پنج راهبرد تکلیف شب برای آموزش دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری

به نام خدا  - پنج راهبرد تکلیف شب برای آموزش دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری

تکلیف شب ، یک جنبه از برنامه آموزش عمومی است که به طور گسترده ای ،به عنوان عاملی مهم در موفقیت تحصیلی به رسمیت شناخته شده است . معلمان تکلیف شب را جهت فراهم آوردن وقت بیشتر برای یادگیری ، افزایش مطالعه و تقویت مهارتهای آموزشی و آگاه ساختن والدین از پیشرفت درسی فرزندانشان ارائه می دهند. عموماً ، از آنجا که دانش آموزان ناتوان در یادگیری ،نیزدراین برنامه درسی شرکت دارند، بالطبع از آنها نیز انتظار می رودکه تکالیفشان را همگام با همسالان خود انجام دهند. اما آنان نیاز به مساعدت بیشتر و ایجاد انطباق با تکالیفشان دارند. این دانش آموزان ، اغلب با تکالیف خود مشکل دارند. لذا از معلمان چنین دانش آموزانی انتظار می رود که توجه بیشتری جهت سازگار کردن آنها با تکالیفشان داشته باشند.

این مجموعه پنج راهبرد را که محققان به منظور بهبود و اصلاح نتایج تکالیف خانگی در دانش آموزان شناسایی کرده اند، توصیف می کند :

1.تکالیف را قابل فهم و اختصاصی ارائه دهید.

معلمان در ارائه تکالیف بایستی توجه کافی داشته باشند اگر تکلیف خیلی سخت باشد، به عنوان کار طاقت فرسا محسوب می شود ، یا وقت زیادی برای انجام دادن آن صرف می شود. دراین صورت دانش آموزان ممکن است در برابر آن از خود مقاومت نشان دهند. هرگز تکالیفی را که دانش آموزان توانایی انجام آن را ندارند ، ارائه ندهید . تکالیف باید بسط و توسعه آن چیزی باشد که دانش آموزان در کلاس درس فراگرفته اند .برای اطمینان از قابل فهم واختصاصی بودن تکالیف ، بهتر است اطلاعات ذیل را مورد توجه قرار دهید :

·         اطمینان حاصل کنید، دانش آموزان و والدین دارای اطلاعات کافی راجع به تدابیر مربوط به انجام تکالیف ،انجام ندادن یا دیر انجام دادن تکالیف ، تناسب و سازگاری های موجود با آن را دارا هستند.

·         یک مجموعه کار در ارتباط با تکالیف ، در شروع سال تحصیلی تنظیم کنید.

·         تکالیف را به قسمت های کوچک تقسیم بندی کنید.

·         تکالیف را در خور فهم بیان کنید.

·         آنچه را به عنوان تکلیف تعیین می کنید بر روی تخته سیاه یا برد بنویسیدو اجازه دهید دانش آموزان قسمت های مربوط به کلاس را همان جا انجام دهند.

·         تاریخ انجام تکالیف را به طور مرتب به دانش آموزان متذکر شوید.

·         یک برنامه ریزی مناسب در شروع سال تحصیلی برای چگونگی تعیین تکلیف تنظیم کنید .

·         تکالیف را به زندگی واقعی نسبت دهید(به دانش آموزان یاد دهیدکه چگونه از محتوای تکالیف  در زندگی واقعی شان می توانند بهره ببرند)

·         چگونگی انجام تکالیف را خوب و واضح توضیح دهید و در صورت نیاز نمونه ای از کار را روی تخته بنویسید.

·         سعی کنید دانش آموزان تکالیف را در کلاس شروع کنند ، مطمئن شوید که آنها ،آن را خوب فهمیده اند و در صورت لزوم آنها را جهت درک تکلیف مساعدت کنید.

·         فرصتی ایجاد کنید که دانش آموزان به طور گروهی روی تکالیف کار کنند.

