‏ الملل 00966

2.       كد پايتخت 01

3.       جده 02

4.       مكه مكرمه 02

5.       مدينه منوره 04

6.       پليس 999

7.       دفاع شهري (آتش‏نشاني) 998

8.       اورژانس 997

9.       امنيت راهها 996

10.   مبارزه با مواد مخدر 995

11.   حوادث رانندگي 993

12.   ساعت گويا 961

13.   راهنماي تلفن 905

14.   اطلاعات فرودگاه 0071-222

15.   مكالمات بين‏ المللي 900

 

ساعات كاري :

ادارات دولتي : از صبح شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۷:۳۰ صبح تا ۲:۳۰ بعدازظهر باز هستند.

خش خصوصي : از 8 صبح تا 12 ظهر، و ۴:۳۰ بعدازظهر تا 8 شب به كار اشتغال دارند.

بانكها : از ساعت ۸:۳۰ صبح تا 12 ظهر و 5 عصر تا 7 شب به كار اشتغال دارند.

ادارات دولتي و مؤسسات بخش خصوصي، روزهاي پنج‏شنبه و جمعه تعطيل هستند. زيرا اين دو روز در عربستان، تعطيل رسمي است.

 

ساعات كار بازارها و فروشگاههاي تجاري :

بازارها و فروشگاهها از 8 صبح تا 10 شب باز هستند. همچنين فروشگاههاي بزرگ و تجارتخانه‏ ها 24 ساعته باز هستند. همه فروشگاههاي تجاري و تجارتخانه‏ها و ديگر مراكز مانند (پمپهاي بنزين، بانكها، دفاتر پست، خدمات كارگزاري) كه با مردم در ارتباط هستند، ملزم هستند در اوقات پنجگانه نماز، به مدت 30 دقيقه موقتا محل را تعطيل كنند.

 

اوقات نماز :

معمولاً اوقات نمازهاي پنجگانه، يعني نماز صبح، ظهر، عصر، مغرب و عشاء براساس اوقات محلي، هر روز در روزنامه به چاپ مي‏رسد. در اين ساعات مؤسسات دولتي موقتا تعطيل مي‏شوند؛ و مردم در اماكن عمومي براي اداي نماز اجتماع مي‏كنند.

سيستم حكومتي

سيستم حكومتي در عربستان، پادشاهي است.

حكومت فقط در انحصار پسران پادشاهِ مؤسس، عبد العزيزبن عبدالرحمن فيصل آل سعود و پسرانِ پسرانِ او است. و با صالح‏ترين آنها براساس كتاب خدا و سنت رسول خدا ( صلَّي اللّه عليه و آله و سلم ) بيعت مي‏شود.

ولي‏عهد را پادشاه انتخاب مي‏كند و او را به امر ملوكانه از ولايت عهدي معاف مي‏كند. د) ولي عهد به صورت تمام وقت به ولايت عهدي مي‏پردازد و نيز كارهايي را كه پادشاه بر عهده او مي‏گذارد، انجام مي‏دهد. ه ) در صورت فوت پادشاه، ولي‏عهد تا زمان اخذ بيعت، قدرت پادشاه را در دست مي‏گيرد.

مالياتها و عوارض ـ جز در صورت ضرورت و براساس عدل ـ گرفته نمي‏شود. و لذا تحميل ماليات، يا اصلاح، يا لغو، يا بخشودگي بخشي از آن جز به موجب قانون جايز نيست.

زكات در مصارف شرعي هزينه مي‏شود.

 

پول (ارز) و بانك‏ها :

پول عربستان: واحد پول عربستان، ريال سعودي معادل يكصد «هلله» است. مجموعه‏هاي پولي عبارتند از:

اسكناسي: 1 ريالي، 5 ريالي، 10 ريالي، 20 ريالي، 50 ريالي، 100 ريالي، 200 ريال، 500 ريال.

سكه‏اي: 1 ريالي، 5 هلله، 10 هلله، 25 هلله، 50 هلله. اين پول به صورت نادر مورد استفاده قرار مي‏گيرد و تنها در تلفن‏هاي عمومي كاربرد دارد.

يك دلار آمريكا معادل 3 ريال و 75 هلله است.

مقام مسؤول در زمينه پولي، موسسه «النّقد العربيّ السّعوديّ» يا همان بانك مركزي است كه مسؤوليتش تثبيت قيمت مبادلات پولي، و كنترل ذخيره مالي، و ضبط سيستم بانكي است.

عربستان تعدادي بانك خصوصي و تعدادي نيز مشترك با خارجيان دارد. ده بانك تجاري خصوصي مجاز براي فعاليت در عربستان وجود دارد. اين بانك‏ها بيش از 1300 شعبه در اين كشور دارند. كه همه آنها زير نظر مؤسسه «النّقد العربيّ السّعوديّ» هستند. يكي از قديمي‏ترين بانك‏ها در عربستان، بانك «المصرف التّجاريّ الوطنيّ: بانك تجاري ملي» در جده است.

 

قوانين ارز :

دولت عربستان، جاعلان و توزيع‏كنندگان ارز تقلبي را به زنداني كه مدت آن كمتر از پنج، و بيشتر از بيست و پنج سال نيست؛ و نيز پرداخت جريمه‏اي كه كمتر از 30 هزار ريال و بيشتر از 500 هزار ريال نيست؛ محكوم مي‏كند.( روزنامه الشرق الأوسط، شنبه 18 رجب 1427 ه . 12 آگوست 2006 شماره 10119)

 

برخي از قوانين در اين زمينه :

1.  در اختيار داشتن ارز تقلبي، و اطلاع از تقلبي بودن آن جرم محسوب مي‏شود. بنابراين به محض اطلاع از تقلبي بودن ارز، بايد مأموران امنيتي را مطلع ساخت.

2. در اختيار داشتن ارز تقلبي و بدون آگاهي از تقلبي بودن آن، جرم محسوب نمي‏شود.

3. بازگرداندن ارز تقلبي به مشتري، توسط كارمند بانك، جرم محسوب مي‏شود.

4. تبديل پول بايد از طريق بانك‏ها و فروشگاههاي صرافي مجاز انجام شود.

 

براي اطمينان از سلامت ارز، قبل از دريافت آن بايد موارد احتياطي زير را اعمال كرد:

نشانه ‏هاي مهم بر روي برخي از ارزها

1. اطمينان از وجود نوار تضمين مقطع، به طوري كه اگر اسكناس در مقابل نور قرار گيرد، به صورت متصل ديده شود.

