نقدی بر برگزاری یادواره ها در منطقه کسلیان

برگزاری مراسم یادواره شهدا با هدف زنده نگهداشتن یاد و خاطره شهدا و آشنایی نسل جوان با فکر و عقیده و مسیر شهدا از ایده های جالبی بوده است که فرصت بالقوه ای را جهت ترویج و تعمیق ارزش های واقعی انقلاب و دفاع مقدس در اختیار جامعه گذاشته است. رهبر معظم انقلاب زنده نگاه داشتن یاد و نام شهید را معادل خود شهید و شهادت دانسته اند و این مبیین اهمیت این موضوع و برنامه هایی ست که به این منظور انجام می گیرد. در هر صورت برگزاری این مراسم هم همانند هر برنامه دیگری در مقام اجرا دارای نقاط ضعف و قوت بوده است که البته تاثیر مثبت برگزاری چنین مراسماتی به هیچ وجه قابل انکار نبوده و نیست اما همچنان می توان به منظور برگزاری هر چه بهتر این مراسمات به دنبال نقد رویدادهای گذشته و برنامه ریزی مناسب تر در آینده بود.

در حالیکه تشکل های مردمی و سازمان های مردم نهاد در کشور ما از وضعیت مناسب و گستردگی خوبی برخودار نیستند مراسم یادواره شهدا در گوشه و کنار کشور این فرصت را در اختیار افراد علاقه مند قرار داده است تا در یک کار مردمی به اهداف ارزشمند چنین برنامه های با مشارکت و حضور خود مردم و کمترین دخالت نهادهای دولتی بپردازند. البته مقصود این نیست که این گونه مراسم ها صد در صد مردمی و مستقل اداره می شود اما به نظر بنده در مقایسه با سایر فعالیت ها از مستقل ترین حضورهای مردم همین یادوره هاست. خوشبختانه این مراسم در منطقه کسلیان نیز دارای سابقه است و امسال ان شا لله شاهد برگزاری دهمین دوره یادواره شهدای منطقه کسلیان در روستای اتو خواهیم بود.

این مراسم در منطقه کسلیان هر ساله توسط یک روستا به انجام رسیده است و همین موضوع سبب شده است مثلا روستای ما امسال بعد از هشت سال دوباره میزبان این مراسم شود و در حالی که قبلا یکبار این مراسم را برگزار کرده است اما آن تجربه مربوط به هشت سال قبل بوده و به نوعی تجربیات گذشته به علت این فاصله زمانی ایجاد شده تا حدودی ناکارآمد و قدیمی شده است و مسلما بازخورد اجرای این مراسم در سال گذشته به مراتب کارگشاتر از تجربیات 8 سال گذشته خواهد بود که در صورت وجود یک هسته مرکزی برای برگزاری این یادواره این مشکل بوجود نمی آمد. نکته اینجاست به علت وجود چنین فاصله ای در طراحی برنامه نمیتوان از ایده هایی بهره برد که اوج شکوفایی شان در استمرار و تکرار پذیری آنهاست بلکه باید بدنبال برنامه های مقطعی و به خصوص برنامه های روز برگزاری مراسم بود زیرا تشکیلات اجرایی برگزاری یادواره گویی بعد از پایان مراسم جای خود را به تشکیلات جدیدی در روستای جدیدی می دهد و حتی فرصت جمع بندی و نتیجه گیری و ارائه گزارش و گرفتن بازخورد مخاطبین نیز باقی نمی ماند.

فرض کنید برگزاری یک مسابقه ساده فرهنگی انشا با موضوع شهید برای بچه های ابتدایی و راهنمایی و مقاله نویسی برای بچه های دبیرستانی داشته باشیم. اگر این برنامه فرهنگی بطور مستمر پیگیری میشد نوجوانی که در اولین سال برگزاری یادواره منطقه کسلیان 10 سال داشت، حالا جوانی 20 است و مقاله ای که او برای مسابقه مقاله نویسی ارائه می دهد با سابقه 10 ساله اش شرکت در برنامه های فرهنگی یادواره  بسیار متفاوت با جوانی دیگر است که برای اولین سال وارد این وادی می شود و مسلما این نتیجه یک کار فرهنگی مستمر خواهد بود و یا اگر مسابقات ورزشی مستمر در طی این 10 سال داشتیم آیا تاثیرگذاری زیادی را روی جوانان منطقه نداشت؟ حتما وجود یک هسته مرکزی تشکیل یافته از بزرگان و صاحب نظران کلیه روستاهای منطقه کسلیان در پیشبرد چنین اهدافی بسیار موثر خواهد بود.

