اصطلاحات تخصصی در مورد مسافرت

 فصلهای شلوغ و خلوت گردشگری و تاثیرات آن بر هزینه های سفر
فصل شلوغىHigh Season
فصل خلوتى Low Season   
      
در اینجا واژه "فصل" اصطلاحاً مورد استفاده قرار گرفته و لزوماً دوره آن به میزان ماه های یک فصل نمی باشد . به عنوان مثال تعطیلات 22 بهمن و یا نوروز فصل شلوغی است در صورتیکه چند روزی بیشتر بطول نمی انجامد . معمولاً این فصول برای مقاصد گوناگون ، متفاوت و حتی متضاد می باشد به عنوان نمونه در بازار ایران کشور ترکیه در فصل زمستان در Low Season قرار دارد حال آنکه کشور امارات متحده عربی – دبی در High Season .
در فصل خلوتی Low Season موسسات مرتبط با گردشگری به خاطر گذار از این فصل و جلوگیری از لطمات ناشی از رکود بازار معمولاً امتیازاتی را به مسافران ارائه می دهند . گوشه ای از این امتیازات عبارتند از :
1. بعضى ازهتلها با علم به این که تخت اضافى بچه ها نرخ مشخصى دارد با این وجود به لحاظ ارائه خدمات مطلوب و تبلیغات برای فصل شلوغی از دریافت وجه اضافى جهت تخت بچه هاى زیر 12 سال صرف نظر مى نمایند.
2. خطوط مسافرتی هوائی ، زمینی و ریلی ، هتل ها و آژانس ها به دلخواه خود نرخ هایى ، نازل تر از نرخهاى معمول براى مسافران قائل مى شوند و این تخفیف به موقعیت ، فصل کار و میل و اراده آنان بستگى دارد .
3. تخفیف براى مسافران گروهى بخصوص براى گروه هائی که سعى کنند در فصلهاى خلوت براى خطوط مسافرتی هوائی ، زمینی و ریلی ، هتل ها و آژانس ها، مسافران جمعى یا توریستى جلب نمایند .
4. در متلها و به خصوص هتلهاى کنار دریا مسأله تخفیف نرخ از اهمیّت خاصى برخوردار است زیرا در فصل زمستان (Low Season) که هتلهاى کنار دریا خلوت است شاید این بهترین ابزار جهت جذب بخشی از مشتریان باشد .
پرواز چارتری (Charter Flight ): یعنی پروازهائی که بنا به سفارش چارتر کننده در بعضی از مسیر ها برقرار می گردد و ممکن است برای یک مقطع بسیار کوتاه زمانی برنامه ریزی شده باشد مثل ایام نوروز و یا برای مقاطع طولانی تر مثل تابستان . در بعضی از مسیر های پروازی مثل دبی و استانبول به واسطه وجود تقاضا ، پروازهای چارتری بطور سالیانه نیز وجود دارد . یکی از مشخصه های اصلی اینگونه پرواز ها ریسک ناشی از پر یا خالی بودن پرواز است که مستقیماً متوجه چارتر کننده بوده و در هر شرایطی چارتر دهنده هزینه کامل را دریافت خواهد کرد به همین دلیل است که معمولاً چنین پروازهائی غیر قابل کنسل کردن و تغییر تاریخ می باشد . نباید فراموش کرد که به هرحال مسئولیت حمل و نقل داخلی و بین المللى اشخاص و لوازم شخصى و یا کالا به استناد کنوانسیون 12 اکتبر 1929 ورشو و پروتکل 28 سپتامبر 1955 لاهه و کنوانسیون 18 سپتامبر 1961 گوادالاخارا و پروتکل هشتم مارس 1971 گواتمالا به عهده ایرلاین بوده و در این خصوص چارتر کننده هیچگونه مسئولیتی نخواهد داشت . بنابراین مسئولیت بروز مواردی چون تاخیر در پرواز ، گم شدن بار مسافر ، لغو پرواز ، بروز حوادث غیر مترقبه برای مسافرین و هواپیما و . . . به عهده ایرلاین بوده و چارتر کننده پاسخگو نخواهد بود .
انواع چارتر
Full Charter: یعنی اجاره کلیه صندلی های یک پرواز در مسیر خاص و برای دوره ای مشخص توسط چارتر کننده.
Seat Charter: یعنی اجاره تعداد محدودی صندلی از یک پرواز در مسیر خاص و برای دوره ای مشخص توسط چارتر کننده. لازم به ذکر است که بسته به سیاست  های کاری چارتر دهندگان و تقاضای چارترکنندگان ، سیت چارتر انواع مختلفی به شرح ذیل دارد:
سیت چارتر بصورت شناور : در این حالت چارتر کننده متعهد است تعداد مشخصی صندلی را بصورت رفت و برگشت در یک مسیر پروازی در طی یک دوره معین مثلاً یک ماهه به فروش برساند . در این روش معمولاًرعایت فاصله زمانی مشخص بین تاریخ رفت و تاریخ برگشت بلیط های صادره ضروری نمی باشد .
سیت چارتر بک تو بک Back To Back : در این حالت چارتر کننده متعهد است تعداد مشخصی صندلی را بصورت رفت و برگشت در یک مسیر پروازی و در هر پرواز به فروش برساند . بدیهی است در این روش رعایت فاصله زمانی مشخص بین تاریخ رفت و تاریخ برگشت بلیط های صادره ضروری است .
سیت چارتر بصورت Block Seat : در این حالت چارتر کننده متعهد است تعداد مشخصی صندلی را بصورت رفت و برگشت با تاریخ مشخص در یک مسیر پروازی و برای یک پرواز مشخص  به فروش برساند .
اصطلاحات مربوط به سرویسهای قابل ارائه در مقصد
 Airport Transfer: حمل ونقل مسافر از فرودگاه به هتل و بالعکس
City Tour: عبارتست از یک گشت تمام روز و یا نیم روز به منظور بازدید از نقاط دیدنی و یا استفاده از امکانات تفریحی شهر مقصد. در بعضی از پکیج های تور این نوع گشت جزئی از تور بوده و هزینه آن در محاسبه قیمت پکیج لحاظ گردیده است .
Tour Guide: به معنی راهنمای تور و تور لیدر است که با داشتن اطلاعات کافی از مقصد مسئولیت برگزاری گشت ها و حل و فصل مشکلات مسافران در مقصد را به عهده دارد .وجود راهنمای تور از ضروریات هر تور بوده ، می بایست مسافران قبل از رسیدن به مقصد از مشخصات راهنما و نحوه دسترسی به آن اطلاع داشته باشند .
Optional Tours : به آن دسته از گشت هائی اطلاق می گردد که هزینه آن در پکیج تور لحاظ نگردیده ، مسافران می توانند در صورت تمایل به استفاده از آنها پس از مشورت با تور لیدر خود نسبت به خرید اقدام نمایند . بدیهی است اینگونه گشت ها معمولاً توسط آژانس کارگزار مستقر در مقصد برگزار می گردد .Domestic Flight : به معنی پرواز داخلی است و در مواردی کاربرد دارد که پکیج تور شامل بازدید از دوشهر با مسافت طولانی است . در این صورت بلیط پرواز داخلی توسط برگزار کننده از قبل تهیه می گردد
تفاوت انواع اتاق در هتل
 اتاق یک نفره : اتاق یک نفره که سینگل نامیده می شود . دارای یک تخت می باشد و اختصاراً با علامت SGL نشان داده می شود .
اتاق دو نفره :  اتاق دو نفره که دبل یا توئین نامیده می شود . دبل یعنی اتاقی که یک تخت دو نفره به هم چسبیده دارد و توئین اتاقی است که دو تخت مجزا دارد و اختصاراً با علامت DBL نشان داده می شود .
اتاق سه نفره :اتاق سه نفره که تریپل نامیده می شود . دارای 3 تخت تک نفره و یا یک تخت تک نفره و یک تخت دونفره به هم چسبیده می باشد و اختصاراً با علامت TPL نشان داده می شود .
سوئیت  Suite: به اتاقی گفته می شود که قسمت جلوی آن مختص پذیرایی و پشت آن اتاق خواب قرار گرفته است ، در بعضی از هتل ها قسمت پذیرایی در پایین و چند پله بالاتر اتاق خواب و حمام قرار دارد ( دوبلکس ) البته می توان در سوئیت یک آشپزخانه کوچک نیز دایر نمود .
آپارتمان  Apartment  :عبارت است ازیک هال و پذیرایی با یک ، دو و یا سه اتاق خواب که هر کدام دارای دو تخت است . در صورتی که دواتاقه باشد، معمولاً یک اتاق ( دبل ) یک تخت دو نفره و اتاق دیگر توئین، دو تخت یک نفره خواهد داشت .هر آپارتمان یک حمام مشترک دارد و یک آشپزخانه کوچک.معمولاً در قسمت پذیرایی به تعدادکافی صندلی یا مبل راحتی وجود دارد.
استودیو Studio : به اتاقهایی گفته می شود که در بدو ورود به شکل اتاق پذیرایی دیده می شود ولی در صورتی که مبلها یا کاناپه ها را به صورت تختخواب در آورند حکم اتاق خواب را خواهد یافت، از این رو روزها اتاق پذیرایی و شبها اتاق خواب است .البته کاناپه ها طوری ساخته شده اند که می توان بالش و پتو و ملحفه را  داخل آن جای داد. اتاق استودیو حمام نیز دارد، استودیو می تواند آشپزخانه کوچکی نیز داشته باشد .
کانکتد روم  Connected Room  : دو اتاق تودرتو را می گویند، هر دو اتاق به راهرو اصلی هتل راه دارد و هر کدام به تنهایی یک اتاق کامل است و حمام جداگانه ای هم دارد، این دو اتاق به وسیله یک در از وسط به هم متصل است. چنانچه یک خانواده چهار نفره ، چنین اتاقی را درخواست نماید ، بچه ها در یک اتاق و پدر و مادر در اتاق دیگر اقامت خواهند نمود ، بدون این که درب راهرو اصلی را باز کنند، دو اتاق از درب وسط می توانند با هم در ارتباط باشند.
کابانا  Cabana :اتاقی است هم کف، که پنجره آن به محوطه ای باز می شود که متصل به استخر شناست. ساکن چنین اتاقی می تواند برای تعویض لباس از اتاق مخصوص خود استفاده نماید .
فیستا سوئیت  Fiesta Suite  : این نوع سوئیت ها معمولاً در هتل هائی قرار دارند که دارای سالن عروسی است و پس از پایان مجلس عروسی ، برای استراحت و خواب در اختیار عروس و داماد قرار می گیرد . معمولاً مخارج این سوئیت قبلاً جزو هزینه های مجلس عروسی منظور گردیده و حساب جداگانه ای ندارد .
اتاقهای دیگری هم در هتلها و متلها وجود دارند که بنا به علاقه وتمایل مسافران دراختیار آنان گذاشته می شود که عناوین آنها در جدول "انواع اتاق " آورده شده است . 

