مقایسه سیستم‌های عامل (لینوکس ، مک ، سولاریس)

  لینوکس(سیستم عامل منبع باز)

 نام لینوکس «Linux» از "Linux kernel" برگرفته شده است. که در سال 1991 توسط لینوس توروالدز آغاز گردید. منافع و کتابخانه های سیستم از سیستم عامل GNU می آیند که در سال 1983 توسط ریچارد استالمن آغاز شد . مشارکت و مداخلۀ GNU دلیل نام حاصلۀ Linux / GNU است. لینوکس که در زمنیۀ کاربردش در سرورها بسیار مشهور است ، توسط ادغاماتی نظیر Dell ، هولت پاکارد، Sun Micro system , Red Hat, Oracle corporation, Novel, IBM حمایت می شود. Linux به عنوان یک سیتسم عامل برای میزان وسیعی از سخت افزارهای کامپیوتری به کار می رود، نظیر کامپیوترهای Desktop ، ابر کامپیوترها ، سیستم های بازی ویدئویی نظیر پلی استیشن 2 و پلی استیشن 3 ، بازیهای arcade متعدد و دستگاههای تعبیه شده نظیر تلفن های همراه و ردیاب ها.

 

·        مزایا

1.     نرم‌افزارهای رایگان : بدون هزینه ، بدون محدودیت ، آزادی کامل!

2.  عمومیت عالی : بیشتر نسخه‌های لینوکس بخصوص نسخه‌ی ابونتو از پشتیبانی بسیار عالی برخوردارند.لذا بمحض اینکه شما با مشکلی مواجه شدید می‌توانید از اجتماع لینوکس کمک بخواهید.

3.  بروز رسانی مکرر : یک نسخه‌ی لینوکس خوب حداقل در سال دوبار بروز رسانی می‌شود حال اگر این ویژگی را با مایکروسافت ویندوز مقایسه نمایید خواهید دید که بین ویندوز XP و ویندوز vista سالهای زیادی است.

4.  نصب آسان سیستم عامل بر روی سخت‌افزارهای استاندارد: منظور از سخت افزارهای استاندارد ، سخت‌افزارهای عمومی و محبوب است. اگر شما سخت‌افزارهای استاندارد داشته باشید لینوکس آسانترین نصب را برای شما فراهم می‌نماید. بعضی از نسخه‌ها به شما اجازه می‌دهند که در هنگام نصب بازی بکنید!

5.  قابلیت بروز رسانی آسان با استفاده از اینترنت نسبتا سریع : برای نصب نرم‌افزارهای جدید تنها کاری که باید انجام دهید این است که به اینترنت وصل شوید و در مدیر بسته‌های همان نسخه به دنبال نرم‌افزار خود بگردید، همه‌ی وابستگی‌ها به صورت خودکار هندل می‌شوند.

6.  امنیت و پایداری بیشتر : البته این به نسخه و نرم‌افزارهایی(بسته‌هایی) که شما نصب کردید بستگی دارد. اما به طور معمولاً لینوکس به عنوان یکی از سیستم‌‌عاملی پایدار و امن شناخته می‌شود.

7.  قابل نصب بر روی کامپیوتر‌های قدیمی : درست است که نسخه‌هایی از این سیستم‌عامل برای کامپیوتر‌های با قطعات بالا طراحی شده اند ولی نسخه‌هایی از این سیستم‌عامل وجود دارند که از کامپیوتر قدیمی شما نهایت استفاده را می‌دهند.

8.     کمتر مورد حمله ویروس‌ها و نرم‌افزارهای جاسوسی قرار می‌گیرد.

 

·        معایب

1.  توزیع‌های بسیار زیاد : ممکن است برای کاربران غیر حرفه‌ای انتخاب نسخه‌ی مناسب سخت باشد ولی این عیب لینوکس با عمومیتش قابل پوشش است.این بدین معنی است که شما می‌توانید در فوروم های مربوطه سوالهای خود را مطرح نمایید و جواب خود را دریافت نمایید.

2.  ناپایداری! : درست است که لینوکس یکی از امنترین و پایدارتین سیستم‌های عامل موجود است ولی ممکن است در طول کار کردن با آن شاهد خرابی‌ها و از کارافتادن‌های زیادی باشید. البته مقصر در بیشتر موارد نرم‌افزار است نه خود سیستم‌عامل. به عنوان مثال در نسخه‌ی اوبونتو نرم‌افزاری به نام Compiz Fusion وجود دارد که ناپایدار است.همچنین نرم‌افزار Awn. البته این نرم‌افزارها لینوکس را محیطی بسیار لذت بخش می‌کنند.به گونه‌ای که شما دوست ندارید کامپیوتر خود را خاموش کنید!

