تحقيق - مقاله درمورد نرم افزار رسا (پارس آذرخش)


مقدمه
توليد علم امري ضروري است، ولي مکمل اين امر ترويج و دسترس‌پذير ساختن آن است. در واقع هماوردجويي عمده عصر حاضر، فقدان اطلاعات نيست، بلکه لزوم دسترسي دقيق، سريع و آسان به اطلاعات مورد نياز است. از اينرو، زماني که استفاده‌کننده‌اي به مدرکي خاص، يا اطلاعاتي در باب موضوعي گزيده نياز دارد، کتابخانه نقش فراهم‌آوري آن ماده/ اطلاعات براي او را دارد، خواه آن را از منابع خود تهيه يا از منابع بيرون از کتابخانه فراهم سازد. به بيان ديگر کارکرد اصلي کتابخانه دسترس‌پذير ساختن منابع اطلاعاتي است. براي رسيدن به اين هدف، محيطي عملياتي به نام رسا ضمن بهره‌مندي از تجربيات متخصصان برجسته علوم کتابداري و رايانه‌اي کشور را با به‌کارگيري فن‌آوري‌هاي پيشرفته طراحي کرده‌ايم.
تاریخچه
شرکت پارس آذرخش در تاریخ 21/8/1367 تحت شماره 72063 در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی تهران ثبت شد. این شرکت با هدف فراهم آوری و تهیه مواد کتابی و غیرکتابی و ارائه سرویس های مربوطه به کتابخانه و مراکز اسنادی کشور پا به عرصه اطلاع رسانی نهاد.
 دهه 1360
با ورود کامپیوترهای شخصی در دهه 1360 به ایران و به کارگیری آن در اکثر سازمان ها و ارگان های دولتی از جمله کتابخانه ها، آرشیوها و مراکز اسناد، این شرکت در زمستان سال 68 تهیه و تولید نرم افزار جامع کتابخانه جهت ذخیره و بازیابی اطلاعات کتاب‌شناسی را در دستور کار خود قرار داد.
بدین ترتیب مطالعات مقدماتی جهت طراحی و پیاده سازی بسته نرم افزار جامع کتابخانه توسط گروه کارشناسان نرم افزاری پارس آذرخش و یک گروه کتابدار و اطلاع رسان به عنوان مشاور آغاز و در سال 1369 اولین نسخه این محصول به جامعه کتابداری و اطلاع رسانی معرفی شد. این نرم افزار در اندک زمانی توانست توجه بخش وسیعی از جامعه کتابداری و اطلاع رسانی را به سوی خود جلب نماید. با توجه به خصوصیت های این بسته نرم افزاری اعم از جامعیت، کاربرمداری و ... گرایش گسترده ای به این نرم افزار رقم خورد و در طی زمان کوتاهی استفاده کنندگان بی‌شماری پیدا کرد.
 دهه 1370
در زمستان 1377 طی انجام مطالعاتی جامع در خصوص شناخت، تحلیل و طراحی، پیاده سازی نرم افزار جامع کتابخانه تحت محیط عامل ویندوز آغاز شد. این نرم افزار انتخاب مناسبی برای جایگزینی نرم افزار قبلی بود، چرا که امکانات محیط های جدید از یک طرف و افزایش توقع کاربران نرم افزارها از طرف دیگر، در محیط های قبلی پاسخگو نبود. لذا تولید، توسعه و امکانات کتابخانه های الکترونیک در این نرم افزار پیش بینی شد و این نرم افزار هم در مدت زمان کوتاهی توانست جایگزین نرم افزارهای قبلی پارس آذرخش شود و خیل گسترده ای از جامعه استفاده کنندگان جدید به خانواده پارس آذرخش پیوستند. روند رشد صعودی در این مقطع، نیاز به انتشار اطلاعات در سطح وب جهانی را برای پارس آذرخش یک ضرورت اجتناب ناپذیر رقم زد. چرا که تا آن تاریخ هیچ اشاعه اطلاعاتی از کتابخانه ها در سطح وب جهانی در ایران مطرح نبود تا اینکه Parsweb Suite محصول مبتنی بر وب پارس آذرخش متولد شد. در زمستان 1378 بررسی های دقیق و مطالعات جامع در خصوص شناخت، تحلیل، طراحی و پیاده سازی نرم افزار جامع اطلاع رسانی مبتنی بر وب (Parsweb Suite) آغاز شد و در مدت زمان کوتاهی توانست ارتباط برخط کتابخانه های کشور را تحقق بخشد. البته ارتباط بین کتابخانه ها در دهه هفتاد توسط پروژه های فهرستگان انجام می شد که الزاما شرکت پارس آذرخش مجری این پروژه ها بود.
 دهه 1380
در پاییز سال 1387 پورتال کتابخانه ای شرکت پارس آذرخش، با هدف ایجاد چارچوب فکری و همچنین توسعه زیرساخت‌های فنی برای ارائه خدمات پیشرفته و امکان دسترسی پیوسته به مجموعه وسیع کتابخانه­ها تولید شد. این برنامه یکی از اجزای کلیدی استراتژی الکترونیکی کردن خدمات کتابخانه­ها و مراکز اطلاع رسانی به حساب می­آید. گسترش و پیشرفت روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات، تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر کتابخانه‌ها و دیگر سازمان‌ها داشته است که به موجب آن دسترس­پذیری اطلاعات و منابع اطلاعاتی با سهولت و سرعت چشمگیری انجام می‌پذیرد. همچنین امکان مدیریت بهینه اطلاعات و اطلاع­رسانی مناسب به روش‌های مختلف برای کتابخانه‌ها فراهم گشته است. لذا شرکت پارس آذرخش توانست با بهره گیری از فن آوری های نوین و در راستای حرکت به سوی کتابخانه دیجیتالی و تجربه خدمات جدید توسط کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی، طرح ایجاد کتابخانه‌ای دیجیتال با رویکردهای نوین اطلاع‌رسانی، را در زمستان سال 1387 تحقق بخشد.
این حرکت منجر به تولید تنها نرم افزار نرم افزار تماماً مبتنی بر وب با رعایت کلیه استانداردهای مدیریت اطلاعات در حوزه کتابخانه دیجیتال در کشور گردید. این محصول "نرم افزار یکپارچه کتابخانه دیجیتال آذرخش" نام گرفت و توجه کاربران بسیار زیادی را در مدت زمان کوتاهی به خود جلب نمود. سیستم یکپارچه کتابخانه دیجیتال «آذرخش» با پوشش خدمات و سرویس‌های گوناگون در حوزه‌های گردآوری، سازماندهی، اطلاع‌رسانی و پژوهشی به عنوان یک راهکار جامع تحت وب قابل استفاده برای کتابخانه‌ها، مراکز اطلاع‌رسانی و پژوهشی، اسنادی و آرشیوی است. این سیستم فرایندهای مدیریتی کتابخانه‌های فیزیکی را نیز در کنار خدمات و سرویس‌های کتابخانه دیجیتال پوشش داده و بصورت یکپارچه مورد بهره‌برداری قرار می‌دهد. به عبارت دیگر پوشش خدمات الکترونیک و دیجیتال یک کتابخانه تنها از طریق یک سیستم جامع و یکپارچه فراهم شده است.
دهه 1390
با توجه به تغییرات و پیشرفت‌های قابل توجه در فن‌آوری ارتباطات، اطلاع رسانی از مهمترین فن‌آوری‌های عصر حاضر محسوب می‌شود که در تمامی زمینه‌های علمی، فنی، سیاسی و اجتماعی دگرگونی‌های بسیاری را فراهم آورده است. روش‌های نوین اطلاع‌رسانی، شیوه‌های سنتی بازیابی اطلاعات در یک مجموعه از اسناد و مدارک را تحت تأثیر خود قرار داده است. به شکلی که در حال حاضر می‌توان از روش‌های نوین جست و جو و بدون محدودیت جغرافیایی استفاده می‌شود. بر همین اساس، در اسفند سال 90، شرکت اقدام به طراحی و پیاده سازی سامانه‌ای در جهت ایجاد یک طرح جامع کشوری در رابطه با برقراری ارتباط بین کتابخانه‌ها با یکدیگر در قالب یک شبکه گسترده نمود. در فاز اول، پروژه‌ای تحت عنوان "سامانه جامع یکپارچه و توسعه خدمات بازیابی اطلاعات" در کتابخانه‌های دانشگاه آزاد که دارای پراکندگی در سطح کشور هستند، راه‌اندازی شد. خصوصیت بارز این سامانه امکان انواع جستجو در کتابخانه‌های دانشگاه آزاد بود. بررسی‌ها و مطالعات جامع تکمیلی، نشان داد سامانه بازیابی اطلاعات دارای ظرفیت‌های بالاتری نیز می‌باشد. به گونه‌ای که می‌توان تمامی کتابخانه‌ها در سطح کشور تحت پوشش شبکه سراسری با یکدیگر ارتباط داشته و در کنار جستجو و بازیابی اطلاعات فعالیت‌های تخصصی دیگری را نیز انجام دهند. با توجه به این امر، متخصصان شرکت در ادامه مسیر طرح توسعه، به پیاده‌سازی شبکه‌ای سراسری تحت عنوان "پارس هما" بر مبنای آن پرداختند. فن‌آوری‌های به کار رفته در این شبکه شامل جستجوی متحد و هم‌زمان (Federated Search) ، فن‌آوری پیوند بین منابع گوناگون کتابخانه(Link Technology)، فن‌آوری مرور پیشرفته(Advanced Browsing Technology)، فن‌آوری اشتراک منابع دیجیتال (Electronic Resource Sharing)، فن‌آوری مدیریت مجموعه‌ها (Collection Management)، فن‌آوری دسترسی به منابع بر اساس مجوز (License Management)، ارتقاء همکاری بین کتابخانه‌ها (Library Cooperation)، فن‌آوری ارسال اتوماتیک علاقه‌مندی (SDI) و فن‌آوری ارسال اتوماتیک اطلاعات (Push Technology) می‌باشد. در چشم انداز آینده توسعه این پروژه ملی و سراسری، از جمله اهداف متخصصان شرکت، اشتراک منابع دیجیتال، شبکه‌های اجتماعی کتاب محور خواهد بود.
