کم کاری تیروئید و اقدام به بارداری


هیپوتیروئیدسیم حالتی است که با پیشرفت کند کم کاری تیروئیدی مشخص می‌شود. و در انواع مختلف دسته بندی می‌شود.
• نوع اولیه : بیش از ۹۵ درصد موارد مبتلایان دچار کم کاری اولیه تیروئید هستند که اختلال عملکرد خود غده تیروئید است.
• نوع ثانویه : کم کاری تیروئید به علت نارسایی هیپوفیز را هیپوتیروئیدی ثانویه گویند.
• نوع ثالثیه : کم کاری تیروئید ناشی از نارسایی هیپوتالاموس را هیپوتیروئیدی ثالثیه گویند.
• وجود هیپوتیروئیدی از زمان تولد را کرتینیسم گویند. مادر نیز ممکن است دچار کم کاری تیروئیدی باشد.
• تیروئیدیت اتوایمیون (تیروئیدیت هاشیموتو) شایعترین کم کاری تیروئید در بالغین است که غده تیروئید توسط سیستم ایمنی بدن مورد تهاجم قرار می‌گیرد.
• کم کاری تیروئید در مبتلایان به پرکاری تیروئید که توسط ید رادیواکتیو ، جراحی یا داروهای ضد تیروئیدی درمان شده‌اند نیز مشاهده می‌شود.

رژیم غذایی در کم کاری تیروئید:
۱- برخلاف مبتلایان به پرکاری تیروئید، این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن پرهیز کنند و سبزی جات را به صورت پخته مصرف نمایند. مواد غذایی گواتروژن شامل انواع کلم، شلغم، روغن گلزا ( کانولا ) ، بادام زمینی، ارزن و سویا است.
۲- سویا می تواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود. بنابراین باید در مصرف آن احتیاط گردد.
۳- توجه داشته باشید که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج می شود. در این صورت شما میزان ید کمتری از آن چه که انتظار می رود دریافت خواهید کرد. در ضمن نمک یددار را نباید در شیشه های شفاف و در معرض نور نگهداری کرد.
۴- توجه کنید که زیاده روی در مصرف ید باعث کم کاری تیروئید خواهد شد.
۵- تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است. برای این منظور مشاوره با کارشناس تغذیه، همراه با استفاده از درمان دارویی توصیه می شود.
۶- اطمینان نسبت به تأمین مقادیرکافی ویتامین های C ، A، E و ویتامین های گروه B به ویژه B2 ، B3 ، B6 که برای تولید هورمون تیروئید ضروری هستند لازم است. لذا مصرف منظم مواد غذایی زیر در برنامه ی غذایی روزانه توصیه می شود:
* منابع مناسب ویتامین C: توت فرنگی، آناناس، هندوانه، موز ، سیب زمینی و هلو .
* منابع مناسب ویتامین A: جگر، تخم مرغ ، ماهی های روغنی، سبزی های سبز رنگ ( به جز گیاهان خانواده ای کلم )، سبزی ها و میوه های زرد و نارنجی رنگ. هر چه این میوه ها و سبزی ها پررنگ تر باشند غلظت ویتامین در آنها بیشتر است.
* منابع مناسب ویتامین E: روغن های گیاهی،مغز دانه ها ( به جز بادام زمینی ) وغلات.
* منابع مناسب ویتامین B: غلات سبوس دار، گوشت گاو، گوشت ماکیان و ماهی .
* استفاده از منابع مناسب غنی از روی، نظیر غذاهای دریایی، گوشت قرمز، گوشت ماکیان و غلات سبوس دار.
* استفاده از مکمل مولتی ویتامین و املاح در کنار منابع غذایی بالا.
*مصرف منظم منابع غنی از فیبر، نظیر سبزی ها، میوه هایی مانند انجیر، آلو، سیب ، مرکبات، همچنین حبوبات و غلات سبوس دار، برای برطرف شدن یبوست.
*نوشیدن آب به مقدارکافی (حداقل ۷ لیوان) بسیار ضروری است.
* پرهیز از مصرف قند های ساده مانند قند و شکر، شیرینی جات و …
* پرهیز از مصرف زیاد نوشیدنی های کافئین دار، میانه روی در مصرف فرآورده های شیری و گندم.
* استفاده از منابع غنی از آهن مانند جگر، گوشت قرمز و غلات غنی شده با آهن، به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از فقر آهن نیز می باشند.
* استفاده از منابع غنی B12 مانند جگر گاو، جگر مرغ، گوشت گاو، ماهی قزل آلا به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از کمبود این ویتامین هستند. عدم توجه به کم خونی با هر منشائی که باشد، در تشدید ضعف و خستگی و بسیاری از علایم دیگر مؤثر خواهد بود.
* استفاده از اسیدهای چرب ضروری به ویژه مکمل امگا – ۳ که منبع غنی آن ماهی های روغنی آب های سرد هستند، می تواند در تخفیف برخی علایم مفید باشد. کمبود اسیدهای چرب ضروری می تواند باعث بر هم خوردن تعادل در عملکرد غده ی تیروئید شود.
با توجه به آن چه که ذکر شد، اصلاح رژیم غذایی با توجه به نوع بیماری تیروئید بسیار مهم است.در ضمن باید در نظر داشته باشید که در پرکاری و کم کاری تیروئید، رژیم غذایی هرگز نمی توان جایگزین درمان دارویی باشد؛ بلکه باید به عنوان یک اقدام تکمیلی بسیار مفید همراه با درمان دراویی در طول زندگی مورد توجه قرار گیرد.

