چند اشتباه دارویی رایج بین بیماران و گروه پزشکی

چند سالی میشود که هیچ مطلبی در رابطه با شغل خودم، داروسازی و مطالب مربوط به آن ننوشته ام تا آنکه  امروز تصمیم گرفتم در مورد برخی عقاید و باور های اشتباه در این زمینه بنویسم. امیدوارم مفید باشد:

گاهی اوقات در زمان حضور در داروخانه تقاضاهایی برای تحویل داروی بدون نسخه میرسد که هیچ مبنای علمی و منطقی ندارد. متاسفانه بعضا در نسخ تعدادی از پزشکان هم موارد مشابهی به چشم میخورد که میتواند منشا این درخواستها در نزد مردم باشد. از طرف دیگر سودجویی تعدادی از همکاران داروخانه دار هم در تشدید این قضیه دخیل بوده و خود به تجویز غیر منطقی داروهایی برای بیماریهای ساده و تقویتی میپردازند.

مواردی از این دست را با هم مرور میکنیم:

۱- اسهال های معمولی معمولا با خوردن مایعاتی مانند نوشابه، آبمیوه و  ORS کنترل می شوند و به مصرف دارو مثل دیفنوکسیلات یا لوپرامید نیازی نیست. به خاطر داشته باشیم که اسهال و استفراغ یکی از راههای بدن برای دفع سموم است و بهتر است مانع آن نشویم، خصوصا در کودکان. در درمان اسهال مهمترین کار حفظ میزان مایعات بدن است که بهتر است به صورت خوراکی باشد. باید به یاد داشته باشیم که مصرف آنتی بیوتیک معمولا دوره اسهال را طولانی تر میکند.

۲- انواع صابون ها و شامپوهای ویتامینه، پروتئینه و ضدعفونی کننده معمولا بی اثرند،!!! و بیشتر بر روی باکتریهای سیستم فاضلاب موثرند. در واقع مقدار این مواد در این فراورده ها بسیار کم بوده و با توجه به مدت ماندگاری کف بر روی پوست و مو، فرصت کافی برای جذب و تاثیر ندارند.

۳- تزریق آمپولهایی مانند ب کمپلکس، ب 12، نوروبیون و... به منظور تقویت عمومی بدن معمولا فایده ای ندارد و قسمت عمده این ویتامینه بعد از چند ساعت وارد مثانه شما شده و تنها به کار تقویت باکتریهای سیستم فاضلاب خواهند آمد. خوردن دو یا سه قرص یا کپسول مولتی ویتامین و یا مولتی ویتامین مینرال در هفته به طور معمول کلیه نیاز های شما را برطرف خواهند کرد. به یاد داشته باشیم که مصرف زیاد ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامینهای A و D میتواند منجر به مسمومیت با این ویتامینها و بروز عوارض جدی گردد.

۴- در اکثر سرماخوردگیها نیاز به مصرف هیچ داروی آنتی بیوتیکی وجود ندارد و مصرف هر ۶ ساعت یک قرص سرماخوردگی برای هر ۲۵ تا ۳۵ کیلوگرم وزن بدن، به همراه یک قاشق سوپخوری شربت اکسپکتورانت و یا دیفن هیدرامین کامپاند کافی است. استراحت، نوشیدن مایعات کافی و قرص ویتامین ث هم در تسریع روند بهبودی مفیدند. آمپول دگزامتازون در درمان سرماخوردگی بی تاثیر بوده و تنها علایم آن خصوصا درد و خارش گلو را رفع میکند که برای این منظور هم میتوان از داروهای خوراکی مانند قرص مکیدنی آلتادین استفاده کرد.

۵- بر خلاف تصور اکثریت مردم و پزشکان، آنتی بیوتیک های تزریقی در بسیاری موارد از قرصها و کپسولهای مشابه موجود در داروخانه ضعیف ترند. برای مثال یک قرص سفکسیم و یا کپسول آزیترومایسین در روز به مدت ۵ تا ۱۰ روز موثرتر و کارآمدتر از یک آمپول پنی سیلین 1.200.000 یا دو عدد پنی سیلین 6.3.3 و یا ۴ عدد سفتریاکسون میباشند. به یاد داشته باشیم که اکثر داروهای آنتی بیوتیک موجود در بازار دارویی باید تنها برای بیماران بستری و تحت نظر مبتلا به عفونتهای خاص، خطرناک و مقاوم استفاده شوند و کاربرد بی رویه و بدون دلیل موجه آنها میتواند به بروز موارد بیشتر مقاومت میکروبی منجر گردد.