با نام گذاری سال 91 تحت عنوان تولید ملى، حمایت از کار و سرمایه‏ ى ایرانى، در گامی دیگر، شرکت پارس آذرخش به راه حل هوشمند سازی کتابخانه‌ها از طریق فن‌آوری RFID پرداخت. زیر سیستم‌هایی که در این راه حل معرفی می‌شوند عبارتند از : برچسب هوشمند(Tag)، ذخیره اطلاعات منابع بر روی برچسب (Staff Handling)، ایستگاه خودکار امانت (Self-check in/ check out)، صندوق بازگشت کتاب (Drop Box)، مدیریت قفسه(Shelf Management) و دروازه امنیتی (Gate). به دلیل گران بودن تجهیز کتابخانه به فن‌آوریRFID، شرکت به جهت کمک به جامعه کتابداری، کتابخانه و مراکز اطلاع رسانی، تصمیم به بومی سازی این فن‌آوری نمود و هزینه‌های هوشمند سازی کتابخانه‌ها را به یک سوم قیمت تقلیل داد. علاوه بر این، شرکت پارس آذرخش توانست در ظرف یکسال 10 پروژه موفق تجهیز کتابخانه‌ها به فن‌آوری RFID را اجرا نماید که این اقدام در نوع خود در سطح کشور بی نظیر محسوب می‌شود.
از آغاز سال 92، شرکت طرح نوینی در حوزه نرم افزار مدیریت آرشیو بنا نهاد که یکی از علل حرکت به این سمت، ضعف نرم افزارهای وارداتی موجود می‌باشد. به دلیل پتانسیل موجود در زیرساخت استاندارد نرم‌افزار جامع یکپارچه کتابخانه الکترونیک و دیجیتال آذرخش، پیاده سازی استانداردهای آرشیوی از جمله ISAD و ISAR، توسط کارشناسان شرکت انجام پذیرفت. با توجه به این امر، "آذرخش" توانایی مدیریت، ذخیره و نگداری اسناد و مدارک آرشیوی با هر نوع قالب و امکان دسترسی پیوسته به آن‌ها را به صورت کاملاً تخصصی دارا خواهد بود.
این­­شرکت با بیش از دو دهه فعالیت درحوزه کتابداری و اطلاع­رسانی همواره سعی نموده ‌است با توسعه نرم‌افزارهای پیشرفته مبتنی بر فن­آوری‌های نوین، کیفیت خدمات اطلاع رسانی کتابخانه‌ها و مراکز اسناد را ارتقا بخشد.
معرفی نرم افزار کتابخانه ملی ایران (رسا):
توليد اين محصول از شهريور سال 1382 آغاز و با طي مراحل مختلف توليد در شهريور 1385 آماده بهره برداري شده است. شركت پارس آذرخش با بهره گيري از متخصصان كارآمد داخلي و با استفادة مناسب از دانش فني و كتابداري موجود در سازمان به انجام اين مهم نايل شد. اين پروژه از معدود پروژه هاي موفق طرح تكفاست كه رمز موفقيت آن در همكاري نزديك مجري و كارفرما، و به عبارتي، انجام يك كار گروهي نهفته است.
هدف از توليد سيستم جامع كتابخانة ملّي ايران، اتوماسيون فرآيندهاي كاري معاونت كتابخانة ملّي و ذخيره سازي ركوردهاي مرتبط با كلية مواد كتابخانه اي بر اساس استانداردهاي جهاني است. اين نرم افزار كه استاندارد مارك ايران (بومي شدة استاندارد جهاني يوني مارك) را مبناي كار خود قرار داده است، اكثر قابليت هاي سيستم هاي مشابه و پيشتاز خارجي مانند ALEPH و Innovative را داراست.
 نرم افزار مدیریت کتابخانه رسا (Rasa)
به طور کلي مجموعه فعاليت‌هاي اين بسته نرم‌افزاري شامل موارد زير است:
-  طراحي نظامي جامع و يکپارچه؛
-  استفاده از جداول پارامتري به منظور تحت پوشش قرار دادن خواسته‌هاي کاربران؛
-  استفاده از پايگاه‌هاي اطلاعاتي واحد در هر يک از بخش‌هاي بسته نرم‌افزاري رسا؛
-  پشتيباني فرآيندهاي فهرست‌نويسي، نمايه‌سازي، مستندسازي، سفارشات، مبادله و اهدا، ثبت آثار، امانت (سالني، عادي)، امانت بين کتابخانه‌اي و ... در قالبي يکپارچه و در عين حال مستقل؛
-  مديريت لايه‌هاي متفاوت بهره‌برداري از زيربخش‌ها، پنجره‌ها، گردش کارها و حتي مديريت دسترس‌پذيري هر يک از کليدها؛
-  سازگاري با انواع محيط‌هاي کتابخانه‌اي، آرشيوي، مراکز اسناد و حتي موزه‌ها؛
-  پشتيباني رسم‌الخط‌هاي متفاوت (فارسي، لاتين، عربي با اعراب، روسي، فرانسه و ...)؛
-  بهره‌گيري از ويرايشگر هوشمند براي پوشش نگارش‌هاي چند زبانه به صورت همزمان؛
-  توانايي ذخيره‌سازي و بازيابي زبان‌هاي متفاوت با الگوهاي متنوع (مثلا ذخيره‌سازي به زبان عربي با اعراب و امکان بازيابي، خواه با اعراب خواه بدون اعراب)؛
-  طراحي ميانجي ساده‌اي براي کاربران با بهره‌گيري از شکل، متن و پيغام‌هاي مناسب؛
-  ارائه نرم‌افزار در دو شکلApplication  و Web بدون محدوديت در ايستگاه‌هاي کاري؛
-  توانايي توزيع بخش Server Side نرم‌افزار رويServerهاي متعدد به منظور افزايش ضريب امنيت، سرعت و ...؛
-  جستجوي تمام متن بر روي همه فيلدهاي منتخب در ايندکس، با استفاده از موتور جستجوي پيشرفته؛
-  در اين نرم‌افزار به صورت پيش‌فرض مارک ايران (بومي شده UNIMARC) مبناي کار قرار گرفته است؛
-  توانايي دريافت ايزو ((ISO با فرمت MARC21؛           
-  تبديل ديگر شکل‌هاي MARC به مارک ايران؛
-  تعريف انواع فيلدها و جدول‌هاي ثابت ملي و منطقه‌اي برحسب نياز؛
-  به‌روزرساني کليه تغييرها به صورت پيوسته و در زمان واقعي (مثلاً همزمان با اعمال کوچکترين تغيير در پايگاه مستند، تغييرها در تمامي رکوردهاي کتابشناسي مرتبط اعمال و ايندکس مربوط به آنها بلافاصله به روز مي‌شود)؛
-  پشتيباني از پروتکل‌هاي ارتباطي WWW و Z39.50؛
-  بهره‌گيري از معماري Multi-Tier Client/Server با ميانجي استاندارد براي کاربران؛
-  توانايي اجرا بر روي ايستگاه‌هاي کاري مختلف با ميانجي XP براي کاربران؛
-  توانايي اجراي بخش وب بر روي مرورگرهاي IE،OPERA ،FireFox ،Netscape و ...؛
نقش سازمان اسناد و كتابخانة ملّي ايران در توليد محصول
·   سياست گذاري مداوم براي اجراي قابل قبول پروژه
·   نهايي كردن نيازمنديهاي سازمان طي جلسات متعدد در يك دورة زماني طولاني
·   نظارت و هدايت شركت مجري در انتخاب تكنولوژي هاي مناسب براي توليد نرم افزار
·   شناسايي مداوم مشكلات و پيدا كردن راه حل هاي مناسب براي رفع آنها
·   نظارت مستمر بر كيفيت مطلوب تيم مجري و انجام مراحل مختلف توليد نرم افزار
·   برقراري ارتباط مستمر با شركت مجري در قالب جلسات منظم ماهيانه، جلسات فنّي، جلسات كتابداري و بازرسي از شركت
·   شناسايي مستمرمستندات موردنيازي كه درمقاطع مختلف بايد از طرف شركت مجري به سازمان تحويل مي­شد.
مراحل اصلي توليد سيستم جامع كتابخانة ملّي ايران
·     انتخاب بستر توليد و متدولوژي
·     نهايي شدن مورد-كاربردهاي نسخة اول پروژه
·     طراحي و پياده سازي نسخة اول پروژه
·     آزمون سيستمي در داخل شركت
·     تحويل نسخة اول بر اساس فرم هاي تغيير به صورت دستي در قالب يك تيم 4 نفره
·     نهايي شدن كلية مورد-كاربردهاي سيستم
·     طراحي و پياده سازي كلية قسمت هاي سيستم
·     آزمون سيستمي در داخل شركت
·     تحويل كلية قسمت هاي نرم افزار بر اساس فرم هاي تغيير به صورت مكانيزه در قالب يك تيم 20 نفره