3.  نصب سخت ! : نصب لینوکس ممکن است که سخت باشد اگر که شما سخت افزارهای استاندارد نداشته باشید(سخت‌افزارهای با دسترسی و عمومیت کمتر). ممکن است نیاز باشد تا هسته لینوکس را برای نصب دوباره کامپایل نمایید.این امر برای کاربران متوسط هم ممکن است یک کابوس باشد!ولی باید دعا کنید که این مشکل برای یک کاربر دیگری اتفاق افتاده باشد و جوابش را از جامعه لینوکس گرفته باشد زیرا در آنصورت فقط کافیست به گوگل مراجعه نمایید و جواب خود را دریافت نمایید.

4.  نصب نرم‌افزار یا بروزرسانی سخت ! : این امر موقعی صحت دارد که شما به اینترنت دسترسی نداشته باشید.اما اگر به اینترنت دسترسی داشته باشید براحتی می‌توانید نرم‌افزارهای مورد نیاز خود را از سایت‌های پشتیبان دریافت نمایید.

5.  عدم وجود نرم‌افزارهای حرفه‌ای با کیفیت بالا : در اینکه لینوکس دارای نرم‌افزارهای کاربردی بسیار زیاد برای استفاده عمومی است شکی نیست ! اما ممکن است حرفه‌ای ها نتوانند نرم‌افزارهای خودشان را پیدا کنند. به عنوان مثال گرچه نرم‌افزار قدرتند GIMP برای ویرایش تصاویر وجود دارد ولی ممکن است جایگزین مناسبی برای نرم‌افزار PhotoShop نباشد. همین امر برای نرم‌افزار 3D blender نیز صادق است که شاید نتواند جایگزین مناسبی برای نرم‌افزار 3DMAX یا MAYA نباشد! البته این نباید از نقایص لینوکس باشد زیرا شرکت‌های سازنده‌ای این نرم‌افزارها باید نسخه‌ی لینوکسی این نرم‌افزارها را نیز توزیع کنند.

 

 

مکینتاش(سیستم عامل شرکت اپل)

  مکینتاش (Macintosh) یا مک (Mac) ساخته شرکت رایانه‌ای اپل است که مکینتاش اولیه در تاریخ ۲۴ ژانویه ۱۹۸۴ تولید شده‌است و اولین رایانه شخصی برای Graphical user interface (GUI) بود و در عوض استفاده از موشی با Command line interface کار می‌کند. در حال حاضر میزان تنوع مکینتاش اپل از مک کوچک (Mac mini) هست تا قویترین Server‌ها مثل Xserve که همگی ساخته شرکت اپل می‌باشد. مکینتاش اولیه از موتورولا ۶۸k که از خانواده ریزپردازنده‌ها هستند استفاده می‌کردند که بعداً تغییر کرد به موتورولا و آی‌بی‌ام پاور پیسی (Power PC). با حروف اختصاری Mac، محدوده‌ای از کامپیوترهای شخصی که توسط شرکت رایانه‌ای اپل در سال ۱۹۸۴ معرفی گردید. مکینتاش بر روی یک واسط گرافیکی کاربر معروف با استفاده آسان تأکید دارد که کامپیوترهای مبتنی بر مجموعه ریزپردازنده‌های ۶۸۰۰۰ موتورولا است.

 ·        مزایا

1.  واسط کاربری عالی : این سیستم عامل نسبت به دیگر سیستم‌های عامل‌ دارای رابط کاربری بسیار زیباست کاربران به سادگی می‌توانند از امکانات این سیستم‌عامل استفاده کنند

2.  پایدار و امن : سیستم‌عامل مکینتاش نیز مانند سیستم‌عامل لینوکس بسیار امن و پایدار است شاید به این خاطر که این سیستم عامل خیلی کم مورد حمله هکرها و ویروس‌ها قرار می‌گیرد.(کمتر از 5 درصد مردم جهان از این سیستم عامل استفاده می‌کنند)

3.  برنامه‌های کاربردی : این سیستم‌عامل دارای تعداد زیادی نرم‌افزار حرفه‌ای و کاربردی است ازاینرو کاربران و برنامه‌نویسان بسیاری این سیستم‌عامل رو ترجیح می‌دهند.

4.     نصب آسان نرم‌افزارها

5.     کمتر مورد حمله ویروس‌ها و برنامه‌های جاسوسی قرار می‌گیرد

 

·        معایب

گرچه این سیستم عامل مبتنی بر سیستم‌های عامل منبع باز است اما اختصاصی است.قیمت این سیستم‌عامل بسیار بالاست.کاربر نمی‌تواند به تنهایی از پس خریدن این سیستم عامل بر بیاید در صورتی که می‌تواند به تنهایی قطعات سخت‌افزاری را با قیمت‌های متوسط خریداری نماید.


