بازاریابی ایران و ترکیه

مقایسه بازاریابی ترکیه و ایران

موضوع: ترکیه ، کشورها 

مقایسه بازاریابی ترکیه و ایران :

بازاریابی در ترکیه و ایران

به طور کلی، در خصوص بازاریابی ورزش دانشگاهی در ایران، در مقایسه با بازاریابی ورزش دانشگاهی ترکیه ، پیشنهاد می‎شود که ایجاد و توسعه صنعت ورزش، ایجاد فرصتهای شغلی در بخشهای مختلف اجتماعی از جمله آموزش، احداث اماکن، تولید پوشاک و کفش ورزشی، شبکه‎های رسانه‎ای و مطبوعات ورزشی و مسابقات و تمرینات ورزشی باشگاهها، دستجات و لیگهای حرفه‎‎ای موردتوجه و تأکید قرار گیرد.

کلید واژگان : ورزش، بازاریابی و دانشگاه.

Comparative Study of Procedures of Collegiate Sport Marketing in Iran and Turkey

Dr. Mehrdad Moharramzadeh

Department of Literature and Humanities Orumieh University

Sport marketing as an influential factor in social and economic developments plays an important role in the economy of countries with its direct and indirect effects. Marketing of sport goods & services are important and effective responsibility of sport organizations. If this responsibility is fulfilled properly, collegiate sport services & good production will develop nationally and internationally. The general purpose of this research is the comparative study of procedures of collegiate sport marketing in Iran and Turkey. To achieve this goal, following detailed points are studied:

1- Gross domestic product (GDP) and share of sport industry.

2- Collegiate sport services’ demand & supply awareness.

3-Advertising & marketing relationship in sport services & good production.

4- Demography based study on sport services and good provider’s location.

5- The role of media, sport fans, and financial sponsors in sport marketing.

This is a descriptive – longitudinal research. The data is collected through. interviews, library study, and observation. The study was done in Turkey in its two universities (Hajat tapeh and Gazi) from March 20, 2005 to December 20, 2005. A comparative study of the two countries performance leads us to these findings: in Turkey the GDP of sport’s part (2003-4) was about 2856 billion Rialls which is about 39 percent of total GDP of the country. If the inflation rate is taken into account, Turkey had the growth about 64.72 percent (889 billion rialls) more than Iran. On the other hand, it is estimated that winter Olympic in 2010, will provide $ 4.1-6.5 billion GDP, one thousand job opportunities, and $969-1527 million taxes. The study of income sources of Olympics with respect to income and also advertising factors; TV broadcasting and then financial sponsors had the rank. After them, ticket sales agents, issuing authorizations, stamps and other factors were the sources of income. Case study of these factors showed that from Atlantic Olympics in 1996 till 2000, television broad casting rights provided 33-50 percent of the income for the games.

Keywords: Sport, Marketing and College.

327115_617.jpg

مقدمه

در عصر حاضر، ورزش به عنوان یک بخش اقتصادی، چه از بعد عملی و چه تماشایی، در تولید و مصرف کالاها و خدمات ورزشی و توسعه اقتصادی جوامع مختلف نقش اساسی دارد و هم اکنون یکی از مؤثرترین عوامل اثرگذار در رشد اقتصادی ملی و یکی از درآمدزاترین صنایع در قرن 21 به شمار می رود (براون و ناگل[1]، 2002).


در تحلیل سیستمی سازمانی زمانی بروندادها[2] یا ارائه خدمات و تولید کالاها نسبت به دروندادها[3] بیشتر و پرداخته تر خواهد شد که هم در روند اجرایی و هم در ایجاد شرایط محیطی لازم برای تولید یا ارائه خدمات، تمهیدات لازم و پیش بینی و اعمال نظرها و کنترل براساس فرایند منظمی صورت گیرد (جفکینز[4]، 1993) و این قاعده کلی در خصوص ورزش دانشگاهی نیز صدق می کند، به طوری که روند اجرایی در مدیریت ورزش دانشگاهی به دو صورت آموزشی در رشته تربیت بدنی و اجرایی یا فوق برنامه در قالب رشته های ورزشی صورت می‎گیرد، ولیکن هر دو دسته و خدمات قابل ارائه زمانی دارای کارایی و اثربخشی خواهند بود که شرایط محیطی لازم در داخل و خارج دانشگاه مهیا شود که به این فرایند «بازاریابی ورزش دانشگاهی[5]» اطلاق می ‎شود (ماهینی و هاوارد[6]، 2001؛ سولیوان و النل[7]، 2003).