2. دستمال، يا نوك انگشت خود را با مقداري آب خيس كنيد؛ سپس روي عكس ملك عبدالعزيز كه در اسكناس‏هاي دويست ريالي موجود است، بكشيد. اگر تصوير تغيير نكرد، اسكناس اصلي است؛ در غير اين صورت جعلي است.

3. اسكناس اصلي را اگر به شكل مشخصي تا كنيد، به صورت اوليه برمي‏گردد. اما اسكناس تقلبي به شكل قبلي برنمي‏گردد.

 

برخي از مواد قانون جزايي جعل و كپي اسكناس اين قانون براساس مرسوم ملوكانه شماره 12، در تاريخ 20 رجب 1379 صادر شده است:

1. هر كس پول رايج در عربستان را جعل، يا كپي كند، و يا اقدام به وارد نمودن پولهاي رايج جعلي يا كپي شده نمايد، يا به هر وسيله‏اي آن را با سوء نيت رواج دهد، به مجازات حبس كه مدت آن كمتر از پنج و بيشتر از بيست و پنج سال نيست، و جريمه كمتر از سي هزار، و بيشتر از پانصد هزار ريال نيست محكوم مي‏شود.

2. هركس با حسن نيت پول كپي شده يا جعلي را دريافت كند، سپس با آگاهي از عيب، آن را در معاملات مورد استفاده قرار دهد، به مجازات حبس به مدتي كه بيشتر از يك سال نيست، و به جريمه‏اي كه بيشتر از دو هزار ريال نيست، يا يكي از دو مجازات محكوم مي‏شود.

3. كليه پولهاي جعلي، مصادره شده، و به مؤسسه پولي عربستان تسليم مي‏گردد. و به هيچ وجه، پولي بابت مابه ازاي آن پرداخت نمي‏شود.

 

صرافي سيار :

اخيرا شركت «ساب» اولين دستگاه خودپرداز مكانيزه متحرك را كه داراي چند دستگاه خودپرداز مكانيزه است؛ افتتاح كرده است. بدين صورت كه بانك در مكه مكرمه اقدام به تهيه سه دستگاه اتومبيل حاوي شش دستگاه حودپرداز مكانيزه نموده كه از طريق ماهواره با شبكه پرداختهاي سعودي(SPAN) در ارتباط است.

 

توصيه ‏هاي پليس عربستان به حجاج و عمره‏ گزاران :

1. در صورت حمل مبالغ نقدي ضروري است از تردد در اماكن خلوت دور از شهر، و يا در ساعات آخر شب خودداري گردد.

2. عدم استفاده از طلا و زيور آلات به طوري كه موجب جلب توجه سارقان گردد.

3. از گرفتن هر گونه نوشيدني از افراد غير قابل اعتماد خودداري گردد. زيرا ممكن است موجبات بيهوشي فرد را فراهم سازد و مجرم به راحتي بتواند اقدام به آدم‏ربايي نمايد.

4. مراقب افرادي كه در لباس افسر پليس و غيره اقدام به سرقت مي‏كنند باشند. در چنين وضعيتي ضروري است مدارك شناسايي آنها درخواست گردد.

5. اطمينان از مرغوبيت و اصالت كالايي كه خريداري مي‏شود. و ترجيحا بهتر است از فروشگاههاي بزرگ و معتبر تهيه گردد. و از خريد كالاهاي گرانقيمت با بهاي ارزان‏تر از دستفروشان اجتناب گردد. زيرا اين قبيل كالاها اغلب غير اصلي، و در مواردي مسروقه هستند.

6. امضا نكردن برگهايي كه محتوا يا معناي آن را نمي‏داند.

7. نگذاشتن بليطهاي هواپيما و متعلقات شخصي، پول و اشياي گراقيمت مانند جواهرات و زيورآلات طلا در اتاقهاي هتل، به هنگام ترك اتاقها. بنابراين بهتر است اين قبيل اشياء به صندوق امانات هتل سپرده شود، و در ازاي آن رسيد اخذ شود. اين سرويس در همه هتلهاي عربستان موجود است. بنابراين زائر جز مبلغي كه عملا بدان نياز دارد نبايد مبالغ نقدي زيادي همراه خود داشته باشد.

 

مراقبت از گذرنامه :

زائر بايد مراقب گذرنامه خود باشد. و بر او لازم است گذرنامه خود را به هيچ عنوان در گرو نگذارد و آن را جز در موارد ضروري به احدي تسليم نكند. و در صورت مفقود شدن گذرنامه، به نزديكترين مركز پليس اطلاع دهد. و يك نسخه از آن را به منظور مساعدت وي به بعثه حج و يا سفارت ايران تقديم نمايد.

 

به منظور حفظ امنيت بانوان در برابر آدم‏ربايي رعايت موارد زير ضروري است:

1.  عدم تردد به تنهايي در اماكن خالي از عبور و مرور، يا تاريك و يا در ساعات آخر شب.

2. حضور نيافتن در ساعات آخر شب در اماكن مشكوك.

3. همراه نشدن با غريبه‏ها در اتومبيل‏هاي شخصي يا كرايه.

 

قوانين خطوط هوايي

براساس ماده 70 از قانون اساسي و فرمان ملوكانه ملك‏عبداللّه‏بن عبدالعزيز آل سعود، به شماره: م/44 در تاريخ: 18/7/1426 ه . ق، مجازاتهاي مرتكبان اعمال غير مجاز (سرنشينان آشوبگر) در هواپيماهاي مسافربري به شرح زير است.ماده : 169 مرتكب يكي از تخلفات زير مشمول پرداخت جرايم مالي زير خواهد شد:

1.  خودداري نكردن از استعمال دخانيات: 300 ريال سعودي.

2.  استفاده از دستگاههاي الكترونيكي داراي كنترل از راه دور يا ديگر دستگاههايي كه استفاده از آنها در هواپيما ممنوع است: 500 ريال.

3. ترك صندلي تعيين شده، يا نبستن كمربند ايمني: 200 ريال.

4.  عدم پيروي از آموزش‏ها و راهنمايي‏هاي سلامت هوايي مورد پذيرش جهاني: 200 ريال.

5. سيگار كشيدن در دستشويي (هواپيما): 500 ريال.

6. بي‏توجهي به دستگاه تشخيص دود يا ديگر تجهيزات مرتبط با سلامت درون هواپيما: 1000 ريال.

