بررسی ترانزیت ریلی در هزاره سوم درجهان و جایگاه ایران

بررسی ترانزیت ریلی در هزاره سوم و جایگاه ایران
بررسی ترانزیت ریلی در هزاره سوم و جایگاه ایرانترانزیت ریلی بیش از یك قرن به اكثر شهرهای جهان خدمت كرده است. تعداد، موقعیت و رشد خطوط ترانزیت ریل در طول قرن گذشته رشد چشمگیری داشته است. در قرن گذشته، مسیرهای حلقوی در لندن و خطوط هوایی در خیابان‌های دوم، سوم و پنجم نیویورك توسعه یافتند تا یك سیستم ترانزیتی آزاد را در بالا و پایین خیابانهای شهری به انبوه مسافران ارائه دهند.ظهور ترن های الكتریكی و سیستم‌های كنترلی چندگانه موجب ایجاد خطوط هوایی و زیرزمینی در شهرهای جهان شد. علاوه بر این كاهش تراكم این خطوط در بسیاری از شهرها (مثل لندن، نیویورك، شیكاگو) به نواحی توسعه نیافته گسترش داده شده و این گسترش نه تنها به مراكز شهر محدود نمی‌شد بلكه تا نواحی پیرامونی مركز شهر نیز ادامه می‌یافت.رشد سیستم ترانزیت ریلی به جز در مدت زمان جنگ جهانی دوم متوقف نشد. در سال ۱۹۸۰ حدود ۳۵۰۰ كیلومتر خطوط ترانزیت ریل سریع‌السیر در جهان وجود داشت و ۸۰۰ كیلومتر دیگر نیز درحال احداث بود. در سال ۱۹۹۸ بیش از ۶۰۰۰ كیلومتر خطوط ریل ترانزیت سریع وجود داشت(یعنی رشدی در حدود ۱۸ درصد)امروزه ترانزیت ریلی سریع‌السیر وسیستم‌های ریلی سبك در همه قاره‌ها به جز استرالیا وجود دارد. تقریبا ۸۰ درصد این خطوط سیستم‌های ریلی سبك هستند. خطوط مترو یا ترانزیت سریع‌السیر در نقاطی كه دارای حداقل یك میلیون سكنه هستند، به چشم می‌خورد. در ایالات متحده نواحی شهری دارای خطوط مترو، به طور كلی حداقل ۲ میلیون سكنه دارند. خطوط LRT نیز در شهرهایی با جمعیت بیش از ۵۰۰ هزار نفر در اروپا، ۷۵۰ هزار نفر در كانادا و یك میلیون نفر در آمریكا به چشم می‌خورد.توزیع این سیستم‌ها بر اساس نوع و قاره مورد نظر در جدول یك و به طور شماتیك در شكل یك نشان داده شده است. این سیستم‌ها در اروپا حدود ۳۸ درصد، در آفریقا وآسیا ۲۲ درصد، در آمریكا و كانادا حدود ۲۰ درصد، در آمریكای جنوبی و اتحاد جماهیر شوروی سابق ۱۰ درصد از كل سیستم را به خود اختصاص داده‌اند. سیستم‌های ریلی سبك به طور عمده در اروپا و آمریكای شمالی وجود دارد.
۲- وسعت سیستم ریلی در جهان
كیلومتراژ مسیرها در قاره و نوع سیستم‌ها در جدول(۲) به طور خلاصه نشان داده شده است. درمجموع در حدود ۷۴۱۰ كیلومتر مسیر سیستم ریلی شهری در سال ۱۹۹۸ وجود داشته كه شامل ۶۱۸۰ كیلومتر خطوط مترو و ۱۲۳۰ كیلومتر سیستم ریلی سبك است. حدود ۴۲ درصد از كیلومتراژ مسیرهای ریلی در اروپا، ۲۲ درصد از كیلومتراژ مسیرهای ریلی در اروپا، ۲۲ درصد در آسیا و آفریقا، ۲۳ درصد در ایالات متحده آمریكا و كانادا، ۸ درصد در آمریكای لاتین و ۵ درصد در اتحاد جماهیر شوروی قرار دارد.نسبت كیلومتراژ مسیر در اتحاد جماهیر شوروی سابق وابستگی كمی با تعداد سیستم‌های موجود در آن دارد، به این علت كه سیستم‌های موجود در اتحاد جماهیرشوروی سابق از لحاظ طولی نسبت به دیگر قاره‌ها به ویژه اروپا و آمریكای شمالی كوتاه تر است. این سیستم‌ها به‌طور گسترده‌ای در چند كشور دنیا متمركز شده‌اند.