شایان ذکر است که بازاریابی ورزشی منحصر به فرد است، زیرا مشتریان آن مثل مشتریان سایر فرآورده‎ها نیستند. پدیدآورندگان رویدادهای ورزشی به دلیل ماهیت آزاد فعالیتها، ناپایداری رویدادها و نااطمینانی نتایج نمی‎توانند ابعاد آن را پیش‎بینی کنند (براون و ناگل، 2002). ضرورت جهانی شدن ورزش که از دهه 1980 آغاز شد، موجب تغییر نقش ورزش در

جامعه شد و فرصتهای درآمدزایی بسیاری را برای افراد، مؤسسات و رسانه‎های مختلف ایجاد کرد(اکنسی[8]، 1992).

با توجه به مطالب بیان شده، در ایران سابقة تحقیق مشخصی در این زمینه به دست نیامده و پیشینة تحقیق به مطالعات انجام گرفته در کشورهای خارجی معطوف شده است که به برخی از آنها اشاره می‎شود. برت[9](2001) در تحقیقات خود در خصوص ساختار بازارهای تماشاگر محور فوتبال دلایل حضور نیافتن مردم در ورزشگاه در طول فصلهای بازیهای 1995 را این‎گونه بیان می‎کند که نبودن اطلاعات در باره قیمت بلیطها، برنامه‎های بازی و علاقه کمتر برای حضور در ورزشگاه و حمایتهای شدید برای حضور در تیمهای خانگی منجر به حضور نیافتن مردم در بازار بالقوده در طول فصلهای بازیهای 1995 شده است. در تحقیقی دیگر، بازار لیگ فوتبال در ایالات متحده هیلاری[10] (1998) مورد تجزیه و تحلیل استراتژیکی قرار گرفت و نتایج آن نشان ‎داد که شاید بزرگ‎ترین مانع برای موفقیت در لیگ حرفه‎ای فوتبال ایالات متحده (MLS)، فهرست ورزشهای رقابتی آن باشد. فوتبال هیچ گونه تهدید جدی برای سه ورزش اصلی بیس بال، بسکتبال و فوتبال آمریکایی محسوب نمی‎شد. این بازیها با وجود نوپا بودنشان آمریکاییهای زیادی را به خود مشغول کردند. اگر این بازیها را طرفداران و حامیان رسانه‎ای همراهی کنند، موانع فرهنگی و رقابتی آنها می‎توانند از میان برداشته شوند. این مسئله که MLS از بنیه مالی بیشتر و نیز از همکاری و حمایت رسانه‎ای چشمگیری از آغاز برخوردار بود، خیلی مهم است.

پودال[11] (1999) در پژوهشی در زمینه کانالهای بازاریابی در ورزشهای حرفه‎ای نتیجه گرفت که کانالهایبازاریابی می‎تواند به صورت زنجیره‎ای افزایش یابد که شامل عناصری چون طراحی، ترکیب، بازاریابی توزیع و خرده فروشی است؛ سازمانها می‎توانند همه کارهای یاد‎شده را خودشان انجام دهند یا اینکه به کسانی واگذار کنند که می‎توانند مزایای رقابت را به‎دست گیرند. جایی که کانالهای بازاریابی در مرحله بازبینی و تغییر قرارگیرد، اعضای کانالها باید تجزیه و تحلیلی را ارائه کنند که رسانه‎ها پیشنهاد کرده‎اند. در ورزش اعضای کانالهای اصلی شامل باشگاههای ورزشی، اعضای دولتی ملی و جهانی، شرکتهای تلویزیونی و تبلیغ‎کنندگان هستند. ارتباطهایی که میان اعضای شرکت در ورزش، باشگاهها، تیم ملی و بینندگان تلویزیون وجود دارد، حمایت و درآمدهایی را نیز به دنبال دارد.

