کتاب شناسی موضوعی شیعه

«شیعه» که در اصل لغت به معنای «پیرو» است1و به کسانی گفته می‏شود که جانشینی پیغمبر اکرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم را حق اختصاصی خانواده رسالت می‏دانند و در معارف اسلام، پیرو مکتب اهل بیت هستند. علامه طباطبایی(ره) در این باره می‏فرماید: «آغاز پیدایش شیعه را، که برای اولین بار به شیعه علی علیه‏السلام معروف شدند، همان زمان پیغمبراکرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم باید دانست»
واژه شیعه، در این معنا، نخستین‏بار
در زمان رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم به کار برده شد و سلمان، ابوذر، مقداد، و عمار با این اسم مشهور شدند. گذشته از همه اینها نام «شیعه علی» و «شیعه اهل‏بیت» در سخنان پیغمبر اکرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم (روایات مرتبط به فضایل امیرمؤمنان علیه‏السلام ) بسیار دیده می‏شد. از جمله روایات بیانگر این مطلب، این دو روایت است:

1. جابر می‏گوید: نزد پیغمبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم بودم که علی علیه‏السلام از دور نمایان شد. پیغمبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم فرمود: سوگند به کسی که جانم در دست او است، این شخص و شیعیانش در قیامت رستگار خواهند بود.

2. ابن عباس می‏گوید: وقتی آیه «ان الذین آمنو و عملوا الصالحات، اولئک خیرالبریة» نازل شد، پیغمبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم به علی علیه‏السلام فرمود: مصداق این آیه، تو و شیعیانت هستید که در قیامت خشنود خواهید بود و خدا هم از شما راضی خواهد بود.

این دو حدیث، به همراه چند حدیث دیگر، در کتاب الدرالمنثور (ج 1، ص379) و غایة المرام (ص 326) آمده است.2

از دیرباز تاکنون، درباره اعتقادات، مبانی و اصول فکری و دینی شیعه، مطالعات و تحقیقات فراوانی صورت گرفته است. دانشمندان و محققان اسلامی، و به ویژه شیعی، پژوهش‏های ارزشمندی درباره صفات و ویژگی‏های فکری و اعتقادی، مبانی اخلاقی و امتیازات شیعه، تاریخ پر فراز و نشیب آن، شخصیت‏های برجسته شیعی، پیشوایان دینی شیعه، وقایع و حوادث تلخ وشیرینی که در طول تاریخ برای شیعیان رخ داده است، آثار و تألیفات، فرق و مذاهب گوناگون، و دیدگاه‏های فقهی، تفسیری، حدیثی، قرآنی، عرفانی و فلسفیِ آنان انجام داده‏اند که در کتابخانه‏ها و مراکز فرهنگی و حوزه‏های علمی و دانشگاهی سرتاسر جهان به یادگار بر جای مانده است. محقق و نویسنده ارجمند، جناب آقای رضا حکیمی در مقاله‏ای با عنوان چهارصد کتاب در شناخت شیعه، کتاب‏ها و رسایلی را که دانشمندان و بزرگان شیعه تألیف کرده‏اند، گرد آورده است. وی غیر از معرفی منابع و مآخذ شیعی، 150 کتاب و رساله را که دانشمندان بزرگ اهل سنت و نویسندگان دیگر مذاهب، درباره مناقب و مسائل مربوط به اهل‏بیت، و به ویژه امام علی علیه‏السلام و امام مهدی(عج)، نوشته‏اند، برشمرده است.3

از سوی دیگر، آثار فراوانی در رد دیدگاه‏ها و آرای شیعه نگاشته شده است. استاد علامه مرتضی عسکری از قول یکی از دوستانش، که از علمای هنداست، نقل کرده است که «دویست کتاب به زبان‏های مختلف، فقط در هند علیه نظریه شیعه و تحریف قرآن چاپ کرده‏اند».4

محققان و نویسندگان اسلام‏شناس و خاورشناس اروپایی و غربی نیز تلاش‏های بسیاری برای شناخت اسلام و شیعه انجام داده‏اند و آثاری درباره اندیشه‏ها و اعتقادات شیعه نگاشته‏اند. اما بیشتر این مطالعات و تألیفات، از سویی، با انگیزه‏های غیرعلمی و احیانا سیاسی و همراه با تعصب و غرض‏ورزی نگاشته شده‏اند و در نتیجه، تشیع را فرقه‏ای فرعی و علت پیدایش آن را نزاعی صرفا سیاسی و اجتماعی دانسته‏اند و از سوی دیگر، بیشترین منابع و مآخذ تحقیق آنان را در زمینه فرهنگ شیعی و اسلامی، مصادر اهل سنت و دیدگاه‏های خاص آنان تشکیل می‏دهد5.

در این جا سخنان دو تن از شخصیت‏های علمی اهل سنت و شیعه را در این باره نقل می‏کنیم:

شیخ محمود شلتوت، مفتی اعظم و رئیس سابق جامع‏الازهر، ضمن بیان کاستی‏های موجود در زمینه مطالعات و تألیفات درباره فرق و مذاهب اسلامی، علاقه‏مندان به تحقیق و شناخت درست مذاهب اسلامی را از مراجعه به منابع غیراصیل برحذر داشته، می‏گوید:

«بیشتر کسانی که درباره فرق و مذاهب اسلامی کتاب نوشته‏اند، تحت تأثیر روح پلید تعصب بوده‏اند. از این‏رو تألیفاتشان همواره آتش دشمنی و کینه را در میان فرزندان یک امت دامن زده است. هر یک از این ملل و نحل‏نویسان، تنها و تنها از یک زاویه دید، به مخالفان خویش می‏نگریسته‏اند: رأی مذهب مخالف را سخیف شمردن و عقیده طرف مقابل را به سفاهت منسوب داشتن؛ آن هم با اسلوبی که شر و زیانش بیشتر است تا خیر و سودش. از این جهت است که هر کس که اهل انصاف باشد، نباید از روی این کتاب‏ها، درباره مذاهب اسلامی اظهار نظر کند، بلکه باید درباره هر فرقه‏ای به کتاب‏ها و مآخذ مخصوص آن فرقه رجوع کند تا بدین وسیله به حق نزدیک شود واز خطا دور ماند.»6

دکتر سید حسین نصر، در مقدمه خود بر کتاب شیعه در اسلام، ضمن معرفی این کتاب، روش تحقیق و مطالعه غربیان را مورد انتقاد قرار داده، می‏نویسد:

«این کتاب، جزئی از طرحی است که جهت معرفی تشیع به مغرب زمین، در شرف انجام است و هر چند در طی قرون گذشته، دانشمندان مغرب‏زمین مطالعات زیادی را درباره جوانب گوناگون اسلام و تمدن اسلامی به سامان رسانیده‏اند، اما اکثریت این آثار، با نهایت تعصب و غرض‏ورزی صورت گرفته و کوشش برای تحریف اسلام در آنها هویدا است. وانگهی تقریبا تمام منابع اروپاییان، در تحقیقاتی که درباره اسلام انجام می‏گیرد، از منابع اهل تسنن است و هرگاه از قرآن، حدیث، سیره پیامبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم ، فقه و کلام سخن می‏گویند، معمولاً مقصود همان نظر اهل سنت است؛ حتی اگر این نظر نیز تحریف‏شده و مغرضانه مطرح شده باشد».

