چگونگی نحوه تحویل اموال دولت به افراد وگردش اموال در چرخه اداری و وظایف امین اموال

                                                              بنام خالق زیبایی

چگونگی نحوه تحویل اموال دولت به افراد وگردش اموال در چرخه اداری

 

مقدمه:

با توجه به ضرورت نگهداری حساب اموال دولت وعدم آشنایی افراد حقیقی یا حقوق به تکلیف قانونی خود مبنب بر نگهداری اموال دولتی واز آنجا که اموال در ادامه زندگانی دانشگاه علوم پزشکی وواحد های زیرمجموعه  آن ونقش حساس وارزنده ای را بر عهده دارد،تا آنجا که در برخی از واحدها منجمله بیمارستانها ادامه حیات منوط به گردش وحرکت اموال واعمال مدیریت صحیح درباره آن می باشد.

ولی مع الاوسف در گذشته به اموال دولت اهمیت چندانی داده نمی شد،با استقرار نظاماسلامی تحولات همه جانبه وعمده ای در بخش اموال بوجود آمد وتوسط مسئولین ومدیران مورد توجه قرار گرفته واقداماتی ریشه ای در این زمینه بعمل آمده است که در سال نوآوری وشکوفائی که توسط مقام معظم رهبری اعلام گردیده باید ثمره تلاش مدیران ومتصدیان اموالی نمود پیدا کند این امر محقق نخواهد شد مگر با همکاری وهمراهی تک تک آحاد جامعه ودر خانواده  دانشگاه علوم پزشکی کلیه پرسنل اعم ازرسمی،پیمانی،شبه پیمانی،قراردادی وشرکت های طرف قرارداد با دانشگاه علوم پزشکی در این ارتباط لازمه نوآوری وشکوفایی،انجام بررسی های علمی وپژوهش های فراگیر در جهت کسب اطلاعات همه جانبه پیرامون اداره اموال از نظر علمی می باشد که متاسفانه تا کنون ارائه نگردیده وهمکاران محترم وشرکت های مجری قرارداد چه از نظر آموزش وچه از لحاظ دسترسی به ماخذ منبع  موثری در اختیار ندارند.

به همین دلیل این حقیر با استنباط از قوانین حاکم بر اموال وپژوهش های علمی وتجارب کاری مطالب حاضر را تهیه وتقدیم  تمامی همکاران ،ومتصدیان ومسئولان اموال ومدیران مالی وسایر مدیران پرتوان ومتعهد وآگاه می نمایم.

باشد که از این راه خدمتی به دانشگاه علوم پزشکی ارائه گردد،گرچه اینجانب در حد وتوانایی تجربی وعلمی خود سعی لازم را در جهت مختصر نمودن مطالب بعمل آورده ام لکن به هیچ وجه ادعایی نسبت به بی نقص بودن آن نداشته وندارم وامیدوارم که با راهنمایی های ارزنده همکاران محترم اشکالات موجود را به تدریج برطرف نموده ودر مقالات بعدی مجموعه کامل تری تقدیم شود.

 

بخش اول

                                                       انواع مال وتعاریف آن

اموال به طور کلی به دو قسم است:  منقول وغیر منقول

الف)اموال منقول،اموالی هستند که قابل نقل وانتقال از جایی به جای دیگر باشد مانند میز،صندلی،اتومبیل،مبل و....

ب) اموال غیر منقول،اموالی است که امکان نقل وانتقال آن از محلی به محل دیگر وجود نداشته باشد .مانند:زمین،ساختمان،آئینه،پرده نقاشی وهمچنین لوله های که برای جریان آب یا مقصد دیگر در ساختمانها تعبیه شده است و.....

اموال بر اساس دارنده مال به سه گروه عمده تقسیم می شوند.

الف اموال شخصی(فردی)

مالکیت شخص حقی است که به موجب آن (علی القاعده) افراد بتوانند بنفع خود سلطه مالکانه براموال داشته باشد.

ب-اموال دولتی به اموالی اتطلاق می شود که توسط وزارتخانه ها سازمانها موسسات دولتی خریداری می شود یا به هر طریق قانونی دیگری به تملک دولت در می آید.