238836_537.jpg

در تحقیقی مشابه، بورسا و همکاران[12] (1996) فهرست تبلیغاتی در طول بازیهای لیگ فوتبال استرالیا را مورد مطالعه قرار دادند که نتایج نشان می‎دهد وجود برنامه‎های ورزشی در تلویزیون اهمیت ویژه‎ای در روابط بین تلویزیون و تبلیغات دارد. تقریباً 15 درصد از برنامه‎های تلویزیونی در ایالات متحده به ورزش اختصاص دارد. در کشور انگلستان نیز برنامه‎‎‎‎های ورزشی تلویزیون مؤثرترین راه برای جذب بیننده محسوب می‎شود. بهترین برنامه‎ها برای خرید تبلیغات است و برنامه‎های ورزشی در استرالیا در بازارهای پایتخت تا سی و شش درصد بوده است.

آندرف[13] (1994) در پژوهشی مشکلات انجام دادن کار داوطلبانه در ورزش را در جمهوری چک بررسی کرد. نتایج تحقیقات وی نشان داد که گروههای داوطلب در کار ورزش بیشتر به تأمین رفاه مردم گرایش دارند، آنها ترجیح می‎دهند با ورزشکاران همجنس کار کنند، مردان بیشتر به رقابت و زنان به مراقبت از دیگران تمایل دارند که در ورزش به صورت مراقبت از بچه‎ها یا افراد پیر بروز می‎کند. زنان بیشتر به انجام دادن فعالیتهای مربوط به تناسب اندام و ورزشهای مرتبط با زیبایی گرایش دارند. مشکلات مردم از نظر مادی برای اجرای فعالیتهای ورزشی نقش مهمی در ورزش کشور چک بازی می‎کند. هدف کلی این تحقیق بررسی شیوه‎های بازاریابی دانشگاهی با رویکردی تطبیقی بین دانشگاههای ایران و ترکیه بوده که در تحقق این هدف، هدفهای جزئی زیر نیز بررسی شده است:

1. بررسی تولید ناخالص داخلی و سهم صنعت ورزش؛ 2. شناخت وضعیت عرضه و تقاضای خدمات ورزش دانشگاهی؛ 3. بررسی ارتباط بین تبلیغات و بازاریابی ورزش؛ 4. تعیین شرایط

مکان‎یابی ارائه خدمات ورزش دانشگاهی با تکیه بر جمعیت‎شناسی؛ 5. شناخت نقش رسانه‎های گروهی، تماشاگران و حامیان مالی در بازاریابی خدمات ورزشی.

روش پژوهش

پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی – پیمایشی است. به دلیل ماهیت موضوع، جمع‎آوری اطلاعات با استفاده از روش مصاحبه[14]، مطالعة کتابخانه‎ای[15] و مشاهده[16] به منظور آشنایی با راهکارها و مقایسه تطبیقی[17] انجام شده است. محدوده مکانی و زمانی تحقیق کشور ترکیه و دانشگاه حاجت تپه[18] و دانشگاه قاضی[19] است و در فاصله زمانی 30 اسفند سال 1383 تا 30 آذر 1384 انجام گرفته است.

روش و ابزار جمع آوری اطلاعات: روند اجرایی پروژه به صورت مشاهده امکانات ورزش دانشگاهی، مصاحبه با کارشناسان و متخصصان ورزش دانشگاهی و مطالعه آرشیو کلوپها، مراکز و تأسیسات ورزشی دانشگاههای ترکیه ، استفاده از کتابخانة دانشکده تربیت بدنی دانشگاههای ترکیه و اینترنت برای آگاهی از ادبیات تحقیق در کشورهای دیگر صورت گرفت. در بخش روشهای آماری با توجه به شیوة توصیفی تحقیق، فقط در بخش سرمایه ثابت ناخالص ورزش کشور از آمار توصیفی استفاده شد. با توجه به ماهیت موضوع مورد تحقیق، کلیه عوامل مورد بررسی در ارتباط با بازاریابی ورزشی مد نظر شامل رسانه‎های گروهی و تبلیغات، ورزش حرفه‎ای و حامیان مالی، تماشاگران، واقفان، گروههای داوطلب، مکان یابی ورزشی و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص ورزشی بخشهای عمومی و خصوصی به عنوان متغیرهای مستقل و ارتقای سطح بهره‎وری ورزشی دانشگاهی و لیگهای حرفه‎ای ورزش

کشور، افزایش توانمندی و مالی، درآمدزایی و استقلال مالی به منظور برنامه ریزی به عنوان متغیر وابسته پژوهش تعیین شد.