وی در ادامه می‏افزاید:

«در آثار موجود به زبان‏های اروپایی، تشیع را به صورت یک فرقه فرعی معرفی کرده و تمام دید و علت وجودی آن را به یک نزاع صرفا سیاسی و اجتماعی تقلیل داده و کمتر به علل دینی، که باعث پیدایش شیعه گردیده، توجه نموده‏اند.»7

ما در این نوشتار، برآنیم که برخی از آثار و تألیفات و تحقیقاتی را که در زمینه شیعه‏شناسی نگاشته شده است، در دسترس علاقه‏مندان به مطالعه و پژوهش در این زمینه معرفی کنیم. گفتنی است که این کتاب‏شناسی، صرفا به معرفی موضوعاتی که دربردارنده عناوین «شیعه» و «تشیع» است، بسنده کرده است و برای رعایت اختصار، از ذکر آثاری با عناوین دیگر، همچون «اهل‏بیت» علیه‏السلام ، «الفرقة الناجیة»8، «امامیه»، «فریقین» و «روافض»9 که بیشتر از سوی دانشمندان اهل‏سنت و مخالفان، به شیعیان اطلاق می‏شود، خودداری گردیده است.

غیر از آثار و کتاب‏های نگارش‏یافته تلاش کرده‏ایم تا پژوهش‏هایی را نیز که در سال‏های اخیر و بیشتر، پس از انقلابِ شکوهمند اسلامی، به قلم دانش‏جویان و دانش‏پژوهان مراکز علمی و دانشگاهی ایران، به عنوان پایان‏نامه تحصیلی، تدوین یافته، به اجمال معرفی کنیم. برای تهیه و تنظیم این مجموعه آثار، از مراکز علمی و اطلاعاتی و منابع متعددی استفاده شده است که بدین وسیله، از مساعدت همه همکاران و مسؤولان آن مراکز و نیز نویسندگان گرامی آثار قدردانی و تشکر می‏شود.هر چند شاید لازم باشد برخی از کتاب‏ها، به لحاظ تنوع و تکثر موضوعات، ذیل عناوین گوناگونی قرار گیرند، اما به‏طور کلی، فهرست آثار و کتاب‏های گردآوری شده را می‏توان در انواع ذیل طبقه‏بندی کرد:

الف. کتاب‏های شیعه در زمینه فرهنگ عمومی و جهاد علمی (کتاب‏شناسی‏ها، فرهنگ‏نامه‏ها و دانش‏نامه‏ها)

1/1. آثارالشیعة الامامیه؛ عبدالعزیز جواهرکلام،تهران،چاپخانه‏مجلسی،1307ش.

2/2. دائرة المعارف شیعه (ترجمه اعیان الشیعه)؛ سید محسن امینی، ترجمه 5کمال‏موسوی،تهران،اسلامیه،1345ش.

3/3. دائرة‏المعارف تشیع؛ بهاءالدین خرمشاهی،تهران،سازمان‏دائرة‏المعارف‏تشیع.

4/4. دائرة المعارف شیعه؛ سید محمدرضا جوهری‏زاده، مؤسسه انتشارات اسلامی، تهران، 1352 ش.

5/5. دائرة‏المعارف الاسلامیة الشیعیه؛ حسن الامین، بیروت، دارالتعارف، چاپ چهارم، 1410 ق.

6/6. دائرة‏المعارف الشیعیة العامه؛ محمدحسین اعلمی، بیروت، مؤسسة الاعلمی للمطبوعات، 1413 ق.

7/7. الذریعة الی تصانیف الشیعه؛ شیخ آغابزرگ‏تهرانی،بیروت،دارالاضواء، 1403ق.

8/8. طرح تدوین کتاب‏شناسی بزرگ شیعه؛ رضا مختاری، مرکز بررسی‏های اسلامی الغدیر، 1376ش.

9/9. طرح تدوین دائرة‏المعارف تشیع؛ تهران، بنیاد اسلامی طایر، 1362 ش.

10/10. مأخذ حدیث از دیدگاه شیعه؛ محمد حسین جلالی، ترجمه علی‏رضا میرزا محمدنور، تهران، 1360.

11/11. مصنفات شیعه(ترجمه و تلخیص الذریعه)؛ شیخ‏آغابزرگ تهرانی، به اهتمام محمد آصف فکرت، مشهد، بنیاد پژوهش‏های اسلامی آستان قدس رضوی، 1373 ش.

12/12. معجم مصنفات الشیعة حول القرآن؛ قم، نشر دارالقرآن.

13/13. معجم مخطوطات الشیعة حول القرآن؛ مؤلف ناشناخته در (کتابخانه تخصصی مرکز فرهنگ و معارف قرآن).

14/14. معجم‏الدراسات القرانیة عند الشیعة الامامیة؛ عامرالحلو، بیروت، دارالموسم للأعام، 1411 ق.

15/15. میراث حدیث شیعه؛ مهدی مهریزی و صدرایی خوئی، قم، مؤسسه فرهنگی دارالحدیث.

16/16. تبویب الذریعة الی تصانیف الشیعه؛ السید احمد الدیباجی الاصفهانی، تهران، المکتبة الاسلامیه، 1352 ش.

17/17. معالم العلماء فی فهارس کتب الشیعة و اسماء المصنّفین؛ ابن‏شهر آشوب مازندرانی، نجف، مطبعه حیدریه، 1380 ق.

18/18. المعجم المفهرس لالفاظ احادیث وسائل الشیعه؛ مؤسسه تحقیقاتی و اطلاع‏رسانی خانه کتاب ایران، با اشراف علی‏رضا برازش،تهران، جلوه پاک، 1374ش.

19/19. المعجم المفهرس لالفاظ وسائل الشیعه؛ السیدحسن الطیبی، تهران، منشورات الاعلمی، 1396 ق.

20/20. مقدمه‏ای بر فقه شیعه(کلیات و کتاب‏شناسی)؛ سیدحسین مدرسی طباطبائی، ترجمه محمد آصف فکرت،مشهد،بنیادپژوهش‏های اسلامی، 1360 ش.

ب. کتاب‏های شیعه در زمینه تراجم و رجال

21/1. آشنایی با ستارگان هدایت (مراجع تقلید شیعه)؛ حسین آوردی، با مقدمه‏ای از رضا استادی، قم، دفتر نشر برگزیده، 1374 ش.