انواع سرویس در هتلها
O.R(Only Room): یعنی اتاق جهت اقامت بدون هیچگونه وعده غذائی    European plan
 B.B (Bed & Breakfast): یعنی اتاق جهت اقامت همراه با یک وعده صبحانه در روز American plan
 H.B (Half Board): یعنی اتاق جهت اقامت همراه با یک وعده صبحانه و یک وعده نهار یا شام. مثلاً سرویس H.Bدر دبی معمولاً به یک وعده صبحانه و یک وعده نهار اطلاق گردیده در حالی که همان سرویس در ترکیه (منطقه آنتالیا و منطقه دریای اژه) به یک وعده صبحانه و یک وعده شام اطلاق می گردد. Modified American plan
 F.B(Full Board): یعنی اتاق جهت اقامت همراه با یک وعده صبحانه ، یک وعده ناهار و یک وعده شام. در بعضی از هتل ها این سرویس بصورت سرویس Full board plus  یعنی اتاق جهت اقامت همراه با یک وعده صبحانه ، یک وعده ناهار ، یک وعده شام و نوشیدنی ها هنگام صرف ناهار و شام  ارائه می گردد .  Full American plan
ALL ) َAll Inclusive) :یعنی اتاق جهت اقامت همراه با تمام وعده های غذائی شامل صبحانه ، ناهار ، عصرانه و  شام و نوشیدنی های رایگان . این سرویس معمولاً در هتل های واقع شده در شهرهای ساحلی نظیر کوش آداسی ، بودروم ، مارماریس ، آنتالیا و . . . ارائه می گردد و بسته به نوع نوشیدنی ارائه شده مثلاً تولید داخل یا خارج کشور و اینکه در چه ساعاتی از شبانه روز ارائه می گردد دارای واژه های متفاوتی است نظیر Ultra All Inclusive و Maximum All Inclusive. در بعضی از هتل هائی که چنین سرویسی ارائه می گردد استفاده رایگان از ورزشهای آبی از قبیل جت اسکی ، اسکی روی آب ، غواصی ، ماساژ و . . . برای یکبار در طول اقامت جزئی از سرویس می باشد .
  اصطلاحات مربوط به سن مسافر
 بزرگسال Adult : به افراد بیش از 12 سال اطلاق می گردد و با علامت اختصاری ADL نشان داده می شود .
اطفال 2-6 سال Child: کودکانی هستند که معمولاً در هتل ها به آنها تخت اختصاص نمی یابد و با علامت اختصاری CHD2-6 نشان داده می شود .
اطفال 6-12 سال Child: کودکانی هستند که معمولاً در هتل ها به آنها تخت از نوع سفری اختصاص می یابد و با علامت اختصاری CHD6-12 نشان داده می شود .
نوزاد  Infant: به کودکان زیر دوسال اطلاق می گردد که معمولاً در هتل ها به آنها تخت اختصاص نمی یابد و با علامت اختصاری INF نشان داده می شود .
رزرواسیون
رزرواسیون: عمل تشخیص و ثبت نام تور و یا اقامتگاهتان، تاریخ آغازوپایان استفاده از تور و اقامت را شامل می گردد. این عملکرد معمولا با پیش پرداخت صورت می گیرد.
رزرواسیون طریق اُپسیون:در این شکل، رزرواسیون تا ساعت و تاریخی مشخص وبدون هیچگونه مسئولیت خاصی بنام  شما انجام میگردد و اگر تا ساعت و تاریخ مشخص شده جواب مثبت ندهید این رزرواسیون کنسل میشود.
ووچر و تورلیدر
قرار داد مشتری یا وچر:قراردادی است که ما بین گردشگر و آژانس به امضاء میرسد این قرارداد بهنگام رزرواسیون قطعی جاری می شود. قرارداد مورد بحث تمامی جزئیات نحوه اقامت،ایاب وذهاب،خدمات راهنمائی و وضعیت خوراک را شامل میگردد از نظرحقوقی بسیار اهمیت دارد.
لیدر تور: لیدرتورمسئول تنظیم تورو بجای آورده شدن تمام مفاد قرارداد سیاحت، تامین گردشهای داخل شهری، تورهای تاریخی وتفریحی، قبول نمایندگی کامل شرکت توریستی بوده و از تجربه و اطمینان بخشی کامل بر خوردار است.
راهنمای محلی: این راهنما در خلال گردش شما، در مورد مناطق مختلف اطلاعات کافی در اختیارتان قرار داده و دارای اجازه رسمی از طرف موسسات ذیصلاح کشورهستند.
وضعیت پانسیون ها
اتاق + صبحانه ( Bed &Breakfast = BB ): این نوع اقامت و صبحانه را در بر ميگيرد .
نصف پانسيون ( Half Board = HB ): اين نوع اقامت، صبحانه و معمولاً شام را در برميگيرد.
پانسيون کامل: ( Full Board = FB ): اقامت و سه وعده غذائی را شامل ميگردد.
پانسيون با همه چيز ( All Inclusive = A.İ ): اقامت، وعده های غذائی، نوشیدنی های رایگان و تمامی برنامه ها را در خود جای می دهد.
ورود به هتل - خروج از هتل ( Check in –Check out ):معمولاً ورود و اسکان در هتلها بعد از ساعت 12 يا 13 و خروج از آن قبل از 12 يا 13 قيد ميگرد
اصطلاحات بین المللی سروانواع قهوه جهت سفارش نوشیدنی درکافی شاپ 
DOUBLE: اسپرسو شامل ۲شات SHOTاسپرسو حداکثر شامل ۴۵تا ۶۰میلی لیتر اسپرسو
DOPPIO: روش خلاصه جهت درخواست سرو دبل DOUBLE
RISTRETTO: شامل یک شات به مقدار کم (SHORT SHOT)از اسپرسو
Longo: اسپرسو درترکیب مناسب با آب بیشتر جهت پر کردن فنجان قهوه که در واقع بیشترین طعم گیری از قهوه ضمن تهیه آن با افزودن آب اضافی به اولین شات اسپرسوانجام می شود.
DOUBLE DOUBLE: به معنی استفاده ازخامه دوبل وشکردوبل درسروقهوه می باشد(نوشیدنی هایی که با خامه تهیه و سرومی شوند)
Double Cup: به معنی سفارش دو فنجان اسپرسو که اگر جهت سرو یک نفر باشد یکی از فنجانها باید بسیار داغ تهیه شود.
Grande: فنجان قهوه با گنجایش ۱۶اونس یا ۴۸۰میلی لیتر
Drip: به معنی سفارش قهوه ساده می باشد.
Dry: به معنی سفارش انواع قهوه به همراه کف شیر
Cher Sugar: به همراه شکر مساوی
Demitasse: کپ کوچک جهت سرو اسپرسوی ساده
Barista: گارسن متبحر و آموزش دیده جهت تهیه انواع قهوه
Half-caf: قهوه با کافئین متوسط
Harmles: اصطلاح درخواست قهوه بدون کافئین هنگام سفارش نوشیدنی قهوه
No fun: اصطلاح جهت سفارش قهوه بدون کافئین یا بدون چربی
On a Leash: اصطلاح جهت سفارش قهوه در لیوان بدون دسته
Quad: شامل چهار شات اسپرسو یا بعبارتی Double –Double