بحث دیگر در شکل و نحوه اجرای این مراسم است که معمولا تکراری و مشابه مراسمات ختم بوده است که کاری جهت ایجاد تغییر در این زمینه دیده نشده باز هم تاکید میکنم اگر یک تشکیلات قوی و هسته مرکزی داشتیم که بتواند سالانه یک تغییر مثبت و هر چند کوچک در نحوه اجرا و یک بهبود مثبت و باز هم کوچک در محتوی بدهد الان چقدر فرم و محتوای یادواره نسبت به سال اول تغییر می کرد. آیا همیشه باید تاکید بر غمگین بودن اجرای این مراسم داشت (البته به طور طبیعی برگزاری این مراسم در انسان ایجاد تاثر خواهد کرد اما حرف اینجاست که تفکر را به این تاثر پیوند باید زد!) و اصولا آیا فقدان این یاران خدایی در عصر ما تاسف برانگیز است یا تامل برانگیز؟  آیا شهادت این عزیزان نباید علاوه بر تاثر موجب الهام نسل جدید هم بشود؟

مساله بعدی بحث ایجاد رقابت بین روستاها در جهت برگزاری این یادواره هاست. مسلما در بعد معنوی و افزایش بار فرهنگی همه مخاطبین موافق این رقابت خواهند بود اما با توجه به اینکه هیچ کس مخالف برگزاری با شکوه تر چنین مراسماتی نیست مسلما همگان به صرفه جویی اقتصادی و اجرای ساده و کم هزینه اما پربار این مراسمات اعتقاد دارند و ما نباید ضعف های معنوی را پشت زرق و برق های مادی پنهان کنیم. در این رابطه مسلما تصمیم امسال مبنی بر حذف پذیرایی نهار و افزایش بار فرهنگی از نظر اینجانب بسیار مثبت و شایسته تقدیر ارزیابی می شود حال آن که در صورت وجود ضرورت و وجود امکانات پذیرایی نهار در همه روستاهای میزبان یادواره اجرای آن نیز محل انتقاد نخواهد بود اما با توجه به کلیه شرایط موجود این تصمیم بهترین تصمیم و با موافقت حداکثری اتخاذ گردیده است.

برای مثال انتخاب مجری، مداح و سخنران همین دوره از چهره های کشوری در مواردی با انتقاداتی از سوی بعضی مخاطبین وبلاگ های اتویی ها همراه بوده است. شخصا ضمن تشکر از این دوستان منتقد بابت در میان گذاشتن نظرات و پیشنهاداتشان و اینکه در مورد نحوه برگزاری چنین مراسماتی دغدغه دارند می خواهم  بگویم شخصا به این قضیه اعتقاد دارم که اگر انتخاب این چهره ها با توجه به حذف پذیرایی نهار صرفا به منظور تبلیغ و ترغیب مخاطبین به حضور بیشتر انجام گرفته باشد مسلما انتخاب درستی نبوده است اما ممکن است این کار برای افزایش بار فرهنگی و همچنین ایجاد عرصه ای برای حضور چهره های جدید و تغییر رویکرد برگزاری یادواره صورت پذیرفته باشد که در این صورت باید از چنین اقدامی تقدیر و تشکر کرد پس نباید زود قضاوت نمود و استدلال های انتخاب کنندگان را شنید و سپس قضاوت نمود و همچنین با بررسی سوابق و معرفی این افراد سعی در شناساندن این عزیزان به مخاطبین داشت که شخصا در حد توان خود به این موضوع پرداخته ام و در آرشیو همین وبلاگ می توانید شرح مختصری درباره ی مجری، مداح و سخنران این دوره بیابید.

البته این انتقادات به سمت بحث های مالی و میزان هزینه یادواره و همچنین تاثیر و خروجی یادواره ها نیز متمایل بوده است که در این مورد همان طور که عرض شد برگزاری ساده تر و صرفه جویی اقتصادی و رعایت بحث هزینه – منفعت مسلما مورد تایید همگان خواهد بود اما نباید به این بهانه و بهانه شرایط اقتصادی در سطح کلان اقدام به حذف یادواره یا برگزاری کم اثر آن پرداخت و برنامه های خوب را به علت هزینه هایی که ممکن است در پی داشته باشد کنار گذاشت و همچنین خروجی و تاثیرگذاری یادواره های قبلی غیر قابل انکار است نمونه اش همین فعالیت های جالب وبلاگ های محلمان در موضوعات مربوط به شهید، شهادت و مراسم یادواره است. خوشبختانه هم محلی های عزیز همواره در تامین مالی این مراسمات پیشقدم بوده اند و به نحوه مطلوب به حمایت مالی مراسمات مختلف مذهبی و محلی پرداخته اند و واقعا در راه چنین فعالیت هایی هر چقدر هزینه شود باز هم جای کار باقی می ماند زیرا این منابع در فعالیت های فرهنگی در واقع سرمایه گذاری می شود نه هزینه ولی در هر صورت این منابع امانت مردم در اختیار برگزار کنندگان است که امیدواریم مثل همیشه صرفه جویی اقتصادی و برگزاری ساده اما پربار مراسم را در نظر داشته باشند در یک کلام باید به دنبال تاثیر بود نه تبلیغ که البته تبلیغ در زمینه فرهنگی خود کارا است اما اثربخشی آن در تاثیراتش جلوه خواهدت کرد.

