برخوار

جاذبه های گردشگری شهرستان برخوار


دولت آباد :          


   شهر دولت آباد با پیشینه ای به دوران صفویه در فاصله 10 کیلومتری شمال شرق اصفهان قرار دارد .این شهر از مجموع چند روستا چون صالح آباد ، بتکا آباد و دُرّه در زمان صفویه به صورت یک قلعه تشکیل گردید و نام دولت آباد به علت تشکیل هسته اولیه شهر توسط حکومت بر آن بنا نهاده شد .شهر دولت آباد تا چند دهه گذشته ( بنا به بافتی که داشته است ) دارای 4 محله بنام های محله گرگو ، محله شاه نشین ، محله سَر جوب ، محله شتر خوان می نامیدند . با توجه به موقعیت شهر دولت آباد با اصفهان و وجود منطقه صنعتی حد فاصل این شهر با اصفهان روز به روز رونق گرفت و هم اکنون جمعیتی حدود 40000نفر را به خود اختصاص داده است و وسعت آن در عرض 20سال دو برابر شده و هم اکنون محله هایی چون لودِریچِه ، کُربکَند ، زمان آباد (امامزاده نرمي ) جزء لاینفک شهر به حساب می آیند و وسعت شهر به 985هکتار با آب و هوایی گرم و خشک می باشد .از آثار تاريخي شهر مي توان مسجد 12 امام ، خانه هاي تاريخي رنجبران و صادقي ، بُرجهاي كبوتر چهارقلو و پِستانَك و بُرج آقا ، مسجد كُربكَند و . . . را نام برد.دولت آباد با توجه به مركزيت شهرستان داراي امكانات بيمارستاني و دانشگاهي وخدماتي قابل توجهي براي خدمت به شهروندان و ديگر هموطنان مي باشد .


هسته ي اوليه ي اين شهر قبل از سلسله صفويه به صورت قلعه کوچکي تشکيل و صرفا چند خانوار در آن مي زيسته بنابر روايات زماني سيل جاري مي شود و روستاهاي زير دست چون دره بتکاآباد و صالح آباد مورد هجوم سيل قرار مي گيرد . دولت وقت صفوي آن روستا را به اين قلعه کوچ مي دهند و به عمران و آبادي آنجا مي پردازد از آن تاريخ به بعد اين محل به نام دولت آباد ناميده مي شود .در اين هنگام بنايي به نام شاه نشين احداث مي گردد که آثاري به جر محله اي به اين نام از آن در دست نيست و در اثر سيل و گذشت زمان بطور کامل منهدم شده است. گسترش شهر دولت آباد به عنوان مرکز بخش و توسعه فيزيکي و افزايش جمعيت آن طي سالهاي اخير بدليل موقعيت خاص مکاني آن است .مکاني که از طرف دسترسي به شهر بزرگ اصفهان را امکان پذير ساخته و از طرف ديگر سايد مراکز  شهري و روستاي منطقه ي برخوار را به هم پيوند مي دهد ،بطوريکه در مدتي کمتر از 20 سال سطح شهر تا دو برابر افزايش و مراکز روستايي مجاور را نيز در بر گرفته است ،روستاهايي مانند :لودريچه،کربکند و زمان آباد امروزه در دل شهر دولت آباد و جزء لاينفک اين شهر محسوب مي شوند .

%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA%20%D8%A2%D8%A8%

امامزاده ابراهیم معروف به امامزاده نَرمی :

   امامزاده ابراهیم معروف به امامزاده نَرمی در فاصله 3 کیلومتری مرکز شهر دولت آباد و در منطقه یا محله ای بنام نَرمی واقع گردیده است . این امامزاده از فرزندان موسي بن جعفر می باشد که در تمام طول سال به ویژه پایان هفته و ایام سوگواری ائمه معصوم پذیرای زائران زیادی ازگوشه وکنار شهرستان واستان و بويژه شهرهايي چون گزبُرخوار،خورزوق ، دستگرد و . . . است . مردم اين منطقه نذر و نيازهاي خود را با مراجعه و شفاعت قراردادن اين عزيز و صالح، از خداوند تبارك و تعالا طلب كرده و اعتقادات محكمي به آن بزرگوار دارند . گرچه ساختمان قديمي امامزاده ابراهيم در سالهاي اخير براي گسترش فضاي آن تخريب شده ولي به همت و كمكهاي مردم و زائران بازسازي و درحال تكميل و زيبا سازي فضاهاي اطراف است .