یافته‎ها

یکی از شاخصهای مهم اقتصادی که در تأمین نیازهای مصرفی جامعه نقش اساسی در مشخص ساختن توانایی اقتصاد یک کشور دارد، تولید ناخالص ملی است. آهلرت[20] استفاده از روش هزینه را برای تخمین GDSP[21] ورزش در یک جامعه به دلیل تمرکز مستقیم روی هزینه‎های ورزشی و توانایی تفکیک هزینه‎های بخش خصوصی و دولتی را بیشتر از سایر روشها توصیه می کند (آهلرت، 1998 به نقل از بولارو[22]، 2002)

میزان تولید ناخالص داخلی بخش ورزشی در سال 1382 در ایران معادل 2482 میلیارد ریال بوده و 40/0 درصد از کلGDP کشور را به خود اختصاص داده و شامل هزینه خانوار (8/39 درصد)، مصارف نهایی دولت (16/31 درصد)، سرمایه‎های ثابت ناخالص (4/28 درصد) و خالص تبادلات خارجی (64/0 درصد) است. میزان تولید ناخالص داخلی بخش ورزش در سال 1382 در ترکیه رقمی معادل 4635 میلیارد ریال بوده که 43/0 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص داده است.

در یک نگاه کلی به مبحث تولید ناخالص ملی و سهم صنعت ورزش از آن می توان به‎وضوح به یکی از مهم‎ترین نتایج مطالعات اخیر اشاره کرد که نشان می‎دهد سهم صنعت ورزش از تولید ناخالص ملی کشورهای مختلف جهان حدود 5/0 تا 2 درصد است (محرم‎زاده، 1384)، در حالی که سهم صنعت ورزش از تولید ناخالص ملی ایران  9/0 درصد و به طور معنی‎داری از شاخص جهانی کمتر است. در جدول 1 تفاوت این سهم ازGDP نشان داده شده است (عسگریان، 1383).

[به تصویر صفحه مراجعه شود.]

نمودار 1- نمودار مقایسه ای عوامل درآمدزایی ورزش دانشگاهی در ایران و ترکیه 

(به درصد)

جدول 1- ارزش GDSP بخش ورزش چند کشور

نام کشورسهم ورزش از GDSP
انگلستان7/1
کانادا1/1
استرالیا2/1
نیوزلند1
اسکاتلند8/1
ترکیه 69/1
ایران 39/0

توجه به مبادلات کالاهای ورزشی در درآمدزایی و استقلال مالی دستگاه ورزش یک جامعه بسیار مهم است و بخش تفکیک ناپذیر از تولید ناخالص ملی هر کشور محسوب می‎‎شود. در کشورهای دنیا این سهم در حدود 04/0 تا 2 درصد است (شنک[23]، 2001)، در حالی که در ایران این سهم بسیار کمتر از استاندارد جهانی؛ یعنی به طور میانگین 006/0 درصد است. هم

اکنون بزرگ‎ترین بازار تجهیزات ورزشی جهان با 537/47 میلیون دلار به کشور آمریکا اختصاص دارد و پس از آن، کشورهای انگلستان، آلمان، ایتالیا و فرانسه در اروپا و استرالیا بزرگ‎ترین بازار تجهیزات ورزشی را از آن خود کرده‎اند (عسگریان، 1383 ؛ بورسا و همکاران، 1996؛ اکنسی، 1990).