Short: اصطلاح جهت سرو اسپرسو در فنجان با گنجایش ۲۴۰میلی لیتر
Tall: فنجان با گنجایش ۱۲اونس یا ۳۶۰میلی لیتر
Triple: سه شات اسپرسو (غلیظ تر از دبل)
Shot: اولین چکیده خارج شده از دستگاه اسپرسو شامل ۳۰میلی لیتر یا ۱اونس اسپرسو
Single: اسپرسو تهیه شده از یک شات (حداکثر ۴/۳ ۱اونس)
Skinny: اصطلاح در سفارش لاته با شیر کم چرب
Skinny Harmless: اصطلاح جهت سفارش لاته با شیر کم چرب و اسپرسوی بدون کافئین.
Unleaded: قهوه بدون کافئین
With legs  یا  With Wings: فنجان دارای دسته
With room: سفارش سرو قهوه جهت جای گذاردن فضای کافی در بالای لیوان برا یافزودن خامه یا جهت سرو بهتر
 انواع اقامتگاهها
نوع اقامت گاهها در مناطق گوناگون با توجه به محل تاسيس ، کيفيت تجهيزات و سرويس دهي ، بخش هاي خدماتي ، مختلف است و هر يک با توجه به وضع و موقعيت خود ، خصوصيات ويژه اي را داراست و به اسامي خاصي نيز ناميده مي شود ، که در ذيل به معرفي انواع تاسيسات اقامتي پرداخته مي شود :
هتل : هُتِل یا مهمانخانه نوعی مکان مسکونی اجاره‌ای است که معمولاً برای مدت کوتاه به افراد اجاره داده می‌شود. هتل‌ها از امکانات اقامتی و گردشگری شهرها به حساب می‌آیند و بیشتر مورد استفاده مسافران و گردشگران قرار می‌گیرند. هتل‌ها دارای تعداد زیادی اتاق هستند که گاه به چند صد اتاق می‌رسد. علاوه بر اتاق‌ها و سوئیت‌های اقامتی، هتل‌ها دارای امکانات جنبی گوناگونی هستند. رستوران، استخر شنا، کافی شاپ و سالن اجتماعات نمونه‌هایی از امکانات هتل‌ها هستند.
معمولا مشتریان هتل در اتاقها و سوئیت هایی که دارای تخت خواب، توالت و حمام مجزا هستند ساکن می‌شوند. اتاقهای یک تخته و دوتخته مشتریان بیشتری دارند.
هتل hotel از واژه فرانسوی hôtel گرفته شده است که خود برگرفته از hôte به معنای مهمان است. hôtel در فرانسه اشاره به ساختمانی می‌کند که بازدید کننده زیادی داشته باشد. اما با ورود این واژه به زبان انگلیسی و سپس گسترش آن به سایر زبانها، معنای کاربردی هتل دگرگون شده و امروزه به نوع خاصی از مکانهای اقامتی برای مسافران اطلاق می‌شود
 •هتل آپارتمان :
هتل آپارتمان‌ها دارای واحد یا سوئیت‌های مستقلی هستند که همانند اتاقها و سوئیت‌های یک هتل به مسافران اجاره داده می‌شوند. این واحدهای مستقل بصورت مبله و دارای امکانات استاندارد لازم برای خواب، نظافت، سرگرمی و آشپزی هستند. همانند هتل، هتل آپارتمان نیز دارای سرویس است. به این معنا که اتاقها در فواصل زمانی منظم (معمولا روزانه) نظافت می‌شوند. تفاوت عمده هتل آپارتمان با هتل در وجود امکانات آشپزی در اتاق یا آپارتمان مورد اقامت می باشد.
 •هتل پانسيون :
اين نوع اقامت گاهها ، عموما در شهرها واقع شده اند و تعدادي اتاق و سالن غذا خوري ( به اندازه اي که بتواند غذاي ساکنين را تامين نمايد ) ، کتابخانه ، سالن مطالعه ، و اتاق تلويزيون در آن پيش بيني شده است ، در هتل پانسيون معمولا اتاق ها به صورت ماهانه و يا سالانه اجاره داده مي شود و مشتريان ديگري خارج از هتل براي صرف غذا پذيرفته نمي شوند . در اين مراکز ، مقررات خاصي وجود دارد و اقامت کنندگان در ساعات معيني بايد براي صرف صبحانه ، نهار و شام ، سرميز حاضر شوند ، ساعات ورود و خروج نيز براي ساکنين آن طبق برنامه اي ، مشخص شده است .
 •هتلهاي فرودگاهي :
اين نوع هتل ها در مجاورت فرودگاهها قرار دارند و بيشتر مورد استفاده مسافرين ترانزيتي مي باشند ، زيرا اکثر اين مسافران با وقت بسيار کمي که دارند ، امکان استفاده از هتل هاي داخل شهر برايشان ميسر نيست ، قيمت ها نيز فقط براي اتاق ( طرح اروپايي ) مي باشد . کشور ما فاقد اين نوع هتل است .این نوع هتلها معمولا برای زمانهای 2، 4 ، 6 ، 8 و ... ساعت اجاره داده میشوند و قسمتهای کافی شاپ 24ساعته و فروشگاه های فعالتری نسبت به دیگر هتلها دارا میباشند.
 •هتل هاي تفريحي :
اين نوع هتلها در کنار دريا و يا در مناطق خوش آب و هوا و يا کوهستاني و يا نزديک چشمه هاي آبهاي معدني قرار دارند و بيشتر محل اسکان افرادي هستند که براي گردش و گذراندن تعطيلات مسافرت مي کنند ، اين هتل ها داراي حداقل امکانات مورد نياز بوده و بيشتر از طرح آمريکايي ( اتاق با سه وعده غذا ) پيروي مي کنند .
 •رزورت هتل (Resort  Hotel) :
به هتل هايي اطلاق مي شود که نزديک چشمه هاي آب معدني قرار دارند و اين نوع هتل ها مخصوص استراحت هستند .
 •هتل هاي حومه شهر :
اين نوع هتلها در حومه شهرها و در محلي آرام و ساکت قرار گرفته اند و قيمت آنها نيز نسبتا ارزانتر از ساير اقامت گاههاي مشابه ، مي باشد ، اين گونه هتل ها براي مسافراني با بودجه کم و همچنين سازمانهايي که مي خواهند سمينار ، کنفرانس و برنامه هاي آموزشي داشته باشند و نياز به مکاني آرام دارند ، بسيار مناسب است .
 •هتل هاي جوانان :
اين نوع هتل ها که مخصوص قشر کودک ، نوجوان و جوان است ، علاوه بر وسايل ، تاسيسات ، تجهيزات و تشکيلات يک هتل عادي ، به وسايل و امکانات ديگري که مورد علاقه و نياز خردسالان و نوجوانان مي باشد مجهز هستند ، که در فضاي باز و يا بسته از اين تجهيزات استفاده مي شود ، از قبيل وسايل ورزشي و بازيهاي سرگرم کننده اي که در خور ذوق ، علاقه و طبع افراد کم سن و سال مي باشد ، اين نوع هتل ها ، طيفهای سني مشخصي را فقط از 6 تا 18 سال در بر مي گيريد ، رعايت بهداشت ، نوع غذا ، محل و شرايط خاص اتاق خواب و اتاقها نيز با توجه به سنين استفاده کنندگان آن بايد مدنظر قرار گيرد . کشور ما فاقد اين نوع هتل مي باشد .
