تالاسمي

با اقدامات پيشگيرانه صورت گرفت:

كاهش چشمگير موارد ابتلا به بيماري تالاسمي ماژور در شهرستان بوكان

برنامه پيشگيري از موارد جديد بيماري تالاسمي ماژور همزمان با سراسر كشور از سال 1376 در شهرستان بوكان نيز آغاز شد. اين برنامه با تجهيز آزمايشگاه مركز بهداشت از نظر انجام آزمايشات تشخيص تالاسمي براي زوجين داوطلب ازدواج و همچنين تشكيل تيم مشاوره شامل يك نفر پزشك و يك نفر كاردان بهداشتي در محل مركز بهداشتي درماني شماره 6 شهري به اجرا در آمد و همچنين يك نفر كارشناس بيماريها در ستاد مركز بهداشت پشتيباني اجراي برنامه را به عهده داشت.

قبل از سال 1376، در اين شهرستان 18 نفر به بيماري تالاسمي ماژور مبتلا بودند كه سه نفر از آنان عضو يك خانواده و ساكن در يكي از روستاهاي تابع شهرستان سقز بودند كه به علت نزديكي به بوكان از بيمارستان اين شهرستان خدمات مراقبتي دريافت مي‌كردند.

قبل از اجراي برنامه تمامي كسانيكه از طرف سردفتران رسمي ازدواج جهت انجام آزمايشات لازم قبل از ازدواج به آزمايشگاه معرفي مي‌شدند، قبلاً به عقد شرعي در مي‌آمدند و مراسم عقد رسمي برگزار مي‌شد، سپس جهت انجام آزمايش اقدام مي‌كردند و اگر بعضاً براي برخي از زوجين از نظر نتيجه آزمايشات مشكلي بروز پيدا مي كرد، امكان جدايي آنها سخت وگاهاً امكان پذير نبود چرا كه به خاطر حفظ آبرو و به دليل اينكه مراسم رسمي عقد شرعي با حضور فاميل و آشناها برگزار شده بود و همگي از ازدواج اين زوج آگاه شده بودند، اكثريت زوجين از جدايي امتناع مي كردند كه اين امر تولد نوزاداني با بيماري تالاسمي ماژور را در پي داشت.

آما از سال 1385 به بعد با همكاري مركزبهداشت، مركزبزرگ اسلامي و اداره ثبت اسناد جلسات متعدد توجيهي براي عاقدين تشكيل شد و همچنين ازطرف مركز بهداشت بوكان مكاتبات لازم با كليه مساجد و امامان جماعت شهر و روستا انجام گرفت و از آنان خواسته شد كه قبل از اينكه مراسم عقد رسمي برگزار گردد، زوجين براي انجام آزمايشات لازم به آزمايشگاه معرفي شوند تا مشخص شود كه اگر از نظر پزشكي مشكلي دارند از ازدواج صرف نظر كنند .

همچنين به همين منظور در كليه مراكزبهداشتي درماني، خانه هاي بهداشت و پايگاههاي بهداشتي جلسات آموزشي و توجيهي براي مردم برگزار شد.

خوشبختانه با اجراي اين برنامه وهمكاري خوب عاقدين و سردفتران وادارات مرتبط ، از سال 76 شاهد كاهش چشمگير موارد ابتلا به بيماري تالاسمي ماژور هستيم و از ابتداي اجراي برنامه تا كنون فقط 6 نفر به جمع بيماران تالاسمي ماژور اين شهرستان اضافه شده است.

اما بيماري تالاسمي چيست؟

 تالاسمي يك واژه يوناني است كه از دو كلمه تالاسا Thalassa به معني دريا و امي Emia به معني خون گرفته شده است و به آن آنمي مديترانه‌اي يا آنمي كولي و در فارسي كم خوني مي‌گويند. تالاسمي يك بيماري همولتيك مادرزادي است كه طبق قوانين مندل به ارث مي‌رسد . اولين بار يك دانشمند آمريكايي به نام دكتر كولي در سال ‌١٩٢٥ آن را شناخت و به ديگران معرفي كرد . اين بيماري به صورت شديد (ماژور) و خفيف (مينور) ظاهر مي‌شود. اگر هر دو والدين داراي ژن معيوب باشند به صورت شديد يعني ماژور (Major) و اگر يكي از والدين فقط ژن معيوب داشته باشد به صورت خفيف يعني مينور (Minor) در فرزندانشان ظاهر مي‌شود.
تالاسمي براي كساني كه نوع (مينور) را داشته باشند، مشكل ايجاد نمي‌كند و آنها هم مثل افراد سالم مي‌توانند زندگي كنند و فقط در موقع ازدواج بايد خيلي مراقب باشند كه بافردي كه وي نيز داراي نوع مينور است ازدواجنكند چرا كه حاصل آن تولد فرزنداني با ابتلا به بيماري تالاسمي ماژور است كه اين بيماري حداكثر آزار خود را به فرد مي‌رساند.