معایب نرم افزار
1.  وجود تاخير در اين نرم افزار موجب نارضايتي است.
2.  عدم وجود يك توالي طبيعي و مناسب براي گزينه هاي منو و مختصر نبودن آنها در اين سيستم مشكل ساز شده است.
3.   كاربران نمي تواند عمليات در حال پيشرفت را متوقف كنند مثلا در مخازن جهت گرفتن موجودي از مخازن نمي­توان حين گزارش­گيري آن را متوقف كرد و از آنجايي كه حجم مخازن بسيار بالا است اشتباه در اين امر موجب اتلاف وقت و سردرگمي مي شود.
4.   عدم امكان بازگشت در اكثر موارد =( undo ) آن دو نارضايتي را موجب شده است.
5.  كاربران تمايل دارند از صد اهم به عنوان اعلام خطا استفاده شود.
6.  جستجوي اين سيستم يكي از مشكلات عديده اي بود كه اكثرا به آن اشاره كردند؛ چرا كه جستجوهاي مشابه در پنجره هاي متفاوت (درجستجوي پايگاه و صفحه درج ركورد) نتايج متفاوتي نشان مي دهد و ياعبارات نبايد طولاني باشند چرا كه جستجو نتيجه نمي دهد و يائوي نتايج جستجوي يكساني ندارند.
7.  از ديگر مشكلاتي كه ميتوان به آن اشاره كرد اين است كه ورود اطلاعات در اين سيستم به راحتي مقدور نيست چرا كه يونيكد كردن زماني كه حروف فارسي و غير فارسي ورود اطلاعات مي شوند بسيار وقت گير و براي كاربر گيج كننده است اين امر و همچنين رعايت فاصله مجازي در ورود اطلاعات در نتيجه جستجو هم بسيار تاثير مستقيم دارد و از حساسيت بالايي برخوردار است.
8.  از ديگر مشكلات مي توان به عدم استفاده از كيبورد در اغلب مواقع در اين سيستم اشاره كرد كه استفاده مداوم از موس در پيمايش پنجره هاي متفاوت بسيار وقت گير وكسل كننده است.
9.  برخي عناوين منو بسيار طولاني و تا حدودي گنگ هستند.
اكثر كاربران از (راهنمايي سيستم )help 10 . انتظار بيشتري دارند و اين كه در مورد نحوه انجام درست كار در بخشي خاص از برنامه راهنمايي بيشتر و بهتري ارائه دهد تا بدون نياز به شخص ديگري خود سيستم به كاربر نحوه درست كار را نشان دهد.
به طور كلي اين نرم افزار تابع استانداردهاي جهاني است و در اين امر بسيار دقيق شده كه البته خود دچار مشكلاتي شده كه رابط كاربر آن ازسادگي لازم برخوردار نباشد و كاربران را دچار سردرگمي كند. بنابراين بهتر است اين نرم افزار به سمت سادگي سوق داده شود. به عنوان مثال به جاي اينكه اگر كاربر نبايد به منو يا زير دستي دسترسي داشته باشد آن را غيرفعال كند مخفي كند؛ در اين حال تنها كاربر از نظر احساسي دچار اين مساله نمي شود كه به قسمت هاي زيادي دسترسي ندارد و حتما خيلي مبتدي است؛ گيج وگمراه نيز نمي شود. این نرم افزار ورژن و نمایندگی ندارد.
 امكانات سيستم جامع كتابخانه ملی
سيستم جامع كتابخانة ملّي مبتني بر يوني مارك و مارك ايران بوده و فرايندهاي فهرست نويسي، نمايه سازي، مستندسازي، فيپا، شاپا، سفارشات، واسپاري، امانت، ثبت آثار و مبادله و اهداء را مكانيزه مي كند. اين برنامه داراي امكاناتي از قبيل جستجو، اُپك (OPAC)، تبادل اطلاعات بين كتابخانه اي و پشتيباني از Z39.50 است.
ويژگي های خاص پروژه
·                     به كارگيري يك سيستم يكپارچه در اكثر بخش هاي معاونت كتابخانة ملّي و جمع آوري كلية نرم افزارهاي متفرق، ناقص و ناهمگون كه بر اساس نيازهاي مقطعي ايجاد شده بودند. در سيستم جديد كلية بخش هاي مختلف معاونت كتابخانة ملّي مي توانند به راحتي با يكديگر ارتباط برقرار كنند.
·                     استفاده از تجربيات متخصصان برجستة كتابداري كشور در نهايي كردن نيازمندي هاي كتابخانة ملّي كشور در قالب مورد- كاربردهاي (Use Case) سيستم
·                     به كارگيري تكنولوژي­هاي پيشرفته مبتني بر جاوا و استفاده از معماري سه لايه در نرم افزار
·                     استفاده از متدولوژي RUP در توليد نرم افزار
·                     امكان به كارگيري يك سيستم توانمند داخلي در كلّية كتابخانه­ها و مؤسسات اطلاعاتي كشور و امكان تبادل آسان اطلاعات بين كتابخانه ها در سطح ملي و بين المللي در آينده­اي نزديك با توجه به بستر تبادل يكسان
·                     امكان بازاريابي در كشورهاي اسلامي و منطقه براي سيستم جامع كتابخانة ملّي ايران
·                     ارتقاي توانمندي هاي يك شركت نرم افزاري داخلي
راهنماي نرم افزار جامع کتابخانه ملي ايران (رسا)