 •هتل روي چرخ :
در اين نوع هتل ها ، کارواني با هدف سير وسياحت و استفاده از امکانات يک هتل مجهز و فارغ از رنج و زحمت سفر با تامين محل اقامت از قبل ، بطور  سيار حرکت مي کند و هر کجا که قصد ماندن داشته باشد ، همان جا نيز توقف مي نمايد . اين نوع هتلها که روي چرخ قرار دارند ، عموما داراي 18 متر طول و 2/5متر عرض و 4 متر ارتفاع هستند ، ظرفيت هر يک از اين هتل هاي سيار عبارت است از 8 آپارتمان دو نفره که 4 آپارتمان آن نسبتا بزرگ و4دستگاه آن اندکي کوچک است ، هر کدام از اين آپارتمان ها داراي حمام با آب سرد و گرم ، توالت ، امکانات نشستن براي 4 نفر و چند عدد تخت براي خواب ، راديو و تلويزيون ، کمد جالباسي ، اشکاف ، تهويه مطبوع ، و ميزي در وسط مي باشد . قسمت مجزايي هم وجو دارد که چنانچه مسافر مايل باشد مي تواند از اين قسمت براي صرف صبحانه و يا غذا استفاده کند . سقف و يا پنجره هاي آن شيشه اي است و مي تواند مسافران را ، از مناظر ديدني اطراف ريال برخوردار سازد . کشور ما فاقد اين نوع هتل مي باشد .
 •متل :
راهسَرا یا متل به اقامتگاهی در جاده‌های کرانه‌ای و کوهستانی و جنگلی و بیابانی گفته می‌شود که توقفگاه آن غالباً در دیدرس مسافران است ، و بيشتر مورد استفاده مسافريني هستند که با وسيله شخصي مسافرت مي کنند ، و هزينه اقامت در نظر گرفته شده ، فقط براي اتاق مي باشد . متل ها علاوه بر وسايل موجود يک هتل ، در کنار خود ، داراي پمپ بنزين ، فضاي سبز و مناسب ، رستوران ، ساندويج فروشي ، سوپر مارکت و وسايل تفريحي بصورت محدود نيز هستند . ساختمان متل ها بيشتر يک طبقه و ويلايي است ، در اتاقها ، حمام و آشپزخانه وجود دارد ، در برخي از متل ها مسافران از آشپزخانه مشترک و عمومي استفاده مي کنند . محوطه باز هتل توسط کساني که چادر (خيمه) همراه دارند با پرداخت مبلغ کمي به عنوان کرايه ، مي تواند مورد استفاده قرار گيرد . هزينه انبار داري ، خانه داري و آب و برق در متل ها بيشتر از مخارج هتلهاست .
پیشینه راهسراها به شیوه سنتی به زمانهای دور می‌رسد و کاروانسراها را می‌توان نیاکان راهسراهای نوین دانست. تاریخچه راهسرا به سبک نوین به دهه ۱۹۲۰ در ایالات متحده آمریکا برمیگردد یعنی زمانی که دسته‌های خودروسوار در بزرگراه‌های آن کشور سرگردان میگشتند.
تفاوت راهسرا (متل) با مهمانخانه (هتل) بیشتر در اینست که در راهسراها نام و نشان مشتری تا اندازه زیادی برای صاحب اقامتگاه ناشناس میماند و اینکه جایگاه راهسراها معمولاً در کنار بزرگراه‌ها و جاده هاست به وارونه مهمانخانه‌ها که بیشتر در هسته‌های شهری قرار دارند. همچنین درهای راهسراها معمولاً رو به بیرون و به جاده باز می‌شود درحالیکه درها در یک مهمانخانه معمولاً به یک راهرو باز می‌شود.
بیشتر راهسراهای ایران در مسیر بزرگراه کرانه‌ای خزر قرار دارند و از نخستین راهسراها در ایران می‌توان از متل قو نام برد.
واژه راهسرا بجای متل از برابرنهاده‌های فرهنگستان زبان و ادب فارسی است.
متل تلفیقی است از دو واژه Motor و Hotel و اساساً ماهیت بین راهی داشته و معمولاً خارج از شهرها قرار دارد. در تعریف متل می‌توان گفت که «هتلی است که در آن مسافران می‌توانند با خودروی شخصی وارد شده و حتی خودرو را مقابل درب اتاق خود پارک نمایند» یکی از مشخصه‌های اصلی متل‌ها عدم وجود لابی در آنهاست چرا که میهمانان به مجرد وارد شدن به متل بدون نیاز به پیاده شدن کلید اتاق خود را از رسپشن دریافت نموده و مستقیما به سمت اتاق خود رانندگی می‌نمایند.
 •مسافرخانه ها : 
اين نوع اقامت گاهها ، ارزان ، کوچک و داراي امکانات اقامتي مختصر ، ساده و عموما داراي سرويس بهداشتي و يا آشپزخانه کوچک مشترک هستند ، مسافرخانه ها شکل ابتدايي هتل هاي مدرن هستند که ممکن است در داخل و يا در هر جاي ديگري از شهر ، قرار گيرند . خدمات اين نوع اقامت گاهها نيز در سطح پاييني قرار دارد .
 • زائر سرا :
مکانهايي اقامتي در شهرهاي زيارتي هستند که معمولا زائران را با شرايط آسان تر و هزينه هاي پايين تر مي پذيرند . زائر سراها با توجه به نوع وابستگي حقيقي و حقوقي و هزينه هاي پرداختي توسط مسافر ، داراي سطوح گوناگوني از امکانات و تسهيلات هستند .
 • پلاژ :
ويلاها و يا اتاقک هايي هستند که عموما در کنار سواحل دريا قرار گرفته اند و داراي سطوح مختلف امکانات مي باشند .
 • کمپينگ :
استراحت گاههايي هستند که مسافران با زدن چادر و يا با استفاده از ماشين هاي واگن دار در مناطق خوش آب و هوا ، در طبيعت و يا در کنار مناطق روستايي از آنها استفاده مي کنند ، در برخي از اين مناطق تسهيلات ابتدايي نظير تسهيلات بهداشتي ، يک فروشگاه کوچک و ... نيز در نظر گرفته شده است .
 • اتاقها و ويلاي اجاره اي :
در اکثر نقاط جهان و در ايران بيشتر در نقاط توريست پذير ، خصوصا در مناطق اطراف درياي مازندران و شهرهاي زيارتي ، برخي از ساکنين بومي ، اتاقها و يا ويلاهاي خود را به مسافران اجاره مي دهند که در اين نوع اقامت گاهها ، بسته به هزينه پرداختي ، حداقل و حداکثر و سائل رفاهي مورد نياز مسافرين ، موجود است . قيمت اين نوع اقامت گاهها که عموما غير رسمي فعاليت مي کنند ( در ايران ) ، از هتلها بسيار ارزانتر و براي افرادي که به صورت گروهي و براي مدتي نه چندان کوتاه مسافرت مي کنند بسيار مناسب است . ميزان هزينه پرداختي بابت اجاره اين نوع مکانها ، فصلي و متغير است .
 • مهمانسرا