همانطور كه در جدول (۳) نشان داده شده است،۹ كشور(آمریكا، اتحاد جماهیر شوروی سابق، آلمان، ژاپن، فرانسه، چین، برزیل، انگلستان و كانادا) ۹۷ عدد ا ز۱۴۳ سیستم یا ۶۸ درصد آنرا به خود اختصاص داد‌ه‌اند.[۴]ایالات متحده به علت وجود تعداد بیشتر نواحی پرجمعیت شهری سیستم‌های وسیع‌تری را نسبت به دیگر كشورها داراست. نیویورك با ۴۱۶ كیلومتر طول بزرگ ترین سیستم از لحاظ كیلومتراژ مسیر است. كیلومتراژ مسیر در شهرهای دیگر جهان به ترتیب عبارت است از:لندن (۴۱۴ كیلومتر)، توكیو(۲۸۹ كیلومتر)، مسكو(۲۶۲ كیلومتر)، پاریس(۲۲۹ كیلومتر)، قابل توجه است كه چهارمین سیستم بزرگ ایالات متحده (واشنگتون) دارای ۱۵۰ كیلومتر مسیر است كه با سیستم‌های ریلی مادرید(۱۲۱ كیلومتر)، هنگ‌كنگ(۱۱۶ كیلومتر)، باكو(۴۵ كیلومتر) و كاراكاس (۴۲ كیلومتر) قابل قیاس است.در این قسمت، كیلومتراژ مسیر برای هر یك میلیون نفر جمعیت در نواحی خدماتی سیستم‌های شخصی محاسبه و نتایج آن برای هر قاره محاسبه شده است. آمارهای مربوط به سال۱۹۹۰ ناحیه شهری در ایالات مختلف آمریكا شامل شیكاگو، نیویورك، فیلادلفیا هرماه با نواحی پیرامونی مناطق خدمت دهی شده توسط ترانزیت ریلی جمع‌آوری شده و نتایج این محاسبات در جدول(۵) و بطور شماتیك در شكل ۲ نمایش داده شده است. به ازای هر یك میلیون نفر جمعیت، در آمریكای شمالی ۲۹ كیلومتر، در آسیا و اتحاد جماهیر شوروی سابق هر كدام به ترتیب ۱۷ و ۱۶ كیلومتر و در آمریكای لاتین ۱۳ كیلومتر است. ملاحظه می‌كنیم كه اختلاف زیادی بین سیستم‌ها در كلیه قاره‌ها وجود دارد و ضریب تغییرات به طور كلی از ۵۰ درصد تجاوز می‌كند.
۳- خصوصیات سیستم ریلی در جهان
در این قسمت خصوصیات سیستم‌های ریلی منتخب در جهان تحلیل شده است. خصوصیات تحلیل شده شامل تعداد و طول خطوط، فاصله ایستگاه‌ها، الگوهای خدماتی و تواتر است. درمجموع، حدود ۷۲ درصد سیستم ها دارای سه خط یا كمتر است. مقادیر متجاوز از سه خط، معمولاً مربوط به سیستم‌های عظیم در نیویورك شامل ۲۷ خط، پاریس شامل ۱۷ خط، توكیو و لندن هر كدام ۱۵ خط و مكزیكوسیتی و مسكو هر كدام ۹ خط هستند.
۳-۱- سازماندهی خطوط
الگوهای شكل‌گیری سیستم‌ها دامنه وسیعی از عوامل مختلف را منعكس می‌كند كه شامل تاریخچه، خصوصیات جغرافیایی و زمین‌شناسی، اندازه شهر، الگوهای ساختاری، توسعه‌ای و ظرفیتی و خصوصیات كاربری زمین است. به عنوان مثال سیستم‌های واقع در نیویورك، سان‌فرانسیسكو و استكهلم متاثر از نوع و شكل دریاها و اقیانوس‌های كناری آنها هستند در صورتی كه در مكزیكوسیتی، پكن و مسكو شكلی دیگر دارند.در اغلب شهرها خطوط زیادی به صورت متمركز در مركز شهر وجود دارد. الگوهای شعاعی در بسیاری از سیستم‌های پیچیده وسیع‌تر غالب است. در بعضی شهرها الگوهای پیرامونی و كنارگذر مورد استفاده قرار گرفته‌اند و بسیاری دیگرنیز شامل شبكه‌های شطرنجی وسیع ترانزیتی هستند. سیستم‌های پیرامونی برای مثال در شهر بارسلون و سیستم‌های عرضی یا كنارگذر در شهر نیویورك و تورنتو یافت می‌شود. الگوهای حلقوی در پكن، بروكسل، بخارست، لندن و سئول به چشم می‌خورد و سیستم‌های شبكه‌ای شطرنجی پیچیده در مادرید، مكزیكوسیتی، مسكو، نیویورك، اوزاكا و پاریس یافت می شود. سیستم‌های قدیمی‌تر در شیكاگو، نیویورك و فیلادلفیا شامل خطوط فرعی و اصلی است. سیستم‌های جدیدتر در آتلانتا، سان فرانسیسكو و واشنگتون و خطوط قدیمی‌تر در لندن، فرانكفورت، گرنوبیل و استكهلم نیز دارای انشعاب هستند.