2. اصلاحات و تغییرات لازم را در تکالیف فراهم آورید:

قبل از ارائه تکلیف ،اصلاحات لازم را به عمل آورید .تمرین های مفید برای تک تک دانش آموزان را بشناسید ومطمئن شوید آنان از توان ، انگیزه و درک کافی برای درگیری با آن برخوردارند.بیشترین اصلاحات مرتبط با تکالیف عبارتند از :

·         رسیدگی بیشتر به تکالیف تک تک دانش آموزان

·         ایجاد فرصت به این منظور که دانش آموزتکلیف را به شیوه های مختلف انجام دهد(به عنوان مثال ، به جای اینکه دانش آموزهمه تکالیف را نوشتاری انجام دهد ،بگذارید برخی از آنها را به شیوه صوتی- شفاهی - انجام دهد)

·         تنظیم مدت زمان لازم برای انجام تکلیف

·         فراهم کردن فرصت برای آموزش گروهی یا طرح تکلیف برای دانش آموزان جهت مطالعه گروهی

·         تنظیم معیارهایی برای ارزشیابی و دادن تکلیف به میزان کمتر

3. آموزش مهارتهای مطالعه :

هم معلمان آموزش عمومی و هم آموزش اختصاصی به طور مداوم گزارش می دهند که مشکلات مربوط به انجام تکالیف خانگی اغلب با ضعف در مهارتهای مطالعه تشدید می شود. همه دانش آموزان ، به خصوص دانش آموزان معلول ،نیاز به آموزش مهارتهای مطالعه دارند .راهبردهای ذیل می تواند در این راه موثر باشد :

·         شناسایی موقعیت و مکان مناسب برای انجام تکالیف که به دور از پریشانی ها و دغدغه ها باشد.

·         به کارگیری همه امکانات موجود و برنامه ریزی شده و در نظر داشتن وقت کافی در تکمیل فعالیت ها و ادامه آن از روی برنامه زمانی

·         یادداشت برداری و توسعه یک برنامه زنجیره ای برای تکمیل تکالیف چند گانه

·         بررسی دقت، درستی و تکمیل تکالیف قبل از تحویل آنها

·         اطلاع از نحوه کمک گرفتن در مورد لزوم

·         برگرداندن تکالیف انجام یافته در وقت مقرر

معلمان می توانند با فراهم آوردن آموزش کلاسی برای سازماندهی مهارت ها ،برشدت اهمیت تکمیل و دقت تکالیف بیفزایند.آنها بایستی درباره نحوه استفاده از مهارتها در خانه با والدین صحبت کنند.

4. استفاده از برنامه زمانی برای انجام تکالیف :

همانطور که بزرگ ترها از برنامه های زمانی ، جدوال ،عناوین و تدابیر دیگر برای نظارت بر فعالیت های خود استفاده می کنند ، دانش آموزان نیز می توانند از این ابزار بهره مند گردند.دانش آموزان ناتوان می توانند تکالیف خود را با استفاده از برنامه های زمانی تداوم بخشند . طراحان تکلیف می توانند ابزار های ارتباطی خانه و مدرسه را با اختصاص دادن فضایی مخصوص در دفتر مشق برای تبادل پیغام بین معلمان و پدر و مادرها دو برابر کنند . در اینجا نمونه ای از استفاده یک معلم از طرح تکلیف برای افزایش ارتباط با خانواده دانش آموزان و سرعت بخشیدن به تکمیل تکالیف را می بینید : دانش آموزان برنامه زمانی تکالیف خودشان را توسعه می دهند .هر صفحه در جدول برنامه زمانی ،فعالیتهای یک هفته را نشان می دهد .یک جای خالی برای دانش آموزان جهت نوشتن تکالیف خود و یک ستون برای یادداشت های اولیا و مربیان وجود دارد.جنس روی جلد دفتر مشق ،ورقه ای از جنس ضخیم است که بچه ها آنرا تزئین کرده اند. از دانش آموزان انتظار می رود هر روز دفتر تکلیف خود را به خانه برده و روز بعد آن را به کلاس برگردانند.دانش آموزان ،سرعت تکمیل وبازگرداندن تکالیفشان را در زمره دیگر راهبردهای مرتبط با تکمیل تکالیف و اصلاح واجرای آن در کلاس با نمودار نشان می دهند و معلم از نوعی پاداش برای اجرای به موقع و صحیح این روش استفاده می کند.برروی چارت خود کنترلی ،دانش آموزان ، هروقت که تکالیفشان را تکمیل و بازگردانند،علامت می زنند :