مهمانسرا نوعی مکان مسکونی اجاره‌ای است که معمولاً برای مدت کوتاه به افراد اجاره داده می‌شود. مهمانسراها از امکانات اقامتی و گردشگری شهرها به حساب می‌آیند و بیشتر مورد استفاده مسافران و گردشگران قرار می‌گیرند. مهمانسراها دارای تعداد زیادی اتاق هستند که گاه به چند صد اتاق می‌رسد. علاوه بر اتاق‌ها و سوییت‌های اقامتی، مهمانسراها دارای امکانات جنبی گوناگونی هستند. رستوران، استخر شنا، کافی شاپ و سالن اجتماعات نمونه‌هایی از امکانات مهمانسراها هستند.
معمولا مشتریان مهمانسرا در اتاقها و سوییت‌هایی که دارای تخت خواب، سرویس بهداشتی و حمام مجزا هستند ساکن می‌شوند. اتاق‌های یک تخته و دو تخته معمولاً مشتریان بیشتری دارند.
 • شبانه روزی(مکان)
شبانه‌روزی (به انگلیسی: Hostel هاستل) که می‌توان آن را مهمانپذیر جوانان نیز نامید نوعی مکان اقامتی اجاره‌ای است که مهمانان آن بیشتر بصورت گروهی در اتاقها یا سالنهای بزرگ اقامت می‌کنند. معمولاً هر مهمان دارای یک تخت است که در یک اتاق مشترک با تعداد دیگری از میهمانان قرار گرفته است. معمولاً امکانات بهداشتی (حمام و توالت) و نیز آشپزخانه در بیرون از اتاقها قرار دارند و بصورت اشتراکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. شبانه روزی ها، بیشتر مورد استفاده جوانان گردشگر و مسافران معروف به بک پکر (گردشگر کوله‌پشتی) قرار می‌گیرند. از این رو در استرالیا و نیوزلند به این مکانها بک پکر backpackers گفته می‌شود.
اتاقهای چهارتخته، شش تخته و هشت تخته از انواع رایج اتاقهای موجود در شبانه‌روزی‌ها هستند. معمولاً اتاقها و سالنهای با ظرفیت بیشتر را خوابگاه می‌گویند که گاه می‌تواند بیش از بیست تخت داشته باشد. برخی مهمانپذیرهای شبانه‌روزی دارای اتاقهای یک تخته و دو تخته و یا اتاقهای دارای امکانات مستقل نیز هستند.
در ایران به مکانهای اقامتی ارزانقیمت شبانه روزی، مهانخانه، مهمانپذیر و نیز مسافرخانه گفته می‌شود. در نیمه اول قرن چهاردهم خورشیدی، ساخت مسافرخانه‌های ارزانقیمت در شهرهای مختلف ایران گسترش یافت و در شهرهای مختلف این مکانها، در میادین اصلی شهر، دروازه‌های ورودی و نیز در مجاورت گاراژهای مسافرتی ساخته شدند. در دهه‌های اخیر، علاقه بیشتری به ساخت و اقامت در هتل به وجود آمده است. به همین دلیل، بسیاری از مسافرخانه‌های قدیمی تغییر کاربری داده اند. در دوره‌های قدیمی تر، کاروانسراها نقش مهمانخانه را بر عهده داشته اند.
از ویژگی‌های شبانه‌روزی هامیتوان عنوان کرد، معمولاً ارزانقیمت‌ترین مکانهای اقامتی مسافرتی به حساب می‌آیند. هزینه نگه داری از آنها در مقایسه با هتل‌ها ناچیز است و خدمات آنها نیز ابتدایی است. بهداشت ناکافی از مشکلات عمومی این مکانها به حساب می‌آیند. علاوه بر آن، خطر دزدی از وسایل شخصی در این مکانها زیاد است. شبانه روزی ها، بیشتر مورد استفاده جوانان گردشگر و مسافران معروف به بک پکر (گردشگر کوله‌پشتی) قرار می‌گیرند
 • تختخواب و صبحانه
تختخواب و صبحانه که در انگلیسی Bed and breakfast بد اند برکفست یا به اختصار B&B بی اند بی نامیده می‌شود نوعی مکان اقامتی برای اجاره کوتاه مدت است که در آمریکا، کانادا، برخی کشورهای اروپایی و نیز در استرالیا، نیوزلند و اسرائیل رواج دارد. معمولاً این مکانها، خانه‌های شخصی افراد هستند که یکی دو اتاق آنها به مسافران اجاره داده می‌شود. صاحبخانه در نقش میزبان، علاوه بر تامین امکانات خواب و بهداشتی، صبحانه میهمانان را نیز تهیه می‌کند.
 • مجتمع توریستی:
به مجموعه ای از تأسیسات اقامتی، پذیرایی، تفریحی، تفرجگاهی، ورزشی گفته می شود که دارای تأسیسات متنوع بوده و مهمانان ضمن اقامات در آنها می توانند از خدمات جانبی دیگری که در آنها وجود دارد، استفاده نمایند، تأسیسات اقامتی در مجتمع های توریستی متنوع است و می تواند بصورت اتاق، ویلا، آپارتمان، کمپینگ، محل پارک کاروان یا اتاقهای سیار که با اتومبیل یدک کشیده می شوند باشد.
 • بنگالو:
به مجموعه ای از اقامتگاههای منفرد گفته می شود که دارای یک اتاق بزرگ با امکانات آشپزخانه، سرویس بهداشتی بوده و اغلب بصورت یک سوئیت یک اتاقه ساخته می شود.
 • شاله    Challet :
به خانه های ییلاقی گفته می شود که در نواحی کوهستانی با مصالحی مانند چوب ساخته می شوند. شاله ها می توانند ابعاد متفاوت داشته باشند.
 • اردوگاه جهانگردی:
به مجموعه ای از تأسیسات اقامتی منفرد گفته می شود که بصورت واحدهای مجزا از هم در محوطه ای باز، ساخته می شوند. عمدتاً این اردوگاهها دارای اتاقکهای کوچک و ساده ای هستند که برای مشتریان کم درآمد در نظر گرفته می شوند.
 • ویلاهای خصوصی:
به این نوع اقامتگاهها در ادبیات گردشگری خانه دوّم یا Secound home نیز می گویند. خانه های دوم که عمدتاً در مناطق توریستی احداث می شوند، بصورت اختصاصی توسط صاحبان و مهمانان آنها مورد استفاده قرار می گیرند. مسافران اینگونه خانه ها هر چند که عملکرد توریستی دارند، لیکن از نظر اقامت به تأسیسات اقامتی موجود در محل وابسته نیستند. لیکن نیازهای روزمره خود را از مـحـل تهیه کــرده و از خدمات موجود در مناطق توریستی استفاده می کنند.
 • اقامتگاههای آزاد:
این نوع اقامتگاهها فضاهای باز و آزادی هستند که هیچگونه تأسیساتی ندارند و صرفاً بخاطر زیبایی محل برای بر افراشتن چادر یا اقامت در فضای باز مورد استفاده مسافران قرار می گیرند. نمونه این نوع اقامت را می توان تقریباً در تمای  شهرهای توریستی مشاهده کرد که مسافران در کنار پیاده روها یا چمن های پارکهای شهری چادر برافراشته و بیتوته می کنند.