به قول یکی از دوستان، دکتری که برای بیماری سرماخوردگی شما ۴ آمپول سفتریاکسون می نویسد یا اشتباها تشخیص سوزاک و سیفلیس داده است،!!! یا خودش نیازمند دکتر روان پزشک است و یا با داروخانه ی روبرو قرارداد دارد.!

۶- در موارد زیادی عده ای عنوان میکنند که داروهای مسکن مانند ایبوپروفن حاوی کورتون بوده و مصرف آنها باعث پوکی استخوان میشود که کاملا بی اساس و اشتباه است.

۷- عقیده رایج در مورد لزوم مصرف کلیه کپسولها بعد از غذا هم اشتباه میباشد. باید توجه داشت که مصرف غذا معمولا بر روی جذب دارو تاثیر گذار میباشد و در این مورد لازم است به دستورات پزشک و داروساز توجه شود. برای مثال کپسول امپرازول را باید صبح ناشتا میل کرده و تا نیم ساعت هم از خوردن صبحانه پرهیز کرد. در حالیکه برای مصرف کپسول داکسی سایکلین، به منظور اطمینان از نچسبیدن آن به جدار مری که میتواند باعث سوراخ شدن مری گردد باید به همراه دو لیوان آب خورده شده و ترجیحا بعد از آن هم لقمه ای غذا فرو داده شود. مورد جالب دیگر کپسول آمپی سیلین  که مصرف آن به همراه غذا باعث کاهش مقدار جذب آن میگردد ولی از آنجا که بعضا به علت تغییر در نسبت باکتریهای روده باعث بروز اسهال میگردد، توصیه میشود به همراه غذا مصرف شود.

۸- موارد صحیح مصرف سرمهای تزریقی محدود به کاهش شدید مایعات و الکترولیت بدن، افت شدید فشار خون و به عنوان حامل برای تزریق یک یا چند داروی وریدی میباشد. مصرف سرم برای رفع بی حالی و یا شادابی بی تاثیر بوده و مصرف خوراکی مایعات خصوصا آبمیوه بهتر و مفرح تر میباشد.

و خیلی موارد دیگر....


مطالب مشابه :


شایعترین عارضه تزریق خیلی سریع وریدی آمپول دگزامتازون چیست؟

standard&boushehr&civil - شایعترین عارضه تزریق خیلی سریع وریدی آمپول دگزامتازون چیست؟ - علمي - فرهنگي




ویتامین ب کمپلکس (نوروبیون)

(نوروبیون) تحت نظر پزشک صورت گیرد تا از عوارض احتمالی آن آمپول B complex را تزریق




چند اشتباه دارویی رایج بین بیماران و گروه پزشکی

۳- تزریق آمپولهایی مانند ب کمپلکس، ب 12، نوروبیون و بروز عوارض از یک آمپول پنی




پیراستام (نوتروپیل)محرک مغزی در سالخوردگان

عوارض جانبی : درباره آمپول نوروبیون. مبارک مردم بادرود(مرد خدوم و نیک نام بادرودی)




برای نخستین بار: عمل جراحی PCNL در کاشان انجام شد

باز کلیه داشته اند و با این روش می توانند از شکاف مجدد پهلوی خود و عوارض آمپول نوروبیون.




مصاحبه ی دکتر باغبانیان در خصوص آلودگی هوا با شفقنا

هر چه عوارض مسمومیت ناشی از سرب بیشتر شود، اختلال‌های ذهنی هم درباره آمپول نوروبیون.




خواص درمانی بادکش(1)

عوارض ناشی از خود این داروها، بیماری‌های جدید را به وجود می‌آورد درباره آمپول نوروبیون.




COPD ؟

در copd خیلی شدید ، عوارض شبیه نارسای تنفس یا علائم نارسایی قلبی ممکن درباره آمپول نوروبیون.




بهداشت حرفه ای

بیوشیمی‌، حشره‌شناسی‌ پزشكی‌ و مبارزه‌ با ناقلین‌، شناسایی‌ عوارض آمپول نوروبیون.




برچسب :