جستجو

مجموعه سازي

سازماندهي

امانت


مارک ايران

پيايندها

سفارشات

تنظيمات

جستجو
شيوه­هاي گوناگون خدمات اطلاع رساني نوين در طراحي پايگاه­هاي اطلاعاتي نرم افزارهاي کتابخانه­اي ‏نقش بسزايي دارند. از اين رو اين نرم افزار به گونه اي طراحي شده است که ايجاد ارتباط بين نظام­هاي ‏ناهمگن، با رعايت استانداردهاي‏ داخلي 1. رعايت استاندارد در درونداد داده ها 2. رعايت استاندارد در برونداد داده­ها 3. يکپارچه سازي فرمت­ها ‏‏)‏
 ارتباطي‏ ‏( 1. امکان ارتباط با نرم افزارهاي مختلف 2. استفاده از محيط­هاي شبکه استاندارد 3. استفاده از پروتکل­‏هاي ارتباطي استاندارد 4. بهره گيري از استاندارد ارتباطي ‏‎ Z39.50‎‏)‏، پاسخگوي انتظارات محققان باشد.‏
در اين بخش علاوه برامکان بازيابي اطلاعات ذخيره شده در بانک­هاي ‏کتابشناسي، مستندات،‏ رده ‏بندي و هر يک از واحدها به روش هاي‏ ‏"مرور، ساده، ‏چند‎ ‎فيلدي و ‏ پيشرفته" (فارسي و لاتين)، پروتکل ‏‎  Z39.50 ‏( ‏يک پروتکل ارتباطي است که علاوه بر افزايش قابليت­هاي جستجو ، ‏‏بازيابي اطلاعات و تبادل ‏اطلاعات ‏کتابشناختي در يک محيط گسترده شبکه اي، اطلاعات کتابشناختي کتابخانه ملي را در اختيار ساير ‏ملل نيز ‏قرار مي دهد. از سوي ديگر استفاده از اطلاعات کتابشناختي ساير ملل را بدون نياز به وب سايت کتابخانه ‏مورد نظر در اختيار کتابخانه ملي قرار مي دهد. به عبارت ديگر هدف ‏Z39.50‎‏ انتقال اطلاعات، مستقل از ‏ساختار، محتوا و فرمت اطلاعات در هر ‏سيستم است.‏‏ )‎‏(فارسي و ‏لاتين) نيز در نظر گرفته شده است. تنظيمات پروتکل ‏‎ Z39.50‎‏ توسط ‏مدير ‏سيستم، با توجه به خط مشي کتابخانه انجام مي­شود. شايان ذکر است فرآيند ‏‏درخواست امانت نيز از طريق زير سيستم جستجو آغاز و پشتيباني مي گردد. ‏‏انتخاب فونت دلخواه جهت نمايش رکورد و ذخيره نتيجه جستجو روي هارد، ‏‏سرور و صفحه جستجو از ديگر امکانات اين بخش به شمار مي آيند. ‏
مجموعه سازي
مجموعه­سازي بر پايه فهرست رايانه اي از جمله خصوصيات کتابخانه مدرن به ‏شمار مي­‏آيد. بدين منظور اين نرم­افزار به گونه­اي طراحي شده است که افزايش سرعت و دقت ‏بازيابي، و يکپارچگي اطلاعات با طبقه ‏بندي اطلاعات بر مبناي درگاههاي ورودي کتابخانه و ‏ثبت اطلاعات در چارچوب استاندارد مارک در بانک­هاي ‏مجزا صورت پذيرد. اين ‏عمليات ‏‏توسط فرآيندهاي زير ‏پشتيباني مي شوند:‏ ‏‏
§       فيپا    ‏ در اين بخش پس از ‏ثبت نام اعضا، با در نظر گرفتن دو جنبه محتوا و ساختار درخواست، ‏روند رسيدگي به درخواستهاي فهرست ‏نويسي پيش از انتشار، با قابليت هاي کاربردي انجام مي پذيرد. ارسال به ‏ساير واحدها (تکميل، ويرايش و... ) ‏به منظور از بين بردن پروسه دستي و افزايش سرعت ‏رسيدگي به درخواست مراجعه کننده از مهمترين ‏ويژگي هاي اين بخش به شمار مي آيد. کليه ‏عمليات اين بخش (اعم از اطلاعات اعضا، درخواست و ارسال ‏اطلاعات کتابشناسي مدارک) ‏با گزارشگيري دقيق قابل پيگيري مي باشند.‏
§         واسپاري     در اين بخش پس از عضويت ناشرين، مطابق با قانون واسپاري روند دريافت مدارک از ‏ناشرين و ارسال آنها به مراکز مجاز، با قابليت هاي کاربردي انجام مي پذيرد. کليه عمليات ‏اين بخش (اعم از اطلاعات اعضا، درخواست و ارسال منابع) با گزارشگيري دقيق قابل ‏پيگيري مي باشند.‏
§         شاپا     ‏ در اين ‏بخش پس از ثبت نام اعضا، با در نظر گرفتن دو جنبه محتوا و ساختار درخواست، ‏روند رسيدگي به ‏درخواستهاي شماره استاندارد بين المللي پيايند، با قابليت هاي کاربردي انجام مي­پذيرد. ارسال به ‏ساير ‏واحدها (تکميل، ويرايش و... ) به منظور از بين بردن پروسه دستي و افزايش سرعت ‏رسيدگي به درخواست ‏مراجعه کننده از مهمترين ويژگي هاي اين بخش به شمار مي آيد. کليه ‏عمليات اين بخش (اعم از اطلاعات ‏اعضا، درخواست و ارسال اطلاعات کتابشناسي مدارک) ‏با گزارشگيري دقيق قابل پيگيري مي باشند.‏
§         حق مولف     ‏ در اين ‏بخش پس از ثبت نام اعضا، با در نظر گرفتن دو جنبه محتوا و ساختار درخواست، ‏روند رسيدگي به ‏درخواستهاي شماره حق مولف، با قابليت هاي کاربردي انجام مي پذيرد. ارسال به ‏ساير واحدها (تکميل، ‏ويرايش و... ) به منظور از بين بردن پروسه دستي و افزايش سرعت ‏رسيدگي به درخواست مراجعه کننده از ‏مهمترين ويژگي هاي اين بخش به شمار مي­آيد. کليه ‏عمليات اين بخش (اعم از اطلاعات اعضا، درخواست و ‏ارسال اطلاعات کتابشناسي مدارک) ‏با گزارشگيري دقيق قابل پيگيري مي­باشند.‏ 
§         مبادله و اهدا    در واحد مبادله و اهدا روند دريافت و ارسال مدارک، طبق قوانين مبادلات صورت مي­گيرد. در اين بخش ‏پس از ‏ثبت نام اعضا، با در نظر گرفتن دو جنبه محتوا و ساختار درخواست، رسيدگي به درخواست­ها با قابليت ‏هاي کاربردي‎ ‎انجام مي پذيرد. کليه ‏عمليات اين بخش ‏با گزارشگيري دقيق قابل پيگيري مي باشند.‏
§         دبيرخانه   اين بخش به منظور ثبت مدارکي پيش بيني شده است که از درگاهي به غير از درگاه­هاي ‏تعريف شده و مجاز کتابخانه ملي، وارد کتابخانه شده باشند. مدارک دريافتي پس از ثبت نام ‏ارسال کننده، ورود اطلاعات مدرک و درج موجودي، به واحد تقسيم منابع ارسال مي­شوند. ‏کليه عمليات اين بخش (اعم از اطلاعات اعضا، درخواست و ارسال مدارک) با گزارشگيري ‏دقيق، قابل پيگيري مي باشند. ‏‏
§         تقسيم منابع    تصميم­گيري و بررسي براي حفظ و نگهداري فيزيک مدارک در واحد تقسيم منابع انجام مي­شود. کليه ‏مدارک پس از تاييد و درج موجودي به واحد مربوطه ارسال مي­شوند. به بيان ديگر تقسيم منابع واحدي واسط ‏بين بخش­هاي مختلف کتابخانه به شمار مي­آيد. شايان ذکر است کليه عمليات دريافت و ‏ارسال با گزارشگيري ‏دقيق، قابل پيگيري مي­باشند.‏
