آداب جشن عروسی دیار ارم

۲۵ مرداد جشن عروسی یکی از داییهام بود و به همین خاطر ما یک هفته سرگرم برپا کردن جشن عروسی بودیم و این بهانه ای شد تا به نوعی به آداب و رسوم مردم دیار ارم از زمان خواستگاری تا برگزاری جشن عروسی بپردازم:

مردم این بخش هم بمانند دیگر مردم ایران زمین مراسم خاصی جهت خواستگاری دارند بدین طریق که بعد از صحبت های اولیه و انتخاب همسر توسط داماد و یا نزدیکانش ، خانواده داماد یک شب بزرگان و ریش سفیدان طایفه پدری و تا اندازه ای هم بزرگان طایفه مادری را دعوت نموده ، که این افراد تعدادشان گاها به ۲۰ نفر و یا بیشتر هم می رسند که البته همان شب خانواده دختر هم بزرگان طایفه خود را در منزل خود دعوت می نماید ، بزرگان طایفه داماد به همراه پدر و مادر ایشان و خود داماد با قرار قبلی به منزل پدر دختر رفته و همه دور همدیگر جمع می شوند تا مراسم خواستگاری صورت پذیرد ، که اول یکی از بزرگان شروع به صحبت نموده و زمینه را فراهم می نماید که در حدود یک دهه پیش رسم بود اول "باشلق " را تعیین می کردن که "باشلق" به مقدار پولی گفته می شد که از طرف خانواده داماد به خانواده عروس می دادند تا با آن برای دخترشان جهیزیه تامین کنند و در هنگام برگزاری جشن عروسی این وسایل به همراه عروس به منزل داماد منتقل می شد.اما حالا دیگر این "باشلق" به آن معنا وجود ندارد و اگر هم باشد فقط در بعضی از خانوداه ها است.یکی دیگر از چیزهایی که به هنگام خواستگاری مطرح می شد و الان دیگر کمتر به آن پرداخته می شود "شیر بها" بود که مقداری پول تعیین میشد و به مادر عروس که زحمت دخترش را کشیده داده می شد که معمولا هم مادر عروس مقداری از اون پول چیزهایی که خود می دانست لازم دخترش در اول زندگی می شود خرید می کرد.

اما دیگر آداب مراسم خواستگاری بمانند دیگر مناطق صحبت از مهریه می شود و پس از تعیین آن و همچنیین تعیین زمان عقد و عروسی در مجلس صلواتی داده می شود و مراسم خواستگاری به پایان می رسد.

و اما مراسم عروسی ....

مراسم عروسی که حدودا یک ماه قبل از برپایی مراسم زمان آن معین می شود که البته لازم به ذکر است که این تاریخ ممکن است بارها تغییر نماید که دلیل اصلی آن هم مرگ و میر و فوت بستگان یکی از طرفین معمولا می باشد و نه تنها بستگان طرفین حتی اگر از اقوام آنها هم نباشد ولی در اون محل زندگی میکند زمان عروسی بهم می خورد. و تا چهلم و گاها سالگرد اون متوفی عروسی برگزار نمی گردد. 

حدود ۱۵ روز مانده به تاریخ برپایی جشن عروسی بزرگان طایفه داماد در منزل پدری ایشان جمع شده و برنامه ریزی چگونه برپا نمودن جشن را می نمایند مثلا در این زمان یک نفر مسولیت دعوت از مردم را بعهده می گیرد چند نفر مسئولیت آشپزی را بهده می گیرند ، یکی دونفر مسئول آوردن بساط موسیقی که معمولا ساز و نقاره و یا ارگ محلی که معمولا از استان فارس ... و چند نفر هم مسئول تدارکات دیگر می شوند و البته انتخاب این افراد بر اساس سابقه آنها در مراسمات قبلی بوده .

