روشهای ساخت فیبر مدار چاپی

روشهای ساخت فیبر مدار چاپی

A.0095.1.jpg

۱- روش ماژیک

ابتدا یک ماژیک واترپروف (ضد آب) تهیه می کنید. توجه نمایید که حتما ضد آب و پر رنگ باشد . چون بعد از طراحی و آنهمه زحمت ممکن است داخل اسید از بین برود.
قبل از هر چیز فیبر مسی را کاملا با یک سمباده نرم (پوسته آب ۳۶۰) سمباده می زنید و اگر سمباده در دسترس نبود که اولا تهیه نمایید اگر هم مقدور نبود آن را به هر نحوی تمیز نمایید . مطمئن شوید که هیچ لایه ای روی مس نباشد. چرب هم نباشد.
سپس با ماژیک تمام خطوط مورد نیاز را روی مس رسم نمایید. توجه نمایید که دست با مس تماس پیدا نکند چون باعث چرب شدن مس و در نتیجه داخل اسید اذیت خواهید شد. برای ایجاد اندازه های واقعی برای پایه های مثلا یک آی سی یک آی سی و یا هر قطعه دیگر که فاصله پایه های آن از همدیگر ۰.۱ اینچ هست تهیه نمایید
و روی مس گذاشته و کنار آن با ماژیک بکشید.
حدالامکان از یک ماژیک نوک تیز استفاده نمایید. البته ماژیک مخصوص این کار در بازار موجود می باشد. بعد از مطمئن شدن از مدار باید آن را داخل اسید بیاندازید.

۲- روش اتو

برخلاف پرینترهای جوهر افشان که در آن به جای تونر از جوهر مایع استفاده میشود در پرینترهای لیزری تونر هنگام عمل چاب از کارتریچ خارج میشود و به صورت پودر بر روی صفحه ی کاغذ منتقل میشود. برای آنکه تصویر یا متنی را به وسیله ی یرینترهای لیزری چاب کنیم تونر که شامل یلاستیک است بر اثر حرارت ذوب میشود و بر روی کاغذ باقی میماند. به دلیل سخت بودن فیبر های مسی نمیتوانیم به صورت مستقیم از پرینتر برای ایجاد خط ها و سایر علائم بر روی فیبر مدار چایی استفاده کنیم ,بنابراین باید به صورت غیر مستقیم تونر را از پرینتر بر روی فیبر مسی انتقال دهیم.یک راه ساده آن است که ابتدا بر روی کاغذی که تونر به نرمی بر روی آن مینشیند مدار را با دقت ۴۰۰ dpi یرینت بگیریم و بعد با دادن حرارت به آن به وسیله ی اتو تونر را برای بار دوم مذاب کنیم و بر روی فیبر مسی انتقال دهیم.


A.0087.5.jpg


این عمل دقیقا شبیه به انتقال تصاویر بر روی T-Shirt با اتو میباشد. نوع کاغذ استفاده شده بسیار مهم است و حتما باید از نوع گلاسه باشد تا تونر را به خود جذب نکند و با اعمال حرارت به راحتی از سطح کاغذ جدا شود و بر روی فیبر مسی منتقل شود. سطح فیبر مسی قبل از انتقال تصویر مدار باید به وسیله ی آب گرم و مایع ظرفشویی کاملا پاکیزه شود و در انتها آن را خشک کنید.


 

A.0087.2.jpg

 پس از تمیزکردن فیبر مسی توجه کنید که بر روی آن دست نزنید. برای تمیز کردن فیبر مسی همچنین میتوانید از سیم ظرفشویی استفاده کنید .هنگامی که سطح فیبر کاملا تمیز و براق شد وقت آن است که کاغذ گلاسه ای را که مدار بر روی آن با دقت ۴۰۰DPI یرینت گرفته شده را به صورت وارون بر روی فیبر مسی قرار دهیم. حال اتو را با درجه حرارت نسبتا بالا بر روی آن تا اندازه ای میکشیم که رنگ کاغذ کمی تیره شود و کاغذ حالت چسبیده به فیبر را پیدا کند دقت کنید که اتو باید به صورت یکنواخت به تمامی نواحی گرما برساند این عمل را به صورت پیوسته انجام دهید. توجه داشته باشید که با چندین بار آزمایش و تمرین میتوانید به بهترین زمان بندی دست پیدا کنید اما زمان مورد نیاز کمتر از ۵ دقیقه در شرایط عادی میباشد.فیبر مسی در این زمان دارای حرارت بسیار زیادی است پس هنگام جا به جا کردن آن مراقب باشید.حال فیبر مسی را با همان صورت برای مدتی کمتر از ۱۰ دقیقه در آب داغ قرار دهید و آن را از آب بیرون آورید و قطعه های کاغذ را از روی آن جدا کنید.