22/2. آقامحمد باقر بن محمد اکمل اصفهانی، معروف به وحید بهبهانی، سرآمد محققان و دانشمندان شیعه در سده دوازدهم هجری؛ علی‏دوانی، تهران، امیرکبیر، 1362 ش.

23/3. آیت‏الله شهید شیخ فضل‏الله نوری، پاسدار خط فقاهت شیعه در جنبش مشروطیت؛ تهران، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، 1362 ش.

24/4. اعلام الشیعه؛ شیخ آغابزرگ تهرانی.

25/5. اعیان الشیعه؛ سیدمحسن الامین، بیروت، دارالتعارف، 1406 ق.

26/6. اخبار شعراء الشیعه؛ ابوعبیدالله مرزبانی(تلخیص سیدمحسن امین عاملی، مؤلف اعیان الشیعه)، با تحقیق محمدهادی امینی، نجف، حیدریه، 1388 ق.

27/7. احسن الودیعة فی تراجم اشهر مشاهیر مجتهدی الشیعة؛ محمدمهدی موسوی اصفهانی، بغداد.

28/8. با دانشمندان شیعه و مکتب آنها آشنا شویم؛ قم، 1362 ش.

29/9. با دانشمندان شیعه و مکتب آنها آشنا شویم؛ قم، مهر، 1357 ش.

30/10. بر ستیغ آرمان‏ها (ترجمه جزء چهارم اعیان الشیعه)؛ سید محسن امین، تهران، مؤسسه انتشارات طور، 1364 ش.

31/11. پژوهشی درباره تفسیر شیعه و تفسیرنویسان آن مکتب؛ رجب‏علی مظلومی، تهران، آفاق،1404 ق.

32/12. تاریخ فقهاء شیعه امامیة؛ محمدباقر محقق، تهران، هفتمین کنفرانس بین‏المللی وحدت اسلامی، 1373 ش.

33/13. تراجم علمای شیعه؛ علی دوانی، قم، دارالتبلیغ اسلامی، 1389 ق.

34/14. الدرجات الرفیعة فی طبقات الشیعه؛ صدرالدین السید علی‏خان مدنی شیرازی الحسینی، قم.

35/15. روحانیت شیعه؛ بی‏نا، بی‏تا.

36/16. ریاحین الشریعة در ترجمه دانشمندان بانوان شیعه؛ ذبیح‏الله محلاتی، تهران، دارالکتب الاسلامیه.

37/17. زندگانی زعیم بزرگ عالم تشیع، حضرت آیت‏الله بروجردی؛ علی دونی، قم، 1340 ش.

38/18. زندگانی پیشوای بزرگ عالم تشیع، آیت‏الله العظمی آقای سیدمحسن حکیم؛ سیدعباس میرزاده اهری، بی‏نا، بی‏تا.

39/19. سلسله مراجع تقلید شیعه، از کلینی...؛ جلال زرین، گیلان، مرتضویه، 1348 ش.

40/20. شرح زندگانی دانشمندان شیعه، جناب علی بن مهزیار اهوازی؛ محمدحسین هدایت اهوازی، اهواز، مؤسسه فرهنگی انتشارات آیات، 1373 ش.

41/21. شهدای روحانیت شیعه در صد ساله اخیر؛ علی ربانی خلخالی، قم، انتشارات مکتب الحسین علیه‏السلام ، 1402 ق.

42/22. شخصیت‏های اسلامی شیعه؛ جعفر سبحانی، تهران، صدر، بی‏تا.10

43/23. شهیدان راه فضیلت، زندگی‏نامه 130 شهید عالم شیعه، از قرن 4 تا 14 هجری (ترجمه شهداء الفضیله)؛ عبدالحسین امینی، ترجمه جلال‏الدین فارسی، تهران، روزبه، 1355 ش.

44/24. طبرسی و مجمع‏البیان (همراه با مقدمه‏ای در بیان اوضاع سیاسی و فرهنگی و مذهبی عصر وی و بحثی در تشیع)؛ حسین کریمان، تهران، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، 1361 ش.

45/25. طبقات مفسران شیعه؛ عبدالرحیم عقیقی بخشایشی، قم، نشر نوید اسلام، 1371 ش.

46/26. طبقات اعلام الشیعه (فی القرن الخامس والرابع)؛ شیخ آغابزرگ تهرانی، تحقیق، علی‏نقی منزوی، بیروت، دارالکتاب العربی،1390 ق.

47/27. علمای بزرگ شیعه از کلینی تا خمینی؛ جرنادقانی، قم، معارف اسلام، 1364 ش.

48/28. فقهای نامدار شیعه؛ عبدالرحیم عقیقی بخشایشی، قم، کتابخانه آیت‏الله العظمی مرعشی نجفی، 1372 ش.

49/29. فهرست اسماء مصنفی الشیعه(رجال النجاشی)؛ ابوالعباس احمد بن علی النجاشی، تحقیق موسی شبیری زنجانی، قم، جامعه مدرسین حوزه علمیه، 1411 ق.

50/30. فلاسفه شیعه؛ عبدالله نعمه، با مقدمه محمدجواد مغنیه، ترجمه جعفر غضیان، تبریز، کتاب‏فروشی ایران، 1347 ش.

51/31. فهرست اسماء علماء الشیعة و مصنفیهم؛ الشیخ منتجب الدین علی بن عبیدالله قمی رازی، تحقیق عبدالعزیز الطباطبائی، قم، مجمع‏الذخائر الاسلامی، 1404 ق.

52/32. گرایش چند شخصیت بزرگ به تشیع؛ محمدحسن قبیسی، محمد محمدی‏اشتهاردی، قم، جواد، بی‏تا.

53/33. محقق ثانی، مقتدای شیعه؛ محمدجواد پیمان، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، 1372.

54/34. معجم‏اعلام الشیعه؛ السید عبدالعزیز الطباطبائی، قم، مؤسسة آل‏البیت علیهم‏السلام لاحیاء التراث، 1417 ق.

55/35. معجم مؤلفی الشیعه؛ علی الفاضل القائینی النجفی، وزارت ارشاد اسلامی، 1405 ق.

56/36. مشاهد العترة الطاهرة و اعیان الشیعه؛ سیدعبدالرزاق کمونه حسینی.

57/37. مؤلفوالشیعة فی صدر الاسلام؛ السید عبدالحسین شرف‏الدین، بغداد.

58/38. مفسران شیعه؛ محمدعلی شفیعی، دانشگاه شیراز، 1349 ش.

59/39. مشاهیر تشیع در افغانستان؛ عبدالمجید ناصری داودی.

60/40. معالم العلماء فی فهرس کتب الشیعة و اسماء المصنفین؛ ابن‏شهر آشوب مازندرانی، نجف، مطبعه حیدریه، 1380 ق.

61/41. مستدرکات عیان الشیعه؛ حسن الامین، بیروت، دارالتعارف للمطبوعات، 1412 ق.

