نکاتی درباره‌ خرید و نگهداری کفش

 

نکاتی درباره خرید و نگهداری کفش

 

 

کفش در بسياري از فعاليت هاي حرکتي انسان به ويژه راه رفتن نقش بسيار مهمي دارد. برخلاف کليه پوشاکي که فرد استفاده مي کند، اين وسيله در سلامتي بدن بسيار موثر است. هر فرد در طول زندگي و فعاليت هاي روزمره خود به مدت زيادي راه مي رود و مي ايستد، بنابراين يک کفش راحت و مناسب علاوه بر کاهش خستگي سبب مطلوبيت فعاليت ها مي شود. کفش مناسب و راحت از بروز ناهنجاري هاي متداول در ناحيه مچ و انگشتان پا مانند تاول، ميخچه و حتي دردهاي کمر جلوگيري مي کند. کفش سه نقش اساسي دارد که عبارت است از:    

سوزش پا

               
 

      1- نقش حمايتي و حفاظتي: حمايت از پا مهمترين وظيفه کفش است و به عنوان يک ابزار حفاظتي هنگام راه رفتن، دويدن، پريدن و ساير فعاليت هاي حرکتي، پاها که قلب دوم هر انسان هستند را حمايت مي کند. بدون يک کفش مناسب بافت هاي نرم پا به ويژه در کودکان و سالمندان به دليل ناتواني مفصلي آسيب مي بيند.


2- نقش شکل دهي و ظرافت بخشي: کفش شکل و ظرافت ويژه اي به عمل راه رفتن مي دهد.


3- نقش ورزشي: اين نقش بسيار اختصاصي است، از اين رو کفش نه تنها بايد با الگوهاي حرکتي هررشته سازگار باشد بلکه بايد از صدمات ورزشي نيز جلوگيري کند. کفش در ورزش بايد پا را از عوامل آسيب رسان خارجي حفظ کند و هيچگونه تاثير منفي نداشته باشد. کفش نامناسب موجب آسيب و چرخش داخلي زياد پا مي شود.






کفش نامناسب و آسيب به پا

احتمالا بسياري از عادت هاي نادرست مانند راه رفتن غلط، ايستادن و نشستن غيراصولي همچنين برخي از دردهاي ساق، زانو، کمر، پا و پيچ خوردگي مکرر مچ پا با کفش نامناسب ارتباط دارد. کفش ها وسيله آرايش پا نيستند و هنگام خريد بايد راحت بودن پا و خواص کيفي کفش را بر همه چيز ترجيح داد. اگر کفش با پا سازگار نباشد موجب خستگي، اختلال و کاهش قوس هاي عرضي و طولي پا مي شود و اثرات نامطلوب بر روي مفاصل زانو و ستون فقرات مي گذارد. با يافته هاي جديد بهتر مي توانيد کفش مناسب و مورد علاقه خود را انتخاب کنيد به طوري که مدت ها با آن راحت و آسوده باشيد.



نکاتي براي خريد کفش

نقش حمايتي و حفاظتي کفش براي افراد عادي بسيار مهم است و برخي از اختلالاتي که عنوان شد با متغيرهاي مختلف کفش مانند پاشنه، تخت يا کف خارجي، اندازه و پنجه کفش ارتباط مستقيم دارند بنابراين توجه به اين متغيرها که در زير  هنگام خريد کفش به همه پيشنهاد مي شود.

- اندازه کفش: کفش بايد اندازه پاي شما باشد. کفش هاي بزرگ و گشاد موجب چرخش پا در داخل کفش مي شود و تعادل راه رفتن را بر هم مي زند. کفش تنگ بافت پا را بيش از حد تحت فشار قرار مي دهد. کفش هاي تنگ به ويژه در پنجه عوارض زيادي مانند: تاول و شست کج را به همراه دارد. در کفش تنگ فضاي کافي براي جريان هوا و تنفس پا وجود ندارد و موجب خستگي سريع نيز مي شود به طوري که نمي توان با آن زياد راه رفت يا ايستاد. کفش تنگ با دردهاي ساق پا، زانو و کمر ارتباط دارد.



- پنجه کفش: پنجه کفش ها باريک يا عريض (پهن) هستند. کفش هايي که عرض پنجه آنها از عرض سينه و پنجه پا بيشتر باشد، علاوه بر توليد مقداري وزن اضافي باعث جابجايي زياد پا در داخل کفش شده و احتمال تاول زدن را بالا مي برد. وجود اندکي فضاي آزاد ضروري است تا انگشتان به راحتي خم شوند و فضاي کافي نيز براي تهويه وجود داشته باشد همچنين پنجه کفش بايد اندکي متمايل به بالا باشد. کفش هاي پنجه باريک، عامل اصلي شست کج و فرورفتن ناخن در انگشت شست هستند. استفاده درازمدت از اين کفش ها باعث ضايعات مفصلي، سوزش، پينه بستن لاي انگشتان و چنگ شدن انگشتان مي شود و اثرات نامطلوبي بر عضلات ناحيه کف و ساق پا مي گذارد. کاهش دامنه حرکتي مفصل، بي تحرکي و خشکي مفصل از عوارض ديگر کفش تنگ است همچنين فشار مستمر بر عروق و اعصاب اين ناحيه پا موجب افزايش خستگي و کاهش استقامت مي شود. در کفش هاي تنگ، فشار از طريق مفاصل زانو و ران به کمر منتقل خواهد شد.