7. از كار انداختن يا آسيب رساندن به محتويات هواپيما يا هر وسيله‏اي از تجهيزات آن: 1500 ريال.

 

حد مجاز وزن بار در هواپيما :

حد مجاز وزن كالايي كه حاجي مي‏تواند با خود به درون هواپيما حمل كند پنج كيلو گرم است.

 

نكته مهم:

چنانچه وزن ساك همراه مسافر در داخل هواپيما بيش از 5 كيلوگرم باشد به بخش بار منتقل مي‏شود كه در اين صورت مبلغ 200 ريال سعودي از صاحب بار اخذ مي‏شود.(2) 

كالاهاي زير نيز به عنوان بار زائر محسوب نگرديده از حمل آنها خودداري مي‏شود:

1. تلويزيون و ضبط صوت در حجم‏هاي بزرگ.

2. چرخ خياطي و ماشين بافندگي.

3. ماشين لباسشويي و ظرفشويي.

4. يخچال و فريزر.

5. آبگرمكن.

6. اجاق گاز.

7. دوچرخه.

8. فرش ماشيني و موكت.

9. كولر گازي. موتور برق.

 

حد مجاز وزن كالايي كه حاجي مي‏تواند به صورت بار در هواپيما حمل كند سي و دو كيلو گرم است.

عوارض مقرر براي اضافه بار به ازاي هر كيلو، بيست ريال سعودي معادل پنج هزار تومان ايران است.

 

اجراي قانون انگشت ‏نگاري

مقامات عربستان در دو فرودگاه ملك عبدالعزيز در جده و اميرمحمدبن عبدالعزيز در مدينه منوره اقدام به انگشت‏نگاري از زائراني مي‏كنند كه به قصد انجام فريضه حج و عمره وارد به اين كشور وارد مي‏شوند.

 

در فرودگاه جده، پنج جايگاه به اين امر اختصاص داده شده است. مدير گذرنامه‏هاي منطقه مكه مكرمه مي‏گويد: انجام عمل انگشت‏نگاري بيشتر از چند ثانيه به طول نمي‏انجامد. و براساس سيستم الكترونيكي جديد، زائر يا فرد مقيم، انگشتان دستش رابراي وارد كردن اطلاعات به بانك اطلاعات، بر روي دستگاه قرار مي‏دهد،سپس كارت اقامت براي سرپرست خانوار يا فرد داراي تابعيت صادر، و چاپ مي‏شود. وي افزود انجام عمل انگشت‏نگاري موجب كاهش تعداد عمره گزاراني مي‏شود كه پس پايان مدت ويزاي مخصوص عمره، از بازگشت به كشورشان خودداري مي‏كنند.

 

تعدادي از اعضاي مجلس شوراي عربستان و مسؤولان دايره گذرنامه، بر منع الصاق عكس بانوان بر روي كارتهاي شناسايي آنان، و جايگزيني اثر انگشت به جاي آن، تأكيد كردند. و افزودند اين عمل مي‏تواند پاياني بر رنج زنان در برخورد با دواير دولتي باشد بخش زنان در آنها فعال نيست. آنها اظهار داشتند: سيستم انگشت‏نگاري موجب كاهش تقلب، تزوير، و دستيابي به ارث زن و حقوق قانوني و شهروندي او از سوي ولي امرش خواه پدر؛ شوهر، برادر يا عموي او خواهد شد. آنان تأكيد كردند سيستم انگشت‏نگاري، دشواري تطبيق عكس بانوان را با كارت شناسايي براي اثبات هويت برطرف خواهدكرد.

 

حمل آب زمزم در هواپيما

به حاجي يا عمره‏گزار اجازه داده نمي‏شود آب زمزم را با حجمي بيش از يك و نيم ليتر بدون پوشش پلاستيكي در هواپيما حمل كنند. بنابراين ضروري است گالن‏هاي ده يابيست ليتري با پوشش پلاستيكي محافظ شوند.

اين تابلو مربوط به يكي از مؤسسات مسؤول بسته‏بندي ايمن گالن‏هاي آب زمزم در فرودگاه جده است. كه نرخهاي بسته بندي به شرح زير است:

بسته ‏بندي گالن (5-10 ليتري) 5 ريال.

بسته ‏بندي گالن (20 ليتري) 7 ريال.

 

هتل‏ها و مقررات آنها

ولتاژ برق در هتل‏ها

جريان برق در عربستان معمولاً 110 ولت با فركانس 60 هرتز است. با اينكه در منازل منابع انرژي با ولتاژ 220 ولت نيز براي هماهنگي با برخي از دستگاههاي برقي منزل وجود دارد، اغلب در منازل از دستگاههاي تثبيت‏كننده جريان برق براي محافظت از دستگاهها و كامپيوترها، هنگام اختلاف ولتاز برق، استفاده مي‏شود

 

قوانين گمركات

مسافري كه به كشور عربستان وارد، و يا از آن خارج مي‏شود، چنانچه اموالي بيش از شصت هزار ريال سعودي (16 هزار دلار) يا معادل آن (به ارزهاي ديگر) در اختيار داشته باشد، بايد پرسشنامه جديدي را تكميل كند. براساس اين فرم، مسافر نوع ارز، يا فلزات گرانبهاي خود را براساس ريال سعودي تعيين مي‏كند. همچنين منبع اصلي تهيه پول، و هدف از همراه داشتن آن را نيز معين مي‏كند.

آنچه كه در تابلو بالا آمده به شرح زير است:

وزارت دارايي ـ اداره گمركات

گمركات سعودي به شما خوش آمد مي‏گويد، و يادآوري مي‏كند، كه هر مسافر ياعضو مسؤول در خانواده، بايد هنگام ورود، يا ترك كشور در صورتي كه مبالغ نقدي و يا وسايل مالي قابل تبديل، يا فلزات گرانبها بالغ بر (60000) ريال يا معادل آن از ارزهاي خارجي در اختيار دارد به كارمند گمرك نشان دهد. همچنين بايد فرم اظهارنامه مخصوص را تكميل كند. قابل ذكر است كه عدم اظهار، موجب مصادره خواهد شد، و دارنده آن در معرض مجازاتهاي قانوني قرار خواهد گرفت.

قانون «از كجا آورده‏اي؟»مديريت عمومي گمركات عربستان تأكيد كرد: گذرگاههاي ورودي زميني، دريايي، و هوايي عربستان از تاريخ 2-6-2007 مقررات اجرايي «خود اظهاري» را در ارتباط با مبالغ نقدي و فلزات گرانبهايي كه مبلغ آنها بيش شصت هزار ريال است، به اجرا در مي‏آورد.