اكثر خطوط ترانزیتی سریع‌السیر به صورت خطوط تكی یا مجزا (رفت و برگشت) فعالیت می‌كنند. این نوع سیستم باعث یكنواختی فرایند مسافرگیری و كنترل مسافر به طور مناسب‌تر می‌شود. به‌كارگیری امر فوق در محیط‌های با حجم بالا كه نیاز به استفاده از ظرفیت ماكزیمم است، ضروری به نظر می رسد.اكثر خطوط مترو دو خطه هستند و قطارها در كلیه ایستگاه‌ها توقف می‌كنند. شهر نیویورك دارای خطوط با باندهای چندگانه است كه هم شامل سرویس محلی و هم سرویس سریع‌السیر می‌باشند. خطوط چهار باند با سرویس محلی و سریع‌السیر در سمت شمالی ایالت شیكاگو، فیلادلفیا (Broad Street) و لندن (خط مركزی) یافت می‌شود. در شهرهای بزرگ ژاپن و اروپا خطوط ریلی حومه شهری ضرورتا موازی با خطوط مترو هستند و به نواحی برون شهری خدمت دهی می‌كنند. سیستم‌های اشتراسن باخ آلمان، مانند برلین و هامبورگ نمونه‌هایی از سرویس‌های ترانزیت سریع‌السیر حومه شهری هستند. خطوط قدیمی LRT مانند سان فرانسیسكو و بوستون به صورت انشعابات سیستم جدید عمل خواهند كرد. در اكثر خطوط جدیدتر LRT در آمریكا و كانادا انشعابات فرعی بسیار كم بوده و دارای مسافت‌های طولانی به طرف حومه شهرها می‌باشند.
۳-۲- طول خطوط
طولانی‌ترین متوسط طول خط، با تقریبا ۲۳ كیلومتر در ایالات متحده و كانادا به چشم می‌خورد. كوتاهترین طول خط نیز حدود ۱۲ كیلومتر دراتحاد جماهیر شوروی سابق قرار دارد. متوسط طول خطوط در سه قاره دیگر تقریباً بین ۱۵ تا ۱۶ كیلومتر است. تغییرات وسیعی در طول خطوط بین سیستم‌های ریلی در هر قاره وجود دارد. خطوط طولانی در ایالات متحده بیانگر طرح‌های توسعه‌ای مختلف می‌باشد كه نیازمند خطوط ریلی با طول بیشتر برای دسترسی به مناطق حومه شهری است.
۳-۳- فاصله بین ایستگاه‌ها
بسیاری از خطوط ترانزیت ریلی سریع‌السیر فاصله‌ای در حدود ۴/۰ تا ۵/۰ كیلومتر بین ایستگاه‌های خود داشته‌اند. با پیشرفت تكنولوژی سیستم‌های ترانزیت ریلی، طول خطوط و فاصله بین ایستگاه‌ها معمولاً حدود یك كیلومتر یا بیشتر است. جالب توجه است كه بیشترین فاصله بین ایستگاه‌ها به طور متوسط در اتحاد جماهیر شوروی سابق به چشم می‌خورد كه در حدود ۴/۱ كیلومتر است. فاصله بین ایستگاه‌ها در سیستم‌های ترانزیت ریلی، مترو و LRT، بین ۵/۰ تا ۶/۲ كیلومتر است. به استثنای اتحاد جماهیر شوروی سابق كه این فاصله در حدود ۱ تا ۲ كیلومتر است.
۳-۴- تواتر و الگوهای خدماتی
بیشتر سیستم‌های ترانزیت ریلی الگوهای خدماتی یكسانی را در طول یك مسیر دارا هستند. در سیستم‌های موجود در نیویورك و فیلادلفیا و سیستم قدیمی در شیكاگو، خدمات‌رسانی در ایستگاه‌ها در مسیرهای مختلف در طول ساعات اوج به طور متناوب انجام می‌شود. تواتر سرویس در ساعات اوج بین ۲ تا ۳ دقیقه انجام می‌شود. تواتر سرویس موجود در مسكو با سرفاصله‌ای در حدود ۹۰ ثانیه، پاریس و پترسبورگ ۹۵ ثانیه، سائوپائولو ۱۰۰ثانیه، توكیو ۱۱۰ ثانیه، هنك‌كنگ ۱۱۲ ثانیه و مكزیكوسیتی ۱۱۵ فعالیت می‌كنند.]