62/42. من اعیان الشیعه (ابوعلی الفارس، حیاته و مکانته بین ائمة العربیة و آثاره فی القراءات و النحو)؛ عبدالفتاح اسماعیل شلبی،قاهره،دارنهفته‏مصر،1388ق.

63/43. نسمة السحر بذکر من تشیع و شعر؛ یوسف بن یحیی حسنی، با تحقیق کامل سلمان الجبوری، بیروت، دارالمورخ العربی، 1420 ق.

ج. کتاب‏های تحقیقی شیعه، در زمینه مسائل کلامی و مذهبی شیعه (شناخت اصول و مبانی اعتقادی)

64/1. آغاز دانش با اصول عقاید شیعه؛ عباس مخبر دزفولی، تهران، کتابخانه صدر، بی‏تا.

65/2. آراء حول المرجعیة الشیعیه؛ جمعی از محققان، بیروت، دارالروضه، 1415 ق.

66/3. الامامیة عند الشیعه؛ محمدجواد خراسانی، چاپ مشعل آزادی، 1396 ق.

67/4. اسلام در پرتو تشیع؛ حسین خراسانی، تهران، چاپخانه میهن، 1336 ش.

68/5. احیاء الشیعة فی مذهب الشیعه؛ الشیخ محمد الخالص، بغداد، 1382 ق.

69/6. اصل الشیعة و اصولها؛ شیخ محمدحسین کاشف‏الغطاء، قم، مؤسسه امام علی علیه‏السلام ، 1415 ق.

70/7. اسلام و شیعه؛ چهرگانی تبریزی، تبریز، سروش، 1323 ش.

71/8. اصول تشیع؛ ابراهیم انصاری زنجانی، تهران، 1354 ش.

72/9. اصول اعتقادات شیعه؛ سیدجعفر موسوی اردبیلی، تهران، مرتضوی، 1348 ش.

73/10. الاسلام علی شوء التشیع؛ حسین خراسانی، تهران، مطبعه آفتاب.

74/11. الامامة فی اهم الکتب الکلامیة وعقیدة‏الامامیه؛ السیدعلی‏الحسینی المیلانی، قم، منشورات الشریف الرضی، 1372ش.

75/12. امامت از دیدگاه تشیع؛ محمدحسین مظفر، ترجمه حبیب‏الله رهبر، تهران.

76/13. ارمغان تشیع؛ گروهی از نویسندگان، مشهد، معارف اسلام و قرآن، 1347 ش.

77/14. احقاق الحق لابطال الباطل برد ابطال اصول الشیعه بالدلائل العقلیه؛ سیدامیر کاظم رئیس، نگینه، (به‏زبان اردو).

78/15. احیاء الشریعة فی مذهب الشیعه؛ محمد بن محمدمهدی الکاظمی الخالصی، بغداد، 1370 ش.

79/16. از مبدأ تا معاد در معارف و اصول عقاید شیعه؛ اسماعیل مرعشی، اهواز.

80/17. اصول شیعه؛ سیدریاض‏الدین صاحب قبله، حیدرآباد رکن، سیرت زهرا کمیتی، 1380 ش.

81/18. اصباح الشیعة بمصباح الشریعه؛ قطب الدین البیهقی الکیدری، قم، مؤسسة الامام‏الصادق علیه‏السلام ، 1416 ق.

82/19. اصول پنج‏گانه شیعه؛ سیدجعفر موسوی(اردبیلی)، تهران، مرتضوی، 1348 ش.

83/20. اصول عقاید دینی و مذهبی شیعه؛ خسرو مؤدب کازرونی.

84/21. اکذوبة تحریف القرآن بین الشیعة و السنه؛ رسول جعفریان، تهران، معاونت روابط بین‏الملل سازمان تبلیغات اسلامی، 1406 ق.

85/22. امامت و تشیع براساس قرآن و سنت، عقل برای ارائه منابع و عقاید شیعه اثنی‏عشریه؛ علی اکبر محب الاسلام، 1366 ش.

86/23. اگر پاپ و مارکس نبودند، به ضمیمه شیعه مصلحتی و مصلحت شیعه؛ علی شریعتی، نشر حجت، بی‏تا.

87/24. الایدئولوجیا الشیعه فی رثاء الحسین علیه‏السلام ؛ محمدکامل سلیمان، بیروت، دارالکتاب اللبنانی، 1402 ق.

88/25. اسلام و تشیع؛ ضیاءالدین بن محمد استرآبادی، تهران، کتابخانه مسجد چهل‏ستون، 1358 ش.

89/26. اسلام و تشیع؛ سیدمصطفی سیادتی، تهران، مکتب قرآن، 1408 ق.

90/27. بشارة الشیعه؛ ملامحسن فیض کاشانی، در مجموعه رسائل، چاپ سنگی، 1311 ق.

91/28. بشارة المصطفی صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم لشیعة المرتضی علیه‏السلام ؛ ابوجعفر عمادالدین الطبرسی، تحقیق جواد القیومی، قم، مؤسسة النشر الاسلامی، 1402 ق.

92/29. بداء از نظر شیعه؛ سیدعلی فانی اصفهانی، ترجمه سیدمحمدباقر بنی‏سعید لنگرودی، قم، داوری، 1395 ق.

93/30 بین الشیعة و اهل‏السنه؛ سلیمان دنیا، بغداد، ذرارة الاوقاف ادارة الثقافه.

94/31. پاسخ به بداندیشان یا حمایت از اسلام و تشیع؛ محمدعلی انصاری.

95/32. پاسخ داروی یا بررسی عقائد شیعه؛ حسین کاشانی، تهران، کتاب‏فروشی اسلامیه، 1345 ش.

96/33. پیام ایران به نجد، حجاز و مصر(امام به عقیده ما شیعه امامیه ناخدا است نه خدا...)؛ میرزا خلیل کمره‏ای، تهران، کتابخانه شمس، 1382 ش.

97/34. پاسخ شبهاتی پیرامون مکتب تشیع؛ عباس علمی موسوی، ترجمه احمد بهشتی، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی.

98/35. تشکیلات مذهب شیعه؛ ابومحمد وکیلی قمی، تهران، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، 1345ش.

99/36. تشیع سرخ؛ علی شریعتی، تهران، 1365 ش.

100/37. تشیع مولود طبیعی اسلام؛ سید محمد باقر صدر، ترجمه و پاورقی‏ها از علی حجتی کرمانی، تهران، روزبه، کتابخانه بزرگ اسلامی، 1345 ش.

101/38. تعالیم و عقاید شیعه؛ محمدرضا مظفر، ترجمه محمد مجتهدی شبستری، تهران، محمدی، 1347 ش.

102/39. تحقیقی کوتاه درباره شیعه؛ یحیی نوری، انتشارات فراهانی، تهران بازار بین الحرمین.