حالا فیبر آماده قرار گرفتن در محلول اسید است.

۳-  روش اسپری پزیتیو 20

مواد لازم: اسپری پزیتیو 20 (positive 20) ، طلق تراسپرنت یا فیلم یا کاغذ کالک که نقشه مدار روی آن پرینت شده است.

ابتدا یک اسپری پزتیو 20 تازه تهیه نمایید. تازه به این دلیل که اگر مانده باشد در حقیقت فاسد شده است و آن حساسیت لازم در برابر نور را ندارد .

POSITIV20.png

ابتدا باید طرح مدار را تهیه نمایید . می توانید طرح را چاپ کرده و آن را به بازار و مغازه های مختلف مهرسازی، چاپ سیلک و چاپخانه ها بدهید که از روی آن فیلم بگیرند . (خطوط سیاه و بقیه خالی) یا بهترین کار این است که چند طلق ترانسپرنت که قابلیت چاپ با پرینتر لیزری را دارند ( یا کاغذ کالک ) را تهیه نمایید. طرح خود را روی طلق با یک چاپگر دقیق لیزری چاپ نمایید .

فیبر مسی را با یک سمباده نرم کاملا تمیز و عاری از هرگونه چربی نمایید. در یک مکان تاریک و بدور از گرد و غبار و وزش باد با استفاده از اسپری روی آن را رنگ پزتیو بزنید . با فاصله 30 سانتی و با زاویه 45 درجه و با حرکت منظم دست روی سطح مسی را بپوشانید . لازم نیست که چند دست بزنید . یک دست هم کافیست به شرطی که مطمئن شوید همه جای آن را پوشانده است . توجه شود که پوشش اسپری یکنواخت باشد و جایی از جای دیگر بیشتر نباشد . فیبر را حتما افقی بگیرید که رنگ روی فیبر بماند و شره نکند .

حالا نوبت به خشک کردن فیبر می باشد . می توانید آن را در جای تاریک به مدت 12 تا 24 ساعت به حال خود بگذارید . درسته مدت زمان بسیار زیادیه و شاید هم تا اون زمان خوب خشک نشه. باید از طریق گرم کردن اون رو خشک کنید . اگه دستگاه مخصوص خشک کن فیبر رو دارید که هیچ در غیر اینصورت باید اون را داخل یک ظرف فلزی گذاشته و روی یک اجاق با حرارت خیلی ملایم بگذارید تا جایی که دمای داخل آن تقریبا 70 درجه شود . بهترین ظرف یک قابلمه بزرگ است که کف آن را چند تکه فلز بگذارید و فیبر را روی آن تا گرما مستقیما به فیبر نخورد . بعد از 10 الی 15 دقیقه فیبر کاملا خشک شده است . تمام این مراحل در محل تاریک انجام شود . البته استفاده از یک سشوار نیز برای خشک کردن توصیه می شود .

حالا یک ظرف بزرگ تهیه نمایید یک لامپ گازی یا مهتابی کوچک و یا دو سه لامپ معمولی (بسته به اندازه طرحتان دارد ) را داخل ظرف بگذارید . یک شیشه روی ظرف بگذارید و طرح چاپ شده یا فیلم را روی آن . سپس فیبر روی طرح گذاشته به صورتی که سطح مسی رنگ خورده رو به پایین و روی طرح چاپ شده باشد . توجه نمایید که روی فیبر را با یک وزنه و یا یک شیشه دیگر سنگین نمایید که فیبر کاملا با فشار زیاد در مدت نور دهی به طرح بچسبد . تمام این مراحل در جای تاریک باید انجام شود . حالا لامپ و یا مهتابی را روشن نمایید.

به مدت 20 الی 30 دقیقه به آن نور دهید این مدت زمان کاملا بسته به شدت نور و مهمتر از آن بسته به کیفیت اسپری می باشد. اگر اسپری تازه باشد این مدت حتی می تواند کمتر باشد. چون در زمان خیلی کوتاهی در مجاورت نور عکس العمل نشان می دهد .