وي همچنين افزود: عدم «خوداظهاري» موجب مي‏شود مسافر هنگام ترك كشور، با پرداخت عوارض گمركي، مصادره دارايي، و يا قرار گرفتن اموالش در صندوق امانات، روبرو شود.

اين قانون براساس ماده 14 از قانون مبارزه با پولشويي، مرسوم ملوكانه شماره م 39 تاريخ 25 جمادي‏الاخر 1424 ه .، در همه پايانه‏هاي گمركي عربستان كه عبارتند از: 8 پايانه ورودي دريايي، 10 پايانه ورودي هوايي، 14 پايانه ورودي زميني به اجرا در مي‏آيد.

زائر مي‏تواند تعداد معيني وسيله شخص‏ي و برقي همراه خود داشته باشد. مثلاً: تلفن همراه، دوربين، كامپيوترهاي قابل حمل (لپ تاب). اين وسايل بدون عوارض گمركي وارد مي‏شود.

 

اجراي قانون محموله متخلف

ناظر گمرك محموله (مسافر) را روي دستگاه بازرسي قرار داده چنانچه محموله متخلفي بيابد يك برچسب امنيتي بر روي آن الصاق مي‏كند.

سپس شركت حمل‏كننده، اقدام به انبار محموله با مسؤوليت خود مي‏كند تا صاحبش براي دريافت آن حضور يابد. كليه خطوط عربستان، مسؤوليت نگهداري محموله در انبار را بر عهده مي‏گيرند.

هنگام مراجعه صاحب آن، محموله با حضور ناظر گمرك ـ كه عهده‏دار كندن برچسب امنيتي، يا پلمب سربي است ـ به وي تسليم مي‏گردد و سپس بازرسي شده و مراحل به پايان مي‏رسد.

در صورت عدم مراجعه صاحب محموله متخلف، محموله به مكاني منتقل مي‏شود كه شركت حمل‏كننده اعلام مي‏كند. سپس براي بازرسي، به گمرك با حضور نماينده شركت از طرف صاحبش فرستاده مي‏شود و پس از آن به خارج از كشور صادر مي‏شود.

در صورت كشف مواد ممنوعه، يا داراي شرايط خاص، و يا تابع عوارض، قوانين و دستورالعمل‏هاي گمرك در مورد آنها اجرا مي‏شود.

 

كالاهاي ممنوعه

اولاً: كالاهايي كه واردات آن ممنوع است:

1.  خوك (گوشت، روغن، كرك، خون، و روده‏هاي خوك و هر آنچه از آن استخراج مي‏شود).

2.  سگ‏ها، بجز سگ‏هاي مخصوص شكار، نگهباني و سگ‏هاي نابينايان، با ارائه گواهي از مقام مسؤول در كشور صادر كننده همراه با تأييديه از سفارت عربستان مبن‏ي بر اينكه سگ مورد نظر به منظور نگهباني، يا شكار و يا براي استفاه نابينايان مورد استفاده قرار مي‏گيرد. علاوه بر آن بايد در قرنطينه دامپزشكي عرضه شود.

3.گوشت‏هاي قورباغه.

4. انواع مواد مخدر با اشكال و نامهاي آن. علاوه بر آن موادي مانند: شمه(1) سويكه(2) و نشوق(3) نيز به عنوان مواد مخدر تلقي مي‏شود.

5. ساير انواع مواد غذايي ساخته شده از خون حيواني.

6. انواع شراب و مست ‏كننده ‏ها با همه انواع آن. و دستگاههاي تقطير شراب و موادي كه فقط در تقطير شراب كاربرد دارد.

7. قرآن كريم در حجم تجاري.

8. فاكتورهاي سفيد عنوان‏دار به نام شركتهاي خارجي در خارج.

9. مواد دودزا با همه انواع آن.

10. صليب يا هر كالايي كه روي آن تصاوير يا نقوش يا آب‏كاري يا عباراتي است كه بيانگر مطالبي است كه در نشريات، كتابها و ديگر مطبوعات و فيلمها و نوارها وجود دارد؛ كه با عقيده و آداب اسلامي يا قانون مطبوعات منافات دارد.

11. شمه: توتون بدون دود است؛ كه با مواد ديگري از جمله: خاك، سيمان، نمك، خاكستر، حنا، و آرد مخلوط مي‏شود. اين افزودنيها موجب تغيير رنگ و شكل آن مي‏شود مثلاً گفته مي‏شود: شمه سياه، قرمز، سبز، زرد و سفيد. اين ماده، دهان را بد تركيب مي‏كند. و علاوه بر زردي و تخريب دندانها، و موجب بوي بد دهان نيز مي‏شود.

12. سويكه: همان برگهاي توتون است كه آسياب مي‏شود و مواد ديگري مانند بيكربنات سديم، خاكستر، شن، كادميم، سرب، زرنيخ،، پشم شيشه، هيدرازين، نيكل، و بيش از سي فلز بدان افزوده شود. سويكه انواعي دارد، مانند: سويكه سفيد كه نوعي از شمه با افزودني آرد است. همچنين سويكه قرمز كه نوعي شمه آميخته با حناي قرمز است. سويك‏ه زرد نيز شمه بدون افزودني است.

13. نشوق، يا سعوط، يا برنوطي (براساس نامگذاري در عراق) همان برگهاي خرد شده توتون است.

شيشه ‏هاي خالي كه از خارج، به قصد بكارگيري آن در داخل وارد مي‏شود. و هدف از آن توليدكننده خارجي باشد.

تصاويري كه با احكام شريعت در تعارض است و با آداب عمومي منافات دارد. و به منظور فروش در حجم تجاري وارد مي‏شود.

ادوات، آلات و دستگاههاي مخصوص بازيهاي قمار در همه انواع آن.

روكشهاي (لاستيكها) (كاور) كهنه و نو.

درخت‏هاي جشن تولد.

سلاح‏ها و ادوات نظامي در تمام انواع و اجزا و ذخاير آن جز به منظور استفاده در بخشهاي دولتي خاص.

دوربينهاي ديد در شب كه مي‏توان به وسيله آنها در تاريكي ديد. و نيز دوربينهايي كه در شب عكسبرداري مي‏كنند. همچنين دوربينهاي تعيين هدف.

موادمنفجره و داراي تشعشع و ترقه‏ها و نمك باروت در همه انواع آن و كلرهاي پتاسيم به استثناي مجوز رسمي.