مسجد دوازده امام دولت آباد :

    مسجد 12 امام دولت آباد بنایی است از دوران صفوی که در داخل بافت قدیم شهر واقع گردیده است . این بنا به صورت مربع شکل در دو طبقه ساخته شده که طبقه زیرین آن به عنوان سَردابه و طبقه بالایی یا همکف آن به عنوان مسجد جهت اقامه نماز استفاده می شود . این مسجد با 2 متر ارتفاع از سطح زمین ، خود گواه بر وضعیت جغرافیایی منطقه اطراف و بنایی بدون حیاط می باشد . البته در حال حاضر فضایی در پشت مسجد به عنوان حیاط در اختیار مسجد می باشد. این بنا با فضایی مربع شکل در زیر سقفی گنبدی شکل که دور تا دور آن را رواقهایی در دو طبقه احاطه کرده اند ساخته شده و محراب جدیدالاحداث آن در ضلع جنوبی قراردارد. نمای بیرونی و سر در مسجد از آجر و داخل بنا با گچ بری سفید کاری شده  که در سالهای اخیر نیز آئینه کاری هایی به آن اضافه گردیده است . در مجاورت مسجد 12 امام امامزاده سيد محمد قرار دارد که ساختمان آن جدیدالاحداث و نماکاری شده است. فضای سبز زیبایی جلوی امامزاده و مسجد 12 امام وجود دارد که ویژگی خاصی را به محدوده بافت پیرامون آثار داده است . گرچه مسجد جامع و حمام قدیمی شهر در سالهای اخیر تخریب شده ولی هنوز هم داخل بافت خانه هایی به سبک قدیم و دارای قدمتی کهن یافت می شود.

%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA%20%D8%A2%D8%A8%

%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA%20%D8%A2%D8%A8%

   شهر حبیب آباد :
 شهر حَبیب‌آباد با جمعیت 8005 نفر (برآورد ۱۳۸۳) با وسعت 240 هکتار به عنوان مركز بخش حبیب آباد شهرستان بُرخوار مي باشد. حبیب آباد در 10 کیلومتری شمال شرقی شهر اصفهان در مسير اصفهان به اردستان  واقع شده‌ است.کار اصلی مردم حبیب آباد کشاورزی - دامداری - و کارمند سازمانهای آموزش پرورش - دانشگاه اصفهان و ديگر ادارات استان می‌باشند. این شهر با تاریخی کُهن از قرنهای گذشته با بزرگاني چون معلم حبیب آبادی ، آیت الله شیخ عباسعلی ادیب حبیب آبادی،دکتر عباس ادیب و نقاط دیدنی مانند غار حبیب آباد ، امامزاده عبدالمؤمن حبيب آباد ، مسجد جامع ، حمام هاي قديمي ، انبار نمك ، برج كبوتر اكبرآباد و پارک جنگلی 240 هكتاري برای احداث کمپینگ گردشگری پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر دارد درهمین راستا این پارک از اهداف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری براي احداث کمپینگ گردشگری مي باشد . وجود مزارع و دامداریهاي متعدد در حریم این شهر،کشاورزی منطقه را دگرگون کرده است ولی متأسفانه کمبود آب در این منطقه نیز موجب نگرانی کشاورزان و دامداران شده است.

%D8%AD%D8%A8%DB%8C%D8%A8%20%D8%A2%D8%A8%

%D8%AD%D8%A8%DB%8C%D8%A8%20%D8%A2%D8%A8%

شهر دستگرد

دَستگِرد باجمعيتي بالغ بر  15,524 نفر (4,028خانوار)  در بخش مركزي شهرستان بُرخوار و در ارتفاع حدود 1571 مترى سطح درياقراردارد. آب و هواى آن معتدل خشك است. اهالى آن شيعۀ دوازده امامي‌اند و به فارسى سخن مي‌گويند. دستگرد از طريق دو راهىِ حبيب‌آباد، به اردستان و نائين مرتبط مي‌شودو از مغرب به گز برخوار و بزرگراه اصفهان به تهران راه دارد. فرش‌بافى با طرحهاى اصفهانى و نائينى در آن رواج دارد. از توليداتش غلات و پنبه و پشم و روناس بود و بافت قالى و كيش (نوعى پارچه كتانى)درآن رواج داشت. شهر داراى زيارتگاهى به نام امامزاده ادهم است. نام آن به صورتهاى دَسْتْجِرْد و دستگرد بُرخوار هم ضبط شده است . جزء گرد/ كرد/ جرد در اين اسامى، از «كرت» فارسى باستان، به معناى ساخته و پرداخته، گرفته شده است و دستگرد يعنى شهر ساخته دست. در اين شهر با قدمتی 500 ساله آثار تاريخي چون مسجد جامع ، حمام تاريخي ، خانه هاي تاريخي غفوري ،خسروي، دايي زاده ،آذري، باقرزاده، صادقي و حيدريان را مي توان نام برد . امامزاده ادهم اين شهر و مسجد جامع قديمي از نقاط زيارتي آنند. مردان آن بيشتر شغل کشاورزي دارند البته در چند سال اخير اين آمار رو به کاهش است. و متأسفانه به علت كم آبي در منطقه  اكثرآنان در استانهاي خوزستان و هرمزگان و بوشهر مشغول به كاركشاورزي مي باشند .