  • برای روزی که تکالیف به طور کامل انجام شده از مربع(مثلاً)سبز رنگ استفاده می شود.
  • مربع قرمز رنگ برای روزی که تکالیف انجام نگرفته است.
  • و برای تکالیفی که دیر انجام می گیرد از رنگ زرد و قرمز (نیمی از مربع زرد و نیمی دیگر قرمز)استفاده می شود در صورتی که میزان موفقیت دانش آموزی بیشتر باشدو رنگ سبز بیشتر از دیگر رنگها مشاهده شود،درپایان هفته پاداش دریافت می کند. مثلاً15 دقیقه بیشتر تفریح می کند. معلم بااستفاده ازچنین پاداشی انگیزه دانش آموزان دارای ناتوانی عاطفی و رفتاری را تقویت می کند.

5. ارتباط بین خانه و مدرسه را تقویت کنید:

تکالیف واگذار شده به عنوان وظایف تحصیلی ، یک پنجم از وقت مفید دانش آموزان را به خود اختصاص می دهد. با این حال ،هنوز دانش آموزان تکالیف خود را اغلب در محیط هایی که معلمان کنترلی بر آن ندارند انجام می دهند. در چنین شرایطی فرض این واقعیت وجود دارد که تجربیات مربوط به مشکلات یادگیری بسیاری از دانش آموزان ،معضلات عمده ای ایجاد کند . معلمان و والدین دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری بایستی ارتباط روشن و موثری با یکدیگر درباره تدابیر مربوط به تکالیف خانگی ، تمرینهای مورد نیاز، انتظارات متقابل ،عملکرد دانش آموزبر روی تکالیف،مشکلات مربوط به تکمیل تکالیف و دیگر مسائل مربوط به تکالیف داشته باشند. توصیه هایی برای معلمان جهت ارتباط با والدین دانش آموزان در رابطه با تکالیف خانه :

  • دانش آموزان را تشویق کنید که دفترچه های تکالیفشان را محافظت کنند.
  • فهرستی از پیشنهادات را مبنی براینکه والدین چطور می توانند به تکالیف فرزندانشان کمک کنند. برای مثال از والدین بخواهید تکالیف روزانه فرزندانشان را بررسی کنند.
  • در ارتباط با تکالیف،با والدین ارتباط مکاتبه ای ایجاد کنید.(به عنوان مثال،گزارش پیشرفت،یادداشت ها ، تمرین ها ، شکل ها و ...)
  • با معلمان دیگر در خصوص نقاط قوت دانش آموزونیازهای آنان و تسهیلات لازم تبادل نظر کنید.
  • روشهایی که معلمان می توانند دربهبود و فراهم آوردن این ارتباطات ،معلمان را یاری دهند عبارتند از :

1-تمهیدات مورد نیاز معلمان برای برقراری ارتباط را فراهم آورند.(به عنوان مثال ،ایجاد سیستم ارتباطی،تلفن،تشکیل جلسات پرسش و پاسخ ، پست الکترونیکی و ...)