گردشگري كارخانه اي Factory tourism

بازديد ها و سفرهاي سازمان يافته از كارخانه ها براي ديدن اشياء ساخته شده و فرآيند كاررا گويند كه ممكن است خريد از فروشگاه كارخانه را نيز براي بازديدكنندگان فراهم كند.

گردشگري مزرعه اي Farm tourism

اين نوع گردشگري به واسطه محيط خاصي كه دارد از ديگر انواع گردشگري تمييز داده مي شود و همچنين به گردشگري كشاورزي  كه نيز مشهور مي باشد در واقع اين نوع گردشگري بخشي از كل گردشگري و محل همپوشاني گردشگري محيطي و گردشگري فرهنگي است. گردشگري مزرعه اي مكاني كه گردشگران در آن اقامت مي كنند و زمانيكه در كارهاي كشاورزي و دامپروري شركت مي كنند را شامل مي شود.به علاوه ، اين نوع گردشگري ابزاري براي حفظ منابع طبيعي و نگهداري چشم اندازها و مناظر سنتي مي باشد.

قايق ( كلك Ferry)

قايق مخصوص حمل مسافر و كالا در مسير هاي كوتاه كه از يك سو مرتبا به سوي ديگر مي رود.

جشن Feast جشنها اغلب با تفريح و سرگرمي همراه هستند. جشنهاي روزهاي مذهبي ، جشنهايي همگاني هستند كه اغلب تعطيلات عمومي و يا عيد مي باشند. در واقع جشن ها يادآور روزهاي مهم هستنند.جشنواره هاي غذا جديدترين نوع آنها مي باشند كه تمامي اينها به طور بالقوه جاذبه گردشگري محسوب مي شوند.
تورهاي مستقل خارجي Foreign independent tours تورهايي خارجي هستند كه توسط خود گردشگران سازماندهي مي شود كه داراي كيفيت بالا و به صورت اختياري  و بدون راهنما مي باشند.
 انعامGratuity مبلغ اضافي كه علاوه بر قيمت معمولي به شخصي كه در رستوران و… خدمتي را ارائه مي كند توسط مشتري داده مي شود.