مسجد جامع دستگرد :

  از بناهای عهد صفوی- قاجار در شهر دستگرد مسجد جامع و حمام دستگرد را می توان نام برد . مسجد جامع دستگرد نیز به صورت 2 ایوانی با شبستانی کوچک در ضلع غربی خود می باشد . این بنا نیز در دهه های اخیر مورد دخل و تصرف و ساخت و سازهای جدید قرار گرفته است .محراب مسجد درايوان جنوبي قراردارد. درضلع غربي بنا شبستاني زيبا به صورت طاق و چشمه بر ستونهاي سنگي با مساحتي در حدود 200 متر بنا شده است و درسالهاي اخير فضايي جديد به ان اضافه گرديده است.گرچه سردر و هشتي ورودي بنا كاشي كاري شده ولي شكل ظاهري خود را حفظ كرده است .

%D8%AF%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%B1%D8%AF%20%

حمام قدیمی دستگرد : 

  حمام دستگرد يكي از بناهاي تاريخي شهر كه همانند دیگرحمام های قديمي دارای سه بخش سربینه(رختكن)،میاندری(فضاي بين سربينه و گرمينه) و گرمینه (گرمخانه) به صورت طاق و چشمه ای بر ستونهای سنگی بنا شده است و هنوز هم مورد استفاده اهالی شهر قرار می گیرد. اين بنا در سقفهاي خود داراي تزئينات رسمي بندي زيبايي مي باشد. گرچه در سالهاي اخير براي رعايت بهداشت تغييراتي در آن شكل گرفته و كاشي كاري شده ولي از ارزش تاريخي آن كم نشده است .

 

%D8%AF%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%B1%D8%AF%20%

خانه های تاریخی دستگرد :

مجموعه خانه های قاجاری و پهلوی بجا مانده شهر است که در گوشه و کنار این شهر توسعه یافته جدید واقع شده اند و بیان کننده بافت قدیم و تاریخ چند صد ساله شهردستگرد است. اين بنا ها كه اغلب به صورت خشت و گل ساخته شده داراي تزئينات گچ و نقاشي نيز مي باشند. اين بناها در مالكيت خصوصي و در حال استفاده مالكين مي باشد. خانه هاي خسروي، غفوري، نوري ،دايي زاده، آذري، صادقي و . . . ازنمونه هاي جالب اين خانه ها مي باشد .

%D8%AF%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%B1%D8%AF%20%

%D8%AF%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%

شهر خُورزوق:

اين شهر در ۳۲ درجه و ۴۸ دقیقه عرض شمالی از خط استوا و ۵۱ درجه و ۳۷ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ با ۱۵۷۲ متر ارتفاع از سطح دریا قرار دارد. خوروزق در سال 1345 شهر شد که با مرکز شهرستان برخوار فاصله چندانی ندارد. این شهر از جنوب در 2 کیلومتری شمال اصفهان و از شمال در 4 کیلومتری گز بُرخوار و تا تهران ۴۱۰ کیلومتر فاصله دارد.این شهر در بخش مركزي شهرستان بُرخوار  قرار گرفته و جمعیت آن امرزوه بيش از بیست هزار نفر است.خورزوق در زبان عامیانه خورزوک گفته می‌شود. در واقع خورزوق مُعرب خورزوک است.خور به معنی خورشید و روشنایی و زوک به معنی سرزمین است. (خورزوک یا سرزمین آفتاب). مردم خورزوق به زبان محلی که شاخه ايي برگرفته از زبان و گويش گزي از زبان‌های ایرانی مرکزی است صحبت می‌کنند. محله‌های قدیمی این شهر عبارت‌اند از : محله درب مسجد بزرگ ، محله عربها ، محله درب حمام نو و قديمي ترين بناي شهر مسجد جامع متعلق به دوران تيموري است كه به صورت دو ايواني با گنبدي كوچك ساخته شده است . ازديگر آثار تاريخي اين شهر مي توان خانه برومند را نام برد. شهرخورزوق داراي خانه ها و آثار تاريخي ديگري چون تكايا و مساجد قديمي مي باشد. باتوجه وجود مواد اوليه و ابزار بومي از صنايع دستي اين شهر مي توان قلمزني، منبت، كاشي مُعَّرق وهفت رنگ،سراجي سنتي وسراميك،گليم بافي و بويژه سفره قلمكار را نام بردكه70%  توليد كشور را برعهده دارد