تالاسمي چگونه منتقل مي‌شود؟

اگر يك زن و شوهر هر كدام داراي نوع كم خوني خفيف (مينور) تالاسمي باشند، هر يك از فرزندان آنها ‌٢٥ درصد احتمال ابتلا به تالاسمي ماژور (كم خوني شديد) را داشته و ‌٥٠ درصد احتمال تالاسمي مينور و ‌٢٥ درصد ممكن است سالم باشند. علائم و عوارضي كه تالاسمي در بيماران ايجاد مي‌كند در نوع ماژور تالاسمي (كم خوني شديد) هموگلوبين خون غيرطبيعي به نام F يا جنيني افزايش يافته و هموگلوبين قرمز خون كاهش پيدا مي‌كند، كودكي كه اين بيماري را در خود دارد كم خون است و اين كم خوني باعث بزرگ شدن طحال و كبد و تغيير قيافه ظاهري او مي‌شود. بنابراين به علت پايين آمدن مداوم خون، بيمار مجبور است مدام خون تزريق كند و در اثر تزريق خون كه داراي مقدار زيادي آهن است و در اثر خود بيماري كه باعث شكسته شدن هموگلوبين (گلبولهاي قرمز) و آزاد شدن آهن مي‌شود ، ميزان آهن خون افزايش يافته و در بافت‌هاي عمده بدن چون؛ قلب، كبد، طحال و ... رسوب مي‌كند و سبب ايجاد مشكلات ديگري مي‌شود كه تنها به كمك آمپول دسفرال مي‌توان از تجمع آهن جلوگيري كرد. مصرف مداوم دسفرال با قيمت بالاي آن، موجب بروز مشكلات اقتصادي در خانواده‌ها مي‌شود. پس اگر در اثر عدم و يا سهل انگاري، تالاسمي به خانواده شما قدم گذاشت، هيچ جاي فرار نيست.

راه هاي پيشگيري از تالاسمي عبارتند از:
‌١- انجام آزمايش خون از نظر كم خوني ( CBC و هموگلوبين A2 )
‌٢-انجام آزمايش روي جنين در هفته‌هاي اول حاملگي در دوران بارداري.
با يك آزمايش ساده مي‌توانيد جلوي بروز مشكلات بسياري كه در صورت داشتن فرزند تالاسمي با آن برخورد خواهيد نمود را بگيريد.

 تالاسمي در ايران حضور تاسف باري دارد و در حدود سي هزار نفر اين بيماري را در خود دارند و هر سال به اين تعداد نيز اضافه مي‌شوند . تالاسمي در ابتدا چند ماه خود را پنهان مي‌كند و بعد از مدتي مادران مي‌بينند كه كودك آنها زرد، ضعيف و ناآرام است و وقتي كه فرزند خود را به دكتر مي‌برند بعد از آزمايش، دكتر به مادر خانواده مي‌گويد تالاسمي هم همراه كودكش به دنيا آمده است.

پس بيائيم همه با هم از تولد فرزندان مبتلا به بيمار تالاسمي ماژور پيشگيري كنيم.

برگرفته از http://www.prbukan.blogfa.com/post-137.aspx


مطالب مشابه :


جلیقه

آموزش بافتنی - جلیقه - آموزش انواع بافتنی نمونه بافت جلیقه : 15 دانه را 24 رج ببافید در انتها




بافتهاي فرسوده شهر بوكان باز سازي مي شوند

براي بازسازي واحدها و بافت هاي فرسوده به متقاضيان تسهيلات ارزان قيمت بانكي به ژيله مو




اخبار

بافت فرش 350 متر مربعي تالار مجلس کشور فرانسه توسط هنرمندان شهرستان بوکان به پايان رسيد.




علی آباد

اين كوي هنوز از نظر بافت و امكانات چهره يك روستاي 30 سال پيش را با خود به يدك مي‌كشد و شايد




تالاسمي

فردای بوكان - تالاسمي - اجتماعي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي با اقدامات پيشگيرانه صورت گرفت




مقاله

فردای بوكان - مقاله - اجتماعي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي نگاهي به وضعيت گازگرفتگي دركشور




سفر-خبر

اروميه، خوي و مهاباد به شهرداري شهرهاي مذکور براي اجراي طرحهاي بافت فرسوده. ژيله مو




برچسب :