T4 آزاد (تیروکسین) هورمون تیروئید فعال در خون. بسیار مهم است که به خاطر داشته باشید که در خون افراد طبیعی دامنه ای از هورمون T4 درست مثل دامنه قد و وزن وجود دارد که محدوده طبیعی تلقی می شود و مقدار هورمون تیروئید برای جمعیت عمومی امکان دارد که برای یک فرد خاص مناسب نباشد.
پادتن های ضد تیروئید ? احتمال وجود التهاب تیروئید خود ایمنی را که می تواند عامل هیپوتیروئیدی باشد نشان می دهند.
یک پزشک عمومی می تواند تشخیص هیپوتیروئیدی را بگذارد اما غالباً به کمک یک متخصص غدد، پزشکی که در بیماریهای تیروئید تخصص دارد، نیاز می شود.
هیپوتیروئیدی چگونه درمان می شود؟
هیپوتیروئیدی با یک درمان تک دوز روزانه لووتیروکسین که به صورت قرص داده می شود درمان می گردد. یک پزشک با تجربه می تواند دوز و شکل صحیح را برای بازگشت تیروئید به وضعیت طبیعی تجویز نماید. در بیماران مسنی که بیماریهای زمینه ای ماند بیماری قلبی دارند معمولاً دوز پایین دارو شروع می شود در حالیکه در بیماران جوان و سالم دوز کامل درمانی به یکباره جایگزین می شود. هورمون تیروئید در بدن بسیار کند عمل می کندو بنابراین چند ماه پس از شروع درمان طول می کشد تا درعلایم بهبودی مشاهده شود.
از آنجا که بسیاری از موارد هیپوتیروئیدی، دائمی و اغلب پیشرونده هستند ضروری است که درمان این وضعیت در طول زندگی فرد ادامه پیدا کند. اندازه گیری دوره ای سطح TSH و وضعیت بالینی برای اطمینان از اینکه دوز مناسب تجویز شده است ضروری است چرا که ممکن است نیاز به تعدیل دوزهای درمانی در زمانهای مختلف وجود داشته باشد. تعدیل مطلوب برای هورمون تیروئید حیاتی است چرا که بدن بسیار حساس به تغییرات حتی جزیی هورمون تیروئید است. قرصها در ۱۰ قدرت مختلف تولید می شوند و ضروری است که آنها را در هر روز به طور ثابتی دریافت نمود.
دوزی از هورمون تیرویی که کم باشد ممکن است نتواند از بزرگ شدن غده پیشگیری کند و باعث پایدار ماندن نشانه ها همراه با افزایش سطح کلسترول خون شود که به نوبه خود می تواند خطر تصلب شرایین و بیماری قلبی را افزایش دهد. دوزی از هورمون تیرویی که خیلی زیاد باشد می تواند باعث بروز نشانه های هیپر تیروئیدی شود و بار اضافی بر روی قلب ایجاد کرده و منجر به افزایش خطر بروز پوکی استخوان گردد.
بسیار مهم است که دوز دارو در زنانی که تصمیم به باردار شدن دارند به خوبی تنظیم شود چرا که هیپوتیروئیدی می تواند بر رشد و نمو جنین تأثیر بگذارد. غالباً در طی حاملگی جایگزینی هورمون تیروئید تغییر میکند و بنابراین مراقبت بیشتری لازم است. داروها و مکملهای مختلفی (خصوصاً آهن) می توانند مشخصاً بر جذب هورمون تیروئید تآثیر بگذارند و بنابراین سطح هورمون نیاز به مراقبتهای بیشتری در طی بیماری یا تغییر داروها دارد.
هورمون تیروئید برای کارکرد و نمو طبیعی مغز در جنین و نوزاد حیاتی است و شیرخوارنی که به درمان جایگزین با هورمون تیروئید نیاز دارند نباید با محلولهای مایع در بازار درمان شوند، چرا که هورمون فعال ممکن است پس از حل شدن خراب شود و نوزاد هورمون تیروئید کافی دریافت نکند. به جای آن شیرخواری که هیپوتیروئیدی دارد باید به وسیله شکستن قرص به اندازه صحیح و سپس حل نمودن آن در یک قاشق چایخوری مایع درمان شود. مدیریت مناسب در درمان هیپوتیروئیدی نیاز به مراقبت پیوسته توسط یک پزشک مجرب دارد.