ج- اموال عمومی:اموالی که مطعلق به عموم می باشد وهیچ کس نمی تواند در این گونه اموال تصرفی نماید که دیگران از استفاده آن محروم شوند مثل کوچه ها خیابان ها و.....

اموال دولتی در دو طبقه خلاصه می گردد: 1.اموال دولت بمعنی اخص 2.اموال دولتی به معنی وسیع

1.اموال دولت بمعنی اخص نیز به سه دسته تقسیم می شوند:

الف)اموال منقول دولت: اموالی است که به جهت انجام کار سازمان در اختیار مسئولان ومتصدیان دولت در مشاغل مختلف قرار گیرند مانند: میز- صندلی- ماشین حساب- کامپیوتر-فرش- وسائل سمعی بصری- وسائل آزمایشگاهی- تجهیزات پزشکی و...

ب) اموال غیر منقول دولت:که به لحاظ تعریف در شمول تعریف کلی اموال غیر منقول قرار دارد وبه عنوان دارائی  دولت نیز محسوب  می شود مانند: ساختمان های محل استقرار وزارتخانه ها وسازمان ها- آزمایشگاههای ویژه-باغ های گیاه شناسی- مکانهای مربوط به نگهداری دام های دولتی-انبار ها وپارکینگ های دولتی و....

ج)اموال میراث فرهنگی: آثار باقی مانده از گذشتگان اطلاق می گردد که نشانگر حرکت انسا در طول تاریخ می باشد وباشناسایی آنان زیمینه شناخت هویت وخط فرهنگی او میسر می گرددواز این طریق زمینه های عبرت برای انسان فراهم می گردد و به دو دسته کلی منقول وغیر منقول در شمول میراث فرهنگی تقسیم می گردندکه به دلیل عدم ضرورت از توضیح بیشتر خوداری می نمائیم.

اموال دولتی در معنای وسیع:به اموالی اطلاق می گردد که متعلق به دولت در معنی وسیع خود بوده یا اموال عمومی که دولت به نیابت و نمایندگی از طرف عموم جامعه به حفظ وحراست از آنان مبادرت می ورزد.

این گونه اموال در قوانین مختلف وکتب حقوقی به شرح ذیل دسته بندی می گردند.

الف) مشترکات عمومیاموالی که مطعلق به عموم می باشد کسی حق دخل وتصرفی در آن ندارد که استفاده دیگری محدود شود(کوچه-جاده و...)

 ب)  مباحات اموالی که قبلا مالکیت فردی داشته ولی بدون آنکهآنرا به دیگری منتقل نمائیدیا عین آن را حبس نماید از مالکیت آن صرفه نظر نموده است (خانه های شهرها یا روستاهای که توسط زلزله یا سیل و.. خراب گردیده وساکنان آن دیگر علاقه ای به سکونت در آن منطقه را نداشته باشند یا موقوفات.

ج) مجهول المالک:مالی که سابقه تملک دارد اما در زمان معینی مالک آن قابل شناسائی ننمی باشد یعنی هویت مالک برای ما مجهول است.

د) سایر اموال دولت :بطور کلی دولت اموال دیگری در اختیار ویا تحت تصدی دارد که از حوصله این بحث خارج است اما ناگزیر قسمت مهمی از اموال که تحت عنوان اموال شرکت های دولتی قرار گرفته را به صورت خلاصه بیان می نمائیم.

اموال شرکت های دولتی:

شرکت دولتی واحد سازمانی مشخصی است که با اجازه قانون بصورت شرکت ایجاد شود وبیش از 50٪ سرمایه آن متعلق به دولت می باشد.هریک از شرکت های تجاری که از طریق سرمایه گذاری شرکت های دولتی ایجاد شود تا زمانی که بیش از 50٪ سهام آن متعلق به شرکتهای دولتی باشد شرکت دولتی محسوب می گردد.

که شرکتهای دولتی در تشکیلات اجرائی دولت جمهوری اسلامی ایران به دو دسته شرکتهای اصلی دولتی وشرکت های فرعی یا تابعه تقسیم می شوند.