حالا باید یک ظرف تهیه نمایید تا در آن سود را با آب حل نمایید . مقداری آب که 1 سانت روی فیبر را بگیرد را داخل ظرف بریزید و حدود 10 تا 20 گرم سود را داخل آن بریزید . زیاد نریزید که کل رنگ پزتیو را خواهد خورد و محلول را به هم بزنید تا کاملا حل شود.
مجددا در یک محل نیمه تاریک فیبر مسی را داخل این محلول سود بیاندازید و خیلی آرام آرام محلول را به مدت 30 تا 60 ثانیه تکان دهید . می بینید که جاهایی که لازم است خالی باشد کم کم در محلول حل می شود . بعد از این قسمت فیبر را بیرون آورده و با آب بشوئید . حالا لازم است که آن را داخل اسید بیاندازید .

۳- طرز ساخت فیبر مدار چاپی به روش لامینت

مواد لازم: لامینت ، طلق ترانسپرنت یا فیلم از روی نقشه مدار یا کاغذ کالک که نقشه مدار روی آن پرینت شده باشد.

برای شروع کار لازم است از طرح مورد نظرتان یک پرینت نگاتیو داشته باشید . پرینت نگاتیو را می توانید بر روی کاغذ کالک شفاف چاپ کنید یا به یکی از روشهای عکاسی ، بکمک یک فروشگاه مهرسازی از آن فیلم بگیرید . توجه نمایید که نقشه مدار چاپ شده شما حتما باید نگاتیو باشد . ( محل نوارهای مسی و خطوط خالی و بقیه جاهای مدار سیاه باشد ) فیبر مسی را با سمباده نرم و یا با شستن ، کاملا تمیز و عاری از چربی نمایید . در یک جای کاملا تاریک لامینت را از پوشش سیاه رنگ خود در آورید . توجه شود که این کار حتما باید در یک محیطعاری از نور و تاریک انجام شود . همانطور که می بینید دو طرف لامینت یک لایه چسبیده شده که یکی از دیگر نرمتر است. آن را جدا کرده و لامینت را روی سطح مسی بچسبانید و کاملا ماساژ دهید تا هیچ حبابی در زیر آن جمع نشود . اگر جایی هم دیدید هوا زیر لامینت قرار دارد با یک سوزن هوا را از آن خارج کنید .

فیلم و یا طلق چاپ شده از روی مدار را روی لامینت بگذارید و تنظیم نمایید . توجه داشته باشید که هنوز یک لایه به لامینت چسبیده است. یک شیشه دیگر روی طرح چاپی بگذارید تا کاملا طرح به سطح لامینت بچسبد . تمام مراحل گفته شده باید در تاریکی انجام شود .

اکنون آنها را بدون اینکه تکان بخورند زیر نور خورشید برده و به مدت 5 الی 10 دقیقه زیر نور خورشید بگذارید . دوباره به تاریک خانه برگردید و لایه دوم را از روی لامینت جدا نمایید . این لایه از لایه قبلی زخیم تر است . مقدار یک قاشق غذاخوری پودر سفید رنگ ظهور لامینت را در یک لیوان آب حل نمایید . فیبر مدار را در آب بیاندازید و به آرامی تکان دهید تا طرح مدار ظاهر شود . (یعنی لامینتهایی که به آنها نور نتابیده کاملا پاک شود) حالا فیبر را زیر آب کاملا بشویید و با دست به آرامی روی آن بکشید تا لیزی حاصل از ماده ظهور از روی سطح مسی کاملا پاک شود . حال پس از خشک کردن کامل فیبر ، آن را از تاریک خانه خارج کنید .

اکنون فیبر آماده اسیدکاری است .

بعد از اتمام اسید کاری برای پاک کردن لامینت باقی مانده روی سطح مسی ، با رعایت ایمنی ، از محلول سود سوز آور استفاده نمایید

۴-  به وسیله ی لتراست

لتراست همان حروف برگردان است . با این تفاوت که به جای حروف خطوط و نقاط مداری روی آن کشیده شده است. ابتدا چند لتراست خطی و نقطه ای تهیه می کنید. انتخاب آن بسته به نظر خودتان و نوع مدارتان می باشد. توجه نمایید که حتما و یا لااقل تازه باشد چون برای برگرداندن روی فیبر مسی دچار مشکل خواهید شد.