۳[خطوط LRT در آسیا، آمریكای جنوبی و شهرهای مختلف اروپایی به صورت خطوط تغذیه‌كننده از حومه شهر به خطوط مترو، شبیه به خط ماتاپان بوستون و خطوط شارون هیل و مدیا در فیلادلفیا فعالیت می‌كنند. نمونه‌هایی از این خطوط در بوئنوس‌آیرس، هنك‌كنگ، پاریس و مكزیكوسیتی(۳۱ تا ۴۰ قطار در ساعت) یافت می‌شوند. خطوط توزیع‌كننده LRT در مركز شهر یا به صورت تونل یا بر روی خیابان در محدوده‌های حریم راه قرار می‌گیرند. خطوط ریلی سبك شهری در بسیاری از شهرهای آلمان به وسیله تونل‌های مختلف از مركز شهر عبور می‌كنند. در بوستون، كالگری، لوس‌آنجلس، نیوآرك، سنت لوئیز و سان‌فرانسیسكو نیز به همین شكل است. در دنور، ساكرامنتو، سان دیگو و سان خزه نیز خطوط ریلی سبك شهری بوفالو، دالاس و پرتلند خطوط در مركز شهر از روی خیابان‌ها گذر می‌كنند اما در نواحی دور از مركز شهر این عبور از تونل‌های زیرزمینی صورت می گیرد.۴- استفاده‌كنندگان از سیستم‌های ریلی در جهان
تعداد استفاده‌كنندگان از سیستم‌های ریلی مختلف ترانزیت ریلی تفاوت عمده‌ای با یكدیگر دارند. تعداد متراكم‌ترین سیستم‌ها به ترتیب در مسكو با ۲/۳ میلیارد، توكیو با ۸/۲ میلیارد، مكزیكوسیتی با ۴/۱ میلیارد، نیویورك با ۲/۱ میلیارد و پاریس با ۱/۱ میلیارد مسافر در سال هستند. خطوط ریلی حومه شهری در بسیاری از نواحی شهری مانند توكیو، لندن، نیویورك و پاریس نیز مقادیر قابل توجهی از مسافران را جابه جا می‌كنند.]۴[در توكیو، برخلاف بیشتر شهرهای جهان، سرویس‌های بین شهری و حومه شهری، مسافران بیشتری را نسبت به خطوط داخل شهری حمل می‌كنند. به علاوه، بسیاری از این سرویس‌ها با خطوط داخل شهری ادغام شده‌اند و شامل فعالیت‌های مشتركی هستند. در مجموع سیستم‌های ریلی توكیو بیش از ۱۲ میلیارد مسافر را در سال جابجا می‌كنند. بنابراین توكیو یكی از متراكم‌ترین سیستم‌های ریلی را در بین شهرهای جهان داراست.بیشتر مسافران سالانه در قاره‌های مختلف جهان در دامنه‌ای بین ۸۸ مسافر در هر كیلومتر در آمریكای جنوبی تا ۳۵۰ مسافر در هر كیلومتر در اتحاد جماهیر شوروی سابق، آفریقا و آسیا تغییر می‌كند.متوسط تعداد استفاده‌كنندگان در دامنه‌ای بین ۳۱ مسافر در ایالات متحده و كانادا و ۱۳۵ مسافر در اتحاد جماهیر شوروی سابق تغییر می‌كند. درآمد پایین، پایین بودن میزان مالكیت اتومبیل، آلودگی شدید هوا و اماكن تجاری واقع در مركز شهر باعث افزایش تعداد استفاده‌كنندگان از سیستم‌های ترانزیت ریلی در اتحاد جماهیر شوروی سابق، آفریقا و آسیا شده‌اند.(به ترتیب ۴/۹۱ و ۶/۱۳۴ مسافر) شهرهای اروپایی نیز دارای متوسط تعداد استفاده‌كننده نسبتا بالایی به ازای هر كیلومتر مسیر هستند(۰۷/۸ مسافر) كه به علت گستردگی و توسعه سیستم و فشردگی نواحی شهری است. كیلومتراژ پایین سیستم در آمریكای جنوبی ممكن است به دلیل تعداد كم استفاده‌كنندگان از آن سیستم باشد. در ایالات متحده و كانادا، افزایش مالكیت وسیله نقلیه موجب پراكندگی الگوهای توسعه شهری و توسعه آزادراهها باعث كاهش نرخ استفاده‌كنندگان از سیستم‌های ترانزیت ریلی شده است.محاسبه حجم مسافر- كیلومتر مقیاس بهتری از سیستم‌های ریلی را به ما می‌دهد. باآسیا و آفریقا: ۴۱۱ مسافر- كیلومتر در واحد طول سیستم
اروپا: ۵۰۸ مسافر – كیلومتر در واحد طول سیستم
آمریكا و كانادا: ۲۱۴ مسافر- كیلومتر در واحد طول سیستم