2- تشویق معلمان جهت برقراری دیدارهای چهره به چهره با والدین(به عنوان مثال، اختصاص وقتی آزاد برای ملاقات)

3- اتخاذ تدابیری جهت اینکه عوامل مدرسه ، خدماتی را بعد از وقت رسمی مدرسه ارائه دهند یا برگزاری جلسات آموزشی – گروهی برای یاری رساندن در انجام بهتر تکالیف .

خلاصه پنج راهبرد برای کمک به دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری(جهت کارآمد کردن تکالیف خانگی)

1.تکالیف را قابل فهم و اختصاصی ارائه دهید.

2.اصلاحات و تغییرات لازم را در تکالیف فراهم آورید.

3.مهارتهای مطالعه را آموزش دهید.

4.از برنامه زمانی در انجام تکالیف استفاده کنید .

5. ارتباط بین خانه و مدرسه را تقویت کنید .

منبع : مجله پیوند – شماره 388 – بهمن ماه 1390


مطالب مشابه :


مجتمع آموزشی و رفاهی خانه معلم شهرستان سرعین

شرکت(انجمن) آموزش گردشگری و هتلداری کویر - مجتمع آموزشی و رفاهی خانه معلم شهرستان سرعین - آموزش خصوصی و گروهی گردشگری و هتلداری ،تورهای مسافرتی ، جزوات




در خانه معلم سرعين

11 ژوئن 2012 ... صبح روز 27 ارديبهشت امسال در خانه معلم سرعين به عادت هميشه ام ، خيلي زودتر از مادر يزرگ خورشيد ( سحر بي بي ) از خواب بلند شدم . رفيقم آقاي حفظ




1391/2/26 ... سرعين ... خانه معلم

11 ژوئن 2012 ... 1391/2/26 ... سرعين ... خانه معلم · Seied Hasan Hoseini Roudbareki · Friday. 1391/ 2/26 ... سرعين ... خانه معلم. ‏Photo: 1391/2/26 ... سرعين ... خانه.




آدرس و شماره تلفن خانه های معلم سراسر کشور

سرعین 2223801-3 0452 خیابان معلم روبروی مرکز بهداشت 30 آذربایجان غربی ارومیه 3447270-3448746 0441 بلوار شهید بهشتی روبرو دانشگاه آزاد اسلامی کوی شماره




نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان

وبلاگ شخصی مهندس احسان فلاح - نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان - اللهم ارزقنا ... خیابان دانش جنب سازمان آموزش و پرورش 29 سرعین 2223801-3 0452 خیابان معلم




قديمي ترين عكسهاي چشمه ها و آبگرمهاي اردبيل و سرعين

آبهاي معدني سرعين و خاصيت درماني آنها: شهر سرعين در 28 كيلومتري غرب شهرستان ... 6-چشمه قريه‌ي شمشير خانه از توابع سرعين: ... و نگوییم که یک کلمه ی معلم است




نشانی خانه های معلم و مراکز اسکان

29, سرعین, 2223801-3, 452, خیابان معلم روبروی مرکز بهداشت. 30, آذربایجان غربی, ارومیه, 3447270-3448746, 441, بلوار شهید بهشتی روبرو دانشگاه آزاد اسلامی




پنج راهبرد تکلیف شب برای آموزش دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری

طراحان تکلیف می توانند ابزار های ارتباطی خانه و مدرسه را با اختصاص دادن فضایی ... در اینجا نمونه ای از استفاده یک معلم از طرح تکلیف برای افزایش ارتباط با خانواده




سفرنامه گناوه

... ابی مدل پایین خداییش گرم بود عصر رسیدیم سرعین فامیلا قبل ما رسیده بودن خانه معلم گرفته بودن 15هزار تومان منم گشتم اتاق پیدا کردم واسه خواب7هزار تومان شدیدا




رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه معلم استانهای سراسر کشور

آموزش و پرورش ایران وجهان - رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه معلم استانهای سراسر ... 04443223026. سرعین. خ معلم-روبروی مرکز بهداشت. 04522223801-3. سرو آباد.




برچسب :