§         مخزن   واحد مخزن کتابخانه به عنوان پايگاهي براي نگهداري موجودي کتاب­ها، ممکن است به عللي به جز امانت ‏‏(ارسال به رفع نقص) اقدام به خارج نمودن کتاب نمايد. اين قبيل ارسال و پيگيري­ها ، از طريق واحد مخزن ‏قابل کنترل مي­باشد.‏
§         مخزن راکد    پيش بيني­هاي لازم براي در نظر گرفتن شاخص هاي مختلف نيازهاي کتابخانه ‏ملي در توليد نرم افزار جامع کتابخانه مورد بررسي قرار گرفته است. از جمله اين ‏نيازها، طراحي پايگاهي براي نگهداري منابعي است که به عللي از قبيل فقدان ‏نيروي متخصص، بررسي آنها به تعويق افتاده است. واحد مخزن راکد، علاوه بر ‏تحت الشعاع قرار دادن اين نياز، امکان گزارشگيري کاملي را از روند ارسال و ‏پيگيري مدارک فراهم مي کند.‏
§         رفع نقص   اين بخش اطلاعات کتابشناسي منابعي که نياز به مرمت يا هر گونه رفع نقص فيزيکي دارند ‏را دريافت، و پس از رفع نقص، به واحد مربوطه ارسال مي کند. کليه عمليات دريافت و ‏ارسال با گزارشگيري دقيق، قابل پيگيري مي باشند.‏
§         آماده سازي    اين بخش امکان تهيه بارکد، بارکد موقت، جيب، برچسب و چاپ رکورد را با قابليت­هاي کاربردي ‏فراهم مي­سازد. سرعت بازيابي و دقت فراخواني اطلاعات، از ويژگي هاي اين بخش به شمار مي ‏آيند. شايان ذکر است کليه تنظيمات اين بخش در اختيار کاربر مربوطه مي باشد.
سازماندهي
ذخيره و بازيابي اطلاعات در فهرست­هاي رايانه اي، از جمله مباحث عمده در حوزه کتابداراي به شمار مي­آيد ‏و بسط و‎ ‎گسترش آن در ‏‏حيطه سازماندهي از گذشته تا به امروز مطرح بوده است. اين نرم افزار‎ ‎به گونه­اي ‏طراحي شده که درصدد ‏‏است به واسطه تبيين استانداردهاي مارک، راه حل‏‎ ‎نهايي ذخيره و بازيابي اطلاعات ‏را ارائه دهد.‏ بهبود امر ذخيره و بازيابي اطلاعات، و تسهيل همکاري درون­سازماني،‎‏ از ‏اهداف چهار‎ ‎‏واحد ‏فهرست­نويسي، نمايه سازي، مستندسازي و رده بندي‎ ‎به شمار مي آيند. از راهکارهاي‎ ‎اين ‏نرم افزار ‏هماهنگ ‏کردن فعاليت­هاي‎ ‎مربوط به توسعه سيستمها و ‏استانداردهاي کنترل‎ ‎کتابشناختي ملي و تبادل جهاني‎ ‎‎اطلاعات ‏کتابشناختي با الگوي مارک است. واحد کتابشناسي ‏‎حاوي کليه اطلاعات ‏کتابشناختي مربوط به‎ ‎کتاب، پيايند، ‏مواد‎ ‎ديداري و شنيداري است. ‏اين در حالي است که واحد نمايه سازي حاوي اطلاعات‏‎ ‎کتابشناختي‎ ‎‏مربوط به مقالات و اسناد، واحد مستندسازي حاوي کليه اطلاعات مربوط به اشکال دوازده­‎ ‎گانه ‏مستندات و ارجاعات ‏موجود در مارک و واحد رده­ ‏بندي حاوي اطلاعات مربوط به نظام هاي رده‎ ‎بندي و‎ ‎‎يادداشت ها است.
امانت
سيستم­هاي اطلاعاتي کاربر مدار همواره ارائه خدمات الکترونيکي به مراجعه‎ ‎کنندگان خود را در ‏اولويت ‏اصلي به شمار مي­آورند. از آنجا که‎ ‎واحد امانت از يک سو با ‏اطلاعات و استفاده کنندگان آن و از سوي ‏ديگر با‎ ‎کاربران نرم افزار در ارتباط مستقيم است، ‏داراي ماهيتي پويا و چند بعدي‎ ‎است. پويايي هر کتابخانه ‏مستلزم ارائه خدمات مناسب، مداوم و روز آمد است. ‏تمامي‎ ‎‏فعاليت­ها از جمله مجموعه­سازي، ‏‏سازماندهي و ... ‏در جهت ارائه خدمات‎ ‎به‎ ‎استفاده­‎کنندگان ‏کتابخانه ‏است. از اين‎ ‎رو‎‏ اين نرم افزار به گونه­اي طراحي‏‎ ‎شده ‏است که از‎‏ اولين تعامل کاربر با نرم­افزار که همان ‏سرويس جستجو است، با‎ ‎ارائه راهکارهاي مناسب در ‏بازيابي اطلاعات، سهل­ترين، سريع ترين ابزار را ‏جهت‎ ‎بازيابي اطلاعات، براي کاربران با سطوح مختلف ‏فراهم مي کند. در سرويس ميز امانت‎ ‎با ايجاد بانک اطلاعات اعضا،‎ ‎کنترل عملکرد ‏ميز‎ ‎امانت، دريافت ‏انواع تحليل­ها و ‏‏گزارشات آماري پشتيباني مي شود.
مارک ايران
در يک نظام نوين اطلاعاتي بايد امکان ذخيره سازي اطلاعات کتابشناسي،‎ ‎مستندات، ‏رده بندي ‏و موجودي در يک فهرست رايانه اي به راحتي امکان پذير باشد. بدين منظور اين نرم افزار به ‏گونه ‏اي طراحي شده است که مدير سيستم بتواند با‎ ‎‏توجه به نياز واحدهاي سازماني، فيلدها و ‏کاربرگه ها را ‏طبق قوانين مارک ‏جهت‎ ‎عمليات ذخيره سازي، ويرايش و مشاهده اطلاعات، ‏ايجاد نمايد. در اين بخش امکان تعريف فيلدها(در چهار‏‎ ‎بانک کتابشناسي، مستندسازي، رده ‏بندي و موجودي)، تعريف کاربرگه ها(فارسي يا لاتين) به ‏‏تفکيک نوع مدرک (در بانک ‏کتابشناسي) و نوع مستند (در بانک مستندسازي)، تعيين‎ ‎کاربرگه‏‎ ‎پيش فرض و تعريف فرمت­‏هاي خروجي (‏فرمت برچسبي، ‏تگ و جدولي) طبق‎ ‎قوانين‏‎ ‎مارک فراهم گرديده است. افزودن ‏الحاقات به هر رکورد و تعيين ‏مقدار فيلد‎ ‎به صورت‎ ‎گروهي از ديگر امکانات اين بخش مي­‏باشد. شايان ذکر ‏است با تعيين ‏مدخل‎هاي جستجو به‎ ‎صورت تک واژه و عبارت، هر فيلد يا ‏فيلد فرعي جستجو پذير و قابل‎ ‎‏بازيابي مي شود.‏ طراحي جداول ثابت به منظور پشتيباني ‏استانداردهاي مارک و يکدست سازي اطلاعات ثابت، از ديگر دستاوردهاي اين بخش محسوب ‏مي شود. بدين منظور مدير سيستم مي تواند داده هاي ثابتي را جهت فراخواني در قسمتهاي ‏‏مختلف سيستم ‏تعريف نمايد.‏
پيايندها
از آنجا که همگوني داده ها، جامعيت دستيابي به اطلاعات را ارتقاء مي بخشد، يکدستي و ‏يکپارچگي با استفاده از الگويي واحد در اين نرم افزار تضمين شده است. اين عملکرد به ‏نوعي طراحي شده است که پيشرفتهاي کمي و کيفي فراواني در زمينه ورود اطلاعات ‏پيايندها در بانک کتابشناسي را به وجود آورده، و به ايجاد هر پيايند به تفکيک زبان ‏‏(فارسي و‎ ‎لاتين) منجر شده است. عملکرد فوق در زيرسيستم پيايندها پشتيباني مي شود. ‏شايان ذکر است پس از تکميل اطلاعات يک پيايند،‎ ‎فرآيند ارسال به صحافي قابل اجرا است‎.‎