سولاریس(سیستم عامل شرکت سان میکروسیستم)

 

سولاریس نام گونه‌ای از سیستم عامل یونیکس است که توسط سان مایکروسیستمز تولید می‌شود و به صورت رایگان قابل استفاده است.این سیستم عامل در سال ۱۹۹۲ عرضه شد و جایگزین SUN OSدر کامپیوترهای SUN گردید.

شاید بسیاری از ما نام سیستم‌عامل شركت سان مایكروسیستمز، یعنی سولاریس را كمتر از سایر سیستم‌عامل‌های محبوب مثل ویندوز و لینوكس شنیده باشیم. دلیل آن هم كاملاً روشن است. این سیستم‌عامل به دلیل كاربردهای خاص آن كه مربوط به مینی كامپیوترهای SPARC می‌شود صرفاً در دسترس افراد خاصی كه شبكه‌های مبتنی بر كامپیوترهای مذكور را مدیریت می‌كنند قرار دارد. پس از مدتی نسخه‌هایی از این سیستم‌عامل قدرتمند برای نصب بر روی كامپیوترهای شخصی X86 توسط شركت سان ارایه گردید كه در برخی كاربردهای خاص مثل سرورهای اینترتنی مورد اقبال كارشناسان و كاربران قرار گرفت. در مطلب زیر نگاهی خواهیم داشت به این سیستم‌عامل و نسخه جدید آن.

 

ویژگی های این سیستم عامل :


سیستم‌عامل سولاریس كه هم بر روی كامپیوترهای SPARC و هم بر روی كامپیوترهای شخصی X86 با پردازنده‌های اینتل و AMD قابل‌اجرا است، در طول حیات خود از سال‌ها قبل تاكنون دچار افت و خیزهای فراوانی شده است. در ابتدا این سیستم‌عامل با ارایه یك محیط گرافیكی برای یك سیستم‌عامل مبتنی بر یونیكس، توانست نظر بسیاری از كاربران یونیكس‌های متنی و قدیمی‌تر مثل SCO را به خود جلب كند اما به تدریج و با مطرح شدن لینوكس و دنیای اپن‌سورس، خصوصاً در نقش سرورهای مربوط به شبكه‌های كوچك، این سیستم‌عامل در معرض رقابتی دشوار قرار گرفت. محیط‌های زیبا و كاربرپسند مشهور لینوكس مثل Gnome و KDE و انواع و اقسام برنامه‌ها، هر روز محبوبیت محیط گرافیكی X سولاریس را تحت‌تأثیر قرار داد. البته با تمام این اوصاف و پس از گذشت سال‌ها از ارایه نسخه‌های مختلف لینوكس‌های سرور و نرم‌افزارهای متعدد تحت آن، هنوز سرویس‌دهنده‌های بزرگ اینترنتی مثل یاهو یا Hotmail و MSN، سولاریس را به عنوان یكی از قدرتمندترین، پایدارترین و امن‌ترین سیستم‌عامل‌ها مورد استفاده قرار داده و هیچگاه سخنی از جایگزینی سرورهای سولاریس خود با آلترناتیوی به نام لینوكس سخن به میان نیاورده‌اند. اما به هر حال مسأله مهمی كه در این زمینه اتفاق افتاد، كاهش موارد استفاده و كاربرد سولاریس به عنوان یك سیستم‌عامل گرافیكی مبتنی بر یونیكس بود و از این جا به بعد بود كه بسیاری از كاربران قدیمی یونیكس كه به دنبال راه‌حلی برای رهایی از مشكلات و عدم جذابیت سیستم‌عامل خود بودند، به غیر از سولاریس، به آلترناتیو دیگری مثل لینوكس هم به شدت توجه می‌كردند. سان را بر آن داشت تا به هر صورتی كه شده سعی كند سولاریس را به جایگاه قبلی خود برگرداند. طبق اظهارات مقامات سان، بیش از ششصد تغییر و بهبود در نسخه جدید سولاریس 10 به‌وجود آمده است. تكنولوژی مشهور سولاریس به‌نام Big Five اكنون شامل پنج برنامه قدرتمند به‌ نام‌های N1 Grid Container برای ایجاد محیط‌های چندگانه، DTrace كه یك ابزار ویژه شناسایی و تست سیستم برای مدیران شبكه است، سیستم
Predictive self healing جهت تشخیص زودهنگام اشكالات احتمالی و رفع خودكار آن‌ها،
 و همچنین فایل سیستم زتابایتی (یك میلیون گیگابایتی) به‌نام ZFS می‌باشد. از دیگر تغییرات عمده، امكان اجرای توابع كتابخانه‌ای نوشته شده برای لینوكس است.