لتراست های پد و مدار در سایزها و انواع مختلف

قبل از هر چیز فیبر مسی را کاملا با یک سمباده نرم (پوسته آب ۳۶۰) سمباده می زنید و اگر سمباده در دسترس نبود که اولا تهیه نمایید اگر هم مقدور نبود آن را به هر نحوی تمیز نمایید . مطمئن شوید که هیچ لایه ای روی مس نباشد. چرب هم نباشد.

سپس با لتراست خطوط مورد نیاز را روی مس رسم نمایید. برای برگرداندن خطوط و نقاط از روی لتراست به روی مس از ته خودکار و یا یک هم چین چیزی استفاده نمایید. توجه نمایید که دست با مس تماس پیدا نکند چون باعث چرب شدن مس و در نتیجه داخل اسید اذیت خواهید شد. در انتهای کار مطمئن شوید که خطوط و نقاط روی مس کاملا چسبیده باشد. اگر هم خطوطی نچسبیده بود راه حل دارد. از یک سشوار برای گرم کردن استفاده نمایید. با این کار خطوط و نقاط بعد از گرم شدن به سطح مسی خواهند چسبید. بعد از مطمئن شدن از مدار باید آن را داخل اسید بیاندازید.

 

آماده کردن اسید مدار چاپی جهت فرایند اسید کاری برد های مدار چاپی

مواد لازم : اسید (پرکلرودوفر) ، آب، ظرف پلاستیکی

یک ظرف پلاستیکی تهیه نمایید . توجه نمایید که حتما پلاستیکی باشد و نه فلزی. بعد مقداری آب داخل آن بریزید به اندازه ای که حدودا ۱ سانت روی فیبر مسی را بگیرد . مقدار ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم در یک لیتر آب از اسید پرکلرودوفر داخل آب بریزید و آرام ظرف را تکان دهید تا اسید کم کم حل شود چون در یک جا ایجاد گرما می کند و ممکن است که ظرف شما آب شود.

مطمئن شوید که اسید حل شده است. سپس فیبر مسی را که روی آن مدار مربوطه را طراحی کرده اید داخل آب اسید بیاندازید . حدود ۳۰ دقیقه کمتر یا بیشتر که بستگی به مقدار اسید دارد طول خواهد کشید که مس هایی که لازم نیست خورده شود . ( بیشتر از این هم داخل اسید نگذارید که قسمتهای مورد نیاز را هم حل خواهد نمود ) . در این مدت زمان باید ظرف را آرام آرام تکان دهید تا کل آب اسید روی سطح مسی در حرکت باشد.

A.0087.3.jpg

بعد از پاک شدن مس های زائد ، فیبر را از محلول اسید بیرون آورده و بشوئید .

سپس روی آن را با یک سمباده نرم پاک کنید. بعد نقاطی که لازم است را با یک مته ۱ یا نیم میل سوراخکاری کنید. حالا فیبر شما آماده هر نوع بهره برداری است.


مطالب مشابه :


طرز ساخت فیبر مدار چاپی به روش لامینت

مقدار یک قاشق غذاخوری پودر سفید رنگ ظهور لامینت را در یک لیوان لیزری چاپ و روی طرح چاپ




روشهای ساخت فیبر مدار چاپی

طرح خود را روی طلق با یک چاپگر دقیق لیزری چاپ چاپ شده از روی مدار را در یک لیوان




ساخت فیبر مدار چاپی -PCB به چندین روش

باشد که برای چاپ روی که قابلیت چاپ با پرینتر لیزری را را در یک لیوان آب




طرز ساخت فیبر مدار چاپی به روش اسپری پزتیو 20

طرح خود را روی طلق با یک چاپگر دقیق لیزری چاپ چاپ شده از روی مدار را در یک لیوان




ساخت فیبر مدار چاپی به 4 روش

طرح خود را روی طلق با یک چاپگر دقیق لیزری چاپ چاپ شده از روی مدار را در یک لیوان




ساخت فيبر مدار چاپي به سه روش

طرح خود را روی طلق با یک چاپگر دقیق لیزری چاپ چاپ شده از روی مدار را در یک لیوان




ساخت فیبر مدار چاپی به 4 روش

روش تهیه ی فیبر مدار چایی با پرینتر لیزری. به پایین و روی طرح چاپ را در یک لیوان آب




طراحی پی سی بی فیبر مدار چاپی

برای آنکه تصویر یا متنی را به وسیله ی یرینترهای لیزری چاپ و روی طرح چاپ یک لیوان




برچسب :