103/40. تشیع یا اسلام راستین؛ شهید سیدمحمدباقر صدر، ترجمه علی اکبر مهدی‏پور، تهران، روزبه.

104/41. تحفة الشیعه در اثبات رجعت؛ سیدحسین موسوی ارومی، قم، کتاب‏فروشی حقیری، 1358 ش.

105/42.تشیع پایگاه انقلاب؛سرشار، قم، هجرت، بی‏تا.

106/43. تحفة الامامیة فی حقیقة مذهب الشیعه؛ محمد علی گلستانی اصفهانی، بمبئی، بی‏نا، 1340 ق.

107/44. تحفة المهدیة و تحفة الشیعة در رجعت و علائم ظهور...؛ حسین عرب‏باغی، تهران، کتاب‏فروشی مؤمنی‏زاده، یلدا، حقیری، 1347 ش.

108/45. تشیع و اسلام،(ترجمه کتاب التشیع و الاسلام)؛ سیدمحمدباقر صدر، با ترجمه و مقدمه علی حجتی کرمانی، قم، مرکز بررسی‏های اسلامی، 1354 ش.

109/46. التشیع، ظاهرة طبیعیة فی اطار الدعوة الاسلامیه؛ السید محمدباقر الصدر، قاهره بی‏نا، 1397 ق.

110/47. تشیع؛ دائرة المعارف تشیع، سعید محبی، تهران، 1373 ش.

111/48. تشیع یا مکتب نهایی انسان‏ها؛ شیخ قاسم اسلامی، بی‏نا، 1352 ش.

112/49. تذکرات دیانتی در حقیقت تشیع؛ مشهد، تهران، تبریز، (غلامرضا کتاب‏فروشی، حجره صمدی، آقای سروش)، 1324 ش.

113/50. چگونه شیعه باشیم؟(راه و رسم پیشوایان شیعه، ترجمه کتاب اخلاق الائمه و آداب الشیعه)؛ ملامحسن فیض کاشانی، ترجمه اسدالله ناصح، تهران، کانون انتشارات محمدی، 1353 ش.

114/51. چهار رساله (اسلام، تشیع، اصل امامت و...)؛ یحیی نوری، تهران، بنیاد علمی و اسلامی مدرسه، 1361 ش.

115/52. چرا باید فقط شیعه باشیم؟؛ میرسیداحمد اوضاتی، تهران، پایگاه اسلامی مسجد الرحمن.

116/53. چرا شیعه شدم؟(مناظره مستر جان احمد با علمای اسلامی)؛ محمد رازی، تهران، فراهانی، بی‏تا.

117/54. چگونه و چرا شیعه شدم؛ رضا آقایانس جواد، تهران، 1350 ش.

118/55. چرا مذهب شیعه را انتخاب کردم؟؛ ترجمه ونگارش حسین حقانی زنجانی، تهران، انتشارات اسلامی،1350 ش.

119/56. چرا مذهب تشیع را انتخاب کردم؟(ترجمه کتاب لماذا اخترت مذهب التشیع)؛ محمدامین مرعی انطاکی، ترجمه محمدحسن مرعشی شوشتری، تهران، کتابخانه صدر، 1349 ش.

120/57. الحصون المنیعة فی رد ما اورده صاحب المنار فی حق الشیعه؛ شام، 1327 ق.

121/58. حقائق عن الشیعه؛ صادق مهدی الحسینی، کربلا، منشورات هیئة دعاة النشر الدینی، 1379 ق.

122/59. حدیقة الشیعة؛ احمدبن محمد مقدس اردبیلی، تهران، گلی، 1353 ش.

123/60. حیوة النفس(رساله استدلال حیوة النفس در اصول عقاید اسلام و شیعه)؛ احمدبن زین‏الدین احسائی، ترجمه سیدکاظم رشتی، مکتب شیعیان، تبریز، 1396 ق.

124/61. خصائص الشیعة(التی جاءت بهاالشریعه)؛ سیدمحمد مهدی موسوی کاظمی قزوینی،بغداد، 1341 ق.

125/62. درس‏هایی درباره مکتب شیعه؛ سیدمحسن موسوی گرگانی، ترجمه محمدبحرینی کاشمری، قم، شفق.

126/63. دفاع از حریم تشیع؛ ابوالفتوح رازی، ترجمه محمد محمدی اشتهاردی، قم، مهر، 1354 ش.

127/64. الدفاع عن الشیعه؛ عزالدین آل یس، بغداد، بی‏نا، 1352 ق.

128/65. روح التشیع؛ عبدالله نعمه، بیروت، دارالفکر اللبنانی، 1405 ق.

129/66. رساله فلسفه مذهب شیعه؛ سیدسلطان رضا عقیلی، دهلی(به‏زبان اردو).

130/67. رهبری در تشیع؛ روح‏الله حسینیان، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، 1371 ش.

131/68. رجعت از نظر شیعه؛ نجم‏الدین طبسی، قم، 1359 ش.

132/69. ریشه شیعه و پایه‏های آن؛ محمدحسین آل‏کاشف الغطاء، ترجمه علی‏رضا خسروی، تهران، شرکت سهامی چاپ، 1317 ش.

133/70. الرسول و الشیعه؛ تهران، انتشارات مسجد چهل ستون.

134/71. رد هفوات شیعه بمکابرات شنیعه؛ محمدماه عالم صاحب قبله چشتی، لکهنو، بی‏نا، 1337 ق (به زبان اردو).

135/72. سراج الشیعة و آداب الشریعه؛ عبدالله مامقامی، گیلان، مرتضویه، 1348 ش.

136/73. سرّ تفوق شیعه در اسلام؛ حسین عمادزاده، تهران، مکتب قرآن.

137/74. شناخت شیعه؛ حسن سعید، ترجمه مهدی پیشوایی، تهران، مدرسه چهل ستون، 1359 ش.

138/75. شناخت شیعه پیروان علی علیه‏السلام ؛ حسین‏عمادزاده،تهران،مکتب‏قرآن.

139/76. شیعه چه می‏گوید؟؛ مهدی سراج انصاری، قم، علمیه، 1385 ق.

140/77. الشیعه؛ محمدصادق السید محمدحسین الصدر، بغداد، مطبعة الکرخ، 1352 ق.

141/78. شیعه در اسلام؛ سیدموسی سبط، تهران، چاپخانه عالی، 1329 ش.

142/79. الشیعة و الرجعه؛ محمدرضا الطبسی النجفی، نجف.

143/80. الشیعة فی القرآن؛ صادق الحسینی الشیرازی، بیروت.

144/81. شیعه اثناعشری در اسلام؛ محمدحسن کاشانی نجفی، تهران.

145/82. الشیعة الاثنی‏عشریة(فی الاسلام الایرانی، جوانب روحیة و فلسفیه)؛ هنری کربن، ترجمه ذوقان قرقوط، قاهره، مکتبة مدبولی 1413 ق.