بدین‌صورت برنامه‌های كامپایل شده برای لینوكس، در سولاریس هم قابل‌اجرا هستند، پدیده‌ای كه قبلاً سیستم‌عاملی مثل FreeBSD به داشتن آن به خود می‌بالید.

مقایسه این سیستم عامل با سایر سیستم عامل ها :


یكی از بزرگ‌ترین تغییراتی كه در نسخه جدید سولاریس به‌وجود آمده، مسأله قیمت و مجوز استفاده (License) است. در این وادی، دارندگان نسخه‌های قبلی سولاریس قابل نصب بر روی سرورهای SPARC هیچ تغییر خاصی را احساس نخواهند كرد و سیاست خرید یك سرور و یك مجوز كماكان برقرار ماند. اما در مورد سرورهای X86 احتمال اعمال دو سیاست مختلف در این زمینه وجود دارد. در ابتدا یك نسخه كاملاً رایگان و قابل دریافت از طریق اینترنت به مشتریان اعطا می‌شود و آن‌ها فرصت كافی را برای تست و سنجش انگیزه خود جهت استفاده از نسخه جدید را می‌‌یابند. این نسخه هیچ جای بروز شدن (uptodate)، رفع باگ و هر نوع پشتیبانی از طرف سان را ندارد. در صورت متقاعد شدن كاربران به استفاده دائمی از سولاریس 10، یك مجوز از میان دو انتخاب زیر به آن‌ها داده می‌شود: قیمت 120 دلار در سال برای هر پردازنده با امكان بروز شدن سیستم‌عامل و رفع باگ‌ها و یا قیمت 240 تا 360 دلار در سال برای هر پردازنده با امكانات مورد قبلی یا به علاوه هر نوع پشتیبانی.

 

·        نتیجه‌گیری

از نظر کارایی و پایداری مکینتاش حرف اول را می‌زند. گرچه برخلاف لینوکس این سیستم عامل دارای نرم‌افزارهای کاربردی بسیاری است ولی آیا می‌توان گفت که این سیستم‌عامل بهترین است؟

مطمئناً خیر. سیستم‌عامل مکینتاش با دیگر سیستم‌های عامل تفاوت دارد.این سیستم‌عامل برای سخت‌افزار مخصوصی طراحی شده است و روی همه‌ی سخت‌افزارها اجرا نمی‌شود. در عوض لینوکس بر روی هر نوع سخت افزاری قابل اجراست.اگر لینوکس هم مانند مک فقط برای سخت‌افزار خاصی طراحی می‌شد از مکینتاش پایدارتر می‌شد.

قیمت بالای مکینتاش اختیار را از شما می‌گیرد در صورتی که لینوکس اختیار و آزادی به شما می‌دهد و از شما بشری می‌سازد که نسبت به انتشار دانش خود برای بشریت حریص نباشد.

سیستم‌عامل سولاریس بیشتر شبیه به سیستم‌عامل لینوکس است و می‌شود گفت که تمام مزایا و معایب آن را دارد به جزء رایگان بودن.


مطالب مشابه :


مقایسه سیستم‌های عامل (لینوکس ، مک ، سولاریس)

مکینتاش(سیستم عامل شرکت لینوکس است و می‌شود گفت که تمام مزایا و معایب آن را دارد به




مزایا و معایب نوکیا 5800 Xpress music (یه گوشی مناسب برای همه).

مزایا و معایب نوکیا 5800 Xpress music سیستم عامل سیستم عامل مکینتاش




نمونه سوالات امتحانی درس شبکه (قسمت اول)(نمونه سوالات شبکه)

5-مزایا و معایب 7- دو سیستم عامل سرور ویندوز 7 ، ویندوز ایکس پی ، اپل مکینتاش




فایروال چیست و چه کار می کند؟(آموزش اینترنت)

با اینکه هر یک از مدل های فوق دارای مزایا و معایب سیستم عامل مکینتاش. سیستم عامل




آموزش زبان برنامه نویسی توربو پاسکال

هایی از سیستم عامل اصلی مکینتاش، از API سیستم عامل Macintosh مزایا و معایب




انواع توپولوژی شبکه-مقالات آموزشی کامپیوتر-آموزش شبکه

توضیحاتی در مورد سیستم عامل مکینتاش. افزار ، آموزش سیستم عامل و تشکر از حسن




زبان برنامه‌نویسی پاسکال

هایی از سیستم عامل اصلی مکینتاش، از ها و سیستم عامل ها مزایا و معایب




برچسب :