هر چند صنعت ورزش دارای بخشهای متعددی است، اما عامل مشترک همه این بخشها تولید [محصول یکتای ورزشی] است که در خدمت شرکت‎کنندگان، تماشاگران، مؤسسات و سایر کاربران قرار می گیرد . رویدادها، اطلاعات، آموزش، کالاها و خدمات ورزشی به عنوان چهار دسته مختلف محصولات ورزشی می توانند بر تولید ناخالص داخلی و ارزش افزوده هر کشور تأثیر بسزایی داشته باشند (عسگریان، 1383). از طرفی، مهم‎ترین نقش رویدادهای ورزشی جذب گردشگر و پوشش رسانه‎ای است (سولیوان و النل 2003) . علاوه بر این، به نقل و انتقالات بازیکنان، صدور مربی، فروش بلیط، تبلیغات، ایجاد امکانات و تأسیسات ورزشی، شرط‎بندیها و جذب حامیان مالی که از جمله دیگر دستاوردهای رویدادهای ورزشی به عنوان اصلی‎ترین محصول این صنعت است نیز می توان اشاره کرد. برای مثال، برپایی مسابقات ورزشی بزرگ مانند المپیک، به عنوان یک پدیدة جهانی، میلیاردها دلار ارزش مادی دارد و وسیله‎ای برای تولد دوبارة یک شهر یا کشور به شمار می‎رود (پودال ، 1999 ؛ محرم زاده، 1384)؛ برای مثال، تأثیرات اقتصادی مسابقات المپیک زمستانی 2010، 1/4 تا 5/6 میلیارد دلار GDP، هزار فرصت شغلی و 969 تا 1527 میلیون دلار مالیات برآورد شده است (محرم‎زاده، 1384).

جدول 2- تخمین تأثیرات اقتصادی مسابقات المپیاد دانشجویی (ازمیر 2005)

نوع تخمینGDP (میلیارد دلار)رشد گردشگری (درصد)توسعه اماکن ورزشی و فرهنگی (درصد)افزایش واقعی حامی مالی (تعداد)
با احتمال حداقل9/383/620
با احتمال متوسط9/4141/932
با احتمال بالا9/5213/1548

تبلیغ یک کالا یا یک خدمت در عرصة اقتصاد به ویژه در بازاریابی و فروش به‎عنوان روشی برای نشان دادن مشخصات کالا یا خدمتی معین است، به گونه‎ای که در سایة آن اطلاعات مشتری برای خرید یا به دست آوردن آن بیشتر از قبل باشد . وقتی از تبلیغات صحبت می‎شود، مواردی چون تلویزیون و رسانه‎های گروهی، مطبوعات، حامیان مالی، فروش بلیط، مجوزها، چاپ تمبر و یادبودها و حتی ضرب سکه و فروش یادگاریهای مسابقات، تجهیزات و لباسهای ورزشی مطرح می‎شود. در جدول 3 منابع درآمدزایی المپیک طی سالهای 2000 تا 2004 نشان داده شده است (عسگریان، 1383).

جدول 3- منابع درآمد المپیک

شرحدرصد (2000)درصد (2004)
حق پخش تلویزیونی5068
حامیان مالی3644
فروش بلیط113/17
مجوزها28/11
سکه و تمبر15
نمایشگاهها5/08/2