146/83. شیعه از دیدگاه پیامبر اسلام صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم ؛ نوری و حسینی، تهران، کتابخانه مدرسه چهل‏ستون جامع، 1395 ق.

147/84. الشیعة بین الحقائق و الاوهام؛ السیدمحسن الامین، بیروت.

148/85. الشیعة فی عقائد و احکامهم؛ السید امیرمحمد الکاظمی القزوینی، کویت.

149/86. شیعه کیست و تشیع چیست؟(ترجمه الشیعة و التشیع)؛ محمدجواد مغنیه، ترجمه علی اکبر کسائی، تهران، اقبال، 1344 ش.

150/87. شیعه و عاشورا؛ محمدجواد مغنیه، ترجمه فیروز حریرچی، تهران، پدیده، 1344 ش.

151/88. شیعه علی علیه‏السلام ؛ احمد صادقی اردستانی، یزد، کانون انتشارات جوادیه، 1356 ش.

152/89. الشیعة والتشیع؛ محمدجواد مغنیه، بیروت، دارالجواد، 1409 ق.

153/90. شب‏های پیشاور در دفاع از حریم تشیع؛ محمدبن علی اکبر سلطان الواعظینی، تهران، کتاب‏فروشی اسلامیه، 1342 ش.

154/91. الشیعة والاقتباع لیوم الطف؛ محمدبن مهدی خالصی،بغداد،1332 ق.

155/92. الشیعة معتقدا و مذهبا؛ صابر طعیمه، بیروت، مکتبة الثقافه، 1408 ق.

156/93. الشیعة فی المیزان؛ محمدجواد مغنیه، بیروت، دارالجواد، 1409 ق.

157/94. شیعه در پیشگاه قرآن و اهل‏بیت علیه‏السلام (ترجمه جلد 15 بحارالانوار)؛ علامه محمدباقر مجلسی، تهران، کتابخانه مسجد حضرت ولی‏عصر(عج)، 1397 ق.

158/95. شیعه(مجموعه‏آثار)؛ علی شریعتی، حسینیه ارشاد، تهران.

159/96. شیعة الهدی(در رد موسی جاراللّه‏ در کتابش به نام الوشیعه)؛ شیخ مهدی حجار نجفی، بصره.11

160/97. الشیعة و الامامه؛ شیخ محمدحسین مظفر، 1370 ق.12

161/98. الشیعة فی رد العروبة فی المیزان(تألیف عبدالرزاق الحصان)؛ سیدمحمدصادق بن سید محمدحسینی صدرالدین کاظمی، بغداد.13

162/99. شیعه در اسلام؛ سیدموسی آقامیر، تهران، 1369 ق.14

163/100. الشیعه و الاسلام؛ شیخ عبدالحسین غروی تبریزی.15

164/101.الشیعة و المنار(در رد اعتراضات مجله «المنار» بر شیعه)؛علامه سیدمحسن امینی، بیروت، 1328 ق.16

165/102 شیعیت (بررسی عقاید و آداب شیعه به زبان انگلیسی)؛ شیخ پادشاه حسین هندی، 1356 ق.17

166/103. شیعه در حدیث دیگران؛ مهدی محقق، تهران، شرکت سهامی انتشار، 1362 ش.

167/104. شیعه‏شناسی از نظر فریقین؛ سیدمحمد علی کاظمینی بروجردی، تهران، مشعل، 1353 ش.

168/105. شیعه کیست و مبنا و مستنداتش چیست؟؛ مصطفی بازرگان، تهران، چاپخانه شمس، 1349 ش.

169/106. شیعه می‏پرسد؛ سیدعلی اکبر موسوی (محب الاسلام)، تهران، مرتضوی، 1355 ش.

170/107. شیعه و تشیع؛ محمدجواد مغنیه، ترجمه سیدشمس‏الدین مرعشی، قم، مجمع ذخائر اسلامی، 1355 ش.

171/108. شیعه و مهدویت؛ حبیب‏الله مزروقی شمیرانی، قم، علامه 1345 ش.

172/109. شیعه و نبوت؛ علی گلزاده غفوری، تهران، الفتح.

173/110. شیعه و امامت؛ محمدحسین مظفر، ترجمه محمود عابدی، تهران، مؤسسه اهل‏البیت علیهم‏السلام ، 1361 ش.

174/111. شیعه و تهمت‏های ناروا؛ محمد جواد شری، ترجمه محمدرضا عطائی،مشهد،آستان‏قدس‏رضوی، 1366 ش.

175/112. الشیعة والتصحیح الصراع بین الشیعة و التشیع؛ موسی موسوی، قاهره، الزهراء للاعلام العربی، 1409 ق.

176/113. شیعه یک حزب تمام؛ علی شریعتی، تهران، حسینیه ارشاد.

177/114. شیعه پاسخ می‏دهد؛ سیدرضا حسینی‏نسب، نشر مشعر، 1374 ش.

178/115. شیعه و شورا؛ حزب جمهوری اسلامی.

179/116. شیعه امامیه در برابر قرآن؛ عائشه یوسف المناعی، قم، ششمین کنفرانس بین‏المللی وحدت اسلامی، مجمع جهانی تقریب مذهب اسلامی، 1372 ش.

180/117. شبهات حول الشیعه؛ ابوطالب تجلیل تبریزی، قم، دارالقرآن الکریم، 1417 ق.

181/118. صفات شیعه؛ شیخ صدوق، تهران، انتشارات اعلمی.

182/119. صفات الشیعه(طبعت مع فضائل الشیعة و مصادقة الاخوان)؛ شیخ صدوق، تحقیق و نشر مؤسسه الامام المهدی(عج)، قم، 1410 ق.

183/120. ظهور شیعه به ضمیمه مصاحبه پروفسور کربن؛ محمدحسین طباطبائی، تهران، مرصاد، کانون انتشارات جیبی، 1356 ش.

184/121. عدل از دیدگاه تشیع؛ محمد محمدی ری‏شهری،قم،1354 ش.

185/122. عزاداری از دیدگاه مرجعیت شیعه؛ علی ربانی خلخالی.

186/123. عقائد الشیعه؛ اطهربن بروجردی، تبریز، مطبعه آقامشهدی، 1331 ق.

187/124. عقاید شیعه در دین و توحید؛ حسن ترسلی کاشانی، مشهد، خراسانی، 1397 ق.

188/125. عقاید و اعتقادات شیعه؛ محمدولی شفیعی، تهران، مصطفوی، 1349 ش.

189/126. عقائد الشیعه؛ ملاعلی اصغر نیّر بروجردی، تهران، اسلامیه، 1322 ق.

190/127. علی و الشیعه؛ نجم‏الدین شریف العسکری، نجف، آداب.

191/128. عقیدة الشیعه(فی الامام الصادق و سائر الائمة علیهم‏السلام )؛ السید حسین یوسف مکی العاملی، بیروت، دارالاندلس، 1382 م.

