خلاصه طرح تفضیلی فسا

شهرستان فسا :

استاد راهنما : جناب مهندس  سیدحمیدرضاطبیبی

تاریخچه :

نام فسا به طوریکه از الواح گلی تخت جمشید خوانده شده در حوزه هخامنشیان « بسه » یا بسا بوده و در آن زمان شهری آباد بوده است . به تدریج به سپا تبدیل شده و اعراب آن را به صورت فسا معرب کرده اند .

توسعه و روند شهر :

شهر فسا از دوران گذشته تا کنون بارها و بارها بر اثر عواملی نظیر سیل و زلزله و نیز هجوم اقوام مختلف ویران گشته اما دوباره آباد گردیده است . در دوره معاصر ورود ماشین ، احداث راهها و خیابانهای اصلی در شهر و تکامل حنواط ارتباطی باعث دگرگونیهایی در سازمان فضایی شهر می گردد که احداث کارگاههای کوچک و بزرگ صنعتی ، کارخانه قند ، بانکها و نیز ورود اتومبیل و به تبع آن قطع شریانهای اصلی مجموعه هماهنگ قبلی بوسیله خیابانهای جدید الاحداث همگی از آثار این دوران می باشد .

 

 

 

 

خصوصیات جغرافیایی :

شهر فسا به لحاظ جغرافیایی در موقعیت 53 درجه و 35 دقیقه طول شرقی و 28 درجه و 55 دقیقه عرض شمالی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است . شهر فسا به لحاظ تقسیمات سیاسی – در دهستان صحرا رود از توابع بخش مرکزی قرار داشته و با شهر شیراز 147 کیلومتر فاصله دارد .

منطقه شهری فسا به طور کلی از شیب شمال ( جاده شیراز ) به جنوب تبعیت می کند . پست ترین نقطه شهری مربوط به مطالعات حیدرآباد و فیرزادمرد در سمت جنوب و مرتفع ترین آن مربوط به تپه کدیوری در سمت شمال می باشد .

خصوصیات جمعیتی :

در سرشماری عمومی مسکن آبانماه 1375 جمعیت شهرستان فسا 183818 نفر اعلام شده که 44/53 درصد در نقاط شهری و 58/45 درصد در نقاط روستایی سکونت داشته و جمعیت شهر فسا در این سال 81706 نفر اعلام شده است که معادل 5/44 درصد از کل جمعیت شهرستان و 83 درصد جمعیت شهر نشین شهرستان می باشد . بر اساس اطلاعات موجود جمعیت شهری در سالهای 1355 – 65 – 75 به ترتیب 31489 نفر ، 64771 نفر و 81706 نفر می باشد که نرخ رشد متوسط سالانه طی دهه اول برابر 5/7 درصد طی دهه دوم 3/2 درصد رسیده است که از این میزان 1/1 درصد به رشد طبیعی و 2/1 درصد به میزان مهاجرت اختصاص داشته است .

خصوصیات اقتصادی :

شهر فسا معادل 62394 نفر بوده که با توجه به جمعیت 81706 نفری ساکن در شهر در برگیرنده 4/76 درصد کل جمعیت شهر می باشد از مجموع جمعیت 10 ساله و بیشتر شهر فسا 31410 نفر مرد و 30984 زن می باشد .

جمعیت فعال اقتصادی شهر در کل 19793 نفر است که از این رقم 17012 نفر شاغل و 2781 نفر بیکار و یا جویای کار می باشند .

خصوصیات کالبدی شهر :

تقریباً 5/37 درصد از سطح شهر شامل اراضی غیر اصلی شهر و بافت خالی شهر می باشد . درصد بالایی از اراضی بافت خالی اراضی بایر و خالی می باشد که در قسمت شمال غرب و غرب شهر قرار دارند . 5/62 درصد از اراضی محدوده شهر شامل بافت پر شهر می باشد . شبکه ارتباطی با 891 هکتار معادل 70 درصد بافت پره از محدودترین کاربریهای شهر محسوب می گردند . و کاربری مسکونی با 437 هکتار معادل 16/43 درصد از بافت پر شهر بالاترین قسمت کاربری زمین را به خود اختصاص داده اند .