انواع آتش‏بازي.

داروهايي كه داراي آرم يا ورقه‏اي نيستند كه كيفيت تركيب و مقدار هر ماده را براساس حرفه داروسازي، و تجارت دارو، و لوازم طبي، نشان دهد.

سندها و كوپنهاي مخصوص قرباني، فديه و صدقه.

دوربين‏هايي كه بدن را بدون لباس نشان مي‏دهند.

دستگاههاي ماساژ كه به صورت خلاف ادب عرضه مي‏شود.

كيسه‏هاي خالي كه داراي ماركها يا توضيحاتي در ارتباط با مواد غذايي، و يا سيمان يا علامت شركت‏هاي سيمان باشد؛ به استثناي آنچه كه شركتهاي داخلي وارد مي‏كنند.

چادرهاي شفاف زنانه حتي اگر براي استفاده شخصي باشد.

شكلهاي خاص‏ي از چاقوها كه به منظور اهداف دشمنانه ساخته شده است. به عنوان مثال دو لبه و يا داراي دستگيره است.

قلمهاي به شكل آمپول.

اجناسي كه داراي پرچم كشورهاي خارجي به صورت آشكار باشد.

موادي كه موجب هيجان دستگاههاي بدن مي‏شود.

كالاهايي حامل نامها و عكس‏هايي از مشاهير باشد.

دستگاههايي كه برنامه‏هاي بي‏سيم را پخش مي‏كند.

دستگاههاي تلفن تصويري.

كيف‏هايي كه داراي راديو، ضبط صوت يا دستگاه‏هاي هشدار دهنده باشد.

كارت‏هاي تبريك كه داراي دستگاه كوچك موسيقي است به طوري كه هنگام حركت دادن كارت، موسيقي نواخته مي‏شود.

آنتن‏هاي اتومبيل كه مشابه آنتن اتومبيل‏هاي امنيتي است و نيز تلفنهاي بي‏سيم.

پول‏هاي تقلبي.

ماده برومات پتاسيم كه به عنوان مكمل توليد نان استفاده مي‏شود.

دستگاههايي كه مخصوص تغيير صدا هستند.

عينكهاي سوراخ‏دار كه با اشعه ليزر كار مي‏كنند.

كفشهاي نوري كه در آن از ماده جيوه استفاده شده است.

سلاح‏هاي شكاري و سلاح‏هاي سرد و سلاح‏هاي گرم (جز با موافقت مقامات ذيربط).

دستگاههاي فلزياب.

دستگاههاي تشخيص اسكناسهاي تقلبي (جز با موافقت مقامات ذيربط).

هواپيماهاي كنترل از راه دور.

قايقهاي صيادي.

ابزار و ادوات مخصوص ساخت و تعمير و تكثير كليد (جز با موافقت مقامات ذيربط).

 

ثانيا: كالاهايي كه واردات آن مشروط است:

مواد زير براساس مصوبه شوراي وزيران به شماره 50 مورخ 17/3/1410 ه . براي مشخص شدن بايد به قرنطينه ‏هاي گياهي و دامپزشكي در وزارت كشاورزي و آب ارجاع داده شوند:

1ـ حيوانات مار خوار با همه انواع آن.

2ـ حيوانات زنده و درنده و غير اهلي.

3ـ پرندگان زينتي با همه انواع آن.

4ـ انواع ماكيان، خرگوش و بچه مار با همه انواع آن.

5ـ ماهي‏هاي زينتي با همه انواع آن.

6ـ تخم‏هاي جوجه كشي.

7ـ اسپرم.

8ـ انواع لقاح دامپزشكي.

9ـ داروهاي دامپزشكي.

10ـ پوست، كرك، خز و پشمي كه اصل حيواني داشته باشد و هيچ گونه عملي روي آن صورت نگرفته باشد.

 

5ـ قاچاق مشروبات الكلي(1)

با وجود ممنوعيت شرعي و قانوني عربستان در ارتباط با تجارت، و ساخت مشروبات الكلي و با وجود كنترل شديد گذرگاههاي ورودي مرزي و گمركي و نيز نقش هيأت امر به معروف و نهي از منكر در رويارويي با قانون‏شكنان، تنها در سال 2007 ميلادي 120 هزار بطري مشروبات الكلي در اين كشور كشف شده است.

1ـ شرايط دريافت رواديد حج تمتع

1ـ هر ساله اعطاي رواديد پس از عيد سعيد فطر آغاز مي‏شود.

2ـ بيست و پنجم ذيقعده هر سال آخرين روز اعطاي رواديد حج تمتع است.

3ـ هر حاجي بايد داراي دو فقره چك به ريال سعودي، يا دلار آمريكا باشد.

الف) چك اول دربردارنده هزينه‏هاي خدمات مؤسسات است.

ب) چك دوم دربردارنده هزينه‏هاي حمل و نقل است كه به شرح زير است:

   الف) هزينه‏هاي خدمات به ارزش 444 ريال معادل 118 دلار آمريكا است.

   ب) هزينه‏هاي حمل و نقل (با كولر) 435 ريال معادل 116 دلار آمريكا است.

   ج) هزينه‏هاي حمل و نقل (بدون كولر) 345 ريال معادل 92 دلار آمريكا است.

 

4ـ شرايط بهداشتي:

الف) از حجاجي كه كشور آنها مبتلا به وبا هستند و يا بخشي از كشور مبتلا به تب زرد است، در خواست مي‏شود تا گواهي واكسيناسيون عليه اين بيماري را ارائه دهند.

اين (گواهي) واكسيناسيون از حجاجي درخواست مي‏شود كه از مناطق آفريقايي و برخي از كشورهاي آمريكاي جنوبي وارد مي‏شوند. سازمان بهداشت جهاني در گزارشهاي دوره‏اي خود، اين مناطق را تعيين مي‏كند.

ب) از حجاج در خواست مي‏شود تا گواهي واكسيناسيون عليه بيماري مننژيت را ارائه دهند.

بيماري مننژيت از جمله بيماريهاي مسري خطرناك است. كه بوسيله ترشحات پراكنده بيني و دهان منتقل مي‏شود و به غشاي مغز و نخاع آسيب مي‏رساند. و در صورت مداوا نشدن منجر به مرگ مي‏شود. گاهي نيز در صورت تاخير درمان ممكن است منجر به معلوليت‏هاي عصبي گردد.