آمریكای جنوبی: ۱۴۸ مسافر – كیلومتر در واحد طول سیستم
اتحاد جماهیر شوروی سابق: ۴۹۸ مسافر – كیلومتر در واحد طول سیستم]۴[
معیار دیگر برای ارزیابی سیستم، رابطه بین وسعت سیستم‌های ریلی و تعداد استفاده‌كنندگان از آنهاست.در آمریكا، كانادا و اروپا،‌ این مقادیر برای سیستم‌های مترو و LRT به طور جداگانه محاسبه شده است.متوسط تعداد استفاده‌كنندگان سالانه در هر كیلومتر مسیر بر حسب میلیون نفر عبارت است از:
اتحاد جماهیر شوروی سابق: ۳/۷
آسیا و آفریقا: ۷/۴
آمریكای جنوبی: ۸/۳
اروپا(مترو):۱/۳
آمریكا و كانادا(مترو):۳/۱
اروپا(LRT): ۶/۱
آمریكا و كاناد(LRT): ۵/۰
بالاترین چگالی تعداد استفاده‌كننده از سیستم‌های مترو در آمریكا و كانادا، مربوط به شهرهای نیویورك و مونترال است كه در حدود ۳ میلیون استفاده‌كننده در سال برای هر كیلومتر- مسیر است.بیشترین چگالی تعداد استفاده‌كننده از سیستم‌های LRT در آمریكای شمالی، با رقمی معادل ۴/۱ میلیون استفاده‌كننده در هر كیلومتر- مسیر در بوستون به چشم می‌خورد.بنابراین بیشترین چگالی استفاده‌كننده در ایالات متحده با متوسط چگالی استفاده‌كننده در اروپا، هم با سیستم‌های مترو و هم با LRT، رقابت می‌كند. اما اگر كل سیستم‌های موجود در ایالات متحده مورد بررسی قرار گیرد، ممكن است چگالی تعداد استفاده‌كننده به طور متوسط بیش از پیش كاهش یابد. عواملی كه در این كاهش چگالی نقش دارند عبارت است از:
۱- درآمد زیاد و بالابودن نرخ مالكیت اتومبیل
۲- پراكندگی جمعیت و مناطق تجاری كه باعث افزایش سفرهای پیرامونی می شود.
۳- عدم توانایی در جذب افراد به سیستم‌های حمل و نقل عمومی
۴-كاهش جمعیت در بسیاری از شهرهای قدیمی
گستردگی آزادراهها و راههای اصلی در شهر موجب تشویق تمركز زدایی در محدوده تجاری شهر می‌شود و در بعضی مواقع به رقابت با سیستم‌های حمل و نقل ریلی می‌پردازد. اگر چه در بسیاری از شهرهای اروپای غربی، تمركززدایی صورت گرفته، ولی كنترل كاربری زمین و سیستم‌های ترانزیتی در نواحی تازه توسعه یافته، اثرات تمركززدایی را بر استفاده‌كنندگان از ترانزیت ریلی كاهش داده است.
۵- بررسی جایگاه ایران
تنها سیستم ترانزیت ریلی فعال در كشور ایران سیستم متروی شهر تهران است كه در حال حاضر سه خط آن(خط یك، خط پنج و قسمتی از خط ۲) به بهره‌برداری رسیده است. متوسط تعداد استفاده‌كننده از متروی تهران در روز ۲۵۰۵۵۵ نفر است كه معادل ۹۱،۵۰۰،۰۰۰نفر در سال به ازای هر كیلومتر مسیر معادل ۰۲/۱ میلیون نفر است كه از این لحاظ جایگاه متروی تهران مشابه متوسط سیستم مترو در كشورهای آمریكا و كانادا می‌باشد. همچنین متوسط كیلومتراژ فعلی متروی تهران به ازای هر یك میلیون نفر جمعیت شهر تهران ۵/۱۲ است كه هم‌ردیف متوسط كشورهای آمریكای جنوبی است. از لحاظ تعداد استفاده‌كننده و كیلومتراژ مسیر نیز متروی تهران مشابه متروی شهر فیلادلفیا در ایالات متحده است.
۶- هزاره سوم
قرن بیست و یكم رشد و تغییرات بی‌سابقه‌ای را در جمعیت شهرها ایجاد خواهد كرد. در قرن بیست و یكم اقتصاد توسعه می‌یابد و فناوری‌های جدید و كاربردهای تازه آنها پدیدار خواهد شد. ارتباطات و سیستم‌های حمل و نقلی پیشرفته‌تر باعث شكل‌گیری اقتصاد جهانی خواهد شد و جهان به دهكده كوچكی مبدل می‌شود. فرایند موتوریزه شدن به ویژه در كشورهای در حال توسعه افزایش خواهد یافت و دیدگاه‌های مختلفی به دنبال نقش ترانزیت ریلی در هزاره جدید، مطرح خواهد شد.