نحوه توزیع خدمات محله ای در نواحی مختلف شهر فسا :

ناحیه 1 شامل هسته اولیه بافت قدیمی شهر نیز می باشد ، در جنوب شرقی شهر واقع شده و عمدتاً دارای عملکرد تجاری می باشد . ناحیه 2 در شمال شرقی بوده و عملکرد آموزشی ، اداری داشته و همچنین بیشتر اراضی مزروعی و باغات شهر در این ناحیه واقع می باشد.

ناحیه 3 که در پهنه شمال غربی واقع شده نیز عمدتاً عملکرد مسکونی دارد .

پهنه جنوب غربی شهر نیز ناحیه 4 را تشکیل می دهد که دو کاربری مهم آموزشی و صنعتی در آن واقع شده و همچنین باغهای بزرگ درون شهری نیز می باشد . در منتهی الیه جنوب آن نیز زمینهای کشاورزی وجود دارد .

بافت و سازمان شهری :

بازار هسته اولیه و مرکزی شهر را تشکیل می دهد که در کنار قنات حوض ماهی شکل گرفته است . رشد اصلی شهر در سالهای اخیر در شمال غربی و غرب و جنوب شهر بوده و این بدلیل وجود زمینهای کشاورزی در قسمت شرق و جنوب شرقی ، واگذاری زمین از طرف سازمان زمین شهری در قسمت غرب و احداث خیابانهای عریض در این قسمت می باشد .

نکته قابل ذکر این است که محلات قدیمی ، به تدریج به دلایلی از جمله فرسوده شدن بافت شهری ، فقدان امکانات رفاهی – باریک بودن معابر و – مرکزیت خود را از دست داده اند . در مورد وضعیت ساختمانها آمارهای سال 75 و 65 مورد بررسی قرار گرفته که بر اساس آن نسبت خانوار در واحد مسکونی از 18/1 به 14/1 و شاخص نفر در واحد مسکونی نیز از 1/6 نفر به 7/5 نفر کاهش پیدا نموده است . همچنین تعداد واحدهای دارای یک و دو اتاق خواب از 4/18 درصد به 9/8 درصد کل واحدها کاهش پیدا کرده است .

ارزیابی توسعه شهر در آینده :

موقعیت جغرافیایی شهر فسا به نحوی است که شمال ، شمال شرقی ، شرق ، جنوب ، جنوب شرقی شهر را اراضی کشاورزی مرغوب احاطه کرده و در قسمت غرب و جنوب غربی نیز ارتفاعات شهر را در بر گرفته اند .

با توجه به مطالب تنها جهت توسعه شهر در شمال غربی شهر می باشد ، دلایل عمده انتخاب این تحت از شهر برای توسعه آتی جدای از سطح بدون شیب مناسب ، می تواند به علت دارا بودن مالکیت درستی نیز باشد .


مطالب مشابه :


مشخصات اساتید مهندسی شیمی دانشگاه مرودشت

مهندسی شیمی دانشگاه مرودشت کمبود فضای آموزشی دانشگاه آزاد مرودشت:




خلاصه طرح تفضیلی فسا

دانشگاه آزاد اسلامي واحد مرودشت - خلاصه طرح تفضیلی فسا - مقاله و تحقيق دانشجويي گروه جغرافيا




تذكري به دانشگاه پيام نور مرودشت

مرودشتی - تذكري به دانشگاه پيام نور مرودشت - مرا عهدیست با جانان که تا جان در بدن دارم




همایش حجاب وعفاف دردانشگاه ازاداسلامی واحد مرودشت

مرودشتی - همایش حجاب وعفاف دردانشگاه ازاداسلامی واحد مرودشت - مرا عهدیست با جانان که تا جان




دانشگاه آزاد واحد مرودشت !

وبلاگِ سایت علیرضا صدیقی - دانشگاه آزاد واحد مرودشت ! - علمی - پژوهشی - تحقیقاتی




برچسب :