سفارشات
در تمامي فعاليت هاي تجاري، همواره مجموعه اي از مراحل و تبادلات استاندارد وجود دارد. در اين فرآيند ‏‏تنها حذف معاملات کاغذي مد نظر نيست. ايجاد تغيير و تحول در طريقه انجام معاملات و پاسخگويي به ‏‏تعاملات مبادله الکترونيکي داده ها نيز مورد توجه قرار دارد. اين مسئله سبب بازسازي فرآيندهاي درون ‏‏سازماني مي شود. به علاوه، اين تعاملات از طريق برقراري ارتباط بين کارگزار و کاربر واحد سفارشات ‏عملي مي شود. شايان ذکر است ثبت پيايندهاي سفارش داده شده با يک الگوي سه بعدي، شامل تاريخ هاي ‏دريافت، تاريخ انتشار، اطلاعات ‏مربوط به هر دوره و شماره برمبناي سال تقويمي ‏از قابليت هاي اين بخش ‏است. ثبت و پردازش چرخه ارتباط سفارش و دريافت تک نگاشها در حيطه متمرکز و يکپارچه از ديگر ‏قابليت هاي اين بخش به شمار مي آيد.‏
تنظيمات
در يک سيستم يکپارچه به دليل عدم محدوديت تعداد کاربران، مقوله امنيت به طور جدي مورد توجه طراحان ‏سيستم است. از جمله قابليت هاي اين نرم افزار اتخاذ مکانيزم هاي امنيتي مناسب است. اين مکانيزم ها منجر ‏به سهولت سازماندهي‎ ‎داده هاي الکترونيکي و حفاظت ‏از اطلاعات مي گردد. تعريف اين مکانيزم ها فقط در ‏سايه پويايي نرم افزار تحقق مي يابد. بنابراين گزينه تنظيمات منجر به پويايي سيستم و بالا رفتن سطح کاربر ‏مداري آن مي گردد. در اين گزينه کليه تنظيمات توسط مدير سيستم و با توجه به خط مشي کتابخانه قابل ‏تعريف است. ‏
نتايج جستجو
جستجو (ساده، چند فيلدي، پيشرفته، مرور)‏ کليد "جستجو"، ليست خطي نتايج جستجو به نمايش گذاشته مي­شود.    ليست خطي نتايج جستجو شامل موارد زير است :