سوالات در این رابطه:

پرسش: با سلام و خسته نباشید من کم کاری تیروئید دارم ۴ ساله هم ازدواج کردم در طول این ۴ سال خودمان نخواستیم بچه دار بشیم حالا حدود ۱ سال هست که میخوام اقدام به بارداری کنم ولی رفتم دکتر بعد از دادن آزمایشات مشخص شد که کم کاری تیروئید ودارم و هورمون پرولاکتینم رفته بالا برایم قرص بروکلین همراه با تیروئید برایم دادن درمان را ادامه دادم به مدت ۳ ماه دوباره آزمایش دادم هورمون پرولاکتینم پایین اومده بود و کمی تریوئیدم مونده بود دوباره از قرص تیروئید استفاده کردم و دوباره حدود ۳ ماه پیش دوباره آزمایش دادم که اینبار هم هورمون تیروئیدم بالا بود کم کاری تیروئید دارم و اکنون دارم از قرص لوتیروکسین استفاده میکنم میخواستم بپرسم که آیا میتونم اقدام به بارداری کنم آیا مشکلی برای بچه پیش نمیاد؟ چون از قرص استفاده میکنم در ضمن نیازی به آزمایشات دیگر هست لطفا راهنماییم کنید بی صبرانه منتظر پاسختان هستم.

پاسخ: با عرض سلام غده تیرویید یکی از مهمترین غدد درون ریز داخلی محسوب میگردد ودر ناحیه قدام گردن قرار دارد افزایش یا کاهش در ترشحات این غده در دورانها وشرایط مختلف بدن علائم متعددی را ایجاد میکند که با استفاده از تکنیکهای آزمایشگاهی جدیدی که وجود دارد انواع این بیماریها از هم افتراق داده شده ویا درمانهایشان پیگیری میشود. با توجه به شرحی که ارائه فرمودید بنظر میرسد که دیگر مشکلی برای باردار شدن نداشته باشید ولی توصیه میشود قبل از آن یک اسکن تیرویید (اسکن تکنسیوم) هم انجام دهید و پس از آن اقدام به بارداری نمایید و در طول بارداری و بخصوص پس از بارداری نیز آزمایشات خود را با مشورت  یک پزشک متخصص غدد پیگیری نمایید چون در بسیاری از خانمها پس از بارداری افت شدیدی در ترشحات غده تیرویید حادث میشود. موفق باشید. پاسخگوی این سوال: آقای دکتر علیرضا نیک نفس


پرسش (خانم مهرجو): من ۶ سال قرص لئوتیروکسین مصرف می کنم و ۲ سال زیر نظر دکتر متخصص غدد فهمیدم کم کاری تیروئید دارم و قرص متفورمین و اسپیرونولاکتون استفاده می کنم تا کی باید متفورمین بخورم؟ ریزش مو دارم چکار کنم ؟


پاسخ: در مورد مدت سوال اول شما باید بگم که مصرف داروهای تجویز شده تا زمانی است که پزشک تشخیص دهد بهبود پیدا کردید و نیازی به مصرف این دارو ندارید این سوال را پزشک متخصصی که این داروها را تجویز کرده می تواند پاسخ دهد.