مساله بعدی بحث حضور و جذب جوانان در مراسم یادواره است که البته نباید همیشه توپ را در زمین برگزارکنندگان یادواره انداخت و خود را آسوده نمود فکر می کنم علاوه بر توجه و انجام فعالیت برای جذب و استفاده از جوانان توسط برگزارکنندگان چنین محافلی نیاز داریم خود ما جوانان نیز باید در این راه پیشقدم بوده و خودمان به تشکیل گروه هایی از علاقه و پتانسیل جوانی که در وجود خود سراغ داریم در راه زنده نگهداشتن یاد شهدا بهره ببریم و خیلی منتظر نیرویی از بیرون نباشیم. فکر کنم بتونیم خیلی راحت چندتا جوون دور هم جمع شیم خیلی مستقل و با همفکری هم کارهایی رو انجام بدیم همین امسال وقتی تو این وبلاگ ها نگاه میکنی مطالب و عکس ها و ... به همت جوون ها به نحو جالبی داره کار میشه که همین جوون دور هم بشنینن و با یه برنامه ریزی این بحث و پیش ببرن و فعالیت ها فقط به بحث وبلاگ ها محدود نشه خیلی موثرتر خواهد بود.

باید توجه داشت که تمام برکات و خروجیهای این مراسم در دستیابی به هدف اصلی یعنی زنده نگهداشتن یاد و خاطره شهدا خلاصه نمی شود و برگزاری این مراسمات می تواند موجب بهبود در وضعیت روستاهای برگزار کننده ایجاد شور و نشاط و احیای حس خوب با هم بودن در مراحل قبل از برگزاری، خود روز برگزاری یادواره و حتی بعد از آن شود. همچنین می توان با برنامه ریزی مناسب و خوب از منابع بالقوه موجود در سیر برگزاری این مراسم جهت حل مشکلات موجود در محل بهره برد که این نیازمند همکاری، همفکری و کار گروهی مناسب بدون توجه به منیت ها و تکبر و غرور خواهد بود که خوشبختانه این موضوع را به خوبی در منطقه خود مشاهده می کنیم.

و حرف آخر اینکه بعد از طرح همه این مسائل، انتقادات و پیشنهادات باید از همه عزیزانی که دست اندرکار برگزاری چنین مراسماتی بوده اند در هر مقام و مرتبه و شرایطی تقدیر و تشکر نمود که بی هیچ چشمداشتی با نیت پاک و خالص برای برگزاری این مراسمات کوشا بوده اند و به آنان بابت تحمل مشکلات و سختی هایی انجام چنین مراسماتی سنگینی خداقوت گفت و ان شا لله شهدا و خدای شهدا این زحمات را بی اجر نخواهند گذاشت مخصوصا میخواهیم از اتویی های عزیزی که در اینکار مشارکت داشته و دارند تشکر و آرزوی سلامت و سعادت بکنم.

 


مطالب مشابه :


مهارتهای ضروری برای برگزاری یادواره شهداء

هدف اصلی از برگزاری یادواره شهدا همانطور که از اسمش بر می آید زنده کردن و زنده نگه داشتن




نوشتاری در خصوص برگزاری یادواره شهدا

بنرهای تبلیغاتی که در سراسر منطقه ی برگزاری یادواره شهدا نصب خواهد شد. 2




برگزاری اولین جلسه عمومی یادواره شهدا

برگزاری اولین جلسه عمومی یادواره شهدا یادواره بعدی و نحوه برگزاری یادواره




نقدی بر برگزاری یادواره ها در منطقه کسلیان

نقدی بر برگزاری یادواره ها یادواره شهدا با هدف در مورد نحوه برگزاری چنین




برگزاری مراسم تقدیر و تشکر از دست اندرکاران یادواره شهدا

محل برگزاری یادواره شهدا این یادواره، گزارشی از نحوه برگزاری یادواره




فراخوان اطلاعات شهدا برای یادواره شهدای روستای متکازین

با سلام خدمت همه عزیزان. با توجه به برگزاری یادواره شهدا پس از ماه مبارک رمضان برای چندمین




برگزاری یادواره همکلاسی آسمانی در فریدونکنار

برگزاری یادواره همکلاسی آسمانی در فریدونکنار - یادواره شهدا و نحوه ی شهادت شان




به بهانه نقدی بر مراسم یادواره شهدا / مهندس عین الله عالیشاهی

به بهانه نقدی بر مراسم یادواره شهدا ولی باید در نحوه برگزاری آنها تمامی




جلسه هم اندیشی قبل از برگزاری یادواره شهدای هفت شهیدان

جلسه هم اندیشی قبل از برگزاری یادواره نحوه برگزاری یادواره برگزاری یادواره شهدا




برچسب :