مورد جستجو
نام پايگاه
تعداد رکوردها
حذف
ترکيب
پالايش
مشاهده
بازخواني
مورد جستجو
ليست نتايج جستجو، شامل فرمول جستجوي انجام شده مي باشد.
مثال:   فرمول جستجوي عنوان(ت) : ايران {و} ( نوع مدرک: کتاب فارسي ) ، به معني رکوردهايي است که در فيلد عنوان آنها، تک واژه " ايران" درج شده است و اين جستجو فقط در مدارک : کتاب فارسي ، انجام مي شود.
نام پايگاه
منظور از نام پايگاه، بانک اطلاعات سيستم است که جستجو در آن انجام مي شود، سرور مرکزي به منزله ‏بانک اصلي است.‏   *هر يک از واحدهاي مجموعه­سازي داراي يک بانک مجزا مي­باشند و امکان جستجو در بانک اطلاعاتي هر يک از اين واحدها از طريق کليد "واحدهاي مجموعه سازي" وجود دارد.
تعداد رکوردها
براساس جستجوي انجام شده، تعداد رکوردهايي که بمنزله تعداد نتيجه جستجو پايگاه مورد نظر است، نمايش داده مي­شود.
حذف
به منظور حذف نتايج خطي جستجو، پس از انتخاب آن از ليست کليد " حذف" را کليک نماييد، لازم به ذکر است از طريق راست کليک بر نتيجه جستجو نيز دسترسي به کلي "حذف" امکان پذير است‏.
ترکيب
جهت ترکيب دو يا چند نتيجه جستجو بادر نظر گرفتن تقدم و تاخر جستجوها پس از انتخاب نتايج موردنظر، کليد "ترکيب" را کليک کنيد.لازم به ذکر است، امکان استفاده از عملگرهاي {و} و {يا} در ترکيب نتايج جستجو وجود دارد. دسترسي به کليد "ترکيب" از طريق راست کليک بر نتيجه جستجو نيز امکان پذير است.
پالايش
پس از انجام يک جستجو و مشاهده نتيجه رکوردهاي آن ، مي توان همان جستجو را با جستجويي در درون همان جستجو، تخصصي­تر نمود. در اين حالت با کليک کردن کليد پالايش، نتيجه جستجو منتخب با فرمول جديد جستجو، پالايش مي­گردد. دسترسي به کليد"پالايش" از طريق راست کليک بر نتيجه جستجو نيز امکان­پذير است.
مشاهده
چنانچه نتيجه جستجو صفر نباشد، کليد "مشاهده" فعال مي شود. در اين حالت با کليک کردن کليد "مشاهده" ‏امکان مشاهده ليست نتايج جستجو ميسر مي شود. دسترسي به "مشاهده" از طريق راست کليک بر نتيجه ‏جستجو نيز امکان پذير است ‏ .
بازخواني
آخرين تغييرات اعمال شده در پايگاه هاي اطلاعاتي سيستم روي نتايج جستجو راست کليک نماييد. در اين حالت گزينه " بازخواني" را انتخاب نماييد. کليد کمکي اين فرآيند f5 مي باشد.
‏سرشناسه
:
ص‍اف‍ی‌، ق‍اس‍م‌، ۱۳۲۷-
‏عنوان و نام پديدآور
:
مرجع‌شناسی عمومی فارسی و عربی/ تالیف قاسم صافی‏‫؛ [برای] دانشگاه جامع علمی کاربردی، مرکز آموزش علمی کاربردی فرهنگ و هنر، واحد۴۷.
‏وضعيت ويراست
:
‏‫[ویراست۳].
‏مشخصات نشر
:
تهران: سپهر سخن‏‫، ۱۳۸۸.
‏مشخصات ظاهری
:
‏‫۲۳۱ ص.
‏شابک
:
‏‫۳۵۰۰۰ ریال ‏‫978-964-96632-0-7 :
‏وضعیت فهرست نویسی
:
برون‌سپاری.
‏يادداشت
:
این کتاب براساس سرفصل درس مرجع‌شناسی عمومی فارسی- عربی رشته خدمات کتابداری و اطلاع‌رسانی دانشگاه جامع علمی- کاربردی تدوین شده است.
‏يادداشت
:
‏‫ص. ع. به انگلیسی: Qasem Safi. Persian and arabic reference sources(general).
‏يادداشت
:
‏‫چاپ قبلی: س‍پ‍ه‍ر س‍خ‍ن‌: چ‍اپ‍ار‏‫، ۱۳۸۶.
‏يادداشت
:
چاپ چهارم.
‏موضوع
:
مراجع
‏موضوع
:
مراجع فارسی
‏موضوع
:
مراجع عربی
‏شناسه افزوده
:
دانشگاه جامع علمی کاربردی. مرکز آموزش عالی علمی - کاربردی فرهنگ و هنر تهران. واحد ۴۷
‏رده بندی کنگره
:
‏‫Z۱۰۳۵/۱‏‫/ص۲م۴ ۱۳۸۸
‏رده بندی دیویی
:
‏‫۰۲۸/۷
‏شماره کتابشناسی ملی
:
‎۲‎۰‎۸‎۵‎۹‎۲‎۷

سرشناسه
:
ص‍اف‍ی‌، ق‍اس‍م‌، ۱۳۲۷-
‏عنوان و نام پديدآور
:
‏‫مرجع‌شناسی عمومی و تخصصی؛ شناخت و تدوین از آغاز تا امروز (مجلد کامل) (فارسی و عربی)/‏‫ تالیف قاسم صافی.
‏مشخصات نشر
:
تهران: دانشگاه تهران، موسسه انتشارات، ‫۱۳۹۲.
‏مشخصات ظاهری
:
‏‫۲۹۶ ص.
‏فروست
:
انتشارات دانشگاه تهران؛ ‏‫شماره ۳۳۷۳.
‏شابک
:
‏‫۱۱۰۰۰۰ریال‏‫:‏ ‫978-964-03-6454-3
‏وضعیت فهرست نویسی
:
فاپا
‏يادداشت
:
‏‫پشت جلد به انگلیسی: Qasem Safi. Introduction to General Special Refernce  Sources Retropective and Corrent ...
‏یادداشت
:
‏‫کتابنامه: ص. ۲۵۱ - ۲۵۷.
‏یادداشت
:
‏‫نمایه.
‏موضوع
:
مراجع
‏موضوع
:
مراجع -- کتا‌بشناسی
‏شناسه افزوده
:
دانشگاه تهران. موسسه انتشارات
‏رده بندی کنگره
:
‏‫Z۱۰۳۵/۱‏‫/ص۲م۴۳ ۱۳۹۲
‏رده بندی دیویی
:
‏‫۰۲۸/۷
‏شماره کتابشناسی ملی
:
۳۱۱۰۵۱۳

سرشناسه
:
ص‍اف‍ی‌، ق‍اس‍م‌، - ۱۳۲۷
‏عنوان و نام پديدآور
:
م‍رج‍ع‌ش‍ن‍اس‍ی‌ ع‍م‍وم‍ی‌ ف‍ارس‍ی‌ و ع‍رب‍ی‌/ ت‍ال‍ی‍ف‌ ق‍اس‍م‌ ص‍اف‍ی‌؛ ن‍ظارت‌ ب‍ر ت‍ال‍ی‍ف‌ و ت‍ص‍وی‍ب‌ م‍ح‍ت‍وا م‍رک‍ز ب‍رن‍ام‍ه‌ری‍زی‌ و آم‍وزش‌ ن‍ی‍روی‌ ان‍س‍ان‍ی‌
م‍ع‍اون‍ت‌ و طرح‌ و ب‍رن‍ام‍ه‌ری‍زی‌ و ت‍ح‍ول‌ اداری‌ وزارت‌ ف‍ره‍ن‍گ‌ و ارش‍اد اس‍لام‍ی‌
‏مشخصات نشر
:
ت‍ه‍ران‌: ت‍ک‍وک‌ زری‍ن‌، ۱۳۸۱.
‏مشخصات ظاهری
:
ص‌ ۱۴۹
‏فروست
:
(... م‍ج‍م‍وع‍ه‌ ک‍ت‍اب‍ه‍ای‌ آم‍وزش‍ی‌ م‍ه‍ارت‌ه‍ای‌ ف‍ره‍ن‍گ‍ی‌، ه‍ن‍ری‌)
‏شابک
:
‎964-94061-0-7۱۱۰۰۰ری‍ال‌ ؛ ‎964-94061-0-7۱۱۰۰۰ری‍ال‌
‏وضعیت فهرست نویسی
:
ف‍ه‍رس‍ت‍ن‍وی‍س‍ی‌ ق‍ب‍ل‍ی‌
‏يادداشت
:
ص‌. ع‌. ب‍ه‌ان‍گ‍ل‍ی‍س‍ی‌:(‎general)‎Qasem Safi. persian and Arabic reference sources .
‏یادداشت
:
ک‍ت‍اب‍ن‍ام‍ه‌: ص‌. [۱۲۹] - ۱۳۳
‏موضوع
:
م‍راج‍ع‌
‏شناسه افزوده
:
ای‍ران‌. وزارت‌ ف‍ره‍ن‍گ‌ و ارش‍اد اس‍لام‍ی‌. م‍رک‍ز ب‍رن‍ام‍ه‌ری‍زی‌ و آم‍وزش‍ی‌ ن‍ی‍روی‌ ان‍س‍ان‍ی‌
‏رده بندی کنگره
:
Z۱۰۳۵/۱/ص‌۲م‌۴
‏رده بندی دیویی
:
۰۲۸/۷
‏شماره کتابشناسی ملی
:
م‌۸۱-۱۴۱۷۳