%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%B2%D9%88%D9%82%20%

مسجد جامع شهرخورزوق:
مسجد جامع خورزوق حدود 700 (هفتصد سال) قدمت دارد و در مركز شهر خورزوق واقع شده است. ساختمان سلطان حضرت خورزوق كه حدود200 سال قبل احداث گرديده و بر روي فراري قرار دارد كه يكي از اوليا در آن دفن گرديده است. مسجد جامع آقا و مسجد سبزعلي از مساجد قديمي شهر خورزوق مي باشد.

%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%B2%D9%88%D9%82%20%

کمشِچه :

 شهر كمشچه آخرين شهر در شمال شهرستان برخوار و دروازه شهرستان در فاصله 8 کیلومتری شمال حبیب آباد در مسيراصفهان به اردستان مي باشد . كمشچه با 3988 نفر جمعيت  و 2029 متر ارتفاع از سطح دريا در سال 1386 با تأسيس شهرستان برخوار به شهر تبديل تبديل شد. مردم كمشچه با لهجه ايي از زبان و گويش ايران باستان تكلم مي كنند و از آثار تاريخي آن مي توان برج و باروي قديمي، خانه حاج قاسمي ، قلعه ي و حمام تاريخي آن را نام برد . از هنرهاي سنتي و صنايع دستي آن قالي بافي و پخت نان محلي را مي توان نام برد مخصوصاً نان خشک و بِرِشتِه آن که هر روزه 18 تن آرد در این شهر به نان تبدیل و به شهرهای مجاور در استان صادر می گردد.

%DA%A9%D9%85%D8%B4%DA%86%D9%87%20%D8%A8%

%DA%A9%D9%85%D8%B4%DA%86%D9%87%20%D8%AE%

%DA%A9%D9%85%D8%B4%DA%86%D9%87%20%D9%82%

 

آثار تاريخي روستاي سين:
1- مسجد امام حسن: يك مسجد و مناره سلجوقي مي باشد كه در مقايسه با مسجد گز بيشترين اختصاصات دوره سلجوقي راحفظ كرده است كوچه و مدخل مسجد سين كه مناره مرتفع آن نيز در گوشه شمال غربي مسجد واقع مي شود شباهت زيادي به كوچه و مدخل مسجد گز دارد خطوط گچبري اطراف محراب اين مسجد داراي زمينه آبي بعد از جمله : بسم ا... شامل ايه الكرسي مي باشد. 

%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%20%
 
2- كتيبه تاريخي مسجد امام حسن: در قسمت فوقاني محراب گچبري اين مسجد و درزير، مقرنسهاي آجري بر يك لوح سنگي به طول 80 و عرض40 سانتي متر كتيبه اي موجود است به خط ثلث برجسته بر روي سنگي كه باني ساختمان حبه نموده. اتمام اين را ساختمان توسط" ابو غالب يحيي بن زكريا " در سال 529 هجري تعيين مي كنند.

%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%20%

3- مناره مسجد امام حسن: به سال526 هجري قبل از ساختمان گنبد مسجد به اتمام رسيده كتيبه روي منارهداراي قديمي ترين تاريخ است كه تا كنون برروي يك بناي مزين به كاشي در ايران ديده شده است.كتيبه فوقاني مناره سين كه با پشت بام مسجد همسطح است به خط كوفي برجسته بر زمينه آجري توام با تزيينات ساده گچي در چهار سطر كتيبه اي موجود است.

%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%20%

امامزاده سيد كمال الدين سین :

از نوادگان امام صادق (ع)است كه در روستاي تاريخي سين برخوار مدفون است با توجه به كرامات ايشان و اعتقات مردم شيعه و شهيد پرور روستاي سين اهالي روستا گلزار شهداي و قبرستان روستا را نيز در اطراف امامزاده قرارداده اند و درتمام روزهاي پايان هفته به زيارت امامزاده و شهدا ميروند

%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%20%

روستا های مَرغ و دُنبی – علی آبادچي – پروانه و....