جشنواره مذهبي Festival, religious

جشنواره هايي كه وابستگي مذهبي دارند جشنواره مذهبي ناميده مي شوند. رويدادهاي گوناگوني كه امروزه مضمون مذهبي بيشتري دارند در بسياري از محيط ها و مذاهب پرورش پيدا مي كنند كه تعداد زيادي از گردشگران رااز نواحي دور و نزديك  به خود جذب مي كنند. اخيرا تعداد زيادي از اين جشنواره ها در كشورهاي مديترانه به منظور پيشرفت گردشگري اين كشورها  مورد استفاده قرار گرفته اند.

شوخي Fun این لغت اشاره دارد به ميزان مفرح بودن گردشگري ، شوخي و خنده خواسته ي يك كودك و فرد بالغ در هر موقعيتي مي باشد و مي تواند انگيزه اي براي گردشگر باشد .
برنامه هاي مصرف مكرر Frequent user programmes اين نوع برنامه ها برنامه هايي هستند كه در آن مشتريان دائمي و ثابت خدمات شركتها و موسسات را از طريق سفرهاي رايگان و يا تخفيف ويژه و يا ساير امتيازات دريافت كنند.

گردشگري سخت Hard tourism

اين نوع گردشگري كه نقطه مقابل گردشگري نرم و جايگزين مي باشد براي توصيف و بيان توسعه ي بدون برنامه و زياد گردشگري و با هدف توجه به مسائل اقتصادي و عدم توجه به اثرات اجتماعي ، فرهنگي و زيست محيطي مورد استفاده قرار مي گيرد.

هدف سفر Purpose of trip

اهداف اصلي سفر به شش گروه عمده تقسيم مي شوند كه اين گروه بندي توسط سازمان جهاني جهانگردي و به منظور اهداف آمارگيري صورت گرفته است . اين اهداف اصلي سفر تفريح ، ديدار دوستان و اقوام و آشنايان ، تجارت ، گذران اوقات فراغت ، سفرهاي مذهبي و زيارتي و درمان مي باشند.

گردشگري روستايي Rural tourism

اين نوع گردشگري در سالهاي اخير به عنوان ابزاري براي ايجاد درآمد و اشتغال و تنوع بخشي به اقتصاد محلي مورد توجه قرار گرفته است. عمدتا شهرنشينان براي تجربه موقت سبك و شيوه زندگي روستايي اين نوع گردشگري را طلب مي كنند.گردشگري روستايي بيشتر يا گردشگري مزرعه شناخته مي شود حال آنكه گردشگري روستايي دربرگيرنده مفهوم وسيعتري مي باشد.

جهان چهارم Fourth world

در واقع اصطلاحي است كه به اقليت مردم كه در حكومت هاي متشكل از يك قوم جمع شده اند گفته ميشود كه به طور كلي در نواحي جنبي جغرافيايي زندگي مي كنند و از لحاظ سياسي واقتصادي وضع نامناسبي دارند و توسعه نيافته اند. مردم جهان چهارم براي گردشگري قومي و گردشگري ماجراجويانه به عنوان يك جاذبه مي باشند كه در صورتيكه هنرهاي دستي و فرهنگ آنها به طور فزاينده منتشر گردد محيط هاي طبيعي كه آنها در آن زندگي مي كنند در معرض خطر قرار مي گيرد.

جشنواره Festival

در تمامي فرهنگ ها برگزاري جشن وجود دارد و انواع اشيا ، افراد يا موضوعات همه دلايلي براي ايجاد جشنواره ها محسوب مي شوند.به طور كلي جشنواره ها داراي محتواي مذهبي يا غير مذهبي مي باشند كه در سطوح مختلف محلي ، ملي و بين المللي برگزار مي شوند و يكي از جاذبه هاي گردشگري محسوب مي شوند.

سازمان سفر بين المللي جوانان (Federation of international youth travel organization)

هدف از اين سازمان ترويج پويايي و گسترش افق هاي فكري افراد جوان به وسيله سفر ، فراگيري زبان ، زندگي خانوادگي ، گردشگري فرهنگي و اجتماعي و ساير فرصتها براي رشد و پيشرفت فردي است.كه يكي از بزرگترين سازمانهاي تجاري در بخش سفر جوانان و دانش آموزان مي باشد.اين سازمان از رشد سريع گردشگري جوانان حمايت مي كند و 245 عضو در 54 كشور دارد. اين سازمان براي تسهيل دستيابي به امكانات گردشگري و فرهنگي و فعاليت هاي تفريحي به اعضاي جوان خود كارت شناسايي ارائه مي دهد.

نمايشگاه ها Fairs

نمايشگاه ها رويداد هايي هستند كه معمولا به صورت دوره اي و براي معامله ي كالا و خدمات برگزار مي شوند.كه شامل آموزش ، سرگرمي ها ، مسابقه ها و جشن مي باشد. نمايشگاهاي كشاورزي يه سنت هاي روستايي توجه دارند. همچنين نمايشگاههاي تجاري به تجارت و خريد و فروش توجه دارند.نمايشگاهاي جهاني باعث مي شوند كه كشورها با يكديگر مقايسه شوند و از اين طريق موجب افزايش ورود جهانگرد مي شود.

تفريح در جنگل Forest recreation

جنگل ها مكانهاي عمده اي براي تفريح گردشگران پويا و فعال مي باشند مخصوصا براي چادر زنان و بوته و شاخ و برگ پيماها. تفريح در جنگل مي تواند آهسته و كوتاه قدم بر داشتن و مسير طولاني راه پيمودن ( كوچ نشيني ) باشد ويا مي توان ماهيگيري و قايق راني در جايي كه آب وجود دارد را شامل شودو همچنين جنگلها مكانهايي براي گردشگري طبيعت ، گردشگري ماجراجويانه و طبيعت گردي هستند. در جايي كه جنگلها از اهميت ويژه اي برخوردار هستند ممكن است از آنها به عنوان پارك ملي حفاظت شود.

بيماريهاي ناشي از غذا Food- borne illness

بيماريهاي ناشي از غذا به دليل وجود مستقيم يا غير مستقيم  باكتريهاي مضر در مواد غذايي مصرفي مي باشد. مانند سالموندلا. اين قبيل بيماريها مكررا موجب معده درد ، اسهال ، استفراغ مي شوند.گردشگران براي جلوگيري از اين نوع بيماريها بايد از نوشيدن آب با بطري ، خوردن غذاهاي داغ ، خوردن سالاد ، ميوه هاي محلي.و… اجتناب كنند مگر اينكه توسط منبع قابل اطميناني توليد شده باشند.

اثر تظاهري  Demonstration effect

افزايش تعداد گردشگران در يك مقصد، اثرات اجتماعي ، اقتصادي و فرهنگي زيادي را براي جوامع ميزبان به همراه دارد.كه از جمله مهمترين اين اثرات ، تقليد است كه ساكنان محلي برخي از جوامع تمايل به تقليد از رفتار گردشگران را دارند. لذا ويژگيهاي رفتاري آنها را به خود مي گيرند و از رفتار آنها تقليد مي كنند. درك اين مفهوم نيازمند توجه به اين موارد مي باشد كه چرا تنها برخي از رفتارها تقليد مي شوند؟ چه كسي از آنها تقليد مي كند ؟و چگونه آنها را ياد مي گيرند ؟ تحقيقات نشان داده است كه فاكتورهاي معيني در ايجاد اين امر دخيل هستند از جمله آنها :شكاف فرهنگي بين فرهنگ گردشگران و فرهنگ جامعه ميزبان ، قدرت اقتصادي جامعه ميزبان و مهمان ، همساني فرهنگ و مورد قبول واقع شدن آن توسط اكثريت افراد جامعه ميزبان ، قدرت فرهنگي جامعه ميزبان و ميزان انعطاف پذيري و پاسخگويي آن به تاثيرات جديد كه اين امر بيشتر در كشورهاي در حال توسعه ديده مي شود زيرا زمانيكه يك گردشگر از يك كشور توسعه يافته به كشوري در حال توسعه سفر مي كند شكاف هاي فرهنگي در اين صورت برجسته تر مي شوند.