‏شماره کتابشناسی ملی
:
ایران۸۲-۱۶۴۸۶
‏سرشناسه
:
ی‍وس‍ف‍ی‌ن‍ی‍ا، راض‍ی‍ه‌
‏عنوان و نام پديدآور
:
م‍رج‍ع‌ش‍ن‍اس‍ی‌ ف‍ارس‍ی‌ - ع‍رب‍ی‌/ ی‍وس‍ف‍ی‌ن‍ی‍ا، راض‍ی‍ه‌
‏منشا مقاله
:
، ک‍ت‍اب‌ م‍اه‌ ک‍ل‍ی‍ات‌، ش‌ ۶۵، (اردی‍ب‍ه‍ش‍ت‌ ۱۳۸۲): ص‌ ۷۰ - ۷۱.
‏توصیفگر
:
ک‍ت‍اب‌ م‍رج‍ع‌ش‍ن‍اس‍ی‌ ع‍م‍وم‍ی‌ ف‍ارس‍ی‌ و ع‍رب‍ی‌
‏توصیفگر
:
ص‍اف‍ی‌، ق‍اس‍م‌

روند ورود اطلاعات کاربرگه :

تعيين برچسب ها

تعيين نشانگرها

تعيين نام کاربرگه

استفاده از کليد هاي کمکي


تعيين بلوک ها

استفاده از علائم فيلدهاي اصلي و فرعي

استفاده از ويرايشگر

تعيين برچسب­ها
برچسب رکورد حاوي اطلاعات کلي مورد نياز براي پردازش رکورد است و بر اساس دستور العمل­هاي استاندارد ISO 2709 تنظيم شده است. طول کامل برچسب 24 نويسه بوده و به کمک برنامه سيستمي و همچنين اطلاعات فهرستنويس، کامل مي­شود. در پنجره تعريف کاربرگه، پس از ايجاد يک کاربرگه، در قسمت ويرايش برچسب، نام برچسب­ها، مقادير پيش فرض و وضعيت فعال يا غير فعال بودن آنها، مشخص مي شود. در کاربرگه عادي فهرست­نويسي، به طور معمول 6 برچسب ( وضعيت رکورد ، نوع رکورد ، سطح کتابشناختي، کدسطح سلسله مراتبي، سطح کدگذاري و نحوه فهرستنويسي توصيفي) درنظر گرفته شده است .
·         وضعيت رکورد را تعيين نماييد:
وضعيت رکورد، عددي تک رقمي است که وضعيت پردازش رکورد را به وسيله کد، تعيين مي­کند. وضعيت رکورد را بر مبناي يکي از کدهاي زير تعيين نماييد:
·           =c   رکورد تصحيح شده : رکوردي که تصحيحات لازم در آن اعمال شده است .
·           =d  رکورد حذف شده : رکوردي که براي اطلاع در مورد عدم اعتبار رکورد قبلي که داراي همين شماره کنترل است مبادله مي­شود.
·           =n   رکورد جديد : رکورد جديد ( شامل رکورد پيش از انتشار(.
·           =o   رکوردي که قبلا براي آن رکوردي در سطح سلسله مراتبي بالاتر ايجاد شده است.
·             =p رکوردي که قبلا به صورت ناقص ( پيش از انتشار) ايجاد شده .
نکته : لازم به ذکر است، مقدار برچسب­هاي هر رکورد، بر اساس نوع مدارک و نوع کاربرگه­هاي گوناگون، در هر کاربرگه، قابل تغيير است .
·           نوع رکورد را مشخص نماييد:
برخي سازمان ها تعيين نوع رکورد را لازم تشخيص داده اند. معمولا فرمت هاي داخلي با توجه به نوع رکورد کاربردهاي متفاوتي را براي فيلدها و فيلدهاي فرعي مشابه در نظر مي گيرند. برخي از اين تعاريف با تعاريف ( نام عام مواد) منطبق است .
·         =a مواد نوشتاري چاپي
·         =b مواد نوشتاري خطي
·         =c نتهاي موسيقي چاپ شده
·         =d نتهاي موسيقي دست نوشته
·         =e منابع نقشه اي چاپي
·         =f منابع نقشه اي دستنوشته
·         =g مواد نمايشي پروژکتوري و ويدئويي
·         =iمنابع شنيداري، غير مسيقايي
·         =jمنابع شيندياري، موسيقايي
·         =kگرافيکهاي دو بعدي
·         =lمنابع الکترونيکي
·         =mچند رسانه اي ها
·         =rاشياء سه بعدي مانند آثار هنري يا کپي اشياء عتيقه
·         =zنامشخص
·           سطح کتابشناختي را مشخص کنيد:
يکي از 4 سطح کتابشناختي را انتخاب نماييد:
·            =a تحليلي ( جزئي از کلي )
·            =m تک نگاشت
·            =sپيايند
·           =z مجموعه
·           کد سطح سلسله مراتبي را انتخاب نماييد:
سطح سلسله مراتبي را ( در صورت وجود) بين رکورد در دست و رکوردهاي ديگر يک فايل تعيين نماييد .
·            =# ارتباط سلسه مراتبي نامشخص
·            =o ارتباط سلسله مراتبي نامشخص
·           1- رکورد در بالاترين سطح است
·           2- رکورد، ذيل بالاترين سطح است ( شامل همه سطوح زيرين )
·           سطح کدگذاري رکورد را مشخص نماييد:
سطح کدگذاري، يک کد يک رقمي است که ميزان کامل بودن رکورد ماشيني را نشان مي دهد و اينکه هنگام ايجاد رکورد، مدرک مربوط به آن مورد بازبيني قرار گرفته است .
·            =# ) نويسه خالي ) سطح کامل . مدرک در دست فهرستنويسي هنگام ورود رکورد ماشيني آن مورد بازبيني قرار گرفته است .
·           1-  زير سطح 1. مدرک در دست فهرست­نويسي هنگام ورود رکورد ماشيني آن مورد بازبيني قرارنگرفته است .
·           2-  زير سطح 2. رکورد مربوط به فهرستنويسي پيش از انتشار است .
·           نحوه فهرستنويسي توصيفي را تعيين نماييد:
نحوه فهرستنويسي توصيفي، يک نويسه يک رقمي است که نشان دهنده نحوه فهرستنويسي توصيفي است. اين نويسه معين مي نمايد که فيلدهاي توصيفي 200 تا 225 بر مبناي استاندارد بين المللي توصيف کتابشناختي ISBD تهيه شده يا خير. کدها به قرار زير ارزش گذاري شده اند:
·            =#نويسه خالي = رکورد کاملا بر اساس ISBD است .
·            =iرکورد به صورت محدود يا ناقص با ISBD منطبق است .
·            =n رکورد بر اساس ISBD نيست .

تعيين نشانگرها
نشانگر، يک نويسه ( عددي يا الفبايي) است که اطلاعات اضافي را در ارتباط با فيلد متغير، محتواي آن فيلد، رابطه اش با فيلدهاي ديگر همان رکورد، و يا نحوه دستکاري اطلاعات را ارائه مي دهد.
هنگام ورود اطلاعات هر فيلد، بر اساس نشانگر


مطالب مشابه :


تحقيق - مقاله درمورد نرم افزار رسا (پارس آذرخش)

مقاله درمورد نرم افزار رسا (پارس ای سراسری تحت عنوان "پارس هما" بر و اندیشه




پایان نامه ها، پروژه، کارعملی، کارورزی، برنامه نویسی و مقالات رشته كامپيوتر و IT

36.مهندسی نرم افزار. ۸٫پایان نامه طراحی سایت هتل هما. ۱۰۱٫نامه طراحی یک وب سایت شخصی




دانلود رایگان جزوه پدافند غيرعامل فرهنگيان+نمونه سوالات به همراه کلید(مهندس حسن فراهانی)

موسسه اندیشه رسای طوري بسازيم كه با محيط خود همرنگ و هما هنگ باشند . نرم افزار سازه های




برچسب :