                         

 

بخش دوم

مدیریت امور اموال دولت

با توجه به اینکه دانشگاهها از رعایت فصل پنجم قانون محاسبات کشور مستثنی گردیده اند ومشمول قوانین ومقرراتی می باشند که توسط هیئت امناء دانشگاهها به تصویب رسیده اند لذا در آخرین آئین نامه مالی ومعاملاتی به استناد بند الف ماده49 قانون برنامه چهارم توسعه که از تاریخ 1/1/86 ابلاغ گردیده است در ارتباط با اموال دولت به موارد زیر اشاره  می شود. تبصره 6 ماده9 شناسائی ونگهداری حساب مقداری وریالی اموال...

 

ماده37 –خرید اموال-ماشین آلات وتجهیزات آن بخش از پرداختهای موسسه می باشد که به ازای آن دارائی با عمر مفید مشخص جهت موسسه ایجاد نماید.

ماده 49

تبصره: هر نوع پرداخت  جهت اموال-ماشین آلات  وتجهیزات که منجر به افزایش عمر مفید یا تکمیل آن گردد به بهای خرید آن دارائی از تاریخ ایجاد  ونسبت به محاسبه استهلاک اقدام می شود.

ماده53

کارپرداز ماموری است که نسبت به خرید وتدارک کالا یا خدمات مورد نیاز طبق دستور مقامات مجاز با رعایت  این آئین نامه اقدام می نماید. کارپردازان قراردادی یا پیمانی باید تا سقف تنخواه گردان ایشان وثیقه معتبر اخذ گردد. گردش عملیات تنخواه گردانها وبالانس تنخواه کارپردازان در پایان هر سه ماه کنترل وتسویه حساب می گردد.

تبصره:

در خصوص کارپردازان رسمی تا سقف پاداش پایان خدمت ایشان وثیقه لازم نبوده ومازاد آن لازم است وثیقه دریافت شود وتسویه پایان خدمت تنخواه داران منوط به تسویه تنخواه ایشان است.

در ارتباط با خرید-فروش-اجاره-استیجاره-پیمانکاری-اجرت وغیره مطالعه فصل چهارم آئین نامه مالی معاملاتی دانشگاهها پیشنهاد می گردد(ماده55لغایت85)

 

 


مطالب مشابه :


نحوه نگارش صورتجلسات

مدرسه مدیریت - نحوه نگارش صورتجلسات - مجموعه مقالاتی پیرامون مدیریت درصورت نیاز به اصل




صورت جلسه و نحوه تنظیم آن

جامعه ی ارتباط گر (maadifar.blogfa.com) - صورت جلسه و نحوه تنظیم آن - مطالب علمی، عکس، تصویر و غیره




روش تحقيق وتدوين مقاله وپايان نامه (بخش سوم)

نمونه صورتجلسه نهايي ارزيابي كه در آن نمره نهايي دانشجو قيد 3-8-10-5- نحوه نوشتن منابع در




صورت جلسه ی شورای دبیران در ماه مهر مدرسه ی راهنمایی ابوذر دو زرین شهر

محمدی از زیاد بودن مدت زمان کلاس به خصوص برای اولی ها وبلدنبودن نحوه 1- نوشتن نمرات




نحوه نوشتن پروپوزال

مهندسی مکانیک-ساخت و تولید - نحوه نوشتن پروپوزال - ارائه مقالات ،پروژه ها و مطالب در خصوص




چگونه یک صورت جلسه فنی بنویسیم؟ (meeting)

اصول صورتجلسه به خاطر داشتن نكات مطرح در اين دست نوشته، ممارست در نوشتن صورت جلسه و توجه




نگارش صورتجلسه :

دستورالعمل نحوه نگارش صورتجلسه : اگر مي خواهيد هنگام نوشتن صورت جلسه، براي يادآوري




صورتجلسه شورای دبیران آذر ماه

صورتجلسه شورای فرمي در رابطه با كليه مواردو نكات مورد توجه در طراحي سوالات ،نحوه نوشتن




نحوه نوشتن پروپوزال

جــدیدتــرین مقـالات مهندسی ساخت و تولید - نحوه نوشتن پروپوزال (کپی صورتجلسه دفاع)




چگونگی نحوه تحویل اموال دولت به افراد وگردش اموال در چرخه اداری و وظایف امین اموال

نحوه استفاده صحیح کارمند با نوشتن نام ونام ضمن تنظیم صورتجلسه فروش




برچسب :