ورزشگاه دانشگاه قاضی در کشور ترکیه را تخریب کردند و مجدداَ با برنامه‎ریزی مالی آن را ساختند؛ طبقه زیرین این ورزشگاه زمین چمن و پارکینگ عمومی برای شهر آنکاراست که درهای ورودی و خروجی از بیرون دانشگاه است و مبالغ زیادی از این طریق به حساب کلوپ ورزش فوتبال دانشگاهی واریز می‎شود؛ طبقة بالای پارکینگ، زمین چمن فوتبال با پیست و فضاهای ورزشی روبازی است که هم برای آموزش و هم برای درآمدزایی از آنجا استفاده می شود. در دانشگاه حاجت تپه، در دانشکده ورزش آن واقع در بی تپه سی، تالار اجتماعات دانشکده در مواقع لازم به یک تالار اجتماعی برای برپایی مراسم به مناسبتهای مختلف (خصوصی یا دولتی) تبدیل و درآمدها به حساب دانشکده واریز می‎شود و مواردی ازاین قبیل را می‎توان بیان کرد. همچنین، کلوپها برای درآمدزایی و تبلیغات به منظور بازاریابی خدمات ورزش دانشگاهی پس از هر رویداد مهم ورزشی تمبرها و یادمانهای خاصی به نام محل برگزاری یا به تمثال قهرمانان ورزشی ترکیه چاپ می‎کنند و سپس، با فروش آنها به افراد و شرکتهای ترکیه ضمن درآمدزایی به بازاریابی و تبلیغات بسیار مناسب و کم هزینه می پردازند؛ همچنین، برپایی نمایشگاههای لوازم ورزشی، تولید و فروش پیراهن و کفش ورزشی با آرم خاص ورزش دانشگاه خاص، فروش کتب ورزشی و درآمدهای حاصل از هدیة کتب و کالاهای تولیدی شرکتها و افراد از دیگر منابع مالی ورزشی دانشگاههای ترکیه است(محرم زاده ، 1384).

در کشورهایی نظیر ترکیه و چین ارزیابی و نظارت مطبوعاتی به صورت خصوصی انجام می شود، به طوری که در ترکیه نشریات مرتبط با هر رشته‎ای توسط کلوپ مربوط ارزیابی و حمایت مالی می‎شود، در حالی که در کشور ما مجوز چاپ از سوی وزارت ارشاد صادر می شود. متأسفانه، آمار دقیقی در خصوص تعداد مطبوعات ورزشی کشور ما در دسترس نیست و حدوداً می توان گفت که بیش از 15 خبرگزاری در ورزش، بیش از 30 روزنامه دارای بخش ورزشی و بیش از 50 روزنامه ورزشی وجود دارد که تعداد زیاد روزنامه‎ها و مطبوعات ورزشی در ایران باعث کمرنگ‎تر شدن کیفیت و نقش اثرگذاری مثبت در توسعة ورزش شده است.

اهمیت حامیان مالی در درآمدزایی بخش ورزش دنیا بعد از امتیاز پخش زنده تلویزیونی قرار دارد که ارزش مشارکتی آنها در المپیکها مانند شرکتهای مک دونالد، کداک، ویزا، آدیداس و کوکا کولا بیش از 170 میلیون دلار بوده است. در استرالیا، بر اساس گزارش استریت رایان، سالانه 7/49 میلیون دلار توسط حامیان مالی به فوتبال جنوب استرالیا کمک بلاعوض می شود. (محرم زاده ، 1384). به موازات همین سیاست، در ترکیه این حامی مالی باعنوان واقف شناخته می‎شود. واقف چه فرد حقیقی یا شخصیت حقوقی به دو صورت حمایت مالی را انجام می دهد: 1. سرمایه‎گذاری مستقیم در بخش ورزش دانشگاهی برای رقابت در لیگهای حرفه‎ای درون کشوری یا بروی مرزی یا به صورت تبلیغ کالای تولیدی خود یا بردن سهام از سوی باشگاه در قبال سرمایه‎گذاری؛ 2. ادای وظیفة حمایت مالی توسط واقف و خرید حق عضویت و ورودیه‎ها در کلوپهای ورزش دانشگاهی که این کلوپها مثل فدراسیونها برای هر رشته در دانشگاههای ترکیه دارای ساختمانی مجزا، اختیارات تفویض شده و کلیه وسایل و تجهیزات هستند. اداره تربیت بدنی و فوق برنامه دانشگاهی این کشور تمام امکاناتی را که در دانشگاههای ایران وجود دارد، ندارند و هر کلوپ به صورت مستقل ضمن برخورداری از اعتبار مصوب دانشگاهی می تواند با فروش یادبودها، دریافت حق عضویت، ارتباط با رسانه‎ها و حتی تشکیل کلاسهای آموزشی در سطح شهر درآمد کسب و سپس، برای کلوپ رشتة خاصی هزینه کند. جالب این است که با توجه به اینکه هزینة نگهداری و توسعة فضاهای ورزشی بر عهده خود کلوپ مربوط است، حتی برای ارائه خدمات ورزشی به دانشجویان رشتة تربیت بدنی خود دانشگاه، کلوپ با انعقاد قرارداد با معاونت مالی و آموزشی دانشگاه مبالغ معین را از دانشگاه می‎گیرد و به حساب کلوپ واریز می کند. در دانشگاه حاجت تپه یک زمین چمن بسیار عالی وجود دارد که فقط توسط کلوپ فوتبال به باشگاههای فوتبال خارج از دانشگاه اجاره داده می شود و یک زمین چمن دیگر برای دانشجویان رشته تربیت بدنی یا آموزش خصوصی فوتبال به علاقه‎مندان و به ویژه برای خانواده های واقفان در نظر گرفته شده است.