 بازديد كننده يك روزهExcursionis

به افرادي گفته مي شود كه سفرهاي تفريحي آنها كوتاه مدت ( يك روزه ) و عموما شب راخارج  از خانه اقامت نمي كنند.كه اين افراد اغلب به صورت گروهي سفر مي كنند و به دليل اقامت كوتاه مدت آنها در مقصد استفاده آنها از خدمات گردشگري نيز محدودتر مي باشد. امروزه سفرهاي تفريحي كوتاه مدت در ميان كشور هايي كه با يكديگر همسايه هستند امري متعارف و پديده اي مهم مي باشد كه اغلب به صورت جداگانه در آمار گردشگري آنها  ثبت مي شود .

كج رفتاري  Deviance

به طور كلي مي توان اين واژه را به اين صورت معني كرد: رفتاري كه با نرم و حالت طبيعي و استاندارد تفاوت دارد. اما تعريف اجتماعي و منطقي كج رفتاري عبارت است از: سر باز زدن از استانداردهاي برجسته و شاخص. بنابراين گردشگري، به دليل اينكه براي اكثريت مردم، تعطيلات، دوره اي از رفتار است كه با رفتارهاي روزمره زندگي متفاوت مي باشد، خود ، يك نوع كج رفتاري تلقي مي شود و همچنين در برخي از موارد رفتار واقعي كه از برخي گردشگران سر مي زند در صورتيكه شامل فعاليت هايي همچون : استفاده از مواد مخدر ، مصرف بيش از حد مشروبات الكلي يا فحشا باشد( هر چند اين رفتارها لزوما جرم محسوب نمي شوند ) ممكن است كج رفتاري تلقي شود. اما به طور كلي توصيف كج رفتاري و اينكه چه عواملي باعث ايجاد آن مي شود نيازمند توجه و دقت در موارد زير هست : اينكه استانداردها چگونه هستند ؟ چه كسي و چگونه آنها را تعيين مي كند و چه كسي و چرا از آنها پيروي مي كند؟

(Development era)

توسعه گردشگري به 3 دوره اصلي تقسيم مي شود : دوران پيشه وري ،  كه به عنوان توسعه آهسته و كند شناخته مي شود كه در اين دوره گردشگري با مهارتها و تكنولوژيهاي كمياب و نادر مواجه بود. دوره ي فورديزم كه در اين دوران گردشگري با استاندارد شدن و توليد انبوه همراه بود و بالاخره دوره گردشگري نوين كه گردشگري اوليه را از طريق بخش بندي تقاضا ، انعطاف پذيري عرضه و ادغام مورب متحول نموده است.

انعام Tipping

نوعي پرداخت كاملا اختياري  مي باشد كه مستقيما از طرف مشتري به كارمند در قبال كيفيت خدماتي كه ارائه شده پرداخت مي شود. دادن انعام تنها در برخي از فرهنگها وجود دارد و در برخي از فرهنگها اصلا چنين پرداختي ديده نمي شود. دادن انعام در جاهايي كه خدمات مستقيم و يا به صورت شخصي به مشتري ارائه مي گردد بسيار برجسته تر مي شود. رستورانها و هتل ها از نمونه مكانهايي هستند كه در ان ها دادن انعام بسيار ديده مي شود.

Youth tourism

یک بخش از بازارگردشگری که افراد در سنین 18-15 و 29-25 را شامل می شود . آمار نشان می دهد که گردشگری جوانان بیش از گردشگری به شکل کلی در حال توسعه می باشد .

Winter sun

تعطیلاتی که در فصول غیر از تابستان برای استفاده از امکانات گردشگری مناطقی که درزمستان اقلیم مناسبی دارند مانندسواحل مدیترانه و یا جزایر قناری در اسپانیا و فلوریدا در آمریکای شمالی به ویژه برای بازنشسته ها طراحی می شوند .

Water resources depletion and pollution

منابع آب تازه در بسیاری از کشورها کمیاب می باشد وبا مصرف بالای کشاورزی ،صنعتی ، خانگی و نیز آلودگی بیش از پیش تحلیل می روند .صنایع سفر گردشگری و هتل داری مصرف کنندگان عمده آب و نیز تولید کننده زباله و فاضلاب می باشند. کمبود و آلودگی آب به ویژه در کشورهای درحال توسعه بر گردشگری و هتلداری نیز تاثیر می گذارد .

میل به سفرهای تفریحی Wanderlust

این واژه میل به ترک جاهای شناخته شده به قصد مقاصد ناشناس و سفر رفتن برای دیدن مکانهای متفاوت به قصد مناثر شدن از جیزهای جدید را توصیف می نماید .به نظر می رسد میل به سفر بیشتر درگردشگری بین المللی ارضا شود تا در گردشگری بومی به نیاز به امکاناتی برای اقامت کوتاه دارد تا اقامت تا اقامت های طولانی . اقلیم نیز در اینارتباط در درجه بعدی اهمیت قرار دارد ومعمولا بیش از یک مکان یا کشور مورد بازدید قرار می گیرد .

شهر نشینی Urbanization

مطالب مشابه :


تفاوت "متل" با "هتل"!

تاریخچه راهسرا به سبک نوین به دهه ۱۹۲۰ در ایالات متحده آمریکا برمیگردد یعنی زمانی که دسته




فرق هتل با متل

تاریخچه راهسرا به سبک نوین به دهه ۱۹۲۰ در ایالات متحده آمریکا برمیگردد یعنی زمانی که دسته




تفاوت ها

تاریخچه راهسرا به سبک نوین به دهه ۱۹۲۰ در ایالات متحده آمریکا برمیگردد یعنی زمانی که دسته




شناسایی انواع واحد های اقامتی

راهسَرا یا متل به اقامتگاهی در جاده‌های کرانه‌ای و کوهستانی و جنگلی و بیابانی گفته می




تفاوت هتل با متل

صحرايي يا ساحلي با توقفگاه هايي كه بيشتر در ديدرس مسافران است به راهسرا يا متل معروفند.




اصطلاحات تخصصی در مورد مسافرت

راهسَرا یا متل به اقامتگاهی در جاده‌های کرانه‌ای و کوهستانی و جنگلی و بیابانی گفته می




مجموعه اسامی خاص انگلیسی فارسی - بخش چهارم

Motel راهسرا. Motherboard کارت صدا




برچسب :