    از مجموعه روستاهای شهرستان بُرخوار که در حاشیه کویر واقع است می توان روستاهایی چون مَرغ، دُنبی،علی آبادچي و پروانه، شورچه و . . . را نام برد . اين روستاها از نظر گردشگری دارای پتانسیل بالایی می باشند. از جمله آثار تاریخی این روستا ها می توان کاروانسرای آجری–سنگی روستای دُنبی، قلعه و برج مَرغ، آسیاب آبی مَرغ و مناظر طبیعی و غارهای زیبای اطراف را نام برد.زنان و دختران اين روستا درجهت كمك به خانواده به هنر زيباي قالي بافي مشغول اند.

%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%20%

%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%20%

شاپور آباد :

   شاپور آباد در تاريخ 29/2/1390 با حضور استاندار محترم استان به شهرتبديل و جمعیتی نزدیک به 6000 نفر را در خود جای داده است . این شهر در فاصله 5 کیلومتری شمال جاده دولت آباد به حبیب آباد واقع است . از آثار تاریخی بجا مانده این شهر برج کبوتر ( برج بزرگ) و برج های کبوتر چند قلو ،خانه های اربابی، قلعه دُرمیان و تکیه تعزیه را می توان نام برد که قدمت آنها به دوران صفویه می رسد . محراب مسجد جامع شاپور آباد از محرابهای معروف ایلخانی و قبل از آن بوده که متأسفانه در دهه های گذشته این مسجد کاملاً تخریب و نوسازی شده است .

%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%20%

%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%20%

 صنایع دستی شهرستان :
   گر چه نام سفره قلمکار با نام اصفهان خوگرفته ولی بعد از زمان صفویه و مشکلات حکومت شاه سلطان حسين در اصفهان شاگردان و استادکاران سفره قلمکار که عمدتاً اهل شهرهاي اطراف و بويژه دلیگان شهر خورزوق بودند کارگاههای خود را به زادگاه شان منتقل کردند و از آن پس نیز تولید سفره قلمکار در همین شهر انجام و برای عرضه به گردشگران به اصفهان برده می شد . در حال حاضر با وجود بیش از 100 کارگاه سفره قلمکار در دلیگانِ خورزوق به جرأت می توان گفت که بیش از 70% تولید سفره قلمکار استان و کشور در این شهر و به شیوه سنتی با وسابل و پارچه هاي كتان خالص و رنگهای طبيعي تولید می شود و به تمام نقاط کشور و حتی جهان صادر می گردد.
از دیگر صنایع دستی این منطقه و شهرستان می توان منبت کاری، معرق کاری روی چوب، چرم دوزی، مشبک کاری، قلم زنی و. . . را نام برد. شما می توانید صنایع دستی اصفهان را با قیمتی مناسب و کمتر از اصفهان در این شهر خریداری کنید.

%D9%82%D8%A7%D9%84%DB%8C%20%D8%A8%D8%A7%



مطالب مشابه :


اما...اینترنت شاپورآباد

شاپورآباد برخوار - اما مهندس سید فاضل زمانی مدیرعامل مخابرات اصفهان خبر داد:




برخوار

مهدی زارعان دولت آبادی - برخوار - مطالب مفید و ارزنده علمی ، مذهبی ، آموزشی - مهدی زارعان دولت




مادر شهید گمنام ...

بابصیرتان(مرجع وبلاگ نویسان برخوار) - مادر شهید گمنام - - بابصیرتان اداره مخابرات برخوار.




قرآن با صوت و ترجمه فارسی iQuran Pro v2.5.2

بابصیرتان(مرجع وبلاگ نویسان برخوار) - قرآن با صوت و ترجمه فارسی iQuran Pro v2.5.2 - - بابصیرتان(مرجع




آیا میدانید شهر دستگرد برخوار چند سال دارد ؟

دستگرد - آیا میدانید شهر دستگرد برخوار چند سال دارد ؟ - بیایید به حقیقت برسیم . - دستگرد




مهمترین رخداد های مخابراتی هفته 41

(مهاباد اردستان)، (دولت‌آباد برخوار و میمه) و معرفی مدیران شرکت مخابرات استان




استخدام مخابرات

بخشنامه هاواخباراداری(اینجاکمیجان) - استخدام مخابرات - لطفانظرات ارزشمندخودرادرخصوص مطالب




اولین و تنها مرکز مجاز فروش تلفن 040 در شهرستان برخوار

خدمات اینترنت رنگین کمان دولت آباد - اولین و تنها مرکز مجاز فروش تلفن 040 در شهرستان برخوار




چکیده احوالات میمه بااشاره به شهرستان برخوار و میمه

ميمه اي ها - چکیده احوالات میمه بااشاره به شهرستان برخوار و میمه -




دانلود برنامه هاي پركاربرد

مدیریت آموزش و پرورش شهرستان برخوار. اداره مخابرات شهرستان برخوار. قالب




برچسب :