شاغلان در بخش ورزش به دو گروه شاغلان رسمی و گروههای داوطلب تقسیم می شوند که گروه اول به صورت صفی و گروه دوم به صورت ستادی ایفای نقش می کنند . در استرالیا هنگام برگزاری المپیک سیدنی، 5/1 میلیون نفر داوطلب در حدود 7 /147 ساعت پیش از آغاز المپیک همکاری داشته‎اند که هنگام برگزاری تعداد 500 / 47 داوطلب دیگر به تیم برگزاری اضافه شدند (عسگریان، 1383 ؛ محرم زاده، 1384). در ایران ، براساس آمار اعلام شده در سال 1382، فقط تعداد شاغلان رسمی در ورزش کشور 25000 نفر اعلام شد که با این حساب در آن سال 07/1 در صد شاغلان کشور را بخش ورزشی به خود اختصاص می داد و تاکنون هیچ آماری از حضور داوطلبان در بخش ورزش کشور اعلام نشده است. آنچه می توان به وضوح به آن اشاره کرد، ضرورت برنامه‎ریزی و مشارکت دهی داوطلبان به صورت گروهها و اتحادیه‎های داوطلب دانشجویی در مدیریت ورزشی دانشگاههای کشور است. در کشور ترکیه در هر دو دانشگاه حاجت تپه و قاضی 3/62 درصد اداره کنندگان کلوپهای ورزشی دانشگاهی دانشجویان داوطلب هستند که گاهی برخی در سطوح خاص دارای دستمزدهای مشخص‎اند که از سودهای به دست آمده از کلوپ پرداخت می‎شود و بخش اعظمی از دانشجویان به‎صورت داوطلب و رایگان کار می کنند و از نظر اثر بخشی و کارایی و در نتیجه، بهره‎وری نتایج قابل پیش‎بینی است که طبق آمار اعلام شده بخش ورزش هر دو دانشگاه طی سال میلادی 2005 2004، دانشگاه حاجت تپه 36 درصد و دانشگاه قاضی 5/29 درصد در هزینه‎های پرسنلی بخش ورزش دانشگاهی صرفه جویی داشته‎اند (عسگریان، 1383؛ محرم‎زاده، 1384).

0.454357001283137078_clip_image009.jpg

بحث و نتیجه‎گیری

میزان تولید ناخالص داخلی بخش ورزشی در سال 1382 در ایران 40/0 درصد از کلGDSP کشور است، در حالی که در ترکیه این میزان رقمی معادل 43/0 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص داده است. با توجه به نتایج، سهم صنعت ورزش از تولید ناخالص ملی کشورهای مختلف جهان حدود 5/0 تا 2 درصد است، در حالی که سهم صنعت ورزش از تولید ناخالص ملی ایران به طور معنی‎داری از شاخص جهانی کمتر است.