۶-۱- چشم‌‌انداز كلی
در قرن بیست و یكم نواحی شهر از لحاظ تعداد، وسعت و اهمیت افزایش خواهند یافت. در مناطقی كه شرایط فیزیكی و اقتصادی مناسب باشد، نواحی شهری همراه با افزایش تقاضا برای فضا و تسهیلات بیشتر توسعه خواهند یافت. تعداد خودروها و تراكم ترافیك خیابان‌ها بیشتر خواهد شد. رشد موتوریزه شدن و حمل و نقل موتوری باعث افزایش تراكم خیابان‌ها نسبت به امروز خواهد شد.(به ویژه در نواحی شهری با رشد سریع مثل كشورهای در حال توسعه)امروزه در حدود ۵/۲ میلیارد نفر، ۴۵ درصد جمعیت جهان، در شهرهای با جمعیت بیش از صدهزار نفر زندگی می‌كنند. تا سال ۲۰۲۵، ۵ میلیارد نفر، یعنی در حدود ۶۱ درصد جمعیت جهان در این شهرها زندگی خواهند كرد. وسعت شهرهایی مانند توكیو، مامبی، لاگوس، شانگهای و جاكارتا، از وسعت فعلی كلان‌شهر نیویورك تجاوز خواهد كرد.]۱[جهت تأمین تحرك و تقویت سیستم‌های مختلف حمل‌ونقل، سرمایه‌گذاری در كلیه مودهای حمل‌ونقلی افزایش خواهد یافت و اهمیت ترانزیت ریلی بیشتر از امروز خواهد بود. در شهرهای بزرگ جهان، ترانزیت ریلی جهت تأمین ایمنی و راحتی بیشتر، ظرفیت خود را افزایش خواهد داد. در بسیاری از جوامع، احداث آزادراههای جدید بسیار پرهزینه‌تر از احداث سیستم‌های مترو خواهد بود. همچنین احداث آزادراهها موجب محدودیت فضا و تخریب بیشتر محیط‌زیست خواهد شد.]۲[
۷- نتیجه‌گیری
قرن بیست و یكم شاهد چالش‌های جدیدی در ترانزیت ریلی در شهرهای سرتاسر جهان خواهد بود. فناوری‌ها، سیاست‌گذاری‌ها و مكانیسم‌های مالی ممكن است تغییر یابد اما ترانزیت ریلی به نقش اساسی خود در ارائه خدمات حمل و نقلی به شهرهای مختلف جهان ادامه خواهد داد و در ایجاد جوامع مدرن و پیشرفته سهیم خواهد بود.دلایل توسعه و گسترش سیستم‌های ریلی در هزاره جدید را می‌توان به شرح زیر برشمرد:
۱- ایجاد ظرفیت موردنیاز در كریدورهای پرترافیك
۲- تأمین راحتی، ایمنی و تحرك در سرویس‌های حمل و نقلی
۳- كاهش بار سنگین ترافیك از سرویس‌های حمل و نقلی موجود
۴- ایجاد ظرفیت بالای كاری و تجاری در نواحی مركزی
۵- كمك به الگوهای توسعه‌ای ساختار شهری
حداكثر سود برای مسافران و جوامع، زمانی حاصل می‌شود كه سرمایه‌گذاری در ترانزیت ریلی هماهنگ با سیاست‌های توسعه‌ای و كاربری زمین باشد. افزایش چگالی تعداد استفاده ‌كنندگان انگیزه ای برای ایجاد سیستم‌های جدید و توسعه سیستم‌های ریلی موجود خواهد شد كه هم‌اكنون نمونه‌هایی از آن در آسیا و آمریكای جنوبی در حال وقوع است.در شهرهای اروپا و آمریكای شمالی، خطوط جدید باید تحرك و انعطاف‌پذیری خود را به ویژ‌ه در مراكز شهر حفظ كنند. با رشد نواحی شهری، مسافت شهر افزایش خواهد یافت و در نتیجه خطوط ترانزیت ریلی در قرن بیست و یكم اغلب طولانی‌تر از خطوط ریلی در قرن نوزدهم و بیستم خواهد بود. این وضعیت سرعت بالاتر، فاصله بیشتر بین ایستگاه‌ها، حفظ حریم كافی برای مسیرهای مختلف و ایجاد پاركینگ در ایستگاه‌های دور از مركز شهر را طلب می‌كند.
پرفسور حمید بهبهانی/مهندس رضا مویدفر