ج) از ورود مواد غذايي همراه حجاج ممانعت به عمل مي‏آيد. مواد غذايي همراه حجاج به مقدار اندك كه در سفرهاي زميني بدان نياز دارند، از اين قانون مستثني هستند.

د) ترجمه گواهي‏هاي بهداشتي به زبان عربي يا انگليسي با قيد تاريخ واكسيناسيون ضروري است و هنگام ورود بايد همراه حجاج باشد.

 

شرايط بهداشتي:

الف) از حجاجي كه كشور آنها مبتلا به وبا است و يا بخشي از كشور مبتلا به تب زرد است، در خواست مي‏شود تا گواهي واكسيناسيون عليه اين بيماري را ارائه دهند.

ب) از حجاج در خواست مي‏شود تا گواهي واكسيناسيون عليه بيماري منژيت را ارائه دهند.

ج) ترجمه گواهي‏هاي بهداشتي به زبان عربي يا انگليسي با قيد تاريخ واكسيناسيون ضروري است و هنگام ورود بايد همراه حجاج باشد.

 

5ـ در صورت نبودن اين قبيل شركتها در كشوري، و يا نداشتن نمايندگي عربستان در آن كشور، اين كار به صورت زير انجام مي‏گيرد:

الف) به كساني كه ويزاي عمره درخواست مي‏كنند بدون نياز به شرط قرارداد با شركتهاي عامل در زمينه عمره، به آنها ويزا داده مي‏شود. و در صورت نبودن نمايندگي (عربستان) بايد به نزديك‏ترين كشوري كه نمايندگي در آن مستقر است مراجعه گردد.

ب) عمره‏گزار بايد يك فقره چك بانكي يا معادل آن به مبلغ 300 دلار آمريكا همراه خود داشته باشد.

ج) عمره‏گزار به محض رسيدن به پايانه ورودي طي قراردادي با شركتهاي مجاز كه در آنجا دفاتري دارند بايد كتبا متعهد شود. عمره‏گزار بدون دستيابي به اين قرارداد نمي‏تواند به كشور عربستان وارد شود.

 

تماس تلفني

در عربستان مي‏توانيد از چند طريق تماس تلفني برقرار كنيد:

مراجعه به دفاتر مخابراتي

هزينه مكالمات تلفني در اين دفاتر بسيار بالا است. با وجود بيانيه شركت مخابرات عربستان(1) مبني بر كاهش قيمت مكالمات تلفني، و سيم كارت تلفن همراه، معروف به «سوا» به نسبت پنجاه درصد، و قيمت پيامك به نسبت بيست و پنج درصد، هنوز بهاي مكالمات تلفني و كارتهاي تلفن همراه در عربستان بسيار گران است.

 

استفاده از تلفن همراه شخصي

تماس تلفني از عربستان با ايران از طريق تلفن همراه شخصي: هر دقيقه 7 ريال معادل 1750 تومان ايران است. ولي تماس تلفني از ايران به عربستان بسيار ارزانتر است. يعني هر دقيقه بيشتر از يك ريال سعودي نيست.

خريد سيم كارت اعتباري تلفن‏هاي همراه. (سيم كارت تلفن همراه شركتهاي «سوا»، «موبايلي»، «زين» و غيره در بازار فروخته مي‏شود).

خريد كارت تلفن. كارت تلفن در بسياري از فروشگاهها به فروش مي‏رسد پس از خريد كارت تلفن مي‏توانيد از طريق باجه‏هاي (كيوسك‏هاي) تلفن در خيابان با ايران تماس بگيريد.

 

منع به كارگيري تلفن‏هاي همراه در كعبه

وزارت حج عربستان تصميم گرفت مانع تصويربرداري از درون حرمين شريفين و نيز محوطه‏هاي دو حرم شريف، توسط عمره‏گزاران گردد. وزارت حج، اين تصميم را اين‏گونه توجيه مي‏كند: منع به كارگيري تلفن‏هاي همراه، به منظور قداست مسجدالحرام و مسجد شريف نبوي است. علاوه بر اينكه به كارگيري تلفن‏هاي همراه موجب ناراحتي عمره گزاران نيز مي‏شود.

مقامات امنيتي و پليس حرم در اجراي اين تصميم سهيم خواهند بود. اين وزارتخانه، شركتهاي مجاز عمره را به ضرورت آگاهي بخشيدن به زائرانِ حرمين شريفين به منظور اجتناب از تصويربرداري فراخواند.

بانواني كه تلفن‏هاي همراه دوربين‏دار با خود حمل مي‏كنند عملا از ورود به حرم نبوي منع مي‏شوند اين در حالي است كه در حرم مكي به آنها اجازه داده مي‏شود از اين تلفن‏ها استفاده كنند. زيرا در مسجدالحرام زنان و مردان به صورت مختلط حضور دارند اما در مسجدالنبي بخش زنان جداي از بخش مردان است.

{در مسجد النبي، بانوان توسط مأموران زن به دقت تفتيش مي‏شوند ولي در مسجدالحرام اوضاع اين‏گونه نيست}.

از سويي ديگر بسياري از حجاج و عمره‏گزاران با اهداف يادگاري، و يا نشان دادن تصوير به فرزندانشان و يا شناساندن مناسك حج به آنان، مشتاق تصويربرداري از خود، در كنار كعبه هستند. و برخي عقيده دارند زيارت اماكن مقدس فرصتي نادر براي تصويربرداري است، زيرا تصويري زيباتر از لباس احرام در برابر كعبه يا مسعي نيست.

علاوه بر آن، تلفن همراه به وسيله مناسبي براي يافتن گمشدگان در حرم، و يا عرفات تبديل شده است. همچنين وسيله مناسبي براي هماهنگي ميان خانواده‏هايي كه متفرق شده‏اند، و براي يافتن يكديگر در مكان خاصي مثلاً نزديك يكي از درهاي حرم با هم توافق كرده‏اند، مي‏باشد.

3ـ قانون مبارزه با جرائم اينترنتي و تلفن همراه

بارزترين مواد قانوني كه شوراي وزيران عربستان تصويب كرده است:

ماده (2): هدف اين قانون جلوگيري از وقوع جرائم اطلاعاتي (رايانه ‏اي) است. همچنين تعيين اين جرائم و مجازاتهاي مقرر براي هر مورد از آن كه نهايتا منجر به موارد زير مي‏شود:

1ـ كمك به محقق شدن امنيت اطلاعات.