مبادلات کالاهای ورزشی در درآمدزایی و استقلال مالی دستگاه ورزش یک جامعه بسیار مهم است. براساس یافته‎های تحقیق در کشورهای دنیا این سهم در حدود 04/0 تا 2 درصد است، در حالی که در ایران این سهم بسیار کمتر از استاندارد جهانی؛ یعنی به طور میانگین 006/0 درصد است. در کشور ترکیه نقل و انتقالات بازیکنان، صدور مربی، فروش بلیط، تبلیغات، ایجاد امکانات و تأسیسات ورزشی، شرط‎بندیها و جذب حامیان مالی از جمله دیگر دستاوردهای رویدادهای ورزشی از جمله کانالهای بازاریابی است. از طرفی، کلوپهای ورزشی، که هر رشته ورزشی در دانشگاههای ترکیه را آموزش می‎دهند، برای تمام رشته‎های ورزشی و به صورت غیرمتمرکز هم در داخل و هم در خارج دانشگاه وجود دارند. حال آنکه در دانشگاههای ایران چنین وضعیتی نه تنها وجود ندارد، بلکه به صورت متمرکز و فقط در قالب اداره کل تربیت بدنی ‎دانشگاه است که درآمدزایی هم ندارد و فقط در داخل دانشگاه فعالیت می‎کند.

نبود تبلیغات و بازاریابی مناسب برای یافتن بازارهای مناسب به منظور عرضة محصولات، عدم کیفیت مناسب در بسته‎بندی‎ها، تحریم اقتصادی و قیمت گران کالاهای تولیدی در ایران نسبت به بازارهای جهانی و نابرابری ارزی از جمله مواردی است که بازاریابی ورزش دانشگاهی ایران را در تنگنا قرار می دهد. در کشور ترکیه در دانشگاههای قاضی و حاجت تپه از فضاهای ورزشی و دانشگاهی استفاده‎های چند منظوره می‎شود و هزینه‎های آن به حساب کلوپ ورزش فوتبال دانشگاهی واریز می شود و نیز چاپ تمبرها و یادمانهای خاص بعد از برگزاری هر رویداد ورزشی در کشور ترکیه بازاریابی خدمات ورزشی را تسهیل می‎کند.

در کشور ترکیه جذب حامیان مالی با عنوان واقف یکی از عمده ترین سیاستهای سرمایه‎گذاری در ورزش دانشگاهی است و لازم است که مطالعات کارشناسی در دانشگاههای ایران برای جذب حامی مالی به منظور سرمایه‎گذاری در ورزش دانشگاهی انجام شود. امروزه، در تمام کشورهای پیشرفته گروههای داوطلب شاغل در بخش ورزشی بیشتر از شاغلان اصلی هستند و نسبت داوطلبان به شاغلان رسمی در بخش ورزشی کشور نیوزلند 25 به 1، در کانادا 12 به 1، در استرالیا 6 به 1، در انگلستان 5/3 به 1 و در ترکیه 2 به 1 اعلام شده است و همین موضوع ضرورت برنامه ریزی و مشارکت دهی داوطلبان به‎صورت گروهها و اتحادیه‎های داوطلب دانشجویی در مدیریت ورزشی دانشگاههای کشور ما را ایجاب می‎کند.

برای دریافت آخرین اخبار و تصاویر در مورد کودک و دکوراسیون و موضوعات روانشناسی کودک و خانواده با ما همراه باشید .


مطالب مشابه :


مدل لباس مجلسی ترکیه ای (1)

مدل لباس مجلسی ترکیه ای (1) اس ام اس های داغ رنگ مد بهار 88;




مصاحبه با دختران مانکن ساپورت پوش ایرانی + عکس

مصاحبه دختران ساپورت پوش و مانکن که برای نمایش دادن یک مد لباس مزون ها و ترکیه و




راه‌اندازی شبکه مد و لباس ایرانی

راه‌اندازی شبکه مد و اس اس:: عناوین به طور مثال همواره به مزون‌ها به عنوان یک تهدید




بازاریابی ایران و ترکیه

بازاریابی ایران و ترکیه ام اس کارت شارژ با بازاریابی ورزشی مد نظر شامل رسانه‎های




لباس عروس‌های چند میلیونی

در زمان مادربزرگ‌های ما، لباس عروس آنچنان که امروز مد شده مزون لباس عروسی ترکیه




رمان به من نگاه کن 5

من برم بچه ها.یکم کارای مزون برای خرید به ترکیه رفته بود و فرشاد اس میداد




اینم از ساپورتی ها...

یه جوری ساپورت توی ایران مد شد که ترکیه‌ای و می‌دهد از مزون‌های




برچسب :