192/129. عقائد الشیعة الامامیة الاثنی عشریه؛ سید ابراهیم موسوی زنجانی، نجف، آداب، 1387 ق.

193/130. عقیدة الشیعة الامامیه(عرض و دراسة)؛ هاشم معروف الحسنی، بیروت، دارالکتاب‏اللبنانی، 1376ق.

194/131. قرآن در اسلام از دیدگاه تشیع؛ علامه سیدمحمدحسین طباطبائی، قم،جامعه‏مدرسین‏حوزه‏علمیه،1375ش.

195/132. کتاب نداء تشیع؛ تقی شریف کاشانی، تهران، 1324 ش.

196/133. کتاب الشیعه(من اصحاب الحدیث)؛ ابوالعباس احمدبن محمدبن سعید، معروف به ابن‏عقده، م 333 ق.18

197/134. کتاب الشیعه(من اصحاب الحدیث و طبقاتهم)؛ قاضی ابوبکر جعابی.19

198/135. گفتار شیعه در اصول و فروع؛ شمس‏الدین نجفی، 1349 ش.

199/136. گفت‏وگوهای شیرین یک نفر زن شیعه به نام حسنیه؛ سیدعلی اکبر شعفی، تهران، 1343 ش.

200/137. گفت‏وگوهای یک زن شیعه با علمای سنی؛ ابراهیم استرآبادی، اصفهان.

201/138. لماذا نحن الشیعه؟؛ محمدالرضی الرضوی، قاهره، مطبوعات النجاح بالقاهره، 1398 ق.

202/139. مع الشیعة الامامیه؛ شیخ محمد مغنیه، بیروت، مکتبة الاندلس، 1956م.

203/140. مسارالشیعه؛ شیخ مفید.

204/141. مسؤولیت شیعه بودن؛ علی شریعتی، تهران، انتشار، 1350 ش.

205/142. معنویت تشیع و 22 مقاله دیگر؛ محمدحسین طباطبائی، تهران، اندیشه، 1355 ش.

206/143. مبانی تفکر شیعه؛ محمدرضا مظفر، ترجمه جمال موسوی، تهران،کتابخانه بزرگ اسلامی، 1358 ش.

207/144. مبانی دین و مذهب شیعه؛ سیداحمد نجفی خردمند، قم، دارالتبلیغ اسلامی، 1350 ش.

208/145. مذهب شیعه و اعتقاد ما؛ سیدمحمد مهدی علومی، تهران، علمی، 1344 ش.

209/146. معارف الشیعه؛ علی گرامی، شیراز، کتاب‏فروشی اسلام.

210/147. منشور عقاید امامیه (شرحی گویا و مستدل از عقاید شیعه اثناعشری)؛ جعفر سبحانی، قم، مؤسسه الامام الصادق علیه‏السلام ، 1376 ش.

211/148. مسائل اعتقادی از دیدگاه تشیع(ترجمه کتاب عقائد الامامیه)؛ محمدرضا مظفر، ترجمه محمد محمدی اشتهاردی، قم، 1364 ش.

212/149. منابع اندیشه مذهبی شیعه؛ علی شیروانی، قم، شفق.

213/150. معاد از دیدگاه فرق اسلامی شیعه، معتزله، اشاعره؛ محمدابراهیم ایزدخواه، تهران، هفتمین کنفرانس بین‏المللی وحدت اسلامی، 1373 ش.

214/151. مناهج المعارف یا فرهنگ عقائد شیعه؛ میرسیدابوالقاسم جعفر موسوی خوانساری، با مقدمه و حواشی میرسیداحمد روضاتی،تهران، 1351 ش.

215/152. نظریة الامامة لدی الشیعة الاثنی‏عشریه؛ احمد محمودصبحی، بیروت، دارالنهفتة العربیه، 1411 ق.

216/153. وظایف الشیعه(شرح دعای ندبه)؛ عباسعلی ادیب، اراک، ربانی، 1341 ش.

217/154. ولایت از دیدگاه مرجعیت شیعه؛ محمد مقیمی و امیر معراجی، تهران.

218/155. ویژگی‏های فکری شیعه؛ محمدرضا مظفر، ترجمه خلخالی، مکتبة النجاح.

219/156. هدیة التشیع؛ الشیخ احمد الوائلی، بیروت، دارالزهد، 1400 ق.

د. کتاب‏های شیعه در زمینه فرق و مذاهب (شناخت فرقه‏ها و نحله‏های اسلامی و شیعی و مباحثات دانشمندان و چهره‏های برجسته شیعه با دیگران)

220/1. پنجمین مجمع علمای شیعه و سنی افغانستان؛ تهران، مؤسسه فرهنگی ثقلین، 1377 ش.

221/2. تاریخ شیعه و فرقه‏های آن تا قرن چهارم؛ محمد جواد مشکور، تهران، کتاب‏فروشی اشراقی، 1362 ش.

222/3. التحفة الاثنی عشریة فی الرد علی فرق الشیعه(تلخیص و ترجمه تحفة الاثنی عشریة)؛ السید محمود شکری الالوس.

223/4. تحقیقی کوتاه پیرامون رابطه تشیع و تسنن؛ رسول جعفریان، اراک، جهاد دانشگاهی، 1365 ش.

224/5. ترجمه فرق الشیعه؛ ابوالقاسم سعدبن عبدالله اشعری قمی، تهران.

225/6. تصوف و تشیع؛ هاشم معروف الحسنی، ترجمه سیدمحمد صادق عارف، مشهد، بنیاد پژوهش‏های آستان قدس رضوی، 1369 ش.

226/7. تلخیص المؤمنین عن مکاند الشیخیین المعروف به فرق بین الشیعة و الشیخی؛ خواجه معین الدین چشتی، کانپور.

227/8. حقیقت مذهب حنفیه بجواب حقیقت مذهب شیعه؛ نورحسین صاحب صابر، لاهور، اصنی عشری، (زبان اردو).

228/9. دراسة عن الفرق فی تاریخ المسلمین الخوارج و الشیعه؛ احمد محمد احمد جلی، ریاضی، مرکز الملل فیصل للبحوث والدراسات‏الاسلامیه، 1408 ق.

229/10. الشیعة بین الاشاعرة المعتزله؛20 هاشم معروف الحسن، مصر.

230/11. الشیعة و التشیع فرق و تاریخ؛ احسان الاهی ظهیر، لاهور، ادارة ترجمان السنه، 1404 ق.

231/12. الشیعة والوهابیه؛ علامه سیدمهدی موسوی قزوینی کاظمی.21

232/13. علماء الشیعة و الصراع مع البدع و الخرافات الدخیلة فی الدین؛ الشیخ محمد الخالص، بیروت و لندن، دارالفارابی، دارالینابیع، دارالنهر و دارالحکمه، 1418 ق.

233/14. فرق الشیعه؛ حسن بن موسی نوبختی، نجف، مطبعه حیدریه، 1355 ق.