- پاشنه کفش: در راه رفتن ابتدا پاشنه پا با زمين تماس مي يابد وجنس پاشنه کفش بايد از موادي باشد که بتواند ضربه را به خوبي جذب کند. مواد فلزي و پاشنه هاي غيرقابل ارتجاع به ويژه اگر سطح مقطع پاشنه (عرض پاشنه) کفش کم باشد، سبب کاهش ضربه حاصل از برخورد پا با زمين در لحظه تماس و جذب آن نمي شود. عرض کم پاشنه کفش، ثبات و استحکام حرکت را هنگام تماس با زمين کاهش مي دهد. ناحيه پاشنه (جايي که پاشنه در داخل کفش قرار مي گيرد) بايد ثابت و محکم باشد تا از پاشنه به خوبي محافظت کند. در حالت طبيعي 55 درصد کل وزن بدن هنگام راه رفتن بر روي پاشنه و 45 درصد بر روي قسمت جلوي پا قرار مي گيرد. در کفش پاشنه بلند اين توزيع فشار به هم مي خورد و علاوه بر توزيع نامناسب وزن بدن، ساختار اسکلتي، تاندون، رباط ها و عضلات کوچک پا در وضعيت کشيدگي نامناسب قرار مي گيرند. همچنين موجب جابجايي غير طبيعي مرکز ثقل بدن به جلوي سطح اتکا مي شود (بدن به جلو تمايل پيدا مي کند) و فرد براي حفظ حالت طبيعي خود و آوردن مرکز ثقل به طرف عقب مي کوشد. لازم به ذکر است اين تلاش با افزايش فعاليت عضلات و صرف انرژي زياد همراه است. حفظ اين وضعيت در طولاني مدت موجب اختلال در قوس هاي طبيعي کف پا، آرتروز مفاصل و تغيير شکل انگشتان پا، افزايش دردکمر و قوس (گودي) کمر، خستگي زودرس و تحرکات ناخوشايند عصبي خواهد شد. حداکثر ارتفاع مجاز پاشنه 2 سانتي متر است و سطح مقطع يا وسعت پاشنه بايد به اندازه تمام پاشنه پا باشد. جنس پاشنه بايد از مواد لاستيکي، شبه لاستيکي و ارتجاعي ساخته شود. در کفش هاي اسپورت و بدون پاشنه براي اطمينان از وجود قوس طولي داخلي به کف داخلي کفش توجه کنيد.


- تخت کفش: کلفتي و ضخامت تخت خارجي کفش بسيار متغير است. تخت کفش بايد در ناحيه پنجه انعطاف پذير باشد، همچنين ضخامت يا قطر زياد در کفش هاي معمولي احتمال پيچ خوردگي را افزايش مي دهد و تخت هاي نازک هم ضربه و فشار ناشي از برخورد پا با زمين را به خوبي جذب نمي کنند. پوشيدن کفشي که تخت بسيار نازک دارد، مانند راه رفتن با پاي برهنه است و فشار زيادي بر مفاصل پا وارد مي کند. تخت هاي بسيار کلفت نيز مانند پاشنه هاي بلند امکان پيچ خوردگي پا به طرف داخل را افزايش مي دهند، بنابراين تخت کفش علاوه بر قطر يا ضخامت بايد انعطاف پذيري خوبي هم داشته باشد. وجود عاج و خطوط عرضي نيز درتخت کفش موجب اصطکاک بيشتر و کاهش سر خوردن مي شود. کف داخلي کفش بايد حاوي لايه اي مناسب براي حفظ قوس پا و جذب ضربه باشد.



حفاظت از کفش

- براي محافظت و نگهداري کفش حتما در فواصل منظمي از واکس استفاده کنيد چون واکس کفش را نرم و عمر آن را زياد مي کند.

- از کفش مستعمل و تغيير شکل يافته نيز استفاده نکنيد چون موجب آسيب به پا مي شود.

- درصورت شستن کفش، بهتر است در هواي معمولي به تدريج خشک شود زيرا حرارت مصنوعي ويکباره خشک کردن آن باعث خشکي و ترکيدن کفش خواهد شد. بعداز شستن، داخل کفش کاغذ مچاله شده بگذاريد تا شکلش حفظ شود.

- براي جلوگيري از شوره کفش هاي چرمي که بر اثر عرق زياد توليد مي شود، سرکه و آب را مخلوط کنيد و با آن کفش را برس بزنيد يا گليسيرين بماليد.

- در صورتي که پس از مدتي استفاده از کفش احساس مي کنيد کف داخل کفش به خوبي فشار زمين را جذب نمي کند يا در داخل کفش احساس سفتي مي کنيد از کف هاي داخلي جديد و متناسب با اندازه کفش استفاده کنيد.

- رويه بيروني کفش معمولا از جنس چرم، کرباس يا مواد مصنوعي است و اگر امکان تهويه داشته باشد مناسب خواهدبود، همچنين زبانه کفش بايد بتواند به خوبي از فشار بند ها و يا تکمه و سوراخ هاي فلزي برروي پا جلوگيري کند.



 

گروه: لباس / منبع: روزنامه ابتکار

 


مطالب مشابه :


آموزش بافت انواع پاپوش

در نظر گرفته شده است، كه اندازه ها را نسبت به سن نوزاد و اندازه پا بافتنی را




آموزش پاپوش بافتنی زنانه

بافتنی و اموزش بافتنی همراه با باز هم با نگاه به تصاویر می توانید ساق دست بافتنی




نکاتی درباره‌ خرید و نگهداری کفش

آموزش بافتنی و آموزش آرایش همراه کفش تنگ با دردهاي ساق پا، زانو و updo photo تصاویر




بافت ساق پا

بافت ساق پا بافتنی کودکانه. تزئین غذای کودک. آموزش نقاشی. قصه. لالایی. دانلود تصاویر




برچسب :