ریزش موی شما ممکن است از کمبود آهن و یا کلسیم باشد. ولی یکی از عوارض متفورمین کمبود B12 است.

پرسش: سلام من در بارداری دچار پرکاری تییرویید بودم وقرص ptu مصرف کردم نوزادم به هنگام تولد کم کاری داشت حالا بعد از دو ماه مصرف قرص لووتیروکسن سطح هورمون تی اس اچ شده۱۱۳%دکتر اطفال گفته تییروییدش فعال شده و قرصشو برای یک ماه قطع کرده حالا میخوام ببینم برای بچه ام ضرر نداره و ایا واقعا تییروییدش فعال شده

پاسخ: هدف از این درمان رسیدن به حد نرمال تی اس اچ است که اگر ۲ یا ۳ سال طبیعی بود و تغییری نکرد نیازی به ادامه درمان نیست. تیروئید فرزند شما فعال شده اما مهم این است که در TSH تغییری ایجاد نشود به نظر من تا یک ماه آینده دوباره فرزندتان را به پزشک متخصص جهت معاینه و آزمایش ببرید. هیچگاه بدون معاینه و آزمایش نمی توان تشخیص درست داد.

بهترین روش برای اندازه گیری تی اس اچ ()، تست بزاق است. سطح T3 طبیعی بین ۳-۸ است. برای T4، محدوده ۴-۱۱ است. اگر سطح T3 و T4 به ترتیب ۳ و ۴ باشد تیروئید تنبل است و همچنین برای کسانی که بالاتر از سطح طبیعی باشد تیروئید پرکار و یا بیش از حد فعال است.

به نظر بعضی از پزشکان ضرر مصرف داروهای تیروئید گاهی بیشتر و بدتر از عدم تعادل در بدن باشد.

 

با توجه به آزمایشات و سطح تی اس اچ می توانید به وسیله لینک زیر کم کاری، پرکاری و نورمال بودن تیروئید را تشخیص داد


پرسش: با سلام - من برای یک ماه هست که مصرف متفورمین را شروع کردم اما نه تنها کاهش وزن نداشتم بلکه سیستم قاعدگی منظمم را از دست داده ام.

و برای اولین بار در سن ۳۴ سالگی پریود ماهانه نشدم تست بارداری هم دادم و باردار نیستم لطفا راهنمایی کنید.

پاسخ:
 با عرض سلام فرآیند لاغری بسیار پیجیده است و بخشی از آن رژیم گرفتن وهمچنین مصرف بعضی داروهاست که قطعا باید بانظر پزشک متخصص باشد ولی ورزش و فعالیت بدنی موثر خیلی میتواند در موفقیت برنامه کاهش وزن  و ثابت نگه داشتن آن تاثیر داشته باشد. درجنابعالی احتمالا تاثیری که متفورمین درکاهش وزن شما داشته باعث اختلال در سیکل قاعدگی شده که گذرا میباشد. 

پاسخگوی این سوال: جناب آقای دکتر علیرضا نیک نفس



http://www.hidoctor.ir/


مطالب مشابه :


قرص كلوميفن و بارداري

است پزشکتان ،متفورمین را به عنوان شکل قرص در یک دوره پنج بارداری دو




پرسش و پاسخ >>>>> ناباروری

فواره من این ماه از روز اول نصف قرص بارداری به مشکل متفورمین و




مروری بر کیست تخمدان

درشت، رویش مو بر روی صورت و بدن ( متفورمین) قرص های ضد بارداری خوراکی تا حدودی




چگونگی مصرف دارو در دوران بارداری

چگونگی مصرف دارو در دوران بارداری بر وضعیت جسمی با تجویز قرص فولیك اسید




سندرم تخمدان پلی کیستیک

حداکثر تاثیر بر قرص متفورمین اگر فیناسترید همراه با قرص های خوراکی جلوگیری از بارداری




کم کاری تیروئید و اقدام به بارداری

کم کاری تیروئید و اقدام به بارداری بر رشد و نمو جنین تأثیر و قرص متفورمین و




تنبلی تخمدان و نامنظمی پریود

ناگهانی وزن هم تاثیر متفورمین دارویی فوق مخصوص بارداری یعنی




نحوه مصرف قرص های HD و LD

به این معنی که هرچه فاصله زمانی بین وضعیت مشکوک به بارداری و شروع مصرف قرص تاثیر آن بر




برچسب :