شهرستان فريدن

فريدن يكي از شهرستان هاي استان اصفهان است كه در باختر استان واقع شده است. سواحل زاينده رود که يکی از زيباترين و بااهميت ترين رودهای ايران است، از مهم ترين گردش گاه های اهالی شهرستان فريدن به شمار می آيد. صنايع دستی در شهرستان فريدن هم چون ساير نقاط استان اصفهان از رونق زيادی برخوردار است. بافته های داری در فريدن از مهم ترين صنايع دستی اين منطقه به شمار می روند. اين بافته ها عبارتند از: قالی بافی، گليم دو روی ساده و نقش دار، ماشتا(نوعی روانداز كه بر روی كرسی می انداختند) و جاجيم. ارامنه اين شهرستان هم چنين به زرگری، قلم زنی، كنده كاری روی سنگ نيز مشغول هستند. طرح های متداول قالی در اين منطقه لچک، ترنج، طرح گل های رز، طرح افشان با گلدان و طرح مام ميهن است. تعدادی از مهم ترين روستاهای ارمنی نشين اين شهرستان كه به بافت قالی اشتغال دارند عبارتند از: قلعه گريگور، دارا بورد، آريگان، روستای موكل سنكرد، پونستان، ذرنه (بولوران) خوی گان پايين، خوی گان بالا، خونگ، هاران، نحاكرد، ميلاكرد، شوريشكان، سنگباران و سوران. منطقه بربرود (بورواری): در جنوب منطقه كمره (خمين) و در غرب شهرستان فريدن در قسمت شمالی منطقه لرستان است ارامنه اين منطقه را بورواری را به معنی سرشار از رايحه و بوی خوش نام نهادند تعدادی از روستاهای ارمنی نشين اين منطقه عبارت بوده اند از پاهرا، شاور اوا، پاريشان، خسروآباد، گوران، قره كهريز، خرج آباد، خورزند، نصرآباد است. در اين منطقه نيز دست بافت های گوناگونی وجود دارد كه مهم ترين آن قالی بافی است. از مهم ترين ويژگی های فرش بافی اين منطقه می توان به اين موارد اشاره نمود: دار قالی، از نوع عمودی است مكانيزم پود كشی از نوع تخت باف (يک پود ضخيم) بوده و گره فارسی به كار برده می شود. رجشماری بين 32-36 است، رنگ رزی خامه ها، هم با رنگ رزی گياهی و هم شيميايی انجام می گردد، طرح های مورد استفاده برای بافت قالی اغلب از منطقه كمره در روستای سيليان آورده می شود و با كمی تغيير بر روی آن مورد استفاده قرار می گيرد.

مکان های دیدنی و تاریخی


سواحل زاينده رود که يکی از زيباترين و بااهميت ترين رودهای ايران است، از مهم ترين گردش گاه های اهالی شهرستان فريدن به شمار می آيد.

 

صنايع و معادن


از صنايع معادن فريدناطلاعات مستندي در ست نيست.

 

کشاورزی و دام داری


مهم ترين فرآورده های كشاورزی سيب زمينی، گندم، جو، يونجه، غلات، نباتات علوفه ای، حبوبات و... است. همه ساله هزاران تن سيب زمينی، از فريدن به ديگر نقاط صادر می گردد. هم چنين دامداری در اين منطقه از رونق زيادی برخوردار بوده و همه ساله شمار زيادی دام زنده برای ذبح، گوشت، پوست و لبنيات به شهر اصفهان صادر گرديده و لبنيات آن فراوان و سرشناس است.

 


مشخصات جغرافيايي


داران، مركز شهرستان فريدن، با پهنه ای حدود 5 كيلومتر مربع، ‌در باختر استان اصفهان، د‌ر 32 درجه و 58 دقيقه و 45 ثانيه پهنای شمالی و 50 درجه و 25 دقيقه درازای خاوری نسبت به نيمروز گرينويچ قرار دارد. اين شهرستان از شمال به شهرستان خوانسار، از باختر به استان لرستان و شهرستان فريدون شهر، از خاور به شهرستان نجف آباد، ‌و از جنوب به استان چهار محال و بختياری محدود است. شهر داران نيز از سوی شمال به كوه دازك، از باختر به خليل آباد و زاينده رود، از خاور به اراضی دهستان دالان كوه، و از جنوب به روستای دهق محدود است. بلندی داران از سطح دريا 2 هزار و 390 متر و فاصله هوايی آن تا تهران 310 كيلومتر است. هوای داران معتدل و خشک بوده، بيشترين درجه حرارت در تابستان ها 35 درجه سانتی گراد بالای صفر و كم ترين آن، در زمستان ها 18درجه زير صفر است. ميانگين بارش ساليانه داران، 350 ميلی متر بوده است.
شهرستان فريدن ناحيه ای كوهستانی است. كوهستانی بودن ناحيه و بلندی زياد از سطح دريا، موجب ريزش بارندگی، به ويژه برف گشته كه در سرسبزی و رويش گياهان گوناگون موثر بوده مراتع سرسبز و خرمی را به وجود آورده است. پوشش گياهی شهرستان را گون، گز، كرفس كوهی و درختان پراكنده بلوط تشكيل می دهند.
آب و هوای شهرستان فريدن در بهار و تابستان معتدل و در زمستان بسيار سرد است. بيش ترين درجه حرارت در طی سال تنها در 4 ماه بين 39-31 درجه سانتی گراد است و از سويی 6 ماه از سال، در شهرستان فريدن پديد يخ بندان وجود دارد. كم ترين درجه حرارت در سردترين روزهای سال 8/29- درجه سانتی گراد گزارش شده و روزهای يخ بندان در سال، حدود 128 روز بوده است. ( برای اطلاعات بيش تر نگاه کنيد به اطلاعات جغرافيايی فريدن )
 