2ـ حفظ حقوق مترتب بر استفاده از رايانه‏ ها يا شبكه‏اي اطلاعاتي.

3ـ حمايت از مصلحت عمومي، اخلاق و آداب عمومي.

4ـ حمايت از اقتصاد ملي.

 

ماده (3): هركس مرتكب يكي از جرايم اطلاعاتي (رايانه‏اي) زير شود به مجازات زندان كه مدت آن بيشتر از يك سال نيست؛ و جريمه‏اي كه بيشتر از 500 هزار ريال نيست؛ و يا به يكي از دو مجازات محكوم مي‏شود.

1ـ استراق سمع مطالبي كه از طريق شبكه اطلاعاتي پخش مي‏شود و يا بهره‏برداري از دستگاههاي كامپيوتري (بدون اجازه قانوني)، و يا دريافت آن و يا ممانعت از آن.

2ـ ورود غيرقانوني به قصد تهديد كسي و يا باج‏خواهي از او براي مجبور كردن وي به انجام كاري يا امتناع از آن؛ اگرچه انجام آن كار يا امتناع از آن مشروع باشد.

3ـ ورود غيرقانوني به يك سايت اينترنتي، يا ورود به آن به قصد تغيير طراحي، يا اتلاف محتويات، و يا ايجاد تغييراتي در آن.

4ـ تماس با زندگي خصوصي ديگران از طريق سوء استفاده در بكارگيري تلفنهاي همراه مجهز به دوربين يا امثال آن.

5ـ هتك حرمت ديگران يا آسيب رساندن به آنها از طريق وسائل مختلف تكنولوژي اطلاعات.

 

ماده (4): هركس مرتكب يكي از جرايم اطلاعاتي (رايانه‏اي) زير شود به مجازات زندان كه مدت آن بيشتر از سه سال نيست؛ و جريمه‏اي كه بيشتر از دو ميليون ريال نيست؛ و يا به يكي از دو مجازات محكوم مي‏شود.

 

1ـ دستيابي به ثروت منقول، يا سند، براي خود و يا ديگري، و يا امضاي همين سند از طريق خدعه و يا انتخاب نام كاذب و يا جعل صفني ناصحيح.

2ـ دستيابي (بدون مجوز قانوني صحيح) به صورتحساب‏هاي بانكي يا اعتباري، يا صورتحساب‏هاي متعلق به اوراق بهادار براي دستيابي به اطلاعات يا اموال و يا خدماتي كه به او داده مي‏شود.

ماده (5): هركس مرتكب يكي از جرايم اطلاعاتي (رايانه‏اي) زير شود به مجازات زندان كه مدت آن بيشتر از چهار سال نيست؛ و جريمه‏اي كه بيشتر از سه ميليون ريال نيست؛ و يا به يكي از دو مجازات محكوم مي‏شود.

 

1ـ ورود غيرقانوني به يك سايت اينترنتي به قصد حذف، يا تخريب، يا نفوذ، يا اتلاف محتويات، يا ايجاد تغييراتي در آن و يا نشر مجدد آن.

2ـ از كار انداختن شبكه اطلاعاتي، يا تعطيل كردن، يا تخريب، يا پاك كردن برنامه‏ها، يا مطالب موجود، يا استفاده شده در آن، يا حذف يا نفوذ و يا ايجاد تغييرات در آن.

3ـ ممانعت از دسترسي به خدمات و يا ايجاد پارازيت و يا از كار انداختن آن با هر وسيله‏اي.

ماده (6): هر كس مرتكب يكي از جرايم اطلاعاتي (رايانه‏اي) زير شود به مجازات زندان كه مدت آن بيشتر از پنج سال نيست؛ و جريمه‏اي كه بيشتر از سه ميليون ريال نيست؛ و يا به يكي از دو مجازات محكوم مي‏شود.

1ـ توليد مطالبي (منظور برنامه‏هاي كامپيوتري است) كه ويژگي آن اصطكاك با قانون عمومي يا آداب عمومي يا حرمت زندگي خصوصي، يا آماده كردن، ارسال و ذخيره آن از طريق شبكه اطلاعاتي يا يكي از دستگاههاي كامپيوتري.

2ـ تأسيس سايت در شبكه اطلاعاتي يا يكي از دستگاه‏هاي كامپيوتري يا انتشار آن به منظور تجارت انسان يا تسهيل برخورد با آن.

3ـ ايجاد مواد يا بيانيه‏هاي وابسته به شبكه‏هاي مستهجن، يا فعاليت‏هاي قمار كه مخل آداب عمومي، يا انتشار و ترويج آن است.

4ـ تأسيس سايت در شبكه اطلاعاتي يا يكي از دستگاههاي كامپيوتري يا انتشار آن به منظور تجارت مواد مخدر يا روان‏گردان‏ها؛ يا ترويج آنها، يا شيوه هاي استعمال آنها، يا تسهيل برخورد با آنها.

ماده (7): هركس مرتكب يكي از جرايم اطلاعاتي (رايانه‏اي) زير شود به مجازات زندان كه مدت آن بيشتر از ده سال نيست؛ و جريمه‏اي كه بيشتر از پنج ميليون ريال نيست؛ و يا به يكي از دو مجازات محكوم مي‏شود.

1ـ تأسيس سايت در شبكه اطلاعاتي يا يكي از دستگاههاي كامپيوتري يا انتشار آن براي سازمانهاي تروريستي يا تسهيل ارتباط با رهبران آن سازمانها يا يكي از اعضاي آنها، يا ترويج افكار، و يا تأمين مالي آنها، يا انتشار چگونگي ساخت تجهيزات آتش‏زا، يا مواد منفجره، يا هر وسيله‏اي كه در اعمال تروريستي مورد استفاده قرار مي‏گيرد.

2ـ ورود غيرقانوني به يك سايت اينترنتي، يا سيستم اطلاعاتي به صورت مستقيم يا از طريق شبكه اطلاعاتي يا يكي از دستگاههاي كامپيوتري، براي دستيابي به مطالبي كه با امنيت داخلي يا خارجي كشور يا اقتصاد ملي مرتبط است.

ماده (14): هيأت ارتباطات و تكنولوژي اطلاعات، براساس تخصصشان عهده‏دار پشتيباني و حمايت فني به مقامات امنيتي خاص، در طي مراحل ضبط اين جرائم، و تحقيق در آنها در خلال محاكمه هستند.

ماده (15): هيأت تحقيق و دادستاني عمومي، عهده‏دار تحقيق و طرفيت در جرائم وارده در اين قانون هستند.