234/15. گفت‏وگوهای شیعه و جالب (ترجمه الاحتجاجات العشره)؛ آیت‏الله طاهری شیرازی، ترجمه محمد محمدی اشتهاردی، قم، انتشارات مؤسسه مطبوعاتی علامه، 1349 ش.

235/16. مناظرات ده‏گانه با علمای اهل‏سنت پیرامون بعضی عقائد شیعه؛ السید عبدالله الشیرازی، ترجمه محمد محمدی اشتهاردی، مشهد، مدرسه علمیه امام امیرالمؤمنین علیه‏السلام ، 1359 ش.

236/17. مناظره و بحث آزاد بهایی از شیعه، سنی، صوفی، مسیحی، مادی؛ حسن مصطفوی.

237/18. هم‏بستگی میان تصوف و تشیع(ترجمه الصلة بین التصوف و التشیع)؛ کامل مصطفی شیبی، ترجمه، تلخیص نگارش علی اکبر شهابی، دانشگاه تهران، 1354 ش.

هـ. کتاب‏های مخالفان و نویسندگان غیرشیعی در تبیین، نقد و یا رد اعتقادات و اندیشه‏های مذهبی شیعه

238/1. اصول مذهب الشیعة الامامیة الاثنی عشریه؛ ناصربن عبدالله بن علی القفاری، 1415 ق.

239/2. اصول العقیدة بین المعتزلة و الشیعة الامامیه؛ عائشة یوسف المناعی، قطر، دارالثقافه، 1412 ق.

240/3. اثر التشیع علی الروایات التاریخیة فی القرن الاول الهجری؛ عبدالعزیز محمدنور ولی، المدینة النبویه، دارالخضیری للنشر و التوزیع، 1417 ق.

241/4. الاحزاب المعارضه فی صدر الاسلام، الخوارج والشیعه؛ ولهاوزن و یولیوس، ترجمه عبدالرحمن بدوی، قاهره، مکتبة النهضة المصریه، 1958 م.

242/5. الامام جعفر الصادق رائد السنة و الشیعه؛ عبدالقادر محمود، مصر.

243/6. الخطوط العریضة للاسس التی قام علیها دین الشیعة الامامیة الاثنی عشریه؛22 محب‏الدین الخطیب، قاهره، 1388 ق.

244/7. السیادة العربیة والشیعة والاسرائیلیات فی عهد بنی‏امیه؛ فان فلوتن، تعریب حسن ابراهیم حسن و محمد زکی ابراهیم،القاهره،النهضة‏المصریه،1965م.

245/8. الشیعة والقرآن؛ احسان الاهی ظهیر، پاکستان، ادارة ترجمان السنة، 1403 ق.

246/9. الشیعة و تحریف القرآن؛ محمد مال الله، با مقدمه محمد احمد النجفی، عربستان، مکتبة ابن تیمیه، 1409 ق.

و. کتاب‏ها و رسائل تاریخی (درباره تاریخ و زمینه‏های پیدایش و سیر تطور شیعه از آغاز تا کنون، مناسبات فرهنگی‏سیاسی‏و پیشینه علمی ـ ادبی)

247/1. آل بویه، نخستین سلسله قدرتمند شیعه(نموداری از زندگی جامعه اسلامی در قرن‏های چهارم و پنجم)؛ علی اصغر فقیهی، تهران، صبا، 1366 ش.

248/2. آشنایی با حوزه‏های علمیه شیعه؛ سید حجت موحد ابطحی، حوزه علمیه اصفهان، 1365 ش.

249/3. امیرمؤمنان و آذربایجان، دولت‏های شیعه در تاریخ؛ محمدجواد مغنیه، ترجمه محمد آیت‏اللهی، تبریز، روزنامه مهدآزادی، 1346 ش.

250/4. الادب فی ظل التشیع؛ عبداللّه نعه، صیدا، 1372 ش.

251/5. اثر الشیعة الجعفریه (فی تطویر الحرکة الفکریة فی بغداد و منهم الفیلسوف الکندی)؛ الشیخ عبدالواحد الانصاری، بغداد.

252/6. ایرانیان مسلمان در صدر اسلام و سیر تشیع...؛ محمد محمدی اشتهاردی، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، 1371 ش.

253/7. ادبیات انقلاب در شیعه؛ صادق آئینه‏وند، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1359 ش.

254/8. بینش تاریخی شیعه (سخنرانی)؛ علی شریعتی، تهران، انتشارات جواد، 1357 ش.

255/9. پژوهشی در تاریخ حدیث شیعه؛ مجید معارف، تهران، مؤسسه فرهنگی و هنری ضریح، 1374 ش.

256/10. تحفه تشید در تاریخ اولین امارت شیعه؛ علی اکبر تشید، مجله تاریخی، 1324 ش.

257/11. تاریخ تدوین حدیث و تذکره شیعه محدثین؛ مولانا سیدمرتضی حسین صاحب قبله، رادپسندی،(به‏زبان اردو).


مطالب مشابه :


منابع و محدوده امتحانی نیمسال اول 93-92

بحث شده یا مباحث غیر ضروری از کتاب حذف اخلاق اسلامی نویسنده: محمد داودی. فصل




دانلود كتاب دين و زندگي اول

زهرا محمّد علی زاده دانلود کتاب تعلیمات ادیان الهی و اخلاق (1)




طرح درس هدیه های آسمانی سوم ابتدایی (لباس های ما)

دانلود کتاب آشنایی فراگیران با اخلاق و آداب اسلامی شگفتی های زمان ولادت حضرت محمد




سیر مطالعاتی تاریخ اسلام

عبد المجید ناصری داودی. محمد­جواد غفاری کتاب اصطلاحات اخلاق اسلامی.




کارنامه ی فلسفه ی یونان به زبان پارسی

3.تاریخ فلسفه،امیل بریه،جلد اول و دوم،ترجمه‏ی علیمراد داودی 17.اخلاق نیکوماخس دانلود




عناوین کتابها درکتابخانه خواهران

دانلود کتاب جویی افسانه های لکی محمد اسلامی زرندی امتحان عاشقی ف داودی بهار




منابع و محدوده امتحانی نیمسال اول 93-92

بحث شده یا مباحث غیر ضروری از کتاب حذف اخلاق اسلامی نویسنده: محمد داودی. فصل




دانلود كتاب دين و زندگي اول

زهرا محمّد علی زاده دانلود کتاب تعلیمات ادیان الهی و اخلاق (1)




طرح درس هدیه های آسمانی سوم ابتدایی (لباس های ما)

دانلود کتاب آشنایی فراگیران با اخلاق و آداب اسلامی شگفتی های زمان ولادت حضرت محمد




سیر مطالعاتی تاریخ اسلام

عبد المجید ناصری داودی. محمد­جواد غفاری کتاب اصطلاحات اخلاق اسلامی.




برچسب :