مطالب مشابه :


فاصله مشهد تا سایر شهرها

آموزش جغرافیا - فاصله مشهد تا سایر شهرها نام شهر - فاصله به کیلومتر اسفراین




جدول کامل مسافت بین شهرهای ایران

مسافت بین شهرها ، مسافت شهرهای ایران ، فاصله بین مهتاب و سایر شرکت های مسافری ریلی




بررسی ترانزیت ریلی در هزاره سوم درجهان و جایگاه ایران

علاوه بر این كاهش تراكم این خطوط در بسیاری از شهرها فاصله بین ریلی را در بین




مقایسه روش های گوناگون برق رسانی در سیستم حمل و نقل ریلی

مقایسه روش های گوناگون برق رسانی در سیستم حمل و نقل ریلی بین شهرها با فاصله معمولا 2km




مقایسه مشخصه های سیستم قطارهوایی باانواع سیستم های حمل ونقل ریلی

مقایسه مشخصه های سیستم قطارهوایی باانواع سیستم های حمل ونقل ریلی فاصله بین شهرها




ضرورت تغییر رویکردها در برنامه ریزی توسعه شهری در کشور

را به عنوان راه حل‌هایی برای جلوگیری از گسترش افقی شهر و کاهش فاصله بین ریلی شهرها




اشنای با کشور عراق

کوپنی بین شهرها و داشته و فاصله زمینی بین پیرانشهر ریلی آن چه حائز




◄ صنعت حمل و نقل نقش آن در توسعه►

و حمل و نقل كالا، بین دو نقطه گذرگاهی در فاصله های کوتاه ریلی بین شهرها




حمل و نقل بین شهری

شد و سلوكيان اولاً بانيان شهرهاي جديد در ايران بودند .برخي از شهرها ریلی ، حمل و نقل




استانهای عراق

و موصل تبدیل شد و امروزه نیز با قرار داشتن در مسیرهای جاده ای و ریلی بین المللی فاصله




برچسب :