ماده (16): اين قانون در روزنامه رسمي منتشر مي‏شود و پس از گذشت 120 روز از تاريخ انتشار بدان عمل خواهد شد.

 

هيأت امر به معروف و نهي از منكر

هيأت امر به معروف و نهي از منكر، يكي از دستگاههاي دولتي وابسته به شوراي وزيران است. رئيس عمومي هيأت امر به معروف و نهي از منكر عربستان با بيان وظايف هيأت و نقش آن براساس نظام حاكم تصريح مي‏كند: برخي عقيده دارند بايد فعاليت هيأت محدود، و با پليس ادغام گردد. اما امر به معروف و نهي از منكر ركني اساسي از اركان نظام است. و دستگاهي است كه داراي تخصص‏ها، بودجه، لوايح و سازمانها است.

 

مهمترين وظايف هيأت

مهمترين وظايف هيأت را مي‏توان در تخلفات زير خلاصه كرد:(1)

 

ـ اداره منازل يا اماكن ارتكاب فحشاء.

ـ تلاش به قصد تجاوز يا زنا.

ـ تعرض مردان به زنان همراه با گفتار يا عمل.

ـ خلوت حرام.

ـ تعقيب اتومبيلهاي حامل زنان و توقيف آنها.

ـ شبيه شدن مرد به زن و بر عكس.

ـ استعمال مسكر، در اختيار داشتن، ترويج، و ساخت آن.

ـ همكاري در ترويج مسكر و ساخت آن.

ـ تخلفات عبادي درون مراكز هيأت.

ـ تخلف از نماز و ادامه كار بعد از اذان.

ـ تخلفات اخلاقي.

ـ مخالفتها با آداب عمومي.

ـ بالا بردن صداي ترانه‏ها در مكان عمومي.

ـ كوتاه كردن مو به صورتهاي عجيب و غريب.

ـ استعمال دخانيات در اماكن عمومي و نزديك مساجد.

ـ پوشيدن لباسهاي نامناسب.

ـ روشن كردن راديو، يا تلويزيون، يا ضبط صوت و امثال آن نزديك مساجد به طوري كه موجب اخلال در كار نمازگزاران گردد.

ـ ارتكاب زنا، لواط، قمار.

ـ كم فروشي.

و نيز:

1ـ مراقبت عمومي از بازارها، راهها، باغها و ديگر اماكن عمومي و جلوگيري از وقوع منكرات شرعي از جمله:

اظهار بي ‏احترامي غير مسلمانان به شعائر اسلامي و احكام آن؛ عرضه يا فروش عكسها، كتابها يا نوارهاي تصويري يا صوتي منافي با آداب شرعي يا مخالف با عقيده اسلامي با مشاركت مقامات ذيربط؛ عرضه عكسهاي مبتذل يا شعائر اديان غير اسلامي، همچون صليب، ستاره داود، تصوير بودا يا امثال آن؛ بدعت‏هاي آشكار مانند بزرگداشت اوقات يا اماكني كه مورد تأييد شرع نيست.(1) و يا برپايي جشن در اعياد(2) و مناسبت‏هاي بدعت‏گونه غير اسلامي؛ اعمال جادوگري و شعبده‏بازي و دروغ‏پردازي به منظور حيف و ميل كردن اموال مردم.

2ـ اعمال حسابرسي در نماز؛ پيام دعوت به نماز؛ گشت در خيابانها و بازارها به منظور ترغيب مردم در شتافتن به سوي نماز در اوقات آن؛ و در صورتي كه فرد سهل‏انگاري يافت شود به حساب او را مورد مؤاخذه قرار دهند.

3ـ مراقبت از كشتارگاهها به منظور ذبح شرعي صحيح.

4ـ مراقبت از نمايشگاهها و فروشگاههاي بافندگي لباسهاي زنانه.

5ـ لايحه در زمينه آداب عمومي، وظيفه افراد هيأت را در حسابرسي كارهايي مرتبط با حمايت جامعه است، تعيين كرده است.

 

2ـ جرايم حيثيتي

حكم اتهام «خلوت با نامحرم» از طرف قضات عربستان 90 تازيانه تعزيري براي هريك از زن يا مرد تعيين شده است. چند ماه قبل يكي از اساتيد دانشگاه ام‏ القري در

عربستان محكوم به شلاق و زندان شد.(1) عليه او حكمي مبني بر 150 ضربه شلاق، و 8 ماه زندان به دليل خلوت با يك زن نامحرم و صرف قهو


مطالب مشابه :


پيام تبریک بازگشت از حج91

حج اس ام ای برای تبریک حج تبريك سفر حج متن برای تبریک از حج آبان 91 متن تبريك زيارت حج متن




تولد کورش

حج تمتع 1387 - تولد کورش تلفني خواستم تولدش را تبريك بگويم از چهار سالگي به بعد هم كه من در




تكريم زايران مهمترين اولويت همه دست اندركاران حج و زيارت است

مرکز خدمات فیش حج های حج عمره و تمتع در امور حج و زيارت، ضمن تبريك ايام الله دهه




برگزاري جلسه هما هنگي عمليات پروازهاي حج عمره در فرودگاه بين المللي شهيد بهشتي

در اين جلسه آقاي مهندس قاسم زاده ضمن تبريك روز وحدت كه عمليات حج تمتع سالجاري را




ثبت سفارش رایانه ای داروهای خاص در حج تمتع امسال

معاون مرکز پزشکی حج و زیارت گفت: با نصب و راه اندازی سیستم جدید ثبت سفارش داروهای خاص




پيامبر خدا(ص) و فرصت طلايي حجّ

كاروان حج تمتع گرچه مراسم حج داراي اهداف مردم گروه گروه جلو آمده، به آن حضرت تبريك




زمان آغاز عملیات حج تمتع سال92

جملاتي كه براي تبريك پيامكي رساني حج، زمان اعزام وشروع عمليات حج تمتع را اعلام كرد و




نکات مهم در عربستان

کاروان حج تمتع 17049 رحمت كارت‏هاي تبريك كه داراي دستگاه كوچك موسيقي است به طوري كه




یازدهمین جلسه توجيهي كاروان حج تمتع ۱۹۴۵۴ اهل سنت شهرستان خواف در سال 89

اهل سنت خراسان شهرستان خواف مولوی رحیمی - یازدهمین جلسه توجيهي كاروان حج تمتع ۱۹۴۵۴ اهل سنت




برچسب :