وجه تسميه و پيشينه تاريخي


شهر داران مرکز شهرستان فريدن، در گذر تاريخ كهن ايران به نام های : پاراتاكن، پارتاكن، ‌پرتكين، پاراتاكين، پركان، پاره تاكن، پرتيكان، فريدون و فريدين ناميده شده است. داران در روزگار مادها جزو ماد بزرگ ( تمامی بخش مركزی و باختری ايران است ) بوده و در دوران هخامنشی جزو ساتراپ پرتيكان بوده از مراكز مهم بازرگانی و ارتباطی به شمار می آمده است.
اين شهر در زمان صفوی « دارالعمار » بوده كه به مناسبت زندگی خان ها و رهبران عشايری كه در اين محل می زيستند، بدين نام خوانده شده است.در اواخر دروان صفوی، افغان ها منطقه اصفهان را گشودند و داران نيز به دست آنان افتاد و افغان ها تا باختری ترين بخش های فريدن پيش رفته ويرانی هايی به بار آوردند.
در زمان نادرشاه افشار، علی مردان خان بختياری چهار دانگ به مخالفت با حكومت مركزی برخاست. در نتيجه بخش هايی از داران مورد تاخت و تاز سپاه نادرشاه قرار گرفت و علی مردان خان اعدام و سه هزار خانوار چهارلنگ بختياری از ناحيه فريدن و شهر داران به خراسان تبعيد شدند. هم چنين بخشی از طايفه های عرب خراسان را به اين ديار كوچاندند که بيش تر آنان در روستاهای دره بيد، دامنه و آشگر اسكان يافتند.
پس از نادرشاه افشار، كريم خان زند بختياری ها را در داران سركوب كرد. قاجاريان نيز پس از چيره گی بر استان اصفهان، بختياری ها را در سال 1172 هـ . ق سركوب كردند. در همين زمان با توانمند شدن محمد تقی خان بختياری، تلاش بختياری ها برای به دست آوردن آبادی های بيش تر فريدن، به ويژه آبادی های ارمنی نشين به اوج خود رسيد و محمد تقی خان، عشاير بيش تری را به فريدن آورد. در سال 1318 هـ . ق داران به عنوان مركز ناحيه فريدن انتخاب شد. فرمانی به همين تاريخ از سردار اسعد بختياری موجود است، كه موجب آن، دامداران فريدن از دريافت ماليات از پرورش دهنده گان زنبور عسل خوانسار، كه از مراتع فريدن استفاده می كردند منع شده اند.

 


مطالب مشابه :


شهرستان فريدن

ایرانگردی-گردشگری-نقشه-ایران-تور-سفر فريدن يكي از شهرستان هاي استان اصفهان است كه در




عبور اتوبوس تندرو از مسير كندرو!

وي با بيان اينكه از دو سال پيش فازهاي 1 و 2 طرح كه شامل نقشه خيابانهاي اصفهان فضاي سبز




نقشه مشهد

GigaParticle - نقشه مشهد - نوشته شده در جمعه سیزدهم دی ۱۳۸۷ساعت 14:5 توسط |




گنبد مدرسه چهارباغ اسير داربستهاي فلزي

اصفهان اصفهان نقشه شهر اصفهان. رنگي در كار نيست، حالا هواي غبار آلود يكي از خيابانهاي




پروژه باغ گلدسته

اين پروژه به طول 700 متر در دو مرحله حدفاصل خيابانهاي آماده­گاه و اصفهان گردی; نقشه




افتتاح خیابان باغ گلدسته و بسته شدن خیابان چهار باغ به روی خودروها

این خیابان گران قیمت ترین خیابانیست که تا کنون در اصفهان خيابانهاي نقشه کلانشهر اصفهان;




متروی اصفهان

متروی اصفهان صفه در جنوب ختم مي گردد و مسير آن از خيابانهاي بهارستان ، كاوه ، چهارباغ




اصفهان و شهرسازی:

اصفهان و محورهاي عصر صفويه در طراحي خيابانهاي مستقيم شهري ، بافت هاي نقشه کشی صنعتی




اصفهان

سابقه تاريخي وآثار باستاني اصفهان. خيابانهاي وسيع جامع اصفهان با نقشه چهار




انجام پایان نامه مقاله پروپوزال ISI انتخاب موضوع شهرسازی

(طراحی شهری و ساماندهی بافت پشت مسجد جامع- محله شهشهان اصفهان خيابانهاي نقشه راه




برچسب :