۱۰ روز مانده به مراسم عروسی نزدیکان داماد اعم از زن و مرد  در منزل پدری داماد جمع می شوند و همه چیز را جهت برپایی جشن آماده می کنند در این زمان افراد محل هر کس به طریقی کمکهایی به داماد  می کنند مثلا یکی گوسفند دیگری قند ، روغن ، برنج و ..... هرکس آنچه در توان دارد به داماد جهت برپایی عروسی کمک می کند.

معمولا ۴ روز مانده به تاریخ عروسی بساط موسیقی آماده می شود که البته بدلیل استفاده از موسیقی محلی که معمولا "ساز نقاره" و یا "ارگ" می باشد و همچنین رقص محلی و چوب بازی نیاز به محیط و فضای باز می باشد که معمولا در یک فضای خیلی باز دور تا دور چادر زده می شود و مهمانان در چادر ها که به سبک خیلی قشنگی برپا شده اند می نشینند و میدان بین چادرها جهت رقص و یا چوب بازی می باشد. که رقص محلی که زنان با پوشش محلی و لباسهای رنگارنگ و گران قیمت خود زینت خاصی به مجلس جشن می دهند .

یکی دیگر از آداب جشن عروسی در دیار ارم مراسم سرتراشون داماد می باشد که داماد بر روی یک صندلی در وسط میدان می نشیند و یک لنگ رنگارنگ مخصوص دور گردن او انداخته می شود و همزمان که موسیقی نواخته می شود و اطراف داماد خانمها می رقصند نزدیکان داماد هدایای نقدی خود را که فقط پول می باشد درون لنگ می اندازند و این نیز خود به نوعی کمک مالی افراد محل به داماد می باشد که البته قبلا این پول را مردم به احترام داماد برای سلمانی (دلاک) طائفه داماد می دادند اما جدیدا این پول به خود داماد می رسد که حداقل ۶۰۰۰۰۰ تومان وتا ۳۰۰۰۰۰۰ تومان ویا بیشتر هم میرسد واین کمک بسیار خوبی به داماد می باشد.

در پایان شب نیز به مانند دیگر عروسی های مناطق دیگر مردم هدایا و یا کادوهای خود را به عروس و داماد هدیه می کنند.

 

 


مطالب مشابه :


تكینیك های سخنرانی در جمع

.خبرنگاری.برنامه سازی رادیویی و تلویزیونی .اشنایی و ارتباط با بزرگان شروع به صحبت




سخنان ارزنده از بزرگان

سخنان ارزنده از بزرگان. ی خود نپردازی در دیگران شروع مكن. و آخرت را در صحبت دانا




مطالبی از بزرگان در خصوص رهبر معظم

در این خصوص جای آن دارد که اشاره به سخن بزرگی از بزرگان حق و حقیقت ای که شروع به صحبت




راز تاثیرگذاری بر دیگران

فکر کردن قبل از شروع صحبت هر چند کم و کوتاه باعث گزیده گویی شده و از گرفته تا بزرگان و




درست صحبت کردن

ـ قبل از شروع صحبت دقیقا بدانید که می‌خواهید درباره چه و چگونه صحبت بزرگان و پادشاهان




چگونه صحبت كنيم تا به ما گوش دهند!

هنر بیان - چگونه صحبت كنيم تا به ما گوش دهند! - اموزش گویندگی .دوبلاژ.خبرنگاری.برنامه سازی




سخنان بزرگان - سخنان پند آموز - سخنان حکیمانه - 7

سخنان بزرگان يکي از صحبت هايي که مرا بهترين مصلح کسي است که اصلاح را از خود شروع




آداب جشن عروسی دیار ارم

که بعد از صحبت های اولیه و که اول یکی از بزرگان شروع به صحبت نموده و زمینه




سخنان بزرگان

سخنان بزرگان . بعضی از سخنوران نمی دانند با دستهایشان هنگام صحبت اگر برای شروع کار مشکل




چگونه حرف بزنیم تا شخصیت جذابی داشته باشیم

2- قبل از شروع صحبت حداقل ۳۰ ثانیه فکر کنیم : (در زندگی شخصی) گرفته تا بزرگان و دانشمندان.




برچسب :